"Oorlogje spelen voor grote jongens"

De release van Modern Warfare 3 zal velen van jullie niet ontgaan zijn. In veel nieuwsbulletins werden lange rijen met wachtende gamers getoond die allemaal als eerste een exemplaar van Modern Warfare 3 wilden bemachtigen. Zo ook tijdens Editie NL op RTL 4. Ik stond in de keuken eten te koken, heerlijke speklapjes met gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes, toen ik tijdens het snijden van een ui de intro van het item hoorde. Er werd verteld dat honderden gamers niet konden wachten om de First-Person Shooter met een supersoldaat in de hoofdrol te kunnen spelen. Maar de grote vraag was: hoe zouden deze mannen het vinden om in een echte oorlogssituatie terecht te komen?

Dat laatste punt trok mijn aandacht. Ik was in mijn hoofd al een intro voor deze blog aan het bedenken die zou gaan over hoe belachelijk de media het gamen weer onder de aandacht zou brengen en hoe vooroordelen over gewelddadige games een totaal verknipt beeld van de werkelijkheid geven. Blij verrast was ik toen dit item helemaal geen negatieve kanten van de games en gamers wist te belichten. Wilson Boldewijn, verslaggever en presentator van het programma, vertelt dat hij een fervent gamer is en de virtuele wereld in stapt om poppetjes neer te schieten. Martijn Kroonstuiver van Activision legt uit dat de gemiddelde gamer een stuk ouder is dan de meeste mensen verwachten, namelijk eind twintig begin dertig, en dat de meesten banen en gezinnen hebben. Als laatste kwam Rob de Wijk, defensiedeskundige, in beeld die vertelt dat normale mensen natuurlijk heel anders zouden reageren in een echte oorlogssituatie maar dat deze games ook niet bedoeld zijn om hier een realistisch beeld over te geven. Ze zijn juist bedoeld voor mensen die in het echte leven soms willen ontsnappen aan de sleur. Deze ontspanning kunnen zij vinden door het avontuur in een spel op te zoeken en dat het spel juist als ontspanning dient.

Mijn mond viel open. Het ziet er naar uit dat de gamesindustrie eindelijk serieus wordt genomen. Weg zijn de beschuldigingen dat games slecht zijn en agressie promoten. Net als bij films en boeken wordt er eindelijk niet meer gefocust op aannames die maar in een handjevol onderzoeken bewezen kunnen worden. Er wordt iets verteld over de release van één van de grootste entertainmentreleases van dit jaar. In het item wordt zelfs verteld dat van de voorgaande games in de CoD-serie een recordaantal exemplaren zijn verkocht en dat er dit jaar een heuse koude oorlog aan de gang is tussen Battlefield 3 en Modern Warfare 3. Het had zomaar de release van een nieuw Harry Potter-boek kunnen zijn.

Perplex was ik! Is de media dan eindelijk volwassen geworden? Of het aan het item lag of aan de ui die ik twee minuten daarvoor aan het snijden was, ik zat met tranen in mijn ogen. Zo kan het dus ook!

modern Warfare 3