FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 februari 2017

Nederlanders pakken wereldtitel parasnowboarden

Parasnowboarders Bibian Mentel en Chris Vos hebben zich voor de tweede keer op rij laten kronen tot wereldkampioen op de snowboardcross. In een mistig Big White in Canada pakte Lisa Bunschoten bovendien achter Mentel het zilver.

De pas 18-jarige Vos stond in de finale tegenover de Oostenrijker Reinhold Schett, die beter vertrok. In de voorlaatste bocht pakte Vos echter de leiding en die stond hij niet meer af. "Ik wist dat ik hem kon hebben, dus ik wachtte mijn moment af. Het was een goede race", verklaarde Vos tegenover NSkiV

Paralympisch kampioene Mentel stond in de finale tegenover landgenote Bunschoten. De 21-jarige bleef goed in de buurt van haar 44-jarige ervaren opponente, maar Mentel was uiteindelijk duidelijk de sterkere. "Dat we samen in de finale stonden was wel ontzettend leuk, ze wordt echt steeds sneller", sprak Mentel over haar tegenstandster. 

Voor Mentel is de zesde wereldtitel een bijzondere. Afgelopen zomer hoorde ze dat ze opnieuw longkanker had en dat de artsen niks meer konden doen. "Daarom ben ik ook heel blij dat ik hier ben en dat ik dit kan doen", vertelde ze na afloop. De vedette van het parasnowboarden hoopt volgend jaar in Pyeongchang haar paralympische titel te verdedigen. 

Abortusartsen zien niets in plan abortuspil

Abortusartsen zien vooralsnog niets in het plan om huisartsen de mogelijkheid te geven om abortuspillen voor te schrijven. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn in de eerste weken ook bij de huisarts terecht moeten kunnen om die af te breken. Dat kan met een pil. Maar volgens het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) "moet niet lichtvaardig aan de abortuswet getornd worden".

De beroepsvereniging heeft geen principiële bezwaren, maar vindt dat eerst degelijk onderzocht zou moeten worden of vrouwen hier wel behoefte aan hebben. Ook is volgens de NGvA onduidelijk wat huisartsen hiervan vinden.

Afgelopen week toonde ook de Raad van State zich zeer kritisch over het voorstel van Schippers. Volgens het belangrijke adviesorgaan geeft de minister onvoldoende aan waarom ook een huisarts een zwangerschap moet kunnen beëindigen. Nu kan dat alleen in ziekenhuizen en abortusklinieken. De minister zegt een einde te willen maken aan onduidelijkheid, maar volgens de raad is die er helemaal niet.

Abortusartsen zien niets in plan abortuspil
Abortusartsen zien niets in plan abortuspil (Foto: ANP)

Palestijn (92) voor de 13e keer vader

De 92-jarige Palestijn Mahmoud al-Adam is voor de dertiende keer vader geworden. Zijn 42-jarige echtgenote is bevallen van een gezonde dochter genaamd Tamara.

In totaal is al-Adam nu vader van vijf zoons en acht dochters. "De zwangerschap en geboorte kwamen als een grote verrassing, wat een geluk," vertelde de krasse knar zondag aan nieuwszender Al Arabiya.

Gezien de leeftijd van haarzelf en haar man verwachtte echtgenote Abeer geen kinderen meer te kunnen krijgen. De doofstomme vrouw en haar man beschouwen de komst van Tamara als een geschenk van god.

Hoewel uitzonderlijk is het volgens artsen gespecialiseerd in vruchtbaarheid voor een man met een gezonde levensstijl mogelijk om zijn hele leven lang vruchtbaar te zijn.

Palestijn (92) voor de dertiende keer vader
Palestijn (92) voor de dertiende keer vader (Foto: BuzzO)

Nederlanders ontsnappen aan vuurzee Marrakesh

Een tiental Nederlanders is in de nacht van zaterdag op zondag ontsnapt uit een brandend hotel in Marokko. In het vijfsterrenhotel Jardins De La Koutoubia in Marrakesh brak rond 1.00 uur brand uit in een van de restaurants. Volgens de aanwezige gasten ging het brandalarm niet af.

In het hotel verbleven zo'n tien Nederlanders en negentien Belgen. Zij konden allen op eigen kracht het hotel verlaten. Niemand raakte gewond. De vakantiegangers hadden geboekt via TUI en Thomas Cook. TUI Nederland stelt nader onderzoek in naar de omstandigheden van de brand en of de veiligheidsregels zijn nageleefd.

De vakantiegangers zijn in een ander hotel ondergebracht.

Nederlanders ontsnappen aan vuurzee Marrakesh
Nederlanders ontsnappen aan vuurzee Marrakesh (Foto: ANP)

Engelsman McGeeney wint Dutch Open Darts

De Engelsman Mark McGeeney heeft voor het eerst in zijn carrière de Dutch Open Darts gewonnen. In de Bonte Wever in Assen was de 44-jarige darter uit Coventry met 3-1 in sets te sterk voor de Schot Ross Montgomery.

McGeeney ging gelijk voortvarend van start en won de eerste twee sets. De Engelsman leek het karwei makkelijk af te makkelijk, maar toen hij voor de wedstrijd kon gooien stokte de motor even. McGeeney miste zes matchdarts en Montgomery kwam terug tot 2-1. In de vierde set waren beide spelers aan elkaar gewaagd, maar in de vijfde leg was het toch McGeeney die aan het langste eind trok. Bij zijn twaalfde matchdart was het raak.

De Nederlandse darters speelden in Assen geen rol van betekenis op het Dutch Open. Richard Huizinga en Willem Mandigers wisten nog wel de kwartfinales te behalen, maar dat bleek voor beiden hun eindstation. Danny Noppert, vorig jaar verliezend finalist, wist zelfs niet de laatste 64 te halen. De Fries werd zaterdag in de voorrondes al uitgeschakeld. De winnaar van 2015 en 2016, Martin Adams, werd in de achtste finale uitgeschakeld door Montgomery.

Bij de dames ging de zege naar Deta Hedman. Zij won met 5-4 in legs van Lisa Ashton. Nederlands succes was er wel bij het dameskoppeltoernooi.  Aileen de Graaf en Sharon Prins wonnen de finale met 4-3 van Deta Hedman en Lorraine Winstanley. Bij de heren was ging de zege bij de koppels naar Scott Mitchell en James Hurrrell. Ze wonnen met 5-4 van het duo  Mark McGeeney-Craig Quinn. 

Wright verslaat Van Gerwen en wint derde UK Open Qualifier

Michael van Gerwen is er weer niet in geslaagd om een UK Open Qualifier te winnen. In het derde toernooi op zondag moest hij in de kwartfinale met 6-4 buigen voor Peter Wright. De Schot wist vervolgens het toernooi te winnen door in de finale Michael Smith met 6-5 te verslaan. Voor Wright was het al weer zijn tweede toernooizege dit weekend. 

Wright won met 6-2 van respectievelijk Stuart Dutton, Lee Bryant, Paul Harvey om vervolgens slechts één leg af te staan aan Stephen Bunting. In de kwartfinale ging Van Gerwen er met 6-4 af, waarna voor een plek in de finale Mick Todd (6-2) verslagen werd. Smith won wel van Paul Nicholson, Jamie Bain, Adrian Lewis, James Wade, Christo Reyes en Ian White. In de finale moest hij echter nipt de eer laten aan Wright. 

Van Gerwen was met een kwartfinaleplek de beste Nederlander. Christian Kist haalde nog wel de laatste zestien door onder andere een ronde eerder Raymond van Barneveld te verslaan. Barney wist net zoals Vincent van der Voort en Jelle Klaasen de vierde ronde te halen. 

Volgende week zijn er opnieuw drie UK Open Qualifiers. De beste 96 darters na zes toernooien plaatsen zich uiteindelijk voor het eindtoernooi van de UK Open. Dat toernooi wordt gehouden van 3 tot en met 5 maart in Minehead. 

Derde UK Open Qualifier - Vanaf vierde ronde
Stephen Bunting 6-3 Vincent van der Voort
Peter Wright 6-2 Paul Harvey
Dave Chisnall 6-4 Gerwyn Price
Michael van Gerwen 6-4 Joe Cullen
Mick Todd 6-3 Joe Davis
Stuart Kellett 6-5 Keegan Brown
Alan Norris 6-2 Daryl Gurney
Rob Cross 6-1 John Henderson
Steve Beaton 6-5 Martin Lukeman
Ian White 6-3 Ted Evetts
Darren Webster 6-3 Andrew Gilding
Mervyn King 6-1 Kevin Painter
Christian Kist 6-4 Raymond van Barneveld
Cristo Reyes 6-4 Tony Newell
James Wade 6-3 Jelle Klaasen
Michael Smith 6-4 Adrian Lewis

Achtste finales
Peter Wright 6-1 Stephen Bunting
Michael van Gerwen 6-2 Dave Chisnall
Mick Todd 6-4 Stuart Kellett
Alan Norris 6-4 Rob Cross
Ian White 6-2 Steve Beaton
Mervyn King 6-2 Darren Webster
Cristo Reyes 6-3 Christian Kist
Michael Smith 6-3 James Wade

Kwartfinales
Peter Wright 6-4 Michael van Gerwen
Mick Todd 6-4 Alan Norris
Ian White 6-3 Mervyn King
Michael Smith 6-2 Cristo Reyes

Halve finales
Peter Wright 6-2 Mick Todd
Michael Smith 6-5 Ian White

Finale
Peter Wright 6-5 Michael Smith

Studenten Europa's topuniversiteit: blanke filosofen weg

Het zijn roerige tijden binnen de filosofische kringen in Londen. De studentenvereniging van de School of Oriental and African Studies (SOAS) in Londen heeft een zeer opvallende eis op tafel gelegd bij het bestuur van de Universiteit van Londen. De vereniging pleit publiekelijk voor het gericht doen verdwijnen van filosofen als Plato, Descartes, Immanuel Kant en Bertrand Russell uit het lesprogramma omdat zij blank zijn. De SOAS is onderdeel van de Universiteit van Londen, dat te boek staat als één van Europa's topuniversiteiten.

De motivatie achter het opvallende geluid zou zijn dat de meerderheid van de filosofen binnen de studie Filosofie uit Afrika of Azië afkomstig zou moeten zijn, in tegenstelling tot blanke, westerse denkers.

De studenten claimen dat dit een onderdeel is van strategie om de universiteit te 'dekoloniseren'. Een universiteit die zij afdoen als een 'blank instituut'. De SOAS, opgericht in 1916, staat bekend als een wereldwijd leidend instituut voor studies gericht op Azië, Afrika en het Midden-Oosten. 

In een opgestelde lijst van educatieve prioriteiten, getiteld 'Dekolonisatie van SOAS: confronteren van het blanke instituut', is te lezen dat het doel van de eis is om 'een milieu te creëren waarin het blanke curriculum wordt geadresseerd, door onder andere iedere literatuurlijst drastisch te herzien'. 

Daaraan wordt toegevoegd dat blanke filosofen alleen nog dienen te worden bestudeerd wanneer benodigd en zelfs dan enkel vanuit kritisch oogpunt. Als voorbeeld van een kritisch oogpunt noemt de vereniging 'het erkennen van de koloniale context waarin zogeheten Verlichtingsfilosofen schreven'. 

De beweging wordt ondersteund door officier van de onderwijsvereniging Ali Habib, die tevens plaatsheeft in de Raad van Toezicht van de SOAS. Diezelfde Habib wil graag van de gelegenheid gebruik maken om een lans te breken voor studiebeurzen gericht op vluchtelingen.

'Studenten Europa's topuniversiteit: blanke filosofen weg'

President Filipijnen ruziet met bisschoppen

De Filipijnse president Duterte heeft laatdunkend gereageerd op een oproep van de Rooms-Katholieke Kerk in dat land om het dodelijke geweld in het land te beëindigen. Volgens Duterte heeft de kerk met de oproep 'alle realiteitszin verloren'.

Katholieke bisschoppen zeiden zaterdag via een open brief dat de gewelddadige drugsoorlog veel onnodig bloedvergieten veroorzaakt. In de brief riep de kerk op om 'het geweld te staken omdat dat niet de oplossing is in de strijd tegen drugs'.

Sinds het aantreden van Duterte vorig jaar zijn in de strijd tegen de drugshandel vele dodelijke incidenten geweest. De president heeft er geen geheim van gemaakt dat hij drugshandelaren liever doodschiet dan arresteert. Een meerderheid van de Filipinos steunt het beleid van de regering.

President Filipijnen ruziet met bisschoppen
President Filipijnen ruziet met bisschoppen (Foto: ANP)

Mijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal

Mijn allereerste wedstrijd in een groot stadion was in de Vliert. FC Den Bosch - Ajax in 1971. Beschut door m'n vader, die een Ajax-sjaaltje voor me had gekocht. Ik had al een hondje die Cruijffie heette. Moeilijk om die mee het stadion in te krijgen. Stoer de handen in de zakken van m'n vaders leren jas. Op weg naar Den Bosch op de Zundapp. Alles zou goed komen. Nulletje of 6 voor Ajax. Had toen nog niks met FC Den Bosch.

Manchester United vergroot zorgen Leicester City

Manchester United heeft dit keer geen punten gemorst in de strijd om Champions League-voetbal. Bij regerend kampioen Leicester City werd met 0-3 gewonnen.

Waar Leicester City vorig seizoen nog de lakens uitdeelde in de Premier League, zit het de ploeg van manager Claudio Ranieri deze jaargang totaal niet mee, getuige een zestiende plaats. Bij Manchester United, waar Daley Blind op de bank begon, kan men de verwachtingen voorlopig nog niet bepaald waarmaken met een zesde plaats.

In het King Power Stadium was United wel de betere ploeg. José Mourinho liet zijn elftal in een 4-4-2-formatie spelen, waarin Zlatan Ibrahimovic en Marcus Rashford het spitsenduo vormden. De openingstreffer kwam echter op naam van een middenvelder: Henrikh Mkhitaryan. De Armeniër was drie minuten voor rust de Leicester-defensie te snel af en schoot hij vervolgens via de knie van doelman Kasper Schmeichel raak. Nog voor rust verdubbelde Ibrahimovic de score, door een lage voorzet van Antonio Valencia gecontroleerd binnen te schieten.

Na de rust, waarin Blind als invaller voor Marcos Rojo in de ploeg was gekomen, besliste United het duel direct. Juan Mata rondde na een één-twee met Mkhitaryan prima af. De Spanjaard had echter niet meer op het veld mogen staan, want voor rust beging hij een belachelijk harde overtreding op Leicester-spits Jamie Vardy.

The Red Devils kregen nog wel wat mogelijkheden, maar uiteindelijk vielen er geen goals maar. Zo profiteert United goed van het puntenverlies van concurrenten Arsenal en Liverpool.
Paul Pogba (Man United) en Leicester City's Riyad Mahrez na de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Paul Pogba (Man United) en Leicester City's Riyad Mahrez na de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

Niet alle rebellen FARC leggen wapens neer

Ongeveer driehonderd rebellen van de Colombiaanse beweging FARC zullen de wapens niet neerleggen vanwege het vredesakkoord dat met Colombia is gesloten. Een commandant van het Colombiaanse leger heeft dat zondag verklaard.

Het is voor het eerst dat daarover cijfers worden gegeven. Verwacht wordt dat uiteindelijk meer dan 6000 rebellen zich wel laten demilitariseren door in kampen van de VN hun wapens in te leveren.

Generaal Alberto Jose Mejia schatte dat 5 procent van de rebellen dat uiteindelijk niet zal doen, vooral rebellen die in drugssmokkel actief zijn. In andere conflicten was dat volgens hem 20 procent waarmee het in Colombia dus nog meevalt, aldus de legercommandant.

De FARC en Colombia sloten eind vorig jaar een akkoord dat een einde maakte aan 52 jaar oorlog. Daardoor kwamen naar schatting 220.000 mensen om.

Niet alle rebellen FARC leggen wapens neer
Niet alle rebellen FARC leggen wapens neer (Foto: ANP)

Van der Poel wint opnieuw

Na zijn zege gisteren in Lille was Mathieu van der Poel vandaag in Hoogstraten opnieuw de sterkste. Op plaats twee finishte wereldkampioen Van Aert en op plaats drie Kevin Pauwels.

Met zijn zege vergroot Van der Poel zijn eerste plaats in het Superprestige klassement. Volgende week zaterdag is in het Belgische Middelkerke de laatste wedstrijd tellend voor de Superprestige.

Bij de vrouwen won Sophie de Boer voor de Britse Helen Wyman en Belgische Ellen van Loy. Wereldkampioene Sanne Cant viel met een vierde plaats net buiten het podium. Marianne Vos kwam er vandaag niet aan te pas en finishte pas op plaats negen.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Kevin Pauwels (BEL)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Corné van Kessel (NED)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Vincent Baestaens (BEL)
8. Jim Aernouts (BEL)
9. Lars van der Haar (NED)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sophie de Boer (NED)
2. Helen Wyman (GBR)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Katherine Compton (USA)
7. Kaitlin Antonneau (USA)
8. Elle Anderson (USA
9. Marianne Vos (NED)
10. Alicia Franck (BEL)

Van Aartsen valt onbedoeld Mark Rutte aan

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) heeft zich zondag uitgesproken tegen "radicale uitspraken" en nationalisme. Volgens hem bieden nationalisten "simplistische, panklare oplossingen", terwijl de wereld voor grote en ingewikkelde uitdagingen staat.

"Achter de radicale uitspraken gaapt een enorme leegte", zei Van Aartsen tegen een publiek van tijdelijke buitenlandse werknemers. "Na een periode waarin internationale samenwerking werd gezien als de weg vooruit, lijkt nu een tegenovergestelde tendens waarneembaar", aldus de burgemeester van Den Haag wiens ambtstermijn er eind deze maand op zit.

"Opnieuw worden er muren en grenzen opgetrokken, internationale verdragen worden herroepen onder de steeds luidere roep 'mijn land eerst'. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook slecht."

Van Aartsen noemde geen namen, maar hij benoemde wel "het tijdperk van de alternatieve feiten". Uiteindelijk zullen de rede en het optimisme overwinnen, hield de burgemeester de expats voor. 

Het ligt voor de hand dat Van Aartsen met zijn verhaal met name populistische politici als Donald Trump en Geert Wilders aanvalt. Maar onbedoeld is ook zijn eigen partijleider slachtoffer, aangezien het "als het je hier niet bevalt dan pleur je maar op"-verhaal dat Mark Rutte recent in de krant liet plaatsen, precies op het verhaal van de Haagse burgervader past.

Van Aartsen laakt 'simplistisch nationalisme'
Van Aartsen laakt 'simplistisch nationalisme' (Foto: ANP)

Serviërs breken omstreden scheidingsmuur af

De omstreden muur in de door Serviërs en Albanezen gedeelde Kosovaarse stad Mitrovica is zondag afgebroken. Het verdwijnen van de muur is bedoeld om de spanningen tussen Servië en Kosovo te verlichten.

De 100 meter lange en twee meter hoge muur werd gebouwd in januari. Volgens de burgemeester van Noord-Mitrovica, Goran Rakic, diende deze om verkeer te weren uit een voetgangerszone die werd ingesteld nabij de brug over de Ibar. Die brug verbindt het overwegend Servische noorden van de stad met het grotendeels Kosovaars/Albanese zuiden.

Vanuit Pristina, de hoofdstad van Kosovo, werd de muur beschouwd als een politieke daad om de verdeeldheid in de stad te behouden. De spanningen tussen beide landen liepen vorige maand op nadat Servië een trein op de rails had gezet richting Kosovo waarop in 21 talen 'Kosovo is Servisch' geschreven stond.

De twee Balkanlanden kwamen eind januari in Brussel na overleg met de Europese Unie overeen om de onderlinge relaties te verbeteren.

Servië breekt omstreden scheidingsmuur af
Serviërs breken omstreden scheidingsmuur af (Foto: ANP)

Medewerker tbs-kliniek overleden na aanval

De medewerker van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal (bij Rotterdam) die vrijdag werd neergestoken door een patiënt, is overleden. De instelling meldde dat hij zondagmiddag is overleden aan zijn verwondingen.

Een arrestatieteam pakte de vermoedelijke dader, een 44-jarige man, kort na de aanval op. Wat hem heeft bezield en hoe hij erin kon slagen de medewerker neer te steken, is nog onduidelijk. Naast het strafrechtelijke onderzoek is een intern onderzoek opgestart.

Het slachtoffer was 25, liet het Openbaar Ministerie weten. Hij werkte nog maar sinds kort voor De Kijvelanden. Het personeel heeft "met grote verslagenheid" gereageerd op zijn dood.

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is "geschrokken van het afschuwelijke incident", liet hij via zijn woordvoerster weten. Zijn medeleven gaat uit naar familie en vrienden van het slachtoffer en medewerkers van de kliniek.

De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Aanvaller Parijs weigert te praten

Abdullah Reda al-Hamamy, de Egyptenaar die vrijdag in Parijs met een kapmes militairen aanviel, heeft zondag bij het eerste verhoor geweigerd te praten. De 29-jarige Egyptenaar raakte bij zijn actie zwaargewond, toen hij door een agent in zijn buik werd geschoten.

De man viel de militairen aan bij een winkelcentrum bij het Louvre. De Franse president François Hollande noemde de aanval later een terroristische aanslag.

Een van de militairen raakte lichtgewond. Het museum ging na het incident dicht en opende zijn deuren zaterdag weer. Volgens de politie had de aanvaller een rugzak bij zich met verfspuitbussen, maar had hij geen explosieven bij zich.

Aanvaller Parijs weigert te praten
Aanvaller Parijs weigert te praten (Foto: ANP)

'Goedkope euro is schuld van beleid ECB'

De huidige lage waarde van de euro is de schuld van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met Tagesspiegel. Hij reageerde daarmee op de vorige week geuite kritiek op Duitsland van een economisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens de adviseur van het Witte Huis zou Duitsland de zwaar ondergewaardeerde euro gebruiken als middel om een handelsvoordeel te verkrijgen ten opzichte van zowel de Verenigde Staten als andere Europese landen. Schäuble gaf aan dat Duitsland juist tegenstander is van de stimuleringsmaatregelen van de ECB.

"Het huidige beleid van de ECB is te ruim voor Duitsland", zo liet de minister optekenen. Ook zou hij de ECB eerder hebben gewaarschuwd dat door de maatregelen het handelsoverschot van Duitsland hoger zou uitvallen.

'Goedkope euro is schuld van beleid ECB'
'Goedkope euro is schuld van beleid ECB' (Foto: ANP)

Worstelaars VS naar Iran na uitspraak rechter tegen inreisverbod Trump

Goed nieuws voor liefhebbers van het worstelen, zoals zeer veel Iraniërs: het Amerikaanse team is toch welkom in Iran om daar op 16 en 17 februari mee te doen aan de World Cup vrijestijlworstelen in Kermanshah. 

In de afgelopen dagen deden berichten de rondte dat de worstelaars niet welkom zouden zijn in Iran, nadat de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod ondertekende voor zeven landen, waaronder Iran. Een federale rechter veegde dat verbod dit weekeinde echter van tafel en daarmee is ook de weg voor de worstelaars weer open.

"Naar aanleiding van de beslissing van de rechter over de 'moslimban' zullen de verzoeken van de Iraanse worstelbond, de wereldworstelbond FILA en de Amerikaanse worstelaars omtrent visa geaccepteerd worden", schreef de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif op Twitter.

Met mannen als meervoudig wereldkampioen Jordan Burroughs en regerend wereld- en olympisch kampioen Kyle Snyder hoort Amerika bij de favorieten op de prestigieuze World Cup. Iran won het toernooi de afgelopen vijf keer en is na Teheran 2013 weer gastheer. De vorige drie toernooien werden in Los Angeles gehouden. 

Shorttrackdames pakken goud en heren zilver tijdens ploegenachtervolging in Dresden

Zowel de dames als de heren hebben op de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dresden een medaille veroverd. De dames waren de beste en de heren gingen naar huis met het zilver. 

Oranje, met Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven op het ijs, bepaalde het tempo. Dat bleek voor veel landen te hoog. Alleen Italië kon enigszins mee, maar meer dan volgen was het niet. De overmacht van Nederland was wel een beetje vertekend. Zuid-Korea, dat tot nu toe alles had gewonnen, reed in Dresden met een juniorenploeg en miste de finale. De beste Aziaten zijn thuisgebleven met het oog op de Aziatische Winterspelen later deze maand. 

De herenploeg moest zich tevreden stellen met zilver. Dennis Visser, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat kwamen als derde over de finish, maar omdat Hongarije een penalty kreeg, schoven ze een plek op. Oranje nam halverwege de wedstrijd de leiding door een botsing tussen Zuid-Korea en Hongarije, waar de Hongaren uiteindelijk voor bestraft werden. Het tempo ging daarna omhoog, vooral onder aanvoering van de Russen Viktor An en Semen Elistratov.

Oranje kon na een trage wissel Rusland en Hongarije niet meer bijbenen, maar kregen toch het zilver omgehangen. 

Verschoor raakt leiding kwijt in Toyota Racing Series

Richard Verschoor is niet langer leider in de Toyota Racing Series. Het Nederlandse talent kende naar eigen zeggen zijn slechtste weekend uit zijn carrière met een achtste, zesde en zevende plaats op Taupo Motorsport Park. Hierdoor kon concurrent Thomas Randle toeslaan.

Red Bull Junior Verschoor zat er op het Nieuw-Zeelandse asfalt het hele weekend al niet lekker bij en in race 1 bleek dit al. Na een crash van drie auto's volgde een rode vlag en een herstart. De Nederlander viel hierbij terug naar positie acht en kon niet meer naar voren komen. De zege ging naar Brendon Leitch die de eerste plaats na een fout van Marcus Armstrong cadeau kreeg. Jehan Daruvala greep de derde positie, voor Randle.

In race twee mocht Verschoor starten vanaf een achtste plaats en wist gedurende de vijftien ronden tellende wedstrijden twee plekken op te schuiven om op plek zes uit te komen. Vooraan kende Pedro Piquet weinig moeite om te winnen voor Randle en Daruvala.

Race drie gaf eenzelfde beeld als de eerste twee wedstrijden. Verschoor mocht wederom vanaf plek acht vertrekken en ook nu had de bolide van de Nederlander te weinig tempo in zich om aanspraak te maken op een hogere klassering dan plek zeven die uiteindelijk bereikt werd. Armstrong pakte de zege, voor Daruvala en Ferdinand Habsburg. Randle sloot zijn regelmatige weekend af op plek vier.

Met volgende week nog het laatste raceweekend op Manfeild Circuit Chris Amon in Feilding voor de boeg heeft Randle een voorsprong van 27 punten op Verschoor gepakt. Piquet staat twintig punten daarachter op plek drie.

Scheider maakt overstap van DTM naar WK rallycross

Timo Scheider neemt dit seizoen deel aan het volledige seizoen van het WK rallycross. De Duitser reed in totaal zestien seizoenen DTM en won het kampioenschap in 2008 en 2009. Scheider gaat deelnemen met een Ford Fiesta van MJP Racing Team Austria.

Afgelopen twee seizoenen nam Scheider al deel aan drie races van het WK. Zijn beste resultaat was een vierde plaats in Argentinië. Wie de teamgenoot wordt van de 38-jarige is nog niet bekend. Beide coureurs van vorig seizoen, de Rus Timur Timerzyanov en Let Janis Baumanis, keren niet terug bij het Oostenrijkse team.

Finale WK rallycross Argentinië 2016 (Bron: Youtube)

Knegt boekt superieure overwinning op 1500 meter

Sjinkie Knegt heeft zondag op superieure wijze de 1500 meter op zijn naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijd in Dresden. Knegt reed vanaf een derde van de wedstrijd op kop en gad deze voorsprong vervolgens niet meer uit handen. 

Het zilver in Dresden was voor de Hongaar Csaba Burjan en Vladislav Bykanov uit Israel kreeg het brons omgehangen. Knegt heeft door deze overwinning de leiding gegrepen in het wereldbekerklassement op deze afstand. Volgende week in Minsk is de laatste wedstrijd van deze wereldbekercyclus en zal hij de eindzege willen veilig stellen. 

Knegt was zondag de enige Nederlander in het hoofdtoernooi. Dennis Visser en Mark Prinsen waren in de kwalificaties al uitgeschakeld. 

Uitslagen Eredivisie 05/02/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord won in Enschede met 0-2 van FC Twente terwijl PEC Zwolle met 2-3 won van Sparta Rotterdam. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Twente

0 - 2

Feyenoord

     75' Botteghin
 87' Jörgensen
 
 Gele kaart: , Kongolo, (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely (Yeboah/73)
Mokotjo
Jensen
Klich
Seys (Bunjaki/85)
ünal
Assaidi (Trajkovski/66)
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Kuijt (Toornstra/62)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/76)

Sparta Rotterdam

2 - 3

PEC Zwolle

 90+1' Pogba
 90+3' Pogba
   51' Menig
 62' Brock-Madsen
 86' Israelsson
 
 Gele kaart: Dumfries, (Sparta Rotterdam), Mokhtar, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , Schenkeveld (84/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.131
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries (Pogba/ 72)
Breuer
v.Drongelen
Floranus
Dijkstra
Spierings (Cabral/63)
Sanusi
Verhaar (Pusic/63)
v.Moorsel
Calero
  v.d.Hart
Schenkeveld
Marcellis
Bouy
Warmerdam
Holla
Saymak (Israelsson/82)
Thomas
Ehizibue (Mokhtar/69)
Brock-Madsen
Menig (Ongenda/63)

Historische overwinning voor Schulting in Dresden

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Ze wist in Dresden de 1500 meter op haar naam te schrijven. Zij is tevens de eerste Nederlandse vrouw die een wereldbekerwedstrijd weet te winnen. 

Zaterdag was ze al succesvol met een zilveren medaille op de 1000 meter en vandaag volgde nog meer succes. In de finale reed ze tot halverwege in de middenmoot mee. Vervolgens zette de Koreaanse Rum Ah Noh de aanval in haakte Schulting aan. 

Vier ronden voor het einde plaatste Schulting de aanval en deze bleek succesvol. Ze kwam als eerste over de streep en boekte daarmee haar eerste wereldbekerzege. Noh werd uiteindelijk tweede. Het brons was voor de Canadese Valerie Maltais.

De hoogste trede wist de 19-jarige Friezin tot gisteren nooit te beklimmen. Ze had wel al vijf keer zilver en vier keer brons gewonnen en nu dus ook één keer goud. Schulting is goed in vorm in aanloop naar de WK shorttrack volgende maand in het Rotterdamse Ahoy. Op 10, 11 en 12 maart wordt om de wereldtitels op verschillende afstanden en in het overallklassement gestreden. Over een week zijn er in het Wit-Russische Minsk eerst nog wereldbekerwedstrijden.

Voorbeschouwing Super Bowl 51

Het is Super Bowl Sunday en in de Verenigde Staten staat vandaag alles in het teken van het grootste eendaagse sportevenement van het jaar. Vannacht om half één spelen de New England Patriots tegen de Atlanta Falcons in het NRG Stadium in Houston, Texas. In de Verenigde Station is Super Bowl Sunday, na Thanksgiving, de dag waarop het meeste voedsel wordt geconsumeerd. Staan je popcorn, chicken wings, spareribs, chips en je Amerikaanse biertjes ook al klaar?

De eerste Super Bowl werd gespeeld in 1967 toen de American Football League en de National Football League besloten te fuseren. Sinds de vijfde editie krijgt de winnaar de Vince Lombardi Trophy uitgereikt, die is ontworpen door Tiffany & Co. Deze trofee is vernoemd naar de legendarische coach van de Green Bay Packers, waarmee de Packers de eerste twee edities van de Super Bowl wisten te winnen. Lombardi overleed in 1970 aan kanker, maar wordt nog steeds gezien als één van de beste coaches in American football.

New England Patriots
Na de AFC Championship Game van 2014 tussen de New England Patriots en de Indianapolis Colts werden de Patriots en quarterback Tom Brady beschuldigd van het opzettelijk leeg laten lopen van de wedstrijdballen. De Patriots wonnen de wedstrijd overtuigend met 45-7, maar het leeg laten lopen van de wedstrijballen zou de Colts benadeeld hebben.

De NFL schorste Brady voor vier wedstrijden in 2016, maar deze beslissing werd door een federale rechter teruggedraaid. De NFL ging in hoger beroep, waardoor Brady toch nog vier wedstrijden geschorst werd. Hierdoor moesten de Patriots het de eerste vier wedstrijden in 2016 zonder hun sterspeler doen. Iedereen verwachtte een slechte start van de Patriots, maar niks was minder waar. De eerste drie wedstrijden tegen de Arizona Cardinals, Miami Dolphins en Houston Texans werden gewonnen. Het ging pas fout in de vierde wedstrijd tegen de Buffalo Bills. De Patriots kwamen tijdens die wedstrijd niet tot scoren en verloren met 16-0. Tijdens de volgende veertien wedstrijden onder leiding van Brady verloren de Patriots nog maar één keer. Alleen de Seattle Seahawks waren in week 10 met 31-24 te sterk.

Volgens de statistieken hebben de Patriots de beste verdediging in de NFL. Echter hebben de Patriots een relatief makkelijk speelschema gehad en hebben ze maar een enkele keer tegen een offensief sterke tegenstander gespeeld. Naast de sterke verdediging zijn de Patriots al jarenlang één van de beste aanvallende teams in de NFL. 

De Patriots staan voor de negende keer in de Super Bowl, een record. Al vier keer eerder wist de nu al legendarische combinatie van coach Bill Belichick en quarterback Tom Brady de Super Bowl te winnen. Indien de Patriots Super Bowl 51 ook weten te winnen komen ze met vijf Super Bowls op gelijke hoogte met de Dallas Cowboys en San Francisco 49ers. De Pittsburgh Steelers staan nog altijd aan kop met maar liefst zes overwinningen. 

Atlanta Falcons
De Atlanta Falcons zijn de verrassing van dit seizoen. Vorig jaar werden de play-offs niet gehaald en met acht overwinningen en acht nederlagen eindigden de Falcons als tweede in de divisie achter de Carolina Panthers. Dit jaar was een heel ander verhaal. Vanaf het begin waren de Falcons dominant en vooral het aanvallende team was niet te stoppen. De Falcons scoren gemiddeld 33.8 punten per wedstrijden. De verdediging is minder goed, maar het aanvallende team maakte gedurende het seizoen veel goed. De divisie werd overtuigend gewonnen en ook tijdens de play-offs waren de Falcons met twee ruime overwinningen de Seattle Seahawks en de Green Bay Packers de baas. 

Afgelopen zaterdag tijdens de NFL Honors 2017 viel quarterback Matt Ryan meerdere keren in de prijzen. Zo wist hij de FedEx Air & Ground Player of the Year, AP Offensive Player of the Year en de Most Valuable Player of the Year prijzen binnen te slepen. Het is de tweede keer in de geschiedenis van de Falcons dat ze in de Super Bowl staan. In 1998 wisten ze Super Bowl 33 te halen, maar verloren toen met 33-19 tegen de Denver Broncos. Negentien jaar laten krijgen ze een herkansing, maar spelen tegen een zware tegenstander met heel veel ervaring. Het gaat geen makkelijke klus worden voor de Falcons, maar kansloos zijn ze zeker niet.

Half-time show
De half-time show van de Super Bowl wordt net zo goed bekeken als de wedstrijd zelf. In de beginjaren van de Super Bowl was er nog geen echte half-time show. Toen werden vaak muziekkorpsen ingezet om het publiek te vermaken tijdens de rust. De huidige opzet is in het begin van de jaren negentig ontstaan. Het optreden van Michael Jackson in 1993 was één van de best bekeken shows ooit en na dat jaar wilden artiesten maar al te graag optreden tijdens de Super Bowl half-time show. Vorjg jaar was het Beyonce, die door alleen met donkere vrouwelijke dansers op te treden een duidelijk politieke statement probeerde te maken.

Dit jaar is het de beurt aan Lady Gaga, die vriend en vijand verraste met haar versie van het Amerikaanse volkslied tijdens Super Bowl 50. Ook Lady Gaga is niet onbekend met politieke statements in haar muziek en optredens. Dat ze niks van de huidige president Donald Trump moet hebben en liever Hillary Clinton in het Witte Huis had gezien is ook bekend. Toch heeft ze beloofd om tijdens haar optreden Trump niet rechtstreeks aan te vallen. “Wel is er een duidelijke boodschap over tolerantie en gelijkheid”, aldus Lady Gaga. 

 


Commercials
Ook de reclames tijdens de Super Bowl zijn een belangrijk onderdeel van de dag. De bedragen voor een reclame van ongeveer 30 seconden kunnen oplopen tot maar liefst vijf miljoen dollar. Volkswagen, die enkele jaren geleden nog een ware hit scoorde met hun Star Wars reclame, wordt dit jaar beschuldig van racisme. Natuurlijk is het weer erg overdreven en is weinig mis met de commercial van Volkswagen, maar natuurlijk moet er iets te zeuren zijn.


Ook dit jaar trekken bedrijven alles uit de kast. Zo heeft Microsoft Tom Brady weten te strikken voor hun reclame. Wix, een bedrijf voor het ontwikkelen van websites, heeft Jason Statham en Gal Gadot als hoofdrolspelers. John Malkovich speelt op zijn beurt weer in de reclame van Squarespace, een content management systeem. In ieder geval is er weer genoeg te zien tijdens de Super Bowl!

Uitzending
De Super Bowl begint om 00:30 en duurt ongeveer vijf uur De wedstrijd wordt onder andere uitgezonden op Fox TV met Nederlands commentaar en op Fox Sports met Amerikaans commentaar. Indien Fox geen optie is kan de wedstrijd ook worden bekeken op BBC, Sky Sports of via een betaalde stream via NFL GamePass. Het mooie van GamePass is dat zowel de half-time show als de Amerikaanse reclames in het pakket zitten. Voor mensen die echt niks willen missen is het zeker een aanrader.

Nodig je vrienden uit, zet het eten en drinken klaar en meld je alvast ziek voor morgen! Vergeet ook niet gezellig langs te komen op het forum!

Garcia wint in Dubai, Luiten 23ste

Golfer Sergio Garcia heeft de Omega Dubai Desert Classic op zijn naam geschreven. De 37-jarige Spanjaard kwam uit op een totaal van 269 slagen (-19) en bleef zo de Zweed Henrik Stenson met drie slagen voor. De Deen Lasse Jensen en de Brit Tyrrell Hatton werden gedeeld derde met 274 slagen.

Joost Luiten is in Dubai buiten de top twintig geëindigd in het algemeen klassement. De 31-jarige Bleiswijker had 73 slagen nodig in de laatste ronde en kwam uit op een totaal van 283 (-5) en eindigde daarmee op een gedeelde 23e plaats.

Peloton sprint Vermeltfoort centimeters voor finish voorbij

Wielrenner Coen Vermeltfoort is zondag dichter dan ooit gekomen bij de eerste serieuze overwinning uit zijn carrière. De 28-jarige Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kwam enkele centimeters tekort om de slotetappe van de Ronde van Valencia te winnen.

Door harde wind werd de etappe ingekort en reed men in totaal ruim vijftig kilometer in en rond Valencia. De meest serieuze aanval kwam van Iljo Keisse, die medevluchter Sep Vanmarcke achter zich liet en vervolgens hulp kreeg van Michal Kwiatkowski. Het Pools-Belgische duo had het tempo lekker te pakken, maar in de slotkilometer kwam het peloton te dicht in de buurt. 

Dat was het moment voor Vermeltfoort om een ultieme poging op succes te wagen. De Nederlander sprong weg en leek zijn paar meter voorsprong vast te houden...tot de rappe sprinters Bryan Coquard en Nacer Bouhanni hem in de laatste meter van de wedstrijd voorbij kwamen snellen. Coquard won, Vermeltfoort werd derde. 

Nairo Quintana's leiding kwam niet in gevaar en dus heeft de Colombiaan zijn eerste eindzege van het seizoen binnen, dertien seconden voor de Belg Ben Hermans. Op 32 seconden mocht ook de Italiaan Manuel Senni van BMC het podium beklimmen. 

Russische langlaufers proberen wereldtitel door drieeën te delen

In het Amerikaanse Park City worden deze week de wereldkampioenschappen voor junioren en beloften gehouden in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. De langlaufers tot 23 jaar verschenen daarbij zaterdag aan de start van de skiatlon - 15 kilometer klassieke stijl, 15 kilometer vrije stijl - en dat leverde een bijzondere finish op.

Alexander Bolshunov, Alexey Chervotkin en Denis Spitsov uit Rusland wonnen eerder in de week al goud, zilver en brons op de 15 kilometer vrije stijl en wilden het op de skiatlon nog een beetje beter doen. De oplettende lezer zal zich wellicht afvragen hoe je het met drie man beter kunt doen dan het winnen van goud, zilver en brons, maar daar hadden de Russen iets op bedacht: ze probeerden 'gewoon' allemaal tegelijk het goud te winnen.

Na de in klassieke stijl afgewerkte eerste helft lag het trio ver voor de rest op kop en in de laatste kilometer kon men dan ook wat rustiger aan doen. Naast elkaar gingen ze bij de laatste afdaling naar beneden, waarna het op de finish aan moest komen. De drie kwamen langzaam op de eindstreep af en probeerden precies gelijk de streep te passeren, om zo op basis van een gelijke tijd alledrie het goud te krijgen. Dat zat er helaas voor hen niet in. De jury bekeek de beelden en de finishfoto en kon toch enig verschil zien: Bolshunov kreeg zo zijn tweede gouden medaille, Chervotkin werd wederom tweede en brons was voor Spitsov.

De samenvatting van de wedstrijd, met aan het eind de Russen en hun aparte finish (Bron: YouTube)

Uitslag Roda JC - Ajax

Ajax heeft Roda JC in Kerkrade weten te verslaan. In een heel magere wedstrijd wist Ajax effectiever met de kansen om te springen. Amin Younes wist eindelijk zijn eerste goal van het seizoen te maken. Hieronder de statistieken:

Davy Klaasen viert feest na de 1-0. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Davy Klaasen viert feest na de 1-0. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Roda JC

0 - 2

AFC Ajax

     53' Klaassen
 90+3' Younes
 
 Gele kaart: , Klaassen, (AFC Ajax)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.112
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v Leer
Milec (Raykov/86)
Ananou
Kum
van Peppen
El Makrini
Ajagun
van Hyfte
Rosheuvel (van Velzen/73)
Schahin (Papazoglu/59)
Paulissen
  Onana
Veltman
Sanchez
Viergever
Sinkgraven
Klaassen
Schone
Ziyech (van de Beek/81)
Kluivert (Nouri/67)
Dolberg
Younes

Honderden arrestaties bij IS-aanhang Turkije

De Turkse politie heeft bij invallen in heel het land circa vierhonderd mensen opgepakt die ervan worden verdacht aanhanger te zijn van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De meeste aanhoudingen, 150, waren in de provincie Sanliurfa aan de Syrische grens, maar ook in de hoofdstad Ankara zijn zestig vermeende IS-aanhangers opgepakt, meldden Turkse media zondag.

Onder de verdachten zouden veel buitenlanders zijn. De Turkse regering houdt de soennitische extremisten van IS verantwoordelijk voor bloedige aanslagen in het land, zoals die nieuwjaarsmorgen op de nachtclub Reina in Istanbul. Daarbij vielen 39 doden.

Het Turkse leger vecht sinds augustus ook in Syrië zelf tegen IS. De luchtmacht bestookt de jihadisten onder meer veelvuldig bij al-Bab ten noordoosten van de stad Aleppo. Volgens meldingen zondag van waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zijn de jihadisten er desondanks in opmars en zijn ze bezig al-Bab te heroveren.

Honderden arrestaties bij IS-aanhang Turkije
Honderden arrestaties bij IS-aanhang Turkije (Foto: ANP)

Man biedt het hoofd aan 43 kokosnoten, nieuw wereldrecord

Rashid Naseem, een dertigjarige man uit het Pakistaanse Karachi, kreeg het in 2016 hoog in zijn bol en besloot een jaren oud wereldrecord aan te vallen. Om het bestaande record uit de boeken te vagen diende de Pakistaan tientallen kokosnoten met het hoofd te breken binnen een minuut tijd. Na maanden van voorbereiding lukte het hem in januari dan eindelijk een nieuw wereldrecord te vestigen: hij kopte maar liefst drieënveertig (!) kokosnoten in een minuut tijd.

Naseem ondernam zijn succesvolle poging in zijn thuisland en liet alles vastleggen op film. Hij begon wat onwennig en moest direct aanzetten. De opening bleek achteraf het moeilijkste gedeelte: de kop was eraf en Naseem kwam op stoom.

Hoewel sommige kokosnoten pas na meerdere kopstoten braken, liet de Pakistaan het hoofd niet hangen en hield het tempo hoog. Hij zette stug door en in combinatie met hoofdpijn leverde hem dat uiteindelijk de overwinning op. Of zijn jarenlange ervaring in martial arts hem heeft geholpen kon hij niet (meer) zeggen.

Het wereldrecord kwam niet bepaald uit de lucht vallen. Naseem kende een strenge en maandenlange voorbereiding. Gedurende zes maanden trok hij zich terug en trainde hij dagelijks. Dat was niet geheel zonder risico; hij liep daarbij meerdere blessures op. Hij hield het hogere doel echter altijd in zijn achterhoofd. 

In januari kopte Hindustan Times met het nieuwe wereldrecord, maar helemaal nieuw is het kapot koppen van noten en vruchten niet voor Naseem. In 2016 brak hij al eens 210 walnoten binnen een minuut. Waar zijn prangende behoefte vandaan komt om dingen kapot te maken met het hoofd is niet bekend.

Het kokosnoten-record zal, als het aan de Pakistaan ligt, niet het laatste record zijn dat sneuvelt. Zijn ultieme doelstelling is om tenminste vijfitig records te breken en 'zijn land trots te maken'. Welk record Naseem als volgende een kopje kleiner maakt liet hij in het midden.

Auto volkszanger Frank van Etten uitgebrand

Volkszanger Frank van Etten zag zaterdagavond twee auto's in vlammen opgaan. In Apeldoorn brandden zijn Mercedes en de auto van zijn vrouw uit.

"Gisteravond hebben ze mijn Tour auto in de brand gestoken!", schreef Frank zondag op Facebook. "Helaas is de auto van mijn vrouw ook slachtoffer geworden van de brand..." Zijn fans steken hem via social media een hart onder de riem.

Volgens Omroep Gelderland trad Frank zaterdag op tijdens de zestiende verjaardag van de dochter van een bevriende ondernemer. Bij de brand vielen geen gewonden.

Frank, die bekend werd dankzij zijn deelname aan de Hazes-talentenjacht Bloed, zweet en tranen, is geschrokken van de vermoedelijke brandstichting. "Wil verder niet ingaan op pers en vragen die mij de hele ochtend al gesteld worden. Politie doet nader onderzoek."

Amsterdamse (92) overleden na keukenbrand

Een 92-jarige Amsterdamse is zondag in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij een brand in haar woning. Volgens de brandweer stond de bejaarde vrouw bij het fornuis in de keuken van haar woning aan de Marnixstraat toen ze tijdens het zetten van thee heet water over zich heen kreeg. Daarna heeft haar kleding vlam gevat.

Ze werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Amsterdamse (92) overlijdt na brand in keuken
Amsterdamse (92) overlijdt na brand in keuken (Foto: ANP)

Ajax-eSporter geblokkeerd bij FIFA 17

Koen Weijland, de officiële FIFA-gamer van Ajax, kon even niet spelen. Zijn account was geblokkeerd en de mensen die hem konden helpen, werkten niet in het weekend. En dat terwijl Weijland moest spelen om zich te plaatsen voor een toernooi.

Weijland deed zijn beklag op Twitter. De klantenservice van EA Sports, @EAHelp, antwoordde, maar kon niet veel veranderen. Weijland denkt dat zijn account bij EA Sports is geblokkeerd omdat iemand anders meerdere keren heeft geprobeerd in te loggen.

Weijland staat sinds vorig jaar onder contract bij Ajax. Hij doet mee aan nationale en internationale FIFA17-toernooien. Weijland kreeg rugnummer 39 van Ajax. Hij is vijfvoudig Nederlands kampioen en was meerdere keren nummer 1 van de wereld. Ajax en andere clubs willen met gamers jonge fans bereiken.

Ajax-eSporter geblokkeerd bij FIFA 17
Ajax-eSporter geblokkeerd bij FIFA 17 (Foto: BuzzT)

Doden door winterweer Pakistan en Afghanistan

In Pakistan en Afghanistan zijn als het gevolg van hevig winterweer tientallen doden gevallen. Grote delen van beide landen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en lawines zorgen voor gevaarlijke situaties.

In het noorden van Afghanistan vielen negentien doden en zeventien gewonden bij lawines, ingestorte huizen en verkeersongelukken. In de noordelijke Pakistaanse regio Chitral vielen negen doden, onder wie zeven kinderen toen een lawine een klein dorpje bedolf. Zeker veertien mensen worden nog vermist. Voor hun leven wordt gevreesd.

Veel dorpen en steden zijn afgesloten van de buitenwereld. Door het slechte weer is het voor hulpverleners moeilijk om de getroffen gebieden te bereiken. In de Afghaanse hoofdstad Kaboel ligt het openbare leven nagenoeg stil. Alle overheidsgebouwen zijn gesloten.

Doden door winterweer Pakistan en Afghanistan
Doden door winterweer Pakistan en Afghanistan (Foto: ANP)

'Chaves gaat debuteren in Tour de France'

Het lijkt erop dat Esteban Chaves komende zomer zijn debuut in de Tour de France gaat maken. De 27-jarige Colombiaan van ORICA-Scott reed vorig jaar nog de Giro d'Italia en Vuelta a España, waarin hij als tweede respectievelijk derde eindigde. 

Mundo Ciclistico zegt te weten dat Chaves halverwege februari zijn deelname aan de Tour definitief zal bevestigen. Hij is dan weer in het land voor het nationale kampioenschap, nadat hij in Australië de Tour Down Under en de Herald Sun Tour reed. 

De Giro zou hij dit jaar laten voor wat het is en in plaats daarvan gaat Chavito zich dan in Colombia met wat ploeggenoten en technische staf voorbereiden op het rijden van een topklassement in de Tour. 

NBA: Recordzege voor Greg Popovich

In de zomer van 1996 maakte de wereld kennis met de Spice Girls, werd in Nederland de opkomstplicht afgeschaft en bezorgde Oliver Bierhoff Duitsland de Europese voetbaltitel. In de Verenigde Staten kreeg Greg Popovich zijn eerste contract als hoofdcoach bij de San Antonio Spurs. Ruim twintig jaar en vijf titels later boekt Popovich zijn 1128e overwinning als coach van de Spurs. Hij passeerde daarmee Jerry Sloan, oud-coach van de Utah Jazz, als meest succesvolle coach bij dezelfde club in de geschiedenis van de NBA.

De Spurs kenden geen genade met de Denver Nuggets en wonnen in eigen huis met 121-97. Zoals gewoonlijk was Kawhi Leonard de beste speler op het veld, maar hij had dit keer weinig speeltijd nodig om het verschil te maken. De veteranen Manu Ginobili en Tony Parker, die samen met coach Popovich voor heel veel Spurszeges hebben gezorgd, eindigden allebei met achttien punten.

De recordzege van Greg Popvich. Bron: YouTube.

De Cleveland Cavaliers boekten in New York een eenvoudige zege op de Knicks. De wedstrijd was een beetje beladen. De vedettes van beide ploegen LeBron James en Carmelo Anthony zijn al sinds de middelbare school vrienden van elkaar. Beide spelers begonnen hun NBA carriere in 2003. De twee spelers hebben de wens uitgesproken om ooit samen in één team te spelen. Anthony ligt de laatste maanden flink onder vuur bij de luidruchtige fans van de Knicks en er wordt in de pers regelmatig gesproken over een deal die Anthony naar de Cavaliers zal sturen.

In Madison Square Garden nam Cleveland al snel een ruime voorsprong. Bij rust stond het 45-64. Dit verschil werd in het derde kwart nog groter. In het vierde kwart kwam New York nog enigszins terug, maar spannend werd de wedstrijd nooit meer, 104-111.

LeBron James eindigde met 32 punten en 10 assists. Hij werd en passant de jongste speler ooit die de kaap van 28.000 punten rondde.

Carmelo Anthony, regelmatig uitgejouwd door zijn eigen fans, kwam tot 17 punten.

De Golden State Warriors boekten in Sacramento een verrassende nederlaag tegen de Kings. In een wedstrijd waarin de emoties bij vlagen hoog opliepen en Warriors-coach Steve Kerr naar de kleedkamer werd gestuurd, waren de Kings in een verlenging met 109-106 te sterk.

DeMarcus Cousins was de grote man bij Sacramento, met 32 punten, 12 rebounds en 9 assists. Ook zijn backup Willie Cauley-Stein kwam tot een voor zijn doen verdienstelijke 14 punten. Hiermee werd weer eens aangetoond dat de centerpositie de zwakke plek van de Warriors is.

Bij Golden State kwam Stephen Curry tot 35 punten na weer een avondje fantastisch schieten. Curry miste in de verlenging echter een eenvoudige lay-up die de Warriors een late voorsprong zou hebben gegeven. Kevin Durant kende een off-night. De voormalig MVP schoot slechts twee op tien en kwam niet verder dan tien punten.

De Miami Heat wonnen voor de tiende keer op rij. Het is na de belabberde seizoensstart van Miami de meest onwaarschijnlijke zegereeks in de NBA dit jaar. De Philadelphia 76ers werden kinderlijk eenvoudig opzij geschoven, 102-125. Hassan Whiteside domineerde onder de basket. In slechts 26 minuten kwam de center van de Miami Heat tot 30 punten en 20 rebounds.

Uitslagen:

Washington Wizards – New Orleans Pelicans 105-91
Atlanta Hawks – Orlando Magic 113-86
Indiana Pacers – Detroit Pistons 105-84
Miami Heat – Philadelphia 76ers 125-102
New York Knicks – Cleveland Cavaliers 104-111
Utah Jazz – Charlotte Hornets 105-98
Phoenix Suns – Milwaukee Bucks 112-137
San Antonio Spurs – Denver Nuggets 121-97
Minnesota Timberwolves – Memphis Grizzlies 99-107
Sacramento Kings – Golden State Warriors 109-106 (OT)

Verslag UFC Fight Night 104: Bermudez vs Jung

The Korean Zombie is terug, en hoe! Na drie jaar niet in de octagon gestaan te hebben, heeft Jung Chan-sung laten zien dat hij het vechten nog niet verleerd is. Binnen één ronde sloeg hij Dennis Bermudez knock-out. Door een prachtig getimede upper-cut verloor Bermudez kort het bewustzijn en Jung maakte het gevecht daarna perfect af. Scheidsrechter Herb Dean kon niets anders doen dat de wedstrijd in de eerste ronde al na twee minuten en 49 seconden beëindigen.

Bermudez begon agressief aan het gevecht en hij probeerde Jung constant naar de grond te krijgen. Maar Jung verdedigde hierop elke keer weer foutloos. De Zuid Koreaan werd nog wel een keer goed op de kin geraakt en leek hierna aangeslagen, maar Bermudez was niet snel genoeg om hier zijn voordeel uit te halen. Jung herstelde, ontweek daarna een wilde slag van Bermudez en counterde met de beslissende upper-cut. Jung heeft nu vijf van zijn zes gevechten in de UFC gewonnen, zijn enige verlies was tegen kampioen Jose Aldo. Bermudez zakt naar drie verloren partijen, tegenover negen overwinningen in deze divisie.


Interview Korean Zombie en hoogtepunten van het gevecht (Bron: Youtube)

Grasso vs Herrig
Felice Herrig nam het op tegen de nog ongeslagen Alexa Grasso, die haar debuut in de UFC maakte. De populaire Grasso kon het tempo van Herrig niet aan. Elke keer als de Mexicaanse doorkwam met een stoot, counterde Herrig met een combinatie van stoten. Technisch zat het ook nog niet helemaal lekker bij Grasso, want bij elke high-kick opende ze haar verdediging door haar handen te laten zakken. De 32-jarige Lil Buldog kon hiervan duidelijk profiteren. Na drie ronden van elk vijf minuten waren de juryleden het dan ook unaniem met elkaar eens dat Herrig deze partij had gewonnen, haar tweede achtereenvolgende overwinning in haar nog korte carrière in de UFC. De sympathieke Grasso begint haar debuut in de UFC met een verlies en zal sterker terug moeten komen om aan de hoge verwachtingen, die men toch van haar heeft, te voldoen.


Overzicht UFC Fight Night 104 (Foto's: Getty)

Overige uitslagen
James Vick verslaat Abel Trujillo na opgave (D’Arce choke) – ronde 3, 0:49
Volkan Oezdemir verslaat Ovince Saint Preux na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Marcel Fortuna verslaat Anthony Hamilton door knock-out (stoten) – ronde 1, 3:10
Jessica Andrade verslaat Angela Hill na unaniem jurybesluit (30-27, 30-27, 30-27)
Curtis Blaydes verslaat Adam Milstead via technisch knock-out (blessure) – ronde 2, 0:59
Chas Skelly verslaat Chris Gruetzemacher na opgave (rear-naked choke) – ronde 2, 2:01
Ricardo Lucas Ramos verslaat Michinori Tanaka na unaniem jurybesluit (29-28, 30-27, 29-28)
Tecia Torres verslaat Bec Rawlings na unaniem jurybesluit (30-27, 30-27, 30-27)
Niko Price verslaat Alex Morono door knock-out (stoten) – ronde 2, 5:00
Khalil Rountree verslaat Daniel Jolly door knock-out (knie) – ronde 1, 0:52

Overige bonussen 
Jung Chan-sung, Marcel Fortuna, Jessica Andrade en Jessica Hill verdienden elk een extra 50.000 dollar met hun indrukwekkende optreden tijdens dit gala (Performance of the Night).


PVV'ers voor inreisverbod, rest fel tegen

PVV-stemmers zijn in meerderheid voorstander van het door Donald Trump ingestelde inreisverbod. Uit de wekelijkse enquete van Maurice de Hond blijkt dat maar liefst 80% die maatregel positief beoordeelt. Bij alle andere partijen is die score lager dan 20%, waarbij VVD, CDA en 50Plus nog het hoogste scoren.

Van de linkse partijen beoordeelt een meerderheid het verbod juist negatief: van de PvdA-, D66- en GroenLinksachterban doet zelfs meer dan 95% dat. De vervolgvragen van De Hond, over het instellen van een dergelijk inreisverbod in Nederland en over de afkeurende reactie van premier Rutte, laten een vergelijkbaar beeld zien. Opmerkelijk genoeg vindt 90% van de PvdA-achterban de reactie van Rutte de juiste, tegen 'slechts' 69% van zijn eigen stemmers.

De Hond stelde ook vragen over het verloop van de campagne. Zo zou volgens het panel het kwartet lijsttrekkers dat meedoet aan het premiersdebat moeten bestaan uit Mark Rutte, Geert Wilders, Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher. Sybrand Buma en Jesse Klaver volgen op enige afstand. Als er gekozen moet worden tussen Rutte, Wilders en Asscher als premier, dan gaat Asscher opmerkelijk genoeg aan kop: 32% ziet hem het liefste als premier, op de voet gevolgd door Rutte (31%); de steun voor premier Wilders is 22%.

De belangrijkste thema's voor de verkiezingscampagne worden volgens de invullers zorg, sociale zekerheid, terrorisme, onderwijs en de rol van de EU.

In de wekelijkse zetelpeiling slechts kleine verschillen, maar wel allemaal van rechts naar links: PVV, VVD en VNL verliezen allemaal een zetel (waarmee Jan Roos weer op 0 staat), GroenLinks, PvdA en SP krijgen er eentje bij.

maurice de hond thema tk2017 (Foto: maurice de hond)
De belangrijkste thema's voor de verkiezingen per partij (Afbeelding: Maurice de Hond)

Stannard wint slotrit Herald Sun Tour, Howson pakt eindzege

De slotrit van de Australische Herald Sun Tour is gewonnen door Ian Stannard. De Britse renner van Team Sky was in de 121 kilometer lange slotrit rond Kinglake de beste van een kopgroep van zo'n tien man.

Terwijl Stannard de handen al in de lucht had leek Aaron Gate van Aqua Blue Sport nog dicht in de buurt te komen, maar dat lukte net niet meer. Taco van der Hoorn reed namens Roompot-Nederlandse Loterij naar een mooie derde plek, wat voor de 23-jarige Nederlander de eerste podiumplek is in een wedstrijd van dit niveau.

Damien Howson zag zijn leiding in het algemeen klassement niet meer in gevaar komen en de Australiër van ORICA-Scott pakte zo zijn eerste grote overwinning. Zijn landgenoot Jai Hindley pakte de tweede plek in het eindklassement, Kenny Elissonde mocht namens Sky naar het podium. 

Komende nachten kans op gladheid

De komende nachten kan het lokaal glad worden. Na ruim een week met zacht weer duikelen de temperaturen weer omlaag. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag kan er op grote schaal gladheid ontstaan door bevriezing en vooral in het Noorden en Oosten mogelijk lichte sneeuwval, meldt Weeronline zondag.

Later in de week daalt de temperatuur in de nachten naar -3 tot -8 graden Celcius. De lucht wordt dan droger waardoor de kans op gladheid afneemt. Volgend weekeinde kan er volgens het meteorologisch bureau waarschijnlijk weer geschaatst worden op ondergelopen weilanden.

Komenden nachten kans op gladheid
Komende nachten kans op gladheid (Foto: ANP)

D66-politica: Geert premier, Amsterdam republiek

Wethouder Simone Kukenheim sprak op de nieuwjaarsreceptie van Ninsee in Amsterdam. Daar deed de D66-wethouder een opmerkelijke uitspraak. Zij wil van de hoofdstad van Nederland een republiek maken als Geert Wilders premier van Nederland wordt.

Met deze verdelende uitspraak wil Simone verdeling van Amsterdammers onderling voorkomen. De politica is zo sterk gekant tegen onverdraagzaamheid dat een PVV-premier niet verdraagbaar is voor haar. Dus Amsterdam afscheiden van de rest van Nederland is dan nog de enige mogelijkheid. De activistisch ingestelde D66’er is tevens een fan van rebellie.

Dit soort onhaalbaar separatistisch dagdromen werd eerder al zichtbaar nadat Donald Trump tegen de verwachtingen in tóch de president van Amerika werd. Veel ‘sterren’ zeiden voor de verkiezingen te verhuizen naar andere landen of zelfs naar Mars. Geen van allen heeft echter woord gehouden.

LB: Kim Kardashian scheldt zussen uit op Snapchat

Lekker Belangrijk; nieuws dat je niet wil missen!

Kim Kardashian moest zaterdag 30 minuten op haar personal trainer wachten. En dat was allemaal de schuld van Khloé en Kourtney. De vrouw van Kanye West haalde op Snapchat dan ook flink uit naar haar zussen.

Joe is de personal trainer van zowel Kim als Khloé en Kourtney. Kims zussen hadden een trainingssessie met Joe voorafgaand aan zijn afspraak met Kim. Doordat Kourtney te laat was voor die afspraak liep alles uit. Met als resultaat een ongeduldige en beledigde Kim.

"Ik en mijn vriendin Nikki zitten hier te wachten totdat Joe komt opdagen omdat de workout van mijn zussen 30 minuten later is begonnen. Bedankt eikels", zegt de realityster in haar eerste Snapchat-filmpje. Al snel postte Kim een tweede video: "Oké, serieus Kourtney en Khloé, f*ck jullie! Dit is zo onbeschoft! Ik zit al 30 minuten in mijn garage te wachten op de trainer. Ik heb ook een leven."

Uiteindelijk komt Joe binnenlopen. "Oh, kijk eens wie heeft besloten om toch te komen", zegt Kim. Als ze Joe heeft uitgehoord en blijkt dat Kourtney degene is die laat was, haalt Kim nog één keer uit. "F*CK JOU KOURTNEY!!!! En dan zeggen ze dat ik altijd laat ben!"

Kim scheldt zussen uit op Snapchat (Foto: Screenshot Snapchat)
Kim scheldt zussen uit op Snapchat (Foto: Screenshot Snapchat)

Betoging tegen ontruiming bedoeïendorpen

Duizenden mensen zijn zaterdag in de Israëlische stad Tel Aviv de straat opgegaan om te protesteren tegen de ontruiming van twee bedoeïendorpen. Zowel Arabieren als Joden deden mee aan de betoging. Ze zwaaiden Palestijnse en Joodse vlaggen.

De circa vijfduizend betogers zijn tegen verdere ontruiming van de bedoeïendorpen in de Negevwoestijn. Afgelopen maand werden huizen afgebroken in Umm al-Hiran en Kalansua. Bij die acties vielen tevens doden.

De Israëlische autoriteiten beschouwen tientallen bedoeïendorpen als illegaal. Daar leven naar schatting 80.000 Palestijnse bedoeïen met een Israëlisch paspoort.

Betoging tegen ontruiming bedoeïendorpen
Betoging tegen ontruiming bedoeïendorpen (Foto: ANP)

Rugbylegende Van der Westhuizen (45) in kritieke toestand in ziekenhuis

De Zuid-Afrikaanse rugbylegende Joost van der Westhuizen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De 45-jarige oud-rugbyer heeft een ernstige en uiteindelijk dodelijke spierziekte, vergelijkbaar met ALS, waar hij al sinds 2011 mee te kampen heeft.

De J9 Foundation, de stichting van Van der Westhuizen, liet via Facebook weten dat het niet best gaat met de voormalig wereldkampioen. "Joost is eerder vandaag naar het ziekenhuis overgebracht en ligt in kritieke toestand. We vragen een ieder om de privacy van de familie te beschermen", leest het statement. 

Van der Westhuizen speelde 89 keer voor Zuid-Afrika en staat zesde op de lijst van spelers met de meeste wedstrijden ooit voor het land. In 1995 beleefde hij als speler het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse rugbygeschiedenis: in Johannesburg werd de ploeg in eigen land wereldkampioen door Nieuw-Zeeland in de finale te verslaan in bijzijn van de kersverse president Nelson Mandela. 

Svitolina wint eenzijdige tennisfinale Taipei

Tennisster Elina Svitolina heeft zondag het WTA-toernooi van Taipei op haar naam geschreven. Het werd een eenzijdige finale in de Taiwanese hoofdstad, waarin de Oekraïnse afrekende met de Chinese Peng Shuai.

Svitlona, de mondiale nummer dertien, verloor gelijk haar service, maar pakte die snel weer terug. Bij 3-3 leverde Peng (WTA-71) twee keer op rij haar opslag in en dat koste haar de eerste set. In het tweede bedrijf was het wederom Svitolina die haar opslag inleverde, maar weer pakte ze die gelijk terug met een dubbele break en op 5-2 maakte ze het op haar derde matchpoint af: 6-3, 6-2. 

Voor Svitolina is het de vijfde toernooizege uit haar carrière en de nog altijd maar 22-jarige Oekraïnse maakt een mooi lijstje zo al vroeg in het jaar weer wat langer: in 2013, 2014, 2015, 2016 en nu ook 2017 won ze steeds één toernooi. 

'Politiek ziet laaggeletterden over het hoofd'

Politieke partijen zien een kwart miljoen laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking over het hoofd doordat verkiezingsprogramma's voor deze groepen onbegrijpelijk zijn. Het College voor de Rechten van de Mens roept partijen op om de vijf belangrijkste standpunten in eenvoudige taal op te schrijven.

"Toegang tot begrijpelijke (digitale) informatie is voor mensen met een beperking van groot belang om hun kiesrecht te kunnen uitoefenen. Ook andere burgers verkiezen eenvoudige taal boven gebruik van jargon en lange teksten", stelt het College.

De stichting Lezen en Schrijven sluit zich daarbij aan. "Grote groepen vallen nu buiten de boot omdat ze niet goed geïnformeerd worden. Laaggeletterden kunnen geen goede keuze maken, ze haken af met stemmen", zegt een woordvoerster.

Volgens het College zou Nederland een voorbeeld aan Duitsland moeten nemen. Daar hebben verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma's al in eenvoudige taal opgeschreven. In Nederland hebben alleen D66 en de ChristenUnie speciale verkiezingsprogramma's voor laaggeletterden. "Dat is al wel een verbetering, maar het is nog niet goed genoeg", meent de zegsvrouw van Lezen en Schrijven. Om mensen die niet goed kunnen lezen te helpen heeft de stichting een speciale verkiezingskrant in 'gewone taal' gemaakt.

'Politiek ziet laaggeletterden over het hoofd'
'Politiek ziet laaggeletterden over het hoofd' (Foto: ANP)

Nederland tegen Bosnië in Davis Cup

De Nederlandse tennissers staan in april in de Davis Cup tegenover Bosnië en Herzegovina. Dat land won in de eerste ronde van Groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone zonder al te veel problemen van Polen.

Het duel in het Bosnische Zenica is nog niet voorbij, maar na drie wedstrijden staan de Bosniërs met 3-0 voor en dus kan Polen ook met twee zeges zondag niks meer terugdoen. De ploeg van de nieuwe captain Paul Haarhuis had in de eerste ronde een bye en hoefde dus niet in actie te komen. 

Van 7 tot en met 9 april strijden de twee landen in Bosnië om een plekje in de wereldgroep van volgend jaar. 

Qatar Airways maakt langste lijnvlucht

Vanuit Doha (Qatar) is zondagmorgen een vliegtuig vertrokken voor een non-stopvlucht naar Auckland in Nieuw-Zeeland. De lijnvlucht over 14.500 kilometer is de langste ooit, meldt Flightradar24.

De heenreis van de Boeing 777-200LR van Qatar Airways duurt 16 uur en 20 minuten. De terugreis duurt een uur en tien minuten langer, vanwege de wind. Je kunt de vlucht hier volgen.

Het record van de langste non-stoplijnvlucht stond tot nu toe op naam van Emirates. Die vliegt van Dubai naar Auckland. De vlucht is zo'n 300 kilometer korter.

Qatar Airways maakt langste lijnvlucht
Qatar Airways maakt langste lijnvlucht (Foto: ANP)

Justitie VS in beroep tegen inreisuitspraak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zaterdag officieel beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in Seattle, die de reisbeperking voor mensen uit zeven moslimlanden schorste. Dat blijkt uit de ingediende stukken bij de rechtbank.

Vrijdag bepaalde een rechter dat de inreisbeperking voor de VS direct moet worden opgeheven. Daarmee werd de maatregel van president Donald Trump teruggedraaid, die per decreet had vastgelegd dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië niet meer het land in mochten, ongeacht een geldig visum.

De regering liet al weten de rechterlijke uitspraak aan te vechten. Trump noemde het oordeel van de rechter 'krankzinnig' en sprak van een 'zogenaamde rechter'.

Justitie VS in beroep tegen inreisuitspraak
Justitie VS in beroep tegen inreisuitspraak (Foto: ANP)

Brand in woning winkelstraat Dordrecht

In de nacht van zaterdag op zondag is in een woning in de Voorstraat in Dordrecht brand uitgebroken. De brandweer, die met veel materieel erop af ging, meldt dat een persoon uit de woning is gehaald.

De brand was ontstaan in de vloer tussen twee verdiepingen van de woning aan de winkelstraat. Nadat de brandhaard was gevonden had de brandweer niet lang meer nodig om het vuur onder controle te krijgen.

Brand in woning winkelstraat Dordrecht
Brand in woning winkelstraat Dordrecht (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: veel bewolking, kans op regen

Is februari nat en koel,
dan is juli dikwijls heet en zwoel.

Het wordt vandaag een saaie zondag met veel bewolking, met in de ochtend in het noorden van het land nog wat regen. Het zuiden van het land kan 's middags rekenen op wat nattigheid. Heel af en toe is het mogelijk dat de zon zich even laat zien, maar veel kans geef ik haar niet. 

De temperatuur ligt rond de 7 graden Celsius, de wind is zwak tot matig en weet niet uit welke hoek ze wil waaien vandaag. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:13
Zon onder: 17:34
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1654 Tweede en laatste opvoering van Vondels treurspel Lucifer. De autoriteiten verbieden verdere voorstellingen en het stuk blijft bijna twee eeuwen weg van het toneelpodium.
1831 De 29-jarige Nederlandse marineofficier Jan van Speijk laat zijn eigen kanonneerboot exploderen in de haven van Antwerpen vol munitie om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de Belgen; dat was tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog.
1958 De Amerikaanse luchtmacht verliest een atoombom voor de kust van Georgia, de bom is nog steeds niet teruggevonden.
1971 Antares, de maanlander van de Apollo 14, landt op de maan.
2005 In de provincie Groningen barst een discussie los over de veiligheid en gezondheidsrisico's van de oude smeerpijp die aan het begin van de 20e eeuw is aangelegd tussen de stad Groningen en Delfzijl. Er bestaan ernstige vermoedens dat de pijp, die sinds 1979 niet meer wordt gebruikt, lek is en dat daardoor kwik en andere giftige stoffen vrijkomen.
2013 Zes weken na de dodelijke groepsverkrachting van een 23-jarige studente in de Indiase hoofdstad New Delhi start de rechtszaak tegen vijf van de vermoedelijke verkrachters. Het proces vindt plaats achter gesloten deuren.

Een foto van een paar weken geleden op de Veluwe (Foto: Disbatch)
Een foto van een paar weken geleden op de Veluwe (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aanvaller Parijs fit voor ondervraging

De man die vrijdag met een kapmes militairen aanviel bij het Louvre in Parijs is buiten levensgevaar en is fit genoeg om te worden ondervraagd. De Franse justitie liet zaterdag weten dat de 29-jarige Egyptenaar formeel is vastgezet.

De man, Abdullah Reda al-Hamamy, werd neergeschoten en raakte zwaargewond toen hij de militairen aanviel bij een winkelcentrum bij het Louvre. De Franse president François Hollande noemde de aanval later een terroristische aanslag.

Een van de militairen raakte lichtgewond. Het museum ging na het incident dicht en opende zijn deuren zaterdag weer. Volgens de politie had de aanvaller een rugzak bij zich met verfspuitbussen, maar had hij geen explosieven bij zich.

Aanvaller Parijs fit voor ondervraging
Aanvaller Parijs fit voor ondervraging (Foto: ANP)

Cigdem Yuksel wint Zilveren Camera 2016

Fotografe Cigdem Yuksel heeft de Zilveren Camera 2016 gewonnen, de prijs voor de beste journalistieke foto van het jaar. Dat werd zaterdag bekendgemaakt in Hilversum. Yuksel wint de prijs voor de serie Syrian child labour, over Syrische vluchtelingenkinderen die in Turkse fabrieken lange werkdagen draaien om goedkope producten te maken voor de Europese consument.

De jury was onder de indruk van de kleuren en sterke composities van haar foto's, maar ook van het feit dat de serie ,,ons als Westerse consumenten confronteert met de consequenties van onze politieke en economische keuzes". Yuksel, die op dit moment als freelance fotograaf voor de Volkskrant werkt, won in de categorie Nieuws Internationaal (serie). De winnaar van vorig jaar, Eddy van Wessel, werd in deze categorie tweede.

Winnares Yuksel kon in eerste instantie weinig anders uitbrengen dan "Wow, wow, wow, wow!" Later bedankte ze haar collega's en de jury.

Terlou
Documentairemaker, fotograaf en arts Ruben Terlou won de prijs voor vernieuwende fotojournalistiek voor zijn fotoserie Langs de oevers van de Yangtse, waarin hij een beeld geeft van het huidige China. Hij maakte daarover ook een tv-serie voor de VPRO. Terlou droeg zijn prijs op aan Karen de Bok, de onlangs overleden hoofdredacteur tv van de VPRO, "die mij de kans en het vertrouwen heeft gegeven om bij de VPRO een programma te maken".

De prijsuitreiking vond plaats in Museum Hilversum. Daar (en ook op deze website) zijn de genomineerde en winnende foto's te zien.

Cigdem Yuksel wint Zilveren Camera 2016
Cigdem Yuksel wint Zilveren Camera 2016 (Foto: ANP)

VS willen vrede Russen en Oekraïne herstellen

De Verenigde Staten gaan zich inzetten om de vrede en veiligheid langs de grenzen tussen Oekraïne en Rusland te herstellen. Dat beloofde president Donald Trump aan zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko.

"We zullen met Oekraïne, Rusland en alle andere betrokken partijen werken om ze te helpen vrede langs de grens te herstellen", luidt de verklaring van zaterdag uit het Witte Huis. Kiev liet volgens de BBC weten dat beide leiders tijdens het telefoongesprek het belang van een wapenstilstand benadrukten.

In het oosten van Oekraïne is de strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten de laatste tijd verhevigd. Zo kwam zaterdag een hoge bevelhebber van de separatisten om het leven door een autobom in Loehansk. De rebellen houden Oekraïne daarvoor verantwoordelijk.

Voor de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties is de opgelaaide strijd reden om het "agressieve" optreden van Rusland te veroordelen. "Wij willen echt onze betrekkingen met Rusland verbeteren. Echter, de vreselijke situatie in het oosten van Oekraïne is er een die een duidelijke en krachtige veroordeling van de Russische acties vereist", zei ambassadeur Nikki Haley donderdag in de Veiligheidsraad.

Ook waarschuwde ze dat de sancties die aan Rusland zijn opgelegd vanwege de annexatie van de Krim, pas opgeheven worden als Moskou het schiereiland teruggeeft aan Oekraïne.

Rusland beschuldigt op zijn beurt Oekraïne van het schenden van internationale afspraken, omdat het land burgers bestookt in Oost-Oekraïne. Verder zou Kiev wapensystemen in de strijd gooien die niet mogen worden gebruikt volgens vredesafspraken die zijn gemaakt in Minsk.

VS willen vrede Russen en Oekraïne herstellen
VS willen vrede Russen en Oekraïne herstellen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
review
The World Ends With You: Final Remix
review
CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy
special
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'
review
FIFA 19
©FOK.nl e.a.