Tong's voetbalverhalen #63

Nottingham Forrest won in 1979 en 1980 de EC-1. Het werd daarmee de enige club die vaker de EC-1 won dan landskampioen werd. Natuurlijk hadden ze geweldige spelers. Robinson of Francis bijvoorbeeld. Maar het succes was eigenlijk te danken aan de legendarische coach Brian Clough. Er wordt naar mijn mening iets te vaak over legendes gesproken in het voetbal. Clough verdient dat predicaat echter voor de volle 100 procent.

Als speler stond hij bekend als iemand die makkelijk doelpunten wist te maken, in 274 competitiewedstrijden wist hij 251 maal te scoren. Clough leidde, als coach, Derby County eind jaren zestig begin jaren zeventig van de bodem van de tweede divisie naar het landskampioenschap. Het jaar er op werden ze door het onverslaanbare Ajax uitgeschakeld in de EC-1.

De finales in 1979 en 1980 werden gewonnen van Malmö FF en Hamburgers SV. In 1980 schakelden ze Ajax uit in de halve finale. De wraak van de eerdere nederlagen met Derby County smaakte waarschijnlijk zoet voor deze alcoholist. Er is een mooie film over zijn leven gemaakt die het kijken waard is. Hij heeft zoveel indrukwekkends en memorabels gedaan dat deze column te lang zou worden. Clough verwierf in Nederland bekendheid als de bedenker van de term Mickey Mouse League, de weinig vleiende bijnaam voor de Nederlandse competitie.

Clough is even beroemd/berucht door zijn voetbalprestaties als door zijn teksten en drankgebruik.
Enkele van zijn uitspraken:

"Rome wasn't built in a day. But I wasn't on that particular job."
"Beckham? His wife can’t sing and his barber can’t cut hair."
To the Forest physio after Stuart Pearce suffered concussion: "Tell him he’s Pele and that he’s playing up front for the last 10 minutes."
On Roy Keane: "I only ever hit Roy once. He got up so I couldn't have hit him very hard."
On Sven Erikson getting the England job: "At last we’ve appointed a manager who speaks English better than the players."
"When I go, God’s going to have to give up his favourite chair."
"I'm sure the England selectors thought if they took me on and gave me the job, I'd want to run the show. They were shrewd, because that's exactly what I would have done."

Na zijn levertranspantatie: "To put everybody’s mind at rest, I’d like to stress that they didn’t give me George Best’s old liver."
Over zijn relatie met spelers: ”We talk about it for twenty minutes and then we decide I was right.”
"I wouldn't say I was the best manager in the business. But I was in the top one."