Taydolf Swiftler

"Het nadeel van quotes op het Internet is dat ze zelden correct zijn."
-Albert Einstein

Iedereen kent ze wel: plaatjes van celebrities met quotes erop in mooie lettertypes, vaak ook met sterretjes en andere versierselen. Vaak zijn dat echter helemaal geen quotes van de personen die afgebeeld zijn. Toch worden ze dan op Tumblr, Pinterest, Facebook, Twitter en andere media alsnog honderden keren gedeeld door mensen die te lui zijn om te checken of het klopt.

Een meisje dat Emily heet vond dat ontzettend irritant en vooral ook buitengewoon dom. Ze begon daarom in juni 2013 een pagina op Pinterest -RealTaylorSwiftQuotes geheten- waar ze plaatjes van Taylor Swift neerzette met citaten van Adolf Hitler eroverheen. Niet om Taylor Swift woorden van Hitler in de mond te leggen, maar om te zien of mensen stom genoeg waren om de 'citaten' te delen. Het had naar haar zeggen ook welke andere beroemdheid kunnen zijn, maar bij toeval koos ze voor Taylor Swift.

En ja hoor. Citaat na citaat werd honderden keren gedeeld door andere Pinterest-users, tot iemand bij de media door kreeg dat het niet helemaal klopte en er een bericht over werd gemaakt. Andere media volgden en voor ze het wist was Emily heel eventjes wereldnieuws. Ook Swift zelf hoorde ervan en stuurde meteen een groep advocaat-bloedhonden op Pinterest af. Die eisten een fikse schadevergoeding wegens reputatieschade en wilden dat het meisje voor de rest van d'r leven van de site werd verbannen.

Gelukkig gaf Pinterest het team advocaten de middelvinger en zei men dat het overduidelijk was dat de pagina met een satirische inborst bedoeld was. Op de een of andere manier bevestigt het hele verhaal hoezeer ik Taylor Swift niet kan uitstaan. Vraag me niet waarom – ze heeft een engelengezicht en maakt liedjes die direct in je hoofd blijven hangen, maar ze heeft iets... arrogants, iets zichzelf-zo-fantastisch-vindend waar ik heel slecht tegen... goed, we slaan het roddelblad even dicht en gaan verder met het verhaal.

Enter Reddit. Het bericht over de Swift-Hitler-quotes werd door iemand op de site gezet en na wat reacties zei plots een user: laten we het omdraaien. Waarom knutselen we geen échte Taylor Swift-quotes op plaatjes van Hitler? Al snel was er een aparte subreddit voor aangemaakt, TaydolfSwiftler geheten. De rest is Geschichte. Al anderhalf jaar uploaden mensen Hitlerfoto's met Swiftquotes die op zichzelf weinig toevoegen en al even leeghoofdig zijn als de gemiddelde Swift-liedjes, maar uit z'n verband gerukt met “- Adolf Hitler” eronder een totaal andere betekenis krijgen.

De 'board' op Pinterest is tijdelijk offline gehaald door het meisje en later weer online gepleurd met een duidelijk 'DIT IS NIET ECHT!'-melding erboven. Hoe foutieve quotes leidden tot een Swift-plaatjes-pagina met Hitlerquotes, hoe dat uiteindelijk wereldnieuws werd én werd omgedraaid tot een Hitlerfoto's-met-Swiftquotes-pagina, dat is één van de vele redenen waarom ik van het Internet houd.

Sometimes the wrong person can say all the right things.
– Adolf Hitler