Guild Wars 2: De avonturen van Eendmans

Guild Wars 2 is na lange tijd uitgekomen en ook FOK!games mag het spel spelen om een oordeel te vellen. Omdat er veel te zien en te doen is in het spel zal ik in deze blog mijn ervaringen, prettig en minder prettig, met jullie delen tot aan de recensie van het spel.

GW2

Het gehele avontuur van Guild Wars 2 begint met het maken van een eigen personage. Er is keuze uit vijf rassen die daarna uit acht 'klassen' kunnen kiezen. Er zijn geen restricties dus je kunt met elk ras elke klasse spelen en daardoor jouw favoriete combinatie creëren. Na het kiezen van een ras en een klasse mag je jouw personage personaliseren. Er is een ruime keuze aan verschillende opties qua grootte, haarstijl, kleuren, oogbreedte, mondhoekpositie en ga zo nog maar door.

Daarnaast kun je ook nog eens de primaire en secundaire kleuren van je uitrusting aanpassen en in het spel zijn er nog meer kleuren te vinden waardoor je tijdens het spelen jouw uitrusting nog persoonlijker kunt maken.

Na het uiterlijke gedeelte gaan we verder met het innerlijk. Je krijgt enkele vragen voorgeschoteld en elk antwoord dat je geeft is een stap naar een uitgebreid persoonlijk verhaal. Jouw keuzes komen namelijk terug in een verhaal dat alleen jij als speler volgt. Vrienden kunnen je wel helpen in bepaalde momenten maar in principe is het verhaal voor jou persoonlijk. Elk ras heeft een eigen verhaal en de klasse die je speelt zal daar ook nog eens invloed op hebben. Het is dus zeker niet zo dat als je één verhaal hebt gezien, je ze allemaal hebt gezien.

Als je eenmaal begint met spelen zul je merken dat de gehele game en omgeving erg overweldigend is in het begin. Je krijgt hints en tips maar die zullen je niet alles vertellen en al snel leer je dat ontdekking erg belangrijk is. Na de eerste stappen gezet te hebben krijg je al snel te maken met de dynamische wereld die nooit stilstaat. Ik moest namelijk voor één van mijn eerste queeste een grote worm doden. Ik was ernaar onderweg en betrad het gebied waar alles zich in zou afspelen. Andere spelers waren al bezig met de worm en voordat ik aankwam was de worm dood en mijn queeste voltooid.

Vertwijfeld staar je naar je scherm, heb ik wat fout gedaan? Nee, zo werken queesten in het spel eenmaal zo. Als je wat verder bent en losgelaten wordt in het gebied, zijn er bepaalde gebieden waar een queeste is. Als je het gebied binnenloopt krijg je rechts bovenin vanzelf een kleine infobalk met wat de bedoeling is. Doe dit en je hebt de queeste van dat gedeelte gedaan, geen verplichting tot eerst praten met bepaalde NPC's of heen en weer reizen.

Guild Wars 2

Tijdens queesten of het gewone reizen kom je ook nog evenementen tegen waaraan je kunt deelnemen. Soms zijn ze al bezig en bijna afgelopen, soms starten ze net en soms kom je halverwege binnenvallen. Dit maakt allemaal niet uit want je krijgt altijd een beloning als je helpt en dat is een groot onderdeel van het spel: beloningen krijgen voor helpen, meedoen of het ontdekken van dingen.

Stel dat ik zie dat Kees aangevallen wordt door een beer, hij begint te vechten en ik stap binnen in het gevecht en samen doden we de beer. In vele games krijg ik of Kees de beloning van het doden. In Guild Wars 2 krijg je beiden een beloning. Omdat we beiden een eigen beloning krijgen, zul je snel merken dat als er een evenement start dat er veel mensen mee gaan doen. Iedereen die meedoet krijgt een beloning en het brengt mensen naar elkaar toe zonder dat je verplicht bent om groepjes te vormen of te wachten op anderen.

Bang zijn om evenementen te missen hoeft niet. Ze komen namelijk regelmatig langs in een bepaald gebied en zelfs als je tien levels te sterk bent voor een evenement kun je gerust meedoen. Je level schaalt namelijk mee met het gebied als je sterk bent. Loop jij als level twaalf in een gebied voor level drie, dan wordt jouw personage naar beneden geschaald naar level drie of vier. Je bent overduidelijk nog wel sterker dan een gewone level drie want je behoudt je uitrusting en vaardigheden maar er vormt dus nog wel een lichte vorm van uitdaging.

In mijn volgende blogs zal ik wat meer vertellen over het ontdekken van dingen in gebieden, de gevechten die je zult voeren en hoe je dingen kunt maken. In de tussentijd kunnen geïnteresseerde gamers terecht in het gameforum waar een centraal topic is voor Guild Wars 2. Wie al speelt kan mij vinden op de server Far Shiverpeaks en een berichtje sturen naar wceend.9816

Eendmans in actieEendmans in actie