Final Fantasy VIII Remastered

De meest wilde verhalen doen de ronde over Final Fantasy VIII. Het origineel komt uit 1999. Toen het verscheen op de eerste PlayStation. In al die tijd is er nooit een port op consoles verschenen. De source code zou kwijt zijn, is het meest gehoorde verhaal. Twintig jaar na dato is het dan zo ver: Final Fantasy VIII Remastered is er, zodat we ook eens op huidige systemen met Squall en co de wereld kunnen redden.

In Final Fantasy VIII speelt Squall de hoofdrol. Hij is een Gunblade die werkt als SeeD-huurling. Hij begint een missie om de onafhankelijkheid van het land Dollet Dukedom terug te veroveren. Het zou Final Fantasy niet zijn als het niet uiteindelijk een groter verhaal wordt waarin alles en iedereen in gevaar is. Om maar meteen aan verwachtingsmanagement te doen: de cutscènes die toendertijd een technologisch hoogtepuntje waren zien er nog steeds hetzelfde uit. Ze zijn wat scherper gemaakt maar hebben nog steeds die lage resolutie. Daar zit je dan met je 4K-televisie.

Final Fantasy VIII Remastered - Cutscenes (Foto: Square Enix)

Final Fantasy VIII Remastered is dan ook geen remake zoals zijn beroemde voorganger die nu in de maak is. De gameplay, muziek, verhaal en dialogen zijn niet veranderd, de graphics zijn alleen her en der opgepoetst. De 3D-modellen zijn verbeterd, maar bijvoorbeeld de wereldmap is nog één grote pixelbrei. Dat is ook een beetje het probleem met deze remaster: het lijkt erop dat maar de helft daadwerkelijk een remaster is, de andere helft is nog steeds die oude game van twintig jaar terug. Waar ze dan wel wat hebben aangepast is het beter voor de tere zieltjes, sommige personages die je tegenkomt zijn wat meer gekleed dan voorheen. Tja, je zou toch eens een pixel teveel zien.

Als je het origineel hebt gespeeld dan heeft Final Fantasy VIII Remastered nog wat verbeteringen, of eigenlijk cheats, die je leven wat makkelijker maken. Er is Battle Assist: de mogelijkheid om altijd maximale HP en ATB te hebben en op elk moment Limit Breaks te kunnen gebruiken. De No Encounters-instelling zorgt ervoor dat je niet willekeurig vijanden tegenkomt op de wereldmap. De laatste is de meest interessante: 3x Speed Boost. Je speelt de game drie keer sneller dan normaal, zowel in de gamewereld als tijdens gevechten.

Final Fantasy VIII Remastered - Difference in models

Een korte uitleg waarom die laatste zo handig is. Final Fantasy VIII is een vrij traditionele JRPG. Random encounters op een wereldmap, dorpjes met daarin shops, dungeons om in los te gaan en natuurlijk bazen. Elk teamlid heeft een ATB-meter. Als de meter vol is kan dat lid een actie uitvoeren. Die acties zijn aanvallen, magie, items gebruiken maar ook een Guardian Force oproepen. Bij die laatste zit nog een aparte feature. Het Junction-systeem laat je een magiespreuk koppelen aan een attribuut van je teamlid. Welke magie met welk attribuut gekoppeld wordt ligt aan de Guardian Force die je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je Cure-spreuk meteen zorgt dat je levensmeter flink opgeschroefd wordt.

Een probleem is dat je om magie te gebruiken magische energie uit je vijanden moet verkrijgen. Dat doe je door de Draw-skill te gebruiken op een vijand. Dat levert je maximaal 9 magie-eenheden op. Je kunt blijven drawen op een vijand, totdat je de max van honderd eenheden hebt verkregen. Later in het spel wordt het allemaal pittiger qua gevechten. Om jezelf een plezier te doen ging je vroeger dus met gemak een kwartier staan drawen op zwakke random vijanden op de wereldmap om zo te zorgen dat je bij een baas een stuk sterker was. Deze voorbereiding kost in Final Fantasy VIII Remastered doordat die gevechten nu drie keer zo snel gaan veel minder tijd. Je bent nu in enkele minuten klaar voor de volgende boss-battle.

Final Fantasy VIII Remastered zorgt ervoor dat dit deel van de franchise eindelijk beschikbaar is op hedendaagse systemen. Het is jammer dat er niet wat meer moeite in is gestoken om alles een upgrade te geven. Nu zien gedeeltes er nog steeds uit als een PSX-game, wat best wel storend kan zijn. De gameplay staat nog steeds als een huis en is, omdat je minder hoeft te grinden, door de ‘cheats’ zelfs verbeterd. Deze remaster is zeker voor de fans een nostalgische trip. Final Fantasy VIII Remastered is beschikbaar voor het Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.