Blokkade A12, waterwerpers geen effect, politie gaat aanhoudingen verrichten

Extinction Rebellion-activisten hebben opnieuw de A12 in Den Haag betreden om te protesteren tegen het verstrekken van fossiele subsidies en klimaatverandering. Volgens de ANWB is de A12 volledig afgesloten. De gemeente benadrukt dat deze wijze van actie voeren illegaal is.

“De politie spreekt de actievoerders aan bij de blokkade en verwijst hen naar de aangewezen locatie voor demonstraties”, aldus een verklaring op social media. Demonstraties tegen subsidies voor fossiele brandstoffen zijn wel toegestaan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Fossiele subsidies geven indirect veel voordeel 
De term ‘fossiele subsidie’ kan soms verwarrend zijn. Normaal gesproken verwijst een subsidie naar een geldbedrag dat door de overheid wordt verstrekt om bepaalde activiteiten te stimuleren, zoals het installeren van zonnepanelen. Bij fossiele subsidies gaat het echter om een verzamelnaam voor financiële voordelen die aan bedrijven worden verleend. Deze voordelen bestaan voornamelijk uit belastingvoordelen, prijssteun en overheidsinvesteringen.

Er zijn volgens onderzoekers 31 regelingen in Nederland waarmee de overheid fossiele brandstoffen bevoordeelt én minder belastinginkomsten krijgt. De laatste drie jaar zou de staat daardoor gemiddeld 37,5 miljard euro per jaar zijn misgelopen. Vooral bedrijven die veel fossiele energie gebruiken hebben er voordeel van.

Volgens het onderzoeksrapport zijn er 170 bedrijven die aanzienlijke hoeveelheden gas verbruiken. In het jaar 2020 vertegenwoordigden deze bedrijven 74 procent van het totale gasverbruik van alle bedrijven, terwijl ze slechts 11 procent van de energiebelasting betaalden. Volgens Schellekens van SOMO is dit oneerlijk ten opzichte van kleinere bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf, dat volgens hem slechts 10 procent van het Nederlandse gas verbruikt, draagt daarentegen 66 procent van de energiebelasting bij.

“Dit creëert duidelijk een oneerlijke concurrentie. Waarom zou een industriële bakker, die bij levert aan Heijn, minder energiebelasting kubieke meter aardgas moeten betalen dan een ambachtelijke bakker om de hoek?”

Update 14.40 uur: De politie heeft rond 13.30 uur waterwerpers ingezet, maar met weinig resultaat. Veel demonstranten hadden parapu's meegenomen of lieten zich verkoelen door de waterstraal. Een tweede ronde met een hardere waterstraal van de waterwerpers heeft ook geen effect. Rond 14.30 uur besluit de politie met toestemming van de burgemeester aan te houden en van de weg te verwijderen.

Eerdere berichtgeving:

Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanaf vandaag dagelijks de A12 in Den Haag te blokkeren. Bij eerdere acties op deze snelweg zijn honderden activisten door de politie weggevoerd.

De burgemeester heeft inmiddels toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer.
Actievoerders worden gevorderd door de politie om weg te gaan en zich aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie bij de Koekamp.



Ook op het forum -NWS- wordt over dit onderwerp uitgebreid gediscussieerd.