FOK!toen: Palisades Park

Vandaag een FOK!toen-column over Palisades Park. Om het hele verhaal te vertellen dienen we te beginnen bij mijn compulsieve neiging om statistieken over mijn eigen leven bij te houden. Vooral muziekluisterpatronen volg ik nauwgezet. Al bijna 50.000 liedjes scrobblede ik met Last.fm vanaf mp3, mobiel, pc en online luisterdiensten. 

Vroege advertentie voor Palisades Park
Last night I took a walk after dark
(A swingin' place called Palisades Park)
To have some fun and see what I could see
(That's where the girls are)

Freddy Cannon: "Palisades Park" 
Vaak zijn het zeer tijdelijke verslavingen: vind ik in mijn ogen een pareltje, dan luister ik 'm soms wel dertig of veertig keer op één dag tot ik 'm kan dromen en daarna vijf jaar lang niet meer. Toen ik op 30 mei dit jaar de Billboard Hot 100 van 1962 beluisterde viel mijn oor op nummer veertien van dat jaar, een in Nederland volgens mij volslagen onbekend liedje van (min of meer eendagsvlieg) Freddy Cannon, getiteld “Palisades Park” - klik hier voor YouTube-linkje. In de dagen erna luisterde ik het 40 keer

I took a ride on a shoot-the-chute
That girl I sat beside was awful cute
After we stopped she was holdin' hands with me

Aanvankelijk trokken twee zaken me aan: het hysterisch vrolijke rock-'n-roll en de uitmuntend geschreven tekst. Het komt (in de categorie voorgeproduceerde bubblegumpopmuziek uit het begin van de sixties) in de buurt van poëzie. Het refrein maakt buitengewoon slim gebruik van de vele attracties die te verwachten zijn in een pretpark als Palisades:

My heart was flyin' up like a rocket ship
Down like a roller coaster
Back like a loop-the-loop
And around like a merry-go-round

Palisades Park, New Jersey 
Ik zeg 'een pretpark als Palisades' omdat het daadwerkelijk bestond. Een hedendaagse equivalent zou een liedje zijn over de Efteling of Walibi dat hoog in de Top 40 staat. Het park lag in New Jersey, op tramafstand van New York. In de 19e en het begin van de 20e Eeuw werden aan het eind van trolleybus- en -trambanen zogeheten 'trolleyparken' aangelegd. Aanvankelijk begon het met parken en picknickbankjes, al snel kwamen de eerste draaimolens en voor men het wist was het moderne pretpark uitgevonden. Een voorbeeld van zo'n park anno 1910, Idora Park in Oakland:
Idora Park Oakland, 1910

Eén van die vroege parken was Palisades, opgericht in 1898 en sindsdien uitgegroeid tot verreweg het populairste pretpark in de wijde omgeving. Er waren ten tijde dat Freddy Cannon het liedje schreef (afhankelijk van het seizoen) 45 tot 50 attracties, waaronder vijf achtbanen. Dankzij het succes van het nummer “Palisades Park” steeg het bezoekersaantal van het pretpark in de jaren zestig explosief. Er ontstonden bijna dagelijks vreselijke verkeersopstoppingen omdat het omliggende stadsdeel dichtbebouwd was en parkeerruimte nauwelijks was te vinden.

We ate and ate at a hot dog stand
We danced around to a rockin' band
And when I could, I gave that girl a hug
In the tunnel of love

Palisades op de achtergrond van trolley-eindstation, begin 20e eeuw
Palisades Park op de achtergrond van het trolley-eindstation, begin 20e eeuw

Gat in het hek zorgt voor enorme winsten
Het meest saillante en memorabele feitje dat aangaande Palisades te achterhalen is, is een gat in het hek. Aan de achterkant van het park, onder één van de achtbanen, was er decennialang een gat in het hek. De eigenaars waren zich daar volledig van bewust, maar lieten het expres zoals het was. Dagelijks stroomden duizenden kinderen door het gat het pretpark in.

De reden was simpel. Kinderen hadden veel minder geld te besteden dan volwassenen en de entreeprijs was daarom een veel grotere barrière. Aangezien voor de afzonderlijke attracties ook betaald moest worden werd het gat open gehouden, om de entreeprijsdrempel weg te nemen en te zorgen dat het (weinige) geld dat de kinderen wél hadden, tot op de laatste cent in het pretpark zou worden uitgegeven.

Het werkte fantastisch en de strategie leverde het park veel meer geld op dan het gat kostte aan misgelopen entreegeld.

You'll never know how great a kiss can feel
When you stop at the top of a ferris wheel
When I fell in love down at Palisades Park

Palisades Park-flats; copyright Wiki-user Hisland7

Palisades gaat aan eigen roem ten onder 
Juist dankzij het overweldigende succes van eerst het park, dan het liedje en daarna opnieuw het park zelf, was de total gridlock van lokale infrastructuur op een gegeven moment genoeg geweest voor de lokale autoriteiten. Het park werd in 1971 gedwongen tot sluiting en ging dus vrij letterlijk aan het eigen succes ten onder.

They paved paradise and put up apartment blocks. Afzichtelijke betontorens herinneren tot op de dag van vandaag aan het voormalige Palisades-terrein. Een bijzonder oude website (1994-nu) van de Palisades Amusement Park Historical Society houdt de herinnering aan het park in leven. Ook worden er enkele malen per jaar lezingen gehouden in o.a. de plaatselijke bibliotheek.

Er rest, op die Society en site na, verder vrijwel niets van Palisades – slechts één herinneringsplaque, enkele korrelige YouTube-filmpjes, het op dertien na populairste liedje in de Amerikaanse hitlijsten van 1962 en een mooie anekdote over een gat in een hek. De wereld is verdergegaan.