Golden Globes nominaties: veel succes voor de streamingdiensten

Het valt nog te bezien wat de Academy straks zal doen met de nominaties voor hun awards (de Oscars), maar de Hollywood Foreign Press Association schuwt er niet voor om de streamingdiensten de verdiende veren in de reet te steken. Meerdere filmtitels van Netflix en Amazon Prime zijn genomineerd in diverse categorieën van het filmgedeelte van de Golden Globes.

Zo pakt Martin Scorsese's The Irishman, niet onterecht, nominaties voor beste film, beste acteur (Al Pacino en Joe Pesci in dezelfde categorie: bijrol), regie en scenario. Robert de Niro doet het helaas zonder nominatie. Ook Noah Baumbachs Marriage Story, dat onlangs op Netflix verscheen, heeft nominaties en zelfs eentje meer dan The Irishman: beste film, beste actrice (hoofd- en bijrol), beste acteur, scenario, en score.

Vier nominaties zijn er voor The Two Popes, dat later deze maand op Netflix verschijnt: beste film, beste acteur (hoofd- en bijrol) en. scenario. En twee voor Dolemite Is My Name: beste musical of comedy en beste acteur in een musical of comedy. Dat is zeventien nominaties voor Netflix op filmgebied, vergelijkbaar met wat ze voor hun tv-series hebben geoogst in dit Globes-seizoen

Ze worden, sterk in de minderheid maar toch, vergezeld door Amazon Prime Video, van wie Scott Z. Burns' The Report een nominatie kreeg voor beste actrice in een bijrol. Amazon had enigszins meer succes aan de tv-kant; hun series Fleabag en The Marvelous Mrs. Maisel pikten opnieuw een paar nominaties op.

De beste film, een categorie van vijf titels, heeft dus een kans van drie uit de vijf om bij Netflix te belanden. De andere titels zijn Todd Phillips' Joker en Sam Mendes' oorlogsepos 1917, dat hier vanaf januari te zien is.

Nog een paar observaties uit de lijst met genomineerden: Kit Harington maakt kans op de laatste Globe voor Game of Thrones in de categorie beste acteur in een tv-drama, Chernobyl en The Crown delen het aantal nominaties (4) met Unbelievable en zijn gedrieën de meest genomineerde tv-titels, Let It Go-opvolger Into The Unknown uit Frozen II neemt het voor beste filmliedje op tegen Spirit uit The Lion King, die overigens genomineerd is voor beste film, maar wel in de categorie animatie (die nog twee Disney-nominaties kent met Frozen II en Toy Story 4), Joaquin Phoenix heeft zijn eerste grote nominatie voor Joker binnnen (beste acteur, natuurlijk) en streaming-nieuwkomer Apple pakt de eerste drie nominaties met The Morning Show.

Als je het hele overzicht van nominaties wil doornemen, dan kun je dat doen met deze PDF.