NBA: Lakers hebben weer een superteam

Na een kwart seizoen is er geen twijfel meer mogelijk: de Los Angeles Lakers zijn weer een topfavoriet voor de NBA-titel. De zestienvoudig kampioen speelde een thuiswedstrijd tegen de Minnesota Timberwolves. De wedstrijd werd in hoog temp gespeeld en had een niet verrassende uitslag: 142 – 125 voor de Lakers.

Voorafgaand aan het seizoen was niet duidelijk waar de Lakers zouden staan. LeBron James is de beste speler van de afgelopen twintig jaar, maar hij is inmiddels 34 en bezig aan zijn zestiende seizoen. Op een gegeven moment moet de tijd toch ook grip op James krijgen? Anthony Davis is één van de beste spelers op dit moment, maar de Lakers hebben veel moeten opgeven om hem bij New Orleans los te weken (Brandon Ingram, Lonzo Ball, Josh Hart en draft picks). Naast de twee supersterren is de selectie weinig overtuigend. En wat kunnen veteranen als Dwight Howard en Rajon Rondo eigenlijk nog? 

Het duurde niet lang dit seizoen voor duidelijk werd dat de Lakers na zes verloren seizoenen weer over een echte topploeg beschikken. De overwinning op de Timberwolves gisteravond was de veertiende in vijftien wedstrijden. De Lakers staan ook ruim op kop in de Western Conference.

Anthony Davis was gisteravond zonder twijfel de grote man bij de Lakers. Davis speelde een rechtstreeks duel tegen Karl-Anthony Towns, ook één van de beste grote mannen in de NBA, maar dit werd een eenzijdige strijd. Davis schoot 20 op 29 en eindigde de wedstrijd 50 punten, 7 rebounds, 6 assists en 4 steals. LeBron James, die met genoegen tweede viool speelt bij Los Angeles, kwam tot 32 punten en 13 assists. Het is nog vroeg in het seizoen, maar LeBron/Davis zou een nieuw iconisch duo voor de Lakers kunnen worden in het rijtje Kobe/Gasol, Kobe/Shaq, Magic/Abdul-Jabbar, West/Chamberlain, West/Baylor en Mikan/Mikkelsen.

Minnesota is na een sterke start van het seizoen weer enigszins afgegleden. Acht van de laatste elf wedstrijden gingen verloren. In plaats van naar boven te kijken of er kan worden aangehaakt bij Dallas, Houston of Utah, moet de ploeg vrezen voor een play-off plaats. Andrew Wiggins kreeg in het begin van seizoen veel lof. De eerste keus uit de draft van 2014 zou eindelijk het extra stapje hebben genomen en een speler zijn geworden die zijn team naar een hoger niveau kan tillen. Die verhalen lijken verstomd. Wiggins speelt ontegenzeggelijk beter dan de laatste twee seizoen, maar dit zegt vooral iets over zijn laatste twee jaar. Om Minnesota naar de play-offs te loodsen zal hij vaker dan blij vlagen moeten laten zien dat hij een fantastische basketballer is.

Highlights Lakers - Timberwolves. Bron: Ximo Pierto

De Brooklyn Nets boekte een knappe zege in een middagwedstrijd tegen de Denver Nuggets: 105 – 102. Voor Kyrie Irving moet dit een pijnlijke déjà vu zijn. De guard speelde de eerste elf wedstrijden van het seizoen voor de Nets, waarin vier wedstrijden werden gewonnen. Sinds hij met een blessure aan de kant staat, wonnen de Nets negen van de laatste twaalf wedstrijden. In Irvings tijd bij Boston haalden de Celtics ook betere resultaten zonder hem en veel Celtics-fans waren blij dat Irving bij hun ploeg vertrok.

Spencer Dinwiddie, in plaats van Irving de startende point guard, was met 24 topscorer bij Brooklyn. Bij Denver kwam Nikola Jokic tot 24 punten, 11 rebounds en 6 assists. Mooie cijfers, maar het gemak waarmee Brooklyn onder de basket kon scoren moet reden zijn voor zorg voor de Nuggets.

De Dallas Mavericks gingen verrassend onderuit tegen de Sacramento Kings: 106 – 110. De bezoekers stonden de hele wedstrijd ruim voor. In het slotkwart kwam Dallas knap terug, maar het was net te weinig en net te laat voor een overwinning.

Nemanja Bjelica, één van de twee Serviërs bij de Kings, werd topscorer. De forward schoot voortreffelijk en eindigde met 30 punten. Luka Doncic haalde zijn gebruikelijke cijfers: 27 punten, 7 rebounds en 8 assists. Tim Hardaway jr. schoot voor Dallas negen driepunters raak en kwam tot 29 punten.

Joel Embiid nam wraak op de Toronto Raptors. Na vorig seizoen in de play-offs door de Canadezen te zijn uitgeschakeld en eerder dit seizoen op nul punten te zijn gehouden, wist de Kameroener met de Philadelphia 76ers weer eens te winnen: 110 – 104. Elk seizoen zijn er wel een paar wedstrijden die extra beladen zijn, de tweestrijd tussen Toronto en Philadelphia lijkt daar één van te zijn.

Embiids cijfers waren niet denderend, slechts zeven schoten en tien punten. Maar Tobias Harris maakte zijn contract van 180 miljoen dollar waar. De forward kwam tot 24 punten. Rookie Matisse Thybulle, die dit seizoen voor 2,5 miljoen dollar in de boeken staat, speelde waarschijnlijk de beste wedstrijd van zijn nog prille carriere. Thybulle kwam tot 20 punten, 3 steals en een block.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Denver Nuggets 105 – 102
Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 107 – 122
Miami Heat – Chicago Bulls 110 – 105 (OT)
Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 110 -104
Washington Wizards – Los Angeles Clippers 119 – 135
Dallas Mavericks – Sacramento Kings 106 – 110
Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 96 – 108
Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 142 - 125

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 20-3
Boston Celtics 16-5
Miami Heat 17-6
Philadelphia 76ers 17-7
Toronto Raptors 15-7
Indiana Pacers 15-8
Brooklyn Nets 13-10
Orlando Magic 11-11
Detroit Pistons 9-14
Charlotte Hornets 9-16
Chicago Bulls 8-16
Washington Wizards 7-15
Atlanta Hawks 6-17
Cleveland Cavaliers 5-17
New York Knicks 4-19

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 21-3
Los Angeles Clippers 17-7
Dallas Mavericks 16-7
Houston Rockets 15-7
Denver Nuggets 14-7
Utah Jazz 13-10
Minnesota Timberwolves 10-12
Phoenix Suns 10-12
Oklahoma City Thunder 10-12
Sacramento Kings 9-13
San Antonio Spurs 9-14
Portland Trail Blazers 9-15
Memphis Grizzlies 6-16
New Orleans Pelicans 6-17
Golden State Warriors 5-19