FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 december 2018

NFL: Sensationale touchdown in slotseconden helpt Dolphins langs Patriots, Rams verslagen

De Miami Dolphins hebben in de NFL een sensationale zege geboekt. De ploeg speelde thuis tegen de New England Patriots en sleepte in de allerlaatste play van de wedstrijd de winst uit het vuur: 34-33.

Na vooral een tweede kwart vol actie stond het halverwege 21-27 voor de Patriots. Brice Butler bracht de Dolphins met een 23-yard touchdown na een pass van quarterback Ryan Tannehill langszij (28-27), maar Patriots-kicker Stephen Gostkowski trapte twee field goals raak. De laatste ging met 16 seconden op de klok tussen de palen door en dus hadden de Dolphins nauwelijks nog tijd. Dat was echter genoeg: de bal kwam na een paar fraaie acties bij running back Kenyan Drake terecht en hij toverde een wonderbaarlijke 69-yard run uit zijn benen, waarmee hij de Dolphins in de allerlaatste play alsnog de winst bezorgde.

Het wonder van Miami (Bron: YouTube)

Kansas City Chiefs - Baltimore Ravens
De Kansas City Chiefs moesten alles uit de kast trekken om thuis te winnen van de Baltimore Ravens. Halverwege stond het 10-17 en door een touchdown van John Brown in het vierde kwart leken de Ravens te winnen. Damien Williams werd echter bereikt door Chiefs-quarterback Patrick Mahomes en maakte er een touchdown van: 24-24. In overtime wonnen de Chiefs dan alsnog, doordat Harrison Butler vanaf 35 yards een field goal scoorde.

Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints
Net als de Chiefs staan de New Orleans Saints nu op een record van 11-2. De ploeg won op bezoek bij de Tampa Bay Buccaneers met 14-28, vooral dankzij een dominant vierde kwart: quarterback Drew Brees scoorde zelf een touchdown, Mark Ingram II plakte er nog één aan vast en een field goal van Wil Lutz maakte de comeback compleet - halverwege leidden de Buccaneers nog met 14-3. Na de Chiefs en de Los Angeles Rams zijn de Saints nu als derde ploeg zeker van een plek in de play-offs.

Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles
Het duel tussen de Dallas Cowboys en de Philadelphia Eagles werd een fraaie dans tussen quarterback Dak Prescott en wide receiver Amari Cooper van de Cowboys. Na drie kwarten stond het 9-6 voor de Cowboyws, waar Prescott zijn teamgenoot Cooper in het vierde kwart twee keer bereikte voor een touchdown. De Eagles hielden echter gelijke tred en met 23-23 was er overtime nodig. Daarin wonnen de Cowboys alsnog, en je raadt het al: de beslissende score kwam van een touchdown pass van Prescott op Cooper, 29-23.

Cowboys - Eagles (Bron: YouTube)

Chicago Bears - Los Angeles Rams
De Rams waren al zeker van een plek in de play-offs, maar op bezoek bij de Chicago Bears ging het toch even niet lekker. De Bears wonnen met 15-9 in een duel met één touchdown: quarterback Mitchell Trubisky bereikte Bradley Sowell in het derde kwart en hielp de Bears daarmee aan de uiteindelijk winnende score. Voor de Rams was het in dertien wedstrijden pas de tweede nederlaag.

Cleveland Browns - Carolina Panthers
De Cleveland Browns waren in de afgelopen twee seizoenen rot- en rotslecht, maar nu gaat het eigenlijk best lekker en dat is voor een groot deel te danken aan rookie-quarterback Baker Mayfield. Hij nam het in de eerste wedstrijd over en sindsdien heeft men niet meer teruggekeken. Thuis wonnen de Browns zondagavond met 26-20 van de Carolina Panthers, onder meer dankzij een touchdown pass van Mayfield op Jarvis Landry over 51 yards. Mayfield, die weer een paar prachtige passes uit de hoge hoed toverde, heeft nu in zijn eerste tien NFL-wedstrijden minstens één touchdown pass gegooid en is pas de derde quarterback ooit die dat in de NFL voor elkaar heeft gekregen.

Baker Mayfield's avond (Bron: YouTube)

Oakland Raiders - Pittsburgh Steelers
De Rams, Chiefs en Saints zijn lekker bezig, de Oakland Raiders bakken er dit jaar weinig van. Toch boekten ze zondag een knappe zege: de Pittsburgh Steelers werden met 24-21 verslagen, pas de derde overwinning van het jaar. Met nog geen halve minuut op de klok gooide quarterback Derek Carr een pass naar Derek Carrier, die er een touchdown van maakte. De Raiders kwamen zo op het laatste moment op voorsprong: 24-21, wat de eindstand bleek nadat Steelers-kicker Chris Boswell bij een poging om het met een field goal gelijk te trekken uitgleed.

Uitslagen NFL zondag
Buffalo Bills - New York Jets 23-27
Cleveland Browns - Carolina Panthers 26-20
Green Bay Packers - Atlanta Falcons 34-20
Houston Texans - Indianapolis Colts 21-24
Kansas City Chiefs - Baltimore Ravens 27-24 OT
Miami Dolphins - New England Patriots 34-33
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 14-28
Washington Redskins - New York Giants 16-40
Los Angeles Chargers - Cincinnati Bengals 26-21
San Francisco 49ers - Denver Broncos 20-14
Arizona Cardinals - Detroit Lions 3-17
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 29-23 OT
Oakland Raiders - Pittsburgh Steelers 24-21
Chicago Bears - Los Angeles Rams 15-6

Cambuur verslaat Jong PSV dankzij makkelijk gegeven strafschop

SC Cambuur heeft maandag bij Jong PSV een zege geboekt in de Keuken Kampioen Divisie. Via een laat gegeven strafschop won de ploeg uit Leeuwarden van het belofteteam van PSV.

Cambuur kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong via Kevin Schindler. Tien minuten later stond het alweer gelijk na een goede aanval van Jong PSV. Cody Gakpo rondde de aanval af na een goede steekpass van Ramon Pascal Lundqvist. Voor Gapko was het alweer zijn negende doelpunt in de Keuken Kampioen Divisie.

Ondanks dat Jong PSV gelijk maakte bleef Cambuur de betere ploeg in Eindhoven. Cambuur kreeg ook voldoende kansen, maar kwam niet tot scoren dankzij een uitstekende spelende Jong PSV-doelman Mike van de Meulenhof.

Jong PSV moest het in het laatste half uur met tien man verder. Bertalan Kun ontving zijn tweede gele kaart na overtreding op de middenlijn. Na de rode kaart kreeg Cambuur nog steeds voldoende kansen, maar had een makkelijk gegeven penalty nodig om tot scoren te komen. Robin Maulun wist dit buitenkansje te benutten.

Jong AZ - Telstar
Ook Jong AZ en Telstar kwamen maandag in actie. In het AFAS Stadion kwam Telstar via Terrel Ondaan na zes minuten op voorsprong. Na rust wist Ondaan zijn tweede van de avond te maken en dat was goed voor een 0-2 zege tegen Jong AZ.

Groepje jongens overvallen pakketbezorger in Rotterdam

De koerier had al aangebeld bij het adres om het pakketje te bezorgen, toen een groepje jongens om hem heen kwam staan. Ze pakten de spullen en autosleutels uit zijn hand en gingen er in zijn Volkswagen Caddy vandoor. De politie zoekt de daders en roept getuigen op die iets hebben gezien.

Het werd al donker, zondagmiddag rond 16.45 uur, toen de pakketbezorger aankwam bij een adres in de Loderstraat in Rotterdam-Schiebroek. Hij zag een groepje jongens staan, waarbij hij geen goed gevoel had. En zijn gevoel klopte. Al lopend naar het bezorgadres, hoorde de koerier de jongens achter hem aan lopen. Op het moment dat hij aanbelde, kwam de groep om hem heen staan en pakte zijn spullen af. Ook rukte een van de jongens de autosleutels uit zijn handen. In de auto van het koeriersbedrijf gingen ze er vandoor. De politie werd gebeld en startte meteen een onderzoek. De bezorger is opgevangen door de bewoners van het adres. Kort daarna is het bestelbusje teruggevonden op het Meijersplein-Zuid, maar van de daders ontbreekt nog elk spoor. De politie roept daarom getuigen op die iets gezien of gehoord hebben.

Signalement groep jongens
De groep bestond uit vier of vijf jongens, die in het zwart gekleed waren. Twee jongens stapten voorin de VW Caddy en de rest verdween uit het zicht. Heb je na dit overduidelijke signalement wellicht meer informatie dan wil de politie dat graag van je horen via 0900-8844 of met 0800-7000 als je liever anoniem wilt blijven. 

Handgranaat aangetroffen in Zandvoort

Vanmiddag rond 12.10 uur kreeg de politie een melding binnen dat er een explosief zou liggen in de Dr. C.A. Gerkestraat in Zandvoort.

Na onderzoek van de politie en de EOD bleek het te gaan om een handgranaat, die geen gevaar voor de omgeving opleverde. De handgranaat is voor nader onderzoek door Forensische Opsporing veiliggesteld. Op 26 november is in dezelfde straat een woning beschoten. De politie neemt in haar onderzoek mee of er een verband tussen deze beide zaken bestaat.

Celstraffen voor bestuurder en eigenaar Amsterdams trustkantoor

Een voormalige eigenaar van trustkantoor Caute Management krijgt 36 maanden gevangenisstraf en een voormalige bestuurder krijgt 1 jaar gevangenisstraf (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) en 240 uur werkstraf voor het jarenlang opzetten en gebruiken van schijnconstructies waarmee zij fiscale fraude en corruptie faciliteerden. De rechtbank vindt ook bewezen dat de mannen door hun werkwijze hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. De oud-eigenaar wordt bovendien gezien als leidinggever aan die organisatie: dat is een strafverzwarende omstandigheid.

Wegsluizen
De mannen stroomden - met valse overeenkomsten en facturen - gelden door naar bankrekeningen in Monaco of Zwitserland. Die bankrekeningen stonden op naam van offshores in belastingparadijzen met een fiscaal gunstig klimaat, een bankgeheim en afwezigheid van een publicatieplicht. Daarmee sluisden zij winsten van Europese ondernemingen buiten het zicht van de fiscale autoriteiten weg naar (in de meeste gevallen) de eigenaren van die ondernemingen.

Verkeerde voorstelling
Bij deze constructies ging het niet om reguliere trustwerkzaamheden en evenmin om structuren die in de trustsector gebruikelijk waren. Aan geen enkele structuur uit de ten laste gelegde dossiers lag een deskundig fiscaal advies ten grondslag. Evenmin vroeg het trustkantoor om zogenoemde rulings aan de Belastingdienst, op basis waarvan multinationals vooraf zekerheid krijgen over de wijze waarop hun doelvennootschappen naar Nederlands fiscaal recht zullen worden belast. In plaats daarvan werd er bewust een verkeerde voorstelling van zaken gegeven om de geldstromen te rechtvaardigen. Hoewel de rechtbank niet precies heeft kunnen becijferen voor hoeveel geld hiermee is gefraudeerd, staat wel vast dat het om zeer aanzienlijke bedragen gaat.

Vertrouwen geschaad
De mannen hebben grote schade toegebracht aan het vertrouwen in de financiële sector waarin zij werkzaam waren. Juist aan dat vertrouwen ontleent die sector in het maatschappelijk en het handelsverkeer haar meerwaarde. Van de trustsector wordt verwacht dat niet alleen aan formele verplichtingen wordt voldaan, maar dat de mensen die er werken ervoor zorgen dat die sector verschoond blijft van dergelijk misbruik. Bovendien zorgt dit handelen voor concurrentievervalsing ten opzichte van trustkantoren die wel voldoen aan de strenge vereisten en zorgplichten en onder toezicht van DNB staan. Dat er destijds nog geen vergunningsverplichting gold voor de handelstak waar de werkzaamheden plaatsvinden, doet daar niet aan af. Een financiële instelling dient integer te handelen. Ook al hebben de mannen de fraude misschien niet geïnitieerd, zij hebben als bestuurder en eigenaar van de ondernemingen besloten de fraude in stand te houden.

Gözübüyük 'baalt enorm': "Hij had me nooit mogen roepen hiervoor"

Serdar Gözübüyük heeft gereageerd op de ophef die ontstond na zijn optreden in de competitiewedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Groningen (0-0). De arbiter maakte de tongen los door een rode kaart voor Jerold Promes terug te draaien. Na het bekijken van de videobeelden oordeelde Gözübüyük dat een gele kaart volstond, na een spijkerharde tackle van Promes op Ritsu Doan.

Gözübüyük erkent in gesprek met Voetbal International dat hij de beslissing nooit had moeten intrekken. Het is 'enorm balen' voor de arbiter, zo geeft hij toe. "Ik zat gewoon goed in eerste instantie met de rode kaart", blikt Gözübüyük terug. "Gewoon stom, ik ben gaan twijfelen terwijl ik overtuigd was van rood, dit is een kant van het VAR-systeem die we niet moeten willen."

Videoscheidsrechter Siemen Mulder had Gözübüyük 'nooit mogen roepen' voor deze overtreding, zo vindt de scheidsrechter. Hij benadrukt dat de VAR alleen moet ingrijpen als iets 'honderd procent niet goed is'. "Maar ik schuif de schuld niet af, ik neem uiteindelijk de beslissing. Als je als scheidsrechter geroepen wordt, moet je gaan kijken. Op het moment dat je geroepen wordt, weet je dat er twijfel is.""De VAR is mijns inziens voor andere dingen", vervolgt Gözübüyük. "Overtredingen die achter je rug gebeuren, de handsbal van Maradona, het bedrog van Henry, de schwalbe laatst in de Champions League bij Manchester City. Dan help je een scheidsrechter. In zaken waar interpretatie een rol speelt, moet je het aan de scheidsrechter laten. Ik denk dat het er tijdens de evaluatie in de winterstop best pittig aan toe zal gaan straks."

Dick van Egmond, de scheidsrechtersbaas van de KNVB, stelt tegenover het Algemeen Dagblad dat de VAR fout zat. Hij noemt het jammer dat de videoscheidsrechter het advies gaf om de rode kaart terug te draaien én dat Gözübüyük erin meeging. "Dat willen we niet zien", stelt hij, om vervolgens Mulder gerust te stellen. "We maken een videoscheidsrechter na een fout niet meteen een koppie kleiner. We hebben niet voldoende wedstrijden met een VAR gespeeld om te kunnen constateren wie onderpresteert of het goed doet."

Stranger Things seizoen 3: titels afleveringen bekend

Vandaag heeft Netflix een nieuwe teaser van het derde seizoen van Stranger Things gepubliceerd. De teaser toont ons geen nieuwe beelden van de serie maar toont ons de titels van alle 8 afleveringen van het nieuwe seizoen.

Er zitten een paar spraakmakende titels tussen. Wat denk je van The Case of the Missing Lifeguard? Of het nu al spraakmakende The Sauna Test. De onheilspellende titel The Bite belooft weer de nodige bibbers. Uiteindelijk lijkt het allemaal te eindigen in The Battle of Starcourt, waarin Starcourt verwijst naar het winkelcentrum waar een groot deel van seizoen 3 zal afspelen. 

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe seizoen op Netflix verschijnt, behalve dan dat het ergens in 2019 zal zijn. Er wordt al enige tijd verwacht dat dit ergens in de zomer zal zijn. Je hoort het hier als eerste!

Verstappen over 2018: "Je stopt nooit met leren"

Max Verstappen kijkt met een goed gevoel terug op 2018. Deze uitspraak deed hij zondag in het eindejaarsinterview met Ziggo Sport. Bovendien keek de coureur van Red Bull F1 vooruit naar de komende jaargang.

In 2018 boekte Verstappen twee zeges; Oostenrijk en Mexico. Toch viel de eerste fase van het seizoen enigszins tegen met verschillende incidenten en crashes. Dat leverde onze landgenoot flink wat kritiek op, maar daar trok hij zich weinig van aan. De Nederlander koos zijn eigen pad en herstelde zich na de zomerstop op indrukwekkende wijze.

"Het was een sterk jaar", zei Verstappen op Ziggo Sport. "Het begin zat niet mee maar ik heb wel wat dingen geleerd. Daarna hebben we een paar wedstrijden boven verwachting gepresteerd. Wat ik geleerd heb? Dat ik altijd naar mezelf moet luisteren. Je kunt jezelf altijd verbeteren, je stopt nooit met leren. Ik kan aanhoren wat anderen zeggen en dat toepassen, maar ik ga niet alle verhalen in de krant lezen wat ze van je vinden en wat je moet aanpassen. Zij kennen me niet en hebben er geen verstand van, anders hadden ze wel een echte rol bij een F1-team gespeeld."

"Soms zit je even in een negatieve spiraal. Ik heb geen mental coach, dat vind ik onzin. Als je zoiets nodig hebt ben je sowieso al te zwak. Je moet het vanuit jezelf kunnen. Mensen om je heen heb je nodig om te sturen en te helpen maar zo sta ik er in: anders blijf ik liever thuis. Ik heb mijn vader. Die herinnerde me na Monaco eraan dat ik vroeger ook een paar keer wat lastige momenten had. Hij zei: 'Als je denkt dat je niet snel genoeg bent vanuit jezelf, ben je nog altijd snel genoeg'. Dat heb ik toegepast en dan ben je letterlijk sneller. Je zit wat relaxter in de auto, minder gretig."

In het nieuwe seizoen krijgt Verstappen ook een nieuwe ploeggenoot. Daniel Ricciardo zat in de afgelopen jaren naast hem, maar vanaf het nieuwe jaar wordt dat Pierre Gasly. De Fransman is afkomstig van Scuderia Toro Rosso, het satelliet-team van Red Bull.

Heb je het hele interview met Max Verstappen gemist? Ziggo Sport heeft het gesprek inmiddels op YouTube gezet.

Van Bommel wil Champions League met opgeheven hoofd verlaten

Voor PSV staat dinsdagavond in de Champions League niets meer op het spel; de ploeg is al uitgeschakeld. Toch wil trainer Mark van Bommel met een zege op Internazionale afscheid nemen van het miljoenenbal.

"We hebben echt hele grote stappen gezet", blikte Van Bommel tijdens de persconferentie terug op een - toch wel - mislukte Champions League-campagne. PSV zat met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Inter Milan in een loodzware poule, maar toch was er hoop op een derde plaats. Deze kwam er uiteindelijk niet.

"Als je ziet hoe we daar (tegen BATE, red.) begonnen… Ontzettend nerveus en onwennig en hoe we twee weken geleden tegen Barcelona speelden dan is de ontwikkeling van mijn team enorm geweest. Misschien nog wel groter en sneller dan ik verwacht had. Iedereen weet wat hij in het veld moet doen. Ook als er iemand uitvalt. En ook als staf zijn we gegroeid. Dat is een compliment naar de jongens toe."

Toch is een zege op Internationzale geen uitgemaakte zaak, want de Italianen zijn nog in de strijd om een plekje in de knock-outfase van de Champions League. "Dat maakt het helemaal supermooi om een wedstrijd als deze te spelen", aldus Van Bommel. "Je speelt in een uitverkocht stadion en in omstandigheden waar je als speler van droomt en van leert. Voor Inter is dit een superbelangrijke wedstrijd. Zij moeten een goed resultaat halen anders spelen ze na de winter in de Europa League. Maar wij willen winnen. Het is een uitdaging om de ervaring van morgen weer mee te nemen naar de competitie."

Nieuwe trailer Godzilla: King of the Monsters

Vanavond is een nieuwe trailer van Godzilla: King of the Monsters verschenen. Deze trailer toont ons voor het eerst beelden van de verschillende monsters in vol ornaat.

King of the Monsters is het vervolg op Godzilla uit 2014 en speelt zich in hetzelfde MonsterVerse als Kong: Skull Island af. In die laatste werd al gehint naar meer monsters rond onze wereld en de rol van Monarch daarin. Nu gaat Godzilla de strijd aan met titanen als Mothra, Rodan en de driekoppige draak King Ghidorah. 

De trailer is niet erg spectaculair maar hopelijk laat dit niet de beste confrontaties uit de film zien. Want dat er stevig gevochten gaat worden lijkt ons onvermijdelijk! Godzilla: King of the Monsters gaat vanaf 30 mei 2019 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Sagan aan de start van Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik

Peter Sagan zal komend voorjaar aan de start staan van de wielerklassiekers Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Voor de Slowaak zal dit zijn eerste deelname aan de Waalse wedstrijd zijn.

Het seizoen van Sagan begint in Australië. De drievoudig wereldkampioen neemt van 15 tot en 20 januari deel aan de Tour Down Under. Via de Argentijnse rittenkoers Vuelta a San Juan bereidt hij zich voor op het voorjaar.

“Mijn doelen blijven onveranderd: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix”, vertelt Sagan. “Maar daarna zal ik ook nog de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik rijden. Na de klassiekers zal ik mij opnieuw voorbereiden op de Tour de France.”

6-voudig moordenaar Yilmaz eist gratie

We gaan even terug naar het jaar 1983, naar 5 april om precies te zijn. Cevdet Yilmaz hielp op die dag in café 't Koetsiertje zes mensen naar het hiernamaals. Onder de slachtoffers bevond zich ook een meisje van slechts twaalf jaar. De reden? De man die hij als eerste doodschoot zou hem hebben uitgescholden voor 'kankerturk'. 

Hij werd door de rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld en op dit punt springen we naar 2009 toen bekend werd dat hij in 2001 overgeplaatst werd naar een TBS-kliniek, omdat hij een psychische stoornis zou hebben. De kliniek wilde hem opnemen, maar alleen onder de voorwaarde dat Yilmaz ooit weer vrij kon komen. Justitie stemde hiermee in. Toen in 2009 bekend werd dat hij tijdens onbegeleid verlof een gezin had gesticht, laaiden de gemoederen dan ook hoog op. Toenmalig minister van Justie Hirsch Ballin trok daarop alle verloven van de zesvoudig moordenaar in. 

Opnieuw een sprong, dit keer naar 2014: Yilmaz wist via de rechter af te dwingen dat hij toch weer op verlof mocht. Nu hij de vrijheid geproefd heeft, eist hij dan ook onvoorwaardeljk gratie. Hoewel sinds 2005 Nederland strenger omgaat met gratieverzoeken en levenslang ook daadwerkelijk levenslang betekent, zal de advocaat van Yilmaz, Romke Wybenga, komende woensdag pleiten dat de afspraken die met zijn cliënt zijn gemaakt, van voor die tijd zijn en dus nagekomen dienen te worden. 

WK hockey: Bondscoach Delmee naar kwartfinale met verrassende Fransen

Frankrijk en Engeland hebben de laatste acht van het WK hockey bereikt. De Fransen, onder leiding van de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee, waren maandag in de kruisfinales met 1-0 te sterk voor China en spelen woensdag in de kwartfinales tegen titelverdediger Australië. Engeland versloeg eerder op de dag Nieuw-Zeeland met 2-0 en treft voor een plek in de halve finales olympisch kampioen Argentinië.

Frankrijk - China (1-0)
Er viel weinig af te dingen op de overwinning van de ploeg van Jeroen Delmee. De Fransen hadden het heft stevig in handen en China was nauwelijks gevaarlijk. Voor rust hadden de Chinezen geen enkele keer op doel geschoten. In het derde kwart viel de enige goede mogelijkheid voor China te noteren. Een tip van Wenhui E werd door doelman Arthur Thieffry onschadelijk gemaakt.

Frankrijk kreeg behoorlijk wat kansen voordat de openingstreffer viel. Zo mocht Victor Charlet vier keer op rij aanleggen vanaf de kop van de cirkel zonder succesvol te zijn. De beste mogelijkheid was voor Maximilien Branicki die de bal uit een voorzet van Francois Goyet op de paal tipte.

Timothee Clement werd de matchwinner met zijn treffer na 36 minuten. De voorzet vanaf links van Viktor Lockwood bereikte Branicki. Hij schoot uit de draai op doel, waarna de bal onderweg nog werd getipt door Clement.

In de slotfase probeerde China nog de gelijkmaker te forceren. Twee gele kaarten kwamen daarbij ongelegen in het slotoffensief dat nog wel twee strafcorners opleverde, maar niet de gewenste gelijkmaker. En zo gaan Delmee en zijn hockeyers – het laagst geklasseerde land op de wereldranglijst dit WK – naar de kwartfinale. Een sprookje voor Frankrijk.

Engeland - Nieuw-Zeeland (2-0)
De ploegen gaven elkaar in het eerste kwart weinig toe. Na een klein plaagstootje van Nieuw-Zeeland in de beginfase mocht Engeland aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Keeper Richard Joyce redde op de inzet van Mark Gleghorne.

Pas vlak voor rust werd er gescoord. Phil Roper werd met een lange scoop van achteruit aangespeeld. Een Nieuw-Zeelandse verdediger tastte mis waardoor de Engelse aanvoerder ongehinderd de cirkel in kon sprinten. Zijn halfhoge voorzet werd door Will Calnan in het doel getikt.

Het doelpunt brak de wedstrijd verder open. Liam Ansell had vervolgens de 2-0 op de stick, maar uit de draai schoot hij naast. Ook Nieuw-Zeeland kreeg goede kansen. George Pinner redde op een schot van Nick Ross en Stephen Jenness mikte te hoog nadat hij zich goed had weggedraaid van zijn tegenstander.

Niet veel later kreeg Jenness opnieuw een goede mogelijkheid, maar in twee instanties kreeg hij de bal niet langs Pinner. Engeland deed wat Nieuw-Zeeland eigenlijk naliet: scoren. Luke Taylor haalde uit, nadat de bal uit een strafcorner op de paal was beland: 2-0.

Volleybalster Slöetjes wint wereldtitel voor clubs

Volleybalster Lonneke Slöetjes heeft met haar Turkse topclub Vakifbank Istanbul de wereldtitel voor clubs gepakt. De ploeg was in het Chinese Shaoxing een klasse te groot voor de rest en won voor het tweede jaar op rij.

In de groepsfase werd thuisploeg Zhejian WVC hardhandig opzij geschoven, waarna ook het Franse Volero Le Cannet volstrekt kansloos was. De Braziliaanse nummer drie, Minas Tênis Clube uit Belo Horizonte, bood twee sets lang stevig partij, maar moest eveneens in drie sets haar meerdere erkennen in Vakifbank.

In de halve finales kon Braziliaans kampioen Praia Clube geen vuist maken (25-16, 25-18, 25-19), waarna Minas een herkansing kreeg in de finale. Dat was weer twee sets spannend, maar Vakifbank bleek tot groot genoegen van het thuispubliek - de Chinese sterspeelster Zhu Ting speelt er ook en werd MVP - toch een stukje te sterk: 25-23, 25-21, 25-19.

Van Dijk enige Nederlander met kans op plaats in Champions League Team van het Jaar 2018

De UEFA heeft maandag de namen van vijftig spelers bekendgemaakt die kans maken op een plek in het Champions League Team van het Jaar 2018.

De Europese voetbalbond heeft bij de nominaties slechts één plek ingeruimd voor een Nederlander, namelijk Virgil van Dijk, die vorig seizoen met zijn ploeg Liverpool furore maakte in het miljardenbal.

Van Dijk ruilde afgelopen winterstop Southampton in voor een dienstverband bij Liverpool. Bij 'the Reds' groeide de Oranje-international snel uit tot leider van de defensie. Met de Engelse topclub bereikte de centrale verdediger de finale van de Champions League. In de eindstrijd bleek Real Madrid met 3-1 net een maatje te groot.

Dit seizoen verloopt het in de Champions League minder soepel voor Liverpool. De ploeg van manager Jürgen Klopp staat na vijf wedstrijden op de derde plek in Groep C, met twee en drie punten achterstand op respectievelijk Paris Saint-Germain en Napoli. Liverpool moet dinsdagavond op Anfield winnen van de Italiaanse club om de volgende ronde te halen.

Van Dijk heeft dit seizoen nog geen minuut gemist in de groepsfase van de Champions League en vervulde de voorbije voetbaljaargang ook een cruciale rol bij Liverpool. Bij de verkiezing van de UEFA heeft Van Dijk concurrentie van onder anderen Sergio Ramos, Raphaël Varane, Diego Godin, Samuel Umtiti en Gerard Piqué.

OM eist 20 jaar en TBS; of levenslang voor 'Chaletmoord'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 33-jarige vrouw uit Kampen. Zij wordt verdacht van een gruwelijke moord op een 58-jarige man uit Amersfoort.

Mocht het gerechtshof in Arnhem geen reden zien TBS met dwangverpleging op te leggen, eist de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Zutphen legde op 16 december 2016 een gevangenisstraf van 20 jaar op vanwege doodslag en onder meer brandstichting. Zowel verdachte als het OM gingen in hoger beroep.

Gruwelijk
Het slachtoffer werd volgens het OM op 13 maart 2014 vermoord in een vakantiechalet in Ermelo. De vrouw heeft in de ogen van het OM en de rechtbank het slachtoffer met een mes en een bijl om het leven gebracht. De AG is duidelijk over wat die avond is gebeurd op het Gelderse vakantiepark. “Verdachte heeft op een gruwelijke manier het slachtoffer het leven ontnomen door hem te verwonden met en mes en een bijl. Het slachtoffer had talloze verwondingen. De meest huiveringwekkende constatering, maar ook weer versterkend voor het “kalm beraad” is echter dat het slachtoffer - ook nadat hij met tape was gebonden - is gestoken. Dat betekent dat dóór dat tape heen - heel bewust en doelgericht - met een mes ín het lichaam is gestoken.”

Niet onbehandeld
Het hoger beroep van het OM is met name ingegeven door de overweging dat verdachte niet onbehandeld kan en mag terugkeren in de maatschappij. De AG meent dat er sprake is van een stoornis: “Het risico dat zij dan opnieuw onder invloed van haar stoornis een levensdelict pleegt, is levensgroot.”

Moord
Daarnaast is het OM van mening dat moord bewezen kan worden verklaard. Volgens de AG is er sprake van handelen met voorbedachte raad. “Er zijn concrete aanwijzingen naar voren te brengen dat het slachtoffer niet in een opwelling is omgebracht, maar dat dit door verdachte tevoren was gepland.”

Eerdere veroordeling
Overigens is verdachte al eerder veroordeeld geweest voor het medeplegen van het doodsteken van een man in Den Haag. Naast de vrouw staan in deze zaak tevens drie medeverdachten terecht. Zij worden ervan verdacht de hoofdverdachte te hebben geholpen bij de brandstichting en het uitwissen van sporen van deze moord.

De uitspraak in deze zaak is op 24 januari.

Rugbyers Fiji overtuigend naar winst in Sevens Series Kaapstad

De rugbyers van Fiji hebben in Kaapstad het tweede toernooi van de Sevens Series gewonnen. De ploeg won in de finale van de Verenigde Staten, die door twee opeenvolgende tweede plekken wel de leiding overnemen in het klassement.

Fiji begon met zeer ruime zeges op Frankrijk (50-0) en Kenia (38-7), waarna Engeland in het derde groepsduel met 21-19 geklopt werd. Via het verrassende Spanje (46-7) en Zuid-Afrika (17-12) haalde de ploeg vervolgens de finale. De VS haalde uit tegen Japan (54-0), klopte Spanje met 38-17 en won vervolgens met 31-14 van Argentinië. Na winst op Engeland (19-12) en een verrassend ruime zege op Nieuw-Zeeland (31-12) stonden ook zij vervolgens in de eindstrijd.

Kalione Nasoko opende de score al snel met een lange run, eindigend in een try. Vilimoni Botitu tekende voor de tweede try voor Fiji, nadat hij een Amerikaanse pass handig onderschepte. Drie minuten later ramde hij zichzelf nog eens door de verdedigng, waardoor de volgende try een feit was. Ben Pinkelman deed met twee Amerikaanse tries nog wel wat terug, maar het mocht na de 17-0 ruststand niet meer baten: 29-15.

Fiji won vorig jaar vijf van de tien toernooien in de Sevens Series, maar eindigde door wisselvallige prestaties toch als tweede achter het veel meer stabiele Zuid-Afrika.

De hoogtepunten van de finaledag in Kaapstad (Bron: YouTube)

Amateurteam op kosten van Sneijder op trainingskamp in Qatar

Wesley Sneijder heeft de selectie en staf van de zaterdag-eersteklasser D.H.S.C. uit Utrecht uitgenodigd voor een zesdaags verblijf in Qatar.

Van 9 januari tot 14 januari beleggen de amateurs op kosten van de Nederlands recordinternational een trainingskamp in het land in het Midden-Oosten. De club uit Utrecht gaat ook een oefenwedstrijd spelen tegen de huidige werkgever van Sneijder, die sinds januari actief is in Qatar. De selectie zou in eerste instantie een trainingskamp beleggen in Maastricht in Limburg.

"Toen Wesley dat hoorde, vond hij het beter dat de selectie naar Qatar kwam. Onder ideale omstandigheden kunnen we ons daar voorbereiden op de tweede seizoenshelft", zegt voorzitter Ron Klunder tegenover het Algemeen Dagblad. Sneijder, die afgelopen zaterdag langs de lijn stond bij de competitiewedstrijd van DHSC tegen FC Aalsmeer, ondersteunt de club via de Stichting Sport Ondiep.

Trainer John Vink is enthousiast over de aanstaande trip en spreekt van een 'bijzondere ervaring'. "Al moet je het ook niet overdrijven. We gaan niet op schoolreis, maar op trainingskamp. De spelers zullen flink arbeid moeten leveren. In Qatar willen we de basis leggen voor een goed vervolg van de competitie, aan het eind moeten we om promotie spelen."

Politie geeft visie op docu 'Verdacht'

Vanavond wordt de documentaire ‘Verdacht’ uitgezonden op 2DOC. Deze documentaire laat veertien Nederlanders aan het woord over hun negatieve ervaringen met de politie en wat dat met hen gedaan heeft. De documentaire geeft het perspectief van deze mensen. De politie is niet in de gelegenheid gesteld wederhoor te geven.

Portefeuillehouder Kracht van het Verschil Lute Nieuwerth zegt dat de politie signalen van etnisch profileren erkent en serieus neemt: ‘De politie heeft al langer aandacht voor dit onderwerp. Signalen nemen wij serieus en vragen om een professioneel antwoord. Daarom hebben we de afgelopen jaren ingezet op meer bewustwording, op het goed luisteren naar deze signalen en die intern bespreekbaar maken. Deze documentaire kan daarbij helpen, alhoewel het perspectief van de politie ontbreekt. En dat is precies wat dit onderwerp zo ingewikkeld maakt. Aan ieder verhaal zitten twee kanten.’

De documentaire, die eind september al in première ging op het Nederlands filmfestival, is de afgelopen periode op verschillende plekken binnen het politiekorps vertoond, gevolgd door discussie. Het korps bekijkt nog of de documentaire betrokken kan worden in het curriculum van de Politieacademie.

Genomen maatregelen
De politie heeft de afgelopen jaren de nodige maatregelen genomen om het politieel vakmanschap te versterken, de klachtenprocedure te verbeteren en de bewustwording te vergroten. Zo heeft de politie een handelingskader geïntroduceerd, dat als richtsnoer moet dienen voor alle agenten en helpt om het vakmanschap bij proactieve controles te vergroten. Het werd makkelijker gemaakt om een klacht te melden door een uitbreiding van de klachtenmodule in de politie-app (over heel 2017 kreeg de politie 46 klachten). Om de bewustwording te vergroten doet het korps meerdere dingen. Zo is het theaterstuk Rauw bijvoorbeeld bedoeld om moeilijke onderwerpen beter bespreekbaar te maken, is er aandacht voor in de politie opleiding en worden er trainingen gegeven.

Midden in de samenleving
"Als politie staan we midden in de samenleving. Wij willen een politie van en voor iedereen zijn. Een politie waarin iedereen zich kan herkennen en die iedereen kan vertrouwen." Lute Nieuwerth: ‘Diversiteit en professionaliteit zijn belangrijke thema’s voor de politie. Het zijn geen gemakkelijke thema’s voor de maatschappij en voor ons als korps. Proactief controleren hoort bij politiewerk, maar elke controle of iedere staande houding moeten we kunnen onderbouwen met voldoende argumenten. En vooral goed uitleggen waarom we controleren. Gecontroleerd worden is niet altijd prettig, dus een correcte bejegening en goed uitleggen waarom we een controle doen helpt. Vaak hebben mensen dan al meer begrip. Zonder gegronde reden iemand slechts vanwege huidskleur of ras controleren mag niet en is discriminatie. Als dat het geval is zullen we collega’s daar gericht op aanspreken. Geen gemakkelijke taak, maar wel nodig om ons vakmanschap blijvend te verbeteren.’

'Verdacht' is vanavond te zien bij 2Doc, om 21.05 uur op NPO2.

Wildlands brengt eerbetoon aan Ghost Recon Future Soldier

Als onderdeel van Special Operation 3 introduceert Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands een speciale gratis missie in het thema van Tom Clancy’s Ghost Recon Future Soldier, inclusief iconische personages Scott Mitchell en John Kozak.

In deze derde grote update van Year 2 van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands vormen spelers een team met Mitchell en Kozak voor een gratis tweedelig event dat vanaf morgen, 11 december, beschikbaar is op PlayStation 4, Xbox One en pc.

De update brengt ook exclusieve Ghost Recon Future Soldier-content voor de hoofdverhaallijn en de Ghost War PvP-modus, waaronder de twee nieuwe Ghost War-klassen Vanguard en Sharpshooter, naar Wildlands. Vanguard gebruikt sensorgranaten om verborgen vijanden weer te geven en te markeren voor zijn teamgenoten, terwijl Sharpshooter dankzij zijn Long Range Specialist vaardigheid de baan van de kogel kan beïnvloeden. Naast deze twee nieuwe klassen worden er ook twee nieuwe PvP-mappen, Lithium Mine en Outskirts, toegevoegd.

Ook de nieuwe PvE-missie Operation Silent Spade maakt zijn intrede. In deze missie doet Ghost-leider Scott Mitchell beroep op Nomad en zijn team om nieuweling John Kozak een complot te helpen onderzoeken dat het Santa Blanca kartel aan een nucleaire dreiging linkt. Deze speciale uitdaging is zowel solo als met maximaal vier spelers in coöp speelbaar.

Rechercheur verkocht informatie aan criminelen

Een rechercheur die tegen betaling informatie uit politiesystemen zou hebben verstrekt aan criminelen. Daar draaide het vandaag om in de zaak tegen een 36-jarige, voormalige politieman uit Zoetermeer. Ook zijn contactpersoon in ‘het milieu’ (een 32-jarige Zoetermeerder) en een belangrijke afnemer (een 47-jarige Zoetermeerder) moesten zich voor de rechter verantwoorden. Het OM eiste tot 30 maanden cel.

'Bonnetjes'. Zo noemde de 32-jarige contactpersoon laconiek de papiertjes waarop zijn klanten de gegevens schreven van degene over wie zij informatie wilden. Die bonnetjes leverde hij vervolgens in bij de rechercheur die hij kende van het vissen. De rechercheur haalde de namen op zijn beurt door de politiesystemen heen. Soms ging het om hun eigen namen, soms om die van anderen.

Adressen, justitiële documentatie, lopende onderzoeken, of er taps liepen of niet; alles werd zonder blikken of blozen door de rechercheur aan zijn contactpersoon geleverd die het weer doorspeelde naar de afnemers. Goedkoop was het niet. Per bevraging moesten er honderden euro’s betaald worden. Maar blijkbaar was die prijs voor de criminele afnemers geen bezwaar.

Platte pet
Anderhalf jaar lang gingen de zaken goed; vanaf mei 2016 tot oktober 2017. De 32-jarige Zoetermeerder bazuinde in het milieu rond dat hij een ‘platte pet’ kende die tegen betaling informatie kon leveren. Dat leverde behoorlijke klandizie op. Bewijsbaar is volgens het OM dat tientallen namen door de rechercheur op verzoek door de politiesystemen zijn gehaald; vaak ook meerdere keren per naam.

Daar zat onder meer de 47-jarige Zoetermeerder bij die in de softdrugs zat en min of meer vaste klant werd. Maar bijvoorbeeld ook de voormalige advocaat van de leider van een motorbende uit Breda. Een advocaat tegen wie inmiddels zelf een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Harddrugs
In januari 2017 ging het mis voor de rechercheur en zijn contactpersoon. In een onderzoek naar harddrugs kwam de naam van de contactpersoon over de tap omdat bij hem politie-informatie gekocht kon worden. Het was nota bene een onderzoek van de rechercheur zelf. Hij zag zich dan ook genoodzaakt hiervan zelf melding te maken bij de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Haagse politie dat daarop een onderzoek startte.

In juli van dat jaar werd er een val opgezet. In het politiesysteem werd een verzonnen melding opgenomen als zou de vriendin van de contactpersoon betrokken zijn geweest bij het dumpen van XTC-afval. Zij werd uitgenodigd voor een gesprek op het bureau. Kort daarna bleek de rechercheur de melding te hebben bekeken. Lachend zei zijn contactpersoon nog diezelfde dag over de tap tegen een ander het volgende over het voorval: ‘Die vriend van mij ken dat zien natuurlijk!’

Semi-automatisch pistool
Het zou nog tot oktober 2017 duren voordat er voldoende bewijs was verzameld om de rechercheur, zijn contactpersoon en de afnemer aan te kunnen houden. Daarbij werden in het huis van de afnemer onder meer een semi-automatisch pistool en een stroomstootwapen gevonden.

De rechercheur bekent dat hij informatie uit politiesystemen heeft opgevraagd en verstrekt aan de contactpersoon. Maar volgens hem heeft hij daarvoor nooit geld ontvangen, ook al werd hem dat wel beloofd. De officier van justitie gelooft daar niets van: ‘Volstrekt onaannemelijk dat je 17 maanden lang politie-informatie verstrekt, alles op het spel zet, zonder hier ook maar één keer voor betaald te hebben gekregen’. Ook staat in de telefoon van de rechercheur een notitie aan zijn ‘mattie’ dat hij ‘gezeur heeft met de vrouw over die 600’ die hij van hem zou krijgen. Met als uitsmijter: ‘Kan in ieder geval die 600 ontvangen vanmiddag’.

Eerwraak
Wat de rechercheur heeft bewogen om zichzelf aan de kant van de misdaad te scharen, blijft een raadsel. Hij stond bekend als ‘een enthousiaste, hardwerkende en goede rechercheur’, aldus de officier van justitie. Zij wees op het onderzoek naar harddrugs dat in elk geval door zijn toedoen is stukgelopen. Maar het had nog erger kunnen lopen. Zo heeft hij ook informatie verstrekt in een mogelijke eerwraakkwestie.

‘Een mol binnen de politieorganisatie is een nachtmerrie voor het hele politie- en justitieapparaat en een goed voorbeeld van de verwevenheid van onder- en bovenwereld’, zo sloot de officier van justitie af. Zij eiste tegen de rechercheur 30 maanden cel en woog daarbij dat hij al strafontslag heeft gekregen nadrukkelijk niet mee. Tegen de contactpersoon eiste zij 24 maanden cel en tegen de afnemer 16 maanden cel.

Doom is voor eeuwig

Het is alweer een kwarteeuw geleden sinds Doom uitkwam. De franchise heeft meerdere vervolgen, spin-off’s, films en stripverhalen gekend. Het komende jaar viert Bethesda 25 jaar openrijten en verscheuren.

Of je nu je tanden stuk beet in 1993 of als Doom uit 2016 je eerste trip naar de hel was, Bethesda vraagt aan alle spelers uit het verleden, heden en toekomst om samen te komen en één van de entertainment’s meest iconische franchises te vieren.

Je kunt beginnen door je bij de Slayers Club te registreren en een exclusieve Zombie Doom Slayer skin voor Doom Eternal te ontvangen bij de release. De komende weken zal Bethesda meer laten weten over hoe je kan deelnemen aan het Jaar van Doom, met info over exclusieve content, beloningen, evenementen, wedstrijden en veel meer.

Spider-Man attractie komt naar Disneyland Paris

Vandaag heeft Disneyland Paris een nieuwe afbeelding onthuld van het onlangs aangekondigde Marvel-themagebied dat naar het Walt Disney Studios Park komt. Vele geruchten die de laatste tijd de revue passeerden worden daarmee min of meer bevestigd.

Uit het persbericht: 'Naast onvergetelijke heroïsche ontmoetingen, spectaculaire nieuwe attracties, spannende entertainment en eetgelegenheden wordt de attractie Rock 'n' Roller Coaster getransformeerd tot een razendsnel en hyper kinetisch avontuur.' Hiermee refereert Disney naar de reeds aangekondigde Iron Man-achtbaan, die in onderstaande afbeelding achteraan het gebied te zien is. 

Marvel-land Disneyland Paris

Rechts zien we een nieuw gebouw op de plaats van de huidige Armageddon-attractie. Deze zal plaats maken voor een attractie gebaseerd op de avonturen van Spider-Man. Eenzelfde attractie is reeds aangekondigd voor Disney California Adventure in Anaheim. Links zien we het huidige Restaurant des Stars, welke omgebouwd is tot een een nieuw restaurant. Zo te zien zal dit in de stijl van de films over Ant-Man zijn, gezien het Pym-logo op de gevel.

Als onderdeel van een meerjarig uitbreidingsplan van 2 miljard euro is dit spectaculaire gebied de eerste stap in de transformatie van het Walt Disney Studios Park. Een van de gebieden van het park zal volledig worden getransformeerd, waardoor de Marvel Superhelden permanent aanwezig zijn in Disneyland Paris. Het totale uitbreidingsplan bestaat uit drie nieuwe gebieden gebaseerd op Marvel, Frozen en Star Wars met meerdere nieuwe attracties en live entertainmentervaringen. Deze ambitieuze ontwikkeling brengt de wereldberoemde verhalen en iconische personages uit deze drie populaire franchises tot leven.

Slot volgt Van den Brom op als trainer van AZ

Arne Slot is met ingang van komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van AZ. Hij volgt John van den Brom op die na dit seizoen vertrekt.

In gezamenlijk overleg hebben Van den Brom en AZ besloten dat er aan het einde van het seizoen een einde komt aan de samenwerking. Het contract van de trainer liep door medio 2019. 

Zodoende komt er een einde aan de periode van de langszittende trainer in de clubgeschiedenis van de Alkmaarders. In september 2014 volgde Van den Brom Marco van Basten op als eindverantwoordelijke bij AZ. 

"Ik ben trots dat ik als langstzittende trainer de boeken in ga", vertelt Van den Brom op de officiële clubwebsite. "De afgelopen vijf jaar heb ik mooie seizoenen beleefd bij AZ. Maar het is nog te vroeg om terug te blikken. Vanaf heden gaat de focus weer op dit seizoen. We gaan er de komende maanden alles aan doen om het seizoen AZ-waardig af te sluiten."


De huidige nummer zes van de Eredivisie meldt dat de duur van het contract van Slot en de verdere invulling van de technische staf in de loop van de tweede seizoenshelft zal worden geprestenteerd. Slot is sinds de zomer van 2017 als assistent werkzaam bij AZ.

Twee dodelijke slachtoffers, één gewonde bij ongeluk Breda

Bij een aanrijding tussen twee personenauto’s zijn maandagmiddag twee mensen om het leven gekomen. Een derde persoon raakte gewond en is naar een ziekenhuis vervoerd.

Op maandag 10 december 2018 om 13.25 uur werden de hulpdiensten naar de Backer en Ruebweg in Breda gestuurd. Op het viaduct boven de rijksweg A16 zou een aanrijding plaats hebben gevonden. Er zouden twee auto’s een aanrijding hebben gehad en één van de auto’s zou in brand staan. De brandweer begon direct met blussen maar kon niet voorkomen dat de twee inzittenden in het voertuig ten gevolge van die brand overleden.

In de andere auto zat een persoon die gewond was en bekneld zat. De brandweer heeft deze persoon uit de auto bevrijd. Ambulancepersoneel heeft zich daarna over het slachtoffer ontfermd en heeft de persoon naar het ziekenhiuis gebracht.

De familie van de gewonde persoon is nog niet in kennis gesteld. Van de twee dodelijke slachtoffers is de identiteit ook nog niet bekend. Ondanks de treurige situatie wil de politie toch aangeven dat er deze keer geen incidenten geweest zijn met filmende toeschouwers en werden de aanwijzingen van de hulpdiensten en verkeersregelaars keurig opgevolgd. De weg zal nog geruime tijd voor onderzoek afgesloten zijn.

Vlissinger valt in kanaal en overlijdt

Zondag aan het eind van de middag raakte, door nog onbekende oorzaak, een 59-jarige Vlissinger met zijn fiets te water in het Kanaal door Walcheren, ter hoogte van het Draaibrugpad in Vlissingen.

Van het incident waren meerdere mensen getuige. Een van de getuigen heeft geprobeerd de man uit het water te halen. De hulpdiensten zijn meteen door deze man gealarmeerd. Samen met agenten lukte het om de man uit het water te halen. Er werd begonnen met reanimatie maar dit mocht helaas niet meer baten. De politie heeft met alle getuigen gesproken en voor hen is Slachtofferhulp in kennis gesteld vanwege de impact van het incident.

De familie van het slachtoffer is in kennis gesteld van zijn overlijden. Door rechercheurs is het lichaam van de man onderzocht in het mortuarium. Hoe het kwam dat de man met zijn fiets in het water terechtkwam is nog niet bekend.

Politie rijdt gestolen auto klem na achtervolging uit Duitsland

Afgelopen nacht achtervolgde de Duitse politie de bestuurder van een gestolen auto die vanuit Duitsland over de A1 richting Nederland reed. De Nederlandse politie kon de auto uiteindelijk in Apeldoorn tot stilstand brengen. De bestuurder - een 20-jarige man uit Apeldoorn - is aangehouden.

Toen de gestolen auto de Nederlandse grens gepasseerd was, sloot de Nederlandse politie aan bij de achtervolging. In Apeldoorn nam de bestuurder een afslag en minderde vaart. Hierdoor kon een politieauto de achterkant van de auto aantikken. De auto kwam tot stilstand en werd door politieauto’s ingesloten. Agenten hielden de bestuurder aan.

Later in de nacht hield de politie in Apeldoorn nog twee personen aan op verdenking van betrokkenheid bij de autodiefstal. Het gaat om een 36-jarige man uit Apeldoorn en een 23-jarige man uit Vaassen. Alle verdachten zitten momenteel vast. De politie doet verder onderzoek naar hun rol bij de diefstal.

Nieuwe selfiespot popt op op Museumplein

De letters van I Amsterdam zijn net een week weg, maar er is alweer een nieuwe selfiespot voor het Rijksmuseum geplaatst.

'Season's Greetings' staat er in een grote metalen en lichtgevende fotolijst. Een plek om je eigen 'kerstkaart' te maken met het Rijksmuseum op de achtergrond. En van die mogelijkheid wordt meteen volop gebruik gemaakt.

Wie de lijst heeft geplaatst, is nog niet duidelijk. 

Te toeristisch/individualistisch

Tot vorige week stonden de I Amsterdam letters nog voor het Rijksmuseum. De letters werden weggehaald na een motie van GroenLinks, die gesteund werd door coalitiepartijen D66, PvdA en SP. De partij omschreef het logo onder meer als een 'symbool voor het massatoerisme dat we niet meer op deze manier willen'. Ook zouden de letters staan voor individualisme in plaats van diversiteit. Deze selfiespot is echter niet individualistisch.

Honkbalinternational Van Mil (34) in kritieke toestand met ernstig hersenletsel

Honkballer Loek van Mil ligt in het Australische Canberra in kritieke toestand in het ziekenhuis. De werper van het Nederlandse team heeft ernstig hoofdletsel opgelopen.

Hoe de 34-jarige Brabander aan zijn verwondingen is gekomen is nog niet duidelijk, wel liet zijn Australische ploeg Brisbane Bandits weten dat het niks met honkbal te maken heeft. Van Mil was met de Bandits in Canberra om daar tegen de Canberra Cavalry te spelen in een wedstrijd in de Australian Baseball League.

Van Mil staat in Nederland onder contract bij Neptunus, de club die hij vorig jaar de landstitel bezorgde met een sterk optreden in de Holland Series tegen de Pirates uit Amsterdam. In de wintermaanden speelt hij sinds 2016 in Australië en twee jaar geleden won de boomlange pitcher (2,16m) met Nederland het EK.

Neptunus-coach Ronald Jaarsma liet weten 'in shock' te zijn. De Rotterdamse club en de Nederlandse honkbalbond hebben een statement naar buiten gebracht waarin ze de familie van Van Mil sterkte wensen.

Basketballers Donar ontsnappen in slotseconden

In de Dutch Basketball League hebben de debutanten van de Dutch Windmills uit Dordrecht net niet voor een stunt kunnen zorgen. De ploeg kreeg bezoek van het Groningse Donar en gaf de winst in de slotseconden weg.

De eerste helft ging volledig gelijk op, maar Donar sloeg in het derde kwart een gat van tien punten. In het laatste kwart kwamen de Windmills echter langszij en met minder dan twee minuten te spelen stonden ze zelfs voor: 73-68. Toch ging het nog fout en twee seconden voor tijd mikte Lance Jeter de winnende driepunter binnen namens Donar: 75-76.

De mannen van Basketball Academie Limburg kregen thuis in Weert een pijnlijke les van New Heroes Den Bosch. Halverwege hadden de Limburgers welgeteld 14 punten gemaakt, tegenover 38 van Den Bosch. Dat gat werd uiteraard niet meer overbrugd: 49-80.

Artsen willen invoering helmplicht voor snorfietsers

Dinsdag overhandigen artsen een brandbrief en een petitie aan de Tweede Kamer met de vraag om een helmplicht voor de snorfiets. Op dit moment is in Nederland de valhelm niet verplicht voor berijders van de langzame brommers die op het fietspad mogen, de zogenaamde snorfiets.

138 artsen uit verschillende disciplines uit het hele land vragen de wetgever om deze unieke uitzondering in Europa uit de wet te halen. Er zijn nu tientallen dodelijke slachtoffers per jaar en nog meer slachtoffers met levenslang letsel. Vooral het traumatisch hersenletsel komt vaak voor en is met een valhelm beter te voorkomen.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid adviseerde in 2012 al een helmplicht voor de snorfiets. Voornamelijk fietsers stappen over op de snorfiets. De snorfiets stijgt nog steeds in populariteit en het aantal bromfietsen stabiliseert zich. De petitionaris Reinder Rustema (gewoon burger) begon de petitie in het voorjaar: "Maandenlang waren er maar 7 ondertekenaars en was er geen enkele organisatie voor te interesseren. Maar plots werd de petitie 'ontdekt' door artsen. Het leeft echt, bij allerlei disciplines." 

De petitie en brandbrief worden dinsdag 11 december om 13:30 in de Statenpassage in de Tweede Kamer aangeboden. De dag erna is er een algemeen overleg tussen Kamerleden en de minister over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. De snorfiets wordt nu nog niet genoemd in dit plan.

Artsen steunen invoering helmplicht voor snorfietsers (Foto ter illustratie  door Pxhere)
Artsen steunen invoering helmplicht voor snorfietsers (Foto ter illustratie door Pxhere)

Durrant wint Finder Darts Masters na comeback tegen Veenstra

Glen Durrant heeft in Egmond aan Zee de Finder Darts Masters gewonnen, een van de majors bij dartsbond BDO. Duzza was in de finale te sterk voor Richard Flyers Veenstra.

Veenstra begon uitstekend tegen de favoriet: set één had hij zo binnen, set twee pakte hij door een 0-2 achterstand om te buigen en het met een 141-finish af te maken, alvorens Durrant flink gas gaf en de derde set won.

In de vierde set werd een dijk van een eerste leg van Durrant gevolgd door sterk spel van Veenstra, die onder meer dankzij een 131-finish op 3-1 in sets kwam. Na de korte pauze ging het fout: Durrant kwam in no-time van 3-1 naar 3-4 en gooide daarna ook nog eens een 170-finish. Via 76 maakte hij er een einde aan en met 5-3 won hij zijn derde titel op de Darts Masters.

Durrant rekende in de halve finales af met Mark McGeeney, Veenstra won van Jim Williams. Derk Telnekes werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Veenstra.

Lisa Ashton won het toernooi bij de vrouwen door haar Engelse landgenote Fallon Sherrock met 2-1 te verslaan, waarmee The Lancashire Rose liet zien in vorm te zijn voor het WK. Daar speelt ze in de eerste ronde tegen Jan Dekker. Ashton is nu de achtste persoon in het darts die minstens tien majors gewonnen heeft.

Afschieten herten Oostvaardersplassen van start

Na weken van onrust en rechtszaken is Staatsbosbeheer vanochtend dan toch begonnen met het afschieten van herten in de Oostvaardersplassen.

Afgelopen vrijdag besloot de rechter dat er een begin mocht worden gemaakt met het afschieten in het gebied. Onduidelijk was nog wanneer dat daadwerkelijk zou gebeuren, maar vanochtend trokken vier gewapende faunabeheerders het gebied in. Zij zullen dat dagelijks doen tot 1 april; dan loopt de vergunning af.

Staatsbosbeheer wilde toestemming om 24 uur per dag te mogen schieten maar dat ging de rechter te ver. Er mag nu 19 uur per dag geschoten worden, bij voorkeur vroeg op de dag. Vandaag wordt er alleen geschoten vanaf een vast punt of vanuit een stilstaande auto.

Staatsbosbeheer wil per dag 20 herten afschieten. Omdat de vergunning tot 1 april loopt heeft dat tot gevolg dat er maximaal 1500 herten worden afgeschoten. Dat terwijl de provincie heeft bepaald dat er 1830 herten moeten worden geschoten. Staatsbosbeheer spreekt dan ook van een overgangsjaar en gaat volgend jaar verder. 

Er worden zo veel mogelijk hinden afgeschoten, omdat er daar het meeste van zijn. Mochten er kalfjes bij de hinden lopen dan worden die eerst geschoten om te voorkomen dat er weeskalveren ontstaan.

Er werd gevreesd voor onrust rondom het afschieten van de herten. Daarom is er onder meer een vliegverbod van kracht boven het gebied. Maar tot op heden is het rustig gebleven.

'Brexitstemming in Britse parlement uitgesteld'

De Britse regering is op dit moment in spoedvergadering bijeen. Volgens geruchten zouden ze de stemming over de brexitdeal in het Lagerhuis willen uitstellen.

Die stemming staat gepland voor morgenavond. Maar dat staat nu dus op losse schroeven. Een woordvoerder van de premier ontkent overigens dat de regering tot uitstel zou willen overgaan.

Voor het akkoord bestaat hoogstwaarschijnlijk geen meerderheid in het Britse parlement. Zelfs binnen May's conservatieve partij is een significant deel van de parlementsleden tegen, onder meer vanwege de backstop-regeling over Noord-Ierland.

Eerder vandaag kwam het Europees Hof van Justitie tot het oordeel dat de Britten unilateraal brexit kunnen afblazen. Volgens premier May is ze dat niet van plan en heeft dat niks met deze bijeenkomst vandoen.

Straffen tot 25 jaar voor dubbele liquidatie Rhijnauwensingel

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag 3 jonge mannen veroordeeld voor hun aandeel in een dubbele liquidatie. Op 20 december 2017 om 18:57 uur werd op de Rhijnauwensingel in Rotterdam vanuit een donkere Audi A4 een geparkeerde witte Seat onder vuur genomen met een automatisch vuurwapen (AK47).

Lees ook: Twee doden bij schietpartij Rotterdam

Leeggeschoten magazijn
De beide inzittenden van de witte Seat kwamen daarbij om het leven. Van verdachte 1 is vast komen te staan dat hij vanuit de Audi het volledige magazijn van de AK47 op de Seat heeft leeggeschoten. Verdachte 2 en 3 waren de bestuurder en de bijrijder van de Audi waaruit werd geschoten.

Huurmoord
De rechtbank acht bewezen dat de 3 verdachten in opdracht en tegen betaling handelden. Zij hebben met een vooropgezet plan hun doelwit om het leven gebracht. Er was hier dus sprake van een zogenaamde ‘huurmoord’.

De rechtbank rekent het de verdachten extra zwaar aan dat ze daarbij op de koop hebben toegenomen dat de andere passagier van de Seat ook om het leven is gekomen. Over hun opdrachtgevers en het motief van de huurmoord hebben de verdachten niets willen verklaren.

Kerstdiner
Op het moment van de moord was het druk op straat. Er liepen ouders met kinderen die net terugkwamen van een kerstdiner op school. Eén van de kogels is aangetroffen op de deurmat binnen de woning waarvoor de Seat geparkeerd stond. Het mag een wonder heten dat er niet nog meer slachtoffers zijn gevallen.

Lees ook: Arrestatie in liquidatie Rhijnauwensingel Rotterdam

Ernstige feiten met een volwassen karakter
Verdachte 1- die ook daadwerkelijk heeft geschoten- krijgt door de rechtbank een celstraf van 25 jaar opgelegd. Hij was op het moment van de liquidatie 18 jaar oud. Zijn medeverdachte 2 was toen nog 17 maar wordt vanwege de ernst van de feiten én zijn persoonlijkheid door de rechtbank volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar.

Maximale jeugddetentie en Pij-maatregel
Verdachte 3 was tijdens de liquidatie 17 jaar oud. Uit rapportages is echter gebleken dat zijn ego-ontwikkeling flink achter blijft bij zijn leeftijd en is te vergelijken met die van een 11-jarige. In zijn geval past de rechtbank wel het jeugdrecht toe en veroordeelt hem tot 2 jaar jeugddetentie. Dat is de maximale straf die kan worden opgelegd aan minderjarigen.

Daarnaast krijgt deze verdachte ook de Pij-maatregel opgelegd. In de volksmond staat deze maatregel ook wel bekend als jeugd-TBS. Deze maatregel kan tot maximaal 7 jaar worden verlengd.

Vrijspraak 4e verdachte
In deze zaak stond ook nog een 4e verdachte terecht. Hij was op het moment van de liquidatie 15 jaar en zou volgens het OM ervoor hebben gezorgd dat de andere verdachten over de AK47 konden beschikken. De rechtbank is van oordeel dat daarvoor geen bewijs is. Wel krijgt deze jongen een taakstraf van 40 uur omdat hij samen met anderen iemand heeft geschopt en geslagen. Dit incident staat echter los van de liquidatie.

Koeman met Fenerbahce in degradatiezone

Het gaat bepaald niet best met Erwin Koeman's Fenerbahce. De ploeg verloor zondag met 3-0 bij het vrij matige Akhisarspor en staat daardoor op de zestiende plek: een degradatieplek.

Jeremy Bokila, voormalig speler van AGOVV en Sparta, opende de score voor de thuisploeg, waarna oud-Feyenoorder Elvis Manu een razendsnelle counter bekroonde met de 2-0. Adrien Regattin tekende kort voor het einde zelfs nog voor 3-0.

Fenerbahce staat met veertien punten uit vijftien duels op plek zestien. Ook Erzurumspor heeft er veertien, Alanyspor en Akhisarspor staan op zestien punten.

Vroege goal helpt Real naar moeizame winst bij hekkensluiter

Real Madrid heeft in LaLiga met moeite afgerekend met Huesca. De hekkensluiter kreeg al na acht minuten de 0-1 om de oren van Gareth Bale, maar daarna hield de ploeg de boel dicht en dus bleef het bij de ene goal.

Voor spektakel moesten de ogen gericht worden op het duel tussen Eibar en nummer zes Levante. Daar namen de bezoekers in de eerste 25 minuten een 1-2 voorsprong, maar Eibar scoorde na een uur drie keer in acht minuten: 4-2. Toch wonnen ze niet, want een eigen goal van Paulo Oliveira en een treffer van Borja Mayoral zorgden voor de 4-4 eindstand.

Uitslagen LaLiga zondag
Eibar - Levante 4-4
Huesca - Real Madrid 0-1
Real Sociedad - Valladolid 1-2
Real Betis - Rayo Vallecano 2-0

Dongenaar rijdt Lidl in met auto

Een 33-jarige man uit Dongen is vanmorgen aangehouden voor poging tot doodslag. De Dongenaar is omstreeks 08:20 uur met zijn auto, een Suzuki Alto, door een geopende schuifpui van de Lidl aan de Windmolenweg gereden. Daarna heeft hij gas gegeven en kennelijk geprobeerd door de tweede dichte schuifdeur te rijden. Daarachter bevonden zich diverse klanten omdat de winkel al open was. Dit lukte niet, mogelijk omdat hij bleef steken op de mat. Hierna is hij achteruit de supermarkt weer uitgereden.

De agenten kwamen door het opvallende signalement van de bestuurder en via de tenaamstelling van het kenteken al snel bij de verdachte uit die in de omgeving woont. Hij is een bekende van de politie. Hij is in zijn woning aangehouden. De verdachte was onder invloed van alcohol en mogelijk andere stoffen. Naar zijn motief wordt een nader onderzoek ingesteld. Burgemeester M. Starremans heeft zich ter plaatse van het incident op de hoogte gesteld.

Twee goals Dost voor winnend Sporting

Marcel Keizer en Sporting, het blijft een prima combinatie. Ook de vierde wedstrijd met de Nederlander aan het roer werd gewonnen: CD Aves werd in Lissabon met 4-1 geklopt.

Rodrigo Defendi schoot Aves na een dik kwartier nog wel op voorsprong, maar in de 38e minuut werkte Bas Dost vanaf elf meter de gelijkmaker binnen. Nani tekende kort voor rust voor de 2-1, Dost kopte kort na de onderbreking de 3-1 binnen. Het was zijn achtste goal, waarmee hij nu topscorer is in de Primeira Liga.

Marcos Acuña werd na 55 minuten met rood weggestuurd, maar toch breidde Sporting de voorsprong nog uit: 4-1 dankzij Abdoulay Diaby. Sporting staat op de tweede plek, twee punten achter FC Porto.

AC Milan met moeite naar gelijkspel tegen Torino

AC Milan heeft in de Serie A weer geen indruk gemaakt. In San Siro kwam de ploeg van Gennaro Gattuso thuis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Torino. Patrick Cutrone had in de slotfase de 1-0 op de slof, maar een serieuze doelpoging kwam er niet uit. Milan blijft zo op plek vier staan met 26 punten, Torino heeft er vier minder en staat zesde, terwijl Juventus en Napoli met 43 en 35 punten in de top-2 staan.

Spektakel was er wel in Sassuolo, hoewel de thuisploeg daar minder gelukkig mee zal zijn. Tegen Fiorentina kwam de ploeg na een uur met twee rappe goals op 2-0 en een kwartier later stond het 3-1. Toch ging het nog fout: Marco Benassi tekende in de 89e minuut voor 3-2, Kevin Mirallas werkte in de 96e minuut de 3-3 eindstand op het bord.

Uitslagen Serie A zondag
Sassuolo - Torino 3-3
Empoli - Bologna 2-1
Parma - Chievo 1-1
Udinese - Atalanta 1-3
Genoa - SPAL 1-1
AC Milan - Torino 0-0

ECJ: Britten mogen Brexit annuleren

Groot-Brittannië kan de Brexit, ingezet via Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, eenzijdig annuleren, meldt de Volkskrant. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in een zaak die werd aangespannen door Schotse politici, die het artikel te vaag vonden. Eerder werd er nog vanuit gegaan dat de overige 27 lidstaten unaniem akkoord moesten gaan met een annulering.

De uitspraak, die al werd verwacht na advies van de advocaat-generaal van het Hof, komt precies een dag voordat het Britse parlement over premier Theresa Mays exitdeal met de EU stemt. Het Hof stelt dat door unanimiteit te vereisen, één lidstaat een exit zou kunnen forceren van een andere lidstaat die zich heeft bedacht. Dit zou niet de bedoeling mogen zijn van Artikel 50.

Het oordeel is niet alleen een tegenslag  voor May, die de stemming als 'take it or leave it' heeft gepresenteerd, met de dreiging dat het Verenigd Koninkrijk bij verwerping noodzakelijkerwijs zonder deal de EU uitcrasht. Ook de Europese Commissie vindt een eenzijdige annulering onwenselijk.

De uitspraak zou de dynamiek van de stemming kunnen veranderen. Alom wordt verwacht dat het Lagerhuis Mays deal verwerpt. Zowel veel zogeheten harde Brexiteers als tegenstanders van de Brexit zullen naar verwachting tegenstemmen. Maar het is niet ondenkbaar dat een aantal van de eerste groep nu toch voor zullen stemmen, omdat de uitspraak het iets gemakkelijker maakt om na verwerping een tweede referendum te organiseren - waar de tweede groep op aanstuurt.

Wedkantoren
Het idee achter zo'n nieuw referendum is dat het Britse volk in 2016 niet precies wist waarover ze nou eigenlijk hun stem uitbrachten, en dat dit met Mays deal nu eindelijk wel duidelijk is. Bij wedkantoren is de geschatte kans erop de afgelopen maand omhooggeschoten, van 25 naar ruim 40 procent.

De schattingen over het aantal tegenstemmen uit haar eigen gedoogcoalitie dat premier May te verduren krijgt lopen momenteel uiteen van 50 tot 100. Ze heeft 320 stemmen nodig om de overeenkomst erdoor te krijgen, maar de kans dat ze er meer dan 270 krijgt, lijkt uitermate klein.

Bij verwerping is de verwachting dat May teruggaat naar Brussel in de hoop wat extra verklaringen en cosmetische wijzigingen te krijgen, waarna de deal nog een keer naar het parlement gaat. Als die dan opnieuw wordt weggestemd is het onduidelijk hoe het verder moet. Er zou een motie van wantrouwen, nieuwe verkiezingen, of inderdaad een nieuw referendum kunnen komen. May heeft zich daar altijd tegen verzet, maar oppositiepartij Labour ging na een oproep door leden onlangs akkoord om het te steunen, indien nieuwe verkiezingen niet mogelijk blijken.

Politie onderzoekt neerleggen handgranaat in Den Haag

Politieagenten kregen in de nacht van zondag 9 op maandag 10 december rond 02.55 uur de melding dat er op de 1e Lulofsdwarsstraat, ter hoogte van de Waldorpstraat in Den Haag, mogelijk een explosief bij een scooter zou liggen. Ook zouden er mogelijk schoten zijn gehoord. Na onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek het om een handgranaat te gaan, die door hen werd veilig gesteld.

Na de vondst van het explosief werd de omgeving van het incident afgezet voor het onderzoek. Politieagenten troffen op de locatie ook enkele hulzen aan. De omgeving werd rond 04.50 uur weer vrij gegeven nadat de EOD de handgranaat veilig had gesteld. Er werd meteen een buurtonderzoek ingesteld. Dit onderzoek wordt in de loop van de dag voortgezet. Ook wordt er onderzoek naar camerabeelden uit de omgeving gedaan. De scooter werd in beslag genomen. De EOD maakt de handgranaat elders onschadelijk.

Wie wint de Big Brother Award publieksprijs 2018?

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Op 22 januari 2019 wordt de Big Brother Awards Publieksprijs uitgereikt aan de persoon of organisatie die het afgelopen jaar het grofste inbreuk maakte op de privacy van Nederlanders.

Daarnaast reikt een vakjury de Expertprijs uit, en wordt ook de Felipe Rodriguez Award uitgereikt aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland.

De genomineerde bedrijven voor de Big Brother Awards Publieksprijs zijn bekend en er kan nu op gestemd worden. De drie kandidaten zijn de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en Facebook.  

De Belastingdienst
De Belastingdienst maakte dit jaar geen goede sier. Zij kondigde aan dat het “technisch onmogelijk” was om persoonsgegevens goed te beveiligen en daarom verwachtte pas in 2019 te kunnen voldoen aan de wettelijke privacyregels. Daarnaast blijft ze de privacy van zzp’ers te schenden door het BSN te gebruiken voor het btw-nummer, en werd haar datahonger recentelijk weer geïllustreerd met de eis om inzage te krijgen in het museumbezoek van gebruikers van de Museumkaart.

Kamer van Koophandel
Net als andere ondernemingen zijn zzp’ers verplicht om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Omdat veel zzp’ers niet over een apart werkadres of zakelijk telefoonnummer beschikken, worden ze vaak gedwongen hun eigen woonadres en andere privégegevens op te geven. Deze gegevens worden opgenomen in het openbare Handelsregister. Alsof dat niet erg genoeg is, schaadt de Kamer van Koophandel de privacy van zzp’ers ook door hun persoonsgegevens door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Facebook
Facebook schendt keer op keer het vertrouwen van gebruikers. Dit jaar mag Facebook op een nominatie rekenen voor het misbruiken van telefoonnummers en voor het mogelijk maken dat Cambridge Analytica op heimelijke wijze gegevens van gebruikers buitmaakte.

Big Brother Awards 2018 (Foto: Bits of Freedom )

Big Brother Awards 2018 (Foto: Bits of Freedom )

Die Gele Hesjes in Nederland; wat willen ze nou eigenlijk?

De protestbeweging de Gele Hesjes is nogal versnipperd en kent geen echte leiding vanuit een oprichter. Op de website NederlandIsBoos.nl vinden we een persbericht dat stelt dat de burgerbeweging is opgericht voor elke burger. Maar op de website gelehesjesnederland.nl zien we dat de initiatiefnemers achter de beweging nu al met elkaar in de clinch lijken te liggen. Handig, zo'n versnipperd burgerprotest waarbij niemand echt lijkt te beseffen waar hij of hij zij mee bezig is  

Terug naar het persbericht op NederlandIsBoos. De mensen achter deze website stellen dat ze op geen enkele wijze gesteund worden door vakbonden, oppositiepartijen, (rijke) particulieren, laat staan de media. Ze willlen een vuist maken tegen het kabinet, zo valt er te lezen. Ook gaan ze uitgebreid in op de standpunten (in willekeurige volgorde) van de burgerbeweging. 

Deze luiden als volgt: een krachtige doch vreedzame opstand; kabinet Rutte III moet aftreden; het volk een stem, steun en macht geven; het terugdringen van de groeiende verschillen tussen bevolkingsgroepen, door onder andere invoering van het basisinkomen; zorg en onderwijs moeten betaalbaar, toegankelijk en inkomensafhankelijk gemaakt worden; geen winstoogmerk voor zorg, onderwijs, energie, water, openbaar vervoer en wonen; de verantwoordelijke mensen voor de beurscrisis, vastgoedcrisis en bankencrisis moeten aangeklaagd worden; ket doorbreken van het huidige (politieke/bancaire) systeem; het Marrakesh-pact; bestrijding van onrecht; werkvoorziening. 

Per standpunt gaan ze zeer uitgebreid in op wat ze nou precies willen, en waarvan we een paar opvallende punten ervan hier zullen uitlichten. Zo willen ze dat de wachtgeldregelingen worden afgeschaft: "Ontslagen kabinetsleden moeten gewoon ander werk gaan zoeken of in de WW in plaats van beloond worden voor het om zeep helpen van Nederland." Ook geven ze aan dat het kabinet niet gekozen is om tegen ons te liegen: "De regering behoort het volk te dienen en niet andersom. Ze zijn niet verkozen om ons voor te liegen!!! Wij willen bindende referenda waarin wij kunnen meebeslissen over ons land." 

Natuurlijk maken ze zich ook zorgen om de miljarden die naar Brussel stromen, terwijl er geen stuiver overblijft om het eigen volk te helpen: "Ongeveer 1 op de 6 personen heeft regelmatig problemen rekeningen te betalen of staat onder bewind. Vooral die laatste groep heeft het slecht, want die moeten rondkomen van tussen de €40 en €50 per week. Alles wordt duurder, maar hun weekgeld kan niet omhoog. Ze moeten net zo hard werken als een ander, soms zelfs onder het minimumloon. Een basisinkomen voor iedereen kan dat doorbreken."

Volgens de Gele Hesjes zijn ze absoluut niet racistisch ingesteld, maar zijn ze bang dat profiteurs misbruik zullen maken van het Marrakesh-pact: "Heel veel #GeleHesjes maken zich grote zorgen over de enorme stroom immigranten en gaan er vanuit dat door het Marrakesh-pact deze alleen nog maar zal toenemen. Bij de meeste individuen heeft dit absoluut geen racistische bedoelingen. De ‘echte vluchtelingen’ zijn hartstikke welkom, maar profiteurs niet. De vrees bestaat dat door een toename van het aantal migranten, de hoeveelheid werk zal afnemen, de belastingen zullen toenemen, nog langere wachttijden op een huis, en uiteindelijk dus een constante verslechtering van het leven in Nederland."

Kortom, Nederland is kut, het kabinet moet oprotten, en meer van zulks. Ter lering ende vermaeck kun je hier het hele persbericht terugvinden. 

Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Mönchengladbach wint weer in jacht op koppositie Bundesliga

In de jacht op de eerste plek in de Bundesliga heeft Borussia Mönchengladbach na de nederlaag tegen RB Leipzig weer gewonnen. Zondag werd VfB Stuttgart met 3-0 verslagen, waardoor de ploeg op 29 punten komt, zeven minder dan Borussia Dortmund.

Het duurde lang voor er gescoord werd, maar in de 69e minuut was het dan eindelijk raak: Raffael tekende voor de 1-0. Stuttgart was gelijk gebroken, want acht minuten later zorgde Florian Neuhaus al voor 2-0 en nog eens zeven minuten later tekende Benjamin Pavard met een eigen goal voor 3-0, nadat Erik Thommy van Stuttgart met twee keer geel mocht gaan douchen.

In de enige andere wedstrijd van de dag speelden FSV Mainz en Hannover 96 gelijk. Hendrik Weydandt bracht de bezoekers na twaalf minuten op voorsprong, maar in de 89e minuut trok Daniel Brosinski de stand vanaf elf meter alsnog gelijk.

Judgement komt in de zomer naar het Westen

Sega maakt bekend dat Judgement, voorheen bekend als Project Judge en in Japan bekend onder de naam Judge Eyes: Shinigami no Yuigon, in de zomer van 2019 voor PlayStation 4 in Europa wordt uitgebracht.

De westerse release van Judgement bevat zowel Engelse als Japanse voice-overs. Het is de eerste keer in meer dan 12 jaar dat een game in het universum van de Yakuza-serie Engelstalige stemmen heeft gekregen. De laatste was de originele Yakuza voor de PlayStation 2 in 2006. De makers beloven dat ze zo dicht mogelijk bij het originele Japanse script blijven.

Staleend met Kerst opnieuw in de schappen

Albert Heijn, Aldi en Lidl blijven tijdens de kerstdagen staleend verkopen. Dat zegt Wakker Dier na een rondgang bij de supermarktketens. Staleenden leven met dertien dieren op één vierkante meter in een stal. Zonder frisse lucht, zonder toegang tot zwemwater. “Het is stuitend dat deze drie supers de feestdagen vieren over de rug van dit eendenleed”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Pootproblemen
De supermarkten halen hun eend uit Frankrijk, waar de dieren een erbarmelijk bestaan leiden. Ze leven met duizenden dicht op elkaar, opgesloten in een dichte stal. Met hun zwemvliezen staan ze hele dagen op roostervloeren, wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Ook worden ze door een gebrek aan ruimte en afleiding agressief. Om verwondingen en kannibalisme te verminderen, worden hun snavels gekort, wat zeer pijnlijk kan zijn.

Gestopt met staleend
Eend staat vooral met Kerstmis op het supermarktmenu. Van de tien grootste supermarkten zijn Albert Heijn, Aldi en Lidl de laatsten die staleend in hun kerstassortiment hebben. De overige ketens zijn overgestapt op de vrije-uitloop variant of verkopen helemaal geen kersteend meer. Hilhorst: “Albert Heijn, Aldi en Lidl lopen dus flink achter op de rest.”

Buitenuitloop
Ook de vrije-uitloop eenden die in de Nederlandse schappen liggen, worden in Frankrijk geproduceerd. In tegenstelling tot de staleenden, hebben deze dieren wel toegang tot een buitenuitloop. Daarnaast staan ze binnen op stro in plaats van op roosters. En ze hebben in de stal iets meer ruimte; ze leven met zo’n acht eenden op één vierkante meter. Net als de staleenden hebben ze geen zwemwater.

Campagne
Wakker Dier start deze maand met een campagne tegen staleend. Daarin roept ze de betreffende supermarkten op om deze eend definitief van het kerstmenu te schrappen. Daarnaast wil de organisatie dat de vrije-uitloop eend als welzijnsondergrens dient voor het houden van deze dieren.

Staleend met Kerst opnieuw in de schappen (Foto: Wakker Dier)
Staleend met Kerst opnieuw in de schappen (Foto: Wakker Dier)

Opening van Kingdom Hearts 3 getoond

Square Enix heeft de openingsfilm van Kingdom Hearts 3 op YouTube gezet. Mocht je dus compleet niet gespoilerd worden: kijk dan niet en klik weg!

Het is toch echt zo, Kingdom Hearts 3 komt na al die jaren in ontwikkeling toch echt uit. Met deze release hebben we geen game meer die wel is aangekondigd, maar jaren op zich laat wachten.

Kingdom Hearts 3 komt 29 januari uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Onzekerheid over plannen snorfiets naar de rijbaan.

Nog steeds is het onduidelijk of bestuurders van snorfietsen binnenkort in Amsterdam met een helm op naar de rijbaan moeten, of blootshoofds op het fietspad mogen blijven. De scooterbranche hoopt vooral dat er snel een knoop wordt doorgehakt.

Dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de invoering van de nieuwe regels, komt doordat 4500 mensen op de plannen hebben gereageerd. Deze meningen moeten eerst zorgvuldig doorgenomen worden, voordat de veranderingen definitief worden ingevoerd. 

Onzekerheid
Binnen de scooterbranche betekent dit vooral onzekerheid. 'We weten nu gewoon niet wat er gaat gebeuren. We wachten maar en we wachten maar, en we horen niks. Ondertussen loopt het maar door en is er niks concreet', aldus Maurice van Oosten, woordvoerder van Stichting Scooterbelang Nederland.

Ook op de invulling van het plan is veel kritiek. Het idee is nu dat snorscooters alleen binnen bepaalde zones op de rijbaan zullen gaan rijden, met name buiten het centrum. Onlogisch, vindt Mike Beumer van Beumer de Jong Scooters. 'Je mag overal in het centrum gewoon doorrijden, zonder helm op. Dus het is alleen het stuk daaromheen. Terwijl het probleem in het centrum ligt, daar is het druk.'

Planning
Wanneer de onzekerheid ten einde zal zijn, is ook nog niet duidelijk. 'We hebben met elkaar samen gezeten en daar was toen een planning gegeven dat de communicatiecampagne snel gestart zou gaan worden, maar ik heb nog niks gezien', aldus Van Oosten.

Dat is lastig voor betrokkenen, zeker wanneer mogelijke kopers antwoorden willen. 'Wat moet ik de klanten vertellen? Gaat het wel gebeuren, gaat het niet gebeuren? Op een gegeven moment moeten ze gewoon een beslissing maken', zegt Beumer. 

Petje op
Op straat lijken nog niet alle scootereigenaren met de veranderingen in hun maag te zitten. 'Oh wanneer? In januari? Nou, ik heb nu een petje op, dus dan zien ze het niet zo gauw', aldus een scooterende voorbijganger.

Een ander is vooral bang voor toekomstige verwarringen. 'Een helm vind ik jammer, maar niet het ergste. Het ergste vind ik die kaart die ik heb gezien, met allemaal weggetjes waar je er wel op mag en waar je er niet op mag. Dat is toch niet te doen? Om precies te weten welk weggetje, moet je 's morgens voordat je opstaat je hele route gaan bedenken.'

Een woordvoerder van wethouder Dijksma laat weten dat de gemeente later deze maand met een definitief besluit zal komen, én met een antwoord op de 4500 ingeleverde zienswijzen. 

Nederlanders slecht voorbereid op gevolgen klimaatverandering

Nederlanders weten best veel over de gevolgen van klimaatverandering in eigen land, maar nemen weinig voorzorgsmaatregelen. Zo weten zij bijna allemaal dat we meer te maken krijgen met extreme regenval, maar nog geen 50% maakt zich hier zorgen over en nog minder mensen (slechts 1 op de 8) nemen zelf voorzorgsmaatregelen tegen wateroverlast. “Nederlanders moeten zich beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering in eigen land”,  stelt directeur Maarten van Aalst van het Rode Kruis-klimaatcentrum.

Ongeveer de helft van de ondervraagden weet dat de klimaatverandering de kans op de ziekte van Lyme vergroot door een gunstiger leefklimaat voor teken. Ook weten veel mensen dat we meer last zullen krijgen van blauwalg (80% weet dat) en van de eikenprocessierups (49%). Maar er zijn ook nog veel misvattingen. Zo denkt ruim 40% dat de klimaatverandering zal leiden tot koudere winters en minder neerslag in de winter, terwijl dit niet waar is. Gelukkig beseffen de ondervraagden wel dat de klimaatverandering gaande is: maar een heel klein percentage (1,4%) denkt dat klimaatverandering niet bestaat.

Hoewel bijna iedereen weet dat klimaatverandering in Nederland tot meer hoosbuien (extreme regenval) leidt, geeft een ruime meerderheid aan niet te weten wat je hiertegen kunt doen. “Het is opvallend dat mensen best veel kennis hebben over de gevolgen van klimaatverandering, maar niet weten wat ze zelf kunnen doen om zich hierop voor te bereiden. Daarom is het belangrijk dat we mensen leren om te gaan met het extremere weer,” aldus Maarten van Aalst. “We willen mensen leren welke maatregelen ze zelf kunnen nemen. Dus hoe ze hun huis en tuin beter kunnen inrichten, zodat deze beter bestand zijn tegen hetere zomers of extreme regenbuien. Overheden doen al best veel, maar het is belangrijk dat iedereen zich beter voorbereidt.”

Regenton en groen dak
Maatregelen die je kunt nemen om in te spelen op de extremere weersomstandigheden, is te zorgen voor een betere afwatering in eigen tuintjes. Verder kun je de regenpijp loskoppelen van het riool, de dakgoot regelmatig legen en een regenton plaatsen. Van de ondervraagden heeft maar 4% een groen dak op hun huis of schuur aangelegd als voorzorgsmaatregel tegen wateroverlast.

Overheden en maatschappelijke organisaties zijn al volop bezig met de gevolgen van klimaatverandering. Het Nationaal Hitteplan is hier een goed voorbeeld van. Het is in 2006 ingesteld om mensen, met name kwetsbare groepen als ouderen, bewust te maken wat ze moeten doen bij hitte en is sindsdien bijna ieder jaar geactiveerd. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol hierbij en komt tijdens de hitte in actie om mensen erop te wijzen dat ze niet te lang in de zon moeten blijven en genoeg moeten drinken. Dit jaar bleek dat minder mensen tijdens de warme zomerperiode zijn overleden dan in een vergelijkbare zomer als in 2006.

Wil je je voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering? Hier verzamelen zich al wat lotgenoten.

Dan maar ervan genieten ook (Stockfoto: PXHere)
Dan maar ervan genieten ook (Stockfoto: PXHere)

NHL: Sprong helpt Ducks via shoot-outs naar winst

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben in de NHL een nipte zege geboekt op de New Jersey Devils. In eigen huis werd het 6-5 na shoot-outs.

Kyle Palmieri bracht de Devils na anderhalve minuut al op voorsprong, maar 69 seconden later stonden de thuisfans toch te juichen: Jakob Silfverberg en Kiefer Sherwood brachten de Ducks op voorsprong. Dankzij Palmieri en Damon Severson namen de Devils het echter weer over, maar Brandon Montour bracht de stand nog voor het einde van de eerste periode op 3-3.

Brett Seney zette de Devils halverwege de tweede periode op 3-4, Pontus Alberg en Ondrej Kase gaven de Ducks wederom een voorsprong: 5-4. Een minuut voor tijd kwamen de Devils dankzij Marcus Johansson echter weer langszij, waarna in overtime niet werd gescoord. Shoot-outs waren dus nodig en daarin was de deze maand van de Pittsburgh Penguins overgekomen Nederlander Daniël Sprong als eerste trefzeker. Ryan Getzlaf scoorde ook, terwijl beide pogingen van de Devils gemist werden. 

Uitslagen NHL zondag
St. Louis Blues - Vancouver Canucks 1-6
Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers 7-1
Ottawa Senators - Boston Bruins 1-2 OT
Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens 2-3
Anaheim Ducks - New Jersey Devils 6-5 SO
Edmonton Oilers - Calgary Flames 1-0
Vegas Golden Knights - Dallas Stars 4-2

Ducks - Devils (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: minder wind en buien

Hallo!

Een waar buiencircus trok dit weekend over ons land heen. Opvallend was wel dat de meeste en zwaarste buien zich in het binnenland voordeden, en het langs de kust best wel tegenviel met de buien. Ook uw regenliefhebber kwam er maar zeer bekaaid vanaf. Ik kon niet meer dan een kleine 5 mm aftappen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld in het noorden en oosten en deels in het zuiden.  Enkele cijfers: Apeldoorn spande de kroon met liefst 46 mm,  Nieuw-Buinen 37 mm, Leeuwarden 27 mm en Eelde 25 mm. Echter ook in andere delen van Friesland, Groningen, Drenthe en Gelderland viel er méér dan 25 mm. Kom ik aan met m'n 4,5 mm.   Verder was er natuurlijk ook heel veel wind. Meestentijds hard tot stormachtig uit een westelijke richting. Ook kwam het op een aantal plaatsen tot (fel) onweer.

Gisteren vielen er ook nog buien in het land, maar in de loop van de middag nam de activiteit er wel langzaamaan van af, zonder dat het volledig droog is geworden. De zon scheen ook zo her en der en het was daarbij een graad of 8.

Vandaag kan er nog steeds een bui vallen. Minder dan gisteren en dan vooral in het noorden. Heel lokaal is een hagelsteen of een klap onweer mogelijk. In de loop van de middag wordt het dan op veel plaatsen droog. De wind zwakt ook eindelijk wat af en bereikt nog kracht 4 tot 6. In de avond nog wat minder.

Morgen t/m vrijdag zijn droge dagen met af en toe zon. Wel keldert het kwik naar beneden. De laatste dagen van de week zitten we hooguit nog op 2 tot 4 graden bij een oostelijke wind. In de nacht vriest het  dan ietsje. Dit is echter géén aanzet tot een winterperiode, want nieuwe depressies lijken vanaf het komend weekend weer de macht over te nemen met meer wind, regen en hogere maxima.

Voor het echte winterweer moeten we nog even wachten. 

Tot ziens.  

Regen-boog  (Foto: Interpretatie)
Een gedeelte van de regenboog. Rechts zie je heel vaag de dubbele regenboog. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NBA: Bucks winnen topduel tegen Raptors

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben in Toronto het topduel in de Eastern Conference gewonnen. De nummers twee in het oosten wonnen van de Raptors, de nummers één.

De wedstrijd ging de hele tijd gelijk op. De Bucks hadden even een voorsprong, de Raptors namen het vervolgens weer in handen en in het vierde kwart waren het de Bucks weer. Toch kwam de thuisploeg langszij, maar in de laatste 67 seconden werd Toronto genekt door Malcom Brogdon: met een drietje bracht hij de Bucks op gelijke hoogte en met nog een drietje zorgde hij voor de voorsprong, waarna de Bucks het vast konden houden en met 99-104 wonnen.  

Uitslagen NBA zondag
Detroit Pistons - New Orleans Pelicans 108-116
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 99-104
San Antonio Spurs - Utah Jazz 110-97
New York Knicks - Charlotte Hornets 107-119

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

O'Sullivan wint voor de zevende maal UK Championship

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft zijn titel op het UK Championship met succes verdedigd. In de finale was de 43-jarige Engelsman te sterk voor de Noord-Ier Mark Allen: 10-6.

O'Sullivan nam al vroeg in de wedstrijd een voorsprong op Allen. Na de eerste van de twee sessies stond O'Sullivan al met 6-2 voor. 'The Rocket' won ook het eerste frame van de avondsessie, maar daarna kwam Allen beter in zijn spel. De Noord-Ier kwam nog terug tot 9-6, maar daarna besliste O'Sullivan met een break van 78 de wedstrijd in het zestiende frame.

Voor O'Sullivan is het de 7e overwinning in het UK Championship na zeges in 1993, 1997, 2001, 2007, 2014 en 2017. Daarmee wordt hij alleen recordhouder. Hij deelde het record sinds vorig jaar met de Schot Stephen Hendry., die zes keer het UK Championship wist te winnen.

Met zijn zege op het UK Championship staat de zegeteller van O'Sullivan in Triple Crown-toernooien (UK Championship, de Masters en het WK) op 19. Niemand heeft het ooit beter gedaan. Ook dit record nam hij over van Hendry.

River Plate wint na verlengingen de Copa Libertadores

River Plate is over twee finalewedstrijden winnaar geworden van de Copa Libertadores. In Estadio Santiago Bernabéu won River Plate na verlenging van Boca Juniors met 3-1. Het eerste duel was in 2-2 geëindigd tussen de beide Argentijnse clubs.

Boca Juniors kwam vlak voor rust op een 0-1 voorsprong dankzij Dario Benedetto na een knappe actie. In de tweede helft zorgde Lucas Pratto, de spits van River Plate, voor de gelijkmaker. Beide ploegen ging op zoek naar de winst, maar na negentig minuten stond de 1-1 nog steeds op het scorebord.

In de daarop volgende verlengingen kwam Boca al snel met tien man te staan na een tweede gele kaart van Boca-middenvelder Wilmar Barrios. Er kwam meer ruimte op het veld voor River Plate en daar profiteerde Juan Quintero optimaal van. De Colombiaanse middenvelder maakte 109ste minuut van de wedstrijd de bevrijdende 2-1 voor River Plate na een hard schot.

Boca Juniors probeerde het in de laatste tien minuten nog wel. Boca-doelman Esteban Andrada ging in de slotminuut mee bij een corner van Boca, maar uit de tegenaanval maakte Gonzalo Martinez in een leeg goal de 3-1. River Plate won zodoende de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League.

FOK!Kerstprijsvraag: 10 december

Wat hebben Shadow of War Silver Edition en Mortal Kombat X voor Xbox One gemeen? De Xbox One edities zijn namelijk de prijs van de kerstprijsvraag van vandaag. Pheno vond Mortal Kombat X er prachtig uitzien, met details in de omgeving en in de personages. Hij gaf er een 7.5 voor.

Middle-earth: Shadow of War is een RPG-actiespel in een open wereld dat zich afspeelt tussen de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings en is een vervolg op het originele verhaal van Middle-earth: Shadow of Mordor.

Om deze twee games te kunnen winnen moet je de volgende vraag beantwoorden.

Hoeveel speciale uitgaves zijn er naast het gewone exemplaar van Middle-earth: Shadow of War?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #44
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
©FOK.nl e.a.