Primeur voor Fuglsang met ritzege in Vuelta, Roglic verstevigt leiderspositie

Jakob Fuglsang heeft voor het eerst in zijn carrière een dagzege geboekt in een grote ronde. De Deen van Astana was meegegaan in een vroege vlucht en maakte het af op de Alto de la Cubilla. Voor het algemeen klassement heeft Primoz Roglic zijn leidersplaats verstevigt. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam pakte 23 seconden op Alejandro Valverde en heeft nu een voorsprong van 2.48 op de wereldkampioen.

In de openingsfase van de zestiende etappe werd er volop gekoerst. Op de eerste van de drie cols leek Roglic lichtjes in de problemen, maar mede door de hulp van zijn ploegmaten Robert Gesink, Neilson Powless en Sepp Kuss kwam de leider in de Ronde van Spanje weer terug.

In overige deel van de etappe kwam Roglic niet meer in de problemen. Jumbo-Visma liet een grote kopgroep wegrijden die in totaal meer dan acht minuten pakte op het peloton.

Bij het opdraaien van de slotklim van zeventien kilometer was het duidelijk dat de winnaar voorin de kopgroep zat. Astana was goed vertegenwoordigd met Luis Leon Sanchez en Fuglsang en die ploeg opende dan ook de aanval op de slotklim van Alto de la Cubilla. Sanchez opende de aanval en dunde de groep uit tot vijf renners, waarna Fuglsang het zou afmaken. De Deen kreeg bij zijn eerste aanval nog Gianluca Brambilla nog met zich mee, maar bij een tweede aanval moest de Italiaan afhaken. Tao Geoghegan Hart reed net zoals zondag een sterke etappe, maar moest ditmaal genoegen nemen met een tweede plaats.

Bij de klassementsrenners liet Miguel Angel Lopez zich van zijn beste kant zien. De Colombiaan van Astana probeerde zijn jongerentrui te heroveren op Tadej Pogacar, maar de jonge Sloveen liet het wiel niet los. Roglic kwam even in de moeilijkheden, maar al snel reed de kopman van Jumbo-Visma terug naar het wiel van het duo en kwamen ze met z'n drieën gezamenlijk over de streep. Wereldkampioen Valverde moest passen en verloor 23 seconden op Roglic, maar nog altijd staat de 39-jarige Spanjaard op de tweede plaats. Nairo Quintana zakte er helemaal doorheen en verloor veel tijd en zakte naar de zesde plaats in het klassement.