Basketballers Servië en Duitsland naar eerste WK-finale

In Manila zijn vrijdag de halve finales van het wereldkampioenschap basketbal afgewerkt. Servië nam het daarin op tegen Canada, terwijl Duitsland tegen de Amerikaanse ploeg speelde. Verdedigend wereldkampioen Spanje ging er in de tweede groepsfase al uit.

Servië had in de kwartfinales met 87-68 van Litouwen gewonnen, terwijl Canada met 100-89 van Slovenië won. De Serviërs schoten met een 8-1 run uit de startblokken, maar Canada herpakte zich en maakte er meer een wedstrijd van, hoewel het na Q1 toch 23-15 stond. Bij rust stond het 52-39, waarna Canada er eigenlijk niet echt meer aan te pas kwam: 95-86, met 23 punten voor Bogdan Bogdanovic.

Duitsland had een spannende kwartfinale met 81-79 gewonnen van Letland, terwijl de VS met 100-63 ruim van Italië won. Tegen de VS begon Duitsland ijzersterk met een 33-31 eerste kwart, maar de wedstrijd bleef uiterst spannend met een 60-59 Amerikaanse voorsprong bij rust. De Duitsers namen in het derde kwart weer een voorsprong, in de laatste minuten kwam de VS terug tot 108-107, maar Duitsland hield stand: 113-111, met Alexander Obst (24 punten) als topschutter.

Servië stond nooit eerder zelfstandig in de WK-finale, maar als onderdeel van Joegoslavië werd de wereldtitel in 1998 en 2002 binnen gehaald. Duitsland haalde überhaupt nooit de WK-finale en heeft een derde plaats in 2002 als beste resultaat staan. Zondag staat de WK-finale op het programma, met tip-off om 14.40 uur, live te zien op Ziggo Sport.