Guild Wars 2: De avonturen van Eendmans deel drie

Naast al mijn avonturen in de wereld van Guild Wars 2 is mijn personage Eendmans ook nog eens juwelier. Daarnaast maak ik graag een nieuwe helm of trek ik wat uien uit de grond. Oh, een robbertje vechten tegen andere spelers? Graag!

gw2

Guild Wars 2 heeft naast het avonturieren door de gebieden ook meer te bieden. Zo kun je als je wilt twee beroepen uitkiezen waarbij je voorwerpen kunt maken. Er zijn verschillende beroepen die je kunt uitvoeren. Denk hierbij aan voorbeelden zoals leerbewerker, juwelier en kok. Eendmans is een robuuste krijger en een goede uitrusting is daarbij van belang. Daarom heb ik besloten dat ik mijn eigen bescherming ga maken. Omdat statistieken ook van belang zijn ben ik daarnaast ook juwelier want als je oorbellen gaat dragen moeten ze wel matchen met de uitrusting.

De basis van het craften is heel simpel. Je trekt de weide wereld in en daar kom je drie belangrijke dingen tegen waarbij je ‘ingredieënten’ voor het craften vindt. Struikgewas voor kook-ingredienten, bomen voor verschillende soorten hout, edelstenen en ook kook-ingrediënten en stukken steen waar je koper, ijzer en dergelijke uit kunt halen. Natuurlijk kun je deze dingen alleen verkrijgen met het juiste gereedschap. Monsters die je in het spel tegenkomt zullen ook ingrediënten bij zich dragen. Verwacht van koeien verschillende soorten vlees en dood je ‘steenmonsters’ dan kun je edelstenen vinden.

GW2

Het voordeel van het craft-systeem in Guild Wars 2 is dat je in je inventaris met een druk op de knop alle ingrediënten in een speciale bank kan neerzetten. Deze bank is speciaal voor de ingrediënten en neemt geen ruimte in beslag, het zorgt er gewoon voor dat je overzichtelijk te werk kunt gaan. Bij ingrediënten staat ook exact voor welk beroep het is zodat je zeker weet of je iets kunt gebruiken of niet, erg gebruiksvriendelijk en maakt het ook een stuk duidelijker allemaal.

Als je gaat beginnen heb je een paar recepten die je kunt maken met de juiste ingrediënten. Wil je nieuwe dingen maken dan zul je de recepten grotendeels zelf moeten ontdekken. Heb je daar geen zin in dan kun je ook gewoon recepten aanschaffen. Maar het zelf ontdekken levert meer XP op en is ook nog eens heel makkelijk. Je kunt namelijk vier ingrediënten met elkaar mengen tot een voorwerp. Je ziet heel duidelijk welke ingrediënten er gebruikt kunnen worden en welke niet. Voeg er één toe en direct zie je welke andere ingrediënten er bij kunnen. Als er wordt aangegeven dat wat je samen hebt staan een nieuw recept is dan druk je op de knop en je hebt een nieuw voorwerp in je inventaris en een nieuw recept gevonden.

De beloning voor het craften is erg hoog door nieuwe dingen te ontdekken of gewone dingen te maken. Als je veel verzamelt en je gaat een kwartiertje aan de slag, dan kun je zo een level aan XP gekregen hebben. Mocht je dus meer tijd in craften willen investeren dan in het avontuur dan is dat mogelijk zonder achter te blijven. Neem daarbij dat je makkelijk kunt wisselen tussen beroepen om uit te oefenen en je kunt altijd wat leuks maken als je daar zin in hebt.

GW2

Mocht craften toch niet jouw ding zijn, of heb je zin in wat anders dan kun je ook meedoen in PvP. Hierin bevecht je andere spelers, bestorm je gebouwen en verover je werelden. PvP gebeurt niet in de wereld waar jouw normale avontuur zich afspeelt maar op een aparte locatie. Zodra je aangeeft dat je een potje wilt spelen word je hierheen gebracht en krijg je als het ware een speciaal PvP-personage. Deze personage heeft hetzelfde ras en klasse als jouw personage maar is omhooggebracht naar level 80. Hierbij heb je alles automatisch vrijgespeeld en is iedereen als het ware gelijk.

Het belangrijkste in de PvP is dus dat je jouw personage leert kennen. Welke vaardigheden heeft hij allemaal en hoe wil ik hem uitrusten. De PvP-uitrusting is gratis dus je kunt gemakkelijk een eigen smaak creëren. Je hoeft niet bang te zijn dat andere spelers een veel betere uitrusting hebben, alles wat hun hebben is ook beschikbaar voor jou. Het is dus echt van belang dat je voor jou een goede combinatie maakt van wat kan ik allemaal en wat wil ik allemaal.

GW2

De PvP is opzich niet heel anders dan andere games. Je kunt het opnemen in kleine groepjes van vijf of van acht tegen elkaar. In verschillende PvP-levels neem je punten over, moet je ze bewaken en wie als eerste 500 punten heeft, heeft gewonnen. Het echt bijzondere in de PvP zit hem in WvWvW, World vs World vs World. Hier nemen drie verschillende gameservers het tegen elkaar op. De basis is hetzelfde als bij normale PvP maar het is veel grootser, denk aan een aantal honderd man van drie verschillende servers die om verschillende gebieden strijden. Lukt het om bepaalde gebieden vast te houden dan verdien je hier punten mee en hoe meer punten je krijgt hoe beter de bonussen zijn die jij maar ook de spelers in de 'normale' wereld krijgen. PvP heeft dus ook invloed op mensen die geen PvP spelen.

Deze WvWvW-potjes zijn geen stukken van een half uur maar van dagen en weken. Omdat het zo groots is kun je makkelijk meedoen zonder vijanden tegen te komen maar toch punten te scoren door dingen over te nemen of te vernietigen. Wees niet bang dat je vast zit in deze PvP-mode als je er aan begint. Je kunt namelijk meedoen wanneer jij wilt en verlaten wanneer jij wilt. Het enige nadeel is wel dat WvWvW een erg gewilde feature is waardoor er in de avond al wachtrijen zijn van drie tot vier uur voordat je kunt spelen.

Dit was voorlopig mijn laatste blog voor Guild Wars 2. Dit weekend ga ik de recensie schrijven en wordt er naast mijn mening ook de mening van enkele spelende FOK!kers gegeven. In de tussentijd kunnen geïnteresseerde gamers terecht in het gameforum waar een centraal topic is voor Guild Wars 2. Wie al speelt kan mij vinden op de server Far Shiverpeaks en een berichtje sturen naar wceend.9816.