Celstraffen voor 'groothandel voor de drugswereld'

Op 15 januari van dit jaar werd in een loods achter een boerderij aan de Papenvoortse Heide in Nuenen een groot distributiecentrum ontdekt voor materialen die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs: “Een groothandel voor de drugswereld”, zo noemde de officier van justitie de locatie tijdens de zitting vandaag. Vandaag stonden drie verdachten voor de rechter. De officier van justitie eiste flinke straffen.

Naast tal van ketels en andere hardware, vond de politie in januari ook grondstoffen voor de productie van synthetische drugs en afval dat bij het productieproces van amfetamine en meth-amfetamine overblijft. Er werd in de loods ook daadwerkelijk drugs aangetroffen. De recherche kreeg al gauw het vermoeden dat de zaak werd gerund door vader en zoon. Ze werden uiteindelijk in maart van dit jaar opgepakt. Bij doorzoekingen werden twee vuurwapens, een patroonhouder en patronen, grote geldbedragen ontdekt. In totaal ging het om zo’n 10.000 euro aan contanten. Eerder kreeg de recherche zicht op een derde verdachte. Hij reed in een gestolen auto en had een huurcontract voor de loods in Nuenen. Daardoor kwam de zaak in januari aan het rollen.

“Effectief binnen netwerken”
Na de arrestaties sprake sprak de politie uitgebreid over de intensieve aandacht voor ondermijnende criminaliteit: “Die aandacht blijft noodzakelijk vanwege de heftigheid en ernst van deze vorm van criminaliteit. Wij kijken wij waar wij binnen de netwerken de meeste effecten bereiken. De aandacht kan daarbij ook gericht worden op mensen die dit soort criminaliteit mogelijk maken, zoals in het geval van deze zaak uit Nuenen”.

Jaren de cel in
De officier van justitie deelt de mening van de politie. Hij wijst erop dat er grote hoeveelheden in de loods aanwezig waren. De verdachten krijgen wat hem betreft stuk voor stuk lange celstraffen voor hun betrokkenheid bij de zaak. Tegen vader werd vijf jaar cel geëist. Zijn zoon moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier jaar en negen maanden de cel in en de 26-jarige Eindhovenaar vierenhalf jaar cel.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.