FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 april 2019

Man City neemt op Old Trafford zwaarste horde richting landstitel; Arsenal verliest opnieuw

Manchester City heeft woensdagavond een reuzenstap gezet richting de prolongatie van de landstitel in Engeland. De ploeg van Josep Guardiola won met 0-2 van stadsrivaal Manchester United en heeft daardoor weer een punt meer dan Liverpool. Het duel op Old Trafford was op papier de zwaarste horde die Manchester City nog moest nemen richting de landstitel. In de laatste twee speelrondes neemt de koploper het op tegen Leicester City (thuis) en Brighton & Hove Albion (uit).

Ole Gunnar Solskjaer greep hardhandig in na de beschamende 4-0 nederlaag bij Everton van zondag. De trainer van Manchester United voerde vijf wijzigingen door: Luke Shaw (teruggekeerd van een schorsing), Matteo Darmian, Andreas Pereira, Jesse Lingard en Ashley Young maakten hun entree. Diogo Dolot, Nemanja Matic, Romelu Lukaku en Anthony Martial namen plaats op de bank, terwijl Phil Jones niet eens tot de wedstrijdselectie behoorde. Manchester City moest het stellen zonder de geblesseerde Kevin De Bruyne en zonder John Stones, die werden vervangen door David Silva en Vincent Kompany.

Manchester United leek vastberaden om een betere wedstrijd op de mat te leggen dan zondag. The Red Devils begonnen voor eigen publiek agressief aan de wedstrijd, maar toch slaagde Manchester City erin om de controle gaandeweg over te nemen. Raheem Sterling kreeg vanaf zeven meter de beste kans op de 0-1, maar zijn schot miste d ejuiste kracht. David de Gea pareerde tevens een inzet van Bernardo Silva. Na twaalf minuten zorgde Paul Pogba met een afstandsschot, dat een prooi bleek voor Ederson, voor het enige wapenfeit van Manchester United.

De thuisploeg slaagde er evenwel in om de wedstrijd spannend te houden en dat had ook niet iedereen vooraf verwacht. Het was na rust aan Manchester City om een opening te vinden. Dat lukte ook: Bernardo Silva ontving de bal van Ilkay Gündogan, trok het zestienmetergebied binnen, kapte naar binnen en vond de rechterhoek met een laag en hard schot. Sergio Agüero trof vervolgens de paal, alvorens invaller Leroy Sané er 0-2 van maakte met een schot in de korte hoek van de grabbelende De Gea. Manchester United liet zich niet onbetuigd en kwam onder meer via Lingard tot een kans, maar verder hield Manchester City de thuisploeg in bedwang.

Arsenal

Arsenal heeft de vierde plaats in de Premier League met nog drie speelrondes voor de boeg moeten afstaan aan Chelsea.
Het team van coach Unai Emery kreeg woensdagavond in de uitwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers met 3-1 klop, waardoor men op de ranglijst van plaats is gewisseld met Chelsea. Het verschil tussen beide Londense grootmachten bedraagt nu één punt in het voordeel van the Blues . Wolverhampton heeft de zevende plaats op zijn beurt weer overgenomen van Watford.

'Poetin is een eikel': 400 euro boete

Een 34-jarige Rus moet 30.000 roebel (ruim 400 euro) dokken omdat hij president Vladimir Poetin op het sociale medium VKontakte een eikel heeft genoemd. Hij is het eerste slachtoffer van een nieuwe wet die belediging van de autoriteiten verbiedt.

Hoe Joeri Kartyzjev de president precies omschreef moet evenwel worden geraden, omdat sites die het nieuws brengen zichzelf uit voorzorg maar alvast censureren, aldus de NOS. Engelstalige sites hebben het over "fantastical f...head", wat vast redelijk is te vertalen als "ongelofelijke eikel".

Russen gaan er op geheel eigen wijze mee om. Ze delen massaal de (gecensureerde) belediging, en posten plaatjes waarin de president vriendelijk wordt bedankt voor dure medicijnen en belastingen.

De wet is onderdeel van een breder pakket internetmaatregelen. Die moeten het bij 'cyberaanvallen' zelfs mogelijk maken Rusland af te sluiten van de rest van het internet. Daartoe moeten alle Russische providers verplicht speciale Russische dns-servers configureren. Het effect moet zijn dat de overheid alle (buitenlandse) sites die niet via die servers lopen, met een druk op de knop kan blokkeren. Ook een vpn zou dan niet helpen, althans, dat is de bedoeling.

Lazio schakelt Milan uit en bereikt finale Coppa Italia

AC Milan gaat het seizoen zonder hoofdprijzen eindigen. De ploeg van trainer Gennaro Gattuso werd woensdagavond in de halve finales van de Coppa Italia geëlimineerd door Lazio, dat door een doelpunt in de tweede helft van Joaquín Correa met 0-1 won in het San Siro. De heenwedstrijd was twee maanden geleden in een doelpuntloos gelijkspel geëindigd. De tegenstander van Lazio in de finale volgt uit het duel van woensdagavond tussen Fiorentina en Atalanta.

De eerste helft in het San Siro hield niet over en werd ontsierd door blessuregevallen aan weerszijden. Lazio moest al na een kwartier voetballen verder zonder middenvelder Sergej Milinkovic-Savic, terwijl Milan op slag van rust verdediger Davide Calabria zag afhaken. Grote kansen waren er op het moment dat Calabria de strijd moest staken overigens nog amper geweest. Beide teams maakten een gespannen indruk, hetgeen de wedstrijd absoluut niet ten goede kwam.

Pas in de slotfase van de eerste helft schoot Suso na voorbereidend werk van Franck Kessié gehaast naast, terwijl namens Lazio Correa op doelman José Manuel Reina stuitte. De bezoekers uit Rome begonnen vervolgens sterk aan de tweede helft, hetgeen dertien minuten na de onderbreking resulteerde in de 0-1 van Correa. De creatieve Argentijn werd na aan razendsnelle counter bereikt door Ciro Immobile, waarna hij de bal onder Reina door in het doel schoof.

Het belangrijke uitdoelpunt van Lazio was voor Gattuso reden om na 65 minuten aanvallend te wisselen: verdediger Mattia Caldara werd naar de kant gehaald ten faveure van Patrick Cutrone. De ingevallen aanvaller leek een kwartier voor tijd de gelijkmaker te produceren op aangeven van Suso, maar doordat het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel, bleef een ommekeer voor Milan uit.

Bayern München houdt Werder Bremen uit Duitse bekerfinale

Bayern München staat in de finale van de DFB-Pokal. Tegen het Werder Bremen van Davy Klaassen en consorten liep de grootmacht uit naar een 0-2 voorsprong, maar kwam de thuisploeg in een kort tijdsbestek terug tot 2-2. Uiteindelijk won Bayern dankzij een strafschop van Robert Lewandowski (2-3) en zodoende treft het RB Leipzig in de finale van volgende maand.

Dankzij een doelpunt van Robert Lewandowski na 35 minuten zocht Bayern in de rust de kleedkamer op met een voorsprong. Nadat Jérôme Boateng opstoomde en de bal bij de tweede paal bezorgde, kopte Thomas Müller de bal uit een lastige hoek over Jirí Pavlenka heen. De bal kwam via de paal terug in het spel en Lewandowski stond klaar om van dichtbij de score te openen. Vijf minuten later dacht Müller er 0-2 van te maken, maar Lewandowski stond buitenspel en zou zich met het spel hebben bemoeid. Zodoende ging het doelpunt niet door.

Ondanks dat Bayern voor rust dus tweemaal het net vond, was het geen eenvoudige eerste helft voor de manschappen van Niko Kovac. Werder zette vroeg druk en klopte meermaals aan de poort. Na voorbereidend werk van ex-Vitessenaar Milot Rashica slaagde Max Krüse er niet in om zijn kopbal laag te houden; Yuya Osako krulde de bal vanaf een meter of negen net naast het doel van Sven Ulreich. Na 23 minuten had ook Klaassen het vizier niet op scherp staan: de middenvelder schoot over. Namens Bayern kwam Müller tweemaal dicht bij de 0-1, voordat Lewandowski die voor zijn rekening nam.

In het tweede bedrijf liep Bayern alsnog verder uit. Pavlenka bracht nog redding op een volley van Serge Gnabry, maar na 62 minuten was het Müller die voor de 0-2 zorgde. Na een van richting veranderd schot van Leon Goretzka kwam de bal plots voor de voeten van de aanvaller, die dankbaar profiteerde. Even daarna werd een voorzet van Joshua Kimmich van richting veranderd en kwam de bal tegen de lat, waardoor Werder nog niet uitgeteld was. De thuisploeg verraste vriend en vijand door de wedstrijd razendsnel te kantelen: in een tijdsbestek van enkele minuten kwam Werder van 0-2 terug tot 2-2.

In het strafschopgebied kwam de bal via David Alaba voor de voeten van Osako, die dankbaar profiteerde. Meteen daarna volgde de gelijkmaker via Rashica, die Mats Hummels geneerde, afstormde richting het doel van Ulreich en de verre hoek vond. Bayern raakte echter niet van slag, zocht de aanval en kwam al gauw weer op 2-3. Een overtreding van Gebre Selassie op Kingsley Coman leidde tot een strafschop, die door Lewandowski werd verzilverd. Coman ging wat makkelijk naar de grond, maar de VAR bevestigde het besluit van de arbiter. In de blessuretijd trof Lewandowski nog de paal, maar Bayern naar Berlijn voor de finale op zaterdag 25 mei.

Uitslag NAC - Feyenoord

Feyenoord is zeker van de derde plek in de Eredivisie en daarmee van deelname aan de voorrondes van de Europa League. Het team van scheidend trainer Giovanni van Bronckhorst was woensdagavond veel te sterk voor een abominabel zwak NAC Breda: 0-4. Feyenoord is met nog twee duels te gaan niet meer te achterhalen door AZ, terwijl NAC alleen via een wonder nog in de Eredivisie kan blijven. De ploeg van Ruud Brood heeft een achterstand van vijf punten op Excelsior, dat donderdag tegen ADO Den Haag de genadeklap voor NAC kan uitdelen.

Dat de wedstrijd tegen Feyenoord voor NAC een laatste strohalm vormde, was aan de openingsfase niet af te zien. NAC schutterde achterin en kreeg nauwelijks voet aan de grond. De 0-1 hing van meet af aan al in de lucht. In de derde minuut bereidde Sam Larsson op fraaie wijze een kans van Tonny Vilhena voor, maar de middenvelder schoot over via de lat. Even daarna draaide Dylan Vente om zijn as en plaatste hij de bal net langs de verre hoek. Vente speelde vanwege de absentie van Nicolai Jörgensen en Robin van Persie; het gehavende Feyenoord trad ook aan zonder Steven Berghuis.

Aan aanvallende impulsen was echter geen gebrek en het openingsdoelpunt kwam er via Jeremiah St. Juste. De rechtsback, die voor het eerst sinds 10 maart weer een basisplek had nadat hij enkel weken geblesseerd aan de kant stond, rondde af in de verre hoek nadat Orkun Kökcü de bal had ontfutseld bij de treuzelende Grad Damen. Feyenoord zette aanvankelijk door en trof de lat na een snoeiharde uithaal van Malacia. Daarna namen de bezoekers gas terug en haalden ze het tempo uit de wedstrijd. NAC zocht de aanval, maar was voetballend onmachtig.

Na 35 minuten volgde de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg: Giovanni Korte gaf de bal voor vanaf links, waarna Mitchell te Vrede naar de eerste paal kwam en naliet om zijn oude club pijn te doen. Feyenoord speelde niet groots, maar bij NAC bleef van alles misgaan en daarom kwamen de gasten vlak voor rust ook nog op 0-2. NAC gaf de bal kinderlijk eenvoudig weg op het middenveld, Vente pikte het leer op en probeerde het van afstand. Benjamin van Leer liet de bal glippen, waardoor Vente zijn eerste doelpunt in de Eredivisie maakte sinds 18 april 2018.

In de tweede helft leek de concentratie van Feyenoord wat af te nemen, maar uit een prachtige aanval zorgde de ploeg van Van Bronckhorst voor de definitieve beslissing. Larsson opende fraai op Vilhena, die Toornstra met een afgemeten voorzet in staat stelde om zijn eerste uitdoelpunt in de Eredivisie te maken sinds 11 november 2018. Twintig minuten voor tijd volgde de tweede treffer van Toornstra, toen hij een vrije trap op prachtige wijze in de hoek krulde. Twee minuten voor tijd vuurde Toornstra op de paal en dus bleef zijn hattrick uit.

NAC Breda

0 - 4

Feyenoord

     11' St.Juste
 45' Vente
 66' Toornstra
 70' Toornstra
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.473
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
v.Anholt
Koch
Damen
Gersbach
Lundqvist
Kali
Ilic
Rosheuvel (Kaikai/46)
Te Vrede (v.Hooijdonk/46)
Korte (Kastaneer/72)
  Vermeer
St.Juste (Nieuwkoop/ 71)
Botteghin
v.Beek
Malacia
Clasie
Kökcü (Sinisterra/78)
Vilhena
Toornstra
Vente
Larsson

'Ajax maakt werk van komst Ødegaard'

Ajax maakt werk van de komst van Martin Ødegaard, zo weet Voetbal International woensdagavond te melden. De Noorse middenvelder, momenteel door Vitesse gehuurd van Real Madrid, zou Razvan Marin, Kik Pierie en Kjell Scherpen de vierde zomeraanwinst van de Amsterdamse club moeten worden.

Ødegaard is naar verluidt bij Ajax in beeld als eventuele opvolger van Hakim Ziyech. Laatstgenoemde zal de deur in de Johan Cruijff ArenA aan het einde van dit seizoen vrijwel zeker achter zich dichtslaan, waardoor de Amsterdammers op zoek zijn naar creativiteit. Ødegaard bewijst dit seizoen in dienst van Vitesse over voldoende creativiteit te beschikken.

De 20-jarige aanvallende middenvelder was in 33 officiële wedstrijden al goed voor 8 doelpunten en 9 assists. Bovendien creëerde hij in huidige Eredivisie-seizoen al 110 kansen voor zijn teamgenoten; alleen Ziyech (145), Dusan Tadic (142) en Steven Berghuis (134) brachten vaker een ploeggenoot in stelling.

Eerder op de dag meldde De Telegraaf al dat Real Madrid Ajax 'een opening' heeft geboden en dat de directie van de Amsterdamse club zich opnieuw gaat beraden over de eventuele zomerse komst van Ødegaard. Volgens het dagblad zou Real Madrid nu met minder dan de absolute hoofdprijs van twintig miljoen euro genoegen nemen

Ook onmin bij PVV in Zeeland

Terwijl er maar twee personen voor de PVV in de Provinciale Staten in Zeeland zitten, hebben ze het toch voor elkaar gekregen twee aparte fracties te vormen.

Dit kon gebeuren doordat oud-fractievoorzitter Peter van Dijk na beschuldigingen van het uiten van doodsbedreigingen uit de oorspronkelijke fractie werd gezet. De oud-fractievoorzitter had echter geen zin om zijn zetel op te geven en noemt zich nu fractievoorzitter, terwijl het overgebleven lid van de fractie, Vincent Bosch, ook deze titel claimt.

Tegen Van Dijk lopen momenteel twee onderzoeken. Namelijk een aangifte voor de hierboven genoemde doodsbedreigingen en een onderzoek van de provincie Zeeland naar vermeend misbruik van partijgelden.

De leider van de PVV, Geert Wilders, heeft beide mannen afzonderlijk gesproken en kiest vooralsnog geen partij omdat hij eerst de resultaten van de onderzoeken naar Van Dijk af wil wachten.

Vincent Bosch kan hier wel begrip voor opbrengen. "Geert Wilders wil niet zomaar Van Dijk buiten zetten", zegt hij. "Hij wil niemand op straat zetten voordat onomstotelijk vaststaat dat er tegen de regels is gehandeld."

Uitslag FC Utrecht - Fortuna Sittard

FC Utrecht heeft woensdagavond een belangrijke stap gezet richting deelname aan de play-offs.

De manschappen van Dick Advocaat zegevierden met 2-1 over Fortuna Sittard en staan daardoor vijfde in de Eredivisie. Nummer acht Willem II staat op zes punten achterstand, maar heeft wel een duel minder gespeeld. Utrecht had het niet makkelijk tegen Fortuna, maar trok de wedstrijd in een moeilijke fase naar zich toe.

Door de magere resultaten in de afgelopen drie speelrondes, twee nederlagen en een gelijkspel, kwam de deelname van Utrecht aan de play-offs enigszins op de tocht te staan. De ploeg van Advocaat wilde een nieuwe misstap voorkomen tegen Fortuna en kwam uit de eerste kans meteen tot scoren. Met een scherpe voorzet vond Nicolas Gavory ploeggenoot Gyrano Kerk, die voor zijn man opdook en bij de eerste paal alleen nog maar tegen de bal hoefde aan te lopen. De bezoekers waren al gauw dicht bij de 1-1: Andrija Balic kwam door de defensie heen en schoot op de vuisten van doelman David Jensen.

In de achttiende minuut bereidde Balic een grote kans voor Ahmed El Messaoudi voor, maar diens schot zeilde rakelings naast. Aan de overzijde stuitte Nick Venema, die voor de derde keer dit seizoen een basisplek had, op keeper Alexei Koselev en schoot Sander van de Streek uit de rebound over. Mark Diemers van Fortuna ging wild om met een kans tegen zijn ex-club, maar zette een minuut voor rust wel de aanval op waaruit de 1-1 viel. Balic nam de bal over en rondde keurig af, waardoor de gelijkmaker viel die al enige tijd in de lucht hing.

Utrecht zou bij een gelijkspel ook uitlopen op de concurrentie, na de nederlagen van Heracles Almelo en Vitesse op dinsdag, maar zou de wedstrijd uiteindelijk toch naar zich toetrekken. Daar zag het kort na rust niet naar uit, want Fortuna maakte een goede fase door en Jorrit Smeets liet een grote kans onbenut. Halverwege het tweede bedrijf werkte Kerk de bal van dichtbij binnen en schoot hij Utrecht tegen de verhoudingen in op voorsprong. Voor het eerst in zijn carrière maakte hij twee doelpunten in een Eredivisie-wedstrijd. Vlak voor tijd liet Jean-Christophe Bahebeck na er 3-1 van te maken, terwijl Fortuna diep in de blessuretijd dicht bij de 2-2 kwam via Finn Stokkers.

FC Utrecht

2 - 1

Fortuna Sittard

 4' Kerk
 68' Kerk
   44' Balic
 
 Gele kaart: , Heerings, Pinto, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 13.295
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer (Bahebeck/65)
v.Overeem
v.d.Streek (Görtler/78)
Gustafson
Kerk
Venema (Dessers/90)
  Koselev
Mac-Intosch
Ninaj
Heerings
Pinto (Semedo/87)
Balic
El Messaoudi
Diemers (Hutten/78)
Smeets (Ciss/70)
Lamprou
Stokkers

PEC Zwolle - FC Groningen gestaakt door onweer

De competitiewedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Groningen is woensdagavond na 56 minuten voetballen definitief gestaakt vanwege noodweer.

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof stuurde beide teams vroeg in de tweede helft terug naar de kleedkamers, omdat de bliksem het MAC³PARK Stadion naderde. "We krijgen van de veiligheidscoördinator door dat de bliksem heel dichtbij is: één kilometer. Ik wil niet wachten tot de bliksem hier is en dat we te laat zijn. We nemen geen risico en gaan nu naar binnen", zo lichtte Van den Kerkhof toe voor de camera van de FOX Sports .

De voorschriften van de KNVB schrijven voor dat een gestaakt duel binnen een halfuur hervat moet worden, voordat een definitieve afgelasting volgt. "Ik ga nu even met de KNVB contact opnemen dat we de wedstrijd hebben gestaakt. Ik kan me goed voorstellen dat we gezien de fase waarin we zitten in de competitie iets langer wachten dan normaal", aldus de arbiter.

Na een kleine twintig minuten communiceerden beide teams dat 'het er niet naar uitziet dat het weer op korte termijn verbetert', waardoor de wedstrijd definitief gestaakt is. Op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt, leidde Groningen overigens met 1-2. Kaj Sierhuis had de bezoekers in de eerste helft aan de leiding gebracht, waarna Lennart Thy kort na de onderbreking voor de gelijkmaker zorgde. Paul Gladon herstelde de voorsprong van Groningen vervolgens weer in ere, voordat Van den Kerkhof besloot in te grijpen.

Het restant van de wedstrijd zal komende maandag om 20.00 uur worden uitgespeeld.

Porno kijken via wifi Universiteit Twente toegestaan

Seksueel getinte websites bezoeken in privétijd mag op de wifi van de Universiteit Twente, maar alleen op een eigen apparaat. Die opvallende beslissing werd woensdag genomen door de Uraad op een vergadering over digitale gedragscodes voor studenten en medewerkers.

Dit wordt door het AD en op de site van Utoday gemeld.

Heibel in top Forum voor Democratie

Er is onenigheid binnen de top van Forum voor Democratie (FvD) nadat mede-oprichter Henk Otten door het bestuur is gevraagd om terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie. Otten is not amused dat hij het nieuws op Twitter moest lezen. Otten komt eind volgende maand waarschijnlijk in de Eerste Kamer als fractievoorzitter van FvD.

Dit meldt het AD, dat de tweet van Thierry Baudet "onhandig" noemt, op hun site.

Hoogste Franse onderscheiding voor landmachtcommandant

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen heeft vandaag het Légion d'Honneur ontvangen. Hij krijgt Frankrijks hoogste onderscheiding voor zijn bijzondere inspanningen voor de Frans-Nederlandse samenwerking.

Beulen: "Ik ben diep ontroerd en vereerd vanwege het ontvangen van het Légion d'Honneur. Ik dank u dat u naar Den Haag bent gereisd om deze eer met mij te delen. Het vertegenwoordigt de moeite die ieder heeft bijgedragen aan het versterken van bilaterale banden. In wezen geloof ik dat dit de basis is van het Légion d'Honneur. Elkaar helpen en bijstaan wanneer nodig, van elkaar leren en samen de samenwerking tussen Europese en NAVO-legers versterken."

De bilaterale inspanningen van Beulen stammen niet alleen uit zijn periode als Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS). Generaal Christophe de Saint Chamas overhandigde Beulen vandaag de onderscheiding. Hun vriendschap dateert uit de periode dat ze samenwerkten op het ISAF-hoofdkwartier in het Afghaanse Kabul. Maar ook als Directeur Directie Operaties werkte hij met de Fransen samen aan de voorbereiding en bijdrage aan de missie in Mali.

Vrede handhaven
C-LAS benadrukte de hedendaagse realiteit dat missies nooit alleen worden uitgevoerd. Dat is voor Beulen wat het Légion d'Honneur vertegenwoordigt: "Samenwerken in vriendschap, het NAVO-bondgenootschap versterken en helpen de vrede in Europa te handhaven." Het bevorderen van internationale samenwerking is een speerpunt in het optreden van Beulen. Dat bleek eind vorig jaar al. Toen ontving hij om dezelfde reden een hoge Duitse onderscheiding.

Verdere versterking
Als C-LAS versterkte hij de band door het partnerschap van 13 Lichte Brigade en 9 Brigade d’Infanterie de marine vast te leggen. Beide eenheden trainen samen op divisieniveau, met simulatiekaarten en gedeelde logistiek.

Beulen: "Het sturen van mensen naar de Ecole de Guerre bleek om meerdere redenen gunstig voor de bilaterale samenwerking. Toen we officieren stuurden naar MINUSMA in Mali bleken de kennis van het Franse militaire onderwijssysteem en het internationale netwerk essentiële troeven."

Arrestatieteam valt woning Amsterdam binnen om 'verdachten met vuurwapens'

Een arrestatieteam is vanavond een woning aan de Ottho Heldringstraat in de wijk Slotervaart in Amsterdam binnengevallen na een melding over meerdere verdachten met vuurwapens. De omgeving werd urenlang afgezet.

Rond 17:30 uur kwam de politie ter plaatse en werd het bekende afzetlint gespannen. Op de locatie van de afzetting waren meerdere politie-eenheden aanwezig. Een arrestatieteam kwam ter plaatse en viel een woning binnen, maar die bleek leeg te zijn.

Een zegsman van de politie kon gedurende de operatie geen duidelijkheid verschaffen over de situatie. Wel was te zien dat agenten in en uit een naastgelegen flatgebouw liepen.

Rond 19.30 uur werd de plek weer vrijgegeven. Meer informatie kan de politie momenteel niet verstrekken.

MLB: Altuve en Bregman slaan Astros langs Twins

De honkballers van de Houston Astros hebben in de MLB de tweede wedstrijd tegen de Minnesota Twins gewonnen. Na de 5-9 nederlaag van een dag eerder wonnen de Astros dinsdag met 10-4.

Jose Altuve en Alex Bregman waren de grote mannen bij de kampioenen van 2017. Bregman sloeg in de vijfde en zevende inning bij elkaar drie hits binnen, Altuve tekende het vonnis voor de Twins met een 3-run homerun in de achtste inning.

Uitslagen MLB dinsdag
Cleveland Indians - Miami Marlins 1-3
Cincinnati Reds - Atlanta Braves 7-6
Baltimore Orioles - Chicago White Sox 9-1
Pittsburgh Pirates - Arizona Diamondbacks 1-2
Toronto Blue Jays - San Francisco Giants 6-7
Boston Red Sox - Detroit Tigers 2-4
New York Mets - Philadelphia Phillies 9-0
Tampa Bay Rays - Kansas City Royals 5-2
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 4-3
Chicago Cubs - Los Angeles Dodgers 7-2
Houston Astros - Minnesota Twins 10-4
Colorado Rockies - Washington Nationals 3-6
Los Angeles Angels - New York Yankees 5-7
Oakland Athletics - Texas Rangers 11-5
San Diego Padres - Seattle Mariners 6-3

Astros - Twins (Bron: YouTube)

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2019 uit

Hare Majesteit Koningin Máxima reikt op donderdagochtend 23 mei de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. De prijzen zijn dit jaar toegekend aan drie initiatieven die op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden. De winnaars zijn ElanArt uit Gelderland, Taal doet meer uit Utrecht en de landelijke organisatie Met je hart. Ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zijn bij de uitreiking aanwezig.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix.

Winnaars Appeltjes van Oranje 2019

ElanArt
Stichting ElanArt, actief in Nijmegen en omgeving, zorgt er met kunstzinnige en creatieve projecten voor dat jonge bewoners van asielzoekerscentra aansluiting vinden bij de samenleving. De circa tachtig vrijwilligers van de stichting willen met dans, theater, muziek en kookprojecten het integratieproces van de jonge vluchtelingen in Nederland bevorderen en ze in contact brengen met diverse mensen en organisaties. Een deel van de vrijwilligers raakte zelf als jonge asielzoeker betrokken bij een project van ElanArt.

Taal doet meer
Ruim negenhonderd vrijwilligers van Taal doet meer helpen nieuwe, anderstalige Utrechters de Nederlandse taal te leren. Taal is nodig om een baan te vinden, met de leerkracht op school te praten, naar de huisarts te gaan of met een computer te werken. De vrijwilligers begeleiden jaarlijks ruim tweeduizend Utrechters, waarbij er aandacht is voor het hele gezin. Zo zijn zij taalcoach van een volwassene, mentor van een brugklasser of lezen ze jonge kinderen voor.

Met je Hart
Stichting Met je Hart zet zich in tegen eenzaamheid onder ouderen. Meer dan duizend vrijwilligers zetten zich in heel Nederland actief in door activiteiten te organiseren waarbij de ouderen elkaar ontmoeten, maar ook in contact komen met buurtgenoten. Zij worden door de vrijwilligers persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht.
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het fonds zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat.

Zorgen bij bezoekers Artis om verhoogde parkeertarieven

Artis heeft de parkeertarieven flink verhoogd. Vaste bezoekers van de oudste dierentuin van Nederland maken zich grote zorgen over de stijging. "Artis wordt zo een privédierentuin voor de mensen uit de stad", zegt een lid.

Bezoekers van de dierentuin kunnen parkeren op een parkeerterrein dat aan Artis toebehoort. Op drukbezochte dagen kan worden uitgeweken naar parkeergarage Markenhoven. De parkeertarieven voor een dagkaart waren hier voorheen 8 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden.

Verhoging tot 56 procent
De nieuwe tarieven voor een dagkaart bedragen 12,50 euro voor leden en 15 euro voor niet-leden, een verhoging van 50 en ruim 56 procent. Voor in ieder geval twee vaste leden van Artis gaat dit te ver. Een man (57), woonachtig boven Alkmaar, is al vijftien jaar lid van de dierentuin. "We brengen één a twee keer per week een bezoek aan Artis, maar dat zit er niet meer in met deze prijzen. We zijn deze week ook niet geweest, want de emoties zitten hoog."

Het openbaar vervoer is voor het echtpaar geen optie. "We wonen buiten de stad. Dat betekent voor ons dat we én meer geld moeten betalen én rekening moeten houden met een uur extra reistijd."

Niet blij met communicatie
Naast de verhoogde parkeertarieven zijn de leden verbijsterd over de wijze waarop er is gecommuniceerd over de verhoging. Via een medebezoeker en medelid van Artis moest het echtpaar de verhoging van de tarieven vernemen. "Het is ongelofelijk dat dit niet wordt gecommuniceerd met de leden via de nieuwsbrief, de Facebook-groep of Instagram."

De onaangekondigde verhoging schiet de leden in het verkeerde keelgat. "Het ontmoedigt mensen uit de omgeving van Amsterdam om naar Artis te gaan."

In de hele stad gelden sinds deze maand al verhoogde parkeertarieven. Zo moeten de bezoekers in de omgeving van Artis nu 6 euro per uur betalen. Door het besluit van de gemeente om de tarieven in de stad te verhogen, voelt de dierentuin zich ook genoodzaakt over te gaan tot een stijging.

"Met de nieuwe tarieven voorkomt Artis dat haar parkeerterrein vanwege de relatief lage kosten wordt bezet door mensen die Artis niet bezoeken", staat op een mededeling op de website te lezen. Op vragen waarom Artis niet via andere kanalen haar leden op de hoogte heeft gebracht, geeft een woordvoerder geen antwoord.

NBA: Geweldige buzzerbeater helpt Portland verder in play-offs

De basketballers van de Portland Trail Blazers staan in de tweede ronde van de play-offs in de NBA. De vijfde wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder werd gewonnen en daarmee is de serie met 4-1 in Portland's voordeel beslist.

Het ging vrijwel de hele wedstrijd gelijk op, waarbij de Thunder meestal een kleine voorsprong had. In het vierde kwart werd die voorsprong beduidend groter en leek het gespeeld, tot Portland zich terug in de wedstrijd vocht en op 115-115 kwam.

Damian Lillard had de bal in de slotseconden in bezit en probeerde het van flinke afstand...met succes. Met een prachtige buzzerbeater tekende hij voor 50 punten en, belangrijker, hielp hij de Trail Blazers met 118-115 naar de vierde en beslissende zege in de serie.

De Toronto Raptors maakten het totaal niet spannend. Thuis tegen de Orlando Magic wonnen ze het vijfde duel met speels gemak (115-96), waardoor de Raptors - waar Kawhi Leonard goed was voor 27 punten - zich op mogen maken voor de volgende ronde.

Ook de Philadelphia 76ers zijn een ronde verder. Thuis tegen de Brooklyn Nets begonnen de Sixers - of beter gezegd, Joel Embiid en Jimmy Butler - met een 14-0 run en vanaf dat moment vormden de Nets geen enkel gevaar meer. Het werd 122-100 en Philadelphia won de serie eveneens met 4-1.

De Denver Nuggets en San Antonio Spurs moeten nog wel even door. Bij een 2-2 stand speelden de teams in Denver, waar de Nuggets vanaf halverwege het tweede kwart duidelijk de betere ploeg waren. Spannend werd het niet en met 23 punten van Jamal Murray wonnen de Nuggets met 108-90.

NBA play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Houston Rockets - Utah Jazz, West 1st Round - Wedstrijd 5 (3-1 Houston)
04.30 Golden State Warriors - Los Angeles Clippers, West 1st Round - Wedstrijd 5 (3-1 Golden State)

Lillard met de buzzerbeater van z'n leven (Bron: YouTube)

Burgemeester Halsema tegen komst haatprediker Anderson

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil niet dat haatprediker Steven Anderson de stad komt bezoeken. Dat maakte zij zojuist bekend. De dominee vertelt op YouTube dat hij de stad op 23 mei wil bezoeken.

De Amerikaanse prediker roept volgens het COC op tot het vermoorden van homo’s en noemt hen pedoseksuelen. "Zijn uitspraken zijn kwetsend en een aanval op de vrijheid van de LHBTI gemeenschap," aldus Halsema. "Het is zeer onwenselijk dat deze man onze stad bezoekt."

Maatregelen
Vandaag riep het COC staatssecretaris Mark Harbers op om Anderson niet toe te laten in Nederland. Ook gaat de coalitie tijdens de raad van 8 mei vragen stellen over de komst van haatprediker.

Volgens de burgemeester is er op dit moment contact met de politie, het openbaar ministerie en de Rijksoverheid: "We zoeken uit wat zijn concrete plannen zijn in Amsterdam en waar hij bijvoorbeeld wil gaan spreken, maar ook of hij door iemand is uitgenodigd. In overleg met de driehoek inventariseer ik vervolgens welke maatregelen mogelijk zijn."

Man valt van drie hoog bij steekpartij in Amsterdam

Twee mannen zijn vanmiddag rond 13:45 uur gewond geraakt na een woningoverval aan de Dalsteindreef in Amsterdam. Een van de twee viel vermoedelijk van drie hoog uit het raam. De andere werd in de woning gevonden met een steekwond.

De twee slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Meerdere daders zijn na het ongeval gevlucht. Of de twee gewonde mannen bewoners zijn of deel uitmaakten van de groep overvallers is nog niet bekend.

Getakeld
De man die gewond in de woning lag moest naar beneden worden getakeld. Het is nog onbekend wat er precies is voorgevallen. De politie doet daar nog onderzoek naar.

Miljoenen euro's aan crystal meth en ketamine gevonden in kippenbouten

De douane heeft vorige week woensdag een grote vondst gedaan bij een controle van een transportbedrijf in De Lier, in Zuid-Holland. Tientallen miljoenen euro's aan crystal meth en ketamine waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een dag later een 32-jarige Amsterdammer aangehouden.

De drugs zouden richting Engeland worden vervoerd en zijn samen met de kippenbouten vernietigd. "De kippenbouten waren niet meer voor consumptie geschikt," meldt het Openbaar Ministerie.

De Amsterdammer wordt verdacht van drugshandel en witwassen. Bij het doorzoeken van panden in Amsterdam en Zwanenburg werd 15.000 euro aan cash gevonden en een administratie. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de zaak.

Veroordelingen voor afpersing van voormalig No Surrender-lid

De rechtbank Noord-Nederland heeft vier mannen en een vrouw veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot bijna zes jaar voor hun rol bij de afpersing van een voormalig lid van No Surrender. Het slachtoffer was eerder met een zogenaamde bad standing uit de motorclub gezet.

Ontvoerd, mishandeld en achtergelaten
De rechtbank acht bewezen dat hij op de avond van 7 november 2016 naar de woning van de vrouw in Eelde is gelokt, waar hij fors mishandeld is door leden van No Surrender, waaronder de vier mannen die de rechtbank nu heeft veroordeeld. Het slachtoffer is daarna meegevoerd in een busje naar een parkeerplaats bij zwembad De Papiermolen in Groningen, waar zijn zoon losgeld, vermoedelijk in de vorm van een grote hoeveelheid hennep, heeft moeten betalen. Het slachtoffer is daarna weer meegenomen en uiteindelijk later die nacht in zijn ondergoed in een bos bij Glimmen vrijgelaten.

Tweede afpersing
Eén van de mannen is ook veroordeeld voor zijn aandeel in de maandenlange afpersing van een ander voormalig No Surrender-lid. Dit slachtoffer is ook mishandeld en bedreigd en moest geld aan deze verdachte afstaan.

Kritiek op het politieonderzoek
De advocaten van de verdachten hebben veel kritiek geuit op het politieonderzoek. De kritiek richtte zich vooral op de gebrekkige manier waarop de verklaringen van de slachtoffers door de politie zijn vastgelegd. De rechtbank is het met een groot deel van deze kritiek eens. De verklaringen die de slachtoffers bij de politie hebben afgelegd, zijn om die reden door de rechtbank van het bewijs uitgesloten. Beide slachtoffers hebben hun verhaal echter ook bij de rechter-commissaris gedaan, in het bijzijn van de advocaten van de verdachten, die hen ook vragen hebben kunnen stellen. Deze verklaringen zijn volgens de rechtbank wel bruikbaar.

Vrijspraak
Twee verdachten zijn vrijgesproken. De rechtbank vindt niet bewezen dat zij betrokken zijn geweest bij de afpersingen.

Straf
De rechtbank heeft overwogen dat bij dit soort gewelddadige afpersingen alleen een forse gevangenisstraf past. Aan de veroordeelden zijn daarom gevangenisstraffen van vier tot bijna zes jaar opgelegd, waarbij de hoogste straf is uitgedeeld aan de man die bij beide afpersingen betrokken is geweest. Daarnaast zijn contactverboden opgelegd en heeft de rechtbank bepaald dat aan het slachtoffer van de afpersing in Eelde een schadevergoeding van € 10.000 moet worden betaald.

Gestolen motor binnen halfuur weer terug bij eigenaar

Een gestolen motorfiets aan de Zamenhofstraat in Amsterdam Noord werd vannacht binnen een half uur weer teruggevonden in het Vliegenbos. Volgens een getuige kwam de eigenaar van de motor meteen in actie en was ook de politie snel ter plaatse.

De eigenaar van de motor hoorde rond 0:45 uur geluiden voor zijn deur en besloot te gaan kijken. Hier zag hij hoe zijn motor door twee mannen werd meegenomen. Op blote voeten ging hij achter de dieven aan.

Toen de politie ter plaatse was, werd de gestolen motor na een zoekactie aangetroffen in het Vliegenbos. De eigenaar kon zijn voertuig direct weer mee naar huis nemen.

Tilburger (34) klem gereden na negeren stopteken

Een 34-jarige Tilburger, een bekende van de politie, is dinsdag 23 april 2019 op het Antoon van Rijenplein na een achtervolging door de politie aangehouden ter zake gevaarlijk rijgedrag. Hij had een stopteken genegeerd en daarna met zijn auto diverse verkeersovertredingen gemaakt. De agenten wilden hem controleren vanwege recente informatie dat hij mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen. In de auto en op zijn verblijfadres werd echter geen vuurwapen aangetroffen.

Dinsdagmiddag gaf een centralist van de politiemeldkamer aan de eenheden een bericht door dat een man, die in een bepaald type en kleur Volkswagen reed, mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Een politieman zag rond 15:30 uur de bedoelde auto rijden over de Ringbaan West in Tilburg. Hij volgde de auto en gaf ondertussen zijn positie door. Hij gaf de bestuurder op de Hesperenstraat een stopteken, dit werd echter genegeerd.

Verkeersovertredingen
De politieman zag dat de automobilist op het Laurens Kosterplein tegen het verkeer in reed. Inmiddels sloten meerdere politie eenheden aan. Tijdens de achtervolging reed de bestuurder kruisingen over zonder te remmen met een snelheid van circa 100 km/uur. Ook negeerde hij twee keer een rood licht, overschreed hij twee keer een doorgetrokken streep en verzuimde hij voorrang te verlenen aan bestuurders van rechts. Uiteindelijk lukte het de dienders om de verdachte met zijn auto op het Antoon van Rijenplein klem te rijden. Hij is ter zake het gevaarlijke rijgedrag aangehouden. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het mogelijke vuurwapenbezit.

Schaatssters Leerdam en De Jong naar Reggeborgh

Jutta Leerdam en Michelle de Jong schaatsen komend seizoen voor Schaatsteam Reggeborgh. Voor coach Gerard van Velde is dit de eerste keer dat hij vrouwen onder zijn hoede neemt.

Leerdam maakt de overstap van Team IKO naar Schaatsteam Reggeborgh. De 20-jarige schaatsster won afgelopen seizoen het NK sprint en maakte haar debuut op het EK en WK.

“Ik heb het afgelopen seizoen veel geleerd en ben Team IKO daar dankbaar voor”, vertelt Leerdam. ”Bij Team Reggeborgh krijg ik de kans om me weer op andere gebieden te ontwikkelen en zo het beste uit mezelf te halen. Ik hoop daarmee nog efficiënter te worden op het ijs.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Really happy to announce I will be skating for team Reggeborgh this season!

Een bericht gedeeld door Jutta Monica Leerdam (@juttaleerdam) op24 Apr 2019 om 9:20 (PDT)

Ook de één jaar jongere De Jong heeft een contract van ondertekend bij Reggeborgh. De Friezin komt over van de regionale ploeg RTC Noord/Fryslân. Op het WK voor junioren werd ze wereldkampioen op de 1000 meter en teamsprint.

“Na zes jaar bij gewest Friesland krijg ik nu een mooie kans om in mijn eerste jaar als senior de stap te maken, ik kijk er erg naar uit om te kijken hoever ik kan komen”, aldus De Jong.

Van Velde is blij met de komst van beide talentvolle schaatssters: “Ik zie er een uitdaging in om ook met dames op het hoogste niveau mee te doen.”

Ubbey NEXT: de eerste decentrale NAS - binnenkort op Kickstarter

Ubbey is een bedrijf dat cloudstorage producten maakt, aankomende maand komen ze met een nieuw product dat op Kickstarter gelanceerd wordt. Het gaat om de Ubbey NEXT waarvan Ubbey deze week de eerste specificaties heeft vrijgegeven. Vandaag lees je over de specifcaties de Ubbey-NAS in dit artikel. 

Ubbey NEXT

Volgens Ubbey is de Ubbey NEXT 'werelds eerste decentrale modulaire dataopslagkubus'. De Ubbey NEXT maakt gebruik van blockchain technologie. Dat was dan ook de reden om ook de Ubbey NEXT in de vorm van een kubus te gieten, en niet zomaar een kubus, maar een modulaire. De Ubbey NEXT bestaat uit vier onderdelen; de N, E, X en T die allemaal een eigen functie(s) toevoegen aan de NAS. 

De Ubbey N is het basismodel en komt met een capaciteit van 1TB, daarmee kan je gebruik maken van alle basisfuncties. Onder andere Ubbey Blockchain mining, waarmee je ongebruikte storage deelt voor tokens en de Ubbey APP voor P2P sharing.

Mocht je aan 1TB niet genoeg hebben dan is de Ubbey N uit te breiden met de Ubbey E. De Ubbey E komt met 1TB tot 4TB geheugen en je kan tot 3 Ubbey E modules bovenop de Ubbey N plaatsen. Naast het uitbreiden van de Ubbey N kan je de Ubbey E ook als externe harde schijf gebruiken. 

De derde module is de X, de Ubbey X is een IP camera en voegt ook nog nader aan te kondigen smarthome-aansturing toe aan de Ubbey N. Als laatste volgt de T uit de NEXT serie, de T module van de NAS zorgt ervoor dat je de NAS draadloos kan gebruken door middel van WIFI. 

De volledige (nu aangekondigde) specificaties van de Ubbey N zijn als volgt:

  • CPU:RTD1296 arm-v8 Cortex-A53  quad-core 1.4Ghz 
  • RAM:2GB DDR4
  • ROM:8GB 
  • Storage:1TB HDD (Uit te breiden door middel van de Ubbey E)
  • Color:Zwart of Wit 
  • Afmetingen:123*123*50 mm(per blok)
  • Gewicht:400g(1 blok)
  • Type-C USB port: snelheid tot 100M/S
  • Ubbey App:remote access, download en share dmv: SMB, IPFS, DLNA, Plex, decentrale applicatiewinkel, AI-powered content recommendation and p2p downloading
  • Blockchain: mining by proof-of-storage consensus
  • Up to 100MB/s read/write speed
  • Encryptie en RAID backup

Voor meer informatie over de NEXT kan je terecht op de website van het bedrijf:

https://next.ubbey.com of halverwege mei op Kickstarter!

Ubbey Next

Drie keer degraderen in vier seizoenen tijd dreigt voor Rosheuvel

Mikhail Rosheuvel, die het woensdagavond met NAC Breda opneemt tegen Feyenoord, wil nog niet denken aan degradatie uit de Eredivisie. NAC is momenteel hekkensluiter met vijf punten achterstand op nummer zeventien Excelsior. "Het is zeker niet leuk, maar wij willen daar op dit moment nog niet aan denken", aldus de aanvaller.

"Wat ik tegen de medespelers zeg? Dat, hoe moeilijk het ook is, we toch de lichtpuntjes moeten zien. Tegen FC Emmen (1-1, red.) creëerden we grote kansen. Als je die erin schiet, ziet het er heel anders uit. We moeten er als team voor zorgen dat we rechtstreekse degradatie gaan voorkomen", zegt Rosheuvel, die weet hoe het is om met een club te degraderen uit de Eredivisie, tegenover de NOS.

De aanvaller degradeerde in de afgelopen paar jaar een keer met sc Cambuur en ook met Roda JC Kerkrade. Rosheuvel is niet de enige speler die met verschillende clubs degradeerde uit de hoogste klasse. Veertien spelers degradeerden vier keer uit de Eredivisie. Twee spelers degradeerden zelfs met vier verschillende clubs, namelijk Koos Waslander en Hans Kraay junior.

"Dit is zeker niet leuk. Het is geen tijd om grapjes te maken. Dat is ongepast, gezien de stand op de ranglijst. We moeten als team rechtstreekse degradatie zien te voorkomen", aldus Rosheuvel, die zich niet bezighoudt met het lijstje van degradanten. "Ik houd me alleen bezig met NAC in de Eredivisie houden. NAC verdient het om in de Eredivisie te blijven."

Red Bull Racing en Toro Rosso krijgen verbeterde versie van Honda-motor

Red Bull Racing en Toro Rosso hebben komend weekend tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan in Bakoe de beschikking over een nieuwe versie van de Honda-motor.

Na de eerste vrije training in China werd bij Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat een technisch probleem ontdekt. In de nieuwe versie zou dit opgelost zijn.

“De belangrijkste voordelen van de Spec 2 zijn een verbeterde bestendigheid, levensduur en betrouwbaarheid”, aldus technisch directeur Toyoharu Tanabe van Honda. “Ook biedt de motor iets betere prestaties.”

Ajax haalt met Scherpen derde versterking voor volgend seizoen

Kjell Scherpen heeft zijn gewenste transfer naar Ajax te pakken. De eerste doelman van FC Emmen maakt na dit seizoen de overstap naar de club uit Amsterdam. Het negentienjarige talent zet zijn handtekening onder een vierjarig contract in de Johan Cruijff ArenA. Scherpen is de tweede doelman die Ajax dit kalenderjaar aantrekt. In januari werd Bruno Varela op huurbasis overgenomen van Benfica. In zijn huurcontract is een optie tot koop bedongen. Scherpen is de derde aankoop van Ajax voor volgend seizoen; eerder werden Razvan Marin en Kik Pierie al vastgelegd.

Scherpen maakte vorig jaar zijn debuut namens FC Emmen in de Keuken Kampioen Divisie. De Nederlandse jeugdinternational won de concurrentiestrijd van Dennis Telgenkamp en Peter van der Vlag. Dit seizoen is hij onder trainer Dick Lukkien eerste doelman en speelde hij tot dusver alle wedstrijden in de Eredivisie. Begin april lichtte Emmen de optie in het contract van Scherpen, waardoor hij tot medio 2020 vast kwam te liggen en Ajax derhalve een transfersom moet betalen.

De overstap van Scherpen naar Ajax zat er al enige tijd aan te komen. In maart meldde het Dagblad van het Noorden al dat de jonge sluitpost op interesse mocht rekenen. Ook een Premier League-club had belangstelling, maar Scherpen had zijn zinnen gezet op een overstap naar de halvefinalist van de Champions League. Emmen gaf hem toestemming om informeel in gesprek te gaan met Ajax en dat heeft geresulteerd in een definitieve overstap.

Het aantrekken van Scherpen heeft de afgelopen weken veel stof doen opwaaien in Amsterdam. De sluitpost liet zich op elfjarige leeftijd op Twitter negatief uit over Ajax en gaf vorig jaar in een interview nog aan dat hij graag naar Feyenoord zou willen. De harde kern van de club maakte via sociale media kenbaar tegen de komst van Scherpen te zijn en dat werd tijdens het duel tussen FC Emmen en Ajax (2-5) nogmaals duidelijk. De bezoekende fans toonden een spandoek met de tekst: 'Scherpen kakkerlak'.

Het aantrekken van Scherpen betekent naar alle waarschijnlijkheid het einde van Kostas Lamprou bij Ajax. De Griekse sluitpost heeft een aflopend contract in de Johan Cruijff ArenA. Lamprou staat sinds de zomer van 2017 onder contract in Amsterdam en was de stand-in van André Onana. Dit seizoen maakte hij echter geen sterke indruk toen hij bij blessuregevallen Onana moest vervangen en om die reden werd Varela in januari aangetrokken. Met de komst van Scherpen lijkt het daarom ondenkbaar dat Lamprou bij Ajax blijft.

De rol van Scherpen bij Ajax is nog onduidelijk. Onana verlengde onlangs zijn contract tot medio 2022 en zowel de keeper als Ajax heeft aangegeven dat er deze zomer geen transfer komt. Als Varela definitief wordt aangetrokken, heeft trainer Erik ten Hag volgend seizoen genoeg keuzes voor onder de lat. De Amsterdammers beschikken met Dominik Kotarski, Stan van Bladeren en Issam El Maach over nog drie talentvolle keepers, terwijl Benjamin van Leer een doorlopend contract heeft en na deze voetbaljaargang normaliter zal terugkeren bij Ajax na zijn verhuurperiode bij NAC Breda.

NHL: Zinderende thriller Sharks en Golden Knights in beslissingsduel

De ijshockeyers van de San Jose Sharks en Vegas Golden Knights hebben dinsdagavond in een werkelijk zinderend duel bepaald wie van de twee zich op mag maken voor de tweede ronde van de play-offs in de NHL. Na zes duels stond het 3-3 en dus werd het in de zevende wedstrijd bepaald, met thuisvoordeel voor de Sharks.

Na tien minuten opende William Karlsson de score voor de bezoekers, halverwege de tweede periode verdubbelde Cody Eakin de voorsprong: 0-2. Vegas-goalie Marc-André Fleury hield zijn doel op miraculeuze wijze schoon met de ene na de andere geweldige redding en vroeg in de derde periode zorgde Max Pacioretty voor een nog grotere voorsprong: 0-3.

Een zinderende thriller zou echter weinig zinderend zijn als het een oprolpartij wordt en dat was dan ook niet het geval. Na ruim negen minuten kregen de Sharks een powerplay en die gebruikten ze niet zo'n beetje ook. Logan Couture tekende voor 1-3, Tomas Hertl was 49 seconden later goed voor 2-3 en nog voor de powerplay voorbij was ramde Couture snoeihard de gelijkmaker binnen: 3-3.

Daar bleef het dan weer niet bij en nog geen halve minuut later was het de beurt aan Kevin Labanc die het HP Pavilion deed ontploffen: 4-3. De Sharks waren alsnog op weg naar de winst, tot Jonathan Marchessault 47 seconden voor tijd óók een gelijkmaker op liet tekenen: 4-4 en na nog een kleine minuut was duidelijk dat overtime nodig was.

Ook in overtime bleef het nagelbijten, want de Golden Knights en Sharks bleven maar aanvallen. Fleury hield Vegas op de been, Martin Jones deed hetzelfde voor de Sharks. Een tweede verlenging leek eraan te komen, maar na ruim achttien minuten ging het pas echt los in het stadion: Barclay Goodrow scoorde de golden goal en de Sharks trapten Vegas uit de play-offs.

Ook de Boston Bruins en Toronto Maple Leafs speelden een beslissend duel, maar dat was wat minder zenuwslopend. Joakim Nordstrom en Marcus Johansson zorgden in de eerste periode voor 2-0, John Tavares deed wat terug namens Toronto in de tweede periode. Sean Kuraly scoorde al vroeg in periode drie de 3-1 en nadat Charlie Coyle en Patrice Bergeron in de slotfase scoorden was het duidelijk: de Bruins wonnen met 5-1 en staan in de volgende ronde.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.30 Washington Capitals - Carolina Hurricanes, East 1st Round - Wedstrijd (3-3)*
*Live op FOX Sports

Sharks - Golden Knights (Bron: YouTube)

Malaise bij Anderlecht houdt aan: invallen inzake transfer Mitrovic

Anderlecht heeft een nieuw dieptepunt in een toch al gitzwart seizoen bereikt. De Belgische topclub kreeg woensdagochtend bezoek van de politie. De politie doet onderzoek naar verdachte transfers en het gaat daarbij onder andere om de transfer van Aleksandar Mitrovic naar Newcastle United in 2015 en de rol van spelersmakelaar Pini Zahavi in de overgang van de Servische aanvaller naar Engeland.

"Er is een inval en we werken mee met het gerecht. We weten zelf nog niet waarom", laat een woordvoerder van Anderlecht weten in een korte reactie aan Het Nieuwsblad. Ook de Belgische voetbalbond en One Goal Management werden bezocht door de federale politie. Het managementbureau werkte destijds mee aan de miljoenentransfer van Mitrovic naar the Magpies.

Gregory Ngunga, een zegsman van One Goal Management, is verrast door het nieuws over de invallen van de politie op diverse plaatsen, zo blijkt uit zijn reactie aan de krant. "U belt ongelegen. Ik weet niets van een huiszoeking. Ik moet u nu laten", aldus de medewerker van het agentschap. Het huidige onderzoek heeft overigens niets te maken met 'Operatie Propere Handen', waarbij in oktober 2018 arrestaties en huiszoekingen werden verricht.

Ook op sportief gebied gaat het al tijden slecht met Anderlecht. Hein Vanhaezebrouck kreeg eerder dit seizoen zijn ontslag na een serie teleurstellende resultaten en hetzelfde overkwam onlangs Fred Rutten, al gingen beide partijen in goed overleg uit elkaar.

Alaphilippe net te sterk voor Fuglsang en wint opnieuw Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft voor de tweede keer op een rij de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De Fransman was op de Muur van Hoei net wat sterker dan de Deen Jakob Fuglsang. Diego Ulissi werd op zes seconden derde.

De Waalse Pijl werd zo als zo vaak beslist op de laatste beklimming van de Muur van Hoei. Onderweg waren er verschillende valpartijen met daarbij een van de favorieten voor de dagwinst Adam Yates. Daniel Martin en Peter Sagan waren niet betrokken bij een valpartij, maar deze twee renners moest het peloton laten gaan, net zoals vele anderen renners, waardoor een uitgedund peloton aan de laatste beklimming van de Muur van Hoei begon.

Bij het opdraaien van de slotklim zat Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverde nog in goede positie, maar zakte langzaam weg naar de achtergrond. Fuglsang liet wel zien dat hij nog steeds de goede vorm heeft. De Deen zette halverwege de klim de aanval in en alleen Alaphilippe kon volgen. In de laatste honderdenmeters ging Alaphilippe erover en hield stand tot de finish en pakte zo zijn tweede zege op rij in Hoei. Fuglsang moest andermaal genoegen nemen met een ereplaats, zoals zo vaak dit jaar. Fuglsang werd dit seizoen al tweede in de Strade Bianche, derde in de Amstel Gold Race en nu weer tweede in de Waalse Pijl.

Voor Alaphilippe is het alweer zijn derde klassieke zege van het seizoen. Hij won dit jaar ook al de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. In de Amstel Gold Race mistte hij net het podium.

Bauke Mollema was met de zesde plaats de beste Nederlander in de Waalse pijl. Hij eindigde op acht seconden van de winnaar.

Van der Breggen wint voor vijfde maal op rij Waalse Pijl

Anna van der Breggen heeft voor het vijfde jaar op rij de Waalse Pijl op haar naam gebracht. De renster van Boels-Dolmans was na 118 kilometer de sterkste op de Muur van Hoei. Ze won voor Annemiek van Vleuten en haar ploeggenote Annika Langvad.

Vanuit de start wisten zes rensters zich los te maken van het peloton. De kopgroep van zes kreeg nooit te veel ruimte van het peloton en op veertig kilometer van de streep was het avontuur van de kopgroep voorbij. In het vervolg van de wedstrijd waren er meerdere aanvallen, maar niemand kwam in aanloop naar de laatste beklimming van de Muur van Hoei weg.

Vlak voor het oprijden van de Muur van Hoei was de aanval van Floortje Mackaij wel succesvol. De Nederlandse van Sunweb begon met vijftien seconden voorsprong aan de klim. Op het steilste deel werd ze echter bijgehaald. Anna van der Breggen liet haar klasse zien. De wereldkampioene reed weg bij de anderen en pakte zo voor de vijfde maal de Waalse Pijl. Annemiek van Vleuten moest net zoals in de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race genoegen nemen met de tweede plaats. Annika Langvad maakte het podium compleet. Met Marianne Vos en Demi Vollering eindigden er nog twee Nederlandse rensters in de top-5.

Van der Breggen opnieuw de beste op Muur van Hoei (Pro Shots / George Deswijzen)
Van der Breggen opnieuw de beste op Muur van Hoei (Pro Shots / George Deswijzen)

Rechtbank vraagt bewijs voor geldlening Paaij

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag een tussenvonnis gewezen in de zaak Osuro Holding BV tegen Patricia Paaij. Hierin krijgt de eisende partij, Osuro, de opdracht bewijs te leveren dat Paaij een bedrag van € 10.000,-- heeft ontvangen als geldlening. Osuro eist naast terugbetaling van dit bedrag nog een aantal bedragen van Paaij. Die vorderingen zullen door de rechtbank worden afgewezen.

Geldlening
Volgens Osuro leende haar vorige bestuurder in 2015 een bedrag van € 10.000,-- aan Paaij. Dit zou blijken uit de betalingsomschrijving bij de overboeking. Paaij bevestigt dat ze dit bedrag heeft ontvangen. Ze ontkent echter dat er sprake is van een lening. Volgens Paaij was zij bevriend met de voormalig bestuurder van Osuro en hielpen zij elkaar op financieel gebied. Osuro krijgt nu van de rechtbank de gelegenheid om te bewijzen dat is afgesproken dat het geld zou worden terugbetaald. Of en op welke manier zij dit wil doen, moet Osuro uiterlijk 8 mei 2019 schriftelijk aan de rechtbank laten weten. Daarna bepaalt de rechtbank hoe de procedure wordt voortgezet.

Overige vorderingen
Osuro eiste naast de eerder genoemde € 10.000,-- nog een aantal bedragen van Paaij. Volgens Osuro zijn er namelijk bedragen voorgeschoten waarmee Paaij een auto kon aanschaffen en waarmee rekeningen werden betaald. Ook heeft Paaij zelf facturen aan Osuro gestuurd die zijn betaald. De rechtbank oordeelde hierover dat Osuro te weinig feiten op tafel heeft gelegd. Deze vorderingen zullen worden afgewezen en dat zal in het eindvonnis komen te staan.

Marineschip Zr.Ms. Zeeland terug in Den Helder na succesvolle drugsjacht

Zr.Ms. Zeeland komt na 5,5 maand in het Caribisch gebied op 26 april weer terug in de van haven in Den Helder. In de afgelopen periode heeft het schip succesvol verschillende counter-drugsoperaties uitgevoerd waarbij het schip 2500 kilo drugs heeft onderschept. Ook heeft het schip verschillende keren de Kustwacht ondersteund met onder andere search- en rescue- acties rondom de Benedenwindse eilanden. Het schip wordt afgelost door Zr.Ms. Groningen die in het kader van een pilot voor twee jaar in het Caribisch gebied blijft.

Zr.Ms. Zeeland detecteerde eind januari een go fast die na onderschepping 2000 kilo drugs bleek te vervoeren. Later vond de bemanning bij de controle van zeilschip nog eens 500 kilo drugs. Naast deze twee onderscheppingen heeft het schip twee drugstransporten weten te verstoren. Tijdens de achtervolging zijn de met stenen verzwaarde balen drugs door de smokkelaars overboord gezet.

Zr.Ms. Groningen komt 25 april aan in Caribisch gebied en lost daarmee de Zeeland af als stationsschip. Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen blijft niet voor circa 5 maanden in het gebied, maar voor een periode van twee jaar. De marine start namelijk een pilotproject waarbij de bemanning van het schip wisselt, maar het schip zelf in het gebied blijft. Het pilotproject heeft als doel meer balans en regelmaat te creëren voor het personeel en het thuisfront tussen vaar- en walperiodes.

Beau’s Five Days Inside
Tijdens de operatie heeft Beau van Erven Dorens vijf dagen lang kunnen beleven hoe men leeft en werkt aan boord van het stationsschip. Voor het tweede seizoen van het programma “Beau’s Five Days Inside” heeft hij unieke opnames kunnen maken. Op 7 mei wordt de aflevering uitgezonden op RTL 4.

Zr. Ms. Zeeland terug in Den Helder (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Zeeland terug in Den Helder (Foto: Ministerie van Defensie)

NS start proef: soepel instappen, snel een zitplaats

NS beproeft vanaf vandaag een nieuwe manier van instappen op Utrecht Centraal, perronborden geven nu ook instapinformatie. Hierop zien reizigers de lengte en de stoppositie van de trein. Ook toont het perronbord per rijtuig hoeveel plek er nog is. 10 seconden voor vertrek, telt een timer af naar het moment waarop de conducteur het vertreksignaal geeft.

Het uiteindelijke doel van deze proef is dat reizigers soepeler instappen en ze eenvoudig een zitplaats vinden. NS onderzoekt ook of dit ervoor zorgt dat de trein beter op tijd rijdt. De proef duurt tot half juni.

Scheve bezetting
NS houdt de proef op perron 18, waar de Intercity naar Den Bosch en verder vertrekt. Vooral in de avondspits zijn de treinen hier scheef verdeeld: reizigers stappen veelal op dezelfde plek in, vaak bij de roltrappen, waardoor het rijtuig daar erg vol is terwijl het rijtuig verderop nog volop plek heeft. Elke conducteur herkent deze situatie.

Een goed voorbeeld is de Intercity van 17:24 uur van Utrecht Centraal naar Den Bosch, een van de meest scheve treinen van de dag. Deze trein bestaat uit 10 rijtuigen. Op een maandag zitten er ongeveer 700 reizigers in deze trein, maar er is plek voor meer dan 1000 reizigers. Het achtste rijtuig is met 158 procent overbezet, terwijl in het tweede en derde rijtuig maar liefst tweederde van de stoelen nog beschikbaar is. De instapinformatie op de perronborden moet deze scheve verdeling tegengaan en zo zorgen voor meer reiscomfort.

Tienminutentrein en op tijd rijden
Spoor 18 van Utrecht Centraal ligt op de route van de tienminutentrein van Amsterdam via Utrecht naar Den Bosch en Eindhoven, een van de drukste treinroutes van het land. Sinds de start van deze trein in 2017, werken ProRail en NS intensief samen om het vertrekproces verder te verbeteren.

Elke tien minuten vertrekt hier een Intercity, waardoor nauwkeurig op tijd rijden hier nog belangrijker is dan elders. Als reizigers zich beter over het perron en de trein te verspreiden, hoeven ze niet gelijktijdig door dezelfde deur naar binnen, waardoor er geen onnodige tijd verloren gaat.

De timer die naar het laatste moment aftelt, moet voorkomen dat reizigers na het fluitsignaal nog instappen. Na afloop van de proef, die in eerste instantie zes weken duurt, moet duidelijk worden of reizigers hierdoor meer comfort ervaren en of de trein beter op tijd rijdt.

Drukte in de spits
In de spits kan het in de trein erg druk zijn. Het aantal reizigers in de trein groeit ieder jaar. Daarvoor schaft de NS extra treinen aan en rijden er steeds meer treinen. De zitplaatskans in de spits is ongeveer 95%. Als treinen scheef verdeeld zijn, helpt het verlengen van treinen echter niet.

Naast de instapinformatie, is NS bezig met de landelijke invoering van de zitplaatszoeker. Deze laat in de NS Reisplanner-app zien in welk rijtuig nog zitplaatsen beschikbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat voor 30% van de sta-reizigers, eigenlijk nog een zitplaats is. 

Eerland uitgeschakeld op WK tafeltennis

Britt Eerland is in de derde ronde van het WK tafeltennis uitgeschakeld. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest verloor de 25-jarige speelster in vier games van de Chinese Liu Shiwen: 11-3, 11-7, 11-9, 11-9.

De eerste game werd eenvoudig gewonnen door Shiwen. In de overige drie games kon Eerland meer tegenstand bieden maar op het einde wist de Chinese telkens afstand te nemen.

Eerland was de laatste Nederlandse die nog actief was in het enkelspel. Li Jie en Kim Vermaas werden op dinsdag al uitgeschakeld.

ATP Finals verhuist naar Turijn

De ATP Finals wordt vanaf 2021 minimaal vijf jaar in Turijn gespeeld. Het tennistoernooi met de beste acht spelers en de beste acht dubbels wordt nu nog in Londen gehouden.

In 2018 won de Duitser Alexander Zverev het toernooi. Het Amerikaanse duo Jack Sock en Mike Bryan won bij de dubbels. Het toernooi werd in 1970 voor het eerst gehouden. Tokio was toen de gastheer. In 2020 is Londen voor de twaalfde keer de organisator.

2018 ATP Finals (Bron: Youtube)

Steijn schrijft geschiedenis: "Schitterend moment voor ons beiden"

Sem Steijn werd dinsdagavond met 17 jaar en 162 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit voor VVV-Venlo in de Eredivisie. In zijn pas derde optreden in de hoofdmacht van de Noord-Limburgers nam de middenvelder in de 89e minuut de 2-2 voor zijn rekening. Vader Maurice Steijn, trainer van VVV, had zijn zoon acht minuten daarvoor in het veld gebracht als invaller voor Tino-Sven Susic.

Steijn senior sprak na afloop over 'een droomscenario'. "In eerste instantie als vader is het hartstikke mooi, maar als trainer is het ook mooi dat hij hem binnenschiet waardoor we nog een punt pakken hier", verzekerde de oefenmeester aan FOX Sports. Extra spannend vindt Steijn het inbrengen van zijn zoon niet. "Ook dit soort beslissingen beslis je met je staf. We hadden wat personele problemen, dat wisten we."

"Dan kijk je naar de bank en daar hadden we vooral verdedigend ingestelde spelers zitten én een jonge jongen, een rechtsbuiten. Als dan een van je middenvelders uitvalt, breng je hem gewoon", benadrukte Steijn. "Ook omdat we een doelpunt nodig hadden. Van iedereen die we op de bank hadden, komt hij altijd in de zestien. Het is een schitterend moment voor ons beiden en voor de dames die thuiszitten."

Steijn junior was blij met zijn doelpunt en de remise. "Supergaaf dat ik ook nog eens de boeken in ga. Hij moest erin. In dit soort situaties ga ik vaak op mijn gevoel af en mijn gevoel lag nu bij de tweede paal." Een basisplaats gaat hij niet eisen. "Nee hoor, nu nog niet", zei hij bescheiden. Michel Vlap opende na een klein half uur spelen de score voor de thuisploeg. Invaller Jay-Roy Grot zorgde in de 56e minuut voor de gelijkmaker. Vlap kopte Heerenveen een kwartier voor tijd weer op voorsprong, maar dat was niet voldoende voor een overwinning.

'Ronaldo dient 'verlanglijst' met zes namen in bij Juventus'

Cristiano Ronaldo pakte zaterdag zijn eerste landstitel met Juventus, maar op Europees gebied was het teleurstellend voor de club uit Turijn. Ajax maakte onlangs in de kwartfinales een einde aan het Champions League-avontuur van de Italiaanse grootmacht, die voor aanvang van het seizoen nog werd beschouwd als een van de grote favorieten voor de eindwinst. Om een dergelijk scenario volgend seizoen te voorkomen heeft Ronaldo naar verluidt een aantal versterkingen voor zijn club in gedachten.

Corriere dello Sport weet namelijk te melden dat de sterspeler een ‘verlanglijstje’ met daarop zes namen heeft ingeleverd bij de beleidsbepalers in Turijn. De Portugees zou graag zien dat Raphaël Varane wordt opgepikt bij zijn voormalige werkgever Real Madrid, terwijl ook Isco over moet komen van de Koninklijke om het middenveld van wat broodnodige creativiteit te voorzien.

Naast Varane hoopt Ronaldo op de komst van Kostas Manolas als defensieve versterking. De Griek is voor 36 miljoen euro op te pikken bij competitiegenoot AS Roma en zou daarmee geen al te grote investering vormen voor Juventus. Naast creativiteit op het middenveld is de Italiaans landskampioen ook op zoek naar een vervanger van Sami Khedira en Tanguy Ndombélé van Olympique Lyon zou volgens Ronaldo een geschikte kandidaat zijn.

In offensief opzicht hoopt de aanvaller naar verluidt op de komst van landgenoot João Félix van Benfica en Federico Chiesa van Fiorentina. Eerstgenoemde wordt met praktisch de hele Europese top in verband gebracht, terwijl Chiesa al langer genoemd wordt als potentiële versterking voor Juventus. De club verzekerde zich voor aankomend seizoen overigens al van de komst van de transfervrije Aaron Ramsey.

Van Drongelen grijpt met Hamburger SV naast finale van DFB Pokal

RB Leipzig mag zich opmaken voor de finale van de DFB Pokal, op 25 mei in het Olympisch Stadion van Berlijn. In de halve eindstrijd van het Duitse bekertoernooi werd dinsdagavond afgerekend met het Hamburger SV van Rick van Drongelen (1-3).

Yussuf Poulsen liet al in de twaalfde minuut de openingstreffer noteren. De aanvaller was alert bij een hoekschop en bracht Leipzig met een rake kopbal aan de leiding. De euforie bij de nummer drie van de Bundesliga was echter snel verdwenen, want Bakery Jatta trok de stand halverwege de eerste helft gelijk.

Hamburger SV ging na rust nadrukkelijk op zoek naar de tweede treffer, maar een ongelukkig moment van Vasilije Janjicic doorkruiste de plannen van die Rothosen. De middenvelder werd onder druk gezet door Emil Forsberg en verschalkte zijn eigen doelman met een schlemielige actie.

Forsberg was een kleine twintig minuten voor tijd verantwoordelijk voor de derde treffer van RB Leipzig en bezegelde daarmee het lot van Hamburger SV. In de finale dient volgende maand te worden afgerekend met Bayern München of Werder Bremen, die elkaar woensdagavond treffen in de andere halve finale.

Barcelona heeft landstitel voor het grijpen na overwinning in Vitoria

Barcelona heeft prolongatie van de landstitel binnen handbereik. Het team van Ernesto Valverde boekte dinsdag een degelijke zege op Deportivo Alavés. Dankzij treffers van Carlos Aleña en Luis Suárez werd het 0-2. Door de overwinning komt Barcelona op tachtig punten en heeft men twaalf punten meer dan nummer twee Atlético Madrid, met nog vier volledige speeldagen te gaan. De Madrilenen spelen woensdagavond nog thuis tegen Valencia.

Barcelona domineerde in de eerste 45 minuten in het Mendizorroza, maar het overwicht resulteerde niet in veel grote kansen. Ofschoon Alavés de Catalanen het spel liet maken, maakte de thuisploeg in defensief opzicht een zekere indruk. Fernando Pacheco maakte de twee grootste mogelijkheden voor Barcelona onschadelijk.

Na vijf minuten spelen voorkwam Pacheco oog in oog met Luis Suárez de 0-1, waarna de rebound van Philippe Coutinho door een verdediger werd geblokkeerd. De doelman van Alavés had na 28 minuten spelen ook een antwoord op een schot van Suárez: hij veranderde met zijn been de richting van de bal.

De beste kans voor Alavés voor rust kwam op naam van Rodrigo Ely, die een verre vrije trap met een kopbal net over het doel beantwoordde. In de tweede helft trok Barcelona het duel alsnog naar zich toe. Na negen minuten liet Suárez een heerlijke pass van Sergi Roberto lopen, waarna Aleña de bal met een precies schot achter Pacheco werkte.

Luttele minuten later verscheen de 0-2 op het scorebord. Een doelpunt van Samuel Umtiti werd door de grensrechter wegens buitenspel afgekeurd, maar de VAR greep in en constateerde hands van Tomás Pina voorafgaand aan de actie van Umtiti. De arbiter wees naar de stip en Suárez faalde niet. Lionel Messi had nog de 0-3 op zijn schoen, maar Pacheco stond een ruimere nederlaag niet toe. Bij Alavés maakte John Guidetti tien minuten voor het einde zijn opwachting.

Uitslagen LaLiga dindsdag
Huesca - Eibar 2-0
Valladolid - Girona 1-0
Alavés - FC Barcelona 0-2

Haatprediker Anderson niet welkom in Amsterdam

De coalitie gaat tijdens de raad van 8 mei vragen stellen over de komst van haatprediker Steven Anderson. Deze Amerikaanse prediker roept op tot het vermoorden van homo’s en noemt hen pedoseksuelen. Hem is toegang geweigerd in Zuid-Afrika en Groot-Brittannië en de coalitie wil weten wat Anderson in Amsterdam komt doen.

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: "Deze man zegt verschrikkelijke dingen en voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad, maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent."

COC
De belangenorganisatie voor de LGBTI-gemeenschap, het COC, heeft staatssecretaris Mark Harbers opgeroepen om Anderson niet toe te laten in Nederland. Ook SP-fractievoorzitter Erik Flentge heeft grote moeite met zijn komst: "Ieder mens is gelijkwaardig, ongeacht zijn of haar geaardheid. Daar staan we voor in onze stad, daar zijn we trots op. Daarom zullen we ook elke dag moeten strijden tegen mensen die dat bedreigen. Haatpredikanten hebben wat ons betreft hier dan ook niets te zoeken."

Orlando
Een van de meest schokkende uitspraken van Anderson kwam na de aanslag op de homoclub Pulse in Orlando. Daar schoot een schutter meer dan vijftig mensen dood, Anderson zei daarover: "goed nieuws omdat er vijftig homoseksuele pedofielen minder op de wereld zijn". Fractievoorzitter van GroenLinks Femke Roosma: "Dit zijn afschuwelijke en haatzaaiende uitspraken. Mensen die dit soort ideeën willen verspreiden, zijn niet welkom in ons tolerante Amsterdam."

Soul Winning Anderson is van plan om naar Amsterdam te komen om aan 'soul winning' te doen, zieltjes winnen. Als het aan Sofyan Mbarki ligt, blijft hij in Amerika en laat hij de Amsterdamse zielen met rust. "In Amsterdam mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Ik zal me blijven uitspreken tegen iedereen die tegen deze waarden in gaat."

Kerkbrand Amstelveen: meer regie nodig op bluswatervoorziening

Amstelveen moet zorgen voor voldoende bluswater in de gemeente maar is daarin tekortgeschoten. De Brandweer Amsterdam-Amstelland had vorig jaar moeite de brand in de Amstelveense Sint Urbanuskerk te bestrijden doordat de bluswatervoorziening niet op orde was. De brandweerlieden valt hierin niets te verwijten. Dit concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar onderzoek naar de bestrijding van de kerkbrand.

Volgens haar was de brand echter niet anders verlopen indien de bluswatervoorziening wel goed was geweest. De Inspectie stelt verder dat de operationele informatievoorziening van Brandweer Amsterdam-Amstelland incompleet was. Daardoor was voor de brandweer ter plaatse onduidelijk waar alle brandkranen waren. Door de brand op 15 september 2018 is een deel van de juist gerestaureerde kerk zwaar beschadigd geraakt.

Onrust
De brandweer had moeite om bluswater te bemachtigen. Brandkranen waren onvindbaar, onbereikbaar of werkten niet. Omstanders leverden kritiek op de brandweer en vroegen zich af waarom het zo lang duurde voordat het blussen begon. Vanwege deze onrust vroegen de Amstelveense burgemeester en de commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland de Inspectie om een onderzoek.

Juiste tactieken
De Inspectie concludeert dat brandweer de juiste tactieken heeft gekozen en die veilig heeft uitgevoerd. De brand was laat ontdekt en kon zich binnen in de kerk snel verspreiden. Bij aankomst van de brandweer was de brand al zo groot dat het onmogelijk was de schade beperkt te houden. Zelfs indien alle brandkranen hadden gewerkt en water uit een nabije poel direct als bluswater gebruikt had kunnen worden zou de brand niet anders zijn verlopen, aldus de Inspectie. Inzet van de brandweer was om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de pastorie, de klokkentoren en het woonhuis. Dat is gelukt.

Vrijwel nihil
Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente de bluswatervoorziening niet hoog op haar agenda had staan. Het ontbrak aan sturing op activiteiten en aan de borging ervan waardoor onvolkomenheden in de bluswatervoorziening niet werden aangepakt.
Via periodieke controles stelde de brandweer de gemeente op de hoogte van kapotte, overwoekerde of onvindbare brandkranen. Tegen de afspraken in werd deze informatie niet doorgegeven aan waterleidingbedrijf Waternet. De Inspectie vindt het de gemeente aan te rekenen dat dit binnen de gemeentelijke organisatie niet goed is geregeld.

Aanbevelingen
Daarom beveelt de Inspectie Amstelveen aan om vast te leggen wie binnen de gemeente regie en sturing heeft op de bluswatervoorziening en wie ervoor moet zorgen dat benodigde activiteiten worden uitgevoerd. Aan Brandweer Amsterdam-Amstelland beveelt de Inspectie aan haar informatie over de locaties van de brandkranen te actualiseren.
Zij geeft de gemeente, brandweer en Waternet de aanbeveling duidelijk af te spreken wat ze van elkaar verwachten bij het controleren van de bluswatervoorziening en het verhelpen van tekortkomingen. Ook al beperkt haar onderzoek zich tot Amstelveen, de Inspectie roept ter lering alle Veiligheidsregio’s op om de bluswatervoorziening kritisch onder de loep te nemen en indien nodig te verbeteren. Zij brengt dit per brief bij de Veiligheidsregio’s onder de aandacht en vraagt hen om de Inspectie hierover voor 1 november van dit jaar te rapporteren.

Regen bedreigt Notre-Dame

De elementen moeten die arme Notre-Dame wel hebben zeg. Maandag een week geleden werd deze bijna door vuur verzwolgen, maar nu wordt het eeuwenoude bouwwerk door aanstaande regenbuien bedreigd. Bergbeklimmers zijn bezig met een race tegen de klok om de kathedraal in te pakken.

Het is de bedoeling een dekzeil over de Notre-Dame aan te leggen voordat het allemaal losbarst. Het probleem is het gewelfde plafond dat het bouwwerk feitelijk overeind houdt. Het houtwerk dat deze functie had is al in vlammen opgegaan, en nu is het aan de overgebleven stenen gedeeltes om dit te doen. De vrees is dat holtes in het steen het begeven wanneer deze zich met water vullen, dus de bergbeklimmers moeten opschieten.

De brandweer werd vorige week een halfuur te laat gewaarschuwd, doordat het alarmsysteem in eerste instantie onjuiste informatie gaf over de plek van de brand. Omdat er een mis aan de gang was werd het probleem hierdoor aanvankelijk niet serieus genomen. Toen dat wel gebeurde was de brandweer er binnen tien minuten en moest halsoverkop worden besloten de voorste twee torens te redden. Naar verluidt was het kantjeboord, maar daardoor moest het dak worden opgegeven. Als de torens het hadden begeven was er geen Notre-Dame meer geweest, zegt de brandweer.

Maar nu zou het ontbreken van het dak de 850 jaar oude kathedraal dus alsnog kunnen opbreken. De verwachting is dat het in de loop van woensdag al gaat regenen, aldus de NOS. De ergste neerslag wordt donderdag verwacht.

Anne Frank stichting wint drie 'Webby Awards'

De Anne Frank Stichting is in de prijzen gevallen bij de 'Webby Awards'. Deze internationale internetawards zijn zeer prestigeus. De stichting die onder meer achter het Anne Frank Huis zit, won in drie verschillende categoriëen.

Zo won annefrank.org de juryprijzen in de categorieën Cultural Institutions en Mobile Culture & Events. De jury verkoos de website als beste uit 13.000 inzendingen uit zeventig landen. Ook de publieksprijs in de categorie Cultural Institutions was voor de Anne Frank Stichting.

'We willen het levensverhaal van Anne Frank wereldwijd uitdragen, conform de missie die we van Otto Frank hebben meegekregen', zo reageert algemeen directeur Ronald Leopold in een persbericht. 'Steeds kijken we hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen. We zijn verheugd dat de jury en het publiek ons steunen en de website met maar liefst drie Webby’s waarderen.'

De officiële prijsuitreiking van de Webby Awards is op 13 mei in New York.

Compensatie waardedaling huizen Groningen

Huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied kunnen naar verwachting vanaf volgend jaar een vergoeding krijgen voor de waardedaling van hun woning. De hoogte van de compensatie zal per postcodegebied worden vastgesteld en kan oplopen tot meer dan 10 procent van de WOZ-waarde afhankelijk van de ondervonden aardbevingen.

Dat staat in een brief die minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Minister Wiebes volgt daarmee de conclusies van een adviescommissie die de afgelopen maanden verschillende berekeningsmethoden voor de vergoeding van waardedaling heeft onderzocht. De compensatieregeling vervangt de huidige regeling waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de NAM op het moment dat ze hun huis verkopen.

In de nieuwe regeling komen alle huiseigenaren in aanmerking voor compensatie. Bovendien hoeven bewoners niet langer rechtstreeks zaken te doen met de NAM. Zij kunnen hun verzoek tot schadevergoeding straks indienen bij het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen dat de claims afhandelt. De kosten van de uitgekeerde vergoedingen worden vervolgens verhaald op de NAM.

Voor het vaststellen van de hoogte van de compensatie wordt gebruikt gemaakt van de methode van onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten waarbij de waardedaling wordt vastgesteld met twee percentages: een vast percentage voor de imago-schade als gevolg van de aardbevingen in de regio en een percentage dat wordt bepaald door het aantal ondervonden bevingen per postcodegebied. Omdat er gebruikt wordt gemaakt van een berekeningsmodel en er dus sprake is van een onzekerheidsmarge, adviseert de commissie het uiteindelijke percentage te verhogen ten gunste van de gedupeerden.

Op basis van de methode heeft de adviescommissie een doorberekening gemaakt van de waardedaling in het gebied per 1 november 2018: die loopt op van gemiddeld 2,4% in Oldambt tot 12,9% in Loppersum. Hoe hoog de compensatie uiteindelijk wordt, hangt onder andere af van de peildatum. De commissie adviseert 1 januari 2019 als vaste peildatum voor de hele regio te kiezen. Dit biedt huiseigenaren volgend jaar nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de WOZ-waarde. Bewoners kunnen er ook voor kiezen pas een vergoeding te vragen op het moment dat ze hun huis verkopen. In dat geval wordt de compensatie berekend op basis van de verkoopwaarde in plaats van de WOZ-waarde.

Ook bewoners die in het verleden hun huis hebben verkocht maar geen aanspraak hebben gemaakt op de oude waardedalingsregeling van de NAM moeten volgens de commissie in aanmerking komen voor compensatie. Op basis van het advies laat minister Wiebes de berekeningsmethode nu verder uitwerken. Huiseigenaren kunnen een verzoek tot compensatie indienen zodra het Instituut Mijnbouwschade Groningen van start gaat. Het wetsvoorstel voor de oprichting van het instituut, waarin ook de huidige Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zal opgaan, ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State.

FOK! Wat een weer: buien naderen

Hallo allemaal!

Er gaat wat veranderen mensen. Je zou haast zeggen dat dat niet meer mogelijk is gezien de tendens van de laatste jaren, maar er is neerslag op komst! JA ECHT!

Over de afgelopen tijd hoeven we het natuurlijk niet meer te hebben. Veel interessanter is om onze blik naar het zuiden toe te werpen. De laatste dagen was het bijzonder wisselvallig in het Middellands Zeegebied. Vooral in het oosten van Spanje was het raak. In de omgeving van Valencia en Alicante viel er lokaal méér dan 300 mm aan regen. Dat is al bijna de halve jaarsom van ons land. Verder vielen er vele buien ten zuiden van het Alpengebied tot aan Griekenland en Turkije aan toe. Wij hadden te maken met een hogedrukgebied boven Zweden. Deze verliest nu echter aan kracht en verplaatst zich naar het zuidoosten toe.

Dat wil dus zeggen dat de wisselvalligheid uit Spanje langzaamaan deze kant op komt. Natuurlijk zullen wij geen 300 mm krijgen, maar een paar plensbuien zitten er wel in. Gisteren merkten we dat al door de toename van de hoge bewolking. Zeker in het midden en zuiden ging de zon soms er even helemaal schuil achter. In het noorden en oosten was er weinig bewolking. Er stond echter wel een straffe oostelijke wind en de temperaturen kwamen daardoor minder hoog uit dan verwacht. Het werd niet warmer dan 17 tot 23 graden, en dat was een paar graden minder warm dan maandag.

Vandaag hebben we nog één warme dag voor de boeg. Het begint nog wel zonnig, maar er gaan stapelwolken ontstaan. Misschien dat er in het noorden een buitje valt in de ochtend, en daar kan dan Saharazand bij zitten. Die kans is echter klein. In de loop van de dag ontstaan er dan meerdere stapelwolken, maar de kans dat die overdag uitgroeien tot een bui is klein.

Nee, onze blik moeten we richten op een storing die nu boven Zuid-Frankrijk hangt, die trekt noordwaarts en uiteindelijk gaat die ook ons land bereiken. Aan het einde van de middag bereiken regen- en onweersbuien dan het zuiden van ons land. Tegelijkertijd ontstaat er ook een storing boven Duitsland en waarschijnlijk komen deze twee systemen boven ons land te liggen.

In het zuidwesten vallen de eerste buien en die gaan zich dan samenvoegen met het Duitse systeem. De meeste neerslag wordt daardoor meer noordoostwaards verwacht. Uiteraard weten we vanmiddag/vanavond hoe het een en ander zich ontwikkelt.

Het wordt vandaag nog wel warm met 21 tot 26 graden. De wind draait naar het zuiden toe en is matig van kracht.

Fijne dag! 

Interpretatie zocht verkoeling aan het water  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie is niet van het water weg te krijgen! Verkoeling aan het water (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer geïnvesteerd in februari

In februari was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 7,5 procent groter dan in februari 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. Vooral in woningen, bedrijfsgebouwen, infrastructuur en machines is meer geïnvesteerd dan een jaar eerder.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Februari 2019 heeft evenveel werkdagen als februari 2018. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in april gunstiger dan in februari.

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in april gunstiger dan in februari volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de krimp van de export omsloeg in een groei en doordat de daling van de beurskoersen ten opzichte van een jaar omsloeg in een stijging. Het gaat volgens het CBS om voorlopige cijfers, die nog kunnen worden bijgesteld. 

Politie wil 2.000 bodycams aanschaffen

De bodycam is een waardevolle toevoeging voor de uitoefening van politiewerk. Dat blijkt uit experimenten en onderzoek in alle politie-eenheden. Professioneel gebruik van de camera's kan het de-escalerende effect van het politieoptreden versterken. De beelden kunnen achteraf bovendien belangrijk ondersteunend bewijs vormen. De politie gaat tweeduizend bodycams aanschaffen, die agenten tijdens hun dienst kunnen dragen.

'Sensoren, zoals camera’s, zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het is tegenwoordig gewoon om alles wat we meemaken te filmen en deze beelden te delen met anderen. Ook in politiewerk wordt het gebruik van sensoren en beeldtechnologie steeds belangrijker', zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime. In experimenten door het hele land – zogenoemde proeftuinen – onderzocht de politie welke bijdrage de bodycams leveren aan politiewerk binnen de basisteams.

Het onderzoek richtte zich op de juridische aspecten, de techniek en het gebruik. De bodycams zijn ook uitgeprobeerd bij verkeershandhavingsteams, objectbewaking, hondengeleiders en evenemententoezicht. Bij het onderzoek werkte de politie samen met de Noordelijke Hoge School Leeuwarden.

Minder geweld
In Amsterdam werd het onderzoek gedaan door wetenschapper Sander Flight, in opdracht van Politie & Wetenschap. Uit dit deelonderzoek blijkt dat in basisteams waar bodycams werden gebruikt aanzienlijk minder geweld tegen politieambtenaren plaatsvond. De agenten die bodycams droegen, kregen minder vaak te maken met bedreigingen en lichamelijke agressie.

Veiligheidsgevoel
Uit de overige experimenten blijkt dat meer dan 80 procent van de agenten ervaart dat de bodycam de-escalerend kan werken. Hoofdagent Nick van den Berge uit Den Haag legt uit: 'Vooral in situaties die uit de hand dreigen te lopen, kan het helpen als ik zeg dat ik opnames maak. Als er geen alcohol of drugs in het spel is, heeft de wetenschap gefilmd te worden vaak een positief effect op het gedrag van mensen.'

Uit het onderzoek blijkt dat agenten de camera’s vooral als nuttig ervaren in bekeuringssituaties. Van de dragers zegt 85 procent zich er veiliger door te voelen en 73 procent voelt zich gesteund in het werk.

Ondersteunend bewijs
Behalve het de-escalerende effect van de bodycam, hebben ook de beelden zelf toegevoegde waarde. Ze kunnen bijvoorbeeld als ondersteunend bewijs worden toegevoegd bij een proces-verbaal. Het beeldmateriaal kan dan dienen om de observatie van betrokkenen te ondersteunen. 'Want zelfs bij een heel uitgebreid proces-verbaal zeggen de beelden nog altijd meer dan woorden', zegt Nick.

De beelden kunnen ook worden gebruikt om een situatie achteraf te evalueren in een team of met een burger. Nick: 'De bodycam neemt natuurlijk ook mijn eigen gedrag op. Als iemand het niet eens is met mijn optreden, kunnen we aan de hand van de beelden in gesprek gaan.' Burgers die beelden willen inzien, kunnen daarvoor een verzoek indienen.

Verbeterpunten en aanbevelingen
Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat er ook nog aandachtspunten zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om de ICT-voorzieningen die nodig zijn voor adequate opslag, verwerking, het uitkijken en ter beschikking stellen van de camerabeelden. Die techniek is nu nog niet in alle politie-eenheden aanwezig. Ook moet er volgens de onderzoekers meer aandacht besteed worden aan de voorlichting over de regels voor het gebruik van bodycams.

Bij een deel van de agenten is die kennis nu nog onvoldoende. Volgens Van der Plas is dat een belangrijk aandachtspunt: 'Als we het vertrouwen van de burger willen behouden, moeten we de bodycam op een zorgvuldige manier inzetten. Kennis bij politiemensen is dan een voorwaarde. Net zoals dat je goed moet weten wanneer een bodycam in je voordeel of juist averechts kan werken. Een mogelijkheid zou zijn om hier bijvoorbeeld al tijdens de opleiding van nieuwe agenten aandacht aan te besteden.'

Vervolg
Op basis van het onderzoek wil de politie de bodycam in beperkte omvang structureel onderdeel maken van de operationele uitrusting van basisteams. In totaal wil het korps tweeduizend bodycams aanschaffen; 100 tot 200 per eenheid. Een van de eerste stappen is het vinden van een leverancier voor de apparatuur. Daarvoor wordt zeer binnenkort een aanbestedingsprocedure opgestart.

Al met al neemt de implementatie nog wel wat tijd in beslag. Dit moet zorgvuldig gebeuren, zodat de agenten met goed materiaal uitgerust worden. Dat betekent niet dat er tot die tijd geen bodycams worden ingezet. De politie-eenheden kunnen de huidige apparatuur blijven gebruiken tot de nieuwe bodycams zijn geïmplementeerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.