Geel is niet geil

Het is niet onterecht dat er een gelijk getrokken mag en kan worden tussen de bestorming van de Bastille in Parijs, op 14 juli 1789, en de bestorming van de straten van Parijs en andere grote steden in Europa door ‘gewone mensen’ in gele hesjes.

Alhoewel de bestorming van de Bastille slechts een ‘verwaarloosbaar’ onderdeel was van de Franse revolutie: de Bastille werd door het volk aangevallen omdat daar een dikke 13 ton kruit lag opgeslagen voor de 32000 musketten die de aanvallers, het volk, eerst hadden buitgemaakt.

De reden is wat mij betreft hetzelfde: groeiende sociale tegenstellingen. Ook toen was Frankrijk bijna failliet en probeerden de grootgrondbezitters, Koning en aristocratie het verlies via extra belastingen te innen. Ook nu is de economische groei vanaf 2002 15 procent geweest terwijl de bevolking hier uiteindelijk maar 2 procent van terugvindt in het loonzakje. Bedenk wel dat alle economische ingrediënten, zoals inflatie enzovoorts, hierin meegenomen zijn.

Wat maakt dat er nu ineens honderdduizenden in gele hesjes de straat op gaan? Toen ging het ook om de ‘vaste prijs’ van brood loslaten en belastingen verhogen. Nu gaat het om de verhoging van accijnzen op diesel. Maar het gaat om meer. Een relatief kleine groep steeds rijker wordende mensen is sterk gefocust op haar doelen en geliefden. Niet meer op anderen. De doelen zijn de auto’s die je koopt, de huizen die je bezit en het aanzien dat je ermee vergaard. De vakanties die je kunt nemen Terwijl de mensen die nu de straat op gaan maar een doel hebben: voldoende verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden.

Ben ik nu een links getergd man? Of ben ik een man die ook een geel hesje wil aantrekken en voor het eerst van zijn leven de straat op wil? Ik heb het niet slecht. Mijn doel was vroegpensioen en dat is gelukt. Ik behoor tot de grote middengroep die op dit moment uitgemolken wordt. De tweeverdieners waar altijd wel wat te halen valt. Maar ook zij struikelen nu over de steeds hogere belastingen en dingen als kinderopvang.

En dan nu de voorspellingen die jij en ik kunnen maken: als rijk niet gaat beseffen dat er gedeeld moet worden, zal het grootste gedeelte van de mensheid ontploffen. In diepe armoede en onderdrukking leven of nu sterven? Geloof mij, hun keuze wordt met de dag makkelijker. Miljarden verdienen slecht gemiddeld 2 euro per dag. Terwijl hun land wordt uitgemolken door multinationals. Het zal niet lang meer duren.
De slaven van deze multinationals, die zo weinig belasting betalen dat het gewoon lachwekkend is, worden beschermd door mannen als Rutte. Het walgelijke toneelspel waarvan hij en zijn consorten zich bedienen is definitief herkend en erkend door de personen die zich hullen in gele hesjes die rood zullen kleuren van hun bloed. Ze lijken massaal bereid te zijn tot het uiterste te gaan. Ik hoop dat het doorzet.