Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Nederland heeft zich geplaatst voor de groepsfase van de Davis Cup Finals. In Groningen werd dit weekend in de eerste ronde van de Davis Cup Slowakije verslagen.
Gisteren zorgde Nederland met twee zeges al voor een uitstekende uitgangspositie. Tallon Griekspoor versloeg Lukas Klein en Tim van Rijthoven was te sterk voor Alex Molcan. In het dubbelspel kwam Nederland vandaag al op een beslissende 3-0 voorsprong, waardoor de laatste twee wedstrijden niet meer van belang waren.
Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof zijn beide dubbelspecialisten en dat bewezen ze tegen het gelegenheidsduo Klein/Molcan, het werd een eenvoudige zege, 6-3 en 6-3. De groepsfase is komende september, maar waar en wie de tegenstanders zijn is nog niet bekend. Mocht het de groepsfase doorkomen kan het in november deelnemen aan het eindtoernooi.
In het Heerenveense Thialf is zondag het Nederlands kampioenschappen afstanden afgesloten. Er stonden nog vier reguliere afstanden op het programma, gevolgd door de massastarts, met overal weer startbewijzen voor het WK afstanden als extra inzet naast de nationale titels.
10.000m mannen
In een heerlijke laatste rit namen topfavorieten Patrick Roest en Jorrit Bergsma het tegen elkaar op, waarbij ze lang gelijk op gingen. In de slotronden sloeg Roest echter ongenadig hard toe: hij ging van 28,9 seconden naar 28,6 en 28,4 als rondetijd, om met 28,5 af te sluiten in een heerlijke 12:47,22 minuten. De moegestreden Bergsma werd in 12:50,88 tweede en mag dus wel naar het WK, Kars Jansman moest het doen met brons in 13:05,79 minuten - hij klopte in een onderling duel Beau Snellink op de streep (13:05,98).
5000m vrouwen
Marijke Groenewoud maakte wéér indruk: in pas haar derde vijf kilometer reed ze naar een dijk van een PR in 6:52,37 minuten. Vervolgens reden Irene Schouten en Sanne in 't Hof tegen elkaar en die jutten elkaar flink op, waarbij Schouten een prachtig eindschot uit de hoge hoed toverde en naar de winst snelde in 6:50,36 minuten. In 't Hof vocht zich helemaal leeg voor een WK-plek, met succes: 6:51,79 minuten en plek twee, waardoor ze Groenewoud uit het WK-team stootte.
1000m mannen
Hein Otterspeer rekende in een mooi duel af met Thomas Krol en noteerde met 1;08,08 minuten een rappe tijd, tegen de 1:08,37 van Krol. Dat bleek niet genoeg voor de winst: Kjeld Nuis snelde naar 1:08,04 en pakte zijn zesde nationale titel op de 1000 meter, waarmee hij Erben Wennemars evenaarde. Diens zoon Joep werd overigens fraai vierde in 1:08,43 minuten, wel zes honderdsten van een seconde te langzaam voor een plek op het WK afstanden.
1000m vrouwen
De zussen Antoinette Rijpma-De Jong en Michelle de Jong reden tegen elkaar en dat pakte precies uit zoals te verwachten viel: Michelle met de sterke eerste helft, Antoinette met de sterke tweede helft. Antoinette was de snelste in 1:14,86 minuten, tegen 1:14,96 voor Michelle, maar de winst ging naar Jutta Leerdam: zij was ongenaakbaar en won in 1:13,58 met groot vertoon van macht. Femke Kok moest met 1:15,03 genoegen nemen met plek vier, dus Leerdam en de De Jong-zussen mogen naar het WK.
Massastart mannen
Het grote blok van Jumbo-Visma werkte volle bak voor kopman Jorrit Bergsma en dat pakte perfect uit. Bergsma trok ten strijde met onder meer Chris Huizinga, die daarna wat afstopwerk kon verrichten. Bergsma reed vervolgens overtuigend naar de titel, terwijl teamgenoot Harm Visser ook nog naar plek twee sprintte, voor Bart Hoolwerf.
Massastart vrouwen
Misschien wel de meest overzichtelijke wedstrijd van allemaal: Irene Schouten ging er na een ruime minuut vandoor en het peloton ging op pauze. Schouten zagen ze alleen nog maar in de verte en zij reed dan ook naar de Nederlandse titel, waarna ploeggenotes Marijke Groenewoud en Elisa Dul nog naar het zilver en brons sprintten ook.
In het Zwitserse St Moritz is zondag het wereldkampioenschap bobsleeën afgesloten. De grote viermansbobs kwamen op de slotdag nog in actie voor de afsluitende twee runs, nadat de eerste twee runs zaterdag al gehouden werden.
Na de eerste run stond Francesco Friedrich aan de leiding, maar de Britse slee van Brad Hall stond slechts één honderdste achter de slee van Friedrich. Diens landgenoot Johannes Lochner volgde op 0,23 seconden, voor thuisfavoriet Michael Vogt (+0,28), de Let Emils Cipulis (+0,29), de verrassende Italiaan Patrick Baumgartner (+0,39) en de derde Duitse slee, die van Christoph Hafer (+0,53).
In run twee behield Friedrich de leiding en bouwde hij met zijn team de voorsprong op Hall uit naar 0,20 seconden. Cipulis steeg naar een verrassende derde plek op 0,58 seconden, voor Lochner (+0,84), Hafer (+1,13) en Vogt.
Op de zondag begon Friedrich iets minder sterk, hoewel het wel snel genoeg was om de leiding te houden. Hall wist hem echter tot op 0,08 seconden te naderen en dus ging het spannend worden, terwijl Cipulis tot op 0,40 seconden naderde en zo serieus zicht had op een zeer verrassende medaille - Lochner volgde immers op plek vier al op 1,14 seconden, Hafer gaf inmiddels 1,31 seconden toe.
Hafer leverde in de vierde en laatste run een plekje in bij Vogt, terwijl Lochner er 0,34 seconden voor bleef. Cipulis, met drie Letse reuzen achter zich, pakte met 0,74 seconden de leiding en dus een zekere medaille. Dat werd zelfs minstens zilver: Hall sloot een slordige run af met exact dezelfde tijd als Cipulis, met alleen Friedrich te gaan. Ook de Duitser had moeite met zijn slee, maar hij hield vol: goud met een grote marge van 0,69 seconden, voor het gedeelde zilver van Hall en Cipulis.
In het Italiaanse Toblach is dit weekeinde de laatste World Cup-wedstrijd voor de langlaufers afgewerkt, voorafgaande aan het wereldkampioenschap dat over twee weken begint in het Sloveense Planica. In Süd-Tirol lag de sneeuw er mooi bij, en werd men getrakteerd op een heerlijk zonnetje.
Sprint vrije stijl vrouwen
Zweden had weer eens stevig de overhand in de finale: Emma Ribom, Linn Svhan, Maja Dahlqvist en Jonna Sundling mochten het opnemen tegen de Duitse Laura Gimmler en de Amerikaanse Jessie Diggins.
Sundling domineerde de hele dag al en in de finale was dat niet anders: ze voerde het tempo zo hoog op dat de rest kansloos was. Winst voor Sundling, terwijl Dahlqvist haar ski net voor die van Diggins over de streep drukte. Ribom, Svahn en Gimmler grepen naast het podium.
Sprint vrije stijl mannen
Bij de mannen zijn de Noren doorgaans het sterkst: Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes en Johannes Høsflot Klæbo stonden in de finale met de Fransman Lucas Chanavat, thuisfavoriet Federico Pellegrino en het Zweedse toptalent Edvin Anger.
Klæbo was weer eens een klasse apart en sprintte toch vrij overtuigend naar de winst, Taugbøl was Pellegrino nét te rap af en werd tweede, terwijl Valnes juist net tekort kwam voor plek drie. Chanavat en Anger werden er op het beslissende moment vanaf gepierd.
10km vrije stijl vrouwen
De Zweedse Ebba Andersson vertrok vijf minuten na Jessie Diggins en was keer op keer de enige die de tussentijden van de Amerikaanse serieus aan wist te vallen en zelfs kon verbeteren.
Met nog twee kilometer te gaan had Andersson zo'n twintig seconden voorsprong op de tijd van Diggins, die in de slotfase nog erg snel was, en daarvan hield ze genoeg over: Andersson won met 13,3 seconden voorsprong op Diggins, terwijl de Noorse Ingvild Flugstad Østberg op 33,2 seconden de derde tijd noteerde, vlak voor de wel wat verrassende Zwitserse Nadine Fähndrich.
10km vrije stijl mannen
Het werd een behoorlijk Noors feestje, waarbij het onderling razendspannend was. Harald Østberg Amundsen had de snelste tijd genoteerd, maar Johannes Høsflot Klæbo dook daar 2,4 seconden onderdoor. Pål Golberg was sneller onderweg, had wat verloren in de slotfase, maar was toch nog eens 2,8 seconden sneller.
Tot slot kwam Simen Hegstad Krüger eraan, nadat hij twee kilometer voor het einde nog vijf tellen rapper was dan Golberg. Krüger kon het echter nét niet volhouden: hij werd tweede op 0,3 seconden, tussen Golberg en Klæbo in. Achter Amundsen stonden Didrik Tønseth, Hans Christer Holund en Iver Tildheim Andersen ook in de geheel Noorse top-7.
Estafette vrouwen
De eerste twee delen werden in klassieke stijl afgewerkt, waarbij Zweden-1 met Emma Ribom en Ebba Andersson erg sterk was, alleen Duitsland volgde met Laura Gimmler en Katharina Hennig. Na optredens van Heidi Weng en Anne Kjersti Kalvå knokte Ingvild Flugstad Østberg Noorwegen-1 echter weer terug in de race, terwijl de Zweedse Moa Ilar afhaakte. Pia Fink ging voor Duitsland wel mee en slotloopsters Silje Theodorsen (NOR-1) en Sofie Krehl (GER) streden om de winst.
Die ging naar Noorwegen, waarna Duitsland zeer knap als tweede over de meet bolde. Dat feest ging echter niet door: Coletta Rydzek stond als slotloopster op de startlijst, maar die was niet fit en Krehl ging van start, een verandering die niet op tijd door werd gegeven, waardoor de Duitsers gediskwalificeerd werden. De Zweedse slotloopster Jonna Sundling sprintte de Amerikaanse Julia Kern eruit voor - zo bleek achteraf - de tweede plek, Kern werd dus met Hailey Swirbul, Rosie Brennan en Jessie Diggins derde.
Estafette mannen
Vrij lang bleef een forse groep bij elkaar, op een klein momentje na: Erik Valnes, startloper van Noorwegen-2, sloeg een gaatje, maar tweede loper Hans Christer Holund werd bijgehaald. De slotloper van Noorwegen-1, Harald Østberg Amundsen, deed in de slotfase een poging, waarna Richard Jouve uit Frankrijk er naartoe sprong. Zij werden echter bijgehaald door de Zweed Edvin Anger, de Italiaan Federico Pellegrino, Sindre Bjørnestad Skar van Noorwegen-2 en de Fin Joni Mäki, die kort daarna afhaakte.
In een heerlijke sprint was Pellegrino tot genoegen van het thuispubliek ed beste: Italië pakte zo met Dietmar Nöckler, Francesco de Fabiani, Simone Dapra en Pellegrino de eerste estafettezege bij de mannen sinds het legendarische olympische goud in eigen huis in 2006. Plek twee was voor het Zweden van Eric Rosjö, Calle Halfvarsson, Johan Häggström en Anger, voor Noorwegen-1 met Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger en Amundsen.
Een 22-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor het neersteken van een man bij een speeltuin in Amsterdam-Oost. De man die neergestoken werd was de ex-partner van zijn moeder. Zo meldt AT5.
Het steekincident vond op 21 juni 2022 op klaarlichte dag plaats. Het slachtoffer liep, iets voor 18.00 uur, langs een aantal sportende mannen het Makassarplein op. Een van de sportende mannen stond op en liep richting zijn tas. Hij liep vervolgens naar het slachtoffer en stak hem in zijn nek. Het slachtoffer heeft de veroordeelde nog kort achtervolgd, maar zakte in de Gorontalostraat in elkaar.
Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een aantal dagen op de intensive care heeft gelegen. Het slachtoffer heeft er een groot litteken in zijn hals en verlammingsverschijnselen rondom zijn oog en mond aan overgehouden. Volgens het rechtbankverslag is 'het onduidelijk of die volledig zullen herstellen'.
De politie zei destijds dat er 'extra gevoeligheid op de zaak lag', doordat er tijdens het steekincident veel kinderen in de speeltuin aan het spelen waren.
'Zwart voor zijn ogen'
De veroordeelde heeft verklaard dat zijn moeder en het slachtoffer vroeger een relatie hadden. In die relatie zou volgens hem sprake zijn geweest van bedreiging en geweld, ook richting hemzelf. Op de middag van het steekincident zag hij het slachtoffer voor het eerst en werd het 'zwart voor zijn ogen'. Hij kan zich niet herinneren wat er vanaf dat moment gebeurd was, alleen dat hij op een gegeven moment weer in zijn auto zat.
De 22-jarige man heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis, blijkt uit het psychologisch onderzoek. Omdat de veroordeelde niks van het incident kan herinneren, kan niet vastgesteld worden of zijn stoornis daarbij een rol gespeeld heeft.
De man heeft naast de gevangenisstraf ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) opgelegd gekregen. De GVM betekent onder meer dat hij intensieve begeleiding en toezicht na detentie krijgt. Bovendien moet hij ruim 9.000 euro schadevergoeding betalen.
Go Ahead Eagles heeft zondag in eigen huis met 1-0 gewonnen van NEC. De Deventenaren wonnen weer eens na drie nederlagen op rij.
Go Ahead Eagles had de beste start. De thuisploeg kreeg in de beginfase meerdere kansen om de openingsgoal te maken, alleen kwam het niet tot scoren. Tien minuten kwam de thuisploeg toch op voorsprong dankzij Finn Stokkers. De spits werkte binnen na een assist van Bobby Adekanye.
In de tweede helft kwam NEC wat beter in de wedstrijd. De ploeg uit Nijmegen hadden wat meer balbezit, maar tot grote kansen kwam het niet, waardoor het 1-0 bleef in Deventer.
Door de zege stijgt Go Ahead Eagles naar de twaalfde plaats en komt op één punt van NEC, dat op de tiende plaats staat.
China houdt vol dat de vermoedelijke 'spionageballon' die voor de oostkust van de VS is neergeschoten niets met spionage van doen heeft en heeft gedreigd met verdere actie als reactie. Feit is dat landen al eeuwen ballonnen inzetten om zowel in hun eigen land als het buitenland te spioneren. Ballonnen zijn veel voordeliger dan satellieten en kunnen boven het commerciële luchtruim zweven.
Joe Biden beval het leger zaterdag de ballon voor de kust van Carolina neer te schieten nadat deze eerder over gevoelige militaire locaties in Noord-Amerika was gevlogen. Het incident rakelde de spanningen tussen de VS en China verder op, waarbij Peking het neerschieten een "ernstige schending van de internationale afspraken" noemde. Het Chinese defensieministerie liet weten dat China nu het recht heeft om actie te ondernemen als een soortgelijke situatie zich zou voordoen in het Chinese luchtruim.
Ondertussen verschijnen op social media steeds meer filmpjes van het neerhalen van de Chinese ballon met op de achtergrond het geluid van juichende Amerikanen.
Mathieu van der Poel is voor de vijfde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. De 28-jarige Nederlander was in de sprint te snel voor Wout van Aert.
Vanuit de start kende Nederland een prima start. Lars van der Haar nam de kopstart gevolgd door Mathieu van der Poel en Joris Nieuwehuizen. Wout van Aert volgde op de vierde plaats, waarna Van der Poel eens stevig doortrok op een oplopende strook. De 28-jarige Nederlander maakte direct verschil en alleen Van Aert kon Van der Poel volgen.
In de volgende rondes probeerde Van der Poel met een paar aanvallen het verschil te maken, alleen hij kon Van Aert er niet af te krijgen. Halverwege de cross probeerde Van Aert het met een paar tempoversnellingen, maar ditmaal hield Van der Poel makkelijk stand, waarna beide renners rustig zich opmaakte voor de slotronde.
Van Aert versnelde in de slotronde, maar liet het daarna weer stilvallen. Richting de balken werd verwacht dat Van der Poel daar het verschil probeerde te maken, alleen liet de Nederlander de Belg op kop, waardoor er gesprint ging worden voor de wereldtitel en daarin verraste Van der Poel Van Aert door vroeg de sprint in te zetten. De 28-jarige nam direct een aantal meters op de Belg en sprintte naar zijn vijfde wereldtitel in het veldrijden. Van Aert werd tweede en op gepaste afstand werd Eli Iserbyt derde.
Results powered by FirstCycling.com
In het Duitse Dresden is de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het shorttrackseizoen afgerond. Zondag stonden er nog vier individuele afstanden op het programma en de finales voor twee aflossingen, alvorens men naar Dordrecht gaat voor de World Cup-finales.
1500m vrouwen
Selma Poutsma schopte het tot de finale en daarin streed ze lange tijd mee om de winst, vooral duellerend met de Duitse Anna Seidel en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Laatstgenoemde kegelde Poutsma en de Belgische Hanne Desmet in de slotronden echter onderuit, waarna Seidel haar zege moest verdedigen tegen Kim Gil-li. Dat lukte net niet en dus won de Zuid-Koreaanse, voor Seidel en landgenote Shim Suk-hee. Rianne de Vries werd zesde in de B-finale, Michelle Velzeboer ging er in de halve finales uit.
1500m mannen
Itzhak de Laat ging er in de halve finales uit, maar Sjinkie Knegt en Friso Emons bereikten de finale. Daarin zakte Emons wat weg, maar Knegt kwam eindelijk weer eens ouderwets naar voren en greep maar nét naast de winst: zijn roemruchte uitschuifbeen was een fractie te kort, hij werd op een honderdste van de Zuid-Koreaan Park Ji-won tweede. Reinis Berzins uit Letland pakte plek drie, één honderdstee voor Emons.
500m vrouwen
Voor Yara van Kerkhof eindigde het in de kwartfinales, maar Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer stonden in de finale. Daarin namen ze al gelijk de leiding, waarna een heerlijke strijd ontstond met de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong. Schulting hield ondanks aanvallen van Velzeboer en Choi stond en pakte de winst, Velzeboer kaapte plek twee weg voor de neus van Choi, die genoegen moest nemen met plek drie.
500m mannen
Weinig succes voor de Nederlanders: Jens van 't Wout ging er vrijdag in de voorrondes uit na een onhandige val, Kay Huisman strandde in de kwartfinales en Melle van 't Wout lag er na een straf uit in de halve finales. In de finale werd het een Chinees 1-2'tje: Lin Xiaojun was de rapste, voor Zhong Yuchen en met de Japanner Yoshinaga Kazuki op de derde plek.
Aflossing vrouwen
Poutsma, Schulting, Van Kerkhof en Xandra Velzeboer werkten een meer dan uitstekende finale af, en de laatste optredens van Schulting en Velzeboer gaven de doorslag: Nederland pakte de winst, voor Canada met Kim Boutin, Rikki Doak, Courtney Sarault en Renee Marie Steenge en het Zuid-Korea van Choi Min-jeong, Kim Geon-hee, Kim Gil-li en Shim Suk-hee.
Aflossing mannen
Nederland moest het doen met een plekje in de B-finale, waar de ploeg er nog met een straf uit ging ook. De finale werd een mooie en vooral Chinees-Japanse strijd, waarin Li Wenlong, Lin Xiaojun, Liu Guanyi en Zhong Yuchen China de winst bezorgde. Met Iwasa Dan, Miyata Shogo, Watanabe Keita en Yoshinaga Kazuki werd Japan net derde, voor de Hongaarse ploeg van Bence Nogradi, Attila Talabos, Daniel Tiborcz en Alex Varnyu.
de topper tussen Feyenoord en PSV heeft geen winnaar opgeleverd. De Rotterdammers sleepten op de valreep een gelijkspel uit het vuur, 2-2.
Feyenoord moest het doen zonder de geblesseerden Bijlow en Szymanski, terwijl Hartman ziek was. PSV begon in dezelfde opstelling als vorige week, aanwinsten Van Aanholt en Hazard begonnen op de bank. De bezoekers kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, El Ghazi scoorde met diagonaal schot.
In de rest van de eerste helft was Feyenoord de bovenliggende partij maar het had moeite om tot kansen te komen. Gimenez was dichtbij maar een goede reflex van Benitez voorkwam een goal. Na rust had de keeper van PSV meer te doen. Hij greep goed op enorme mogelijkheden voor Gimenez en Timber.
Na een uur spelen moest PSV met tien man verder. Obispo kreeg rood na een harde charge op Gimenez. Desondanks kwamen de Eindhovenaren even later op 0-2, de net ingevallen Hazard scoorde uit een counter. Feyenoord gaf niet op en met een man meer werd het overwicht nog groter. Jahanbakhsh scoorde uit een kopbal de aansluitingstreffer en diep in de blessuretijd bezorgde hij met een schot in de hoek zijn ploeg toch nog een punt.
Feyenoord
|
2 - 2
|
PSV
|
81' Jahanbakhsh 90+6' Jahanbakhsh |
|
8' El Ghazi 68' T.Hazard |
|
Gele kaart: Geertruida, Idrissi, (Feyenoord), Til, Bakayoko, L.de Jong, Waterman, Benitez, Sangaré, (PSV) |
Rode kaart: , Obispo (64) (PSV) |
|
Stadion: De Kuip, Rotterdam Toeschouwers: 47.500 Arbiter: Makkelie |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Wellenreuther Pedersen Geertruida Hancko (Walemark/84) López (Danilo/70) Q.Timber (Bullaude/62) Wieffer Kökçü Paixão (Jahanbakhsh/62) Gimenez Dilrosun (Idrissi/70) |
|
Benitez Teze Branthwaite Obispo Mwene (v.Aanholt/32) Sangaré Til (T.Hazard/61) Veerman (Gutiérrez/61) El Ghazi (Bakayoko/17 Ramalho/69) L.de Jong (Silva/70) Simons |
In Chili is het dodental door de bosbranden opgelopen tot minstens 23.
Volgens de autoriteiten raakten 979 mensen gewond. In totaal waren er meer dan 250 branden, meer dan 80 zijn nog niet onder controle. Tienduizenden hectaren land zijn verwoest door de branden. Zeven mensen werden gearresteerd. Zij worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de branden.
De regering van president Boric heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio's La Araucania, Ñuble en Bío-Bío. Deze stap maakt het mogelijk om het leger in te zetten om de branden te bestrijden. Boric onderbrak zijn vakantie om de getroffen gebieden te bezoeken.
In Chili heerst al dagen een hittegolf met temperaturen tot 40 graden en een ernstige droogte.
Ajax heeft zonder problemen gewonnen van Cambuur Leeuwarden. In Friesland wonnen de Amsterdammers met 0-5.
Ajax had vanaf de start de controle en zou ruim een kwartier spelen op voorsprong komen. Dankzij een combinatie via Dusan Tadic en Davy Klaassen zorgde Tadic voor de openingstreffer. De ploeg van trainer John Heitinga drukte daarna door en kwam na geweldige actie van Mohammed Kudus via een kopbal Steven Berghuis op 0-2.
Na rust was Ajax ook duidelijk de beste. Berghuis zorgde met een prachtig schot voor de 0-3 en invaller Brian Brobbey maakte er nog twee, waardoor het 0-5 werd in Friesland. Door de zege staan de Amsterdammers voorlopig op een derde plaats in de eredivisie. Cambuur staat laatste in de competitie.
Het aantal doden door lawines in Oostenrijk, Zwitserland en Italië is opgelopen tot acht.
In Oost-Tirol werd de bestuurder van een sneeuwploeg dood aangetroffen onder de sneeuw, bevestigde de politie. In het Kaunertal in Tirol hebben hulpdiensten een levenloze persoon uit een lawine gehaald. Volgens politierapporten is een Duitse skitourer omgekomen bij een lawine in Zuid-Tirol, Italië.
In het Ötztal overleed een 32-jarige Chinese skiër door een lawine. Bij Kaltenbach in het Zillertal in Tirol werd een 17-jarige Nieuw-Zeelander door sneeuwmassa's bedolven. Een vermiste 55-jarige Duitser werd dood aangetroffen onder sneeuw in Kleinwalsertal. Ook in Zwitserland vielen doden door lawines. Zoals de politie in het kanton Graubünden aankondigde, gingen twee skiërs van de hellingen nabij het dorp Disentis en werden door een lawine bedolven.
In de Alpen zijn de afgelopen dagen regionaal aanzienlijk meer dan een meter verse sneeuw gevallen. Alleen al in Tirol werden tientallen lawines geteld.
Tienduizenden mensen gingen gisteren in Israël de straat op om te demonstreren tegen de geplande hervorming van het gerechtelijk apparaat.
In Tel Aviv werden twee protestmarsen gevormd. Veel deelnemers zwaaiden met Israëlische vlaggen en scandeerden slogans tegen de regering. Er werden ook demonstraties gemeld vanuit Haifa en andere steden.
De demonstranten willen een einde maken aan de plannen van het kabinet van premier Netanyahu, dat deels uit rechtsextremisten bestaat, om het gerechtelijk apparaat te herstructureren. In de toekomst zou bijvoorbeeld een meerderheid in het parlement rechterlijke uitspraken moeten kunnen herroepen. Critici zien daardoor de democratie in gevaar komen.
Vanaf vandaag mogen Russische olieraffinaderijproducten zoals diesel of stookolie niet meer worden geïmporteerd in de Europese Unie. De invoerbeperking is afgelopen juni afgesproken en de overgangsperiode is vandaag afgelopen. Een uitzondering geldt alleen voor Kroatië. Verder wordt er een prijsplafond ingevoerd voor Russische olieproducten in de EU, de G7-landen en Australië.
De limiet is US $ 100 per vat voor brandstoffen zoals diesel, kerosine en benzine. Voor producten als huisbrandolie zou de prijs afgetopt moeten worden op 45 dollar per vat. Dit om hoge prijsstijgingen op de internationale markten te voorkomen.
De maatregelen zijn bedoeld om de Russische handelswinsten te beperken en daarmee ook de oorlogsfinanciering van Rusland te bemoeilijken.
Een man is zondagochtend gewond geraakt bij een aanrijding nadat hij kort daarvoor door handhavers werd aangesproken wegens wildplassen. Zo meldt AT5.
Rond 8.00 uur werd de man nabij de Blauwbrug in Amsterdam door handhavers aangesproken voor wildplassen. De man vluchtte weg en liep bij de Amstel tegen een auto op.
Na de aanrijding was de man kort buiten bewustzijn. Een traumahelikopter werd opgeroepen, maar die bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. De man is gewond afgevoerd met een ambulance. Hij verkeert volgens de politie niet in levensgevaar.
Het is niet duidelijk of de man een boete voor wildplassen krijgt.
Bij het behandelen van eetstoornissen zien behandelaars voornamelijk vrouwen. Maar steeds vaker wordt de eetbui-stoornis gediagnosticeerd, en het aandeel mannen hierin is groter dan bij meer klassieke eetstoornissen. De eetbui-stoornis blijft vaak onderbelicht doordat de symptomen niet snel bij het fenomeen eetstoornis worden geplaatst: door eetbuien is er juist gewichtstoename in plaats van -afname. Theo Pieterse leeft al meer dan twintig jaar met de stoornis, maar weet dit pas sinds een paar jaar. Deskundige Bernou Melisse maakt zich zorgen: "Door te weinig kennis en herkenning, blijven steeds meer mannen onbehandeld." Zo meldt AT5.
Theo Pieterse (75) kickt zo'n twintig jaar geleden af van zijn verslaving: "Ik heb een alcohol- en drugsverleden. Volgens mij had ik al tijdens die periode last van eetbuien, maar dat had ik toen nog niet door." Pas toen hij van die verslaving af was, merkte hij het kortstondig veel eten op: "Er was een leegte ontstaan en die moest worden opgevuld. Dat gebeurde letterlijk door te eten. Inmiddels kan hij leven met zijn eetstoornis, zelf spreekt hij ook wel van een verslaving: "Hersteld, niet genezen. Ik kan ermee omgaan."
Pas sinds 2015 staat de aandoening in het handboek voor psychische stoornissen, "dus pas sinds dat jaar is het officieel te diagnosticeren", vertelt onderzoeker en psycholoog Bernou Melisse. "De stoornis wordt gekenmerkt door terugkerende eetbuien waarbij iemand de controle verliest." Bij meer klassieke eetstoornissen zoals anorexia nervosa of boulimia nervosa is zo'n tien procent van de mensen man, bij de eetbui-stoornis is dit een derde.
Theo's eetstoornis slaat vooral na het avondeten toe. "Dan is het heel stil en ben je alleen. Dan nam de stoornis het over." Hij at op zo'n moment veel vet en zoet eten, "van kaas tot ijs en taarten. Alles wat ik voor handen had, moest dan op."
'Je walgt van jezelf'
Volgens Melisse is het verschil met mensen zonder stoornis die wel eens te veel eten voor de buitenwereld soms lastig te zien: "Maar het verschil is dat je dit met een stoornis regelmatig hebt en de controle verliest. Na het eten van een zak chips en reep chocola voel je je slecht, je voelt je ongelukkig. Je walgt van jezelf, maar de volgende keer lukt het niet om het tegen te houden." Theo voelde zich machteloos: "'Waarom ben ik zo'n slappeling, waarom kan ik dit niet?"
Theo trok lang niet aan de bel. Maar het is makkelijk te verbloemen, zo ervoer hij. Bij bijvoorbeeld anorexia nervosa zie je mensen dunner en dunner worden en daardoor heeft je omgeving het ook sneller door. "Maar vooral als man is het meer geaccepteerd om wat dikker te zijn. Ze zagen me als echte bourgondiër, een gezellig gezet iemand. En natuurlijk werkt mijn eigen trots en schaamte ook niet mee. Een eetstoornis voelt toch als een vrouwenziekte."
Maar toen zijn longarts bij een controle zei dat het echt niet meer kon en dat zijn gezondheid echt in gevaar kwam, zocht Theo hulp: "Het was de eerste autoriteit die dit zei." Afvallen hielp niet. "Dan ging ik naar een diëtist, was ik het beste jongetje van de klas en zat ik binnen twee weken op gezond gewicht. Maar dat was niet vol te houden, de stoornis won keer op keer als ik weer klaar was met lijnen."
En dat is precies het probleem volgens Melisse. Meerdere deskundigen die NH Nieuws sprak, zeggen de stijging van de eetbui-patiënten te herkennen. Maar volgens allemaal is behandeling ervan nog een lastig aspect.
"Los van de schaamte, is er veel te weinig kennis over de stoornis. Het is een recent ontdekte aandoening, maar het is er een met meer patiënten dan andere eetproblemen. Het gevolg hiervan is dat steeds meer mensen, en dus mannen, de eetbui-stoornis krijgen. Als de behandelingen achterblijven, ontstaat er een groot gat tussen het aantal behandelde mannen en zieke mannen. Op die manier kunnen minder mensen goed herstellen."
Boodschappenlijstjes en een lege koelkast
Theo is hersteld, maar blijft benadrukken dat genezing volgens hem niet mogelijk is. Hij doet samen met NH Nieuws boodschappen in zijn vaste supermarkt om te laten zien hoe hij dat nu doet en hoe dat bijvoorbeeld zo'n tien jaar terug ging. "Bij binnenkomst alleen al start de verleiding. Taarten, noten, koeken en kaas. Ik heb een boodschappenlijstje nodig met wat ik die dag nodig heb. Meer kan ik niet kopen, voor het geval ik een zwak moment krijg."
Want Theo heeft nog wel eens een terugval: "Als ik even de controle verlies in de supermarkt dan heb ik zo weer veel vet eten in mijn mandje. En dan gaat het er niet meer uit." Om die reden is ook zijn koelkast zo goed als leeg. "Als ik trek heb, eet ik een droge cracker. Dat voelt op zo'n moment verschrikkelijk, maar daarna ben ik tevreden dat het is gelukt niet naar ongezond eten te grijpen."
Het is belangrijk om te zien dat er ook veel mannen zijn met een eetstoornis. En dat als je je zorgen maakt, je hulp moet zoeken. Want die hulp is juist zo belangrijk om je problemen op te lossen. Melisse legt de focus in haar behandelingen onder andere op het zien van een ander zelfbeeld en het weten waar het misgaat. "We moeten meer praten en luisteren, en iemands gevoel en probleem serieus nemen. Je kunt er goed mee leven, maar dan moet je wel eerst worden doorgestuurd."
In de World Athletics Indoor Tour is zaterdagavond de tweede wedstrijd van het nog jonge seizoen afgewerkt. Tijdens de New Balance Indoor Grand Prix in het Amerikaanse Boston werd het hoofdprogramma geopend door Femke Bol en dat zorgde gelijk voor een mooie prestatie.
500m vrouwen
Een incourant nummer, maar dat mocht de pret niet drukken: de Russische Olesya Krasnomovets-Forsheva liep in 2006 het officieuze wereldrecord van 1:06,31 minuten en in Boston ging niemand minder dan Femke Bol daar ruimschoots onderdoor. Bol snelde naar de winst in 1:05,63 minuten, ver voor de Jamaicaanse Leah Anderson (1:08,34). Lisanne de Witte werd in 1:09,87 minuten vierde.
60m vrouwen
Een Amerikaans feestje, waarbij Aleia Hobbs duidelijk de sterkste was: ze snelde naar de winst in 7,02 seconden, voor Mikiah Brisco (7,10) en Celera Barnes (7,21).
400m mannen
De Trinbagonian Jereem Richards had enige tijd de leiding, maar kreeg concurrentie van de Amerikanen Vernon Norwood en Noah Williams. Het werd een heerlijke strijd, waarbij Williams uiteindelijk de winst pakte in 45,88 seconden. Richards noteerde dezelfde tijd in honderdsten, maar was vier duizendsten van een seconde langzamer, terwijl Norwood met 45,92 net derde werd.
Mijl vrouwen
Ook hier een mooie wedstrijd, waarin het tussen de Amerikaanse Heather MacLean en Lucia Stafford uit Canada ging. Beiden hadden een moment waarop ze voor de winst leken te gaan, maar de ander kwam weer terug en zo volgde een nek-aan-nek-race. Daarin was MacLean nét de beste: 4:23,42 minuten, een beste wereldjaarprestatie, tegen 4:23,52 voor Stafford. De Spaanse Esther Guerrero werd in een nationaal record van 4:24,92 derde.
800m mannen
Nog een mooie race, waarbij Mariano Garcia vroeg de aanval opende. De Spanjaard leek het veld te verrassen, maar Isaiah Jewett kwam toch weer bijna terug. Garcia zette echter nog een tandje bij en pakte alsnog de winst in 1:45,26 minuten, voor Jewett (1:45,75) en de Ier Mark English (1:46,57).
Polsstokhoogspringen vrouwen
De Amerikaanse Bridget Williams was een klasse beter dan de rest: in haar derde poging sprong ze over 4,77 meter, daar bleef het bij. Landgenote Gabriela Leon werd met 4,55 meter tweede, dezelfde hoogte als de Griekse Katerina Stefanidi.
Hoogspringen mannen
Een al te groot startveld was er niet, maar voor Tejaswin Shankar mocht dat de pret niet drukken: de Indiër won met zijn sprong over 2,26 meter, voor de Bahamiaan Donald Thomas (2,23m) en de Amerikaan Darryl Sullivan (2,19m).
3000m vrouwen
De Britse favoriete Laura Muir kreeg flinke tijd gezelschap van landgenote Melissa Courtney-Bryant, maar die moest naa een goede twee kilometer toch afhaken. Muir had het in de slotronde erg zwaar en Courtney-Bryant kwam dicht in de buurt, maar Muir won wel: 8:40,34 minuten, voor Courtney-Bryant (8:41,09) en de derde Britse, Katie Snowden (8:47,41).
60m horden mannen
Wereldrecordhouder Grant Holloway was de favoriet en dat maakte de Amerikaanse outdoorwereldkampioen waar: hij snelde naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 7,38 seconden, voor landgenoten Daniel Roberts (7,46) en Freddie Crittenden (7,55).
60m horden vrouwen
Dit keer geen Amerikaans feestje, maar een Bahamiaanse overwinning: Devynne Charlton was in 7,87 seconden de snelste, voor de Amerikaanse Sharika Nelvis (7,93) en de Australische Celeste Mucci (7,95).
800m vrouwen
Bepaald niet voor het eerst was de Amerikaanse Ajee Wilson de favoriete en voor de zoveelste keer maakte de indoorspecialiste dat helemaal waar: met 2:00,45 minuten snelde ze naar de winst, voor landgenote Kaela Edwards (2:01,09) en de Britse Isabelle Boffey (2:01,42).
Mijl mannen
Vroeg in de slotronde opende Sam Tanner de aanval en de Nieuw-Zeelander leek op weg te gaan naar de overwinning, maar in de laatste tientallen meters kwam Neil Gourley met een geweldig eindschot. De Brit ging er nét langs en won in een beste wereldjaarprestatie van 3:52,84 minuten, één honderdste voor Tanner en met de Amerikaan Sam Prakel op plek drie (3:53,58).
60m mannen
Het werd een felle edoch heerlijke strijd tussen de twee favoriete Amerikanen: Noah Lyles en Trayvon Bromell. Laatstgenoemde startte zoals altijd sneller, Lyles finishte wat beter en dat leverde de winst op: 6,51 seconden voor beiden, maar Lyles was twee duizendsten van een seconde sneller. De Ghanees Benjamin Azamati werd in 6,62 seconden derde.
3000m mannen
Het veld bleef vrij lang bij elkaar, tot de bel voor de laatste ronde geluid werd: op dat moment ging de Amerikaan Woody Kincaid er met een fenomenaal eindschot vandoor en hij snelde naar de winst in 7:40,71 minuten, voor landgenoot Christian Noble (7:42,55) en de Brit James West (7:42,89).
300m vrouwen
Het incourance nummer sloot de avond af en dat zorgde nog voor een feestje voor de thuisfans: de Amerikaanse Gabby Thomas was met 36,31 seconden de snelste, voor Anna Kielbasinska uit Polen (36,41) en de Amerikaanse Lynna Irby (36,62).
In het Franse Chamonix is de laatste World Cup-wedstrijd voor de alpineskiërs afgewerkt voorafgaand aan het wereldkampioenschap, dat komende week van start gaat in Courchevel-Meribel. Op de Franse sneeuw stond er een slalom op het programma, met een verrassende uitslag.
In run één was de Fransman Clement Noël de snelste, uiteraard tot genoegen van het aanwezige thuispubliek. De Zwitsers Ramon Zenhäusern en Daniel Yule volgden op 0,15 en 0,17 seconden, met op hun beurt drie Noren achter zich: Henrik Kristoffersen (+0,40), Sebastian Foss-Solevaag (+0,58) en Atle Lie McGrath (+0,61). De Bulgaar Albert Popov stond op een prima zevende plek (+0,80) en ook Linus Strasser uit Duitsland (+0,88) en de Brit Dave Ryding (+0,98) bleven binnen een seconde van Noël.
Ryding ging in de tweede run in de fout en finishte niet, Strasser leverde een plekje in bij de van buiten de top-20 gekomen Griekse Amerikaan AJ Ginnis. Popov lag er al snel uit, McGrath kwam ook achter Ginnis terecht en Foss-Solevaag leverde twee plekken in. Kristoffersen finishte überhaupt niet en Yule strandde op 0,04 seconden, waardoor Ginnis zeker was van een historische Griekse podiumplek. Het beste Griekse resultaat ooit was een elfde plek, twee jaar geleden door diezelfde Ginnis.
De boomlange Zenhäusern rekende dan af met de tijd van Ginnis: 1,02 seconden sneller. Noël mocht het voor eigen publiek afmaken, maar dat lukte niet: hij maakte een schuiver en finishte niet, dus Doppelmeter Zenhäusern won, voor Ginnis en Yule.
Een selectie uit het nieuwe streamingaanbod op Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+, SkyShowtime en Prime Video in februari.
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Goede morgen!
Het was qua weer een prima dag gister. De zon was te zien, de temperatuur was aangenaam en de wind viel mee. Vandaag begint het iets minder mooi; in het oosten bevind zich nog een regengebied, deze trekt weg richting het zuid-oosten. de wind is matig landinwaarts, aan de kust vrij kractig tot krachtig en in het noordelijke kustgebid hard met windkracht 7. Daar komt de wind dan ook vandaan; uit het noorden.
Vanmiddag is er in het noorden veel zon, verder naar het zuiden is het nog bewolkt maar wel droog al kan er een enkele bui vallen. Het wordt ongeveer 9 graden, de wind is ongewijzigd. Vanavond is het dan overal droog. In de nacht naar maandag kan er mist ontstaan bij minimtemperaturen tussen de 0 graden in het zuiden en 6 graden aan de noordkust. Komende week is het veelal droog met wat lagere temperaturen overdag en in de nacht lichte tot soms matige vorst.
Tot morgen!
Prima uitzicht in Wormerveer (Foto: DJMO)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
Soms gaat het leven niet zoals je verwacht had. Soms maak je bepaalde keuzes die je leven op een heel ander pad brengen dan je gewoon bent. Soms doe je dit bewust maar in het meest van de gevallen gebeuren deze wendingen onbewust en deal je onbewust met hetgeen erop je afkomt. Wat als je hetgeen er op je afkomt zou kunnen sturen, door bepaalde keuzes bewust te maken, keuzes die ingaan tegen wat je normaal doet, keuzes die afwijken van hetgeen de kosmos voor jou in petto had. Wat gebeurt er dan? Ik weet het, ik ervaar het en ik doe het heel bewust, soms toch.