The conspiracy theorist

Als er wordt aangebeld en ik het voorbije uur geen berichten heb ontvangen en dus niemand verwacht aan de voordeur, weet ik dat het Fred is, de enige overgebleven kameraad die nog onaangekondigd en op goed geluk aanbelt. Wij komen uit die tijd waar je nog meer dan twintig telefoonnummers uit je hoofd kende en namen ze de telefoon niet op, dan gingen we aan de voordeur bellen, deden ze niet open, gingen we even in tuin kijken en soms vond je daar de vrolijke bende of Piet met de pet. Daarom alleen al, om dat onaangekondigde gedeelte, weet ik hoe een heerlijke man Fred eigenlijk is, vol oude idealen en vergeten gewoontes die hij weet levendig te houden. Wie belt er nog aan de dag van vandaag, onaangekondigd, zonder eerste een appje te sturen? Ik heb mijn alias op Fok dan ook volledig aan Fred te danken en het leuke hiervan is, in het echt is mijn tweede naam Frederik, met een K, niet met en C. Want Frederic, de naam van één der beste maten, is met een C.

Fred met een C gelooft in ufo’s en aliens, heilig van overtuigd. Fred met een C onderzoekt uren aan een stuk de achterkant van de maan op zoek naar gebouwen en structuren. Fred met een C wil je smartphone op vliegtuigstand weten staan. Fred met een K doet altijd even mee en gunt hem zijn pleziertje, maar terwijl denk ik ook “ooh nee, hier gaan we weer”. En om het gesprek de andere richting uit te sturen, onderbreek ik hem meestal nogal goed getimed met iets in de aard van “Fred, ik geloof er niet in man, hier heeft nog nooit een alien voet op aarde gezet. Eerst zien, dan geloven.”

Fred met een C gelooft dat binnen dit en vijf jaar de helft van wie gevaccineerd is met het covid-vaccin zal sterven en we spreken effectief over een paar miljard mensen. Zonder boe of bah sluit hij zelfs een weddingschap af, vijf tegen honderd. Zonder drie miljard doden moet Fred met een C mij duizend euro, wanneer wint hij, moet ik er hem vijftig. Het waren zijn woorden en zoiets zeggen slaagt kant noch wal en is mijn handdruk niet waardig. Ik hield me nog even sterk en ging verder in de vol nonsens, maar door mijn ja-geknik stand houdende discussie, die denkelijk niet leek te temperen tot er gelukkig een speelse derde ten tonele kwam.

Als Fred binnenkomt vraagt hij steeds of ik mijn smartphone, of wij onze smartphones niet even op vliegtuigstand kunnen zetten. Geen probleem zeg ik en ik vraag hem of hij de door mij aangeraden film ‘Snowden’ al gezien heeft, en of we ons vol A.I. zittend trackingsmateriaal niet even in de microgolfoven zouden leggen i.p.v. onze vliegtuigstand op te zetten. Ik heb het getest en het werkt, dus wil je echt zeker zijn dat er geen alien jou nog kan volgen, steek alles wat volgbaar is gewoon in de microgolfoven en er komt geen sms, 4G, 5G of belsignaal meer binnen of buiten.

Ik maak me soms druk over de argwaan in Fred ontstaan hoogstwaarschijnlijk door al het fake-news wat rondgaat. Waarom zouden ze twee garnalen volgen en waarom zou wat wij de komende 3 uur hardop gaan vertellen tegen elkaar van betekenis zijn voor iemand. Hij gedraagt zich alsof er na twintig minuten praten met ‘open verkeer’ een swat-team gaat binnenvallen of een man met pistool met silencer op achter de deur staat, klaar om ons dadelijk neer te halen. Maar toch speel ik nog, voor ieders gemoed, het spel even mee, ik kwam zelf toch ook af met ‘Snowden’ en de microgolfoven, waarna onze twee smartphones uiteraard in de microgolf verdwenen.

Fred met een C blijft soms maar doorgaan, onzin ratelen, uit betrouwbare bronnen, zegt hij. En één keer heb ik alles hij vertelde over aliens enzovoorts, als echt waar aanzien. Ik geloofde hem in alles en ben ook mee blijven doorgaan in het gesprek en na die paar minuten waar ik alles gelooft had, had hij niets meer te vertellen en het gesprek was gedaan.  Na een halve minuut stilte die net niet ongemakkelijk werd, vroeg ik “Fred, word je hier nu gelukkiger van?”,  steeds je vliegtuigstand aan en af zetten, tijd steken in ufo en alien verhalen, heel der podcasts kijken over whatever kind of bullshit en je brains afstompen door nonsens te geloven uit je aanbevolen brol nieuws. Kansloos.

Maar Fred met een C is buiten het feit hij gelooft in aliens en ufo’s en dat 5G zware gevaren met zich meebrengt, ook een zeer aangename mens. Net zoals ik en vele andere hebben wij een paar zotte kronkels hierboven liggen die geloven in energieën en karma, en gedachten ontstaan door te geloven in wat geloofwaardig is en de waarheid mag zijn. Een geloof dat alle gedachten ooit gedacht, niet verdwijnen eens gedacht, maar blijven verder zweven op een bepaalde golflengte en een bron van informatie vormen voor ieders die ze nodig heeft en weet te gebruiken. Nicolas Tesla heeft dit besproken, Tesla spreekt over een soort energetische bol die ergens in het universum rondzweeft en alle informatie bevat, juiste informatie waar je op een bepaalde manier mee in contact kunt komen en er dingen van kunt leren. Het klinkt mooi in zoiets te geloven, alleszins veel mooier dan in aliens of in drie miljard doden binnen dit en vijf jaar.