In ander nieuws... week 7

IaN

Wekelijks blikt de eindredactie terug op enkele opmerkelijke, leuke, interessante en spraakmakende nieuwsberichten van de voorgaande week. Deze week: Zombies, het Sonyschandaal, onzekerheid voor Mirror's Edge en de sluiting van Bizarre Creations.

Zombies zien we de laatste tijd veel terug in games. Denk aan verschillende zombiemodi of gewoon hele games besteed aan zombies. Normaliter vind ik een zombiesmodus of game niet zo heel bijzonder, maar deze week trokken twee zombiegames mijn aandacht.

De eerste is Dead Island, een game die drie jaar geleden al is aangekondigd en die ik toen gemist heb. Nu is er eindelijk een trailer en ik moet je eerlijk zeggen dat die me behoorlijk raakte op een emotioneel vlak. De muziek en de manier waarop de trailer zich afspeelt vind ik helemaal geweldig. Ik heb zelf kinderen en door deze trailer ga ik wel even nadenken dat het allemaal zo voorbij kan zijn, ook al is het een fictief werk. Heel goed gedaan door de ontwikkelaar, want ze creëert hiermee een bepaald gevoel van meeleven waardoor de trailer en het spel blijven hangen. Dead Island is voor mij zeker een game om in de gaten te houden.

Het tweede zombienieuwtje gaat over Telltale Games die bezig is met de game The Walking Dead. Deze game komt naar aanleiding van het succes van de gelijknamige televisieserie in Amerika. Deze serie is weer afgeleid van de comic, die ik toevallig lees. Waar Dead Island me emotioneel meer raakt, ben ik bij deze game juist geïnteresseerd in hoe Telltale Games deze serie in een adventurespel gaat omzetten. Er is nog niet veel bekend over het spel dus ik zal het rustig moeten afwachten.

Waar we ook op moeten wachten is Mirror's Edge 2. Ik heb alleen zo'n hekel aan de huidige situatie: een uitgever of ontwikkelaar die niet duidelijk kan aangeven waar een product staat. Kom op zeg, durf gewoon te zeggen dat je Mirrors Edge 2 opzij hebt geschoven. Durf te zeggen het huidige concept niet voldoet aan de eisen en daarom het hele project in de koelkast is gezet. Ik snap ook wel dat het hun product is en dat ze natuurlijk geen verplichtingen hebben tegenover mij of de fans van het eerste deel. Maar als je er iets over zegt, wees dan wel eerlijk in wát je zegt.

Natuurlijk gaat er geen week voorbij zonder nieuws over het Sonyschandaal. Laten we gelijk duidelijk zijn, ik ben absoluut niet voor hacks of custom software en al die andere ongein. Maar ik moet wel zeggen dat ik het idee heb dat Sony geen idee heeft wat ze moet doen. Sony begint met bannen van PSN-abonnees die custom firmware draaien en even later krijgen we bericht dat hackers al een manier hebben om dit tegen te werken. Elke stap die Sony zet lijkt drie keer zo snel ingehaald te worden door de hackers… en Geohot? Die rapt ondertussen een wijsje over zijn rechtszaak. Aan zijn houding te zien kan het die jongen niets schelen wat er gebeurt, want hij lijkt zijn fifteen minutes of fame gevonden te hebben.

Ik besluit mijn column met wat minder plezant nieuws: Bizarre Creations sluit zijn deuren. Deze studio heeft er voor gezorgd dat we zeventien jaar hebben kunnen genieten van games zoals PGR, Boom Boom Rocket, Blur en Geometry Wars. Ik wens alle medewerkers sterkte en hopelijk vinden ze snel een nieuwe, goede baan en kunnen ze weer hard voor ons aan de slag.