Hardlopers zijn doodlopers

Sinds kort heb ik een nieuwe vriendin. Gewoon voor erbij. Het is nog maar heel pril. Mijn huidige vriendin weet er van en ze vindt het allemaal prima. Afgelopen week hebben we zelfs met zijn drietjes afgesproken en zijn we samen naar het bos geweest. Binnenkort willen we graag een keer naar het park. En een trip naar het strand staat ook op al de agenda. Maar we doen het rustig aan, hoor.

Dus je vriendin vindt dat allemaal goed? Ja, eigenlijk staat zij zelfs aan de basis van ons contact, al kennen zij elkaar pas sinds vorige week. Ik heb 'die nieuwe' gevonden via internet. Ze is heel attent, maar ook best een beetje streng. En dat heb ik ook wel nodig. Ze vindt het belangrijk dat ik mezelf blijf, niet te veel kijk hoe hard anderen gaan en bovenal: dat ik geniet van alles wat we doen.

Nooit gedacht dat ik ooit nog zoiets zou ondernemen. Is het omdat ik de veertig ben gepasseerd? Ga je dan je grenzen opzoeken? Het is niet geheel zonder risico. Je moet rustig aan beginnen, zoals ik net ook al zei. Bovendien schijnt het behoorlijk verslavend te zijn.

Voor onze eerste afspraak moet ik er natuurlijk goed uitzien, je verschijnt immers niet in een grijs joggingpak en met afgetrapte sneakers op je eerste date. Mijn vriendin is met mij op pad gegaan en heeft mij strak in het pak gestoken. Blitse rood-zwarte schoenen, een stoer rood-zwart shirt en een zwarte, flitsende, strakke broek. Ja, ik heb zelfs een nieuwe boxer die matcht bij mijn outfit. "Vind je het mooi", vraag ik haar, terwijl ik als een ware mannequin in mijn nieuwe pak door de enorme winkel paradeer. Mijn vriendin ziet het al helemaal voor zich en steekt haar duim omhoog. "Ik wil zo ook nog even voor mijzelf kijken", en ze loopt richting damesafdeling. Ik huppel achter haar aan. Ik vergaap me aan de in vijftig tinten roze verkrijgbare shirtjes en glij met mijn vingers over de verschillende stofjes. De een nog zachter dan de ander.

Tijdens onze eerste date schijnt de zon. Met zijn drietjes wandelen we samen het bos in. Het begin is nog wat onwennig, maar we raken al snel opgewarmd. De ritmische muziek zorgt ervoor dat we helemaal in de stemming komen. Dan fluistert ze in mijn oor: "Doe het rustig aan. Het is belangrijk dat je het twintig minuten volhoudt." Mijn wangen beginnen te gloeien. Ik kijk mijn vriendin aan. Het is duidelijk. Die heeft het ook gehoord.

"Haar accent valt best mee", zegt mijn vriendin zachtjes hijgend. Ik knik en concentreer me op mijn ademhaling. Turend naar de horizon ga ik door. Even later zet 'die nieuwe' wat rustigere muziek op, zodat we weer een beetje op adem kunnen komen. "De eerste twintig minuten zijn zwaar, maar vanaf nu gaat het in stijgende lijn", belooft ze. Ze wil drie afspraakjes per week, anders heeft het geen zin. Ze coacht ons op weg naar ons doel, een halfuur achter elkaar zonder buiten adem te geraken (met een zachte g).

Na elke date stappen we voldaan met onze bezwete lichamen onder de hete douche. Inmiddels hebben we de derde date achter de rug. Het gaat heel goed. Er zijn geen irritaties. Eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Volgende week wordt het wel wat spannender, dan gaan we namelijk wéér een stukje verder.

Haar naam is Evy Gruyaert, een Belgische schone van vijfendertig. Sportief type. Wil jij ook een keer met haar afspreken? Dat kan! Wat ik van onze eerste afspraakjes in het bos begreep, doet ze het namelijk met veel meer mensen. Mannen én vrouwen. Download nu de app: 'Start 2 Run'. Maar doe het wel rustig aan. Hardlopers zijn immers doodlopers.