Romancing Saga 3

Romancing Saga 3 is een turnbased RPG uit de koker van Square Enix. De originele versie kwam uit in 1995 voor de Japanse Super Famicom. Ja, specifiek die, want op onze SNES in het Westen is de game nooit uitgekomen. De Japanners hebben de game namelijk nooit gelokaliseerd in het Engels. Nu, bijna 25 jaar later, mogen wij eens de RPG-klassieker spelen zonder een Japanse taalcursus te hebben gevolgd.

In Romancing Saga 3 staat de wereld weer eens voor een apocalyptisch probleem. Eens in de 300 jaar vindt de Rise of Morastrum plaats, waarbij de zon verdwijnt en al het leven dood zal gaan voordat het jaar voorbij is. Deze gebeurtenis is al twee keer eerder gestopt. Het eerste kind dat dat voor elkaar werd later bekend als de kwaadaardige Archfiend, en een tweede kind deed het 300 jaar later nog eens dunnetjes over en werd bekend als de Matriarch. Het is nu bijna 300 jaar later en langzamerhand hopen de mensen dat er nog iemand geboren is die de volgende Rise of Morastrum kan stoppen.

Romancing Saga 3 - Village (Foto: Square Enix)

Bij heel veel RPG’s staat het pad naar het einde al vast. Dat is niet het geval in Romancing Saga 3. Je kunt kiezen uit acht hoofdrolspelers, ieder met zijn eigen unieke invalshoek op het verhaal. Nadat je de introductie hebt gespeeld ben je vrij om te gaan en staan waar je wil, kun je quests, dungeons en minigames gaan doen. Je keuze zorgt er ook voor dat je hele andere dingen te doen hebt. Zo is er bij Katarina een reliek gestolen en moet je die terugvinden terwijl Mikhail een edelman is die zijn land opbouwt en oorlog voert in minigames. Dit zorgt voor een leukere herspeelbaarheid dan alleen een andere sprite voor de hoofdrolspeler.

Over sprites gesproken, de graphics van Romancing Saga 3 zijn flink opgepoetst. De teksten zijn stukken scherper en duidelijk leesbaar. De stijl blijft natuurlijk 16-bits en in 2D door middel van sprites, maar wel sprites die voor full HD zijn gemaakt. Qua graphics is er misschien wel wat veranderd, maar voor de rest is het zoeken. In eerdere remasters gooide Square Enix er nog wat handigheden in zoals versnelde gevechten en versnelde teksten. Deze vind je niet in deze remaster. En dat is jammer, want de gameplay voelt wel een stuk trager aan.

Romancing Saga 3 - Dialogue (Foto: Square Enix)

De gameplay Romancing Saga 3 is vrij gewoon voor JRPG-standaarden. Tijdens het reizen kom je monsters tegen. Deze kun je mijden of bevechten in turn-based. Je komt dan met je samengestelde team van vier in een gevecht terecht. Je kunt de formatie aanpassen, deze geven zelfs stat-boosts als je bepaalde formaties kiest. Net zoals bijvoorbeeld bij een Tales of-game leren de personages nieuwe magie of aanvallen door al geleerde skills of een bepaald wapen vaak te gebruiken. Iets wat anders dan anders is: je krijgt geen xp of stats mee te verbeteren, maar dit gebeurt random tijdens gevechten.

Die designkeuze is wel irritant. Er wordt namelijk niets uitgelegd in de game. Gelukkig is er het internet. Sommige quests zijn pas beschikbaar als je een bepaalde hp-waarde hebt. Dus je kunt je helemaal lam zoeken, maar als je niet genoeg vecht en met wat mazzel een paar hp-boost krijgt dan kom je er nooit achter wat je moet doen. Ik hoef echt niet doodgegooid te worden met tutorials, kompassen en hints in neonletters zoals je in de huidige games ziet, maar een vrij belangrijk gegeven mag wel verteld worden, al is het door een NPC in een dorpje of zo.

Romancing Saga 3 is een oldschool JRPG. Dus ja, het is turnbased grinden tot je genoeg HP of andere stat-boosts hebt om de volgende baas te verslaan. Die ouderwetse gameplay moet je wel liggen. Waar de game in uitblinkt is de herspeelbaarheid. Omdat je de keuze uit verhaallijnen hebt en nog eens tientallen teamleden om te variëren in de gevechten blijft de game leuk, zelfs als je het al een keer hebt uitgespeeld. Er is weinig tot geen uitleg over alle gameplaymechanieken, maar gelukkig is dat tegenwoordig allemaal op te zoeken als je geen zin hebt om het zelf uit te proberen. Romancing Saga 3 is uit op Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One, pc, Android en iOS.