Geen donor, geen orgaan

Vanaf volgend jaar hebben we een nieuw donorregister in Nederland. Iedereen vanaf 18 jaar staat hier in en kan zijn/haar keuze voor doneren doorgeven.

Zoals we allen hopelijk weten, is er een enorm tekort aan donororganen. Zo'n groot tekort dat er zelfs idioten zijn die denken dat het nieuwe register verplicht is en de overheid je organen zal gaan roven bij elke mogelijkheid. Uiteraard klopt dit niet, maar deze groep proberen te overtuigen zal ongeveer net zo makkelijk zijn als de zee te overtuigen dat eb en vloed slechte ideeën zijn.

Hopelijk zal het nieuwe register meer donoren opleveren, aangezien iedereen standaard donor wordt, tenzij anders aangegeven. Echter zal er altijd een groep blijven die, om welke reden dan ook, geen donor wil zijn. Prima, hun keuze. Echter zouden daar wat mij betreft wel consequenties aan vast moeten zitten.

Als je ervoor kiest om geen donor te zijn, geef je daar mee aan dat je anderen niet wil helpen met jouw organen na je dood. Wat je reden ook is, het is een duidelijk signaal. Waarom zou je dan recht hebben op een orgaan van iemand die wel donor is? Naar mijn mening, niet.

Dit geldt, wat mij betreft, ook voor hen die te laf zijn om een eigen keuze te maken. Immers heeft eenieder de optie om te kiezen voor "Iemand anders beslist". De meest laffe keuze.

Het zou een ideaal systeem zijn als er, bij een "nee" of "iemand anders" keuze, meteen ook bij komt te staan dat deze persoon geen organen zou mogen ontvangen. Immers, waarom wel willen krijgen, als je niet wil geven?

Afgezien van het inherente egoïsme, is wel ontvangen maar niet geven een enorm hypocriete instelling. Je verwacht wel dat een ander zijn organen weggeeft, maar zelf weiger je dat te doen. Liever geef ik mijn organen aan een bejaard persoon van 90 die donor is, dan aan een vitaal jong persoon van 20 die dit weigert.

Misschien nog een goede toevoeging aan het register, de mogelijkheid om donatie te weigeren aan mensen die zelf geen donor zijn.

Kortom; geen donor, geen orgaan.