Nederland bezig aan succesvolste WK roeien ooit: driemaal goud in olympische klassen

De Nederlandse roeiers zijn bezig aan de meest succesvolle wereldkampioenschappen ooit. In Belgrado won Nederland maar liefst drie keer goud in de olympische klassen en pakte het ook nog eens zilver.

Vrouwen twee-zonder
Ymkje Clevering en Veronique Meester behoorde in de twee-zonder niet bij de topfavorieten. In de halve finales was Australië nog sneller dan Nederland en op het EK moest Oranje hun meerdere erkennen in Roemenië, maar in de finale viel alles op zijn plaats voor Clevering en Meester. De Nederlandse dames domineerden de hele wedstrijd en wonnen uiteindelijk met meer dan twee seconden op Australië. Europees kampioen Roemenië werd derde.

Vrouwen vier-zonder
Ook bij de vrouwen vier-zonder won Nederland het goud. In de halve finales had de Nederlandse ploeg met Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra al indruk gemaakt en in de finale ging het tussen Nederland, Roemenië en Groot-Brittannië. De Britse roeisters hadden de snelste start, maar halverwege de race haalde Oranje Groot-Brittannië bij. In het tweede deel roeide Nederland onbedreigd naar de wereldtitel, terwijl de Britse roeisters stilvielen en nog het zilver aan Roemenië moest laten.

Mannen vier-zonder
De mannen vier-zonder was de grote favoriet voor de wereldtitel en maakte dat helemaal waar. Lennart Van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers namen vanaf het begin de leiding en zouden die nooit meer afstaan. Aan de finish won Oranje met meer dan een bootlengteverschil voor Italië en Polen.

Vrouwen dubbelvier
Naast de wereldtitels wist Oranje ook een zilveren medaille te behalen in een olympische boot. In een spannende race in de dubbelvier moest Nederland in de laatste honderden meters net het onderspit delven tegen Groot-Brittannië. China werd op gepaste afstand derde.