Guild Wars 2: De avonturen van Eendmans deel twee

De afgelopen dagen heeft mijn personage Eendmans niet stilgezeten in de wereld van Guild Wars 2. Sneeuwballen gooien, als koe verkleden en het omhakken van bomen zijn maar een paar voorbeelden. Hieronder ga ik meer in op evenementen en de gevechten die je zult mee maken.

GW2

De gebieden van Guild Wars 2 zijn divers en de opdrachten die je tegenkomt zijn nog diverser dan de gebieden waarin ze liggen. Af en toe, terwijl je lekker aan het wandelen bent, krijg je een waarschuwing dat er een evenement in de buurt is. Deze evenementen zijn vrij voor iedereen en daarom trekken ze vaak een groot aantal mensen aan.

Zo liep ik door de sneeuw en was er een klein jongetje die mij en mede avonturiers vroeg oud metaal te zoeken zodat hij een poppenleger kon bouwen om monsters af te jagen. Al snel vonden we met zijn allen de benodigde materialen en werden we rijkelijk beloond. De meeste avonturiers dachten dat dit alles was en vertrokken snel weer maar mijn personage, Eendmans, was nieuwsgierig.

Ik bleef hangen om te kijken wat het kind ging doen. Al snel stond er een leger van zo’n twintig ‘nepmonsters’ om de echte monsters weg te jagen. Omdat ik bleef hangen zag ik ook wat daarna gebeurde. De echte monsters kwamen en vreesde voor hun levens totdat één van de monsters merkte dat hun tegenstanders nep waren. Als wraak voor het bedrog worden de nepmonsters betoverd en komen ze tot leven. Daar sta je in je eentje tegen zo’n 25 tot 30 echte monsters en met een diepe zucht spring ik ten strijde ook al weet ik dat het een verloren zaak is.

Gelukkig verandert alles als ik merk dat ik niet de enige ben die tegen de monsters vecht. Het was namelijk een evenement geworden waarbij spelers in de omgeving een waarschuwing hadden gekregen. Een aantal kwamen er op af en omdat je niet gebonden bent aan groeperingen en dergelijke vochten we toch zij aan zij terwijl we geen verplichtingen hadden naar elkaar toe.

GW2

Als een evenement is afgerond krijg je een medaille met een bijbehorende beloning van geld en XP. Kom je pas tegen het einde of doe je eigenlijk maar heel weinig krijg je een bronzen medaille. Doe je mee vanaf het begin of ben je gewoon heel goed bezig dan verdien je goud. De medailles zelf doen verder helemaal niks maar het is een makkelijke en snelle manier om te zien wat jouw contributie aan het evenement was. Verdien je brons maar wil je goud? Blijf in de buurt avonturieren en het evenement wordt vanzelf herhaald. Je kunt ook meerdere keren meedoen als je een evenemt erg leuk vind of toevallig ergens komt langsgelopen waar je al eerder bent geweest.

Tijdens het spelen zul je vaak genoeg moeten vechten. Vele queesten vereisen wel een gevecht en af en toe word je ook gewoon aangevallen. Het vechten is mijn ogen goed gedaan maar er zit wel een groot minpunt aan. Als je teveel vijanden om je heen hebt met daarnaast ook nog eens heel veel spelers kan het heel snel heel chaotisch worden. Alle spelers en vijanden hebben namelijk hun eigen aanvallen met speciale effecten en als je dat op één hoop gooit wordt het scherm gevuld met tig personen waar de lichtflitsen, vuurballen en weet ik veel wat voor effecten van af spetteren.

Het maakt het aan één kant heel spectaculair maar aan de andere kant ook erg chaotisch. Zodra het aantal mensen afneemt dan komt het overzicht terug en kun je makkelijker zien wat jij doet en ook op wie.

De verschillende klassen van het spel zijn gelimiteerd in welke wapens ze kunnen gebruiken. Zo kan mijn personage geen pistolen gebruiken. Elk soort wapen heeft een basisset van vijf vaardigheden die je vrijspeelt terwijl je vecht. Meestal heb je de vaardigheden al snel vrijgespeeld en kun je alles doen. Naarmate je sterker wordt blijft de basisset hetzelfde en in je inventaris kun je aangeven welke wapenset je als tweede wil dragen. Hierdoor kun je in gevechten snel wisselen tussen twee soorten wapens met elk een eigen wapenset.

De vaardigheden van je wapens blijven hetzelfde maar de vaardigheden die je kunt kopen met speciale punten kun je afwisselen. Deze vaardigheden verschillen per klasse maar ook per vaardigheid. Met de ene roep je een uil op die je komt helpen en met de andere word je tijdelijk sterker. Deze kun je tussen gevechten wisselen om jezelf voor te bereiden op wat je van plan bent.

GW2Om deze vaardigheden te verkrijgen heb je punten nodig. Je krijgt standaard één punt per level maar er zijn ook speciale opdrachten te doen die je een punt belonen. Waar deze opdrachten zich bevinden kun je op de kaart vinden naast alle andere dingen die te ontdekken zijn. Voltooi je alle opdrachten in een gebied en vind je alle interessante bezienswaardigheden en uitkijkpunten dan krijg je een extra beloning voor het ‘voltooien’ van een bepaald gebied.

Dit voltooien levert je een flinke bonus op dus het is zeker de moeite waard om tijdens het reizen eventjes langs interessante punten te lopen. Mocht je daarnaast even geen zin hebben om te vechten en wil je gewoon rondreizen dan is dit mogelijk en daar verdien je ook nog eens extra punten mee. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wil maar je moet alleen uitkijken voor de monsters.

In mijn volgende blog ga ik wat meer vertellen over het maken van voorwerpen en de PVP van het spel. In de tussentijd kunnen geïnteresseerde gamers terecht in het gameforum waar een centraal topic is voor Guild Wars 2. Wie al speelt kan mij vinden op de server Far Shiverpeaks en een berichtje sturen naar wceend.9816