Pedo-voorvechter huilt opnieuw: 'ik word geframed'

Norbert de Jonge laat opnieuw van zich horen. De pedo-voorvechter stelt dat hij geframed wordt door de media. Vandaag stelde RTL Nieuws in een artikel en op tv dat op een besloten e-maillijst waarvan hij de initiatiefnemer is dat er zelfs "tips  worden gedeeld om kinderen te misbruiken".

Redactielid Leon van Poppel vroeg hem gisteren om wederhoor, maar hij vertelde daarbij niet dat dit een van de kern-beschuldigingen is. RTL heeft daarmee onvoldoende wederhoor toegepast volgens Norbert.  Op de bewuste e-maillijst plaatste één deelnemer een link naar wat het "pedohandboek" wordt genoemd. Norbert: "Mijn reactie daarop was afkeurend en verder is het handboek niet besproken."

De zinsnede "tips gedeeld om kinderen te misbruiken" wekt de indruk dat personen onderling aanwijzingen of instructies aan elkaar gaven over hoe te handelen om te komen tot (of tijdens het) misbruiken van kinderen. Hiervan was geenszins sprake zo beklemt hij in het ons toegezonden persbericht. 

Norbert: "RTL Nieuws schrijft onder meer in het artikel:"Ook raden de auteurs [van het handboek] aan om op datingwebsites op zoek te gaan naar 'dikke en lelijke' alleenstaande moeders, die mannen 'het makkelijkst hun familie binnen laten'." Het zou onjuist zijn om nu te stellen: RTL deelt een tip om kinderen te kunnen misbruiken. Als de auteurs van het artikel (Leon van Poppel, Daniël Verlaan en Jeroen Wetzels) het handboek onderling deelden, dan is het evenzo onjuist om te stellen: bij RTL worden zelfs tips gedeeld om kinderen te misbruiken." Volgens De Jonge gaat het om framing: om ervoor te zorgen dat de lezer denkt dat er gruwelijkheden beraamd werden op de e-mailijst. Bewust een vertekend beeld geven.

De NOS zou ook meedoen met: "Ook zouden ze in mails tips delen over het benaderen en misbruiken van kinderen." Volgens Norbert geldt hiervoor precies hetzelfde. De NOS zou geen wederhoor hebben toegepast. Dus enerzijds vindt de NOS de bijdrage van RTL Nieuws interessant genoeg om het te melden, maar anderzijds is de NOS nalatig door geen wederhoor toe te passen.

Ook over het ANP moest hij nog even een plasje doen: "De omroep zegt te beschikken over een besloten e-maillijst waarin tips worden gedeeld om kinderen te misbruiken." Ook hiervoor geldt hetzelfde volgens Norbert, inclusief het verhaal over wederhoor. 

RTL Nieuws heeft middels haar publicaties doelbewust de deelnemers van de e-maillijst in een criminele sfeer geplaatst aldus Norbert. Hij verklaart: "De e-maillijst was een privé-initiatief van mij. Het andere ex-lid van vereniging Martijn dat deelnam aan de lijst is een goede vriend van mij. Als hij over mijn e-maillijst schrijft en erop aanwezig is, dan betekent dit niet dat vereniging Martijn (dus) weer actief is. Ik wil niet in verband worden gebracht met het uitwisselen van tips om te misbruiken, want ik propageer geen wetsovertredend gedrag."