Bondscoach Sarina Wiegman verlengt bij Oranje

De KNVB en Sarina Wiegman hebben overeenstemming bereikt over verlenging van haar contract tot en met het Europees kampioenschap van 2021 in Engeland. De bestaande verbintenis met de 104-voudig ex-international liep tot en met de Olympische Spelen van 2020.

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma spreekt van de juiste vrouw op de juiste plek: "Het spreekwoord luidt niet voor niets dat aan de top komen makkelijker is dan er blijven. Als je er dus in slaagt om eerst met je team Europees kampioen te worden en twee jaar later de WK-finale te halen, dan is wel duidelijk hoeveel kwaliteit Sarina bezit. Maar de ambities van de KNVB met de OranjeLeeuwinnen zijn groot, en ook de spelersgroep wil meer én beter. Datzelfde geldt ook voor Sarina: goed blijven presteren en tegelijkertijd de speelsters helpen om die laatste stap naar de wereldtop te kunnen maken. Alle partijen zijn er dan ook van overtuigd dat Sarina ook de komende periode de juiste vrouw op de juiste plaats is."

Ook Wiegman is duidelijk in haar ambities: "Ik heb het al vaker gezegd: ik wil met ambitieuze mensen werken en dit Oranje is op dat vlak de absolute top. Ook zie je binnen de hele KNVB-organisatie het besef dat we deel uitmaken van een unieke periode in het vrouwenvoetbal in Nederland. Iedereen wil daar graag zijn of haar steentje aan bijdragen. Dat geeft vertrouwen en waardering, maar ook topfaciliteiten voor het team. Het is wat mij betreft een mooie combinatie van nu moeten én willen presteren, en tegelijkertijd de speelsters verder kunnen helpen bij hun ontwikkeling. In zo’n omgeving voel ik me heel goed op m’n plaats. Het spreekt denk ik voor zich dat ik onwijs veel zin heb om er, samen met m’n staf en de speelsters, weer anderhalf jaar vol voor te gaan."

Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag naar de KNVB. Na tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach te hebben gewerkt, werd ze in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke van het Nederlands elftal. In 2017 leidde Wiegman de ploeg in eigen land naar de EK-winst, op het wereldkampioenschap in Frankrijk afgelopen zomer pakte de selectie zilver én een Olympisch ticket.

De vrouwen van Oranje zijn bovendien goed op koers voor plaatsing voor EK2021. De titelverdediger gaat na zes wedstrijden ongeslagen aan de leiding in groep A. De eerstvolgende kwalificatiewedstrijd is in en tegen Kosovo op 10 april 2020, terwijl vier dagen later in Groningen een thuisduel met Estland wacht.