FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 mei 2020

NASCAR gaat weer racen

Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat er deze maand weer geracet gaat worden. Uiteraard is de vraag ook of het verstandig is, maar dat zullen we enige tijd later zien.

De laatste race die gewoon in de echte, niet-virtuele wereld werd verreden was de FanShield 500 op de Phoenix Raceway op 8 maart, daarna ging het slot er ook in de NASCAR op. Acht races zijn uitgesteld, vier races werden gewoon gehouden en van de rest is de vraag vooral wanneer ze gehouden worden.

Zoals het er nu uitziet gaan we op zondag 17 mei beginnen met een 400-mijlsrace op de historische Darlington Raceway, op woensdag 20 mei gevolgd door een race over 500 kilometer. De heren coureurs trekken dan door naar de Charlotte Motor Speedway voor de Coca Cola 600 op 24 mei, de dag waarop ook de Indy 500 en de GP van Monaco gepland stonden.

Na de 600 mijl lange klassieker is het op woensdag - de 27e dus - weer raak: 500 kilometer in Charlotte. Hoe het schema er na de double headers in Darlington en Charlotte uit gaat zien is nog de vraag, NASCAR is wel van plan om het gros van de 36 races tellende kalender af te werken.

Belgische minister snapt niet hoe je mondmasker op zet

België gaat massaal aan de mondmaskers in de strijd tegen COVID-19. Om te zorgen dat de bevolking beschikt over goede bescherming stelt de overheid aan iedere Belg twee filters beschikbaar. De filters kunnen in mondmaskers gestopt worden en bieden acht uur bescherming, daarna moeten de filters uitgewassen worden.

De Belgische minister Koen Geens was donderdag te gast bij het naaiatelier van vrouwennetwerk Ferm in Wijgmaal. De vrijwilligers van het naaiatelier maakten inmiddels al meer dan 35.000 mondmaskers waar de filters straks in geplaatst kunnen worden. Voor minister Geens was het waarschijnlijk zijn eerste kennismaking met een mondmasker..... Het ging namelijk niet zo soepel, om zacht uit te drukken.

Oud vrouwtje slachtoffer van babbeltruc met gebaksdoos

Een 83-jarige Rotterdamse is op 30 april slachtoffer geworden van een sluwe babbeltruc. Rond 15.40 uur belden twee onbekende vrouwen en een man aan bij haar woning in appartementencomplex ’t Groeneveld aan de Groene Hilledijk.

Eén van de vrouwen zei iets lekkers bij zich te hebben en had ook een gebaksdoos bij zich. De bewoonster dacht dat de vrouw de dochter van een kennis was en deed open. De vrouwen en de man drongen het huis binnen en één van de vrouwen drong het slachtoffer haar keuken in. Ondertussen gingen de andere vrouw en man op rooftocht elders in het huis. Na een paar minuten ging het trio weg met als buit sieraden en met geld. Het slachtoffer bleef ongedeerd, maar ontredderd achter.

Signalement
De vrouw met de gebaksdoos had een lichtgetinte huidskleur, had een slank postuur, was ±1.60 meter lang en ca 30 jaar oud. Ze droeg nepwimpers, had een hoofddoek om en een gekleurd sjaaltje om haar nek. Ze droeg een jasje, kort rokje en hakken.
De tweede vrouw had een gezet postuur, had een lichtgetinte huidskleur, en was ± 1.80 meter lang en was rond de 35 jaar oud. Ze had donker haar in een staart, droeg een rok, een trui en een legging.
De man in het gezelschap had een normaal tot gezet postuur, had een licht getinte huidskleur, was ± 1.75 meter lang en was rond 30 á 35 jaar oud. Hij had zwart kort haar en droeg een donkerblauwe trui en spijkerbroek.

Bel de politie
Heeft u het drietal voor of na de woningoverval gezien? Of bent misschien zelf door (een van) hen lastiggevallen. Wellicht heeft u het trio op camerabeeld? Of herkent u de drie mensen aan de hand van hun signalement? Bel dan het Regionaal Team Overvallen van de politie in Rotterdam via 0900-8844. Of bel anoniem naar 0800-7000.


Tong's voetbalverhalen #63

Nottingham Forrest won in 1979 en 1980 de EC-1. Het werd daarmee de enige club die vaker de EC-1 won dan landskampioen werd.Natuurlijk hadden ze geweldige spelers. Robinson of Francis bijvoorbeeld. Maar het succes was eigenlijk te danken aan de legendarische coach Brian Clough. Er wordt naar mijn mening iets te vaak over legendes gesproken in het voetbal. Clough verdient dat predicaat echter voor de volle 100 procent.

Kat beschoten: getuigen gezocht

De dierenpolitie heeft een onderzoek ingesteld na een melding van een gewonde kat. Dinsdagavond meldde een inwoonster van de Rivierenbuurt in Heerhugowaard dat ze haar kat gewond had aangetroffen. Bij de dierenarts bleek dat haar kat een kogel van een luchtbuks in zijn lijf had.

De dierenarts heeft de kogel verwijderd en de kat maakt het inmiddels goed. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Feelgood: Moeder en verloren zoon na 25 jaar herenigd

Eind 2019 ontvangt rechercheur José Stevens uit Limburg een mail met een noodkreet: “Kidnapped in '94 -Looking for my mother – HELP!”. De mail blijkt van Angelo, die als baby door zijn vader ontvoerd werd naar Roemenië. 25 jaar later gaat Angelo op zoek naar zijn Nederlandse moeder – en vindt haar in Limburg. José hielp moeder en zoon te herenigen. ‘Het is dankbaar werk, hier doe je het voor.’

Kort na zijn geboorte gingen de Nederlandse moeder en Roemeense vader van Angelo uit elkaar. Hij werd door zijn vader meegenomen naar Roemenië, waar hij het merendeel van zijn leven woonde. Zijn moeder, Mia, probeerde hem nog te vinden via een opsporingsprogramma op televisie, maar kwam met lege handen thuis.

Hereniging
José: ‘Al snel kregen Angelo en ik goed contact via de mail. Hij vertelde me meer over zijn achtergrond en verhaal. Hij wilde zijn moeder zo graag leren kennen, maar vond het ook spannend en was onzeker over het contact met de politie. Uiteindelijk heb ik zijn moeder gevonden, ze woont nog steeds op dezelfde locatie in Limburg. Ook zij wilde dolgraag contact met haar verloren zoon, maar ze was onzeker over hoe dat zou gaan.’

‘Meteen goed’
José denkt met plezier terug aan de hereniging: ‘Ik heb hen hier in maart bij mogen begeleiden, dat was een prachtige ervaring. Mia en Angelo vielen elkaar al in de armen voordat we ze goed en wel aan elkaar hadden voorgesteld. Het was meteen goed. Ik ben trots dat ik dit vanuit mijn politie- en levenservaring heb kunnen begeleiden. Mensen weer bij elkaar brengen, dat is mijn drive om dit werk te doen.’ Mia en Angelo hebben nu weer regelmatig contact.

Mis je mei
Het verhaal van Mia en Angelo staat in het teken van de start van 'Mis je mei', de maand waarin de politie extra aandacht heeft voor vermiste personen. José: ‘Veel vermiste mensen worden enorm gemist door hun geliefden en familie. Als de extra aandacht zorgt voor nieuwe tips, kan dat heel waardevol zijn. Er hoeft maar één juiste tip tussen te zitten om een zaak op te lossen’.

In iOS 13.5 beta staat corona-volgen standaard aan

In de beta van iOS 13.5 staat het genereren en verzamelen van onwillekeurige identificatienummers standaard aan. Er worden geen gegevens gedeeld en de functionaliteit is uit te schakelen.

Apple en Google werken samen om een gezamelijke methode te ontwikkelen voor het volgen van covid-19 contacten. Dit gebeurt door het genereren van onwillekeurige identificatienummers. Iedere telefoon krijgt er een toegewezen, en via BlueTooth verzamelen de telefoons de identificatienummers die in de buurt (2 meter) zijn geweest. De nummers worden tweewekelijks geroteerd, iedere twee weken krijgt je telefoon dus een nieuw, onwillekeurig nummer toegewezen.

In de eerste fase moet je een app installeren die je toestemming geeft voor toegang tot de gegevens om er functionaliteit mee te krijgen, zoals het melden dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. In een latere fase zullen ook Apple en Google zelf functionaliteit aanbieden om ervoor te zorgen dat je zonder een aparte app kan. De functionaliteit staat in de beta van 13.5 standaard aan maar kan je eventueel uitzetten door in de privacy-opties naar Health te gaan en daar Covid-19 Exposure notifications uit te zetten.

Of het bij Google ook standaard aanstaat is nog niet bekend, maar gezien de samenwerking om de methode op beide merken zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten, is de verwachting van wel.

Statenlid verlaat FVD: "De partij radicaliseert"

Het Overijsselse Statenlid Chilion Snoek is uit het Forum voor Democratie gestapt en heeft zich aangesloten bij GO, de partij rond mede FVD-oprichter Henk Otten die eerder met veel gedoe de partij van Thierry Baudet verliet. Snoek verlaat Forum omdat hij vindt dat de partij aan het radicaliseren is.

De eerder deze week uitgelekte antisemitisch berichten uit appgroepen van het JFVD, de Forum-jongerenbeweging, waren voor Snoek de spreekwoordelijke druppel. "De steeds verder radicaliserende koers die FvD onder leiding van de huidige partijtop is gaan varen en het verloochenen van het oorspronkelijke FvD-verkiezingsprogramma, hebben mij al geruime tijd op het punt van opzegging laten balanceren", zo heeft de Overijsselaar aan de partijtop laten weten, zo lezen we in de Stentor.

"Steeds vaker vroeg ik mij af, voel ik mij nog wel thuis bij deze partij? De recente berichtgeving in de media over antisemitisch gedachtegoed van prominente leden van de jongerenbeweging van FvD (JFVD) heeft mij geschokt. Dat het partijbestuur van FvD dergelijke uitingen wegwuift met een beroep op de vrijheid van meningsuiting heeft mij doen besluiten dat de tijd gekomen is dat onze wegen zich nu gaan scheiden", zo vult Snoek aan.

Dat Snoek zijn zetel meeneemt is niet gek gezien het feit dat de nieuwbakken GO-politicus met 3.827 stemmen werd gekozen, genoeg om met voorkeurstemmen een plekje in de Provinciale Staten van Overijssel te bemachtigen. "Er is in Nederland één andere partij die de door mij en mijn kiezers zo gewilde politieke verandering nastreeft en ook kan realiseren, namelijk de partij GO", zo verduidelijkt Snoek zijn keuze voor de partij van Otten.

In totaal verlieten al elf politici Forum voor Democratie in het nog jonge bestaan van de partij. "Na het nieuws van vandaag zijn er vijf provincies met FvD-afsplitsers: Noord-Holland (1), Zuid-Holland (2), Zeeland (2), Flevoland (1) en Overijssel (1). Behalve Zeeland is iedereen overgestapt naar GO." Zo becijferde journalist Chris Aalberts op Twitter. "Totale aantal afsplitsingen van #FvD staat nu op elf: Otten en De Vries (Senaat), Rookmaker (Eur.Parl.), Van Schijndel (A'dam) en zeven Statenleden in vijf provincies."

Eerder deze week was er voor FVD nog het heugelijke nieuws dat de partij zal toetreden tot het provinciale bestuur van Noord-Brabant. Na het ja-woord van de Brabantse CDA-leden kan de coalitie van VVD, CDA, FVD en Lokaal Brabant afgerond worden. Met de opstappende FVD Statenleden in hun achterhoofd zullen CDA en VVD hem voorzichtig beginnen te knijpen, de Brabantse coalitie heeft namelijk slechts een meerderheid van één zetel.

Statenlid verlaat FVD: "De partij radicaliseert" (Pro Shots / Koen Laureij)
Statenlid verlaat FVD: "De partij radicaliseert" (Pro Shots / Koen Laureij)

Ook in Nederland gevallen van mogelijk nieuwe kinderziekte

Voor sommigen, waaronder uw redacteur, stond het al vast, maar nu lijkt het dan toch officieel: 2020 wordt een kutjaar.

Net nu we wereldwijd aardig bezig waren om 'the curve' te 'flattenen', je weet wel, die curve van de hoeveelheid tegelijk besmette mensen met het nieuwe corona-virus, nee, het SARS-CoV-2-virus, of, nou ja, mensen die de ziekte COVID-19 hebben, is er een kleine teaser vrijgegeven van het volgende hoofdstuk uit het later te verschijnen (en nog te schrijven) boek "2020: Wat een kutjaar".

Wat is er namelijk aan de hand? COVID-19 verdeelde het land in enorme discussies. De één vreest het eind van de wereld, de ander noemt het (nog altijd) een griepje. Nauwelijks ter discussie stond echter het feit dat er in de leeftijdscategorieën 0 tot 4 en 4 tot 12 wereldwijd nauwelijks slachtoffers zijn te betreuren, en ook ernstige complicaties een uitzondering lijken te zijn...

...tot nu toe.


In meerdere Westerse landen, waaronder Nederland, lijkt er een nieuwe kinderziekte op te rukken, die bij de patiëntjes leidt tot ernstige griepklachten en myocarditis en pericarditis, ontstekingen van, en het zakje om, het hart. In Nederland zijn er twee kinderen met de ziekte op de IC beland (u weet wel, die specialistische behandelruimten die we door ons te "social distancen" en "the curve" te "flattenen" moesten proberen te ontzien, zodat alle corona SARS-CoV-2 COVID-19 patiënten de juiste zorg zouden kunnen krijgen, maar die het toch best wel druk kreeg, tegen het punt dat we eigenlijk konden gaan spreken van een overbelasting), in het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels zelfs al dodelijke slachtoffertjes gevallen.

Onduidelijk is nog of er daadwerkelijk sprake is van een nieuwe ziekte, of dat de kinderen na een eerder symptoomloos verloop toch ernstige symptomen zijn gaan vertonen van een COVID-19 besmetting, waarvan over die laatste op internet eerder spookverhalen de ronde hebben gedaan over langetermijnsklachten, herinfecties, en schade aan hart- en bloedvaten.

De ziekte, waarvan dus vooral kinderen het slachtoffer lijken te worden, kwam in beeld nadat artsen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten een stijging opmerkten in het aantal kinderen dat in het ziekenhuis werd opgenomen. Het ziektebeeld bestond hierbij veelal uit ernstige buik-, maag- en darmklachten en een flinke koorts. Anderen belanden met hart- en long problemen op de Intensive Care. In totaal zijn er al meer dan honderd gevallen bekend, waarvan vijftien in Frankrijk. In Nederland betreft het twee tieners.

Onduidelijk is dus nog of het daadwerkelijk een nieuwe ziekte betreft, of dat er een link is met de huidige COVID-19 pandemie. Hoewel diverse deskundigen wijzen naar die laatste, omdat diverse van de opgenomen kinderen positief werd getest op COVID-19, testte een groep van andere zieke kinderen juist negatief op die ziekte.

De mogelijke symptomen van getroffen kinderen is divers; naast de eerdergenoemde buik-, maag- en darmklachten en koorts, kunnen er ook symptomen van toxischeshocksyndroom (TSS), dat is een bacteriële infectie, en symptomen die lijken op de klachten bij de ziekte van Kawasaki, een ziekte waarbij er ontstekingen plaatsvinden in de wanden van bloedvaten. Ook lijkt er concreet sprake te zijn van ademhalingsproblemen, uitslag, en diarree.

Volgens Taco Kuijpers van het AMC ‘is er nu nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen’. Zijn collega Van Woensel zegt ook tegen Medisch Contact dat de twee in Nederland opgenomen tieners meerdere keren negatief testten op het virus. Over een mogelijk verband met het virus zegt hij: ,,Als dat zo is, en het is echt veel te vroeg om daarvan te kunnen spreken, zou het waarschijnlijk niet zozeer door het virus zelf komen, maar om overreactie van het afweersysteem gaan’.

Dat laatste gebeurde overigens ook bij de Spaanse Griep, een influenza-virus van het type H1N1, dat door het immuunsysteem van de patiënt tegen zichzelf te keren, tussen de 20 en 100 miljoen geschatte dodelijke slachtoffers kon maken, daar dit virus het juist leek te hebben gemunt op gezonde (jong)volwassenen.

Kuijpers zegt tegen Nu.nl dat de ziekte van Kawasaki bij de grootste groep patiënten vanzelf overgaat. De kinderen krijgen dan alleen koorts. De gevallen die in de ziekenhuizen belanden, zijn de ernstige gevallen. Kinderen kunnen dan last krijgen van long- en hartproblemen. ,,Maar ook die problemen zijn met standaardmedicijnen te bestrijden, waarna een kind snel herstelt”, aldus Kuijpers die zegt dat in Nederland nog geen sprake is geweest van de hele ernstige gevallen.

Hoewel op 11 mei alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland weer openen en weer overgaan tot de (nieuwe anderhalve-meter) orde van de dag, heeft ook de Wuhan World Health Organization de ziekte gelukkig op de korrel, en hoeven ouders onder ons zich gelukkig helemaal geen zorgen te maken.

Nee, de griep dan, daar gaan pas veel mensen aan dood.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Chick drinkt sperma tegen corona

Tracy Kiss uit het Engelse Aylesbury denkt een bijzondere manier te hebben gevonden om het coronavirus tegen te gaan. De 32-jarige chick drinkt namelijk dagelijks het sperma van haar vriend.

De dame in kwestie is een rondborstige personal trainer en nog altijd kerngezond. Nu zou je denken dat haar atletische figuur het coronavirus helpt tegengaan, maar volgens Kiss heeft haar gezondheid een heel andere oorzaak.

De slanke brunette drinkt namelijk dagelijks een smoothie die het sperma van haar vriend bevat. Volgens haar helpt het zaad haar om haar immuunsysteem enorm te versterken.

Helaas is er geen enkel medisch bewijs gevonden dat sperma helpt om ziekten te voorkomen, laat staan corona. Desondanks is Kiss er heilig van overtuigd dat het kwakje je immuun maakt. Sterker nog, ze roept anderen op zelf ook sperma te gaan slikken.

Overigens is de tweevoudige moeder overtuigd veganist. Maar volgens haar is het drinken van sperma te vergelijken met borstvoeding, dus is het volledig toegestaan volgens het veganisme.


Sperma slikken, dat zouden meer vrouwen moeten doen!

COVID-19: 475 nieuwe besmettingen en 98 doden, totaal 39.791 en 4893

Tot en met 1 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 39.791 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 475 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.854 (+85) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 98 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4893 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Nieuwe uitbreiding van Pokémon TCG uitgebracht

The Pokémon Company International heeft de nieuwste Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Sword & Shield—Rebel Clash gelanceerd. Deze uitbreiding is nu verkrijgbaar.

Sword & Shield—Rebel Clash wordt geleverd in booster packs, themadecks en Elite Trainer Boxes en bevat nog meer nieuwe Galarian Pokémon en nieuwe Pokémon VMAX die Pokémon in hun Gigantamax-vormen uit de videospellen Pokémon Sword en Pokémon Shield voorstellen.

In de uitbreiding kunnen spelers de volgende belangrijke kaarten verzamelen, ruilen en bestrijden:

  • 16 Pokémon V en 14 full-art Pokémon V, zoals Toxtricity V, Dubwool V en Boltund V
  • 7 Pokémon VMAX, waaronder Toxtricity VMAX, Copperajah VMAX en Dragapult VMAX, en de eindevoluties van de eerste partner-Pokémon van Galar
  • Meer dan 15 Trainer-kaarten en 4 full-art Supporter-kaarten
  • 4 nieuwe Special Energy-kaarten

Sword & Shield: Rebel Clash (Foto: The Pokémon Company International) Sword & Shield: Rebel Clash (Foto: The Pokémon Company International) Sword & Shield: Rebel Clash (Foto: The Pokémon Company International) Sword & Shield: Rebel Clash (Foto: The Pokémon Company International)

Onderzoek naar vrouw die jaren dood lag in woning in volle gang

Het onderzoek naar de omstandigheden rond de overleden vrouw die donderdag 23 april werd gevonden in de Gratamastraat  in Rotterdam is in volle gang. Uit de eerste resultaten blijkt dat de vrouw vermoedelijk al enkele jaren dood in de woning lag. Bij sectie op het lichaam zijn geen uiterlijke sporen van geweld gevonden. Het onderzoek naar de exacte doodsoorzaak loopt nog.

Voor het officieel vaststellen van de identiteit is meer onderzoek nodig, maar het sterke vermoeden is dat het gaat om de Rotterdamse bewoonster. In het onderzoek naar het overlijden en stilhouden van de dood van de vrouw is een reeds overleden vriend van haar in beeld gekomen. Zijn rol wordt onderzocht.

Sinds 19 maart stond de vrouw bekend als vermist en donderdag 23 april werd ze dood gevonden. Een team van rechercheurs startte vervolgens een groot onderzoek. Daarbij stelden forensisch experts sporen veilig in de woning en werd het lichaam van de vrouw uitgebreid onderzocht. Die onderzoeken zijn nu afgerond.

De politie onderzoekt de rol van een vriend van de bewoonster bij haar overlijden en het onontdekt houden van haar dood. De Rotterdammer overleed in januari op 62-jarige leeftijd en had regelmatig contact met de vrouw. Ook in zijn woning aan de Van Moorselstraat is uitgebreid sporenonderzoek verricht. Rechercheurs spreken met leden van beide families en andere getuigen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Dat onderzoek gaat onverminderd door.

Sterfte daalt verder

De totale sterfte in Nederland was in de week van 16 april tot en met 22 april 2020 sterk verhoogd. In totaal zijn 4.036 sterfgevallen gemeld. Gewoonlijk worden er in deze tijd van het jaar tussen de 2.631 en 2.936 sterfgevallen verwacht. Er zijn er nu dus tussen 1.100 en 1.405 meer dan de verwachting.

Dit is ongeveer 1,6 keer hoger dan de meldingen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt van bevestigde COVID-19 patiënten die zijn overleden. De sterfte was sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder. De oversterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is in week 17 (20 april tot en met 26 april) verder gedaald.

Sterfte onder vrouwen weer hoger dan onder mannen
In week 17 zijn wederom meer vrouwen dan mannen overleden. Het aantal overleden mannen is geschat rond de 1.950 en het aantal overleden vrouwen rond de 2.050. In de afgelopen weken was de sterfte onder mannen steeds hoger dan de sterfte onder vrouwen. Vanaf week 14 werden de verschillen echter kleiner en in week 16 was de sterfte onder vrouwen hoger dan onder mannen. Dat zet in week 17 door.

Oversterfte
Sinds een aantal weken wordt er een oversterfte geconstateerd. De opkomende hogere sterfte valt samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland. Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie.

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het RIVM dagelijks publiceert. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RIVM monitoren de sterftecijfers in Nederland. Niet alle mensen die in Nederland overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.

Man (61) in kritieke toestand na mishandeling, twee arrestaties

Vrijdagochtend werden in het pand van HVO Querido aan de Poeldijkstraat in Amsterdam twee mannen aangehouden in verband met een zware mishandeling. Eerder die nacht was een 61-jarige gewonde man in bewusteloze staat, in hetzelfde pand, aangetroffen. Het slachtoffer werd met spoed naar een ziekenhuis overgebracht en is in kritieke toestand opgenomen.

Beide verdachten, respectievelijk 53 en 56 jaar oud, zijn naar een cellencomplex overgebracht. Het onderzoek is in handen van rechercheurs van District West en specialisten doen het forensisch onderzoek. Nadere bijzonderheden kunnen op dit moment niet worden gegeven, aldus de politie. 

Ksa scherp op commerciële en malafide bingo's, coulant voor ideële initiatieven

De Kansspelautoriteit (Ksa) ziet een grote toename van het aantal bingo’s dat online wordt aangeboden met als doel mensen uit hun isolement te halen. Ook komen er veel meer meldingen over online bingo’s binnen dan voor de coronacrisis. Hoewel het aanbieden van een kansspel waarmee een prijs kan worden gewonnen zonder vergunning niet mag, is de Ksa in deze tijden coulant voor ideële online bingo's. Daarentegen is de Ksa extra scherp op bingo's die om commerciële redenen worden georganiseerd en/of waarmee mensen worden opgelicht.

De Ksa, toezichthouder op de markt voor de kansspelen, heeft er begrip voor dat er in deze tijden van Corona initiatieven zijn om mensen een leuk tijdverdrijf te bezorgen of ze uit hun isolement te halen zonder dat ze hun huis hoeven te verlaten. Vaak zijn dat online bingo's die worden georganiseerd door mensen met een goed hart. De Ksa heeft gezien de bijzondere omstandigheden besloten in deze gevallen tijdelijk coulant te zijn. Die coulance stopt vanzelfsprekend zodra de bingo wordt georganiseerd om geld te verdienen of mensen op te lichten. Met andere woorden als mensen hun kans schoon zien misbruik te maken van de huidige situatie.

Voorzichtig
De Ksa dringt er gezien de wildgroei aan initiatieven bij consumenten op aan voorzichtig te zijn bij online bingo's. Pas op met digitale betaalverzoeken. Als een aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. Het gevoel (‘klopt dit wel?’) is vaak een goede raadgever.

Risico’s
De wet stelt niet voor niets eisen aan kansspelen, zoals aan bingo's en andere zogenoemde kleine kansspelen. Kansspelen zijn niet zonder risico's. Daarom is er in principe een vergunning nodig als een kansspel wordt aangeboden waarmee een prijs kan worden gewonnen. Daarmee wordt verzekerd dat er toezicht mogelijk is.

Digitalisering, juist in coronatijd van levensbelang

De razendsnelle digitalisering van de maatschappij en dus ook van bedrijven, heeft grote consequenties voor werkgevers en werknemers. Het is van belang dat zij zich bewust zijn van de veranderingen en voortvarend actie nemen om organisaties en mensen klaar te stomen voor de digitale transformatie.

Artificial Intelligence (AI) is zo’n technologie die grote veranderingen teweeg brengt. Naar verwachting zullen zo’n 3 miljoen Nederlanders bijscholing nodig hebben. Aan het woord is Iris Koolen van I.AMDIGITAL.

Iris Koolen richtte samen met Su Yin Timp-Gan ‘I.AMDIGITAL’ op. Koolen: “Ons doel is om binnen 3 jaar één miljoen professionals klaar te stomen voor de digitale revolutie. Wij hebben een kort awareness-programma ontwikkeld waarin professionals de ontwikkelingen zien en begrijpen welke impact dit heeft. Nu we in deze crisis beland zijn is het aanleren van digitale skills nog urgenter geworden”.

Gas geven
Veel bedrijven geven gas om de scholing op digitale vaardigheden van hun medewerkers op te pakken. Koolen: “Niet alleen bedrijven doen dit, maar ook mensen die nu gedwongen thuis zitten grijpen de kans aan om hun kennis en vaardigheden bij te spijkeren”.

Spreek dezelfde taal
Het inzetten van computers voor denkwerk biedt geweldige mogelijkheden. Veel mensen weten nog niet precies wat er allemaal kan. Koolen: “Eigenlijk heeft iedereen nu een spoedcursus online samenwerken. Maar slim online werken en specifiek de inzet van data, vereisen nieuwe kennis en vaardigheden. Wat wil je met AI bereiken? Welk vraagstuk wil je ermee oplossen? Wat voor nieuwe competenties heb je nodig in je organisatie? Deze periode kun je gebruiken om organisatiebreed een opleiding te organiseren waarbij iedereen dezelfde basiskennis krijgt en daarna dezelfde ‘taal’ spreekt. Veel mensen staan juist nu open voor verandering en zijn bereid om zich te verdiepen in nieuwe onderwerpen”.

Tot voor kort werden veel cursussen en trainingen nog ‘fysiek’ gegeven tijdens een bijeenkomst op een centrale locatie of binnen het bedrijf zelf. Dat kan nu niet.Koolen: “Wij sluiten nu samenwerkingsverbanden met trainers en opleidingsinstituten. Veel van hen zitten zonder werk en vaak hebben ze niet de financiële mogelijkheden om te investeren in online content. Wij stellen nu het materiaal ter beschikking dat zij vervolgens online kunnen aanbieden. Ook onze eigen offline activiteiten vinden nu online plaats. Zo hadden we onlangs voor de juridische sector een AI bootcamp. Een groep juristen ging aan de slag met een AI onderwerp dat in hun branche zou kunnen worden toegepast. In virtuele breakout rooms, werkten kleine groepjes aan deelonderwerpen. Dat werkte heel goed”.

Inmiddels is het I.AMDIGITAL-programma voor twee sectoren ontwikkeld (energiesector, juridische sector), is er een aanvraag vanuit het buitenland en worden gesprekken gevoerd met zes opleidingsinstituten. In de afgelopen maand werd een pilot uitgevoerd voor 15 managers van een netwerkbedrijf. Het is de bedoeling deze over de hele organisatie (2.000 medewerkers) uit te rollen.

Koolen: “Deze periode leent zich bij uitstek voor opleiding & ontwikkeling en het nemen van eigen regie op de toekomst. Juist nu moeten we beseffen dat we technologie nog beter kunnen inzetten als we echt snappen wat de mogelijkheden zijn. We staan aan een nieuw begin”.

Amnesia: the Dark Descent en Crashlands gratis op Epic Games Store

Ook in 2020 gaat Epic Games door met gratis game weggeven op hun platform om zo nieuwe klanten aan te trekken. Spelers die nu inloggen kunnen gratis de horrorgame Amnesia: The Dark Descent en ARPG Crashlands claimen.

Beide games zijn geprezen door critici: Amnesia: The Dark Descent werd geprezen om zijn unieke benadering van het horrorgenre en hoe eng de game was, en Crashlands (dat vaak wordt vergeleken met survival sim Don't Starve) was een groot succes op Android en iOS.

De games zijn tot 7 mei te claimen. De volgende game die gratis te krijgen is via de Epic Games Store is puzzelgame Death Coming.

AmnesiaCrashlands
Bron: Kitguru

Fortnite World Cup afgelast vanwege coronavirus

Epic Games, de developer van Fortnite, heeft aangekondigd dat de Fortnite World Cup is afgelast vanwege het coronavirus. Dat maakte de ontwikkelaar bekend op twitter. Competities die online worden gehouden zoals de Fortnite Champion Series Invitational gaan wel door.

Vanwege het coronavirus kiezen veel esportscompetities ervoor om fysieke evenementen af te lassen: Epic Games volgt het voorbeeld van onder andere de Overwatch League, dat nu volledig online plaatsvindt. Fortnite probeert dat ook voor alle events te doen, maar voor een mondiaal event zoals de World Cup is dat lastiger: er is geen crossplay voor servers uit verschillende regios. Mocht er wel één centrale server worden gekozen, dan zouden deelnemers die niet uit die regio komen een hogere ping hebben - en in een game zoals Fortnite waarin elke frame telt zou dat oneerlijk zijn.

Er was nog geen datum voor de Fortnite World Cup dit jaar, maar veel spelers gingen er van uit dat het tijdens de zomer georganiseerd zou worden. Het zou de tweede editie zijn van het "WK Fortnite": vorig jaar won de zestienjarige Kyle "Bugha" Giersdorf de wereldtitel en 3 miljoen dollar in de solos-catagorie.

Huiselijk geweld melden via apotheek

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP hebben afgesproken om met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is. Minister De Jonge: “Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen.”

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Rallyracen in Nieuw-Zeeland met WRC 9

Nacon en zijn ontwikkelstudio KT Racing onthullen de eerste gameplay-video voor WRC 9, de officiële videogame van het FIA World Rally Championship. Deze gameplay-video geeft een eerste indruk van de inspanningen die KT Racing verricht om de iconische Rally New Zealand in de game te verwezenlijken.

De rally van Nieuw-Zeeland staat na zeven jaar afwezigheid weer op de kalender van het FIA World Rally Championship. Het is één van de drie nieuwe rally’s die dit jaar worden gereden, samen met de Safari Rally in Kenia en Rally Japan.

"De wegen in Nieuw-Zeeland behoren tot de mooiste en hoogst gewaardeerde in de geschiedenis van het kampioenschap", zegt Benoît Gomes, Lead Level Designer bij KT Racing. "De rally van Nieuw-Zeeland levert een unieke ervaring die bekend staat om zijn snelle ketens van bochten, nimmer aflatende ritme, en adembenemende landschappen. We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding om alles zo getrouw mogelijk te reproduceren, zoals de weelderige vegetatie, het bijzondere licht en de unieke uitzichten op de oceaan, maar ook de topografie en oppervlakken van de wegen, die voornamelijk uit grint bestaan. We zijn ervan overtuigd dat spelers net zo veel van de uitdagingen in WRC9 zullen genieten als wij ervan genieten de game te bouwen."

WRC9 verschijnt op 3 september 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc, dat laatste via de Epic Games Store. Later volgen PlayStation 5, Xbox One Series X en Nintendo Switch.

The Making of Yorha in Final Fantasy XIV

Square Enix heeft een bonusaflevering uitgebracht van de developer diary-serie ‘The Creation of Final Fantasy XIV: Shadowbringers’. In deze aflevering wordt dieper ingegaan op de ontwikkeling van de YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid-serie. Zoals gewoonlijk is de nogal excentrieke Yoko Taro weer in zijn element.

De nieuwe aflevering onthult hoe de crossover met de NieR-serie tot stand kwam en wat inspireerde tot de design-keuzes in het eerste deel van de raid, terwijl er ook wordt gehint naar wat er in de toekomst nog zal verschijnen. De bonusaflevering bevat interviews met:

  • Naoki Yoshida – producer en director van Final Fantasy XIV Online
  • Yosuke Saito – producer, NieR-serie
  • Yoko Raro – director, NieR-serie

'Geen Nintendo Direct in juni'

Volgens verschillende bronnen organiseert Nintendo in juni geen Nintendo Direct-evenement. Door Covid-19 hebben de studio's van Nintendo zich ook moeten aanpassen om thuis te werken, en dat kost tijd die niet in de ontwikkeling van de toekomstige games gestopt kan worden.

Nintendo zou third-party uitgevers, die games zouden gaan onthullen tijdens de showcase, verteld hebben dat het meer ontwikkeltijd nodig heeft voor eigen first-party games, aangezien het bedrijf zich aanpast aan het thuiswerken. Uitgevers zouden niet hoeven te wachten als ze hun eigen aankondigingen eerder willen doen buiten de Nintendo Direct om.

Nintendo was naar verluidt van plan om zijn first-party line-up voor de rest van 2020 te onthullen tijdens de Nintendo Direct van juni, waarin waarschijnlijk meer duidelijkheid zou komen over al die remasters en bundels van Mario-games om het 35-jarig jubileum van de Super Mario-franchise te vieren. Er zou nu pas aan het einde van de zomer een nieuwe Nintendo Direct komen.

Super Mario Galaxy 2

Ys: Memories of Celceta verschijnt op PS4 op 19 juni

Marvelous Europe laat weten dat Ys: Memories of Celceta Remaster op 19 juni 2020 op PlayStation 4 wordt uitgebracht.

De game wordt ontwikkeld door Nihon Falcom en is oorspronkelijk uitgebracht voor PlayStation Vita. De PlayStation 4-versie van Ys: Memories of Celceta ondersteunt 60 FPS met full HD-graphics en aangepaste besturing om de touch-elementen van de PlayStation Vita te vervangen. De game ondersteunt ook dual audio, waardoor de game kan worden gespeeld met de Engelse of de originele Japanse stemmen. Mocht je Japans roestig zijn, dan is er ondertiteling in het Engels.

Naast de releasedatum heeft Marvelous Europe ook duidelijkheid verschaft over de Europese en Australische release van Ys: Memories of Celceta. Terwijl Amerika een fysieke Special Edition krijgt, moeten wij het doen met een standaard editie voor €29.99. Als troost is er een Digital Deluxe Edition in de PlayStation Store. Daarin zit een digitale versie van de soundtrack-cd die in de Amerikaanse fysieke Special Edition te vinden is en een nooit eerder uitgebracht PS4-theme met artwork en muziek uit de game. Het originele theme dat bij de Japanse release hoorde, wordt ook gratis beschikbaar gesteld bij de release.

In Ys: Memories of Celceta speel je Adol Christin. Wanneer hij wakker wordt herinnert zich niets anders dan zijn naam. Hij komt terecht in de stad Casnan, een grensdorp aan de rand van een enorm woud vol met monsters. Een inwoner genaamd Duren beweert hem te kennen, en samen gaan ze de plaatselijke mijn van monsters ontdoen. Dit is het begin van een avontuur om het complete woud in kaart te brengen en Adols geheugen terug te krijgen.

Digitaal racen op Circuit Zandvoort in F1 2020

Codemasters toont het circuit van Zandvoort voor de allereerste keer in F1 2020. Oorspronkelijk zou het circuit aankomend weekend voor de eerste keer sinds 1985 op de F1-kalender staan. Desalniettemin krijgen fans nu al een eerste blik op het thuiscircuit van Max Verstappen in de F1-bolide van de Red Bull Racing-coureur via deze eerste gameplayvideo.

Bovendien heeft Codemasters vandaag de F1 2020 cover onthuld. Naast de Michael Schumacher Deluxe Edition verschijnt er nog een variant met in de Benelux Max Verstappen op de cover, samen met Charles Leclerq.

In de duinen aan de kust van Noord-Holland bevindt zich het historische Circuit Zandvoort. Ter voorbereiding op de terugkeer van Circuit Zandvoort op de racekalender in 2020, is er een nieuw paddock, zijn er nieuwe uitloopstroken toegevoegd en zijn er verschillende secties verbeterd op de baan om spannende racemomenten te creëren. Uniek voor een F1-circuit is de kombocht aan het eind van de ronde. Dit is een verhoogde steile bocht met een hoek van 18 graden, waardoor het mogelijk wordt voor coureurs om een inhaalactie in te zetten, direct voor het oog van de fans op de tribune.

"Het team heeft ongelooflijk werk verricht. Ieder aspect van circuit komt tot in de puntjes tot leven in de game. De laatste kombocht voorafgaand aan het lange rechte stuk is iets waar de spelers ongetwijfeld van gaan genieten", zegt Lee Mather, F1 Franchise Game Director bij Codemasters. "Circuit Zandvoort is zeer technisch door het hoogteverschil, blinde bochten, uitdagende rempunten en racelijnen. Het is een zenuwslopende race die de volledige focus vergt van spelers."

F1 2020 wordt op vrijdag 10 juli 2020 uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia.

Burnout Paradise Remastered racet in juni naar Switch

Burnout Paradise Remastered wordt gereleased voor de Nintendo Switch op 19 juni, en pre-orders zijn vanaf nu mogelijk voor €49,99.

De game is geoptimaliseerd voor Nintendo Switch met tal van technische verbeteringen, en spelers kunnen door de open wereld racen in 60 frames per seconde, met high-resolution textures en een kaart die je kunt bekijken met touchbediening.

Burnout Paradise Remastered biedt de volledige oorspronkelijke game en acht DLC-pakketten, met onder andere het Cops and Robbers-pakket, Legendary Cars, Burnout Bikes en Big Surf Island. Racers kunnen het verkeer aan de kant beuken en terwijl ze met acht spelers tegelijk tegen elkaar racen in een multiplayer-race, online of in lokale partymodus.

Eerste details van Apex Legends Season 5 - Fortune's Favor

Respawn Entertainment heeft bekendgemaakt wat er op de planning staat voor Apex Legends in Season 5 - Fortune’s Favor, dat op dinsdag 12 mei wordt uitgebracht voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

In de bijbehorende trailer zien we het verhaal achter de nieuwe Legend Loba. Als de dief Loba erachter komt dat haar aartsvijand Revenant meedoet aan de Apex Games, verandert haar leven in een wraakmissie, gedreven door het verlies van haar ouders en haar behoefte om geheimen binnen de arena te onthullen.

In Season 5 - Fortune’s Favor is de nieuwe spelmodus Quests te vinden, waarin spelers elk seizoen op schatten kunnen jagen. Mensen die de quest voltooien, krijgen rewards. Met de start van Season 5 komt ook Ranked Leagues Series 4. Spelers kunnen opnieuw uitkijken naar een tweedelig seizoen: de Series begint in Kings Canyon alvorens in juni terug te keren naar World’s Edge. Ranked Leagues Series 4 legt de nadruk op het belonen van competitieve spelers voor de tijd die ze investeren in Apex Legends.

Seizoen 6 van Call of Duty: Mobile is live

Het nieuwe seizoen van Call of Duty: Mobile, seizoen 6: Once Upon a Time in Rust, gaat van start. Een update welke zich afspeelt in het Wilde Westen is vanaf nu live op zowel Android als iOS. Zie hieronder de belangrijkste updates:

  • Call of Duty: Mobile World Championship 2020 Tournament start vandaag.
  • Drie nieuwe spelmodi voor meerdere spelers, namelijk Kill Confirmed, Capture the Flag en 1v1 Duel
  • Twee nieuwe multiplayer maps: Rust en Saloon.
  • Nieuwe evenementen, waaronder Gold Rush en Rust the Dust.
  • Nieuwe merchandise nu verkrijgbaar in de winkel.
  • Diverse UI updates, wapen balans en gameplay optimalisaties.

Voor eigenaren van de Once Upon a Time in Rust Battle Pass:

  • Cowboy Ghost en Seraph Desperada personages.
  • Nieuwe wapens, waaronder het Outlaw sniper rifle en Wild West MSMC.
  • Nieuwe operator skills in de gratis Battle Pass - Annihilator (Black Ops 4).

NS twee minuten stil tijdens Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei herdenkt NS de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Om 20.00 uur staan alle treinen twee minuten stil. Op deze manier wil NS reizigers en collega’s de gelegenheid geven om de slachtoffers te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook op de stations wordt dan de stilte in acht genomen.

Via omroepberichten in de treinen en op de stations worden de twee minuten stilte aangekondigd. Bij zoveel mogelijk stations en kantoren van NS hangt op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei wappert de vlag in top om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Geen herdenkingsbijeenkomsten
Elk jaar vinden op 4 mei op diverse stations herdenkingen plaats. Vanwege de Coronamaatregelen gaan de herdenkingsbijeenkomsten dit jaar helaas niet door. Om toch de slachtoffers te gedenken legt NS kransen, dit gebeurt zonder ceremonie, genodigden en publiek. Ook de jaarlijkse ceremonie bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel ter nagedachtenis aan de 477 omgekomen spoormedewerkers is geannuleerd. Wel zullen er kransen geplaatst worden bij het monument.

Als blijk van betrokkenheid en respect dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.

Wereldkampioen snooker 2002 Ebdon stopt noodgedwongen met snooker

De wereldkampioen snooker van 2002, Peter Ebdon, zet een punt achter zijn loopbaan. Dat deelde de 49-jarige Engelsman mee. Een chronische nekblessure dwong hem tot de beslissing.

De laatste maanden kampt Ebdon met pijn in de nek, rug, schouders en armen. Ebdon verkiest het einde van zijn carrière boven een risicovolle operatie aan de wervelkolom. “Twee wervels zouden vervangen moeten worden. Dat is niet het soort operatie dat ik wil ondergaan. Als het mis zou lopen, zit ik de rest van mijn leven in een rolstoel”, verklaarde Ebdon. “Bovendien legde de chirurg me uit dat er zelfs zonder complicaties geen garantie is op succes. Het zou de dingen beter kunnen maken, maar ook slechter. En over tien jaar zou ik de operatie opnieuw moeten ondergaan. Het enige dat ik zonder operatie niet kan doen, is snookeren. Het is triest, maar dit is het einde van mijn carrière. Ik wil wel in het wereldje blijven als commentator voor de BBC.”

Zijn laatste wedstrijd speelde Ebdon op 20 december vorig jaar. In de kwalificaties voor het German Masters verloor hij toen met 5-4 van de Welshman Matthew Stevens. Sindsdien sloeg hij ieder toernooi over. 

Ebdon, beroemd vanwege zijn tergend trage speelstijl, werd prof in 1991 en draaide sindsdien onafgebroken in de World Tour mee. Zijn hoogtepunt beleefde hij in 2002, toen hij in een epische WK-finale (18-17) de Schot Stephen Hendry van een achtste wereldtitel hield. Ook in 1996 en 2006 bereikte hij de finale van het WK. In 1996 moest hij daarin met 18-12 de duimen leggen voor Hendry, in 2006 met 18-14 voor een andere Schot, Graeme Dott. Hij won verder de Grand Prix 1993, het Thailand Open 1997, het British Open 2000, het Scottish Open 2001, het Irish Masters 2004, het UK Championship 2006 en het China Open van 2009 en 2012. Met negen rankingzeges doen slechts tien spelers dat beter.

Zijn laatste rankingfinale speelde hij in augustus 2018. In de Paul Hunter Classic moest hij de titel toen aan Kyren Wilson laten. Hij potte twee maximumbreaks. In de seizoenen 1996-97 en 2002-03 was hij de nummer drie van de wereld, zijn hoogste positie op de wereldranglijst.

Defensie draagt patiëntenvervoer vanaf Wadden weer over aan ANWB

Sinds gisteravond voert de ANWB Medical Air Assistance het volledige patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland weer uit. Het Defensie Helikopter Commando nam de taak sinds 20 april over van 07.00 uur tot 22.00 uur. Daardoor waren de ANWB-helikopters beschikbaar om ernstig zieke COVID-19-patiënten naar verschillende intensive care-afdelingen in Nederland te brengen.

Defensie transporteerde sinds 20 april 4 patiënten vanaf de Wadden. Dat gebeurde met een speciaal hiervoor ingerichte NH90-helikopter. Aan boord ging een Aeromedical Evacuation Team mee van de Operationele Gezondheidszorg. Het vlieg-medisch personeel is afkomstig van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg. Dit toonaangevende internationale kennisinstituut heeft veel kennis in huis van onder meer luchtvaartgeneeskunde.

Mocht de nood aan de man zijn, dan kan Defensie de taak binnen 36 uur weer op zich nemen. Dit zogenoemde op ‘notice to effect’, blijft tot 15 juni van kracht.

FOK! Wat een weer: buien

Het is half tot zwaar bewolkt. In de ochtend komen er met name in het westen en noorden enkele buien voor, in de middag trekken deze verder het land in waarbij ook de kans op onweer, hagel en windstoten toeneemt. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot lokaal 16°C in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig.

In de nacht naar zaterdag blijven er buien van west naar oost overtrekken. De kans op onweer is dan vrij klein. De temperatuur daalt landinwaarts naar circa 7°C, aan zee blijft het een graad of 10. De west- tot zuidwestenwind is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdagochtend leven de buien tijdelijk op en neemt ook de kans op onweer toe. In de loop van de middag trekken de buien naar het oosten weg, wordt het overwegend droog en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Met een vrij krachtige, aan zee krachtige westenwind, blijft de middagtemperatuur op een graad of 13-14 steken. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dodewaard (Foto: Charged)
De natuur in bloei nabij Dodewaard. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Drie nieuwe Vampire: the Masquerade visual novels in de maak

Paradox Interactive maakt dankbaar gebruik van de World of Darkness-licentie nadat deze in 2015 is overgenomen van ontwikkelaar CCP. Naast Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2, Werewolf: the Apocalypse - Earthblood en Vampire the Masquerade: Coteries of New York zijn er weer drie nieuwe visual novels in de aantocht gebaseerd op Vampire: the Masquerade. De drie games - Night Road, Out for Blood en Parliament of Knives - komen uit in de zomer van 2020 en de lente van 2021.

Night Road is geschreven door Kyle Marquid, waarin je een vampier-koerier speelt die berichten moet bezorgen voor de oudere kindred terwijl je op de hielen wordt gezeten door jagers en andere koeriers in een jacht door de woestijn. Out for Blood, geschreven door Jim Dattilo, draait de rollen om: hier speel je de jager en probeer je een revolte van jongere vampiers tegen Prince Chastain naar je hand te zetten. De laatste game, Parliament of Knives dat wordt geschreven door Jeffrey Dean, focust zich op een machtsvacuüm in Toronto na de verdwijning van de Prince. Jou wordt opgedragen om uit te zoeken wat er precies gebeurd is, waarbij je ook de uitgelegen kans ziet om jezelf op te werken binnen de Kindred-maatschappij.

De games worden ontwikkeld door Choice of Games, bekend van de goed ontvangen choose your own adventure-game Choice of Robots. Het Amerikaanse bedrijf heeft ook ChoiceScript ontwikkeld, een engine waarmee gebruikers hun eigen visual novels kunnen maken.

VTMNovels

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.