Rolstoeltennisster De Groot slaat dubbelslag op US Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft op de slotdag van de US Open een dubbelslag geslagen: de 22-jarige Nederlandse pakte zowel in het enkel- als het dubbelspel de titel.

De onbetwiste nummer één van de wereld nam het in de enkelspelfinale op tegen de Japanse Yui Kamiji. Die wist het haar één set moeilijk genoeg te maken, maar vervolgens begonnen de wielen te draaien en kwam De Groot op gang, waarna ze het in drie sets alsnog afmaakte: 4-6, 6-1, 6-4.

In het dubbelspel zat De Groot samen met landgenote Aniek van Koot in de finale en dat werd een vrij simpele opgave: de Duitse Sabine Ellerbrock en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane konden het Nederlandse duo niet in de wielen rijden en werden met 6-2, 6-0 van de baan gespeeld.

Voor De Groot was het haar zevende enkelspeltitel op een Grand Slam, waarmee ze Kamiji passeerde. Alleen de jarenlang ongeslagen Esther Vergeer (21) heeft er meer, met nog als kanttekening dat Vergeer haar titels vergaarde in een tijdperk waarin op Wimbledon in het enkelspel nog geen rolstoeltennis werd gespeeld.

In het dubbelspel heeft De Groot nu acht Grand Slam-titels, waarmee ze gedeeld zesde staat. Vergeer heeft er ook daar 21 te pakken.