What\'s in a name?



Iedereen heeft een naam. Toen je geboren werd hebben je ouders je een naam gegeven die je jouw hele leven mee zal dragen. Deze naam kan een bijzondere betekenis voor ze hebben of misschien vinden ze het gewoon een mooie naam. Hoe dan ook, deze naam zal voor altijd aan jou gebonden zijn, of de naam nou bij je past of niet. Toch brengen namen associaties met zich mee. Je krijgt vaak al een bepaald gevoel van hoe iemand is, alleen doordat je zijn naam hoort.

Makkelijker is het met bijnamen. Deze krijg je vaak toebedeeld van familie, vrienden of collega’s en hebben vaak iets te maken met je hobby’s, uiterlijke of innerlijke kenmerken. Zo werd ik vroeger altijd Köpke genoemd, naar de Duitse keeper, omdat ik tijdens onze dagelijkse voetbalpartijtjes op het garagepleintje in de buurt altijd keepte en blijkbaar iets weg had van een Duitser. Ik denk dat veel mensen in hun leven wel een bijnaam hebben gehad. Soms positief, soms negatief.

Hoe dan ook, met de komst van het internet en het spelen van spelletjes online hebben nicknames misschien wel een veel belangrijkere functie gekregen. Met de naam die je kiest bij het registreren op een forum of bij het aanmaken van een karakter in een game, sta je vaak bekend bij ontzettend veel mensen. Ik denk dat 99% van de mensen die op het internet actief zijn niet hun echte naam hebben gekozen en dus een naam hebben uitgezocht waarvan zij die leuk, grappig of cool vinden, en waarvan zij denken dat het goed bij ze past.

Vaak verbaas ik me over de creativiteit en soms stommiteit van namen van mensen op fora en in games. Sommige mensen pakken hun idool als naam en dan krijg je namen als Bob_DyLaN, BrAd-Pitt of ManU4Life. Anderen pakken hun favoriete game-karakter zoals Solid Snake, MasterChief, Mario of Sackboy. Weer anderen kiezen voor een random maar cool klinkende naam: UnleashedHell, SicknO of Black Death. Weer anderen willen laten zien hoe grappig ze zijn en komen met vreemde namen als Crazy_mamma, Snotty_bob of Lunchbox.

En dan is er nog de categorie van ontzettend domme, onintelligente en flauwe namen. Omdat namen altijd associaties over de persoon achter de naam met zich mee brengen, word ik er soms gewoon bang van. Wat moet ik bijvoorbeeld denken van mensen die zich namen aanmeten als Master-Cunt of MyBigBlackSolidSnake? Het blijft voor mij moeilijk om te bedenken welk goed denkend mens zo’n naam zou gebruiken om zichzelf te vertegenwoordigen tegenover duizenden mensen op het internet. Zijn er echt mensen in deze wereld dit zulke namen “cool” of “grappig” vinden? Hieronder valt waarschijnlijk de groep 13-jarige pubertjes die hun seksuele frustraties los moeten laten op het web, en door het continue downloaden van hun porno-collectie ook altijd het meeste last hebben van lag. Ik vind het altijd maar een teken van slechte smaak of gewoon stompzinnigheid. Hoe zou ik ooit iemand met zo’n naam serieus kunnen nemen? Ik zou bijvoorbeeld in eerste instantie nooit een intelligente discussie over de zin van het leven met iemand die zich Horny_balls noemt beginnen.

Misschien valt het allemaal wel mee en zitten er erg intelligente personen achter de namen en hebben ze gewoon ooit de fout gemaakt om zo\'n achterlijke naam uit te kiezen, of hebben ze een erg lage vorm van humor. Toch zouden meer mensen misschien beter moet nadenken over de consequenties op het moment dat ze een naam kiezen. Door het kiezen van een verkeerde naam wordt er meteen een grote stempel op je hoofd gedrukt die niet zo snel zal verdwijnen.

Maar wie weet wat mensen wel niet denken als ze de naam Koosy zien staan.