Seksisme op de werkvloer

In het bedrijfsleven zijn er vele geschreven en ongeschreven regels waar de werknemer zich aan moet houden. En het staat, uiteraard, elke bedrijf vrij om zijn eigen regels te hanteren. Maar wat als deze seksisme in de hand werken?

Uiteraard zijn de meeste regels binnen bedrijven gebaseerd op gedrag, toelaatbaar of niet. Die regels zijn, voor zover ik weet, volledig gelijk voor mannen en vrouwen. Er zijn ook regels waarbij er duidelijk verschillen zijn tussen de 2 seksen, namelijk die over kleding.

Nu begrijp ik heel goed dat een bedrijf een bepaald imago uit wil stralen naar de buitenwereld. Zo snap ik perfect dat zaken als zichtbare tattoo's, zichtbare religieuze symbolen en bepaalde kleding gewoonweg ongewenst zijn in bepaalde functies. Echter kunnen bedrijven ook te ver gaan.

Waar ik werk, een helpdesk, zijn er uiteraard ook kledingvoorschriften. Deze schrijven voor dat spagettibandjes niet zijn toegestaan, hemden niet zijn toegestaan, teenslippers niet zijn toegestaan en mannen in lange broek moeten komen. Vrouwen mogen wel in rok.

Met andere woorden; in deze tyfus hitte, moet ik aan komen lopen in lange broek, terwijl de vrouwelijke collega's wel enige verkoeling kunnen krijgen door middel van rok. Goed, de rok moet over de knieën, maar toch.

Je reinste seksisme.

Normaal gesproken, hypocriet als ik ben, zou ik hier totaal geen punt van maken. Probleem is alleen dat ik heel slecht om kan gaan met temperaturen boven de 25 graden Celsius. Voor mij was de keuze dus simpel, kleding aanpassen of niet kunnen werken.

Creatief als de collega's kunnen zijn, stelde iemand voor om dan maar gewoon in rok te komen. Aangezien ik een kilt bezit, was dat een ideale oplossing. De afgelopen 2 dagen heb ik derhalve doorgebracht in kilt, met de nodige verkoeling.

Maar het punt blijft nog immer staan. Waarom gelden er voor vrouwen andere regels dan voor mannen? Als zij de onderbenen mogen tonen, waarom wij dan niet? Als er regels zijn die voordelig zijn voor mannen en nadelig voor vrouwen wordt er meteen moord en brand, of eigenlijk 'discriminatie', geschreeuwd, maar dit lijken we met z'n allen gewoon te accepteren.

Het is tijd dat we ophouden met janken over gelijkheid, gelijkwaardigheid, diversiteit, etc. Het is tijd dat we elkaar gewoon domweg gelijk gaan behandelen. Ongeacht kleur, geslacht, geloof, etc.