Zijspancrosser Bax pakt derde wereldtitel

De Nederlandse zijspancrosser Etienne Bax heeft zich in Frankrijk voor de derde keer gekroond tot wereldkampioen. Samen met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis was winst in de eerste manche van de Franse GP voldoende.

De Brabander en de uiterst ervaren Let zagen regerend wereldkampioen Marvin Vanluchene uit België en diens Nederlandse bakkenist Ben van den Boogaart na een valpartij niet verder komen dan de zesde plek, waarmee Bax na 2015 (met Stupelis) en 2017 (met de Fransman Nicolas Musset) opnieuw kampioen is. Stupelis won de titel in 2003 en 2004 al met tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen, terwijl hij het opmerkelijk genoeg nooit voor elkaar kreeg in zijn jaren met de Letse sportlegende Kristers Sergis.

In de tweede manche ging het voor Bax en Stupelis uiteindelijk niet zo best. De twee lagen vrijwel de hele race op kop, maar in de slotronde braken ineens alle spaken van het achterwiel af. Vanluchene en Van den Boogaart wonnen de manche en pakten zo nog een troostprijs, de nieuwe wereldkampioenen werden zeventiende.