Cel- en taakstraf voor gijzeling en vernedering van minnares echtgenoot

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur opgelegd aan een 40-jarige vrouw. Ze wordt ervan beschuldigd samen met een medeverdachte de vrouw waarmee haar echtgenoot vreemdging te hebben gegijzeld en mishandeld.

Vernederend
In december 2017 lokte de vrouw samen met haar medeverdachte het slachtoffer naar haar woning. Ze was erachter gekomen dat het slachtoffer een geheime relatie had met haar echtgenoot en zocht daarvoor vergelding. In het huis bonden ze het slachtoffer vast en bedreigden en vernederden haar. Zo werd het haar afgeknipt, een deel van het hoofd van het slachtoffer kaalgeschoren en werd ze gedeeltelijk uitgekleed. Daarvan werden foto’s van gemaakt, en als het slachtoffer niet een groot bedrag zou betalen zouden die foto’s naar de man van het slachtoffer worden gestuurd.

Persoonlijke omstandigheden
De vrouw was tijdens haar voorlopige hechtenis zwanger van haar 4e kind. Die tijd was erg zwaar voor haar. Op dit moment is de vrouw zwanger van haar vijfde kind. Een nieuwe gevangenisstraf zou dan ook bijzonder belastend zijn, aldus de verdediging. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor haar kinderen. De echtscheidingsprocedure tussen de vrouw en haar man loopt nog en ze draagt alleen de zorg voor de kinderen. De vrouw heeft aangegeven dat ze er spijt van heeft.

Op te leggen straf
Het hof legt aan de vrouw een gevangenisstraf van 12 maanden op, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Ze krijgt ook een taakstraf van 240 uur. Omdat ze al 5 maanden in voorarrest heeft doorgebracht hoeft ze nu niet terug naar de gevangenis. Haar medeverdachte krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 200 uur. Samen moeten ze aan het slachtoffer ook nog een schadevergoeding van ruim 7.000 euro betalen.

Bijzondere voorwaarden
De vrouw moet zich in het kader van de voorwaardelijke gevangenisstraf houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. Ze moet zich gedurende de proeftijd van 2 jaar melden bij de reclassering en meewerken aan behandeling voor haar problemen. Ze mag daarnaast geen contact leggen met het slachtoffer of in de straat komen waar het slachtoffer woont.