'Ajax met zes spelers naar uitwedstrijden'

Column n.a.v. dit nieuwsbericht.

De KNVB gaat vandaag met de voorzitter van Ajax rond de tafel over het voorstel 'uitwedstrijden op maat'. De Amsterdamse voetbalclub wil minder belangrijke uitwedstrijden met zes man gaan spelen. Op de aandeelhoudersvergadering is het voorstel goed ontvangen.

Bestuursvoorzitter Hennie Henrichs vindt het in tijden van economische crisis een logische keuze: "Het is een stuk efficiënter om met zes man in een klein busje af te reizen naar een wedstrijd dan met de hele selectie in zo'n grote spelersbus." Volgens de bestuursvoorzitter is het geen bezuinigingsmaatregel, maar gaat het vooral om doelmatig opereren.

"Tegen clubs als Cambuur, Heracles en Go Ahead kunnen we het makkelijk af met zes man", aldus aanvoerder Niklas Moisander. "En wanneer we achter komen te staan of in het geval van een blessure, dan kunnen we assistentie inroepen. Bij de Arena staat tijdens uitwedstrijden altijd een busje klaar om extra spelers te vervoeren", vervolgt hij.

Feyenoordcoach Fred Rutten is verbolgen over het gerucht dat Ajax ook naar Rotterdam zou komen met slechts zes spelers: "Je zou toch op zijn minst verwachten dat Ajax op volle sterkte de strijd met ons elftal aangaat. Ik ben diep, maar dan ook diep beledigd."

"Op de training spelen we al jaren zes tegen zes. Dus zes tegen elf is dan nog maar een kleine stap. We denken onze eerste uitwedstrijd met zes 'foebellers' op 10 april tegen Heracles in een 2-1-2 opstelling te beginnen met Niklas centraal op het middenveld", aldus trainer Frank de Boer.

De VVCS (Vereniging van Contractspelers, red.) en deskundigen uit de voetbalwereld wijzen op de risico's. Johan Derksen vindt het een gewaagd voorstel: "Het is van tevoren vaak niet te zeggen hoe het wedstrijdverloop zal zijn. Heracles uit is altijd lastig."