WhatsApp introduceert LiveType

In navolging van de aan populariteit winnende apps Meerkat en Periscope, mengt ook WhatsApp zich deze week in de livestream-oorlog. Waar het bij Meerkat en Periscope vooral draait om livebeelden, richt WhatsApp zich met LiveType enkel op tekst.

WhatsApp LiveType

Op het moment dat de verzender van een bericht begint te typen, verschijnt die tekst meteen in het scherm van de ontvanger(s). De knop 'Stuur' komt hierbij dus te vervallen, de ontvanger leest live wat de verzender typt en kan ook live reageren. De zender kan aan de tekst '…aan het lezen' zien dat de ontvanger direct meeleest. Eventuele mistypes en vergissingen zijn met de knop backspace ook live te corrigeren.

Nieuw verdienmodel
LiveType verscheen de afgelopen weken al als test bij een aantal gebruikers. Hoewel vrijwel niemand positief was over deze nieuwe vorm van livestream, zal WhatsApp de update toch doorzetten. Dat heeft naar verluidt te maken met het nieuwe verdienmodel, dat de vorig jaar door Facebook overgenomen berichtenservice tegelijk met LiveType introduceert.

De gebruiker kan LiveType, net als de blauwe vinkjes, namelijk uitschakelen. LiveType is te deactiveren in de instellingen. Wel zijn er kosten verbonden aan het uitschakelen van LiveType. Met een eenmalige in-app aankoop van €0,99 zullen de getikte berichten niet meer live in het scherm van de ontvanger verschijnen.

"Maar daar is het ons niet om te doen", legt oprichter Jan Koum uit op zijn blog. "Met LiveType tillen we WhatsApp naar een hoger niveau: mensen gaan beter nadenken voordat ze beginnen met typen. Net als in een telefoongesprek of elke andere liveconversatie heeft de gesprekspartner de kans om de ander te onderbreken. LiveType geeft een meer natuurgetrouwe gesprekservaring."

Aandeel Facebook stijgt met 9,6%
Op de beursvloer is het nieuwe verdienmodel goed ontvangen. Beleggers zijn vooral blij dat WhatsApp eindelijk omzet gaat genereren en verwachten dat de nieuwe functie massaal zal worden afgekocht. De koers van het aandeel Facebook (dat WhatsApp vorig jaar voor 19 miljard dollar inlijfde) steeg met het bekendmaken van het nieuws met 9,6 procent naar een waarde van $91,30. Analisten waarschuwen beleggers niet te vroeg te juichen. Zo dienen ze er rekening mee te houden dat een groep gebruikers de overstap naar (volledig gratis) alternatieve berichtenservices, zoals Telegram en Kik Messenger zal maken.

Koum zegt niet bang te zijn dat mensen WhatsApp aan de kant zullen schuiven na deze, overigens verplichte, update: "Daar zijn wij simpelweg te groot voor. Ook na de overname door Facebook dacht iedereen dat gebruikers weg zouden lopen. Het tegendeel blijkt waar. Sinds de overname zijn we gegroeid van 500 miljoen naar meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd."

Verplichte update
WhatsApp zal de nieuwe functie de komende dagen gefaseerd uitrollen. De update is verplicht en gaat buiten de (Apple) App Store en (Google) Play Store om. Uiterlijk woensdag zullen alle gebruikers met LiveType te maken krijgen.