8 maanden cel voor (poging) chantage met seksfilmpje

Een 23-jarige man en een 27-jarige vrouw zijn vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uren. De Haagse rechtbank legt hen deze straf op voor een poging tot het afpersen van 50.000 euro. Verdachten hadden gedreigd een seksfilmpje van het slachtoffer en de vrouwelijke verdachte openbaar te maken.

Het slachtoffer had op 20 augustus 2019 een seksafspraak tegen betaling gehad in een hotel in Rotterdam. Na die afspraak werd hij door de mannelijke verdachte geconfronteerd met de seksbeelden. Het slachtoffer deed hierna meteen aangifte.

Lagere straf dan geëist
Omdat de politie snel in actie kon komen, zijn de poging tot chantage en de openbaarmaking van het filmpje niet voltooid. Daarmee is de periode van chantage, hoewel beangstigend, beperkt gebleven tot nog geen 24 uren. Mede gelet hierop legt de rechtbank een lagere gevangenisstraf op dan de 15 maanden die door de officier van justitie was geëist.

Vrijspraak voor twee andere mannen
De rechtbank spreekt twee andere mannen vrij. Er zijn onvoldoende directe aanknopingspunten om aan te nemen dat zij betrokken waren bij de poging tot chantage.