Allemaal dood

Rusland wond er geen doekjes om. Als Denemarken zich laat opnemen in het Amerikaanse raketschild, worden er voortaan ook Russische nucleaire raketten op de Denen gericht. Het zette me aan het denken: wat als de hel losbarst en de kernbommen afgevuurd gaan worden?

23 maart 2016, Den Haag. De vredesconferentie heeft niets opgeleverd. NAVO- en Russische troepen vechten steeds heviger met elkaar in de ruïnes van wat ooit oostelijk Oekraïne was.  Hoe de situatie plots verergerde zullen we wel nooit weten. Wellicht deed een raketsysteem het niet goed. Wie er begon met schieten is niet bekend. Wel lijkt het duidelijk dat beide partijen zo’n beetje hun hele atoomarsenaal wisten af te vuren voor het licht definitief uitging.

Vanzelfsprekend werd ook Nederland niet gespaard als grootste bondgenoot van de VS, wellicht op het Verenigd Koninkrijk na. Op Volkel en diverse andere militaire bases vielen waterstofbommen van enkele megatonnen. Per bom werden halve provincies van de kaart geveegd. Kon de regering gered worden? Bleef er een bepaald (gekozen) bestuur behouden?

Het antwoord valt een jaar voordat dit alles gebeurt niet met zekerheid te geven. Wel is duidelijk dat onze overheid onvoldoende voorbereid is op een komende kernoorlog. Er zijn in de Koude Oorlog allerlei schuilkelders gebouwd, hele complexen soms. Die zijn sindsdien of weer doorverkocht, of nog wel in gebruik maar eenvoudigweg niet veilig genoeg. Onder het Ministerie van Defensie zit er bijvoorbeeld eentje, op enkele tientallen meters diepte.

Is dat genoeg? 30 meter, 50 meter, goh, doe eens gek, 100 meter diep? Zou er een regering of militaire leiding uit de krater kunnen kruipen om verder te gaan met het besturen, veiligstellen of wederopbouwen van het land? Waarschijnlijk niet.

De Amerikanen weten, net als de Russen, dat als je een raket flink hard op de grond afschiet, het ding enkele meters de grond in kan verdwijnen. Vuur je een atoombom dan pas af –vijf, tien, vijftien meter diep- dan zal dat vanzelfsprekend schokgolven teweeg brengen. Een vrij normale 1,2 megaton-waterstofbom veroorzaakt zo aardbevingen tussen vijf en zes op de schaal van Richter.

En vernielt schuilkelders, hoe dik het beton ook, tot op 300 meter diepte. Driehonderd meter, ja. Een keer of zes dieper dan welke schuilkelder in Nederland ook. Zou WO3 dus in volle kracht uitbarsten en elke provinciehoofdstad, elk ministerie en elke legerbasis een raket de grond in geschoten krijgen, dan is het schluss met Nederland. Regering, volk en leger zijn dan of direct, of vrij snel dankzij de straling dood.

Wil je zo’n situatie overleven, gok dan kortom vooral niet op Nederland.