Vrouw van 129 overleden

Maria do Carmo Jeronimo, een vroegere slavin die geen erkenning als 's werelds oudste vrouw kreeg omdat ze haar leeftijd niet kon bewijzen met een geboorteakte, is woensdagavond overleden.
Volgens het doopregister van de plaatselijke parochie in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais was Jeronimo 129 jaar oud, want op 5 maart 1871 geboren in Carmo de Minas. Brazilie was toen een monarchie onder keizer Pedro II. De zwarte Jeronimo werd als slavenkind geboren.

Toen Jeronimo 17 was werd de slavernij in Brazilie pas afgeschaft. Zij is haar hele leven in Minas Gerais blijven wonen. Pas toen zij 127 was, zag zij voor het eerst de oceaan. Zestig jaar lang was zij als huishoudster in dienst van de familie Guimaraes, die de afgelopen jaren tevergeefs heeft gepoogd Jeronimo als 's werelds oudste vrouw opgenomen te krijgen in het Guinness Book of Records.

In Brazilie werd haar status echter wel erkend. Tijdens een carnavalsparade in Rio de Janeiro werd zij geeerd als de einge nog levende die de slavernij aan den lijve had meegemaakt. In 1997 werd zij door paus Johannes Paulus II persoonlijk gezegend toen deze een bezoek bracht aan Brazilie.

Ze is in ieder geval niet aan haar hoektanden gegaan