Noord-Korea lanceert nucleaire onderzeeër, Poetin pleit voor nauwere banden

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van de staat Noord-Korea heeft de Russische president Vladimir Poetin zich uitgesproken voor nauwere samenwerking met het Oost-Aziatische land.

Het Kremlin citeerde de boodschap van Poetin aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarin Poetin zei dat hij ervan overtuigd was dat “dankzij onze gezamenlijke inspanningen” de bilaterale betrekkingen “op alle fronten” verder zouden worden versterkt.

Noord-Korea hield vrijdagavond een militaire parade in de hoofdstad Pyongyang ter gelegenheid van de oprichting van de staat 75 jaar geleden, die ook werd bijgewoond door hooggeplaatste vertegenwoordigers uit Rusland en China.

Volgens KCNA was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woensdag aanwezig bij de lanceringsceremonie van de eerste ‘tactische nucleaire aanvalsonderzeeër’. Tijdens de feestelijke ceremonie waarbij confetti en ballonnen betrokken waren, benadrukte hij "het strategische en tactische plan om de moderniteit van de onderwater- en oppervlaktestrijdkrachten voortdurend te verbeteren en in de toekomst vooruitgang te boeken met de nucleaire bewapening van de marine."

Donderdag inspecteerde Kim de onderzeeër terwijl deze zich voorbereidde op een testvaart.

Wat is er bekend over de nieuwe onderzeeër van Noord-Korea
Onderzeeër nr. 841 is Hero Kim Kun Ok genoemd, naar een Noord-Koreaanse historische figuur. Volgens Kim zal het zijn gevechtsmissie uitvoeren als "een van de belangrijkste onderwateroffensieve middelen van de zeemacht" van Noord-Korea. De onderzeeër was toegewezen aan de vloot die patrouilleerde in de wateren tussen het Koreaanse schiereiland en Japan, aldus staatsmedia. Het was niet meteen duidelijk met welke raketten de nieuwe onderzeeër bewapend zou zijn.

Noord-Korea heeft verschillende langeafstands-onderzeeërs gelanceerde ballistische raketten (SLBM's) getest, evenals SLBM's voor de korte afstand en kruisraketten die vanaf onderzeeërs kunnen worden afgevuurd. Het land heeft een grote onderzeebootvloot, maar van alleen de experimentele ballistische raketonderzeeër 8.24 Yongung (24 augustus Hero) is bekend dat deze een raket heeft gelanceerd.

Wat Zuid-Korea vindt van deze onderzeeër
Het Zuid-Koreaanse leger zei dat ze vermoeden dat de nieuwe onderzeeër is gelanceerd vanaf de Sinpo-scheepswerf in het zuiden van Noord-Korea. Kim Inae, een woordvoerder van het Unification ministerie van Seoel, dat inter-Koreaanse zaken afhandelt, zei dat de stap van Noord-Korea "betreurenswaardig" was. Ze uitte haar ongenoegen over het feit dat Kim Jong-un zijn beperkte middelen aanwendt in de ontwikkeling van wapens, terwijl zijn volk in armoede leeft. Op de vraag of Rusland Noord-Korea mogelijk heeft bijgestaan bij de ontwikkeling van de nieuwe onderzeeër, gaf de woordvoerder geen specifiek antwoord.