FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 september 2019

Aantal ernstige ongelukken met snorfietsers gedaald sinds verbanning naar rijbaan

Sinds snorfietsers niet meer op het fietspad mogen rijden in Amsterdam, is het aantal ernstige ongelukken flink gedaald. Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

Zo werden van april tot en met 13 augustus 10 ernstige ongelukken met snorfietsers geregistreerd door de politie, tegenover 53 vorig jaar. Ook onder fietsers is een afname van ongelukken zichtbaar, meldt de wethouder. Bij bromfietsers is geen daling te zien.

Kritiek
Op 8 april dit jaar ging de langverwachte maatregel in: snorfietsers werden van de meeste fietspaden in de stad naar de rijbaan verbannen. Ook moesten ze verplicht een helm op. De maatregel viel bepaald niet bij iedereen in goede aarde. Sommigen vreesden dat de verkeersveiligheid juist achteruit ging. 

Lees ook: AT5 turft: 36 procent van de snorscooters houdt zich niet aan de regels

Een uitgebreide evaluatie komt eind dit jaar. Maar Dijksma laat nu al weten dat het aantal ongelukken sinds de maatregel is gedaald. Die daling is volgens de gemeente niet volledig toe te schrijven aan de verplaatsing van de snorfiets. 'Maar het beeld dat er een gevaarlijker verkeerssituatie zou zijn ontstaan, herkennen we op basis van deze cijfers in ieder geval niet', schrijft Dijksma. 

Overtreding
Eerder concludeerde AT5 dat weliswaar het merendeel van de snorfietsers zich aan de regels houdt, maar dat ook een aanzienlijk deel er niks van aantrekt. Bij een steekproef in augustus telde AT5 129 scooters, waarvan 47 in overtreding waren. Zij riskeren een boete van 95 euro.

Bokser Van der Pas gelijk onderuit op WK

Bokser Max van der Pas is op het wereldkampioenschap in het Russische Ekaterinburg al in de eerste ronde uitgeschakeld. De 26-jarige Brabander was in de eerste ronde van de klasse tot 75kg niet opgewassen tegen Serhat Guler uit Turkije.

Van der Pas begon prima en won de eerste ronde duidelijk, maar Guler kwam in de tweede ronde sterk terug. De derde ronde ging gelijk op, maar de Turk bleek volgens de jury nét iets beter en dus kreeg hij de winst toegewezen.

Voor Van der Pas is het balen wat het WK betreft, maar voor de Olympische Spelen van volgend jaar maakt het nog niet uit. De startbewijzen daarvoor worden volgend jaar verdeeld op het Europees kwalificatietoernooi in februari in Londen en het wereldwijde kwalificatietoernooi in mei in Parijs.

Zijspancrosser Bax pakt derde wereldtitel

De Nederlandse zijspancrosser Etienne Bax heeft zich in Frankrijk voor de derde keer gekroond tot wereldkampioen. Samen met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis was winst in de eerste manche van de Franse GP voldoende.

De Brabander en de uiterst ervaren Let zagen regerend wereldkampioen Marvin Vanluchene uit België en diens Nederlandse bakkenist Ben van den Boogaart na een valpartij niet verder komen dan de zesde plek, waarmee Bax na 2015 (met Stupelis) en 2017 (met de Fransman Nicolas Musset) opnieuw kampioen is. Stupelis won de titel in 2003 en 2004 al met tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen, terwijl hij het opmerkelijk genoeg nooit voor elkaar kreeg in zijn jaren met de Letse sportlegende Kristers Sergis.

In de tweede manche ging het voor Bax en Stupelis uiteindelijk niet zo best. De twee lagen vrijwel de hele race op kop, maar in de slotronde braken ineens alle spaken van het achterwiel af. Vanluchene en Van den Boogaart wonnen de manche en pakten zo nog een troostprijs, de nieuwe wereldkampioenen werden zeventiende.

Jos Verstappen: "Max reed net zo snel als de mannen vooraan"

Ondanks de ongelukkige start van de Grand Prix van Italië was Jos Verstappen wel te spreken over de race van Max. Vader Verstappen vond het wel erg jammer dat het in het begin al mis ging.

"Daar baal je van. Je zag dat Max het heel rustig aan deed en misschien zit het daar ook wel een beetje in. Hij wilde de auto’s voor hem nog ontwijken, maar raakte ze net. Max kon ook nergens naartoe. Hij begon tweehonderd meter voor de bocht al te remmen, maar in het midden van de bocht staat het veld dan bijna stil. Dat verwachtte hij niet en daarom raakte hij ze helaas net", zo vertelde Jos bij Peptalk op Ziggo Sport.

De 'oude' Verstappen was te spreken over de professionaliteit van zijn zoon. "Dat heb je ook wel gezien. Hij is naar binnen gekomen voor nieuwe banden en een nieuwe vleugel. Als je erna naar de rondetijden keek, waren die net zo snel als die van de mannen op de eerste en tweede plek. Hij gaf niet op en dat gaf ook wel aan dat het met de auto de goede kant opgaat, zeker op een circuit dat ons niet ligt. Daarom denk ik dat het er voor de resterende races dit seizoen goed uit gaat zien."

Jos legde ook nog even uit waarom Max Sergio Pérez niet voorbij kwam. "Allereerst lopen de Racing Points altijd heel hard op het rechte stuk. Daarnaast was er bij Max nog wel iets tijdens de race waardoor hij niet de benodigde topsnelheid en het verwachte toerental kon halen. Dat is echter voor de volgende race opgelost."

Het succes voor Ferrari kwam voor Verstappen niet uit de lucht vallen, wel voorziet hij meer kansen voor Red Bull in Singapore. "Dat was wel te verwachten. De race voor de vakantie reed Ferrari op een derde of vierde plek en kwamen ze echt tekort. De circuits in België en Italië zijn er twee geweest die zo goed als gemaakt zijn voor de Ferrari’s, zeker met de hoge topsnelheid die ze hebben. Maar de volgende race in Singapore ziet het er voor ons weer heel positief uit. Daar gingen we vorig jaar ook goed."

Jos Verstappen: "Max reed net zo snel als de mannen vooraan" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Jos Verstappen: "Max reed net zo snel als de mannen vooraan" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Zestien NASCAR-coureurs strijden om titel na race vol crashes op Indianapolis

Op de Indianapolis Motor Speedway is de laatste race van het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Zondagavond stonden 160 ronden op het programma, met nog twee van de zestien plekken voor de play-offs die beschikbaar waren.

Er was even een dreiging van regen, maar die was ten tijde van de start geweken en de laatste race van het reguliere NASCAR-seizoen kon op gang gevlagd worden met pole voor Kevin Harvick, voor Paul Menard, Clint Bowyer, Joey Logano en de in play-offnood verkerende Jimmie Johnson.

Daniel Suarez kwam al snel in aanraking met de muur en dat kon de Mexicaan, die zo een caution veroorzaakte, niet gebruiken: hij vocht nog volop om een play-offplekje. Harvick behield de leiding tijdens de pitstops, Brad Keselowski en Ryan Blaney schoven naar voren.

Belangrijk was natuurlijk vooral de strijd om de twee nog beschikbare play-offplekken en halverwege de eerste stage lagen Clint Bowyer en Ryan Newman er het beste voor, met Suarez en Johnson als voornaamste rivalen. Met het einde van stage één in zicht ramde Landon Cassill snoeihard de muur in, de enige reden waarom Cassill doorgaans in beeld komt, maar gelukkig leek hij wel in orde te zijn.

De herstart volgde, maar nog voor de stage voorbij was ging het weer behoorlijk fout: Jones raakte de controle kwijt, gleed naar buiten en duwde zichzelf en Keselowski met behoorlijk tempo de muur in, waardoor beiden konden gaan douchen. Daarmee was de stage ook voorbij, die werd gewonnen door Logano, voor Kyle Larson en Harvick, waarna het rood werd gezwaaid om de troep even op te ruimen.

Keselowski en Jones crashen (Bron: YouTube)

Na de onderbreking werd de boel hervat met Larson op kop, hoewel Harvick de leiding pakte. Richting het einde van stage twee ging het fout voor Kyle Busch: er brak brand uit en hij vertrok naar binnen, waar hij gelijk uitstapte en kon gaan douchen. Johnson lag op dat moment, midden in een pitstopserie, aan de leiding en had dus eindelijk eens het geluk een 'gratis' pitstop te kunnen maken.

Met zes ronden tot het einde van stage twee konden we dan nog weer even door, met Harvick en Larson voorop...tot de caution binnen een ronde weer gegeven werd wegens een gevaarlijk stukje troep op de baan. Voor een korte eindsprint richting het einde van stage twee werd nog even groen gezwaaid en Harvick pakte de stagewinst, voor Larson en Blaney.

Larson en Harvick hadden wederom de eerste rij in handen bij de herstart, het begin van het derde en laatste deel van de race en na amper één bocht ging het fout: Johnson spinde na een klein tikje van zijn jonge teamgenoot William Byron en de zevenvoudig kampioen, die eindelijk eens een goede race reed, ging hard de muur in, waarmee met één stevige klap een einde kwam aan een serie van vijftien opeenvolgende jaren waarin Johnson de play-offs haalde.

Johnson crasht en verliest zijn hoop op de play-offs (Bron: YouTube)

Daniel Hemric reed een goede race, maar kon door de crash ook afhaken, terwijl ook Paul Menard en Kurt Busch flinke schade opliepen. Met Harvick en Blaney voorop gingen we weer door, waarbij na het wegvallen van Johnson alleen Suarez, Newman en Bowyer nog vochten om de twee overgebleven play-offplekjes. Een volgende caution liet niet lang op zich wachten: Larson spinde en ging vervelend de muur in.

Bij de herstart was het weer Harvick op kop, met goede vrienden Blaney en de bijna uit het niks komende Bubba Wallace achter hem...maar weer duurde het niet lang: na twee bochten leek Alex Bowman een flinke slinger na een duel met Denny Hamlin op te vangen, maar dat ging toch wat minder soepel en hij spinde met enige vaart de muur in, terwijl Bowyer - vechtend om de play-offs - Bowman nog nét ontweek.

Herstart, Harvick op kop, het verhaal was weer hetzelfde met twintig ronden te gaan. Logano volgde, voor de zo opvallend op plek drie rijdende Wallace, die zich met een zege ineens de play-offs in zou rijden en zo één van de drie nog knokkende mannen eruit zou naaien. De volgende caution volgde dankzij een crash van Matt Tifft, die we ook alleen maar zien bij crashes. Hij spreekt overigens vloeiend Chinees, dat feitje nemen we toch nog maar even mee.

Ook Larson kon wat anders gaan doen (Bron: YouTube)

De herstart leek een herhaling van zetten, maar Logano probeerde daar uit alle macht een stokje voor te steken...zonder succes. Hij schoof weer aan achter Harvick en Wallace, vechtend voor wat hij waard was, zat er vlák achter. In het middenveld leek Bowyer de play-offs wel te gaan halen, terwijl Newman weg leek te rijden van een alsmaar wanhopiger wordende Suarez.

Voorin reed Harvick zich los van de rest en hij was dan ook op weg naar een dikverdiende overwinning, voor Logano en Wallace, die het dus toch niet haalde. Met twee ronden te gaan zat Suarez nog drie plaatsen achter Newman en daar bleef het bij voor de Mexicaan, waardoor Bowyer en Newman de laatste twee play-offplekjes pakten. Komende zondag gaan die play-offs van start op de Las Vegas Motor Speedway.

Coureurs in de play-offs
#18 Kyle Busch
#11 Denny Hamlin
#19 Martin Truex Jr
#22 Joey Logano
#4 Kevin Harvick
#2 Brad Keselowski
#9 Chase Elliott
#1 Kurt Busch
#42 Kyle Larson
#88 Alex Bowman
#20 Erik Jones
#12 Ryan Blaney
#24 William Byron
#10 Aric Almirola
#14 Clint Bowyer
#6 Ryan Newman

Drie doden bij schietincident in Dordrecht

Bij een schietincident in Dordrecht zijn drie doden gevallen. Ook raakte er één persoon zwaar gewond. Er bestaat een mogelijkheid dat het gaat om een gezinsdrama.

Volgens bronnen woont er een politieagent in de woning. Rond half 7 rukte de hulpdiensten massaal uit naar de woning aan de Heimerstein. Twee traumahelikopters, diverse ambulances en diverse eenheden van de politie waren binnen korte tijd ter plaatse. Ook werden delen van de buurt afgezet.

Burgemeester Kolff van Dordrecht heeft zijn afschuw uitgesproken en gaat later vanavond nog naar de woning toe. 

Als er meer bekend is houden we jullie op de hoogte.  

Wilders doet aangifte tegen Officier van Justitie en Advocaten-Generaal

Geert Wilders laat in een persbericht weten: "Het OM en alle andere betrokkenen (ambtenaren en politici) die een rol hebben gespeeld bij mijn politieke vervolging kunnen hun borst natmaken. Ze kunnen zich opmaken voor een serie aangiften en procedures, strafrechtelijk en mogelijk civiel. Te beginnen vandaag met een aangifte tegen een Officier van Justitie en twee Advocaten-Generaal wegens een ernstig vermoeden van valsheid in geschrifte in verband met het opstellen van een proces verbaal op ambtsbelofte dat onwaarheden bevat." Vanmiddag heeft Wilders aangifte gedaan de tegen Officier van Justitie Bos en Advocaten-Generaal Van Roessel en Sta.

In een op ambtsbelofte opgemaakt proces-verbaal stellen de Advocaten-Generaal op 14 maart 2018 dat: ‘Ook met vertegenwoordigers van het Ministerie van (destijds) Veiligheid en Justitie en de politieke ambtsdragers is door het College geen overleg gevoerd over het aangiftetraject.’ In dit proces-verbaal verwijst men naar het door de Officier van Justitie opgestelde proces-verbaal van 12 maart 2018 waarin hij stelt: ‘Er heeft hierover ook geen afstemming plaatsgevonden met het Ministerie van (destijds) Veiligheid en Justitie en de politieke ambtsdragers.’

Brief College van procureurs-generaal dd. 28 november 2018: ‘In aanvulling op eerdergenoemde brief van het College bericht ik u dat inmiddels, naar aanleiding van de beantwoording van Kamervragen, gesteld door het lid Wilders (ingezonden 12 november 2018, kenmerk 2018Z20755) is gebleken dat een korte notitie is aangetroffen van een medewerker van het OM. Deze aantekening heeft betrekking op een regulier periodiek overleg tussen de toenmalig minister van Justitie en Veiligheid en toenmalig voorzitter van het College in april 2014 die inhoudt: ‘Wilders – procedure besproken – 1000 aangiften.’ Deze aantekening bevond zich derhalve niet in het dossier dat bij het College berust en dat eerder is doorzocht om na te gaan of het aangiftetraject met het College is besproken.’

In het antwoord op vraag 3 (ontvangen 30 november 2018) schrijft minister Grapperhaus het volgende aan de Kamer: ‘Volledigheidshalve maak ik ook melding van enkele andere stukken die zijn aangetroffen bij de hierboven omschreven zoekacties betreffende de zaak die buiten de reikwijdte vielen van de door RTL-nieuws gestelde persvragen en het Wob-verzoek. Het OM heeft mij laten weten te beschikken over een korte aantekening naar aanleiding van een regulier periodiek overleg tussen de toenmalig Minister van Veiligheid en Justitie en de toenmalig voorzitter van het College van 2 april 2014 die inhoudt: ‘Wilders – procedure besproken – 1000 aangiften’.

Uit het verhoor van oud-minister Opstelten van 11 februari 2019 blijkt ook dat er wel degelijk overleg is geweest, hij zei het volgende daarover: (34) ‘U vraagt mij of ik het gesprek van 2 april nog kan reconstrueren. Mijn herinnering is dat het kort aan de orde is geweest. Het aantal aangiften, de gang van zaken op de aangiftesituatie, wat er nog zou komen en dat het OM het grondig ging bekijken.’

(35) ‘U houdt mij voor dat de notitie is dat de procedure is besproken. U vraagt mij of ik mij kan herinneren dat mij ook is uitgelegd hoe die procedure zou verlopen, in de vorm van welke aangiftemodaliteit zou worden gebruikt. Mijn herinnering gaat niet zo ver dat ik daar concreet nog herinnering aan heb, hoe dat is besproken. Het ging meer over de gang van zaken rond de aangifte. Dat het proces goed verliep en hoe het OM vervolgens omging met de beoordeling van al die aangiften.”

Leeuwarden nieuwe gastheer Dutch Dart Masters

De PDC heeft de dartkalender van 2020 vrijgegeven. De Premier League is opnieuw twee avonden in Rotterdam.  De Dutch Dart Masters zal komend jaar worden gehouden in Leeuwarden. 

Leeuwarden is in 2020 verantwoordelijk voor de tiende EuroTour van dat jaar. De PDC heeft de Nederlandse EuroTour verhuist van Zwolle naar de Friese hoofdstad. Ook twee Players Championships worden in die stad gehouden. Het toernooi wordt van 11 tot en met 13 september 2020 gespeeld. De Players Championshps zijn 15 en 16 september. 

Verder valt de verplaatsing van de World Series Finals op. Het toernooi werd sinds de eerste editie in 2015 altijd aan het begin van november gespeeld, maar dat is in 2020 niet meer het geval. Het toernooi wordt eind september gehouden. Of dat opnieuw in Amsterdam gaat gebeuren, is niet bekend. Overigens is ook de Champions League of Darts vervroegd.

In totaal worden er komend seizoen dertig Players Championship-toernooien en twaalf Euro Tour-evenementen georganiseerd. Dat laatste is er één minder dan in 2018, aangezien er dit jaar dertien Euro Tours gespeeld worden. Wel bezoekt de PDC een nieuwe locatie met dit circuit. In mei maakt Boedapest zijn debuut op de kalender. De gehele kalender is hier te vinden. 

Kabinet pakt analfabetisme aan

Mensen die moeite hebben met taal of het lastig vinden om met een computer te werken, krijgen extra hulp van gemeenten. Dat is vandaag afgesproken door gemeenten en ministeries. Tijdens de aftrap van de Week van de Alfabetisering ondertekende minister Ingrid van Engelshoven samen met de VNG afspraken over de vervolgaanpak laaggeletterdheid. Gemeenten ontvangen hiervoor vanaf volgend jaar extra geld: € 5 miljoen per jaar in 2020, oplopend tot € 7,3 miljoen in 2024.

Iedereen in de samenleving moet kunnen meedoen. Daarom intensiveren gemeenten de hulp aan laaggeletterden. Medewerkers van de gemeente worden bijvoorbeeld ingelicht over hoe zij signalen van laaggeletterdheid kunnen herkennen. Zo kunnen ze mensen sneller en doelgerichter helpen, bijvoorbeeld door iemand die aanklopt voor schuldhulpverlening indien nodig ook door te verwijzen naar een taalcursus. Daarbij komt extra aandacht voor de doelgroep met Nederlands als eerste taal. ‘’Om mee te kunnen doen in de samenleving zijn deze vaardigheden essentieel’’, vindt Van Engelshoven. ‘‘Daarom hebben we met gemeenten concrete afspraken gemaakt over wat we gaan doen om deze groep mensen nóg beter te helpen.’’ Het doel is dat er in alle gemeenten eind 2024 een integrale aanpak van laaggeletterdheid is gerealiseerd. In de afspraken staat ook dat gemeenten de kwaliteit van cursussen voortaan structureel controleren. Onderdeel daarvan is een check of het aanbod goed past bij wat mensen nodig hebben.

Interesse voor taal- of computerles
Gemeenten en ministeries onderzoeken samen wat het beste werkt om mensen te bereiken en wat er nodig is om hen te interesseren voor een taal- of computerles. Samenwerkende gemeenten maken met elkaar een plan waarin staat hoe ze dit gaan aanpakken. Onder die afspraken zetten de VNG, namens alle Nederlandse gemeenten, en de minister vandaag in Amsterdam hun handtekening.

Ministeries verenigd in aanpak tegen laaggeletterdheid
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. In het programma ‘Tel mee met Taal’ verenigen vier ministeries zich in de aanpak tegen laaggeletterdheid. Het gaat om de ministeries Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

2 jaar geŽist voor onveilig laten verwijderen asbest

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 2 jaar – waarvan 8 maanden voorwaardelijk- geëist tegen twee verdachten die asbest op een onveilige manier uit woningen sloopten. “Asbeststof is risicovol voor de gezondheid,” zei de officier op zitting: “Eigen medewerkers maar ook bewoners van panden waarin werd gewerkt werden daar in mijn ogen gewetenloos en onnodig aan blootgesteld. Het eigen belang, geld verdienen, ging steeds voor. Andere belangen leken niet mee te spelen.”

Het onderzoek door de politie startte naar aanleiding van alarmerende berichten over grove tekortkomingen bij asbestsaneringen in 2017. Die saneringen vonden plaats in onder andere de Achterhoek en in Noord-Brabant. Uit het onderzoek blijkt dat beide verdachten niet gediplomeerd of gecertificeerd waren op het terrein van asbest of asbestsanering. “Toch zouden ze hebben doen voorkomen of dat wel het geval is. Via internet werd contact gelegd tussen degene die een klus met asbest heeft, en degene die die klus voor zijn rekening wil nemen,” zei de officier op zitting. Het verwijderen van het asbest zou vervolgens veelal niet volgens de voorschriften zijn gebeurd. “Er zouden geen beschermingsmiddelen zijn gebruikt. Men ging ruw om met het asbest. Er blijft nog wel eens wat asbest(stof) achter,” zei de officier op zitting: “Een busje werd gehuurd, ernstig vervuild met asbeststof en gewoon ingeleverd bij de verhuurder met alle risico’s voor de gezondheid van bijvoorbeeld de volgende verhuurders.”

Ernstige feiten
De officier noemde het op zitting ernstige feiten. “De risico’s met betrekking tot asbest hebben gemaakt dat er strenge regelgeving geldt in ons land als het gaat om echt alles wat met asbest te maken heeft. Dat varieert van het onderzoeken of er asbest aanwezig is, het saneren van asbest, het slopen van gebouwen waarin asbest zit, het afvoeren van asbest tot het werken in een omgeving met asbestrisico’s. Al die regels, vanwege de gezondheidsrisico’s, rondom asbest maken ook dat de kosten met betrekking tot een activiteit rondom de stof asbest bepaald hoog zijn. En dat maakt, helaas, ook dat er veel geld te verdienen valt als de hand wordt gelicht met de regels.” En dat is wat verdachten volgens het OM hebben gedaan. Het OM verwijt hen het willens en wetens werken in strijd met de voorschriften, met alle risico’s van dien.

Tegen de aannemer eist het OM een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. “Hij was degene die de opdrachten via internet aannam en hij was degene die de werkzaamheden en wat daar om heen zat verder begeleidde. De druk die werd gelegd op de werknemers die de asbestklussen uitvoerden en op de snelheid waarmee gewerkt moet worden werd door hem opgelegd.” Tegen de meewerkend voorman eiste het OM een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden. “In zijn rol als uitvoerder had hij een keuze,” zei de officier op zitting: “Die invloed heeft hij niet gebruikt om zaken anders te doen of bij te sturen. Hij heeft er voor gekozen om zijn bijdrage te leveren en te blijven leveren op de manier zoals uit dit onderzoek is vastgesteld. Hij had als hij dat had gewild kunnen stoppen, maar die keuze heeft hij niet gemaakt.”

Schadevergoedingsmaatregel
De bewoners of gebruikers van de zogenaamde ‘gesaneerde panden’, maar ook de werknemers die voor de verdachten hebben gewerkt, zijn ernstig benadeeld. De werknemers liepen risico door onvoldoende beschermende kleding te dragen. De bewoners of gebruikers van panden hebben de verdachten betaald voor het werk maar daarna waren er nog ‘herstel of opruim werkzaamheden’ nodig. En ook dat kost geld. De totale schade is volgens de berekening van de politie afgerond 150.000 Euro.

De officier eiste op zitting de toewijzing van de vorderingen van vier benadeelde partijen. In negen andere gevallen werd door de officier gevraagd aan de rechtbank om een schadevergoeding op te leggen als bijzondere voorwaarde bij de op te leggen straf.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak.

Opnieuw 12 jaar cel voor wurgen echtgenote

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 54-jarige man tot 12 jaar gevangenisstraf en betaling van een schadevergoeding. De man heeft zijn vrouw gedood door haar te wurgen. Het hof komt hiermee tot hetzelfde oordeel als de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Betrapt op verhouding
Op 22 september 2016 las de man in de telefoon van zijn vrouw verschillende berichten waaruit bleek dat zij een nieuwe vriend had. Op 23 september belde hij 112, toen hij wakker werd naast zijn overleden vrouw. Ze was gewurgd. De man zei dat hij zich de bewuste nacht tot het moment dat hij naast zijn overleden vrouw wakker werd niet kan herinneren.

Geheugenverlies
Het hof heeft 2 deskundigen gehoord naar aanleiding van het mogelijke geheugenverlies van de man. De vraag was of er sprake kon zijn van een zogenaamde ‘red out’. Een red out had ervoor kunnen zorgen dat de verdachte geen weet had van de gebeurtenissen waardoor hij ook geen controle had over zijn gedrag. Naar aanleiding van de conclusies van de deskundigen vindt het hof een red out niet aannemelijk en houdt de man aansprakelijk voor het doden van zijn vrouw.

Geen sprake van psychische overmacht
De verdediging van de man bracht nog in dat door de inhoud van de berichten de drang was ontstaan om zijn vrouw te doden. Deze drang zou zo sterk zijn geweest dat niet verwacht mocht worden dat hij weerstand kon bieden aan deze emoties. Het hof gaat hier niet in mee. Bij psychische overmacht moet er sprake zijn van een oorzaak van buitenaf. De berichten zijn wellicht een motief voor zijn daad, maar kunnen niet worden aangemerkt als een oorzaak van buitenaf. Het doden van zijn vrouw is een beslissing die de verdachte helemaal zelf heeft genomen.

Passende gevangenisstraf
Het hof vindt een gevangenisstraf van 12 jaar passend. Het wordt de man zwaar aangerekend dat hij zijn vrouw en moeder van drie kinderen om het leven heeft gebracht. Deze kinderen en andere nabestaanden heeft hij hiermee onvoorstelbaar leed en levenslang verdriet aangedaan. De man moet ook een schadevergoeding van ruim 13.000 euro betalen aan de nabestaanden.

Man zwaar mishandeld, in zorgwekkende toestand in ziekenhuis

De politie zoekt getuigen van een ernstige mishandeling in het uitgaansgebied van Helmond. Het slachtoffer, een 24-jarige Tilburger, ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. De politie hield twee mannen (19 en 46 jaar oud) uit Geldrop en Veghel aan in verband met de zaak.

Het slachtoffer zou op zondag 8 september rond 3.30 uur op straat aan de Steenweg mishandeld zijn. De man raakte daarbij dusdanig gewond dat hij niet meer aanspreekbaar was. Hij is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand is zorgwekkend. Kort na de mishandeling zijn in een woning in Helmond de twee verdachten opgepakt. Ze zijn ingesloten.

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

500 biggen geroosterd bij stalbrand in Asten

Bij een stalbrand in Asten (Noord-Brabant) zijn gistermiddag 500 biggen om het leven gekomen. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee andere stallen.

Het totaal aantal stalbranden met slachtoffers staat dit jaar op veertien. Daarbij vielen 176.000 slachtoffers, een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar. Wakker Dier pleit al jaren voor veiligere stallen. De oorzaak van de stalbrand in Asten is onbekend. Vaak speelt kortsluiting een rol.

Politie zoekt discriminazi's

De politie doet onderzoek naar een discriminatiezaak en roept de hulp in van getuigen. Het incident vond plaats in een woonwinkel aan de Euroweg in Amersfoort op maandag 29 april. Omstreeks 15.30 uur kreeg een 42-jarige, hoofddoek dragende vrouw in de rij voor de kassa’s discriminerende en beledigende opmerkingen van een andere klant. Ze was in het bijzijn van twee jonge kinderen die getuigen moesten zijn van de discriminatie door de man. De vrouw deed vervolgens aangifte van belediging en discriminatie.

Het gaat om een man met een blanke huidskleur, ongeveer 55 jaar, rond 1.80 m lang, gezet postuur, blond halflang haar in zijscheiding. De man droeg een blauw shirt met lange mouwen en een donkerblauwe bodywarmer. Daaronder droeg hij een beige/bruine broek en bruine schoenen.

In het bijzijn van de man waren een een andere man en een vrouw. Deze man was ook blank, circa 1.65 m lang, rond de 55 jaar en hij droeg een opvallend gestreepte trui. De vrouw was eveneens blank, grijs haar, rond de 55 jaar en rond 1.65 m lang. Zij droeg een zwarte tas met het hengsel gekruist over haar lichaam en had een lange grijze jas aan met daaronder een rode broek en witte sportschoenen.

Op beelden van de bewakingscamera is te zien dat de man en de vrouw snel verdwijnen als de beveiliging arriveert. De politie wil graag in contact komen met personen die de man herkennen aan het signalement of wellicht in combinatie met de andere man en vrouw.

Duitse en Russische eindzeges in World Tour Finals beachvolleyballers

In het Italiaanse Rome is het World Tour-seizoen 2018/19 in het beachvolleybal afgesloten met de Finals. Hele spannende finales leverde dat niet op, zowel bij de mannen als de vrouwen werd het in twee sets beslist.

De titel bij de mannen ging naar de Russen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovskiy, die in de kwartfinales nog van Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde wonnen. In de eindstrijd moesten de Duitsers Julius Thole en Clemens Wickler er met 21-16, 21-16 aan geloven. Plek drie ging naar de dit jaar zo fenomenale Noren Anders Mol en Christian Sørum, die de Amerikanen Jacob Gibb en Taylor Crabb met 21-16, 21-15 klopten.

Bij de vrouwen konden de Duitse fans wel juichen: Laura Ludwig en Margareta Kozuch waren met 21-19, 21-17 te sterk voor Agatha/Duda uit Brazilië. Een ander Braziliaanse duo, Ana Patricia/Rebecca, won de strijd om de derde plek door de Zwitserse dames Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich met 19-21, 21-18, 16-14 te verslaan.

MLB: Astros vernederen Mariners, Yankees kloppen Red Sox

De honkballers van de Houston Astros hebben de Seattle Mariners een behoorlijk pak slaag gegeven: 21-1, onder meer door negen runs in de derde inning en in totaal zes door de zo geweldige rookie Yordan Alvarez binnengeslagen runs. Werper Gerrit Cole vierde zijn 29e verjaardag bovendien met maar liefst vijftien strikeouts.

In Boston gingen de Red Sox weer nat tegen de New York Yankees in de voorlaatste ontmoeting tussen de twee topteams. De Red Sox zijn regerend World Series-kampioenen, maar zijn zo goed als zeker van uitschakeling voor de play-offs in het huidige seizoen. Gleyber Torres, Mike Tauchman en Aaron Judge sloegen namens de Yankees homeruns binnen en hielpen hun ploeg zo naar een 5-10 zege.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Texas Rangers 4-10
Cincinnati Reds - Arizona Diamondbacks 4-3
Miami Marlins - Kansas City Royals 9-0
New York Mets - Philadelphia Phillies 7-10
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 8-3
Atlanta Braves - Washington Nationals 4-9
Pittsburgh Pirates - St Louis Cardinals 0-2
Chicago White Sox - Los Angeles Angels 5-1
Houston Astros - Seattle Mariners 21-1
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 8-5
Minnesota Twins - Cleveland Indians 2-5
Oakland Athletics - Detroit Tigers 3-1
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 5-0
San Diego Padres - Colorado Rockies 2-1
Boston Red Sox - New York Yankees 5-10

Cole kende een topverjaardag (Bron: YouTube)

Primeur voor Fuglsang met ritzege in Vuelta, Roglic verstevigt leiderspositie

Jakob Fuglsang heeft voor het eerst in zijn carrière een dagzege geboekt in een grote ronde. De Deen van Astana was meegegaan in een vroege vlucht en maakte het af op de Alto de la Cubilla. Voor het algemeen klassement heeft Primoz Roglic zijn leidersplaats verstevigt. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam pakte 23 seconden op Alejandro Valverde en heeft nu een voorsprong van 2.48 op de wereldkampioen.

In de openingsfase van de zestiende etappe werd er volop gekoerst. Op de eerste van de drie cols leek Roglic lichtjes in de problemen, maar mede door de hulp van zijn ploegmaten Robert Gesink, Neilson Powless en Sepp Kuss kwam de leider in de Ronde van Spanje weer terug.

In overige deel van de etappe kwam Roglic niet meer in de problemen. Jumbo-Visma liet een grote kopgroep wegrijden die in totaal meer dan acht minuten pakte op het peloton.

Bij het opdraaien van de slotklim van zeventien kilometer was het duidelijk dat de winnaar voorin de kopgroep zat. Astana was goed vertegenwoordigd met Luis Leon Sanchez en Fuglsang en die ploeg opende dan ook de aanval op de slotklim van Alto de la Cubilla. Sanchez opende de aanval en dunde de groep uit tot vijf renners, waarna Fuglsang het zou afmaken. De Deen kreeg bij zijn eerste aanval nog Gianluca Brambilla nog met zich mee, maar bij een tweede aanval moest de Italiaan afhaken. Tao Geoghegan Hart reed net zoals zondag een sterke etappe, maar moest ditmaal genoegen nemen met een tweede plaats.

Bij de klassementsrenners liet Miguel Angel Lopez zich van zijn beste kant zien. De Colombiaan van Astana probeerde zijn jongerentrui te heroveren op Tadej Pogacar, maar de jonge Sloveen liet het wiel niet los. Roglic kwam even in de moeilijkheden, maar al snel reed de kopman van Jumbo-Visma terug naar het wiel van het duo en kwamen ze met z'n drieën gezamenlijk over de streep. Wereldkampioen Valverde moest passen en verloor 23 seconden op Roglic, maar nog altijd staat de 39-jarige Spanjaard op de tweede plaats. Nairo Quintana zakte er helemaal doorheen en verloor veel tijd en zakte naar de zesde plaats in het klassement.

Duitse tafeltennissers weer de besten van Europa

Voor de zevende keer in de afgelopen tien EK's hebben de Duitse tafeltennissers zich tot Europees kampioen bij de landenteams voor mannen gekroond. In het Franse Nantes werd Portugal in de finale overtuigend verslagen. Nederland sneuvelde al in de groepsfase.

Dimitrij Ovtcharov begon met een simpele 3-0 zege op Marcs Freitas, waarna Europees kampioen Timo Boll de Portugees João Monteiro na een wat stroef begin keurig opzij schoof: 3-1. Patrick Franziska kon tegen Tiago Apolonia vervolgens zonder grote moeite voorkomen dat de twee grote sterren in het Duitse team nog eens in actie moesten komen: 3-0 en daarmee was de titel binnen.

Bij de vrouwen verdedigde Roemenië de Europese titel en ook daar ging Portugal in de finale onderuit. Het was wel een stuk spannender, vooral in het begin: Bernadette Szöcs won met 3-2 van Shao Jieni, Daniela Monteiro Dodean klopte de Portugese Yu Fu eveneens in vijf games. Elizabeta Samara kon het vervolgens wat makkelijker afmaken: zij klopte Leila Oliveira met 3-0.

Het was in 35 edities van het EK wel de eerste keer ooit dat Portugal de vrouwenfinale haalde, dus een knappe prestatie was het sowieso. Nederland verloor in de kwartfinales met 3-1 van Polen.

Ter Stegen baalt van reserverol bij Die Mannschaft

Marc-André Ter Stegen is al ruim drie jaar de eerste doelman van Barcelona, maar bij de nationale ploeg moet hij genoegen nemen met een reserverol. De 27-jarige keeper zat vrijdagavond in Hamburg negentig minuten op de bank tegen het Nederlands elftal en dat zal maandagavond tegen Noord-Ierland niet anders zijn. Bondscoach Joachim Löw geeft namelijk nog steeds de voorkeur aan routinier Manuel Neuer (33), die in 2014 met Die Mannschaft de wereldtitel veroverde.

"Ik word er natuurlijk wel een beetje gek van", vertelt Ter Stegen aan T-Online. "Je geeft het beste van jezelf, maar je bent niet waar je graag wil zijn. Ik heb mijn prioriteiten vastgesteld. Ik wil succesvol zijn en de grote doelstelling is om eerste keeper te worden van mijn land", aldus de Duitser.

"Maar niet tegen elke prijs", gaat Ter Stegen verder. "Voetbal is belangrijk, maar de mensheid is belangrijker. Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken en zeggen: 'je hebt eerlijk gewerkt en je bent heel open geweest over je ambities'."

De sluitpost vindt het een lastige situatie. "Maar geduld hebben hoort ook bij het voetbal. Er zijn momenten dat je gewoon moet wachten."

Marc-André Ter Stegen maakte in mei 2012 zijn debuut in het Duitse nationale elftal, waarna hij door Löw niet werd geselecteerd voor het EK in Polen en Oekraïne. Op het EK van 2016 en het vorige WK was Ter Stegen bankzitter. De keeper van Barça, die nu 22 interlands heeft gespeeld, kreeg wel veel speeltijd op de gewonnen Confederations Cup in 2017.

FC Twente strikt 'komeetachtige snelheid': "Deze club stond op mijn lijstje"

Queensy Menig is speler van FC Twente. De nieuweling heeft een contract voor twee seizoenen met een optie voor een derde jaar getekend. Menig komt transfervrij over van Nantes, dat onlangs brak met de aanvaller, die eerder in de Eredivisie actief was voor PEC Zwolle.

"Er ontstond wat financiële ruimte nadat Tom Boere, Jelle van der Heyden, Jeroen van der Lely en Alex Laukart op de laatste dag van de window vertrokken", legt technisch directeur Ted van Leeuwen uit. "Toen Queensy zijn contract bij Nantes net voor het einde van de window ontbonden had, hoefden we niet lang na te denken."

"Met zijn komeetachtige snelheid is hij van het type speler dat perfect bij dit FC Twente past. Hij kan als vleugelflitser zowel op links als op rechts uit de voeten. Goede leeftijd, Ajax-achtergrond, scorend vermogen en veel snelheid", aldus de sportbestuurder. "En FC Twente past ook prima bij hem. Queensy heeft weinig gespeeld vorig seizoen en zal dus ritme en inhoud moeten opbouwen."

Queensy Menig is met zijn nieuwe club. "FC Twente is een mooie club, een van de clubs die op mijn lijstje stond wanneer ik in Nederland terug zou keren. Een aantal jongens bij de club ken ik al; met Wout Brama heb ik bij PEC Zwolle gespeeld en met Joël Drommel en Calvin Verdonk bij Jong Oranje. Ik ben blij hier te zijn, in een vertrouwde omgeving, weer lekker voetballen. Ik kijk er naar uit."

Capcom teaset volgende Resident Evil

Capcom heeft de eerste teaser gepost voor de volgende Resident Evil. Voorlopig is de game bekend onder de noemer Project Resistance en het lijkt te gaan om een nieuwe multiplayer-game.

De teaser toont geen gameplay of iets dergelijks, maar wel is duidelijk dat de game een vier-tegen-één opbouw krijgt. Meer details volgen tijdens Tokyo Game Show tijdens deze week, dus we komen snel meer te weten.

Haas F1 en titelsponsor Rich Energy per direct uit elkaar

Rich Energy is niet langer de titelsponsor van het Haas Formule 1-team. In onderling overleg hebben sponsor en team besloten het contract te ontbinden.

Het energiedrankenmerk was de afgelopen maanden verschillende keren negatief in het nieuws met negatieve Tweets over Haas F1, juridische stappen vanwege het gebruiken van een bestaand logo en interne ruzie.

Ondanks het afscheid van Rich Energy blijft het Amerikaanse team in het vervolg van het seizoen de zwart-goude kleuren houden.

Groenewegen klopt v.d.Poel in Groot- BrittanniŽ

De derde etappe in de Ronde van Groot- Brittannië is gewonnen door Dylan Groenewegen. De Nederlander, in de eerste etappe ook al succesvol, bleef landgenoot Mathieu van der Poel voor.

De etappe, over 183,2 kilometer van Berwick-upon-Tweed naar Newcastle, kende een steile finishstraat met stroken van 20%. Dat leek een kolfje naar de hand  van Van der Poel. Die had echter geen antwoord op de krachtige sprint van Groenewegen.

In het algemeen klassement gaat Matteo Trentin nog steeds aan de leiding. De Italiaan heeft zeven tellen op zijn landgenoot Davide Cimolai. Van der Poel staat op elf seconden van Trentin derde.

Politie zet met succes dronedetectie in bij Wereldhavendagen

De politie heeft afgelopen zondag bij de Wereldhavendagen in Rotterdam met succes dronedetectie apparatuur ingezet. Een drone is in beslag genomen en tegen de vlieger is proces-verbaal opgemaakt.

Omstreeks 14:15 uur zag de politie met de detectieapparatuur een drone opstijgen bij Charloise Hoofd. Agenten troffen daar de dronevlieger even later nog.aan. De 39-jarige vlieger uit Amsterdam is proces-verbaal aangezegd wegen het onrechtmatig vliegen binnen het gecontroleerde luchtruim van Rotterdam-The Hague Airport, het vliegen boven havengebieden en het vliegen met een drone, zonder dat hij deze in zicht heeft. Het geheugenkaartje van de drone is in beslag genomen. De luchtvaartpolitie van de Landelijke Eenheid handelt de zaak verder af.

Test
De Landelijke Eenheid test momenteel verschillende dronedetectiesystemen. Na de testperiode wordt gekeken welk systeem het meest geschikt is voor de werkzaamheden van de politie.

Marineschip vangt bijna 400 kilo cocaÔne

Marineschip Zr. Ms. Groningen onderschepte op 26 augustus 390 kilo cocaïne nabij Bonaire. Defensie maakte dat pas vandaag bekend vanwege de justitiëe afronding van de zaak.

De succesvolle actie gebeurde in nauwe samenwerking met de Amerikaanse kustwacht. Het onderschepte vaartuig en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Proef
De Groningen is sinds april stationsschip in het Caribisch gebied en blijft daar 2 jaar. Het gaat om een proef waarbij niet het schip maar alleen de bemanning elke 4 maanden wisselt. Vandaag trad een nieuwe lichting aan.

De afgelopen periode deed de Groningen 6 drugsvangsten met een totaal van bijna 3.500 kilo. Ook haalde de bemanning 57 mensen uit zee tijdens 5 reddingsacties. De Groningen werkte daarbij samen met de Kustwacht Caribisch gebied, de Amerikaanse kustwacht en de Joint Interagency Taskforce South.

Snelle motorboot van de Groningen vaart naar het verdachte vaartuig.
Snelle motorboot van de Groningen vaart naar het verdachte vaartuig.

Selecties WK op de weg bekend

Bondscoaches Koos Moerenhout en Loes Gunnewijk hebben hun selecties bekendgemaakt voor de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg. Deze worden van 22 tot en met 29 september gehouden in het Engelse Yorkshire.

Belangrijkste afwezige is Ellen van Dijk. De viervoudig Europees kampioen tijdrit kwam afgelopen weekend bij de Ladies Tour ten val.

Wegwedstrijd heren: Mathieu van der  Poel,Niki Terpstra,Bauke Mollema,Dylan van Baarle,Sebastian Langeveld,Jos van Emden,Mike Teunissen en Pieter Weening.

Tijdrit heren: Van Baarle en Van Emden.

Wegwedstrijd dames: Chantal Blaak,Anna van der Breggen,Annemiek van Vleuten, Marianne Vos,Lucinda Brand,Floortje Mackaij,Amy Pieters en Demi Vollering.

Tijdrit dames: Van Vleuten,Van der  Breggen en Brand.

Gem.aflossing: Mollema,Van Emden,Koen Bouwman,Pieters,Brand,Riejanne Markus.

Nieuwe haarkleur voor Babel bij kwalificatie voor EK

Ryan Babel keerde deze zomer terug in Turkije, waar hij voor Galatasaray tekende. Zijn transfer ligt gevoelig in Istanbul, daar hij eerder al tot aan januari van dit jaar het shirt van Besiktas droeg. In gesprek met de NOS laat de Oranje-international weten dat hij weinig negatieve reacties heeft ervaren en gaat hij in op zijn opvallende roze haarkleur.

"Ik merk er gelukkig niet veel van", zegt Babel over de kritiek die hij ontving na zijn keuze voor Galatasaray. "Het is duidelijk dat de oude supporters bepaalde emoties hebben bij mij. Maar er is ook nog een groep die mij blijft steunen als voetballer. Het is vooral op sociale media. Op straat heb ik wel gesprekken met mensen die teleurgesteld zijn over dat ik weg ben gegaan, maar gelukkig gaat alles nog met respect."

Babel was door zijn rode haarkleur de afgelopen periode een opvallende verschijning. Deze zomer koos hij voor een nieuwe kleur. "Nu is het eindelijk roze", vertelt Babel. "Het afgelopen seizoen was het echt rood, maar dit bevalt prima. Rood zou beter passen bij mijn nieuwe club, maar dat zou té rood worden in combinatie met het tenue."

De aanvaller van Galatasaray liet eerder al weten dat hij zijn haar oranje verft als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK van volgend jaar. Met de 2-4 overwinning op Duitsland zette Oranje een stap in de goede richting.

"We mogen dromen", zo liet hij weten in Hamburg. Maandagavond vervolgt het team van bondscoach Ronald Koeman de EK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Estland.

Nageeye als eerste Nederlander onder het uur op halve marathon

Abdi Nageeye heeft als eerste Nederlander ooit de halve marathon in minder dan een uur gelopen. De 30-jarige atleet werd in Groot-Brittannië derde op de Great North Run in 59 minuten en 55 seconden.

Met zijn tijd was Nageeye bijna een halve minuut sneller dan zijn Nederlands record: op 3 februari liep hij in het Japanse Marugame 1:00.24 uur. Die tijd blijft echter wel als record staan, want het parcours van Newcastle naar South Shield ging slechts één richting op en kende teveel hoogteverschil: dat mag één meter per kilometer zijn, maar was met in totaal ruim dertig meter dus teveel.

Na 59 minuten en 7 seconden kwam de Brit Mo Farah als winnaar over de streep, nadat hij de Ethiopiër Tamarit Tola (59:13) in de slotfase van zich afschudde. Nageeye bereidt zich voor op de marathon van Amsterdam, waar hij op 20 oktober zijn Nederlands record aan wil scherpen. Dat liep hij eerder dit jaar in Rotterdam en staat sindsdien op 2:06.17 uur.

Stegeman rijdt met drank op en ramt lantaarnpaal

PEC-trainer John Stegeman heeft afgelopen donderdag een eenzijdig ongeval veroorzaakt. 

In Apeldoorn reed de oefenmeester met een auto van zijn werkgever tegen een lantaarnpaal op, hij raakte daarbij niet gewond. Toen de politie ter plaatse kwam bleek hij driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben. Daarop werd het rijbewijs van Stegeman ingenomen. 

PEC Zwolle laat bij monde van voorzitter Adriaan Visser weten het ongeval te betreuren: "Wij betreuren dit incident enorm, aangezien het totaal niet overeenkomt met hoe wij als club in de maatschappij staan. Alcohol en verkeer gaan niet samen en we kunnen dit incident dan ook niet aan ons voorbij laten gaan. John krijgt een boete van de club en wij gaan hem daarnaast extra vaak bij maatschappelijke projecten van de club inzetten." 

Stegeman mag dus wel aanblijven als trainer van PEC. Hij betuigt dan ook spijt accepteert dan ook de sancties. "Dit is een ontzettend domme actie van mij, die nooit meer voorkomt. Ik accepteer de straf vanuit de club als vanzelfsprekend en beloof beterschap richting de toekomst."

 

Premier League Darts opnieuw naar Rotterdam

Ook in 2020 is Rotterdam gastheer van de Premier League Darts. Op 25 en 26 maart 2020 worden in Ahoy ronde acht en negen gespeeld.

Het zestiende seizoen van de Premier League begint op 6 februari in Aberdeen. Ruim anderhalve maand later is Rotterdam voor de vijfde keer in de historie speelstad.

Kalender
Aberdeen 6 februari
Nottingham 13 februari
Cardiff 20 februari
Dublin 27 februari
Exeter 5 maart
Liverpool 12 maart
Newcastle 19 maart
Rotterdam 25 & 26 maart
Belfast 2 april
Sheffield 9 april
Manchester 16 april
Berlijn 23 april
Birmingham 30 april
Glasgow 7 mei
Leeds 14 mei
London 21 mei

Wit-Russen veroordeeld voor strooptocht door Achterhoek en Arnhem

De rechtbank veroordeelt 2 mannen uit Wit-Rusland van respectievelijk 45 en 49 jaar tot celstraffen van 5 maanden. De mannen maakten zich schuldig aan 2 strooptochten waarbij zij grote hoeveelheden goederen stalen.

De winkeldiefstallen vonden tussen april en mei 2019 plaats in de Achterhoek en Arnhem. Daarbij maakten de mannen onder andere scheermessen, een fles drank en andere levensmiddelen buit.

Geen mobiel banditisme
Volgens de officier van justitie maakten de mannen zich door hun handelswijze schuldig aan mobiel banditisme. Daarom eiste de officier 7 maanden gevangenisstraf. De rechtbank ziet onvoldoende aanwijzingen om ervan uit te gaan dat de mannen naar Nederland zijn gekomen met het doel om misdrijven te plegen. Daarom wijkt ze af van de eis van de officier van justitie. De rechtbank houdt bij de strafbepaling wel rekening met feit dat de mannen doelbewust en volgens een volgens een vooropgezet plan hebben gehandeld.

Schadevergoeding
Tot slot moeten beide mannen een schadevergoeding van ruim 1.000 euro aan de benadeelde partijen betalen.

Jongen (17) uit wraak seksueel mishandeld met banaan en komkommer

Een 17-jarige Schiedamse jongen zou zijn nu 17-jarige (ex-)vriendin op seksuele wijze vernederd hebben, waardoor ze volledig is ingestort. Dat is hem duur komen te staan: de familie van het meisje nam hem te grazen met een banaan en een komkommer.

Het stel was van Kaapverdiaanse (jongen) en Hindoestaanse (meisje) komaf en de relatie lag nogal gevoelig. Volgens advocaat Hajé Weisfelt, advocaat van de moeder van het meisje, werd de vriendin gefilmd terwijl ze seks hadden en werd ze op diverse manieren vernederd door de jongen, met als dreigement dat filmpjes online gezet zouden worden.

De familie van het inmiddels suïcidale meisje kwam de filmpjes op haar telefoon tegen en ging er op uit: de moeder ging samen met haar vriend, haar broer en een neef naar het huis van de jongen, waar ze hem dwongen alles video's te verwijderen, wat ze twee dagen later nog eens kwamen controleren.

Het gezelschap duwde de jongen in een auto, bracht hem naar een kelderbox in Schiedam en begon volgens het OM aan een wraakexpeditie. Hij werd mishandeld, moest zich uitkleden en werd onder dreiging met een taser gedwongen seksuele handelingen te verrichten...met een banaan en een komkommer.

In december wordt een rechtszaak over dit alles voortgezet. Een foto ter illustratie vinden we in het bronartikel.

Dode bij steekpartij metrostation Capelsebrug

Bij een steekpartij op metrostation Capelsebrug in Rotterdam is vanmorgen één dode gevallen. De steekpartij vond plaats op perron twee aldus MediaTV. De dader is vooralsnog voortvluchtig. 

Via Burgernet laat de politie weten op zoek te zijn naar een man van circa 20 jaar oud en 1.80 meter lang. Hij draagt donkere kleding en opvallend witte schoenen. Hij is weg richting de wijk 's-Gravenland. Als mensen hem zien lopen wordt er dringend geadviseerd niets te ondernemen, maar direct 112 te bellen.

Update 14:40 uur
De politie meldt, op basis van getuigenverklaringen, dat het gaat om een lichtgetinte man, met 'flinke lippen'. Die getuigen verklaren ook dat de mannen voorafgaand aan het steken een onenigheid hadden. Mogelijk is deze onenigheid aanleiding van het steken geweest. De dader heeft hier mogelijk verwondingen aan over gehouden.

Aan omstanders is slachtofferhulp aangbeoden. De politie vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ondertussen gaat het onderzoek verder. 

Politie zet toetertrouwstoet aan de kant, drie auto's in beslag genomen en vier bekeuringen

De politie heeft vanmorgen een trouwstoet aan de kant gezet vanwege diverse verkeersovertredingen. Rond 11.00 uur kreeg de politie meerdere meldingen van overlast van een trouwstoet. De bestuurders zouden verschillende verkeersovertredingen plegen.

Het ging om in totaal vijftien auto’s, die bij de A4 ter hoogte van Hoofddorp door Team Hoofdwegen van de politie Amsterdam aan de kant zijn gezet. In de stoet zouden meerdere rookfakkels zijn afgestoken. Een 21-jarige man is bekeurd vanwege een grote aantal rookfakkels in de kofferbak.

Ook bleken drie voertuigen van een autoverhuurbedrijf te zijn waarvan de bestuurders niet als zodanig op het huurcontract stonden vermeld. In verband hiermee zijn er drie voertuigen in overleg de verhuurmaatschappij buiten gebruik gesteld. Er zijn vier bekeuringen uitgedeeld in verband met verkeersovertredingen.

Politie zet toetertrouwstoet aan de kant, drie auto's in beslag genomen en vier bekeuringen (Afbeelding: Politie)
Politie zet toetertrouwstoet aan de kant, drie auto's in beslag genomen en vier bekeuringen (Afbeelding: Politie)

Hockeyers tegen Pakistan voor olympisch ticket

Het Nederlandse hockeyelftal heeft viervoudig wereldkampioen en drievoudig olympisch kampioen Pakistan geloot voor het felbegeerde olympische ticket voor Tokio 2020. Dat werd bekend tijdens de loting op het hoofdkantoor van de FIH. Nederland-Pakistan zal zaterdag 26 en zondag 27 oktober 16.00 uur worden gespeeld in het Wagener Stadion in Amstelveen. De ticketverkoop begint donderdag via hockey.nl.

Op het WK in India won Oranje in de poulefase nog met 5-1 van Pakistan, het team waarvoor captain Muhammad Rizwan en Mehmood Rashid (ex-Oranje-Rood, nu Schaerweijde) spelen. Nummer 17 Pakistan is vergeleken met nummer 20 Oostenrijk en nummer 22 Rusland de slechtst denkbare loting voor Oranje.

Pakistan zou ook meedoen aan de Pro League, maar zegde op het laatste moment af, wat ze op een boete van de FIH kwam te staan. Pakistan is bekend om haar kleurrijke en succesvolle hockeyhistorie, maar heeft een aantal mindere jaren achter de rug. Het team werd voor het laatst wereldkampioen in 1994, toen het Oranje in Sydney versloeg na strafballen.

Olympische kwalificatiewedstrijden Tokio
Heren
Nederland-Pakistan
India-Rusland
Duitsland-Oostenrijk
Spanje-Frankrijk
Canada-Ierland
Groot-Brittannië-Maleisië
Nieuw-Zeeland-Korea

Dames
Duitsland-Italië
Australië-Rusland
Groot-Brittannië-Chili
Ierland-Canada
Spanje-Korea
India-VS
China-België

'PSV koerst af op verlenging met Gakpo'

PSV is bezig om opnieuw het contract van een belangrijke speler te verlengen, zo meldt Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad. Nadat eerder de verbintenissen van Donyell Malen en Steven Bergwijn al werden verlengd, hopen de Eindhovenaren nu ook Cody Gakpo langer te binden. Het huidige contract van de vleugelspits loopt tot medio 2022, met de optie voor nog een jaar.

Het lijkt erop dat PSV al zo goed als rond is met de twintigjarige aanvaller, want volgens Elfrink 'koerst PSV op een langere verbintenis met de kernspeler', die dit seizoen onder trainer Mark van Bommel definitief doorbrak in Eindhoven. Mede door het vertrek van Hirving Lozano en de blessure van Bruma stond Gakpo de laatste vijf wedstrijden van PSV in de basis.

Gakpo is geboren in Eindhoven en doorliep de gehele jeugdopleiding van PSV. In 2018 maakte hij met een invalbeurt in de laatste minuut tegen Feyenoord (1-3 winst) zijn officiële debuut.

Vorig seizoen kwam hij in totaal tot zestien competitieduels, waarvan veertien invalbeurten. Dit seizoen staat de teller op vier Eredivisie-wedstrijden, waarin hij een keer scoorde.

Van Bronckhorst aan de slag bij Manchester City

Giovanni van Bronckhorst vervolgt zijn loopbaan bij Manchester City. De ex-trainer van Feyenoord is volgens De Telegraaf aan de slag gegaan bij de Manchester City Football Group. Hij maakte deze stap al voor zijn zomervakantie, maar wilde daar niet eerder over naar buiten treden. In Manchester krijgt de voormalig Oranje-international de kans om zich binnen de totale organisatie van de City Group verder te ontwikkelen als trainer.

Achter de schermen sprak Van Bronckhorst met Brian Marwood, directeur Global Football binnen de City Group. Beide partijen spraken af dat de Nederlandse coach zich in eerste instantie gaat verdiepen in de totale voetbalorganisatie, zodat hij kennis maakt met de filosofie van de City Football Group. 

Behalve in Manchester beheert de organisatie ook Melbourne City FC en Club Atletico Torque. New York City FC, Girona, Yokohama F. Marinos, Sichuan Jiuniu FC en City Football Singapore maken ook deel uit van de City Football Group.

De City Group wil dat Van Bronckhorst de komende maanden gaat afreizen naar de flagships-clubs . Hij zal ook veel tijd gaan doorbrengen in Manchester. Volgens de krant biedt de leiding van Manchester City niet iedereen de mogelijkheid om in Manchester in zichzelf te investeren zoals Van Bronckhorst. De Nederlander heeft als voordeel dat hij over een grote staat van dienst als oud-voetballer beschikt, terwijl hij als oud-speler van Barcelona ook al bekend is met de manier van spelen van manager Pep Guardiola.

Van Bronckhorst, die in het verleden voor Arsenal speelde in de Premier League, kwam bij de club in beeld toen hij in Manchester een stage afwerkte voor de cursus coach betaald voetbal. Hij maakte de clubleiding van Manchester City nieuwsgierig en kwam de Engelse topclub in het seizoen 2017/18 met Feyenoord tegen in de groepsfase van de Champions League. Met zijn achtergrond als speler in combinatie met zijn succesvolle periode als trainer van Feyenoord, is hij voor de City-groep geknipt voor het vak.

Tsjechische en Colombiaanse juniorentitels op US Open

Op de US Open zijn ook de juniorentoernooien afgerond. De jonge tennissers van de toekomst streden eveneens om de titels in het enkel- en dubbelspel, wat winnaars uit vijf landen opleverde.

Bij de jongens ging de enkelspeltitel naar de Tsjech Jonas Forejtek. Hij speelde in de finale tegen de Amerikaanse verliezend Australian Open-finalist Emilio Nava, die de eerste set in de tiebreak won. Forejtek nam het vervolgens echter over en won op indrukwekkende wijze: 6-7 (4), 6-0, 6-2.

De Australian Open en Wimbledon gingen in het dubbelspel al naar Forejtek, telkens met een andere partner, dit keer strandde hij met Wimbledon-kompaan Jiri Lehecka in de kwartfinales. De titel ging naar de Amerikanen Eliot Spizzirri en Tyler Zink, die met een 7-6 (4), 6-4 zege op de Tsjech Andrew Paulson en de Wit-Rus Alexander Zgirovsky hun eerste Grand Slam-juniortitel pakten.

De meisjestitel in het enkelspel ging naar Colombia en de overmacht van Maria Camila Osorio Serrano mag enige naam hebben: ze mepte de Amerikaanse qualifier Alexandra Yepifanova in de finale, wat veruit haar makkelijkste wedstrijd bleek, met een behoorlijk pijnlijke 6-1, 6-0 van de baan.

De Letse Kamilla Bartone en de Russische Oksana Selekhmeteva hadden het net als in de halve eindstrijd niet makkelijk, maar na twee vrij lange sets wisten ze het Franse duo Aubane Droguet/Selena Janicijevic in de dubbelspelfinale van zich af te slaan: 7-5, 7-6 (6).

RTL in gesprek met 'dronken' Frits Wester

Frits Wester kwam zondagavond in het RTL Nieuws het een en ander vertellen vanuit Italië. Iets over het OM, Geert Wilders en pleitnota's, allemaal niet zo boeiend en de aandacht ging dan ook vooral uit naar Wester zelf.

De beste man leek nogal moeilijk uit zijn woorden te komen en moest zich zelfs vasthouden aan de reling. Stond hij wellicht live op TV hartstikke onwel te worden, of had hij in het zonnige Italië heerlijk zitten genieten van een glaasje wijn - of zes?

Op social media vroeg men zich af wat er aan de hand was, RTL meldde dat de uitzending 'inderdaad niet was zoals wij gewend zijn', Wester zelf zei slechts dat hij 'erg moe' was. De omroep heeft ook laten weten in gesprek te gaan met Wester, maar het verhaal vertelt helaas niet of dat onder het genot van rood of wit is.

Shakira gered door medewerkers coffeeshop

Kip Shakira scharrelde dit weekend verloren rond op het Leidseplein in Amsterdam. Het verdwaalde dier werd daarom in veiligheid gebracht door medewerkers van coffeeshop The Bulldog.

'Kanjers', zo noemde de Dierenambulance de redders van Shakira op Twitter. Na een telefoontje over de kip in nood, namen ambulancemedewerkers Shakira mee. 'Honger gestild, dorst gelaafd, op naar het kippenparadijs.'

Het was de bedoeling dat Shakira in de Fruittuin van West opgevangen zou worden. 'Geen haan die er naar kraaide', dacht de Dierenambulance namelijk.

Museumkwartier
Maar dat bleek niet te kloppen: de kip woont in een tuin in hartje Amsterdam en de baasjes waren al uit bezorgdheid een zoektocht gestart. 'Ze woont in het Museumkwartier, achter het Rijks, dus ze zou wel op moeten vallen op straat', lieten ze weten op Facebook.

Kippen laten chippen
Inmiddels is kip Shakira weer terug bij de 'dolgelukkige eigenaar', vertelt de Dierenambulance. De organisatie heeft nog wel een advies voor andere kippeneigenaren: 'Kippen ook maar laten chippen?'.

Start archeologisch onderzoek projectlocatie Valkenburg

Het Rijksvastgoedbedrijf is begonnen met archeologisch onderzoek op projectlocatie Valkenburg. Op het voormalig vliegkamp, een gebied dat al sinds de late bronstijd (vanaf ca. 1.000 voor Christus) bewoond is, komen straks 5.000 nieuwe woningen. Bouwen kan pas als de archeologische resten van het gebied door de archeologen zijn veiliggesteld.

“Dit gebied is minstens 3.000 jaar bewoond geweest. Dat hebben eerdere vooronderzoeken al laten zien. We verwachten dan ook gebruiksvoorwerpen en grondsporen te vinden die duiden op prehistorische huisplaatsen, maar ook resten van Romeinse, Middeleeuwse en latere bewoning”, aldus Peter Jongste, archeoloog voor het Rijksvastgoedbedrijf.

Het 325 hectare grote gebied heeft dus een rijke geschiedenis. Hoewel de natuur van het gebied voor uitdagingen zorgde, is het een plek geweest waar mensen zich graag vestigden. Zo heeft de strijd tegen het water vanaf de prehistorie altijd een rol gespeeld en grensde het gebied aan de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het voormalig vliegkamp speelde ook een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog en gedurende de Koude Oorlog.

Ontwikkeling woningbouw
Het archeologisch onderzoek dat in augustus startte, is ter voorbereiding op de ontwikkeling van de woningbouw. Bouwen kan pas als de archeologische resten van het gebied door de archeologen zijn veiliggesteld. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de combinatie Archol BV-ADC Archeoprojecten.

In het gebied komt een nieuwe duurzame wijk met maximaal 5.000 woningen, een werkpark, maatschappelijke en commerciële voorzieningen en recreatiemogelijkheden. Het Rijksvastgoedbedrijf bereidt samen met de gemeente Katwijk de ontwikkeling voor van de woningbouw.

NS en gemeente Arnhem mogen persoonsgegevens registreren

De rechtbank heeft in 2 zaken over het verzamelen van persoonsgegevens uitspraak gedaan. In 1 zaak ging het om een persoonsgegevens die opgeslagen worden op de afvalcontainers van de gemeente Arnhem. In de andere zaak speelde de anonieme OV-chipkaart en de bijbehorende verwerking van persoonsgegevens door de Nederlandse Spoorwegen (NS) een rol.

De rechtbank beslist dat de gemeente Arnhem en de NS best persoonsgegevens mogen verzamelen. Maar de bestuursrechter heeft wel getoetst of er in deze 2 gevallen een wettelijke grondslag en of er een noodzaak voor is. ‘Ja’, zegt de rechter.

Geen goede alternatieven
Daarbij is gekeken of er goede alternatieven zijn voor het verzamelen van persoonsgegevens. Volgens de bestuursrechter zijn die zijn er niet. In de wet staat ook dat je het verzamelen van persoonsgegevens tot het minimale moet beperken. Ook aan die vereiste voldoen de gemeente en NS.

Zaak Afvalpas
Op verzoek van de Arnhemmer Michiel Jonker onderzocht de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of de gemeente persoonsgegevens verwerkt via het afvalpassensysteem voor de ondergrondse afvalcontainers voor huishoudelijk (rest)afval. In augustus 2017 concludeerde de AP dat het niet kon, De gemeente stelde de containers toen open.

Wettelijke grondslag
Nadat de gemeente een jaar lang de containers heeft opengesteld, heeft zij bij de AP een verzoek gedaan om de containers weer te mogen sluiten. Artikel 5:34, van de Algemene wet bestuursrecht maakt dat mogelijk. De gemeente liet nieuwe software op de ondergrondse afvalcontainers plaatsen, waardoor niet langer persoonsgegevens op de cardreader worden opgeslagen. Er is daarom geen sprake meer van verboden verwerking van persoonsgegevens. De AP heft daarom de last op.

De bestuursrechter oordeelt dat de AP dat terecht heeft gedaan. Volgens de bestuursrechter biedt de wet de mogelijkheid om een last op te heffen. Van die mogelijkheid mag de AP gebruik maken, omdat er een grondslag is voor het verwerken van persoonsgegevens en hiervoor ook een noodzaak bestaat. De verwerking van persoonsgegevens via het afvalpassensysteem baseert de gemeente op de Wet Milieubeheer.

Geen goede alternatieven
Ook is er een noodzaak voor de verwerking van persoonsgegevens. De gemeente wil met sluiting van de afvalcontainers namelijk misbruik van de afvalpas en afvaltoerisme voorkomen. Dat doel weegt zwaarder dan de inbreuk op de privacy van degene die met de afvalpas de container opent. Met andere alternatieven kan dat doel niet worden bereikt.

Zaak NS-diensten
De bestuursrechter oordeelt dat de AP tot de conclusie heeft kunnen komen dat de NS persoonsgegevens mag verwerken.

De zaken gaan over drie verschillende verwerkingen van persoonsgegevens door de NS sinds de invoering van het OV-chipkaartsysteem op 9 juli 2014, namelijk de verwerking van persoonsgegevens van reizigers met een voordeelurenabonnement; bij de toepassing van de regeling geld terug bij vertraging en bij gebruik van een niet-persoonlijke OV-chipkaart.

Wettelijke grondslag
Een inwoner van de gemeente Arnhem vindt dat de NS met deze verwerkingen een inbreuk maakt op zijn privacy. Daarom vraagt hij de AP om handhavend op te treden tegen de NS. De AP heeft vervolgens onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er een wettelijke grondslag is voor de verwerking van persoonsgegevens. Die verwerking is ook noodzakelijk, dus er hoeft niet handhavend te worden opgetreden.

Geen goede alternatieven
De rechtbank oordeelt dat verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst tussen de NS en de reiziger. Zonder deze gegevens kan bijvoorbeeld niet worden gecontroleerd of het abonnementsgeld is betaald, of op de juiste wijze is in- en uitgecheckt, of de juiste reissom is betaald en of sprake is van misbruik of fraude. Dit doel weegt zwaarder dan de inbreuk op de privacy van de reiziger. Er zijn geen goede alternatieven waarmee dit doel kan worden bereikt. De inbreuk op de privacy is bovendien beperkt.

Teleurgesteld
Gevraagd om commentaar, zegt Jonker: "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar ik wist dat de Nederlandse rechtsstaat niet optimaal functioneert, dus ik had hier een beetje rekening mee gehouden. Ik heb de uitspraken vandaag ontvangen en snel doorgelezen. Mijn eerste indruk is dat dit doorwuif-uitspraken zijn waarmee de rechter de AP, en daarmee ook NS en de gemeente Arnhem, groen licht geeft om zonder noodzaak door te gaan met de verwerking van persoons­gegevens van respectievelijk mensen die vuilnis wegbrengen en treinreizigers. Natuurlijk zegt de rechtbank dat niet zo. De rechtbank heeft de zaken "marginaal" getoetst, dat wil in dit geval zeggen: zeer oppervlakkig. De rechtbank heeft daarbij de gedachtengangen van NS en de gemeente Arnhem als uitgangspunt genomen, net zoals de AP dat eerder al deed. De rechtbank zegt in essentie dat het in theorie niet valt uit te sluiten dat de gedachtengangen van NS en de gemeente redelijk zouden kunnen zijn, als een aantal ideeën die door NS en de gemeente in algemene termen op papier zijn gezet, kloppen. De rechtbank toetst niet of die ideeën in de praktijk ook echt kloppen met de feiten. Dus mag het van de rechtbank. Van de bescherming van de privacy van burgers blijft op deze manier heel erg weinig over."

Gevraagd of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dit toestaat, zegt Jonker: "De AVG kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ik heb steeds betoogd dat de AVG moet worden geïnterpreteerd in overeenstemming met het doel van artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), en in overeenstemming met het Europees­rechtelijke vereiste van een hoog beschermingsniveau voor privacy. De rechtbank denkt daar kennelijk anders over. Op deze manier functioneert de AVG als een vergiet met tweehonderd gaatjes. Elke organi­satie die persoons­gegevens wil verwerken, plukt ergens een algemene doelstelling vandaan, bijvoorbeeld een taak van algemeen belang, zoals 'afvalinzameling', of een niet nader gespecifi­ceerd, mooi doel zoals 'veiligheid' of 'fraudepreventie'. En dan kan iedere organisatie een eigen invulling geven aan de manier waarop dat wordt nagestreefd, die dan met verwijzing naar dat vage doel wordt gerechtvaar­digd. Dit is een vrijbrief voor bijna totale willekeur bij het verwerken van persoonsgegevens. De AVG wordt op deze manier gereduceerd tot een wassen neus."

Basketballers Spanje op dreef tegen ServiŽ in eerste WK-topper

De eerste toch wel serieuze topwedstrijd van het WK basketbal in China heeft Spanje de winst opgeleverd. In de tweede groepsfase won de ploeg met 81-69 van Servië, dat met 13-20 in het eerste kwart nog goed begon.

Een 32-17 tweede kwart bracht de Spanjaarden echter langszij en met onder meer 19 punten van Ricky Rubio hielden ze het vol tegen Servië, waar Bogdan Bogdanovic van de Sacramento Kings op alle fronten het beste scoorde: 26 punten, 10 rebounds, 6 assists.

Spanje en Servië waren al zeker van de eerste twee plaatsen en dus een plek in de kwartfinales. Italië won na overtime dankzij 27 punten van Marco Belinelli met 94-89 van Puerto Rico en speelt nog maximaal om de negende plek, terwijl Puerto Rico nog dertiende kan worden.

De Servische nederlaag kon Vasilije Micic vermoedelijk al snel gestolen worden. De 25-jarige point guard van het Turkse Anadolu Efes, die tegen Spanje ruim negentien minuten speelde, kreeg bij aankomst in kwartfinalestad Dongguan te horen dat zijn moeder was overleden.

In groep I speelden Argentinië en Polen tegen elkaar om de groepswinst, die niet verrassend naar de Argentijnen ging. Onder leiding van legende Luis Scola (21 punten, 6 rebounds), olympisch kampioen in 2004, won de ploeg met 91-65 van Polen. Rusland won met 69-60 van Venezuela en mag spelen voor de negende plek.

Hoogtepunten van Spanje - Servië (Bron: YouTube)

Blamage voor Van 't Schip met Griekenland, ItaliŽ op rand van EK-kwalificatie

Italië heeft zondagavond uitstekende zaken gedaan in de Groep J van de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini rekende met moeite af van de verdedigend ingestelde Finnen (1-2) en kan Euro 2020 met achttien punten uit zes wedstrijden bijna niet meer mislopen. Bondscoach John van 't Schip van Griekenland zag zijn laatste sprankje hoop op het eindtoernooi vervliegen, doordat zijn ploeg zich blameerde tegen Liechtenstein: 1-1.

Finland - Italië 1-2
Het duel tussen de nummer één en twee van Groep J: Italië had alle vijf voorafgaande wedstrijden gewonnen, terwijl Finland alleen bij Italië (2-0 verlies) punten liet liggen. In het Ratina Stadion in Tammare had Italië vanaf het begin het initiatief en werd de ploeg van Mancini naarmate de eerste helft vorderde steeds sterker. Stefano Sensi had na 26 minuten de openingsgoal op zijn schoen, maar zijn volley werd knap gepakt door doelman Lukás Hrádecky.

Ciro Immobile kopte even later net naast. De verdedigend ingestelde Finnen stelden daar weinig tot niets tegenover. In de tweede helft was het spelbeeld niet anders en de Italianen zagen hun aanvallende speelwijze een kwartier na rust beloond worden. Een voorzet van Federico Chiesa kwam via de Finse verdediger Paulus Arajuuri bij Immobile, die de bal knap in de kruising kopte: 0-1.

Italië ging op zoek naar de tweede treffer, maar het was juist Finland dat op gelijke hoogte kwam. Teemu Pukki versierde een strafschop, die de spits van Norwich City zelf benutte: 1-1. Zeven minuten daarna kreeg ook Italië een penalty, na een handsbal van Sauli Väisänen. Jorginho faalde vanaf elf meter niet en bezorgde de Zuid-Europeanen daarmee de winst.

Griekenland - Liechtenstein 1-1
Het Griekenland van bondscoach John van 't Schip haalde uit de eerste vijf wedstrijden slechts vier punten en bevond zich dus op voorhand al in een benarde situatie in Groep J. Tegen het nietige Liechtenstein zouden de Grieken probleemloos winnen, dacht men, maar dat bleek niet het geval. Masouras bezorgde de thuisploeg met een intikker in de 33ste minuut de voorsprong. Vlak daarna werd een schot van diezelfde Masouras ternauwernood gekeerd door doelman Benjamin Büchel.

Kort na rust kon Efthymios Koulouris van dichtbij vrij inkoppen, maar de Griekse spits raakte de lat. De ploeg van Van 't Schip leek niets te duchten te hebben van Liechtenstein, maar dom balverlies leidde in de 85ste minuut een messcherpe counter in, die door de snelle Dennis Salanovic werd benut: 1-1.

Uitslagen EK-kwalificatie zondag
D: Georgië - Denemarken 0-0
D: Zwitserland - Gibraltar 4-0
F: Roemenië - Malta 1-0
F: Spanje - Faeröereilanden 4-0
F: Zweden - Noorwegen 1-1
J: Finland - Italië 1-2
J: Griekenland - Liechtenstein 1-1
J: Armenië - Bosnië & Herzegovina 4-2

Mountainbiker Forster wint World Cup-finale

Mountainbiker Lars Forster heeft zijn eerste World Cup-zege te pakken. De Zwitser was in het Amerikaanse Snowshoe de beste tijdens de finale van het seizoen, waar Mathieu van der Poel afwezig was.

Het veld bleef lange tijd samen op het snelle parcours, tot de Braziliaan Henrique Avancini de aanval opende. Zoals zo vaak dit seizoen kon - op Van der Poel na - alleen de Zwitserse World Cup- en wereldkampioen Nino Schurter hem volgen en de twee reden een flinke voorsprong bij elkaar.

Schurter kreeg te kampen met een lekke band, waardoor de Zwitser flink tijd verloor en terugviel tot in de achtervolgende groep. Daar begon hij echter gelijk tempo te maken en opvallend snel had hij het gat naar leider Avancini weer volledig gedicht, waarna Schurter zelf de aanval opende.

Alleen landgenoot Forster kon volgen en dat leek nog makkelijk te gaan ook. Dat Forster goed was bleek: op het laatste klimmetje trok hij het gas open en reed hij Schurter strak uit het wiel, waardoor hij zijn eerste zege kon pakken, voor Schurter en de Fransman Maxime Marotte, die Avancini klopte in de sprint om plek drie.

Vuelta: Etappe 16 - Loodzware rit in prachtig landschap

Primoz Roglic is de allerbeste tijdens deze Vuelta, dat werd gisteren nog maar eens onderstreept. Jumbo-Visma is de allerbeste ploeg, ook dat werd nog maar eens duidelijk gemaakt, dit keer door Sepp Kuss.

Vandaag wordt het een relatief korte, maar uiterst zware rit. Na de start in Pravia loopt het ruim veertig kilometer een beetje omhoog, waarna de Puerto de San Lorenzo volgt. Die is net als de daaropvolgende Alto de la Cobertoria behoorlijk aan de steile kant, dat gaat serieus pijn doen. De slotklim naar de Alto de la Cubilla is minder steil, maar wel bijna twintig kilometer lang.

Voor alle details verwijzen we natuurlijk door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, inclusief foto's die het bekijken waard zijn: we rijden door een prachtig Asturisch landschap. Om half twee wordt de boel op gang gevlagd, Eurosport is er gelijk live bij en Sporza schakelt na het journaal eens in. De finish staat ook nu weer tussen 17.20 en 17.50 uur op de planning, dat zegt verder weinig.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Honkballers verrassend onderuit tegen TsjechiŽ

De Nederlandse honkballers hebben op het Europees kampioenschap in Duitsland een pijnlijke nederlaag geleden. Tsjechië was in Bonn met 6-8 te sterk voor een van de titelfavorieten.

Curt Smith sloeg in de eerste inning Calten Daal binnen, maar Tsjechië kwam in de vierde inning langszij. De vijfde inning was vrij chaotisch: een homerun van Daal leverde drie runs op, maar de Tsjechen noteerden er zelfs vier. Nederland probeerde de achterstand nog in te halen, maar twee Tsjechische runs in de laatste inning deden Oranje definitief de das om.

Maandag speelt kampioen Nederland tegen Zweden, dat duel moet toch wel gewonnen worden. Een plek bij de beste vijf levert een plaats op het OKT op, waar later deze maand één olympisch ticket vergeven wordt.

Rolstoeltennisster De Groot slaat dubbelslag op US Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft op de slotdag van de US Open een dubbelslag geslagen: de 22-jarige Nederlandse pakte zowel in het enkel- als het dubbelspel de titel.

De onbetwiste nummer één van de wereld nam het in de enkelspelfinale op tegen de Japanse Yui Kamiji. Die wist het haar één set moeilijk genoeg te maken, maar vervolgens begonnen de wielen te draaien en kwam De Groot op gang, waarna ze het in drie sets alsnog afmaakte: 4-6, 6-1, 6-4.

In het dubbelspel zat De Groot samen met landgenote Aniek van Koot in de finale en dat werd een vrij simpele opgave: de Duitse Sabine Ellerbrock en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane konden het Nederlandse duo niet in de wielen rijden en werden met 6-2, 6-0 van de baan gespeeld.

Voor De Groot was het haar zevende enkelspeltitel op een Grand Slam, waarmee ze Kamiji passeerde. Alleen de jarenlang ongeslagen Esther Vergeer (21) heeft er meer, met nog als kanttekening dat Vergeer haar titels vergaarde in een tijdperk waarin op Wimbledon in het enkelspel nog geen rolstoeltennis werd gespeeld.

In het dubbelspel heeft De Groot nu acht Grand Slam-titels, waarmee ze gedeeld zesde staat. Vergeer heeft er ook daar 21 te pakken.

Politie en NS openen pop-up bureau op Station Breda

Reizigers op het NS Station van Breda kunnen een week lang kijken hoe de politie en Veiligheid & Service van de NS te werk gaat. Er opent vandaag om 13.30 een pop-up politiebureau in de stationshal waar politiemensen van basisteam Markdal en van de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) samen met Veiligheid & Service van NS hun intrek nemen. Zo willen ze op een laagdrempelige manier aan reizigers laten zien wat ze doen.

Van maandag 9 tot en met zaterdag 14 september is het bureau dagelijks open tussen 13.30 en 22.00 uur. Reizigers kunnen in gesprek met onder andere wijkagent Wilco Smith van de wijk Belcrum.

Grensstation
NS Station Breda is sinds de komst van de hogesnelheidslijn een grensstation en verwerkt dagelijks zo'n 36.000 reizigers. Door het pop-up bureau kunnen reizigers zien wat de politie en medewerkers Service & Veiligheid van de NS allemaal doen op het station. Ook de wijkboa van de gemeente Breda zal komende week regelmatig bij het pop-up punt te vinden zijn.

Pop-up Bureau
De politie Breda bemant regelmatig pop-up bureau's. Zo zat wijkagent Jelle van Abeelen in de zomer van 2017 in een leeg pand in winkelcentrum Hoge Vucht in Breda-Noord. Ook houden agenten regelmatig pop-up spreekuur op straat of bij winkelcentra.

Aboutaleb ook een boegbeeld voor EXPO2020 Dubai

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt net als Minister Sigrid Kaag een boegbeeld voor de Nederlandse deelname aan de wereldtentoonstelling EXPO2020 Dubai.

Onder de noemer ‘EXPO Champion’ zal hij het Nederlands bedrijfsleven inspireren en informeren over de kansen die de Golfregio en EXPO bieden. Tegelijkertijd draagt hij ook bij aan het creëren van internationale zichtbaarheid van Nederlandse innovaties op gebied van water, energie en voedsel.

Aboutaleb: “Nederland is een klein land. Wij hebben niet de oppervlakte om heel de wereld te voeden, maar we hebben geweldige technologie en kennis in huis om te laten zien waar we goed in zijn als het gaat om water, energie en voedsel. Als missieleider van een succesvol bezoek aan de VAE met Nederlandse innovatieve bedrijven heb ik eerder dit jaar met eigen ogen kunnen zien hoe onze bedrijven daar in trek zijn.”

EXPO 2020 Dubai
Van 20 oktober 2020 tot en met 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Onder het thema ‘Connecting Minds, Creating the Future’ presenteren een recordaantal van 192 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën die in het teken staan van de Sustainable Development Goals. De organisatie schat dat de EXPO zo’n 25 miljoen bezoekers zal trekken, waarvan 70% internationaal afkomstig uit o.a. India en China.

Springplank
In de VAE zijn circa 300 Nederlandse ondernemingen actief, de export per jaar naar de Golfregio bedraagt meer dan 14 miljard euro. De landen daar zijn grootverbruikers van water en energie. En voedsel wordt grotendeels geïmporteerd.

Het besef dat dit anders moet is groeiende en de ambities binnen deze drie thema’s van de Golflanden zijn hoog. Hiervoor is veel kennis en ervaring nodig. En ook elders in de wereld zijn er grote uitdagingen waar het gaat om het duurzaam omgaan met water, voedsel en energie. Zo raken 11 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN deze drie thema’s. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben een grote kennis en kunde in huis en kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de oplossingen. Minister Kaag: ‘Daarom wordt EXPO2020 voor handel in de Golfregio een springplank die veel verder reikt dan alleen de wereldtentoonstelling.’

Klimaatcampagne 'Iedereen doet wat' van start

De Rijksoverheid start vandaag samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties een langlopende campagne over de klimaattransitie. Onder de titel ‘Iedereen doet wat’ helpt de campagne mensen bij het maken van duurzame keuzes in en rond het huis. De campagne maakt duidelijk dat iedereen iets kan bijdragen: groot of klein, goedkoop of duurder. De vraag is niet of mensen iets kunnen doen voor het klimaat, maar wat ze kunnen doen.

De campagne biedt concrete handvatten aan mensen die hun leven willen verduurzamen. Op de website Iedereendoetwat.nl staan ruim 20 onderwerpen waarmee mensen hun leven kunnen verduurzamen. Deze onderwerpen zullen de komende jaren worden aangevuld en veranderen naarmate de klimaattransitie vordert. Want de keuzes zijn voor iedereen anders. De een kan overwegen om zonnepanelen te installeren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van EZK, BZK, I&W en LNV. Met de campagne start ook een samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisatie die onder de titel ‘Iedereen doet wat’ mensen helpen, bijvoorbeeld met een concrete productactie of extra informatie. Een overzicht van de deelnemende partijen is te vinden op: Iedereendoetwat.nl/wat-klimaatpartners-doen.

Nadal wint US Open na slopende finale tegen Medvedev

Tennisser Rafael Nadal heeft na 2010, 2013 en 2017 voor de vierde keer in zijn indrukwekkende carrière de US Open gewonnen. In een zinderende finale in New York klopte de Spanjaard Daniil Medvedev uit Rusland na 4 uur en 51 minuten, drie minuten minder lang dan de twee langste finales ooit (1988 en 2012).

Nadal moest er vanaf het begin kneiterhard voor vechten en vroeg in set één werd hij dan ook al gebroken, wat hij wel gelijk herstelde. Op 6-5 trok hij de service van de als vijfde geplaatste Rus nog eens naar zich toe, waarna hij in set twee genoeg had aan een break op 3-2 om zo op een 2-0 voorsprong in sets te komen.

In de derde set brak Nadal weer als eerste, maar Medvedev sloeg gelijk terug en aan het einde van de set won hij de ene na de andere geweldige rally, wat hem met een break op 6-5 zowaar de setwinst opleverde. De vierde set ging grotendeels gelijk op, tot Medvedev op 5-4 een setpoint cadeau kreeg door een grote misser van Nadal. De Rus profiteerde met een joekel van een return en trok er een beslissende set uit.

Dat vijfde bedrijf leverde Nadal op 2-2 gelijk een break op, waarna hij op de eerstvolgende servicegame van Medvedev nog een breakkans kreeg. De Rus smashte de bal hard buiten de lijnen en wist na een time violation van Nadal, die weer eens te lang wachtte met serveren, nog wel een servicegame terug te pakken, maar daar bleef het bij.

Het eerste matchpoint van Nadal ging mis, de tweede mepte hij het net in, maar op eigen service was het dan raak, nadat Medvedev een return buiten de lijnen sloeg: 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4.

Belang EU in Nederlandse export iets kleiner

Bijna 71 procent van de Nederlandse goederenexport in 2018 ging naar een land in de Europese Unie. Wel is het aandeel van de EU iets gedaald ten opzichte van 2010. Het EU-aandeel is bij de goederenimport lager dan bij de export. Nederland heeft een relatief grote positie in de goederenhandel van België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt het CBS naar aanleiding van de nieuwe publicatie Nederland Handelsland 2019. Deze publicatie geeft een overzicht van de belangrijkste cijfers op het gebied van de internationalisering van Nederland.

Landen in de EU zijn met afstand de belangrijkste exportmarkten voor Nederland. Van de totale goederenexport van 496 miljard euro ging bijna 71 procent naar een EU-land, waarvan bijna de helft naar de buurlanden. Bijna 23 procent van de export gaat naar Duitsland, gevolgd door België met 10 procent. In de top tien landen van grootste exportbestemmingen staan twee niet-EU landen: de Verenigde Staten en China. Naar Azië ging bijna 11 procent van de Nederlandse goederen export, naar Noord Amerika 8 procent. De exportwaarde naar alle continenten nam toe in de periode 2010-2018, maar de groei naar bestemmingen buiten de EU was sterker. Daardoor is het aandeel van de goederenexport naar de Europese Unie in 2018 lager, terwijl het aandeel van de andere continenten is toegenomen.

China (de tweede economie ter wereld), Japan (derde), India (zevende) en Zuid-Korea (twaalfde) zijn de grootste economieën van Azië. Met uitzondering van Japan hebben deze landen de afgelopen tien jaar economisch een sterk groei doorgemaakt. Van deze landen exporteerde Nederland in 2018 het meest naar China (ruim 10 miljard euro, oftewel 1,8 procent van de Nederlandse goederenexport), gevolgd door Zuid-Korea (0,9 procent), Japan (0,7 procent) en India (0,4 procent).

De Nederlandse goederenimport is minder gericht op de EU, maar ook hier is de EU het grootste (53 procent van het totaal). In 2010 was het EU-aandeel even hoog. 22,5 procent van de import is afkomstig uit Azië. Ook dit aandeel is nagenoeg gelijk aan 2010.

Van de tien grootste goederenexporteurs naar Nederland zijn er zes een EU-land (Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje) en liggen er vier buiten de EU (China, VS, Rusland en Noorwegen).

Door per land de import- en exportstromen met Nederland samen te nemen, wordt het belang van Nederland als handelspartner voor dat land zichtbaar. Gemiddeld 3 procent van de wereldwijde goederenhandel is met Nederland.

Van de tien grootste economieën ter wereld heeft Nederland een relatief sterke handelsrelatie met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In beide gevallen is de wederzijdse goederenhandel met Nederland goed voor 7 procent van de totale goederenhandel van die landen. Ook voor Frankrijk, Italië en Brazilië is Nederland een relatief grote handelspartner.

Van alle landen in de wereld, ongeacht de omvang van de wederzijdse goederenstroom, is het aandeel Nederland als handelspartner in België het grootst. Circa 12 procent van de Belgische goederenexport gaat naar Nederland en ruim 17 procent van de Belgische goederenimport is afkomstig vanuit Nederland. In totaal is 14,5 procent van de Belgische goederenhandel met Nederland. IJsland, Ivoorkust, Mozambique en Noorwegen exporteren een relatief groot deel van hun export naar Nederland. Aruba, Nigeria, Guinee, Verenigd Koninkrijk en Zweden importeren een relatief groot deel van hun import uit Nederland.

FOK! Wat een weer: droger

De dag begint met mist(banken), vooral in het oosten. Deze lossen in de eerste helft van de ochtend weer op. Langs de westkust komen enkele buien voor. Verder zijn er perioden met zon en op veel plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De westelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is er weinig bewolking en plaatselijk ontstaan weer mistbanken. De minima liggen tussen 10°C in het noordelijk kustgebied en plaatselijk 4°C landinwaarts. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Dinsdag overdag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noorden is er wat meer bewolking en kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. De maxima lopen uiteen van 17°C in het noorden tot 20°C in het zuiden. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig, later mogelijk vrij krachtig uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

De Maiblümenfels bij Lemberg in Duitsland
De Maiblümenfels bij Lemberg in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.