Klimaatangst

Het klimaat verandert, dat is een feit. Het zou door de mens veroorzaakt worden, maar daar twijfelen een aantal mensen aan. We krijgen veel "informatie" over de veranderingen, variërend van feiten tot complete onzin. Nu komt daar deze column bij.

Laten we bij het begin beginnen. Altijd een handig uitgangspunt. Om dat te kunnen doen, moeten we zo'n 4,5 miljard jaar terug in de tijd. Onze, eigenlijk stiekem wel mooie, planeet dateert namelijk van die tijd. Goed, leven was onmogelijk in het begin, maar toch.

De Aarde heeft de eerste miljard jaar van zijn bestaan doorgebracht als levenloze bol. Veel vulkanische activiteit, meteoren die regelmatig insloegen (overigens ook een hypothese voor het ontstaan van het leven hier), nogal ruig weer, etc. Al met al niet echt de ideale vakantiebestemming.

Zo'n 3,5 miljard jaar terug kwam er leven. Eerst als eencelligen, daarna uiteindelijk uitgroeiend tot de mens. En nog het één en ander daartussen. Overigens bestaat de mens, in haar huidige vorm, slechts 120.000 jaar. Als we daar even een simpele rekensom op loslaten, komen we op 3.499.880.000 jaar zonder Homo Sapiens. Da's best lang.

In al die jaren is de Aarde significant veranderd. Zo hebben de continenten een andere plek gekregen, is het weer een paar keer omgeslagen en hebben we (in de laatste 500 miljoen jaar) zo'n 5 massa extincties gehad. De laatste was zo'n 65 miljoen jaar terug en heeft ervoor gezorgd dat de dino's het loodje legden.

Als we de invloed van de mens op een klok van 24 uur tekenen, dragen wij pas de laatste 20 seconden iets bij. Niet echt heel lang dus.

Dit alles is niet bedoeld om klimaatverandering te ontkennen, of de menselijke invloed daarop. Echter het is meer bedoeld om aan te geven dat de Aarde meer kan hebben dan de klimaat-hysterie ons doet geloven. Het klimaat is de laatste paar miljard jaar meermaals drastisch gewijzigd. Er zijn perioden met extreme kou geweest, een hoge concentratie zuurstof, hitte, etc. Door alles heen gaat de Aarde stoïcijns door.

Mensen die beweren dat we de Aarde, of het milieu moeten redden, bedoelen enkel en alleen dat zij een schone leefomgeving willen hebben. Ze zijn bang voor hun eigen hachje en mogelijk dat van hun kinderen.

Een goed voorbeeld van hoe de natuur problemen zelf wel oplost, is de omgeving van Tsjernobyl. Mij is op de lagere school altijd verteld dat nucleaire straling ervoor zou zorgen dat het land onbewoonbaar zou worden en er niets meer zou groeien. Uiteraard zijn daar vele dieren gestorven door de straling, maar momenteel floreren er ook vele soorten.

Al met al heeft klimaatverandering weinig invloed op de Aarde. Op de mens... Dat is potentieel een heel ander verhaal. De Aarde gaat nergens heen, wij mogelijk wel.

Zoals de filosoof George Carlin ooit zei: "The planet is fine, the people are fucked."