FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 juli 2008

Uitslagen tweede voorronde Champions League

Vandaag en gisteren werden de eerste wedstrijden gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Hieronder vind je de uitslagen.

ThuisUitUitslag
Brann Ventspils1-0
İnter BakıPartizan1-1
DroghedaDynamo Kyiv1-2
RangersKaunas0-0
Tampere UnitedArtmedia1-3
SheriffSparta0-1
AaBModriča5-0
Beitar JerusalemWisła Kraków2-1
FenerbahçeMTK Budapest2-0
GöteborgBasel1-1
AnderlechtBATE1-2
AnorthosisRapid Wien3-0
PanathinaikosDinamo Tbilisi3-0
Dom¸aleDinamo Zagreb0-3

De returns zullen plaats vinden op 5 en 6 augustus.

Crisisgesprekken Zimbabwe zondag hervat

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft vandaag gezegd dat de gesprekken om de politieke crisis in Zimbabwe te beëindigen zondag worden hervat. Volgens hem verlopen de onderhandelingen voorspoedig.

"De onderhandelaars zijn hard aan het werk en houden zich aan het tijdschema. Ze gaan zondag verder", aldus Mbeki na afloop van een ontmoeting met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Gisteren sprak Mbeki al met oppositieleider Morgan Tsvangirai in het Zuid-Afrikaanse Pretoria.

Het staatshoofd wist Mugabe en Tsvangirai er onlangs toe te bewegen in Zuid-Afrika om de tafel te gaan zitten voor onderhandelingen over een machtsdeling. Gisteren werden de gesprekken opgeschort, nadat de oppositie had gezegd dat de onderhandelingen een dood punt hadden bereikt, Mbeki sprak dat tegen. Ingewijden meldden dat zowel Tsvangirai als Mugabe het presidentschap in een nieuwe regering opeist.

Mugabe zei vandaag voor zijn ontmoeting met Mbeki dat hij wil dat de onderhandelingen met de oppositie slagen, maar waarschuwde dat compromissen soms moeilijk zijn. Vooraf is gezegd dat gesprekken uiterlijk twee weken mogen duren en maandag 4 augustus moeten zijn afgerond.

 

Mugabe en Mbeki

Evans zegt af voor Olympische tijdrit

Cadel Evans zal op de Olympische Spelen niet deelnemen aan de tijdrit. De nummer twee van de Tour de France heeft last van een knieblessure.

Evans liep de blessure op tijdens het afscheidsfeestje van zijn ploeg Silence - Lotto na de Tour. "Ik gleed uit op een natte vloer," zei Evans woensdag tegen Sporza. Hij zal in de tijdrit vervangen worden door Michael Rogers.

Het is nog onzeker of Evans in actie komt tijdens de wegwedstrijd. "Het is geen zware blessure, maar ik zal er toch mee moeten opletten. Maandag beslis ik of ik mijn plaats in de wegrit ook afsta. Ik hoopte vooral in de tijdrit op een medaille, maar in de wegrit kan ik het team helpen."

Uitslagen oefenduels 30 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUit Uitslag
AZ
El Hamdaoui (2), Ari (2), Schaars, ed Salden
Telstar
Plet
6-1
SC Heerenveen
Deekman, Grindheim,
Iraklis Saloniki (Gri) 2-0
FC Utrecht
George (3), Loval (2), Kali
TOP Oss
Zafarin, De Groot
6-2
Vitesse Aberdeen (Sch)
Considine
0-1
SC Cambuur-L.
Ter Heide
Falkirk (Sch) 1-0
Patro Maasmechelen (Bel)
Rondeux
MVV
Thiebaut, Tobiasen
1-2
Willem II
ed Cornelis
RC Genk (Bel) 1-0
VVV-Venlo
Calabro
PSV
Afellay
1-1
Bayer L'kusen 2 (Dui)
FC Eindhoven2-3
Eupen (Bel) FC Volendam 0-1

'Heineken overweegt overname Duitse branchegenoot'

Bierbrouwer Heineken overweegt zijn Duitse branchegenoot Krombacher over te nemen. Dat schrijft de Duitse Financial Times zonder vermelding van bronnen.

Volgens de krant is Bernhard Schadeberg, directeur en aandeelhouder van Krombacher, verschillende keren op het hoofdkantoor in Amsterdam geweest om hierover te praten. Een woordvoerder van Krombacher ontkende dit tegenover persbureau Reuters. Heineken onthield zich van commentaar.

Blom en Som niet naar Peking

Bram Som en Rens Blom zijn er niet geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze haalden vandaag ook in hun laatste poging de limiet niet.

Blom, wereldkampioen polsstokhoogspringen in 2005, kwam vandaag in Leverkusen niet over de aanvangshoogte van 5,40 meter. De vereiste limiet was 5,70 meter. Ook Som, Europees kampioen op de 800 meter in 2006, deed in Leverkusen een allerlaatste poging de limiet te halen. Hij kwam echter niet verder dan een tijd van 1.47,14. De limiet staat op 1.45,25.

Som deed gisteravond ook een poging in Monaco, maar kwam toen tot een tijd van 1.45,55. Robert Lathouwers plaatste zich in die race met een tijd van 1.44,77 wel voor Peking. Het hoogtepunt in Monaco was gisteren het wereldrecord van Yelena Isinbayeva. De polsstokhoogspringster kwam tot een hoogte van 5,04 meter, waarmee ze haar eigen record met een centimeter verbeterde.

Broodje wordt aap fataal

In dierentuin Hagenbeck in Hamburg is een orang-oetan verdronken. Een bezoeker gunde de tien jaar oude Laila wel wat lekkers en gooide daarom een broodje naar het beest. Dat mislukte evenwel, want het broodje kwam in de gracht rond het apenterrein terecht.

De vrouwtjesaap had blijkbaar honger, want ze wilde wel een poging wagen het broodje alsnog te pakken te krijgen. Bij die poging viel ze in het water en zwemmen kon de aap helaas niet. Bezoekers, die het hele schouwspel zagen gebeuren, riepen meteen om hulp. De toegesnelde verzorgers konden echter niets anders meer doen dan het lijkje van Laila uit het water halen. Eén van de verzorgers hield het daarbij niet droog. Hij barstte in tranen uit.

Er hangt een bordje met 'niet voederen' bij de apen. De dierentuin denkt er nu over om aangifte te doen, al is nog niet bekend wie de bezoeker was, die deze waarschuwing in de wind sloeg.

Negen arrestaties voor aanslagen Istanbul

De Turkse politie heeft negen verdachten gearresteerd wegens de aanslagen in Istanbul die zondag aan zeventien mensen het leven hebben gekost. Dat berichtte het Turkse persbureau Anatolia vandaag.

De verdachten worden ondervraagd. Over hun identiteit is niets bekendgemaakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar de autoriteiten vermoeden dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK erachter zit. De PKK heeft elke betrokkenheid ontkend.

Fergie kijkt uit naar rol als prostituee

Zangeres Fergie kijkt uit naar haar nieuwe filmrol, als de prostituee Saraghina in de filmmusical 'Nine' van 'Chicago'-regisseur Rob Marshall. Ze vormt de cast met Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Kate Hudson en Judi Dench.

"Ik ben sprakeloos", zegt ze over de kans om met zo veel topacteurs samen te werken. "Waarschijnlijk ben ik de hele tijd stil, om zo veel mogelijk mee te krijgen en te leren."

In de musical zingt ze het nummer 'Be Italian' met haar tegenspeler Day-Lewis. "Het nummer dat ik zing is erg sterk en ik kijk ernaar uit om te zingen als een personage in plaats van als mezelf."

De opnamen van de film beginnen in oktober. Het is niet de eerste keer dat de frontvrouw van The Black Eyed Peas te zien is op het witte doek. Al eerder speelde ze in 'Planet terror' en 'Poseidon', twee actiefilms waarin haar personage al vrij gauw om het leven komt.

Ook gaat Fergie weer met haar collega's de studio in om een nieuw Black Eyed Peas-album te maken. "Het wordt een ander geluid, we gaan nu echt de toekomst in", vertelt ze. "We proberen niet alles te kopiëren dat momenteel op de radio te horen is. We proberen artistiek te zijn en verder te groeien."

Met de band scoorde Fergie grote hits als 'Don't phunk with my heart', 'Shut up' en 'My humps'. Solo maakte de 33-jarige zangeres onder meer 'Big girls don't cry'.

Dieven stelen 21 ton aluminium

Dieven hebben ongeveer 21 duizend kilo aluminium gestolen op een bedrijventerrein in het Groningse Farmsum. De politie vermoedt dat een heftruck is gebruikt om de tientallen blokken op een vrachtwagen te laden. Het gestolen aluminium is in totaal vijftigduizend euro waard.

De dieven zijn tussen maandagmiddag en dinsdagochtend het terrein opgekomen door een toegangshek te forceren. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Taxichauffeur dumpt wanbetaler op politiebureau

Een taxichauffeur heeft een klant die weigerde de ruim 365 euro te betalen die haar ritje had gekost, linea recta naar het politiebureau gebracht. De vrouw had de taxi in Breda staande gehouden en liet zich naar Leidschendam brengen. Daar aangekomen vroeg ze of de chauffeur haar naar Den Haag wilde brengen. De rekening zou hij bij een bedrijf kunnen declareren.

De teller was intussen opgelopen tot ruim 365 euro, die de 38-jarige vrouw weigerde te betalen, meldt de politie. Toen ze ook nog tegen de ramen van de taxi begon te slaan besloot de chauffeur terug te rijden naar Breda, waar hij haar bij het politiebureau afleverde. Dat leverde hem een klap in zijn gezicht op. De politie heeft de vrouw opgepakt voor flessentrekkerij en mishandeling.

Karadzic vraagt dertig dagen uitstel

Radovan Karadzic zal zich morgen tijdens zijn eerste verschijning voor de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal niet schuldig of onschuldig verklaren aan de aanklacht. Hij zal gebruik maken van de mogelijkheid die de regels van het tribunaal hem bieden om dertig dagen uitstel te vragen.

Dat zei één van zijn advocaten, Svetozar Vujacic, vandaag tegen de Belgradose omroep B92. Dezelfde advocaat bevestigde tegen B92 dat het bezwaarschrift tegen de uitlevering van Karadzic, waarop de rechtbank in Belgrado sinds afgelopen vrijdag zat te wachten, nooit is geschreven. De verspreiding van het gerucht over dat bezwaarschrift maakte volgens hem deel uit van de strategie van de verdediging.

Doornbos test Superleague auto

Robert Doornbos heeft dinsdag voor het eerst getest met de nieuwe Superleague Formula-wagen. Hij deed dit op het circuit van Barcelona, waar hij alvast in de kleuren van AC Milan te bewonderen was. Voor de Rotterdammer is het de eerste keer weer dat hij in actie komt sinds de laatste race van de Champ Cars vorig seizoen.

"De nieuwe klasse is erg opwindend," aldus de coureur na de testdag. "Met de slicks hebben we natuurlijk erg veel downforce en het geluid van de V12 is geweldig. De auto lijkt erg op een Formule 1 of Champ Car-wagen en de fans zullen het fantastisch vinden. Ik ben benieuwd naar hun reactie als ze voor hun favoriete voetbalteams zullen juichen in deze nieuwe serie."

In de Superleague Formula racen coureurs voor voetbalteams, zoals AS Roma, FC Porto en Borussia Dortmund. Voor PSV kwam Yelmer Buurman dinsdag in actie.

Klanten supermarkten vaker op koopjesjacht

Consumenten gaan vaker naar verschillende supermarkten, op zoek naar koopjes en aanbiedingen. Goedkope supermarktformules lijken daarvan te profiteren. Onder meer Aldi, Lidl, Dirk en Hoogvliet hebben hun klantenkring in juli zien groeien.

Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau GfK vandaag heeft gepubliceerd. De totale supermarktomzet is met 6,8 procent gestegen in vergelijking met juli 2007. Consumenten deden voor een totaalbedrag van 2,27 miljard euro boodschappen.

Dat Nederlanders meer op koopjesjacht gaan, valt af te leiden uit het aantal keren dat ze boodschappen afrekenen. Ze komen vaker langs de kassa, maar met een kleinere hoeveelheid producten in hun mandje.

Alleen in de laatste week van juli deden consumenten hun supermarktboodschappen vaak in één keer. GfK schrijft dat toe aan gemakzucht die samenhangt met het warme weer.

Topdrukte bij brandwondencentrum door barbecues

Het brandwondencentrum in Beverwijk krijgt deze zomer veel patiënten te verwerken door ongelukken bij barbecues en kampvuren. Hierdoor moeten slachtoffers soms uitwijken naar de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen, zegt chirurg Roelf Breederveld vandaag.

Het centrum ontving deze zomer tientallen patiënten met letsel als gevolg van incidenten met barbecues en kampvuren. Met de andere twee brandwondencentra wordt continu overlegd.

Het centrum in Beverwijk heeft 25 bedden ter beschikking. In geval van hoge nood kunnen plaatsen elders in het Rode Kruis Ziekenhuis worden vrijgemaakt. De 'pieken in het aanbod' hebben hier volgens Breederveld deze zomer nog geen aanleiding toe gegeven. Het brandwondencentrum krijgt elke zomer meer patiënten te verwerken als de vakantie gepaard gaat met mooi weer.

Huisarts 26 uur per week bezig met administratie

Huisartsen, doktersassistentes en praktijkondersteuners zijn samen wekelijks 26 uur bezig met administratief werk. Daardoor kan minder tijd worden besteed aan patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Na invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet, vorig jaar, is de lastendruk toegenomen. De NZa besloot daarom tot een onderzoek om de omvang van de administratieve handelingen in kaart te brengen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat twee derde van de tijd die dokters aan administratieve lasten kwijt zijn, wordt gevuld met naleving van regels van de overheid. De huisarts zou deze taken grotendeels ook uitvoeren als dat niet in de wet zou zijn geregeld. Zo kost het verwerken van patiëntgegevens ruim twaalf uur per week, heeft de NZa onderzocht.

Naast de overheid zorgen onder meer ook zorgverzekeraars en brancheorganisaties voor de toename van de administratieve handelingen. De NZa vindt nog steeds dat de lasten moeten worden teruggedrongen en spreekt daarover met onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.

SP wil opheldering vakantiewoning W-A

De SP wil dat het kabinet duidelijkheid verschaft over het vakantieverblijf dat prins Willem-Alexander in Mozambique laat bouwen. De partij vraagt zich af of het klopt dat de plaatselijke projectontwikkelaar lokale autoriteiten heeft proberen om te kopen, zoals het tijdschrift HP/De Tijd deze week meldt.

Volgens het blad krijgen vier overheidsfunctionarissen een gratis huis in ruil voor hun diensten. SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil weten of het artikel klopt. Bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de woordvoerder van het Koninklijk Huis, was vanavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Eerder had minister Ella Vogelaar (Wonen en Wijken) al "dubbele gevoelens" bij het huis dat de prins en prinses Máxima laten bouwen aan de kust van Mozambique. De bewindsvrouw zei te hopen dat het project ook iets oplevert voor de plaatselijke bevolking.

Toyota: geen problemen met KERS

Het team van Toyota verwacht geen problemen met de introductie van KERS op de wagen. Daarom zal het team pas testen als het helemaal af en veilig is. Het team wil daarom het systeem bijna volledig in de fabriek ontwikkelen. Vorige week raakte een monteur van BMW gewond toen het in de testsessie misging met het KERS-systeem.

Hoofd Motorenafdeling van Toyota Luca Marmorini geeft uitleg. "We werken keihard aan de ontwikkeling van ons KERS-systeem. We hebben verschillende opties bestudeerd en het is nu de uitdaging om het systeem verder te verfijnen, voordat we er voor het eerst mee gaan rijden. Op dit moment doen we de ontwikkeling hoofdzakelijk in de fabriek, in plaats van op het circuit, omdat 95 procent van het testwerk op een simulatiemachine kan worden uitgevoerd. Bovendien is de wagen van 2009 behoorlijk anders dan de huidige auto. We denken daarom dat het weinig zin heeft om het KERS-systeem nu al op het circuit uit te proberen."

Vorige week kreeg een monteur van BMW een schok van de bolide die uitgerust was met KERS. Marmorini zegt dat dit bij Toyota niet aan de orde is. "De hybridesystemen die we momenteel al in de straatauto's gebruiken, zijn zeer veilig en betrouwbaar. Dus de technologie op zich, is het probleem niet. We zitten nu in de ontwikkelingsfase en we zullen het KERS-systeem pas in de wagen monteren, als we er honderd procent zeker van zijn dat het aan de strengste veiligheidseisen voldoet. Veiligheid staat voorop bij Toyota."

Volgend jaar is KERS in de Formule 1 nog niet verplicht, maar Toyota heeft aangegeven wel er mee te willen gaan rijden, omdat het één- tot drietienden per ronde scheelt. "We hebben overwogen om het KERS-systeem volgend jaar nog niet te gebruiken. Maar het systeem kan mogelijk voor betere rondetijden zorgen en die kans willen we natuurlijk graag benutten. Het KERS-systeem zal niet voor schokkende rondetijden zorgen, aangezien het extra vermogen maar 6,5 seconde per ronde beschikbaar is. Het zal een tiende tot drie tienden per ronde schelen. Een belangrijk pluspunt van de KERS is dat je gemakkelijker kunt inhalen."

Nederlandse ontdekt bijzondere nevel

De 25-jarige Hanny van Arkel uit Heerlen heeft onlangs een bijzondere nevel ontdekt toen zij deelnam een het project Galaxy Zoo. Bij dit project worden sterrenstelsels geobserveerd en daarbij viel haar een groen-blauw licht op. Het bleek een nevel te zijn die 'Hanny's Voorwerp' is gedoopt.

De nevel blijkt een gaswolk te zijn die extreem licht een heet is. Het bijzondere is echter dat de gaswolk geen sterren bevat, hetgeen normaal een voorwaarde is om heet en licht te zijn. "De veronderstelling is dat het om een enorme reflectienevel gaat. Een licht-echo die ooit door het spiraalvormige sterrenstelsel ernaast is opgelicht en opgewarmd", aldus Van Arkel.

De amateurastronome heeft haar passie voor sterrenkunde te danken aan de popgroep Queen. Met name gitarist Brian May, doctor in de astronomie, is een voobeeld voor haar. Binnenkort vertrekt Van Arkel waarschijnlijk naar Baltimore om 'haar' nevel verder te bestuderen.

Zoek de vliegtuigbom in Flower, Sun And Rain

In 2001 verscheen in Japan de adventure Flower, Sun And Rain op de PS2. Het spel was ontwikkeld door Goichi Suda, ook wel bekend als Suda51. Je kent hem misschien van Killer7 en No More Heroes, maar hij heeft nog veel meer games gemaakt waarvan de meesten echter nooit buiten het land van de rijzende zon zijn verschenen. Na het internationale succes van deze beide games kreeg hij veel verzoeken van fans om zijn eerdere games ook buiten Japan uit te brengen. Rising Star Games komt de fans tegemoet door in oktober Flower, Sun And Rain op de DS uit te geven.

Flower, Sun And Rain is een adventure over Sumio Mondo, een man die er zijn beroep van heeft gemaakt om kwijtgeraakte dingen te zoeken. Op het eiland Lospass moet hij een vliegtuigbom vinden en onschadelijk maken. Hij wordt op weg naar het vliegveld echter afgeleid door mensen die hem vragen hun spulletjes te zoeken, en het vliegtuig vertrekt met de bom nog aan boord, om vervolgens op het eiland neer te storten. Als Sumio de volgende ochtend wakker wordt, ontdekt hij dat deze vreselijke gebeurtenissen nog niet hebben plaatsgevonden. Op een GroundHog-achtige manier beleeft hij steeds opnieuw dezelfde dag, en moet hij de explosie zien te voorkomen voordat hij knettergek wordt.

Goichi Suda is blij voor ons: "Het is geweldig dat Europese gamers straks Flower, Sun And Rain kunnen gaan spelen. Al mijn creaties zijn een tikkeltje bizar en onverwachts, en dit spel is geen uitzondering!"




Circuit Valencia in gebruik genomen

Afgelopen weekend is het nieuwe stratencircuit van Valencia ingewijd middels races voor het Spaanse Formule 3-kampioenschap en het open Spaanse GT-kampioenschap. Met name GP2-rijders wilden de baan uitproberen. Onder andere Ho-Pin Tung kwam in actie met een GT-auto.

Het gloednieuwe circuit loopt door de haven van de Spaanse stad en loopt onder andere over een brug, die normaalgesproken niet toegankelijk is voor het wegverkeer. "Zodra bekend werd dat er nationale races gehouden zou worden, ging het nieuws snel door de GP2-paddock," aldus GP2-coureur Ho-Pin Tung. "Iedereen probeerde een plekje bij een Formule 3-team te krijgen."

De organisatie van de race hoorde van dit gerucht en besloot gastrijders alleen in de vrije trainingen toe te laten om de vaste coureurs een race op dit circuit te garanderen. Alleen Andreas Zuber maakte hiervan gebruik. In de GT-race kwamen meerdere coureurs uit de GP2 in actie. Tung kwam met teamgenoot Mike Conway in actie, kwalificeerde op poleposition en won prompt de race. Ook Maldonado, Pantano, Petrov, Filippi, D'Ambrosio en Villa kwamen in actie.

"Ik ben best wel verbaasd dat het zo goed ging," aldus Tung na de race. “Mijn GT-ervaring is namelijk precies nul en vergeleken met een GP2 is zo'n Viper een enorm hok, maar na wat oefenen blijk je er toch ook hard mee te kunnen rijden."

Ook over het circuit had hij zijn mening klaar: "Het circuit is echt te gek, supersnel en veel breder dan ik had verwacht. Het is net zo breed als een gewoon circuit, maar je rijdt wel midden door de stad. Kijk, Monaco heeft natuurlijk ook z'n charmes met die vangrails vlak naast de baan, maar dat betekent wel dat je bijna niet kunt inhalen. Dat gaat hier zeker wel gebeuren."

De brug op het circuit vindt Tung minder speciaal. "Het is een heel mooi ding, maar je merkt er als coureur verder weinig van. Het loopt heel iets omhoog en bij het remmen weer iets omlaag, maar de bocht ervoor is niet zo snel, dus de snelheid ligt daar relatief laag. Maar dan komt er een recht stuk dat enorm lang is, met een hele mooie bocht erna. Echt een topcircuit!"

Karadzic morgen live op tv

De NOS doet morgenmiddag op Nederland 1 rechtstreeks verslag van de voorgeleiding van Radovan Karadzic aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Dat maakte een woordvoerster van de omroep vandaag bekend. De extra uitzending van het NOS Journaal begint ruim voor het begin van de zitting die om vier uur 's middags gepland staat. Voor de live-uitzending wordt de programmering van Nederland 1 onderbroken.

Ook het NOS Radio 1 Journaal doet morgen rechtstreeks verslag vanuit Den Haag, evenals RTL Nieuws. In het bulletin van RTL Nieuws op RTL4 wordt live geschakeld naar het Joegoslavië-Tribunaal. De gehele zitting is vervolgens live te volgen in de uitzending van RTLZ op RTL7.

Amerikaans Huis maakt excuses voor slavernij

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin zwarte Amerikanen verontschuldigingen wordt aangeboden voor de misdaden die onder de slavernij en de segregratiewetten tegen hen zijn begaan.

De resolutie werd ingediend door een Democraat uit Tennessee, Steve Cohen, die momenteel als enig blank Congreslid een overwegend zwart district vertegenwoordigt. Cohen werd in 2006 de eerste blanke die in ruim dertig jaar in Memphis won.

Cohen moet zijn zetel volgende week verdedigen tegenover zwarte rivalen en met het indienen van de resolutie hoopte hij kennelijk kiezers op zijn hand te krijgen. De resolutie werd met handopsteken aangenomen. Voorzitster Carolyn Cheeks Kilpatrick van de Black Caucus, de vereniging van zwarte Congresleden, sprak van 'een mijlpaal in de inspanningen van de natie de fouten uit het verleden te herstellen'.

Vijf Amerikaanse staten boden eerder verontschuldigingen voor slavernij aan, maar het was vandaag de eerste keer dat dit gebeurde door Congresleden. In het verleden struikelden moties van deze aard door bezorgdheid over mogelijke eisen voor herstelbetalingen.

Het bureau van Cohen zei dat de resolutie pas in stemming was gebracht in het Huis, nadat was vernomen dat een gezamenlijke resolutie in het Huis en de Senaat onhaalbaar was. In Cohens resolutie wordt niet ingegaan op de kwestie van compensatie. Wel wordt gesteld dat het Huis zich verplicht de gevolgen van de misdaden tegenover zwarte Amerikanen te rectificeren.

Kasteel in Land van Ooit te winnen

Het Roze Kasteel in het Land van Ooit staat sinds het faillissement van het themapark in Drunen leeg. Radio-dj Lindo Duvall van Radio 538 is vanaf vandaag in zijn programma op zoek naar een nieuwe kasteelheer of -dame. Dat maakte de radiozender vandaag bekend.

Via de website van de zender kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Op 7 augustus zullen uiteindelijk drie finalisten strijden om de sleutels van het kasteel.

De winnaar mag in het kasteel wonen zolang het geen nieuwe bestemming heeft. De eigenaar van het pand, de gemeente Heusden, wil het knalroze kasteel op deze manier behoeden voor krakers, vandalisme en verval. De attracties en spullen van het pretpark zijn inmiddels opgeruimd uit het park.
Woon jij hier binnenkort? 

Olmert kondigt aftreden aan

De Israëlische premier Ehud Olmert zal zich niet herkiesbaar stellen voor het leiderschap van zijn partij Kadima. Na de verkiezing van een nieuwe voorzitter zal hij zich terugtrekken als regeringsleider.

Dat maakte Olmert vanavond bekend in zijn residentie in Jeruzalem. De verkiezing voor een Kadima-leider is gepland op 17 september.

Het besluit van de Israëlische premier Ehud Olmert af te treden volgde op groeiende druk van de politieke oppositie, maar vooral van zijn eigen partij en coalitie. Tegen Olmert (62) loopt sinds mei een groot onderzoek in een smeergeldaffaire.

De premier zou enveloppen vol geld van een Amerikaanse zakenman hebben aangenomen. Olmert ontkent elke betrokkenheid. Hij beloofde echter af te treden bij een aanklacht.

Ivanov wint Ronde van Wallonië

Sergej Ivanov heeft de Ronde van Wallonië gewonnen. Patrice Halgand won de slotrit.

In de laatste etappe ontsnapten Ivanov en Halgand samen met vijf andere renners uit het peloton. Aan de finish had de kopgroep, die toen nog bestond uit Halgand, Ivanov en Rik Verbrugghe, 55 seconden voorsprong op het peloton. Voor Ivanov, die er van de koplopers het best voor stond in het klassement, was dit genoeg om zijn achterstand van 33 seconden op de leider van het klassement, Greg van Avermaet , goed te maken.

Uitslag Olympisch elftal - Kameroen

Het Olympisch elftal heeft ook zijn tweede wedstrijd in voorbereiding op de Olympische Spelen gewonnen. Kameroen werd met 2-0 verslagen.

Nederland speelde de wedstrijd om de ING Cup in Hongkong en begon net als tegen Belgie met Makaay en Sibon als spitsenkoppel. Sibon kreeg vroeg in de wedstrijd een goede kans na een voorzet van Royston Drenthe, maar zijn kopbal ging voorlangs. Echt goed verliep de samenwerking niet en Sibon werd in de rust vervangen door Ryan Babel.

Ook in de tweede helft bleef het lang 0-0. Totdat Babel in de 87e minuut na een voorzet van Makaay eindelijk de openingstreffer scoorde. In de blessuretijd waren de rollen omgekeerd en scoorde de Makaay na een assist van Babel

Van der Sar adviseert Ronaldo

Rondom de transfer-saga die Cristiano Ronaldo heet heeft nu ook Edwin van der Sar zich uitgelaten. De goalie van de Mancunians adviseert de Portugees in Manchester te blijven.

"We hebben een geweldige ploeg, spelen in een geweldig stadion met fantastische supporters en krijgen de kans om nog meer prijzen te winnen'', zei de 37-jarige doelman woensdag. Van der Sar en Ronaldo wonnen afgelopen seizoen met hun ploeggenoten de Engelse landstitel en de Champions League. De Portugese aanvaller grossierde in doelpunten en wekte daarmee de interesse van Real Madrid.

"We mogen dit jaar om de Europese Super Cup en de wereldbeker spelen, een kans die je niet vaak krijgt omdat je daarvoor de Champions League moet winnen. Naar mijn mening heb je als speler van Manchester United een fantastische kans om prijzen te winnen", aldus Van der Sar.

Jonker: "Lucius niet naar Willem II"

Technisch directeur en trainer Andries Jonker van Willem II heeft tegengesproken dat Theo Lucius in beeld is bij 'zijn' club.

"Niks van waar! Als je de selectie goed bekijkt, zie je ook dat we niet echt behoefte hebben aan zo'n verdedigend ingestelde voetballer. Galásek was een ander verhaal geweest. Die brengt voetballend ook het nodige in," is Jonker duidelijk in het Brabants Dagblad. Ook ontkent hij dat de verhuur van Steef Nieuwendaal aan FC Eindhoven al rond is, zoals Voetbal International beweert. "We zijn daar zoals bekend al enige tijd mee bezig, maar het is nog altijd niet in kannen en kruiken."

"Culina wil gewoon spelen, maakt niet uit waar"

Over de toekomst van Jason Culina bestaat momenteel nogal wat onduidelijkheid. De Australiër heeft nog een contract tot medio 2009 bij PSV en trainer Huub Stevens wil de middenvelder graag bij de selectie houden.

Technisch manager Adrie van Kraaij sprak deze week echter de verwachting uit dat Culina binnenkort zal vertrekken uit Eindhoven. Het ziet ernaar uit dat de middenvelder komend seizoen niet op een basisplaats hoeft te rekenen bij PSV. "Jason wil gewoon voetballen," aldus een woordvoerder van Essel Sports Management, het bureau dat de belangen van Culina behartigt. "Of dat nou bij PSV gebeurt of bij een andere club."

Bondscoach van Australië, Pim Verbeek, zei onlangs nog dat Culina enorm graag in de Premier League zou willen voetballen. "Qua historie en taal zou hij daar inderdaad goed passen. Maar Jason heeft geen voorkeur," meldde de woordvoerder. "Als er zich een subtopper uit een ander land zou melden, dan staat hij daar ook voor open. Maar voorlopig is er nog niets concreet."

Waterman wil weg bij AZ

Boy Waterman is klaar met AZ en hoopt de club te verlaten in het geval hij komend seizoen geen eerste keeper is. De 24-jarige sluitpost staat derde in de pikorde, achter Sergio Romero en Joey Didulica.

"Ik ben niet van plan om een tweede of derde rol te gaan spelen," zegt Waterman tegenover Novum. "Dan moeten we op zoek naar iets anders," spreekt de oud-jeugdinternational uit. Waterman begon zijn loopbaan bij sc Heerenveen, maar trok begin 2007 naar AZ. Daar kreeg hij al snel een contract tot medio 2011, maar na een mindere periode vorig seizoen verloor hij zijn basisplaats. "Ik ben voetballer geworden om te voetballen. Ik wil wedstrijden spelen. Het maakt me niet uit waar ik speel, in Nederland of het buitenland, als ik maar een heel seizoen kan spelen."

Real: "We verkopen Robinho niet"

Real Madrid-voorzitter Ramon Calderon heeft zich uitgesproken voor het behouden van Robinho.v Er werd eerder gespeculeerd over een mogelijke verkoop van de Braziliaan om in dat geval Cristiano Ronaldo te kunnen financiëren.

Onder meer Chelsea zou in de markt zijn voor de 24-jarige international, maar Real Madrid heeft inmiddels aangegeven om de aanvaller niet van de hand te doen. "Om Ronaldo te kopen, hoeven wij geen andere spelers te verkopen," is Calderon stellig in AS. Bovendien ziet trainer Bernd Schuster zeker zoveel in Robinho als in Ronaldo. "De trainers vinden dat die twee gelijkwaardig aan elkaar zijn. Schuster houdt van Robinho en ook de ploeg wil dat hij blijft," aldus Calderon.

FC Utrecht volgt Bernburg

De nood is hoog bij FC Utrecht. Na het vertrek van Kevin Vandenbergh zitten de 'Domstedelingen' zonder spits, omdat eerder ook al Nelisse en Rossini vertrokken. Als vervanger heeft Utrecht nu Martin Bernburg op het oog. De 22-jarige aanvaller komt op dit moment nog uit voor het Deense FC Nordsjælland.

FC Utrecht zou volgens Ekstra Bladet zo'n twee miljoen euro over hebben voor de aanvaller, terwijl FC Nordsjælland zeven ton meer wenst te ontvangen. Technisch directeur Allan Pedersen bevestigt niet dat FC Utrecht interesse heeft, maar wel dat er belangstelling is. "Ik ga geen namen van clubs noemen, maar er is veel belangstelling voor Bernburg. Er is alleen nog geen club die aan de vraagprijs wil voldoen."

De jeugdinternational kwam in het verleden ook uit voor FC Kopenhagen, maar vertrok begin 2007 naar zijn huidige werkgever.

'Twente ziet Wisgerhof graag komen bij vertrek Wi

Indien Robbie Wielaert naar Ajax vertrekt ziet FC Twente in Peter Wisgerhof de ideale vervanger. Dat meldt Voetbal International. De aanvoerder van NEC gaf dinsdagavond nog aan deze zomer bewust voor NEC te hebben gekozen.

Begin juni verlengde Wisgerhof zijn contract nog bij de Nijmegenaren tot de zomer van 2012. In die periode informeerde ook FC Groningen bij de verdediger, maar hij liet een transfer lopen. Wisgerhof verkoos het Europese voetbal van NEC boven Groningen en gaf dinsdagavond nog aan zich volledig op NEC te richten, maar een transfer in de toekomst niet uit te sluiten. "Komend seizoen wil ik me in de kijker spelen," aldus de 28-jarige speler.

Bij FC Twente lijkt het vertrek van Rob Wielaert dichterbij te komen. De club heeft de verdediger toestemming gegeven om met Ajax om de tafel te gaan zitten. Het lijkt een teken dat vraag en aanbod niet ver meer uit elkaar liggen.

Feyenoord stalt Harrison bij KV Mechelen

Afful Harrison is komend seizoen met KV Mechelen actief in de Belgische competitie. De 22-jarige rechtsback wordt door Feyenoord uitgeleend aan de Belgische club met het oog hem daar aan het werk te zien.

Harrison was de afgelopen weken op proef, maar werd nog niet geschikt geacht voor een basisplaats bij de Rotterdammers. Feyenoord wil Harrison echter niet kwijt en verhuurt het product van de Feyenoord Fetteh Football Academy in Ghana aan KV Mechelen.

"Hij is eigendom van ons, want afkomstig van de opleiding in Ghana. Hij heeft enkele weken meegetraind en is nog niet klaar voor Feyenoord. Hij traint nu mee bij KV Mechelen, waar meer Ghanezen onder contract staan. Met KV werkten we vroeger samen. Nu niet meer, maar de contacten zijn gebleven,"
aldus Peter Bosz in Voetbal International.

PS3 genereert de meeste groene papiertjes voor EA

Gisteren konden jullie hier nog lezen dat analisten de toekomst van EA niet al te rooskleurig zien, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen games worden verkocht. Een interessante onderwerp voor fanboy-discussies is dan ook al snel welk systeem verkoopt er de meeste games of aan welk platform verdient een bedrijf als EA het meeste geld? Het antwoord op deze vraag; de PS3.

De PS3-games van EA brachten in de maanden april t/m juni namelijk maar liefst 139 miljoen dollar op tegenover een 'schramele' 86 miljoen dollar van de PC en 81 miljoen dollar van de Xbox 360. Het hele lijstje van inkomsten is hieronder te lezen:

1. PS3: $139.000.000,-
2. PC: $86.000.000,-
3. Xbox 360: $81.000.000,-
4. PS2: $79.000.000,-
5. Wii: $57.000.000,-
6. PSP: $57.000.000,-
7. Mobile: $44.000.000,-
8. Nintendo DS: $21.000.000,-

IOC wist van internetcensuur tijdens OS

De gedeeltelijke internetcensuur die tijdens de Olympische Spelen zal gelden voor journalisten, is met medeweten van het Internationaal Olympisch Comité tot stand gekomen. Internationale media beschuldigen het IOC er zelfs samen te werken met China. Giselle Davies, woordvoerder van het IOC, zegt dat het al langer bekend was dat sommige sites ontoegankelijk zouden zijn, want de organisatie van de Spelen had dat al meerdere malen duidelijk gemaakt.

Een woordvoerder van de organisatie zegt dat journalisten nog altijd voldoende toegang tot het internet zullen hebben in het mediacentrum. "Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken. We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven." Journalisten klagen ondertussen dat zij sites van ondermeer Amnesty International en de BBC niet kunnen bereiken.

De Chinese overheid censureert overigens al jaren grote delen van het internet voor iedereen die zich in China bevindt. De Europese Unie en de Aziatische-Europese Parlementaire Samenwerking (ASEP) riepen de Chinese overheid onlangs nog op een minder streng censuurbeleid te voeren.

Top of Flop User's Choice: Mae

We krijgen regelmatig tips binnen voor Top of Flop. Dat stellen we zeer op prijs! Er zitten vaak hele leuke video's tussen en daarom doen we op woensdagavond: Top of Flop User's Choice.

Jullie mogen hier helemaal zelf bepalen wat we ten gehore brengen.

De vorige Top of Flop eindigde in de plus: Little Jackie - The World Should Revolve Around Me was een top,  dus. Frumzel verwoordde jullie mening nog als beste: "Deze komt op m'n nieuwe mp3-cd voor in de auto. Lekker nummer! Top dus!"

De tip van vanavond is van Wim:

"~ Mae met Awakening ~ Vreselijk mooi en rustig nummer, met een heel erg goed in elkaar gezette AMV van de animatiefilm; '5cm per Seconds: A Chain of Short Stories About Their Distance'"

Turkse regeringspartij niet verboden

Het Turkse Constitutionele Hof weigert de regeringspartij AKP te verbieden. De openbare aanklager had een verbod geëist omdat de partij van Turkije een islamitische staat zou willen maken.

De rechters van het hof besloten de partij wel financieel te straffen, aldus opperrechter Hasim Kilic vandaag in Ankara. De subsidies uit de schatkist worden met 50 procent gekort, meldden Turkse media. Van de elf rechters waren er zes voor een verbod. Dat was één te weinig om tot een verbod te komen.

De AKP heeft verheugd gereageerd op het besluit van het Hof. Minister Faruk Celik van Werkgelegenheid noemde het vonnis een overwinning voor de Turkse democratie, meldde de Turkse nieuwszender CNN Türk.

Het hof in Ankara was maandagochtend zijn beraadslagingen begonnen over de toekomst van de AKP. Procureur-generaal Abdurrahman Yalcinkaya had ook geëist dat 71 AKP-kopstukken zoals Erdogan en Gül vijf jaar lang niet meer politiek actief mochten zijn.

De meeste Turken zijn moslim, maar Turkije is een seculiere staat. Het hof moet het land beschermen tegen elke bedreiging van de seculiere status. Een verbod op de regeringspartij AKP had zeer waarschijnlijk tot vervroegde verkiezingen geleid. Het hof verbood wel voorlopers van de AKP, de Welvaartspartij (1998) en de Waardenpartij (2001).

De AKP vindt onder meer dat vrouwen op universiteiten hoofddoekjes mogen dragen. De partij van premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gül vergaarde bij de laatste verkiezingen 47 procent van de stemmen.

Cokedealer sneller vrij om huurhuis niet kwijt te raken

Een veelvuldig veroordeelde cokedealer uit Spijkenisse heeft een mazzeltje gehad. Tegen de 36-jarige man was een half jaar celstraf geëist door de aanklager. Door het aandringen van de advocaat van de man werd de straf met een maand verlaagd. De advocaat legde de rechter uit: “Zijn huurhuis is al dichtgespijkerd en als hij nog lang vast zit, raakt hij zijn huis kwijt en is hij weer dakloos.”

De man werd door de rechter schuldig bevonden voor het in bezit hebben van een vuurwapen, 20 gram cocaïne, inclusief weegschaaltje, bestemd voor de handel en twee mishandelingen. De drugsdealer, die al veel vaker voor wapenbezit en geweldplegingen veroordeeld werd, bleef hardnekkig ontkennen dat de harddrugs en het wapen van hem waren: “Die waren van één van de vele bezoekers, die in m'n woning over de vloer kwamen.”

De Criminele Inlichtingen Eenheid, onderdeel van de politie, had eerder een tip binnengekregen dat er in het huis van de verdachte werd gehandeld in drugs. De mishandelingen vonden plaats bij de coffeeshop Green Spirit in de woonplaats van de verdachte, en op de afrit van de A15 richting Spijkenisse. Hier zou hij een automobilist op zijn gezicht hebben geramd bij een ruzie.

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en de submit

 

Riccò geeft dopinggebruik toe

Op een hoorzitting van het Italiaans olympisch comité heeft Riccardo Riccò toegegeven epo te hebben gebruikt.

De ex-renner van Saunier Duval-Scott werd in de Tour de France betrapt op het gebruik van doping. Hij werd uit de Tour gehaald en ontslagen door zijn ploeg.

"Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Voor de Tour heb ik een fout gemaakt. Ik heb een product genomen waar iedereen over praat. Ik heb deze fout op eigen houtje gemaakt. Daarom zie ik ook af van een contra-expertise." aldus Riccò.

Eerder beweerde Riccò nog dat hij niets verkeerds had gedaan. Hij deed echter wel zijn uiterste best om de dopingcontroles te ontwijken.

Wat een service!

Aangezien ik niet graag in de rij sta bij de Stadswinkel tussen dikke huisvrouwen, voormalig dronken autobestuurders, uitgeprocedeerde asielzoekers en andere lieden van bedenkelijk allooi, had ik via de digitale snelweg een afspraak gemaakt voor het aanvragen van een paspoort. Tot mijn grote verbazing was dit alles goed doorgekomen en kon ik direct doorlopen naar de desbetreffende balie. Geen exotische schone, zoals bij het reisbureau dat ik eerder vereerde met een bezoekje, maar een passend fossiel. Dat ik hier te maken had met de personificatie van het credo ‘regels zijn regels,’ zou al snel duidelijk worden. De door mij meegebrachte pasfoto werd door haar grondig geïnspecteerd. De ‘Miss-Etam-bitch’ raadpleegde zelfs haar collega, die zich gezien de poedersuiker op de mouwen van zijn ‘Hema-overhemd’ net tegoed had gedaan aan een puddingbroodje. Gezien zijn plompheid waren het misschien wel twee puddingbroodjes. Eensgezind knikten zij. “Ja meneer, ziet u, het randje van uw bril raakt uw ooglid, dit kunnen we helaas niet accepteren. U zult een nieuwe pasfoto moeten laten maken.” Een lachkick viel mij ten deel.

Man-Bat maakt zijn opwachting in LEGO Batman

Waar Batman vooral mens is met een vleermuispak is een van zijn vijanden bijna het tegenovergestelde, een reuzen vleermuis die zich kleed als mens (waar mogelijk dan). Man-Bat is de gemuteerde Professor Kirk Langstrom, die om iets aan zijn gehoor te doen een serum ontwikkelde, waarmee hij met echolocatie weer goed zou moeten kunnen horen. Het serum heeft de vervelende bijwerking dat Langstrom verandert in een kwaadaardige vleermuis die Gotham City onveilig gaat maken.





Nummer laatst Jupiler League degradeert toch

De KNVB heeft vandaag bepaald dat de nummer twintig uit de Jupiler League komend seizoen degradeert naar de hoofdklasse bij de amateurs. Dit is slecht nieuws voor de clubs die de laatste jaren onderin de Jupiler League bivakkeerden.

Eerder leek de maatregel van de baan, omdat er teveel onduidelijkheden bestonden over de uitvoering ervan. De KNVB heeft echter toch besloten dit seizoen al met de nieuwe regel te gaan werken. De hekkensluiter van de Jupiler League zal het seizoen daarop ingedeeld worden in één van de zes hoofdklassen. Dat zal de afdeling worden die regionaal gezien het meest logisch is.

Andersom is bepaald dat de amateurkampioen het recht krijgt om te promoveren naar de Jupiler League. Dit recht mag overgedragen worden aan één van de andere vijf afdelingskampioenen. Ook deze regel gaat dit seizoen al in. Voor de club die promoveert geldt een dispensatieregeling wat betreft de licentie-eisen. Voor de degradant geldt een financiële overgangsregeling.

De KNVB stelt dat het besluit op sportieve gronden is genomen. Toch is er nog steeds een voorbehoud. Het bestuur van de Coöperatie Eerste Divisie is namelijk niet blij met de beslissing. Men wil een eigen saneringsplan gaan opstellen. Indien dit plan de KNVB kan overtuigen, dan wil men de vandaag genomen beslissing heroverwegen. De CED kan tot 15 oktober een voorstel indienen bij de bond.

Amateurclub stelt zwarte schoenen verplicht

De spelers van Vitesse Delft, dat uitkomt in de eerste klasse bij de zaterdagamateurs, kunnen hun gekleurde schoenen voorlopig opbergen. Het bestuur heeft een verbod uitgevaardigd op het dragen van schoenen met een andere kleur dan zwart.

Pieter van Veen, bestuurslid voetbalzaken van Vitesse Delft, legt de maatregel als volgt uit: "De achterliggende gedachte is dat wij een bepaalde uitstraling nastreven en daar hoort uniformiteit in kleding bij. Dus ook schoenen en aangezien zwart behoort tot onze huiskleur en we bovendien vinden dat voetbal behoort te worden gespeeld op zwarte schoenen, passen daar geen schoenen bij in de kleuren geel tot pimpelpaars."

Voor zover bekend is Vitesse Delft de eerste amateurclub die een dergelijke maatregel neemt.

Vandenbergh naar Germinal Beerschot

Het Belgische Germinal Beerschot huurt spits Kevin Vandenbergh dit seizoen van FC Utrecht. Eerder leek een overgang af te ketsen.

Vanochtend onderhandelden de Belgen nogmaals met FC Utrecht. Nu kwam men er wel uit. Ondervoorzitter Herman Kesters van Germinal Beerschot is blij met de komst van Vandenbergh: "We zijn er vrij snel uitgeraakt. Alle partijen zijn gelukkig. Ook Kevin. Ik zag iemand die heel gemotiveerd is. Zo'n topspits laat je niet glippen als je de mogelijkheid krijgt. Kevin is een speler van wie veel clubs dromen."

De zoon van voormalig Rode Duivel en maker van de openingsgoal op het WK 1982, Erwin, kon in Nederland nooit overtuigen. De spits kwam in de zomer van 2007 voor veel geld van RC Genk naar Utrecht, maar trainer Willem van Hanegem deed slechts in dertien competitieduels een beroep op de Belgisch international. Daarin scoorde Vandenbergh twee keer. In eigen land had hij zich met tachtig treffers in 181 optredens beduidend succesvoller getoond.

FC Utrecht wenste Vandenbergh echter niet definitief van de hand te doen. Bij goede prestaties in België kan de club mogelijk meer geld ontvangen bij een verkoop. Eventueel kan Vandenbergh dan ook een nieuwe kans krijgen in Utrecht. Na Westerlo en RC Genk wordt Germinal Beerschot de derde Belgische werkgever van de spits.

Ricco bekent dopinggebruik tijdens Tour

Riccardo Ricco heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France. De 24-jarige Italiaanse wielrenner deed dat vandaag tijdens een zitting voor het Italiaanse olympische comité Coni. "De enige die schuld heeft, ben ik zelf." Eerder had Ricco nog ontkend doping te hebben gebruikt, maar zei nu dat hij de bekentenis deed om bevrijd te worden van een zware last.

Het nieuws dat Ricco was betrapt werd kort voor de twaalfde etappe bekend. De hele ploeg van Saunier Duval werd bij de start weggehaald en stapte even later uit de Tour. De Italiaan, die twee bergetappes won en leider was in het berg- en jongerenklassement, testte positief op epo na de vierde touretappe.

Naast Ricco werd ook ploeggenoot Leonardo Piepoli ontslagen. De renner, die de tiende etappe in de Tour won, zou zich niet aan de ethische reglementen van de ploeg hebben gehouden. Een paar dagen na de ontslagen maakte Saunier Duval bekend te stoppen met de sponsoring van de ploeg.

Battlefield: Heroes uitgesteld

Volgens sommige stemmen zou de opzet van dit spel dé redding zijn van de PC als gameplatform; Battlefield Heroes. De game zal namelijk gratis te downloaden zijn en geheel betaald worden van advertenties en upgrades die je als speler kunt kopen. Helaas zullen we nog iets langer moeten gaan wachten op dit antwoord op Warez, uitgever EA heeft namelijk aangekondigd dat de ontwikkeling van het spel vertraging heeft opgelopen en dat het spel daarom pas later dit jaar zal uitkomen. In plaats van de geplande zomerrelease kunnen we het spel nu pas verwachten in de winter.

Riccitiello gaf gister in een persconferentie aan dat de extra tijd zullen gebruiken om wat te doen met de feedback van de bètatesters, om nieuwe features toe te voegen en om meer focus te leggen op de sociale mogelijkheden die het spel biedt. Het laatste wat EA namelijk zou willen is het spel overhaast uitbrengen.


Bush ondertekent reddingsplan huizenmarkt

De Amerikaanse president George W. Bush heeft een wetsontwerp ter ondersteuning van de in zwaar weer verkerende huizenmarkt ondertekend. Dat maakte het Witte Huis vandaag bekend.

Het wetsvoorstel, dat vorige week in hoog tempo door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd goedgekeurd, biedt steun aan honderdduizenden huiseigenaren die moeite hebben met het betalen van hun hypotheek. Ook krijgt de Amerikaanse regering de mogelijkheid om de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae indien nodig met noodkredieten overeind te houden. De wet voorziet verder in strengere regels voor kredietverstrekkers.

Bush had lange tijd bedenkingen over delen van het plan. Volgens de president zijn sommige maatregelen vooral gunstig voor banken en hypotheekverstrekkers. Vanwege de urgente problemen op de Amerikaanse huizenmarkt besloot Bush vorige week toch zijn steun aan het plan te verlenen.

Opvolger Wii waarschijnlijk minder revolutionair

Hoewel het nog een aantal jaren kan duren voordat we de volgende generatie spelcomputers in de winkel zullen vinden, wordt er uiteraard nu alweer over gespeculeerd.

Epic Games en THQ denken beide dat het nogwel een aantal jaren zal gaan duren voordat we de volgende generatie spelcomputers in de winkel zullen vinden. Welk platform de bedrijven het liefst voor zouden ontwikkelen verschilt, maar wel zouden alle ontwikkelaars blij zijn als er één architecture komt.

"The worst case is, Microsoft, Sony and Nintendo all pick a different interface," Aldus John Carmack van id software. "That's because you have to program so differently for [the different architectures]. … If we end up with a diverse set of GPUs [graphics processing units], it would make life difficult."

Sony ziet hun volgende platform niet als puur een gamesconsole, maar als een multimedia apparaat waar je naast games spelen nog veel meer mee kunt doen, waardoor iedereen ermee over weg kan. Jack Tretton, CEO van Sony Computer Entertainment of America zei hierover "As far as next generation is concerned, I think one of the distinct advantages that we have is we don't have to go in a specific direction. I don't think the fact that we have a high-end machine keeps us from doing bite-sized casual entertainment. I don't think we're relegated to PC shooters or youth-oriented casual games. We can span the gamut."

Microsoft houdt zijn lippen strak op elkaar en wil niet zeggen of ze al bezig zijn aan de opvolger van de 360. Nintendo, vertegenwoordigd door Iwata, geeft wel toe al bezig te zijn met de opvolger van de Wii. Deze opvolger zal echter minder revolutionair zijn dan de Wii omdat het moeilijker wordt om de verwachtingen van mensen te overtreffen.

Zoals Iwata het zelf zei: "We are always preparing for the next hardware. We are under development. … But the hardware is a kind of box that consumers reluctantly buy in order to play our games." "Every hardware needs some revolutionary features, this time around, it happened to be we had a revolutionary user interface. Will it be the same for the next generation? I really can't tell. "It's natural for the current customer to expect Nintendo is going to once again do something different. If the people are expecting so many different things from Nintendo, it's going to be difficult for us to go beyond that expectation again."

Team Arden naar Bavaria City Racing

Coureur Renger van der Zande zal op 17 augustus tijdens Bavaria City Racing in Rotterdam een demonstratie verzorgen met de GP2-auto van Trust Team Arden. Het is de eerste keer dat een GP2-auto in actie komt in Rotterdam. Van der Zande testte eind vorig jaar al eens de auto van Arden.

Dat Team Arden aanwezig is in Rotterdam is te danken aan sponsor Argos Oil. De organisatie in de havenstad is blij met de komst van het topteam uit de GP2. "Bavaria City Racing en ING RaceSalon staan bekend om de vele Formule 1-demonstraties, maar vormen ook een platform voor al het racetalent dat Nederland rijk is. Ik ben daarom ook blij met de komst van het Trust Team Arden en Renger. Echt goed om te zien dat het Nederlands bedrijfsleven betrokken is bij de autosport," aldus Robert Heilbron namens de organisatie.

Renger van der Zande kwam afgelopen jaren al meermalen in actie bij het evenement in Rotterdam. Zo reed hij vorig jaar door de straten met de F3-bolide van het Prema Powerteam, een team waarvoor hij nu uitkomt in de Formule 3 Euroseries. "Afgelopen winter heb ik voor het eerst getest voor Trust Team Arden. Dat ging erg goed," aldus Van der Zande. "Ik ben erg trots dat dit een vervolg krijgt en dat ik ben uitgenodigd door het team om naar de ING RaceSalon te komen en tijdens Bavaria City Racing de eerste demonstratie van een GP2-auto ooit te geven. Ik zal mijn uiterste best doen om mijn trouwe fans en sponsors een spectaculaire show te geven."

In de Formule 3 Euroseries staat Van der Zande momenteel vierde in het klassement met 31 punten. Op het circuit in Zandvoort wist de Nijmegenaar onlangs nog een race voor het kampioenschap te winnen.

[Update] PlayStation 3 firmware 2.42 staat online

Als je je PlayStation 3 nu, maar ook nu aanzet, wordt de nieuwste firmware gedownload. De update zorgt voor wat betere playback quality. Tevens zorgt het ervoor dat de Trophies sneller geladen worden.


Doe dus snel je PlayStation 3 aan en download deze firmware update. Op een mooie zomerdag als deze verdient de PlayStation 3 deze update.

[Update] 15:00 bron
Met dank aan Chrizzly weten we nu ook dat Life with Playstation is gereleased. Met deze nieuwe applicatie kan je bijvoorbeeld het weer in bepaalde regio's op de aarde te weten komen.

quote
* Life with PlayStation seems to have been released. You can access it by going into folding@home where you'll see a globe you can interact with. Zeroing in on a specific area will yield news from that locale.
* A Bluetooth mic fix has been added.
* This update improves the playback quality of some PlayStation 3 and PlayStation format software.

Studenten in de rij voor universitaire pabo

De eerste academische opleiding tot leraar in het basisonderwijs heeft drie keer zo veel belangstellenden getrokken als er plaatsen zijn. De Universiteit Utrecht kreeg honderdvijftig aanmeldingen terwijl slechts vijftig studenten kunnen worden toegelaten, zegt een woordvoerder vandaag naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant.

De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (Alpo) is opgezet door de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en moet het niveau van onderwijzers op basisscholen verhogen. Studenten die de vierjarige opleiding met succes doorlopen krijgen een lesbevoegdheid in het basisonderwijs.

Ook ontvangen ze een bachelordiploma onderwijskunde, maar de universiteit 'zet alles op alles' om de studenten voor de klas te krijgen, zegt Theo Wubbels, vice-decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen. "Daar hebben we ook de selectie op toegespitst. Er zijn alleen mensen aangenomen die zeggen zeker te weten voor de klas te willen staan."

De populariteit van de eerste universitaire lerarenopleiding is volgens Wubbels te verklaren door een gebrek aan uitdaging die vwo'ers ervaren op de pabo. Ook zag de universiteit bij de studie Pedagogiek veel studenten die eigenlijk voor de klas wilden staan maar daar met hun opleiding niet toe bevoegd waren. "In een zaal met driehonderd studenten hebben we eens gevraagd hoeveel mensen naar deze nieuwe lerarenopleiding zouden gaan als die bestond. De helft stak zijn hand op", zegt Wubbels.

De universiteit is met vijftig studenten begonnen omdat er risico's kleven aan een start van een opleiding met meer eerstejaars. Daarnaast speelt de financiering een rol. De universiteit krijgt volgens Wubbels van het ministerie van Onderwijs een bedrag om drie jaar van de opleiding te bekostigen, terwijl de Alpo vier jaar duurt. Het laatste jaar betaalt de universiteit zelf. Als het kabinet eenderde van de totale kosten extra financiert kan de opleiding uitbreiden naar honderdvijftig eerstejaars en hoeft de universiteit ook niet meer zelf bij te leggen.

Celstraffen geëist voor inbraakgolf Culemborg

Voor een reeks auto- en woninginbraken in Culemborg heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem celstraffen geëist tegen twee helers. In totaal staan negentien verdachten tussen de 15 tot 25 terecht. Justitie verdenkt hen van diefstal, heling en wapenbezit. Wanneer de andere verdachten moeten voorkomen is nog niet bekend.

De daders hadden het vanaf oktober tot en met april dit jaar het onder meer voorzien op navigatiesystemen, laptops en telefoons. Bij sommige autobezitters werd meerdere keren ingebroken.

De 20-jarige Karim S. uit Culemborg hoorde veertien maanden cel tegen zich eisen. Justitie verdenkt hem van grootschalige heling en diefstal. S., van oorsprong van Marokkaanse komaf, verklaarde snel geld te willen verdienen. Vanochtend eiste justitie vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de 21-jarige Michel P. uit Culemborg. Ook hij heeft bekend zich aan heling te hebben schuldig gemaakt.

De politie kwam de verdachten op het spoor met telefoontaps, lokauto's en pseudokoop. Veertien van hen komen uit de wijk Terweijde; zestien zijn van Marokkaanse afkomst. "De verdachten hebben de bewoners van de wijk Terweijde geterroriseerd", zei de officier van justitie. "Veel bewoners durfden geen aangifte te doen omdat ze geïntimideerd werden."

Van een van de gedupeerden die wel aangifte deed werd de auto vernield. Per abuis werd bij de buren de voorruit van de woning ingegooid.

Stoomschip ss Rotterdam eindelijk naar huis

Het stoomschip de ss Rotterdam keert volgende week na jaren terug naar Rotterdam. Het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn onderging in de Duitse Wilhelmshaven een grondige renovatie en krijgt een vaste ligplaats aan het Derde Katendrechtse Hoofd in Rotterdam-Zuid.

Het is nog onduidelijk wanneer het schip precies in Rotterdam arriveert, zo liet een woordvoerster vandaag weten. "Bij het terugslepen zijn we onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar normaal gesproken is het ongeveer twee dagen varen", aldus de zegsvrouw.

Turkse politie vindt dertien dode immigranten

De Turkse politie heeft in een buitenwijk van Istanbul dertien lijken aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk om illegale immigranten uit Pakistan, die tijdens het transport naar Europa zijn gestikt. Dat schrijft de Turkse krant Hurriyet vandaag.

Een buurtbewoner vertelde het Turkse persbureau Anatolia dat de stoffelijke overschotten waren gedumpt, nadat de mensensmokkelaars in paniek waren geraakt. Ze lieten ook 130 immigranten achter, aldus de ooggetuige. De politie trof vijftig immigranten in de buurt aan. Tien van hen moesten naar het ziekenhuis omdat ze de uitputting nabij waren.

Turkije ligt op een populaire mensensmokkelroute tussen Azië en West-Europa. De politie treft er geregeld illegale immigranten aan.

GTA: Chinatown Wars gaat online?

Eén van de grootste aankondigingen van Nintendo op de E3 afgelopen maand is de aankondiging van Grand Theft Auto: China Wars voor de Nintendo DS. Rockstar heeft nu een aankondigingssite voor de game online gezet, waarbij naast de gebruikelijke DS en ERSB (Amerikaanse leeftijdswijzer) logo's ook een Nintendo Wi-Fi logo staat. Het lijkt er dus op alsof ook deze nieuwe GTA-game online te spelen zal zijn.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars is een compleet nieuwe game die exclusief voor de Nintendo DS in ontwikkeling is en gebruik zal gaan maken van de touch screen functionaliteiten van het apparaat. Spelers zullen de geheimen over misdaad en corruptie binnen het Triad Crime Syndicate ontrafelen.

Release staat gepland voor komende winter.

Derde weekend voor motor Coulthard

Red Bull-coureur David Coulthard zal dit weekend met de motor rijden die hij ook in Engeland en Duitsland gebruikte. Volgens de regels hoeft een motor maar twee raceweekenden mee te gaan, maar Fabrice Lom, motordeskundige van Renault die bij Red Bull actief is, geeft aan dat er geen vervanging van de motor plaats gaat vinden.

De reden waarom Coulthard in Hongarije geen nieuwe motor krijgt, is het vroege uitvallen van de Schot in Engeland na een aanvaring met Sebastian Vettel. "Het is voor het eerst dat we een motor voor het derde achtereenvolgende weekend zullen gebruiken," aldus Lom. "De motor van David heeft echter nog niet zoveel kilometers gemaakt en we maken ons nog geen zorgen over de betrouwbaarheid. Daarnaast is het logistiek gezien handiger om onze beide rijders op een andere motorcyclus hebben. Tot slot betekent dit ook nog dat David de races in Spa en Monza niet met dezelfde motor hoeft te rijden. Deze twee races behoren tot de zwaarsten op de kalender." Teamgenoot Mark Webber krijgt dit weekend wel een nieuwe motor.

Resident Evil en Devil May Cry gaan 2D

Er komt steeds meer overlap tussen games, films en strips. De afgelopen tijd hebben we een hele rits superhelden uit strips voorbij zien komen zoals Iron Man. Eerder deze week werd er al een zes--delige stripserie aangekondigd over Mirror's Edge, en DC heeft nu bekend gemaakt dat er ook met Capcom afspraken zijn gemaakt over de uitgifte van strips over Resident Evil en Devil May Cry.

De strips zullen worden uitgegeven onder DC's Wildstorm-label, maar wanneer dit zal zijn is nog niet bekend.


Devil May Cry, nu nog in 3D

Man haalt voormalige woning leeg

Een 41-jarige Groninger was zo brutaal (en dom) om in zijn vorige huurwoning in te breken en diverse spullen van de huidige bewoner te ontvreemden. De bewoner wist enkele uren later zelf de man te pakken en over te dragen aan de politie.

Buren hadden de dief zijn voormalige woning aan de Borgwal binnen zien gaan en even later zien wegfietsen met volle tassen. De tassen bleken vol te zitten met onder andere computers, dvd-spelers en telefoons. De fiets waarop de man wegreed, bleek ook gestolen te zijn van de huidige bewoner.

Later op de dag liep de verdachte doodleuk weer door de straat, waarop de huidige bewoner hem achterna ging en in bedwang wist te houden totdat de politie kwam. De politie onderzoekt de zaak en heeft de man vastgezet.

Illegalen beëindigen bezetting Brusselse bouwkranen

Veel illegalen hebben hun bezetting van enkele hoge bouwkranen in Brussel vandaag beëindigd. De rechter had de actie verboden, waarna de politie en brandweer dreigden in te grijpen.

Tientallen illegalen wilden door de bezetting van de hoge bouwkranen een werkvergunning afdwingen. Ze meenden daar recht op te hebben na een persbericht van een minister van het Brussels gewest.

De actie past bij een hoogopgelopen politiek conflict over het asielbeleid in België. Socialistische partijen willen ruimhartiger toekenning van verblijfs- en werkvergunningen, maar de wankelende regering-Leterme kan daarover geen akkoord bereiken.

Vandaag zijn nog drie kranen bezet. Voor deze kranen gold het rechterlijk vonnis niet. Naar verwachting eindigt ook deze actie binnenkort. Bouwvakkers waarschuwen dat het zeer gevaarlijk is zonder bescherming op de tientallen meters hoge kranen te wandelen.

Dubbele actie in Project Zero 4 gameplaybeelden

Er zijn een tweetal nieuwe gameplaybeelden opgedoken van Fatal Frame IV: The Mask of the Lunar Eclipse. Fatal Frame 4, in Europa bekend onder de naam Project Zero 4, is een horror-survival game dat op een mysterieus eiland plaatsvindt. In het verleden is er een kidnapping geweest, waarbij jij één van de vijf gekidnapte meisjes was.

Je bent in een groot huis, dat gedecoreerd is met maskers. Maskers gaan een serieuze rol spelen in Project Zero 4, maar wat voor rol precies is nog niet bekend. Je speelt Ruka Minazuki, een schattig meisje dat terugkeert naar het grote huis. Wat ze daar allemaal wil doen, is niet bekend. Waarschijnlijk wil ze erachter komen hoe het met de andere gekidnapte meisjes is afgelopen.




Twee doden bij harde botsing tegen boom

In Beverwijk zijn vanochtend een man en een vrouw om het leven gekomen bij een verkeersongeluk.  Volgens de politie betrof het een eenzijdig ongeval. Een auto belandde rond 05.00 uur door nog onbekende oorzaak op de Spoorsingel tegen een boom.

Ondanks dat de oorzaak nog niet vaststaat, is wel duidelijk dat de bestuurder extreem hard heeft gereden. De auto brak door de klap in twee stukken uiteen. Een deel had zich rond de boom gevouwen en de andere helft lag een tiental meter verderop in een sloot. De man lag dood naast een van de wrakstukken. De vrouw werd uit de auto geslingerd. Zij werd door duikers van de brandweer levenloos teruggevonden in de spoorsloot.

 

 

Foto: Mike Bergshoeff Meer foto's van de brokstukken, en nog meer klikbare foto's.

Ruziënd stel valt uit raam

Een ruziënd stel is gisteravond laat in Amsterdam uit een raam van een woning aan de Van Boetzelaerstraat gevallen. Aan de val van tweehoog hield de man een gebroken enkel over. De vrouw stond gewoon weer op en mankeerde niets.

De 37-jarige man wilde na een ruzie de woning in het Westerpark verlaten. De 34-jarige vrouw probeerde dat te beletten. Door de duw- en trekpartij die volgde, vielen ze beiden uit het raam. Ze belandden twee etages lager op de grond. De ramen van de desbetreffende woning zijn nogal laaggelegen, zo liet een politiewoordvoerder aan RTV Noord-Holland weten..

'Leeftijdscodering gewelddadige games werkt niet'

De leeftijdscodering op gewelddadige games is totaal nutteloos. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag op basis van de uitslag van een enquête van Top-X, het jongerenpanel van het programma waar 2.500 jongeren van 12 tot 24 jaar aan hebben meegedaan. Maar liefst 90% zegt dat de jeugd onder de 18 jaar zonder enige moeite aan 16+ of 18+ games kan komen.

De helft van de ondervraagden downloadt een game als het te veel moeite kost om er aan te komen. Ook worden er ''nog verbazend veel'' games netjes in de winkel gekocht. Maar 10% van diegenen die wel eens gewelddadige games koopt, werd ooit gevraagd om identificatie.

Een kwart van de ondervraagde gamers speelt met iemand in dezelfde ruimte, eenderde speelt samen online. Een kwart van de ouders speelt zelf ook. Volgens 80% van de jongeren zijn ouders daarbij prima op de hoogte van de gewelddadige games.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongens graag racespelletjes spelen en schieten en dat meisjes liever puzzelen of games als The Sims spelen.

Gewelddadige games blijken vooral populair in de mannenwereld. Extreem gewelddadige games als Manhunt, Resident Evil, Grand Theft Auto of Mortal Kombat worden door maar 10% van de meisjes gespeeld. Hoewel de meeste meiden niet spelen, hebben ze wel een duidelijke negatieve mening over gewelddadige 16+ of 18+ games: 50% van hen vindt dat het kabinet gewelddadige games moet verbieden. Van de jongens is maar 10% voor een wettelijk verbod. De rest vindt dit gewoon nonsens.

EénVandaag heeft vanavond een item over de rol van ouders in het spelen van games, waarbij een aantal resultaten van de enquête terugkomen. (18:20 uur via Nederland 1).

Oblivion uitspelen in 11 minuten? Dat kan!

Die gekke Fransen toch. Dat ze door Nederland met 4-1 werden vernederd, mogen we tevreden over zijn. Dat moeten we nu even vergeten, want het is een Franse gamer gelukt om Oblivion in 11 minuten uit te spelen. Uiteraard is er gebruik gemaakt van glitches, maar dat doet er even niet toe.

Kan jij het sneller? Word dan snel wereldberoemd door een nieuw wereldrecord neer te zetten!

Zeldzame hommels 'te kieskeurig'

Zeldzame hommels zijn kieskeurige eters. Ze zoeken nog steeds dezelfde bloemen als voor 1950, terwijl sommige van die bloemensoorten niet meer overal in Nederland voorkomen. Daardoor worden deze hommels alleen maar zeldzamer. Dat laten onderzoekers van de Wageningen Universiteit vandaag weten.

Het gaat volgens de onderzoekers niet goed met de hommel in Nederland. Hommels spelen naast bijen een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen. Daarom is het volgens de wetenschappers belangrijker de oorzaken van hun teruggang te kennen. In Nederland komen 22 soorten hommels voor, waarvan zeven in vrijwel elke tuin. De overige vijftien zijn in de afgelopen eeuw steeds zeldzamer geworden.

Aan de hand van museumcollecties hebben de wetenschappers onderzocht welke soorten stuifmeel aan de pootjes van geconserveerde en nu levende hommels kleefden. Daarvoor maakten ze gebruik van collecties met verzamelde hommels uit de periode 1878 tot 1950. Stuifmeel blijft enkele eeuwen goed herkenbaar. Op de locatie waar de oude hommels gevangen waren, werd opnieuw een aantal geselecteerde zeldzame en algemene soorten gevangen.

De algemene hommels bleken sinds 1950 nieuwe bloemen te hebben ontdekt, zoals de springbalsemien en de vlinderstruik. Voor 1950 groeiden deze planten nog niet in Nederland. De zeldzame hommels verzamelden voor 1950 stuifmeel van een beperkt aantal bloemen en juist die soorten gingen in de twintigste eeuw harder achteruit dan de bloemen die algemene hommels gebruiken. Daardoor kregen deze hommels het steeds zwaarder.

Het is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk waarom de zeldzame hommels niet op andere plantensoorten zijn overgestapt. Mogelijk heeft dat te maken met de voedselvoorkeur van de larven. Over de zeven algemeen voorkomende hommelsoorten maken de onderzoekers zich minder zorgen. Deze 'robuuste' soorten zouden in tuinen en parken voldoende bloemen kunnen vinden.

[Gerucht] Microsoft doet een bod op Take Two

Als we allemaal de analist van Seeking Alpha genaamd Stephen Frankola mogen geloven, mengt Microsoft zich in de strijd om Take Two. Take Two had namelijk aangegeven dat er naast EA ook een ander bedrijf Take Two wil overnemen. Volgens Frankola moet dat niemand anders dan Microsoft zijn We citeren onze beste Frankola:

"I think that Microsoft (MSFT) is a likely bidder for TTWO. Microsoft already makes a video game platform (Xbox and Xbox 360) as well as independently publishes video games. Years ago, the company made a video game acquisition when it bought tiny Bungie studios, the company that developed the Halo series. Microsoft had already published the Halo games, but the company decided to bring the production in-house to reap the benefits of vertical integration. I can’t tell you how many dollars Microsoft has made, but Halo has now produced three best-selling games, and its exclusivity on the Xbox (it’s also available on the PC, but no other console) has driven console sales too."

Dit moet je echter met een korreltje zout nemen. Het is ook apart dat Microsoft op een third-party bedrijf biedt. Vorig jaar deden ook geruchten de ronde dat Microsoft Take Two wilde overnemen, maar Shane Kim ontkende dat. Volgens hem is het niet mogelijk om een succesvolle third-party uitgever over te nemen.

R'damse messentrekker in been geschoten

Agenten in Rotterdam hebben vanochtend een agressieve man in zijn been geschoten. Hij had kort daarvoor een vrouw met een mes bedreigd en zich vervolgens tegen de agenten gekeerd, meldt de politie.

Rond 09.15 uur kwam een melding binnen over een mishandeling van een vrouw aan de Duke Ellingtonstraat, in de wijk Zevenkamp. De verdachte had de vrouw bij haar woning met een groot mes bedreigd, waarna hij was weggerend, aldus de politie. Toen agenten hem in dezelfde straat in het oog kregen, bedreigde hij hen met het mes. Een van de agenten schoot de man daarop in zijn been.

De verdachte, wiens identiteit niet is bekendgemaakt, is aangehouden en voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De Rijksrecherche doet verder onderzoek naar het incident.

Film: Wall-E

Het jaar is 2700. De mensen hebben de aarde verlaten omdat het onleefbaar is geworden door de vervuiling van deze zelfde mensen. Het enige teken van 'leven' is een robotje dat rondhobbelt en zijn kakkerlakvriendje. Al het afval dat de mensen hebben achtergelaten, verwerkt hij netjes tot pakketjes. Hij heeft een koffertje waar hij de interessante dingen die hij vindt instopt. Ontmoet Waste Allocation Load Lifter Earth-Class, kortweg Wall-E.

Doodsoorzaak Franse jongen opgehelderd

De dood van het 11-jarige Franse jongetje, dat op mysterieuze wijze om het leven was gekomen, blijkt na sectie een stuk minder mysterieus te zijn. De Franse krant Le Parisien meldt dat er veertig keer met een mes op de jongen is ingestoken. Een aantal wonden was tot tien centimeter diep.

De politie heeft beide ouders van de tiener verhoord, maar zij mochten na het verhoor weer naar huis. De ouders liggen in scheiding en de jongen verbleef een aantal dagen bij de nieuwe vriend van zijn moeder. Toen de jongen niet thuiskwam, is men naar hem gaan zoeken; hij werd dood op straat aangetroffen. De doodsoorzaak was niet meteen duidelijk. Er werd gedacht aan een ongeluk, maar een aanval van een hond werd ook niet uitgesloten.

'Leeftijdscodering gewelddadige games werkt niet'

De leeftijdscodering op gewelddadige games is totaal nutteloos. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag op basis van de uitslag van een enquête van Top-X, het jongerenpanel van het programma waar 2.500 jongeren van 12 tot 24 jaar aan hebben meegedaan. Maar liefst 90% zegt dat de jeugd onder de 18 jaar zonder enige moeite aan 16+ of 18+ games kan komen.

De helft van de ondervraagden downloadt een game als het te veel moeite kost om er aan te komen. Ook worden er ''nog verbazend veel'' games netjes in de winkel gekocht. Maar 10% van diegenen die wel eens gewelddadige games koopt, werd ooit gevraagd om identificatie.

Een kwart van de ondervraagde gamers speelt met iemand in dezelfde ruimte, eenderde speelt samen online.  Een kwart van de ouders speelt zelf ook. Volgens 80% van de jongeren zijn ouders daarbij prima op de hoogte van de gewelddadige games.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongens graag racespelletjes spelen en schieten en dat meisjes liever puzzelen of games als The Sims spelen.

Gewelddadige games blijken vooral populair in de mannenwereld. Extreem gewelddadige games als Manhunt, Resident Evil, Grand Theft Auto of Mortal Kombat worden door maar 10% van de meisjes gespeeld. Hoewel de meeste meiden niet spelen, hebben ze wel een duidelijke negatieve mening over gewelddadige 16+ of 18+ games: 50% van hen vindt dat het kabinet gewelddadige games moet verbieden. Van de jongens is maar 10% voor een wettelijk verbod. De rest vindt dit gewoon nonsens.

EénVandaag heeft vanavond een item over de rol van ouders in het spelen van games, waarbij een aantal resultaten van de enquête terugkomen. (18:20 uur via Nederland 1).

Meer gamenieuws vind je op FOK!games

Rookverbod Duitsland op de helling

Duitse horecaondernemers hebben van de hoogste rechters gelijk gekregen in een rechtszaak tegen het rookverbod. Het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe bepaalde dat in kleine cafés in Berlijn en Baden-Württemberg met slechts een ontvangstruimte mag worden gerookt.

Volgens het hof is de huidige antirookwetgeving ongrondwettig omdat die het bestaan van de kleine horecaondernemers bedreigt. Die zaken met weinig oppervlak zijn niet in staat een aparte, afgesloten rookruimte te creëren, zoals grotere zaken wel kunnen. De kleine ondernemers zien daarom hun klandizie afnemen.


FNV op de bres voor homo's

Vakcentrale FNV heeft vandaag diverse initiatieven aangekondigd die moeten bijdragen aan de acceptatie van homo's. Zo komt er een meldpunt, een netwerk op Hyves en een samenwerkingsverband met homonetwerken binnen diverse bedrijven.

De vakcentrale constateert dat 'de tijden van tolerantie tanend lijken'. "Homo's die op straat in elkaar werden gemept, homoleraren die niet meer openlijk voor hun geaardheid durven uit te komen", somt FNV op. Werknemers melden bij de vakcentrale steeds vaker problemen vanwege hun seksuele voorkeur.

Op FNV Roze, te bereiken via een e-mailadres en een Hyves-pagina, kunnen homo's die problemen ondervinden ervaringen uitwisselen. FNV-deskundigen zijn voor advies te raadplegen.

Vrijdag is minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) aanwezig bij de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met het Company Pride Platform. Dit bestaat uit 'roze' netwerken binnen internationale bedrijven. De alliantie moet de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders verbeteren. Peter Gortzak, vice-voorzitter van FNV, stelt dat discriminatie van homo's niet nieuw is maar dat het aantal mensen toeneemt dat met problemen kampt. "De werkplek is van iedereen, dus ook van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders", aldus Gortzak.

Terroristen in Irak met 50.000 man te lijf

Voor het grootschalige offensief dat Amerikaanse en Iraakse troepen gisteren zijn gestart in de Oost-Iraakse provincie Diyala zijn zo'n vijftigduizend Iraakse militairen en politiemensen ingezet. Het offensief neemt vermoedelijk twee weken in beslag. Dit heeft het hoofd van het provinciale bestuur van Diyala vandaag gezegd.

Het offensief is bedoeld om de provincie te zuiveren van terroristen van onder andere Al-Qaida. De regio ten noorden van Bagdad wordt gezien als het laatste bolwerk van opstandelingen in de omgeving van de hoofdstad.

De actie concentreert zich in eerste instantie op het gebied rond de provinciehoofdstad Baqouba. Hier werden volgens ooggetuigen huiszoekingen verricht en bleven veel bewoners uit angst binnenshuis. Elders in Diyala werden nieuwe controleposten langs wegen opgezet en werd al het autoverkeer verboden dat plaatshad zonder toestemming van de autoriteiten.

Diyala, dat grenst aan Iran, is al onrustig sinds het begin van de Amerikaanse invasie in 2003. Volgens generaal Ali Ghaidan, commandant van de Iraakse grondtroepen in het gebied, ligt de focus van de huidige operatie op het verdrijven van opstandelingen die hier hun toevlucht hebben gezocht na succesvolle offensieven in andere delen van het land. Het Amerikaanse leger zei dat de door Irak geleide missie zich tevens ten doel stelt smokkelroutes te elimineren.

Vergelijkbare militaire operaties tegen milities in het zuidelijke Basra en wijken van Bagdad hebben daar geleid tot een aanzienlijke afname van het geweld. Gehoopt wordt op een soortgelijk succes in Diyala.

Zuurstofcylinder sloeg gat in Qantas-vliegtuig

De explosie die vrijdag een groot gat sloeg in de romp van een Boeing 747 van de Australische vliegmaatschappij Qantas was inderdaad een ontploffende zuurstofcilinder. Dat hebben inspecteurs van het Australische bureau voor luchtvaartveiligheid vandaag bevestigd.

Het ventiel van de cylinder boorde zich als gevolg van de explosie door het plafond van het bagageruim het passagiersgedeelte in en sloeg daar in het dak, na op een deurgreep te zijn afgeketst. Na de knal op bijna negen kilometer verloor het toestel snel hoogte, maar de piloten wisten het in de Filipijnen veilig aan de grond te zetten en geen van de 365 passagiers en bemanningsleden raakte gewond.

De inspecteurs hebben vastgesteld dat het landingssysteem en antislipsysteem niet functioneerden toen de piloten het toestel aan de grond zetten. In Manilla was het zicht goed genoeg voor een handmatige landing, maar volgens een van de inspecteurs hadden bewolkte of mistige omstandigheden grote problemen kunnen veroorzaken. Een andere inspecteur sprak dat tegen en zei dat de piloten in dat geval op andere instrumenten hadden kunnen terugvallen.

De zuurstofcylinders dienen de inzittenden van een vliegtuig van zuurstof te voorzien, wanneer zoals in dit geval op grote hoogte de druk in de cabine wegvalt. De afdaling naar drie kilometer hoogte, waar zuurstofmaskers niet meer nodig zijn, duurde vijfenhalve minuut. Van minder dan tien passagiers zou het masker niet naar behoren hebben gefunctioneerd. Ook zouden passagiers maskers met elkaar hebben moeten delen, omdat ze niet allemaal uit het plafond naar beneden kwamen.

Het vliegtuig was op weg van Londen naar Melbourne en had een tussenlanding gemaakt in Hongkong. Het is nog niet duidelijk of het toestel te repareren is. Qantas verloor nog nooit eerder een toestel als gevolg van een ongeluk.

Fabrikanten R4-kaart aangeklaagd door Nintendo en Capcom

Piraterij is nooit leuk. Als bedrijf gooi je weet ik veel hoeveel geld ertegenaan om een mooi, leuk spel uit de grond te stampen, om vervolgens bijna geen inkomsten terug te zien. Ondertussen staan alle fora vol met mensen die het spelen... voor de DS is het tegenwoordig heel makkelijk dankzij zogenaamde R4-kaarten. Deze kaart heeft de kenmerken van een DS cartridge, maar met toegevoegde microSD sleuf, waar je een microSD in kan stoppen met DS roms erop en voila, gratis spelen!

Capcom en Nintendo zijn dit zat en zeggen dat deze kaart verantwoordelijk is voor het feit dat ongeveer 90% van de DS gamers geen spellen koopt, maar downloadt. Capcom noemt het verlies dat geleden wordt door deze kaart gigantisch en dat is dan ook genoeg reden om samen met Nintendo een rechtszaak tegen de fabrikanten van deze kaarten op poten te zetten. Dit initiatief is meteen gevolgd door de steun van 53 andere grote spelers uit de markt, waaronder SEGA, Square Enix, Taito, Hudson, Tecmo, Pokemon Inc. en KOEI.



De "revolutie" voor de DS... binnenkort de ondergang van de DS?

CD: Ron Sexsmith - Exit Strategy Of The Soul

De Canadees Ron Sexsmith loopt al wat jaren mee als muzikant. Liefst tien albums maakte hij al, wanneer zijn eersteling Grand Opera Lane uit 1991 wordt meegerekend. Zelf doet Sexsmith dat liever niet en begint hij zijn eigen telling bij Ron Sexsmith uit 1995. Echt veel maakt het natuurlijk niet uit. Laten we Exit Strategy Of The Soul dus maar als nummer elf uit de catalogus beschouwen.

Boek: Googlepedia maakt je website vindbaar

Het begon als een research project van twee gepromoveerden aan Stanford University. Larry Page en Sergey Brin begonnen aan het onderzoek om de zoekcapaciteiten op het internet te verbeteren en kwamen uiteindelijk als totale winnaars uit de bus. Vanaf 1998 toen het bedrijf voor het eerst officieel een bedrijf werd tot aan nu is Google immens gegroeid. Nu is het een multi-miljardenbedrijf dat overal ter wereld wordt gebruikt en door zijn prima zoekresultaten en eenvoudige image favoriet blijft bij het grootste gedeelte van de gebruikers.

Eerste tien minuten gameplay uit Resident Evil 5

In Resident Evil 5 ga je naar de bron van het t-Virus; Afrika. Hier zwerft het virus dat de basis vormde van het t-Virus rond. Als Chris Redfield moet je er voor zorgen dat dit kwaad voor altijd uit de wereld verdwijnt. Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe de game zal gaan spelen, dan kun je onderstaande video's bekijken. Deze geven de eerste tien minuten gameplay uit Resident Evil 5 weer.

Mochten de filmpjes niet goed werken, kijk dan hier en hier

Koos Alberts breekt rib op vakantie

Koos Alberts heeft tijdens zijn vakantie aan de Spaanse Costa del Sol een rib gebroken. Toen hij in zijn rolstoel een verkeerde beweging maakte, ging het mis. "Ik hoorde wel krak, maar omdat mijn lichaam voor de helft verlamd is, voelde ik niks", vertelt hij in De Telegraaf.

In een ziekenhuis wezen foto's uit dat het om een gebroken rib ging. "De dokter zei nog dat als ik niet verlamd zou zijn, ik zou vergaan van de pijn", zegt de 61-jarige volkzanger. Samen met zijn vrouw Joke gaat hij zo'n zes keer per jaar naar hun appartement in de badplaats Benalmádena.

De nieuwe single van Alberts, 'Samen vechten', komt waarschijnlijk volgende maand uit. In september verschijnt 'Vechten voor geluk', een documentaire over zijn leven, op dvd. De Tros zendt een deel ervan uit op televisie. Het gelijknamige nieuwe album van de zanger ligt op 5 september in de winkel.

Leersummer vast voor beschieten katten

Een man uit Leersum is opgepakt op verdenking van het beschieten van meerdere katten. Dat meldt de politie vandaag. De afgelopen jaren zijn in de woonplaats van de verdachte zeker negen katten beschoten, waarvan er vijf kwamen te overlijden.

De 54-jarige man werd donderdag aangehouden op basis van een incident op 27 juni. Op die dag kreeg de politie een melding binnen over een kat die zou zijn beschoten. Uit onderzoek bleek dat het dier een kogeltje in zijn poot had, vermoedelijk van een luchtbuks. Het bot was verbrijzeld.

Sinds 2002 ontving de politie negen aangiften van kattenbezitters in het Utrechtse dorp. In zowel 2002 als 2004 werden drie katten beschoten, in 2005 één, en dit jaar twee. De politie laat vandaag weten dat de verdachte vastzit voor alleen het laatste incident maar dat hij mogelijk verantwoordelijk is voor meer beschietingen.

'Oliekartel kan oliebehoefte dekken'

De organisatie van olieproducerende landen (OPEC) kan de wereldwijde behoefte aan olie het komende decennium makkelijk opvangen. Dit stelt Instituut Clingendael in een rapport over de oliemarkt.

Volgens de denktank uit Den Haag zal de olieproductie tot 2030 ongeveer half zo snel groeien als eerder voorzien. Dit betekent dat er in 2030 een productietekort van 11 tot 16 miljoen olievaten per dag is.

Volgens Clingendael kunnen de OPEC-landen nog 8 tot 10 miljoen vaten goedkope olie per dag extra produceren, waarmee ze het probleem voor de komende jaren oplossen. In 2005 bedroeg de dagelijkse wereldwijde olieproductie 83 miljoen vaten van 159 liter.

Beroep Karadzic nooit verzonden

Het beroep tegen de overdracht van Radovan Karadzic door de Servische autoriteiten aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, is nooit verzonden. Dat heeft de advocaat van de vermeende oorlogsmisdadiger vandaag laten weten.

"Nee, het is niet verzonden, dit was de enige manier om het verblijf van mijn cliënt in Servië te verlengen en zijn familie in staat te stellen hem vanuit Bosnië te bezoeken", aldus Svetozar Vujacic tegen de Servische zender B92. De broer van Radovan Karadzic zei zondag nog dat het beroep vrijdagavond was verzonden.

Tim Schafer: "Brütal Legend is fine"

Gisteren lieten we jullie weten dat Activision haar Vivenditak had afgeslankt en expliciet alleen de franchises Crash Bandicoot, Spyro The Dragon en Ice Age nog uitgegeven zouden worden. Daarnaast zouden nog Prototype en een onaangekondigde game uitkomen onder het Activision Publishing label. Onder de games waarvan door dat bericht ineens onzeker was of ze nog uit zouden komen vielen onder meer Ghostbusters en Brütal Legend.

Sierra liet vrijwel direct weten dat Ghostbusters nog altijd in ontwikkeling is en ook Tim Schafer, bedenker en producer van Brütal Legend, heeft laten weten dat er niets aan de hand is, zij het op zijn eigen, speciale manier.
Wanneer je de nieuwspagina van Double Fine Productions bezoekt, zie je namelijk een foto van een gekookt insect (deze had Tim enkele dagen eerder in zijn havermout aangetroffen).
De alt-tag van het plaatje biedt echter de meest interessante informatie, als je even met je muis boven het plaatje zweeft krijg je namelijk de tekst "Brütal Legend is fine". Liefhebbers van de heavy metal action-adventure met Jack Black in de hoofdrol hoeven dus niet te vrezen.

Luidruchtige Xbox360

Veel Xbox360 bezitters hebben al te maken gehad met 'the ring of death'. Het enige wat je dan kunt doen, is je Xbox opsturen naar Microsoft om hem te laten maken. Althans, zo gaat het meestal. Het volgende filmpje bewijst dat het niet altijd verstandig is om hem te laten 'maken' door Microsoft. Wat je terug krijgt? Een Xbox met buitenboordmotor.

Werkt het filmpje niet, gebruik dan deze link:
http://www.gametrailers.com/player/usermovies/226329.html

Vier trailers vol gameplay van Castle Crashers

2d, het was altijd zo heerlijk simpel. Ook in ons 3d tijdperk, gevuld met realistische animaties en lichteffecten, krijgen we nog steeds kwalitatief goede 2d games voorgeschoteld, zoals bijvoorbeeld de Metal Slug serie. Nu hoopt ontwikkelaar "The Behemoth" dat hun nieuwe spel Castle Crashers ook in deze categorie geplaatst kan worden. Om iedereen op te warmen voor het spel zijn hier een viertal video's met gameplay materiaal.



Castle Crashers komt exclusief op Xbox Live Arcade en zal 27 augustus gereleased worden in de VS en Australie. Over een Europese releasedatum is nog niets bekend.

Transformers in Red Alert 3 Command School video

Wat weet jij af van Red Alert 3 en dan met name van de nieuwe factie, "Empire of the Rising Sun"? Waarschijnlijk nog niet alles, vandaar dat EA ons voorziet van een Command School zodat we helemaal up to date zijn met onze kennis. Uiteraard gaat dit gepaard met gameplay beelden, dus je hoeft niet bang te zijn het gevoel te krijgen weer op school te zitten...Tenzij je natuurlijk onder schooltijd Red Alert zat te spelen op het schoolnetwerk, dan komt het eigenlijk best dicht bij je schooltijd.



In het laatste kwartaal van dit jaar neemt oorlog nieuwe vormen aan. Zowel op de PC, PS3 en 360 zal het gedreun van de "battle march" zich een weg door de speakers banen.

NEC heeft Turkse aanvaller op proef

NEC heeft op dit moment de Turkse aanvaller Coskun Kayhan op proef. De 21-jarige linksbuiten staat onder contract bij Rapid Wien, maar deed gisteren met NEC al mee in het oefenduel tegen Hollandia.

Het is geen geheim dat trainer Mario Been op zoek is naar snelheid in de voorhoede, zeker na het vertrek van Jeremain Lens en Brett Holman. Naast Gregory Nelson (AZ) en Astrit Ajdarevic (Liverpool) is Kayhan de derde proefspeler deze week bij NEC.

De Nijmegenaren oefenen morgen nog tegen de Helderse selectie, terwijl komende zaterdag Sparta wacht.

Ontruiming Franse kerncentrale na 'vals alarm'

In het nucleaire complex Tricastin bij de Zuid-Franse stad Avignon zijn gisteren na het afgaan van een alarm ongeveer honderd werknemers geëvacueerd. Het is het derde incident in Tricastin en het vierde in een Franse atoomcentrale deze maand.

Volgens een woordvoerster van de centrale ging het alarm per ongeluk af en wees medisch onderzoek uit dat er geen mensen besmet waren geraakt door vrijgekomen uranium. Ook het Franse energiebedrijf Electricité de France (EdF), exploitant van de kerncentrale, had het over een vals alarm.

Eerder op de dag ontstond verwarring over de aard van het alarm. Een technicus van de centrale, Jean Girardi, zei toen dat er twee mensen zeer licht besmet waren geraakt door radioactieve deeltjes. Volgens vakbond CGT moet Girardi het over een incident hebben gehad dat plaatsvond op 23 juli. Vorige week woensdag moesten ongeveer honderd werknemers van Tricastin worden geëvacueerd.

Eerder deden zich in Tricastin en een andere centrale ook al problemen voor. In geen van de gevallen zou de gezondheid van de werknemers in het geding zijn geweest. Experts en tegenstanders van kernenergie reageerden echter bezorgd. Volgens de Franse minister voor milieuzaken ging het steeds maar om kleine voorvallen, maar hij zette wel de veiligheidsprocedures op de schop.

Frankrijk is zeer sterk afhankelijk van kernenergie. In 59 reactors wordt bijna tachtig procent van de energieopwekking in Frankrijk gerealiseerd.

Karadzic in Nederland aangekomen

Radovan Karadzic is vanochtend om 06.30 uur op Rotterdam Airport aangekomen, vanwaar hij wordt overgebracht naar het speciale cellenblok van de Verenigde Naties in Scheveningen. Karadzic is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, ernstige schending van de Geneefse Conventies, deportatie en het terroriseren van burgers.

Omdat hij de politiek leider van de Bosnische Serviërs was, wordt hij samen met zijn legerleider, de nog altijd voortvluchtige Ratko Mladic, verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad in Srebrenica. Karadzic werd vorige week maandag voorgeleid voor de onderzoeksrechter van het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden, die besloot dat hij moest worden overgedragen aan het tribunaal in Den Haag.

Volgens zijn advocaat, Sveta Vujacic, is Karadzic van plan zichzelf voor het Joegoslaviëtribunaal te verdedigen met behulp van een team van adviseurs.

Karadzic vertrok vanochtend vroeg uit Belgrado nadat had het Servische ministerie van justitie zijn uitlevering gelast. Rond 03.45 uur reden drie jeeps met geblindeerde ramen weg van de gevangenis in het centrum van Belgrado waar Karadzic sinds zijn arrestatie gevangen zat. Karadzic zat in een van de jeeps. Een kwartier later arriveerde het konvooi op de luchthaven.

Het ministerie van justitie in Belgrado ging tot actie over nadat Karadzic' bezwaarschrift tegen zijn uitlevering nog steeds niet was aangekomen bij het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden. Karadzic' advocaat, Svetozar Vujacic, zei dat hij, om de zaak te rekken, het bezwaarschrift vrijdagavond op het laatst mogelijke moment in Bosnië op de post had gedaan.

In Belgrado braken gisteravond rellen uit. De oproerpolitie in de Servische hoofdstad raakte slaags met enkele honderden nationalistische extremisten die ageerden tegen de ophanden zijnde uitlevering van Karadzic.

Van de vijftienduizend demonstranten die uit Servië en de Servische Republiek in Bosnië naar Belgrado waren gekomen scheidden zich enkele honderden af die vernielingen aanrichtten en de confrontatie zochten met de politie. De relschoppers gooiden winkelruiten in en gooiden stenen en fakkels naar de politie, die reageerde met traangas en rubberkogels..

De eerstehulpkliniek in Belgrado maakte melding van ongeveer 50 gewonden, onder wie 25 politieagenten en een cameraman van de Spaanse televisie. Alleen een burger en een politieman hoefden te worden opgenomen.

Het hoofd van politie Milorad Veljovic meldde rond middernacht dat de situatie in Belgrado 'onder controle' was. De straten in het centrum lagen bezaaid met glasscherven, brokstukken van omgegooide auto's en ander puin.

Karadzic, de vroegere politiek leider van de Bosnische Serviërs, is voor het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Hij was bijna dertien jaar op de loop tot hij vorige week werd gearresteerd.

Lijk priester-ballonvaarder Brazilië gevonden

Menselijke overblijfselen die eerder deze maand voor de kust van Brazilië werden geborgen, zijn aan de hand van DNA-materiaal geïdentificeerd als die van een priester die in april verdween nadat hij hangend aan duizend heliumballonnen uit de havenstad Paranagua was opgestegen.

De 41-jarige priester Adelir Antonio de Carli wilde met de stunt geld inzamelen voor de bouw van een bezinningsruimte voor vrachtwagenchauffeurs. Daags nadat hij zoek was geraakt werden in de Atlantische Oceaan enkele ballonnen gevonden. Zijn stoffelijk overschot werd begin juli door de bemanning van een sleepboot opgevist en naar de wal gebracht.

Geen fastfoodrestaurants in wijk Los Angeles

Los Angeles heeft een nieuw wapen in de strijd tegen overgewicht. In een arme wijk in het zuiden van de Amerikaanse stad mogen zich het komende jaar geen nieuwe fastfoodrestaurants vestigen.

Het zou voor het eerst zijn dat fastfoodketens hun deuren niet mogen openen op basis van gezondheidsredenen. Het verbod geldt voor een gebied waar een half miljoen mensen woont, vooral latino's en Afro-Amerikanen. In de wijk zijn meer zieken als gevolg van overgewicht dan elders in de Californische metropool.

Het stadsbestuur hoopt dat het verbod winkels met vers voedsel, restaurants en supermarkten populairder maakt. Nu serveert 45 procent van alle eetgelegenheden in het district uitsluitend gemaksvoedsel.

Toch internetcensuur tijdens OS

Twee weken geleden beloofde China volledige vrijheid voor journalisten tijdens de Olympische Spelen die volgende maand in het land plaatsvinden. Een lid van het organisatiecomité heeft nu gezegd dat er wel degelijk gedeeltelijke gecensureerd gaat worden.

De mededeling dat journalisten volledige persvrijheid zouden krijgen, volgde na felle kritiek van de vereniging van buitenlandse correspondenten in China en Human Rights Watch. Een woordvoerder laat dus nu weten dat de media voldoende toegang krijgen tot het internet, maar dat pagina's van bijvoorbeeld de verboden Falungong-beweging niet togankelijk zullen zijn. Verdere voorbeelden van websites die zullen worden afgeschermd, zijn niet gegeven.

Radovan Karadzic onderweg naar Nederland

Radovan Karadzic is onderweg naar Nederland. Dat is bevestigd door de Servische autoriteiten. Het vliegtuig met Karadzic aan boord landt hoogstwaarschijnlijk op Rotterdam Airport. Verslaggevers bij het vliegveld melden dat er speciale maatregelen zijn genomen op de luchthaven.

Vermoed wordt dat Karadzic met een helikopter van Rotterdam naar Scheveningen wordt gebracht. Voor de gevangenis in Scheveningen is het al de hele nacht druk met verslaggevers, cameramensen en fotografen.

Gisteravond gingen de geruchten al dat de voormalige Bosnische Serviër naar Nederland zou komen. In de loop van de nacht werd het bevestigd. Karadzic moet zich verantwoorden voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden in de Bosnische burgeroorlog van 1992 tot 1995.

Rotkop

Veel tijd om uit te praten kreeg deze specialist niet. Ik was al opgestaan en naar hem toegelopen. Voor hij het wist, had ik hem al een enorme ram voor zijn kop gegeven.
"Mevrouw, dit kan echt niet!" probeerde hij zich nog te verweren.
"Het kan wél!" gilde ik. "Kijk maar!" Met mijn vlakke hand gaf ik hem een ferme pets tegen zijn wang.
Hij probeerde op te staan om de telefoon te pakken, maar ik was hem voor. Met een handige beweging schoof ik het ding van zijn bureau. Het viel met veel lawaai op de grond.
"Ik begrijp uw teleurstelling over de uitslag van het onderzoek," piepte de arts. "Maar u zou toch niet willen dat ik u een rooskleuriger toekomstbeeld zou voorschetsen als dat niet waar is?"
"Klootzak," siste ik. "Ik ben potdomme net terug van vakantie. Je helpt mijn roes helemaal naar z'n grootje met je vuile leugens!"

Nieuwe organisatie F1-teams

De teams in de Formule 1 hebben in Maranello een nieuwe organisatie opgericht die samen met de FIA en het Formula One Management gaat werken aan het opstellen van een nieuw Concorde Agreement. De teams waren in Italië samen om met Bernie Ecclestone en Donald McKenzie, hoofd van investeringsmaatschappij en aandeelhouder in F1 CVC, de toekomst van de sport te bespreken.

"Alle Formule 1-teams hielden vandaag in Maranello een uiterst constructieve vergadering, samen met Bernie Ecclestone en Donald McKenzie," aldus een persverklaring van Ferrari. "De teams hebben hierin besloten de Formula One Teams Association op te richten en zo samen met de FIA en de FOM te werken aan overeenstemming met betrekking tot de reglementen en de commerciële omstandigheden die kunnen zorgen voor een sterke en dynamische sport."

Eerder was er sprake van dat de teams de Formule 1 zouden verlaten en een eigen raceklasse op zouden richten, maar door de oprichting van de nieuwe organisatie is dit plan van de baan.

Webber in actie bij Race of Champions

Red Bull-coureur Mark Webber zal aan het einde van het seizoen in actie komen bij de Race of the Champions. Hij zal met de Australische tweevoudig Superbike-kampioen Troy Bayliss een Australisch team vormen.

"Ik kijk al een paar jaar naar de Race of Champions en het leek me altijd al een erg leuk evenement om aan deel te nemen. Het concept is gewoon geweldig," aldus de coureur. "Dit jaar gaat het dan gebeuren en mag ik samen met Troy, een legende op twee wielen, de kleuren van de Australische vlag gaan verdedigen. Ik weet zeker dat het lachen wordt!"

Eerder legde de organisatie al Michael Schumacher, Jenson Button en Andy Priaulx vast. De race zal op 14 december verreden worden in het Wembley-stadion, dat voor de tweede keer de locatie is voor het evenement.

Ferrari in Hongarije met haaienvin

Ferrari zal komend weekend op de Hungaroring in actie komen met de haaienvin. Het team liet dit woensdag in een persverklaring weten. Vorige week in Jerez testte Felipe Massa voor het eerst met een aangepaste motorkap.

Na Red Bull, Renault, Toro Rosso en Force India zal het Italiaanse team het vijfde team worden dat de vin op de bolide heeft zitten. Woensdag zullen de bolides voorafgaand aan de race in Hongarije op het testcircuit in Fiorano nog een shakedown ondergaan.

What\'s in a name?



Iedereen heeft een naam. Toen je geboren werd hebben je ouders je een naam gegeven die je jouw hele leven mee zal dragen. Deze naam kan een bijzondere betekenis voor ze hebben of misschien vinden ze het gewoon een mooie naam. Hoe dan ook, deze naam zal voor altijd aan jou gebonden zijn, of de naam nou bij je past of niet. Toch brengen namen associaties met zich mee. Je krijgt vaak al een bepaald gevoel van hoe iemand is, alleen doordat je zijn naam hoort.

Force India: nog geen nieuwe versnellingsbak

Force India zal in Hongarije nog niet aan de start verschijnen met de nieuwe naadloze versnellingsbak. Technisch directeur Mike Gascoine stelt dat de nieuwe versnellingsbak meer testkilometers nodig heeft voor dat deze ingezet kan worden.

Vorige week testte Force India in Jerez de nieuwe versnellingsbak die het team enkele tienden per ronde winst moet opleveren. Het team is het enige team dat nog niet over een naadloze versnellingsbak beschikt. "We hebben een succesvolle test gedaan met de nieuwe versnellingsbak en de coureur waren er erg enthousiast over, dus we zouden hem het liefst zo snel mogelijk inzetten," aldus Gascoyne tegen autosport.com. "We hebben echter nog meer testkilometers nodig voordat we zeker weten dat alles werkt. Daarom gebruiken we hem in Hongarije alleen in de vrije trainingen."

Had het team wel in Hongarije aan de start gestaan met de nieuwe bak, dan had het volgens de reglementen straf gekregen, omdat een versnellingsbak vier races mee dient te gaan. Volgens Gascoyne gaat het team er in Valencia wel mee racen.

Ook blikte hij vooruit naar de race op de Hungaroring en hij hoopt dan ook dat het team net zo goed als in Monaco voor de dag kan komen. "Het circuit lijkt op dat van Monaco, en daar ging het erg goed. Veel zal afhangen van de strategie, daar moeten wij onze winst pakken."

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.