Mijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal

Mijn allereerste wedstrijd in een groot stadion was in de Vliert. FC Den Bosch - Ajax in 1971. Beschut door m'n vader, die een Ajax-sjaaltje voor me had gekocht. Ik had al een hondje die Cruijffie heette. Moeilijk om die mee het stadion in te krijgen. Stoer de handen in de zakken van m'n vaders leren jas. Op weg naar Den Bosch op de Zundapp. Alles zou goed komen. Nulletje of 6 voor Ajax. Had toen nog niks met FC Den Bosch.

Kroketje voor de wedstrijd bij Schulte. Wist toen nog niet dat het traditie zou worden. Vooral in de rust. Als we van tribune wisselden. Ik vroeg me bij de eerste aanblik af of het veld ook groter was dan bij Nivo. Helemaal geïmponeerd als klein menneke door het enorme stadion met sintelbaan. Zelfs een dak boven ons hoofd, mocht het gaan regenen. Witte shirt met diagonale zwarte balk, tegen witte shirts met rode verticale streep. Weet nog dat ik het contrast zo mooi vond.

Zag eindelijk de echte Cruijffie spelen. Mijn Cruijffie blafte eigenlijk meer van zich af. Johan heb ik destijds amper aan de bal gezien. M'n sjaaltje had ik vlak voor het einde van de wedstrijd al weggemoffeld. Denk niet dat Cruijff ooit een slechtere wedstrijd heeft gespeeld. Pa plaagde me er nog mee. Ajax won met een schamele 0-1 van de uiteindelijke degradant. Later kwam het nog goed tussen mij en FC Den Bosch. Heb sinds die wedstrijd 3 clubs in m'n hart. NIVO-Sparta, Ajax en FC Den Bosch.

We reden met een man of tien iedere twee weken met Bommelse voetbalvrienden naar Den Bosch. Eerst met een zwart-witte vlag op de stang gebonden, later met een blauw-witte. Verzamelen bij de Mavo. Daar woonden Rene en Boudewijn Rensen. Vooral René de ultieme FC Den Bosch supporter. Ex-eerste elftal speler van Nivo en al jarenlang wonend in Utrecht. Zou me niks verbazen als ie nog steeds een plakboek van FC Den Bosch bijhoudt.

Heb van Basten twee keer live gezien in het stadion. De omhaal tegen FC Den Bosch in de Meer, en z'n last minute goal tegen de Duitsers op het EK-88. Ik schijn toen achter het doel gestaan te hebben. Cruijff dus één keer. Ik was in de Arena toen Arsenal er speelde en ik er Bergkamp zag schitteren, met Maradona op de bank van Boca Juniors. Waar ik eigenlijk het meest trots op ben is de hattrick van Willem van der Horst tegen Ajax. Toen dacht ik. We staan gelijk. Het voetballeven kan zo mooi zijn.