Tong's voetbalverhalen # 219

Ik heb genoten van Hercules-Ajax. Jammer dat het geen 3-0 werd. Heerlijk voor de spelers en supporters van Hercules. Ajax is heel m'n leven al m'n cluppie. Ben 61, zag Cruijff en Ajax voor het eerst in de Vliert van FC Den Bosch in 1971. Daarna kreeg ik een hondje dat ik Cruijffie noemde. Terwijl het misschien wel de slechtste Cruijff-wedstrijd was die ik kon treffen. Een magere 0-1 tegen een degradant. Toch straalde Ajax en Cruijff flair, allure en kwaliteit uit.

M'n vader stelde me gerust en zei dat het een klein slippertje was. Pa kreeg gelijk. De rest werd historie. Niet zo maar historie. Historie met een gouden pen in de analen van het mondiale voetbal geschreven. Daarom vond ik het jammer dat Ajax niet totaal werd geslacht door deze middelmatige amateurclub. Die als beste speler een student had, die 's middags nog zijn scriptie had afgerond in de plaatselijke bibliotheek. Een flierefluitende net-niet-prof van jong FC Utrecht. Z'n interview na de wedstrijd was al even mooi als z'n tweede treffer. 'Vanavond gaan we van God los.' Daar tegenover stond de 17-jarige aanvoerder van Ajax, lijzig, murmelend en binnensmonds te orakelen dat Hercules zich had ingegraven. Niks was zo beneden de waarheid. Je mag dit grote talent niks verwijten.

Van Basten, Rijkaard, Vanenburg, Seedorf en Bergkamp waren even oud toen ze op het grote toneel verschenen. Echter, ze debuteerden in een waardig Ajax-elftal. Met ervaren-leraren aan het roer. De koers hoefden ze niet te bepalen. De route niet uit te stippelen. Ik kan alle Ajax-spelers uit begin jaren 70 of jaren 90 uit m'n hoofd opdreunen. Maak me midden in de nacht wakker en ik dreun ook de reserves moeiteloos op. Momenteel zitten we midden in een nachtmerrie. Zelfs dagdromen helpt niet meer. Vraag me nu naar de basisspelers en ik kom niet ver. Iets met wijn en berg. Dat zijn dan de beste spelers. Terwijl we vroeger Piet Wijnberg hadden als Ajax-onwaardige speler. Ze als een Berg opkeken tegen Bergkamp en Suurbier ( Die zoop gewoon wat de pot schafte, zou momenteel genieten van de Ajax-dames).

Je mag de huidige Ajacieden niet verwijten dat ze Ajax-onwaardig zijn. Dat valt alleen de beleidsbepalers te verwijten. Al drie jaar op alle terreinen falend. Daarom begon ik met Cruijffie en z'n slechte wedstrijd. Dat m'n pa zei dat het goed zou komen. M'n hond naar deze klasbak vernoemde. Genoot van Hercules. De vertegenwoordigers van de voetbalromantiek. Zo sterk als hun naam weerspiegelt. Naar welke Ajacied moet je tegenwoordig je hond noemen ? Maurice de hond is te flauw als grap. Maken we er Maurits van. Trekken hem een jurk aan en trappen hem de Arena uit. Mag Hélène hem daarna interviewen. Dezelfde achternaam immers. Hij mag wel zelf de enkele reis boeken op de losersvlucht.

tong80