"Google komt met zelfspelende pop"

In samenwerking met speelgoedfabrikant Mattel heeft Google het afgelopen jaar in het geheim aan een revolutionair product gewerkt. Volgens bronnen binnen Mattel zou het gaan om een zelfspelende Barbiepop. Het project heeft codenaam 'Barbie Bèta' meegekregen. Vrijdag presenteren Google en Mattel hun nieuwe speeltje.

De pop zal onder andere volledig zelfstandig kunnen praten, lopen, eten, drinken, slapen en naar het toilet gaan. Ook is Barbie Bèta in staat om haar eigen blonde haren te kammen. In de ogen zijn twee camera's verwerkt, in de oren twee microfoons en achter de wulpse voorgevel huist een wifichip, die Barbie verbindt met een smartphone, waarmee de pop op afstand te bedienen is.

"De mogelijkheden zijn eindeloos", lezen we in een onderschepte e-mailwisseling tussen Christopher A. Sinclair van Mattel en Alan Eustace van Google. "Zo kan de Barbie van je dochter logeren bij de Barbie van een vriendinnetje om samen te spelen. Met hun smartphone houden ze contact. En ouders kunnen met een speciale app meekijken door de ogen van Barbie."

Micha de Winter (Nederlandse hoogleraar in de pedagogiek, red.) is fel tegenstander van zelfspelend speelgoed: "Je ziet het steeds meer. Vroeger moest je als kind zelf de sirene nadoen, terwijl je met je vingertjes die grote rode blikken brandweerauto vooruitduwde. Tegenwoordig hoef je alleen nog maar op een paar knopjes te drukken. Het gaat ten koste van de creativiteit van het kind."

PvdA-voorman Diederik Samsom, die afgelopen weekend riep dat kinderen met drie jaar al naar school zouden moeten gaan, is erg blij met deze ontwikkeling. Volgens hem zal Barbie Bèta juist bijdragen aan de gewenste ommekeer in de ontwikkeling van het kind: "Wanneer je als kind zelf immers niet meer fysiek aanwezig hoeft te zijn om met poppen te spelen, kun je die tijd besteden aan andere, meer zinnige zaken."

Komende maanden zal de pop uitvoerig getest worden door speciaal geselecteerde gezinnen. Google is niet bang dat Barbie Bèta's in handen zullen komen van de kinderpornoindustrie. Eustace stelt Sinclair in eerder genoemde e-mail gerust: "Al het dataverkeer tussen de Barbies en de smartphones loopt via onze eigen beveiligde servers. Dus dat is in goede handen, neemt u dat maar van mij aan."