Final update MIR

Allerlei landen zijn bang voor brokstukken, er worden vluchten aan de grond gehouden, en de gekheid over de MIR is een beetje overtrokken.
Dus de laatste info voordat dat ding morgenochtend de zee inplonst, kortom:

De laatste update van de MIR,
samen met een verzameling links uit voorgaande artikelen:


Het Europese ruimtevaartbureau ESA houdt er sterk rekening mee dat er toch nog enkele brokstukken van de Mir op het Europese continent zeer zouden kunnen komen. Als dit Russische ruimtestation vannacht uit controle 'valt' bestaat er een geringe kans dat dit namelijk gebeurd.

De eventuele brokstukken zouden dan zuidelijk van de lijn Birmingham - Amsterdam - Hannover neerkomen. Aldus de verklaringen woensdag van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Voor alle hulpdiensten is een normale staat van paraatheid van kracht die, mocht dat nodig zijn, verhoogd kan worden. Russische ruimtevaartexperts hebben eerder verkondigd dat de kans op een ongecontroleerde val nog geen procent bedraagt.

Het vluchtleidingscentrum van de Mir in de buurt van Moskou heeft besloten op vrijdag om 01.30 uur Nederlandse tijd definitief met de gecontroleerde afremming van de Mir te beginnen. Het ruimtestation is dan boven de Atlantische Oceaan voor de kust van West-Afrika en maakt vervolgens een bocht over zuidoost-Europa heen richting de Stille Oceaan, waar hij naar verwachting rond 07.00 uur Nederlandse tijd in zee zal plonsen.

Grotendeels zal de Mir in de athmospheer verbranden, maar honderden brokstukken, met een totaal gewicht van 20 tot 40 ton, zullen toch in de oceaan bereiken. De grootste brokken kunnen enkele honderden kilo's wegen en hebben dan een snelheid van maar liefst 200 tot 400 km per uur.

Gaat er eventueel toch iets mis met de afrem-procedure, dan komt de Mir na vrijdag door een wet genaamd zwaartekracht, vanzelf naar beneden in een tijdsbestek van enkele uren tot drie dagen. De locatie waar dit dan zal gebeuren is slechts een paar uur van tevoren te bepalen. Als de er helemaal geen afremming plaatsvindt zal de MIR langzaam zakken en ergens tussen 25 en 31 maart neerkomen.
---

R@b had ons via de newssubmit ook nog het volgende te melden:

Neerstorten MIR live op CNN

Tijdens twee speciale uitzendingen volgt de internationale nieuwszender CNN in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart het neerstorten van de Mir op aarde. In de specials, genaamd 'Mir falls to Earth' zijn onder meer live-reportages te zien. De eerste verbranding van het ruimtestation in de dampkring wordt vrijdagochtend verwacht rond 01.30 uur. CNN begint een half uur later met de eerste uitzending. Daarin is de tweede verbranding van de Mir om ongeveer 02 uur 30 uur te zien.
Bron: HBLV

Links:
Fokzine:
21/03/2001 Meekijken neerstorten MIR
21/03/2001 Taco Bell stunt met Mir
15/03/2001 Vernietiging Mir op 22 maart

Forum:
MIR stort neer op Aarde (kijk toe)

Overigen:
World Online Dossier(zeer uitgebreid)
Mir Reentry.com (video)
CNN Mir Tracker(mooi)

Aan de ene kant kan het me niets schelen wat er met dat ding gebeurd.
En aan de andere kant vind ik het wel lollig dat zo'n ding wat eerst honderden km ver weg in de ruimte rondcirkelde, nu de plomp induikt.
Call it irony