FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 augustus 2019

Liverpool bezorgt Krul pijnlijke rentree in Premier League

Liverpool heeft het nieuwe Premier League-seizoen vrijdagavond afgetrapt met een overtuigende overwinning op promovendus Norwich City.

Door een stormachtig begin op Anfield waren The Reds binnen een halfuur al wel zeker van de zege. Het eerste Premier League-doelpunt van dit seizoen ging de boeken in als een eigen goal van Grant Hanley. De verdediger werkte na een minuut of zeven een voorzet van Divock Origi achter zijn eigen doelman.

Ruim tien minuten later werd de score al verdubbeld. Roberto Firmino vond in de zestien meter Mohamed Salah, die keurig in de hoek raak schoot. Daarna was het de beurt aan Virgil van Dijk, die vanuit een hoekschop van Salah de bal tegen de touwen kopte.

Een rake kopbal Origi, vlak voor rust, zorgde ervoor dat Liverpool met liefst 4-0 ging rusten. Alisson Becker was toen al in de kleedkamer, want de Braziliaanse keeper moest worden vervangen voor nieuweling Adrián. Alisson gleed uit bij het nemen van een doeltrap en hij greep vervolgens naar zijn onderbeen.

Na de onderbreking wist Tim Krul te voorkomen dat Liverpool uitliep naar een nog hogere score. De Nederlander tikte een inzet van Jordan Henderson tegen de lat en in de slotfase pareerde hij een aardige vrije trap van Trent Alexander-Arnold. Ook Salah kreeg een goede kans, maar hij schoof net naast.

Uiteindelijk wist Teemu Pukki de eer nog te redden voor Norwich. Hij zorgde na 64 minuten voor de 4-1 eindstand. Een sterk begin dus van Liverpool, dat nu zal afwachten hoe ernstig de kwetsuur van Alisson is.

Uitslagen speelronde 1 van de Keuken Kampioen Divisie seizoen 2019/2020

Vrijdagavond is de Keuken Kampioen Divisie seizoen 2019/2020 van start gegaan. Op het programma stonden zeven wedstrijden. De resterende drie wedstrijden worden zaterdag en maandag gespeeld.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie
De Graafschap - SC Cambuur 2-0
FC Dordrecht - NAC Breda 0-2
Go Ahead Eagles - MVV Maastricht 3-2
Helmond Sport - FC Volendam 1-1
N.E.C. - FC Eindhoven 1-2
Roda JC Kerkrade - Almere City FC 1-1
TOP Oss - Jong Ajax 2-1
Excelsior - Jong FC Utrecht 10/8 19.45u
Jong AZ - Telstar 11/8 20.00u
Jong PSV - FC Den Bosch 11/8 20.00u

Schade en boetes: marechaussee waarschuwt voor valet parking rond Schiphol

110 meldingen van problemen heeft de Koninklijke marechaussee dit jaar al binnen gehad van mensen die hun auto hadden geparkeerd via één van de valet parking-diensten op en rond Schiphol. Dat is nu al beduidend meer dan voorgaande jaren en dat terwijl het pas begin augustus is.

Auto's waarmee vele kilometers gereden is, die veel schade hebben opgelopen, of boetes die binnenkomen over de periode dat de eigenaar van de auto op vakantie was. Het is een greep uit de meldingen die binnenkomen over de valet parking-diensten rondom de luchthaven.

Privégebruik
"We hebben nu al veel meer meldingen binnen dan in andere jaren", aldus een woordvoerder van de marechaussee tegenover AT5. "We kennen gevallen waarbij mensen een dashcam hadden die draaide en waar op de beelden is te zien dat er hard met de auto wordt gereden en de auto bijvoorbeeld voor een sportschool staat. De auto lijkt dan dus door een medewerker privé gebruikt te worden."

Omdat er vaak sprake is van een conflict tussen een bedrijf en een klant, kan de marechaussee strafrechtelijk gezien niet zo veel doen. Het is dan een civielrechtelijke zaak. 'Wij raden mensen dan ook wel altijd aan om een civielrechtelijke procedure te starten.'

Niet te snel tekenen
Maar ook dat is vaak lastig omdat veel mensen bij terugkomst van de vakantie snel tekenen voor de auto en pas later de schade ontdekken, of de boetes binnenkrijgen. "Omdat er dan is getekend voor het goed ontvangen van de auto is een zaak daarna lastiger. Wij adviseren mensen daar echt de tijd voor te nemen en alles te checken voordat je tekent."

"Daarnaast is het belangrijk dat mensen onderzoek doen naar met wat voor een bedrijf ze in zee gaan en niet zomaar voor de goedkoopste optie kiezen. Kijk naar recensies en check of het bedrijf negatief in het nieuws is geweest. Verder is het belangrijk dat mensen hun huissleutel van de bos halen als ze de auto afleveren. Het woonadres is vaak bekend bij de valet parking bedrijven en je wil niet dat ze met de sleutel bij je naar binnen kunnen."

Foto's van auto en kilometerstand
"Neem daarnaast ook flink wat foto's van de auto voordat je hem overhandigt. Zo kun je achteraf bewijzen dat de schade er nog niet was, of de kilometerstand een stuk lager was en sta je een stuk sterker als je een zaak begint", besluit de woordvoerder.

Uitslag Sparta Rotterdam - VVV-Venlo

Sparta heeft de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo eenvoudig gewonnen. Op het Kasteel was de eindstand 4-1.

Sparta had in de eerste helft de beste kansen maar kwam niet scoren. De Limburgers kregen welgeteld één kans en wisten die ook te benutten. Een vrije trap van Van Ooijen was raak.

In de tweede helft ging Sparta beter om met de kansen. Via doelpunten van Dervisoglu en Ache werd de achterstand omgebogen in een voorsprong van 2-1. In de slotfase werd de winst veiliggesteld door doelpunten van Harraoui en Veltwijk.

Sparta Rotterdam

4 - 1

VVV-Venlo

 56' Dervisoglu
 61' Ache
 83' Harroui
 89' Veldwijk
   20' v. Ooijen
 
 Gele kaart: Auassar, Faye, (Sparta Rotterdam), Linthorst, Röseler, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.012
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui
Auassar
Smeets
Rayhi (Rigo/89)
Ache (L. Duarte/86)
Dervisoglu (Veldwijk/86)
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Schäfer
R. Janssen (Scheimann/71)
Opoku (Sinclair/73)
Neudecker
Linthorst
Wright (Dekker/84)
Soriano
v. Ooijen

Windhoos boven Amsterdam, meerdere meldingen van schade in de stad

Boven Amsterdam is een windhoos gezien. De wervelwind hing rond 21:00 uur boven de stad. Ook zijn er meerdere meldingen van schade.

Volgens een bezoeker van Hannekes Boom, die op dat moment op het terras zat, werd er een donkere 'pikzwarte lucht' gezien. Vervolgens zagen bezoekers een enorme windvlaag, waardoor gasten schrokken en naar binnen vluchtten. Inmiddels is het terras ontruimd.

Niet alleen in het Amsterdam centrum werd de windhoos gezien. Ook vanuit oost en Diemen zijn meldingen binnen gekomen van de heftige windvlaag.

Opnieuw tankproblemen op Schiphol; wel tijdelijke oplossing gevonden

Schiphol kampt opnieuw met een storing in het tanksysteem. Rond acht uur vanavond kwamen de eerste meldingen binnen van vertragingen. Twee weken geleden lag de brandstoftoevoer ook al plat.

Storing in het tanksysteem
Zo zitten de passagiers richting Ibiza al een uur in het vliegtuig, die zou namelijk om 19:35 uur opstijgen, maar zij staan nog altijd aan de grond. Op Twitter beginnen de meldingen ook al binnen te stromen. Zo riep de piloot in het vliegtuig richting Liverpool op dat zij niet konden vertrekken vanwege een storing in het tanksysteem. 

SMS aan partners Schiphol
De luchthaven zelf heeft partners en vliegtuigmaatschappijen via een sms op de hoogte gesteld van de vertraging. Daarin staat onder andere dat er geen kerosine beschikbaar is op het moment en dat de crisisteam van de luchthaven op de hoogte is gebracht.

Twee weken geleden was er ook al een grote tankstoring op Schiphol; toen waren tienduizenden reizigers de dupe en werden honderden vluchten geannuleerd. 

Update 21:13 UUR
De luchthaven laat via een sms aan partners weten dat Airport Fuel Supply een tijdelijke oplossing heeft gevonden om vliegtuigen weer van kerosine te voorzien. Wel houdt Schiphol de vliegtuigen nog aan de grond vanwege het weer. 

Update 21:30 UUR
Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat er een vertraging is van zo'n 30 tot 45 minuten, maar dat reizigers rekening moeten houden met langere vertragingen die nog de hele avond kunnen duren.

Van der Poel opnieuw de beste in shorttrackrace

Mathieu van der Poel heeft voor de vijfde keer dit jaar de shorttrackrace in een wereldbeker mountainbike gewonnen. Ditmaal won de Europees kampioen mountainbike in het Zwitserse Lenzerheide.

Op het parcours van Lenzerheide draaide de race uit op een wedstrijd tussen Europees kampioen Van der Poel, Braziliaans kampioen Avancini en wereldkampioen Schurter.

In eerste instantie probeerde Schurter het, daarna was het de beurt aan Avancini. Ondanks de aanvalspogingen kregen ze Van der Poel er niet af, waarna in de slotmeters Van der Poel opnieuw de winst greep. In de vijf shorttrackraces waar de Nederlander is gestart won hij ze ook alle vijf.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Française Pauline Ferrand-Prevot. In een sprint met vier was ze de snelste voor Jolanda Neff en Jenny Rissveds. De Nederlandse Anne Tauber maakte ook deel uit van de kopgroep, maar ze viel net naast het podium.

Zondag staan zowel bij de vrouwen als de mannen de cross-country op het programma. Zaterdag is het de beurt aan de downhill en die wedstrijden zijn allemaal te volgen op Red Bull TV en Ziggo Sport.

Volleyballers openen met zwaarbevochten zege op Zuid-Korea

De Nederlandse volleyballers zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam begonnen met een moeizame overwinning. Oranje verloor de eerste twee sets tegen Zuid-Korea, maar pakte alsnog de winst: 3-2 (23-25, 25-27, 26-24, 25-20, 15-12).

Nederland begon het olympisch kwalificatietoernooi tegen Zuid-Korea, de nummer 24 van de wereld. Oranje zelf de nummer vijftien op de wereldranglijst had in de openingsset veel moeite met Zuid-Korea en die set werd dan ook verloren. In de tweede set kreeg Nederland meer grip op het spel en ondanks drie setpunten ging ook de tweede set verloren.

De derde set werd het een spannend gevecht tussen de beide landen, maar ditmaal trok Nederland wel aan het langste eind. De Nederlandse volleyballers gingen in het vervolg beter spelen, mede dankzij de invallers Maarten van Garderen en Robbert Andringa, en wonnen vervolgens de vierde en vijf set makkelijk.

Nederland speelt op het OKT in eigen land in totaal drie wedstrijden. Zaterdag is België de volgende tegenstander en zondag wordt het toernooi afgesloten met een wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Alleen de winnaar van de poule plaatst zich voor de Spelen, waaraan elf landen en gastland Japan deelnemen. Mocht Oranje zich niet kwalificeren, dan volgt in januari 2020 nog een laatste kans om een ticket te bemachtigen.

Premier League spendeert 1,52 miljard euro, elf clubrecords

De twintig clubs uit de Premier League hebben deze zomer omgerekend 1,52 miljard euro uitgegeven op de transfermarkt, aldus Deloitte. Daarmee blijft de competitie net iets onder het record van 2017, toen er voor 1,55 miljard euro werd geshopt. Op de slotdag van de transferwindow werden donderdag slechts zeventien deals beklonken, waardoor het met 184,4 miljoen euro relatief bescheiden bleef.

De transfer van Alex Iwobi van Arsenal naar Everton was de duurste transfer van de dag met zo'n 37 miljoen euro. Manchester United verdiende op de slotdag het meest door Romelu Lukaku voor zo'n 80 miljoen euro aan Internazionale te verkopen.

Verrassenderwijs was het Arsenal dat gedurende de zomer het meeste geld uitgaf. The Gunners besteedden 168 miljoen euro aan nieuwe spelers. Op de slotdag kwamen Kieren Tierney (27 miljoen van Celtic) en David Luiz (9 miljoen van Chelsea) nog naar het Emirates om de selectie compleet te maken.

Rivaal Tottenham Hotspur roerde zich ook nog flink met de komst van Giovani Lo Celso en Ryan Sessegnon. Eerstgenoemde wordt gehuurd van Real Betis met optie tot koop en voor de negentienjarige Sessegnon werd 27 miljoen euro overgemaakt naar Fulham.

De club had eigenlijk ook nog Paulo Dybala willen kopen van Juventus, maar de Italiaanse topclub weigerde op het laatste moment mee te werken, waardoor Tottenham-trainer Mauricio Pochettino naast zijn droomaanwinst greep.

In totaal verbraken elf clubs hun transferrecord, waaronder Watford. Die club wilde ver gaan voor Steven Bergwijn van PSV, maar de Oranje-international weigerde. Ismaïla Sarr bleek wel te overtuigen en hij maakte de overstap voor 32 miljoen euro van Stade Rennes.

Elf van de twintig clubs gaven meer uit dan ooit tevoren. Promovendus Sheffield United gaf liefst vier keer meer uit dan bij hun vorige record. Arsenal, Aston Villa, Leicester City, Manchester City, Newcastle United, Tottenham, Southampton, Watford, West Ham United en Wolverhampton overschreden ook hun recordcijfers.

Harry Maguire werd deze zomer de duurste aanwinst toen Manchester United 87 miljoen euro voor hem overhad, terwijl het vertrek van Eden Hazard (100 miljoen naar Real Madrid) het meeste geld in het laatje bracht. Chelsea maakte door die deal zelfs winst, wat verder enkel Crystal Palace en Liverpool lukte deze transferzomer.

Ziyech verlengt contract bij Ajax

Hakim Ziyech heeft zijn contract bij Ajax verlengd. De Marokkaan is nu tot medio 2022 verbonden aan de landskampioen. Eerder deze week meldden verschillende media nog dat Ajax het contract van Ziyech wilde openbreken en verlengen. Dat is nu dus gelukt. Eerder besloten ook André Onana, Dusan Tadic, Noussair Mazraoui, Nicolás Tagliafico en David Neres al om bij Ajax te blijven, ondanks interesse vanuit het buitenland.

De voorbije weken werden Sevilla en Bayern München het meest genoemd als mogelijke nieuwe werkgever van de linkspoot. Ziyech zag de Spaanse club in sportief opzicht echter niet als een stap vooruit.

Ajax betaalde FC Twente drie jaar geleden elf miljoen euro om de nu 26-jarige middenvelder aan de selectie toe te voegen. Ziyech speelde tot nu toe 133 officiële wedstrijden voor zijn club, waarin hij 42 goals en 62 assists fabriceerde. Afgelopen seizoen beleefde Ziyech het beste jaar uit zijn carrière, toen Ajax de dubbel pakte en de halve finales van de Champions League bereikte.

Door de fans van de landskampioen werd Ziyech dan ook uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar, net als een jaar eerder.

PSV legt Amerikaanse jeugdinternational vast

PSV heeft Chris Gloster vastgelegd. De 19-jarige vleugelverdediger komt over van Hannover 96.
Gloster ondertekent in het Philips Stadion een driejarig contract en PSV betaalt de Duitse club 250.000 euro. Door middel van bonussen kan die transfersom nog stijgen.

De komst van Gloster zat er al enige tijd aan te komen. De Amerikaans jeugdinternational ontbrak onlangs op de training in Hannover, omdat hij ziek zou zijn. Coach Mirko Slomka zette hem deze zomer terug naar de beloften en mede daardoor drong Gloster aan op een vertrek naar PSV.

Hannover 96 weigerde de eerste twee aanbiedingen vanuit Eindhoven, maar met een kwart miljoen ging de club dus wel akkoord. Gloster speelde amper een jaar bij Die Roten, want in maart 2018 werd de jongeling weggehaald bij New York Red Bulls.

In zijn enige seizoen voor Hannover 96 kwam Gloster alleen bij de beloften in actie, een debuut in de Bundesliga bleef uit. De nieuweling sluit nu in eerste instantie aan bij Jong PSV.

PSV haalde eerder deze zomer met Olivier Boscagli en Toni Lato al twee spelers binnen die als linksback uit de voeten kunnen. Dat is de positie waar de Brabanders Angeliño zijn kwijtgeraakt aan Manchester City.

Grootouders blijven zoeken naar kleindochter na moord 15 jaar geleden

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat Hasen Amhased Aksema besloot om zijn ex-vrouw Marise van den Burg te vermoorden, en hun gezamenlijke dochter, Isra Aksema (toen bijna 4) te ontvoeren naar Libië. 

Aksema werd  bij vonnis van de Rechtbank Almelo van 14-11-2006 wegens moord bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hasen Aksema wordt daarom gezocht door de Nederlandse justitie en staat op de Nationale Opsporingslijst.

Vijftien jaar na de moord en ontvoering leeft de zaak nogal altijd in Goor. De opa en oma van Isra proberen nog steeds contact met haar te krijgen, iets wat bemoeilijkt wordt door de situatie in Libie. Toch geven ze de hoop niet op en blijven ze proberen om contact te krijgen met de inmiddels bijna 19-jarige vrouw. 

Vluchter Mohoric wint slotrit Ronde van Polen na solo van zestig kilometer, eindwinst voor Sivakov

Matej Mohoric heeft de slotetappe van de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Bahrain Merida rondde een solo van meer dan zestig kilometer af. De eindwinst in de Ronde van Polen ging naar de Rus Pavel Sivakov. De Deen Jonas Vingegaard, die als leider aan de slotdag was begonnen, moest op 45 kilometer van de meet het peloton laten gaan.

Matej Mohoric was deze Ronde meermaals in de aanval getrokken en ook vandaag was hij de eerste aanvaller van de dag. De Sloveen kreeg in eerste instantie dertien renners met zich mee, maar op zestig kilometer van de streep liet hij zijn medekoplopers achter zich.

Het peloton was nooit ver achter en een groepje tegenaanvallers kwamen tot twintig seconden, alleen in de slotfase van de wedstrijd liep Mohoric weer verder uit. Hij won uiteindelijk met meer dan vijftig seconden voorsprong op Neilson Powless .

Het gevaar kwam ook niet van de klassementsmannen, waar Ineos alles controleerde na het lossen van leider Jonas Vingegaard op 45 kilometer van de streep. Daarna nam de ploeg van Pavel Sivakov het over. De Rus kwam in het vervolg van de wedstrijd nooit meer in de problemen en pakte daarmee de eerste eindwinst in een WorldTour-wedstrijd.

Man om het leven gekomen bij bedrijfsongeval in Europoort

Op de Elbeweg in Rotterdam Europoort is een persoon om het leven gekomen tijdens werkzaamheden op een veerboot. De zeehavenpolitie doet samen met team verkeer en de arbeidsinspectie onderzoek.

Het ongeluk gebeurde rond 15.45 uur tijdens werkzaamheden op een veerboot. Door nog onbekende oorzaak heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een terreinwagen en een persoon die daar aan het werk was. Het slachtoffer is direct aan zijn verwondingen bezweken. Over de identiteit van het slachtoffer kan nog niks worden gezegd voordat familie op de hoogte is gebracht.

De verkeersongevallendienst, de arbeidsinspectie en de zeehavenpolitie doen ter plaatse onderzoek. Er zal onder meer met getuigen worden gesproken. De bestuurder van de terreinwagen is meegenomen naar het bureau en wordt gehoord.

IGJ waarschuwt voor vervalste VOG's

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt instellingen in de jeugd- en gezondheidszorg dat er valse Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) in omloop zijn. Alle instellingen maar ook detacherings- en uitzendbureaus worden verzocht alleen originele VOG’s te accepteren en te controleren of er op dit moment mogelijk sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers.

De IGJ komt met deze waarschuwing op basis van signalen dat er valse VOG’s in omloop zijn in de (jeugd)zorg. Eerder deze week heeft een detacheringsbureau in de zorg contact opgenomen met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing , Integriteit en Screening (Justis). Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af.

Reden voor het contact was dat het bureau vervalste VOG’s in hun administratie heeft aangetroffen. De verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg.Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van een vervalste VOG-verklaring ook altijd zelf aangifte.

IGJ heeft de brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, Actiz, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Branchevereniging Kleinschalige Zorg en de Zelfstandige Klinieken Nederland gevraagd hun leden hierover te informeren. De belangrijkste boodschap:

(Jeugd)zorginstellingen en partijen die personeel leveren aan deze instellingen moeten altijd een originele VOG vragen. Het is de taak van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. De IGJ adviseert (jeugd)zorginstellingen na te gaan of deze check op echtheid van aangeboden VOG’s binnen hun organisatie wel goed is gegaan.

Inspecteurs van IGJ controleren in hun toezicht steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren. De komende tijd zullen zij daar extra op toezien. Op de website van de IGJ staat een lijstje met kenmerken waaraan een origineel VOG hoort te voldoen. 

Douane vindt 1500 kilo drugs in boomstammen

Op dinsdag 16 juli 2019 heeft de Douane een partij cocaïne gevonden van in totaal 1500 kilo. De drugs zaten verstopt in een container. Wegens lopend onderzoek is de vondst nu pas bekend gemaakt.

Controle
De Douane vond de drugs tijdens een controle in de haven van Rotterdam. De bewuste container was afkomstig uit Suriname en geladen met boomstammen. Tussen de boomstammen troffen douaneambtenaren de cocaïne aan.

Bangladesh
De boomstammen waren bestemd voor een bedrijf in Bangladesh. Het bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Douane vindt 1500 kilo drugs in boomstammen (Foto: Openbaar Ministerie)
Douane vindt 1500 kilo drugs in boomstammen (Foto: Openbaar Ministerie)

Wereldkampioen shorttrack Lim jaar geschorst na omlaag trekken broek

Shorttracker Lim Hyo-jun is door de Zuid-Koreaanse schaatsbond voor een jaar geschorst. Reden voor de straf is dat de wereldkampioen de broek van een van zijn teamgenoten naar beneden trok in het bijzijn van vrouwelijke collega's.

Aanvankelijk werd de hele ploeg geschorst voor een maand. Na overleg met de leden van de ploeg en de bestudering van de beelden, besloot de bond Lim voor een jaar te schorsen.

Afgelopen seizoen won Lim de allround wereldtitel. Vorig jaar won hij de olympische titel op de 1.500 meter.

3 jaar cel voor overval Hotel Haarhuis Arnhem

De rechtbank legt een 20-jarige man een celstraf van 3 jaar op voor de overval op Hotel Haarhuis in Arnhem op 25 april 2019. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 1000 euro betalen aan een personeelslid en ruim 3000 euro aan Hotel Haarhuis.

De overval vond midden op de dag plaats in het hart van de stad. De man gebruikte bij de overal een vuurwapen. Dit bleek later een gaspistool te zijn. De man richtte het wapen op het personeel en loste een schot in de lucht om ze bang te maken. De buit bedroeg een paar honderd euro.

Impact op slachtoffers
De overval maakte veel indruk op het hotelpersoneel, zij waren erg angstig en sommigen vreesden voor hun leven. De psychische gevolgen zijn nog steeds merkbaar: slecht slapen, flashbacks en zich onveilig voelen. Het hotel moest na de overval extra maatregelen nemen om de gevoelens van onveiligheid weg te nemen bij personeel en gasten. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij uitsluitend handelde uit eigen financieel gewin en geen enkel oog had voor de gevolgen van zijn handelen voor de medewerkers.

Volwassenenstrafrecht
De man was tijdens het plegen van de overval 20 jaar oud. Anders dan de advocaat, ziet de rechtbank geen reden om bij het bepalen van de straf aansluiting te zoeken bij de oriëntatiepunten uit het jeugdstrafrecht. De rechtbank past het volwassenenstrafrecht toe.

Straf
De officier van justitie eiste 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden eiste de officier een meldplicht, cognitieve vaardigheden-training en beschermd wonen. De rechtbank veroordeelt de man tot 3 jaar cel, zonder voorwaardelijk strafdeel. Tegen het einde van de detentieperiode kunnen bij de voorwaardelijke invrijheidsstelling alsnog bijzondere voorwaarden worden opgelegd. Men kijkt dan naar voorwaarden die op dat moment passen bij de situatie van de man.

Politie waarschuwt voor naaktloper op de Hilversumse heide

Op de heide tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht is op vrijdag 2 augustus rond het middaguur een minderjarig meisje op een fiets lastiggevallen door een naakte man. Het gebeurde op de ‘Zonneheide’ nabij Camping Zonnehoek. De politie vraagt hiervoor de aandacht van het publiek en komt graag in contact met eventuele getuigen.

Het tienermeisje fietste vorige week vrijdag omstreeks 12.00 uur vanuit Loosdrecht over de Rading de Hoornboegsdrift op. Ter hoogte van het kruispunt met de Bosdrift, zag zij een man op een bankje zitten. De man stond op toen het meisje met de fiets dichtbij was gekomen en toen zag zij dat hij een broekje voor zijn geslachtsdeel hield. Toen het meisje hem wilde passeren, greep de man de stang van haar fiets vast. Het meisje heeft de man geschopt en kon daarna wegfietsen in de richting van Hilversum.

Oproep voor getuigen
Flink geschrokken is het meisje doorgefietst naar het centrum van Hilversum, waar ze op het politiebureau aan de Groest haar verhaal heeft gedaan. Zij kon een goed signalement doorgeven van de man, maar de gewaarschuwde politieagenten troffen de man niet meer aan op de heide. De politie wil graag weten of ook andere mensen door deze man zijn lastiggevallen. Mogelijk bent u niet lastiggevallen maar heeft u de man wel gezien? Neem ook dan contact op met de politie via 0900-8844.

Het gaat om een blanke man, tussen de 30 en 40 jaar oud en ongeveer 1.70 m lang. Hij heeft een slank postuur, had kort donker haar en droeg een zwart t-shirt, maar was verder naakt.

Sfeervolle gratis adventuregame An Eternity, Reflecting nu te downloaden

In An Eternity, Reflecting keer je na jaren terug naar je ouderlijk huis om je vader te confronteren die jou je hele leven heeft verwaarloosd. Als blijkt dat papa niet thuis is ben je vrij om in avonturengamestijl de omgeving uit te pluizen op zoek naar items, deze te gebruiken of te combineren en puzzels op te lossen.

Het is een redelijk zwaarmoedig spel en ook erg kort, maar uit de recensies op Gamejolt blijkt dat het bij veel mensen in goede aarde valt. Met name de sfeer, artstijl en animaties worden veelvuldig becomplimenteerd. Als je An Eternity, Reflecting ook graag een kans wilt geven dan kun je het spel hier downloaden.

An Eternity, Reflecting is onderdeel van AdventureJam 2019, een terugkerend initiatief van website Gamejolt die mensen met creatieve ideeën oproept om hun eigen creaties in te sturen.

Tot 8 jaar celstraf voor reeks woninginbraken omgeving Nijmegen

De rechtbank heeft een 48-jarige man uit Nijmegen, een 26-jarige man uit Arnhem en een 29-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor het plegen van een reeks woninginbraken in de omgeving van Nijmegen. De oudste man, die de meeste inbraken pleegde, krijgt 8 jaar gevangenisstraf. De 29-jarige man en de 26-jarige man krijgen respectievelijk 3 en 4 jaar gevangenisstraf. Ook moet de 26-jarige Arnhemmer 2 eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraffen alsnog uitzitten. Aan een 46-jarige man uit Nijmegen legde de rechtbank 4 maanden gevangenisstraf op voor een auto-inbraak en heling

Inbraken
De mannen gingen deels gezamenlijk op pad. Vaak werden er in 1 nacht meerdere inbraken in hetzelfde dorp of dicht bij elkaar liggende dorpen gepleegd. Tijdens die inbraken werden de benedenverdiepingen van woningen doorzocht. De mannen zochten naar goederen die goed te verkopen waren, zoals laptops en mobiele telefoons. Ook werden geld en bankpasjes buit gemaakt. In een aantal gevallen hebben de daders kort na het stelen van de bankpasjes met de pasjes gepind.

Strafbepaling
Bij het bepalen van de hoogte van de straffen hield de rechtbank rekening met de impact van de inbraken op de slachtoffers. Dit was niet alleen financieel, door de toegebrachte schade, maar ook kregen slachtoffers gevoelens van onveiligheid in hun eigen woning. Verder hield de rechtbank rekening met de eerdere veroordelingen van de mannen voor soortgelijke feiten.

Supportersvereniging FC Groningen heeft pech, vorderingen afgewezen

Gister diende er een kort geding tussen de supportersvereniging van FC Groningen en de club FC Groningen. Het ging over een sanctie tot het leeglaten van een stadionvak, opgelegd door de aanklager betaald voetbal van de KNVB. De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft vandaag de vorderingen van de supportersvereniging van FC Groningen afgewezen.

Vorderingen
De vereniging had een kort geding aangespannen tegen de club FC Groningen. Zij vorderde primair om de club te gebieden de seizoenkaarthouders van het betreffende vak toegang te verlenen tot het stadion. Subsidiair vorderde zij om de club te gebieden de seizoenkaarthouders de gelegenheid te bieden om hun seizoenkaart voor het betreffende vak om te wisselen voor een kaart van een ander vak. Uiterst subsidiair vorderde de vereniging een schadevergoeding voor de gemiste wedstrijd.

Vonnis
Deze vorderingen zijn door de voorzieningenrechter afgewezen. Daarnaast wordt de supportersvereniging veroordeeld in de proceskosten.

Man (29) biedt assortiment wapens aan via Facebook

Een 29-jarige man uit Hoensbroek is opgepakt nadat hij een assortiment aan wapens via een facebookgroep aanbood. Hij deed dit via een foto waarop het wapentuig te zien was.

Afgelopen woensdag viel de politie de woning van de man binnen. Daar werden een vuurwapen met honderden patronen, een aantal imitatiewapens, diverse boksbeugels, stiletto’s en werpmessen aangetroffen.

Tevens werd een hoeveelheid hard- en softdrugs gevonden. Naast een eveneens gevonden gestolen fiets onderzoekt de politie nog de herkomst van een in het huis gevonden buitenboordmotor.

'Neymar kan transfer Van de Beek naar Real dwarsbomen'

Donny van de Beek is het voornaamste target om het middenveld van Real Madrid te versterken, maar hij krijgt volgens AS voorlopig geen duidelijkheid. De krant bevestigt dat de Ajacied nog altijd in beeld is, maar de club kan haar geld maar een keer uitgeven en wil zich ook versterken met Neymar.

Real doet een poging om de Braziliaanse aanvaller over te nemen van Paris Saint-Germain en als dat succesvol is, heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor Van de Beek, redeneert men.

In eerst instantie was de Koninklijke van plan om Paul Pogba te kopen, maar het is niet gelukt om hem over te nemen van Manchester United, dat hem nu niet meer laat gaan omdat de Engelse transfermarkt gesloten is.

De middenvelder moet echter wel geduld tonen voor het zover is. Volgens AS wil Real Madrid zo lang mogelijk wachten om een eventuele deal met Neymar een kans te geven. Hij moet een megabedrag kosten en er worden ook spelers van Real in de transfer betrokken.

Indien het zover komt, is het potje leeg bij Real Madrid. Het is voor de club niet mogelijk om Neymar te kopen en dan nog eens vijftig miljoen - een bedrag wat Real Madrid schappelijk vindt voor Van de Beek - en diens salaris op tafel te leggen, aldus AS.

De Spaanse transfermarkt sluit net als in Nederland op 2 september 23.59 uur.

Bertens verliest in drie sets van de Canadese Andreescu

Kiki Bertens heeft de derde ronde van de Rogers Cup niet overleefd. De nummer vijf van de wereld verloor in drie sets van het Canadese talent Bianca Andreescu: 1-6, 7-6 (7), 4-6.

In de eerste set (die lang werd onderbroken door de regen) was Bertens kansloos tegen het goede spel van Andreescu. De Canadese maakte maar één onnodige fout in de gehele eerste set en won die dan ook terecht met 6-1. Pas in de tweede set kon Bertens mee met het spel van Andreescu mede doordat de Canadese steeds slordiger ging spelen. Toch leek de tweede set ook naar Andreescu te gaan. In de tiebreak kwam ze op een 5-2 voorsprong en kreeg zelfs een wedstrijd punt, maar Bertens wist die weg te werken en sleepte een derde set eruit.

Vanaf het begin in de derde set keek Bertens tegen een achterstand aan. De Nederlandse verloor in de tweede game haar servicebeurt en keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan. De break wist ze nog wel weg te werken, maar in de tiende game ging het alsnog mis. Bertens wist drie wedstrijdpunten weg te werken, maar door twee dubbele fouten op rij ging de wedstrijd alsnog naar de Canadese.

Bertens haalde vorig jaar de kwartfinales op het Canadese hardcourttoernooi, dat toen in Montreal plaatsvond. Toen verloor ze van de Australische Ashleigh Barty. Volgende week komt Bertens in actie op het toernooi van Cincinnati, waar ze haar titel verdedigt.

Bertens verliest in drie sets van de Canadese Andreescu (Pro Shots / SIPA USA)
Bertens verliest in drie sets van de Canadese Andreescu (Pro Shots / SIPA USA)

Tieners opgepakt na achtervolging in gestolen auto

Een melding van een oplettende buurtbewoner over een woninginbraak, resulteerde donderdagnacht in een achtervolging over de Van Brienenoordbrug en eindigde in de Kijfhoek in Zwijndrecht met de aanhouding van vier jonge mannen van 16, 17 (2x) en 19 jaar. Ze haalden tevergeefs de meest wilde capriolen uit om dat te voorkomen.

De politie kreeg melding van een woninginbraak. Een oplettende buurtbewoner had gezien dat onbekenden er met de auto van de buren vandoor gingen. De dieven hadden bij de inbraak de autosleutel gestolen en dachten ‘ongestoord’ met de auto weg rijden. Ze deden dat met gedoofde lichten en dit viel op.

De politie signaleerde de auto op de Van Brienenoordbrug. Er volgde een lange achtervolging waarbij meerdere politieauto’s betrokken waren. De 19-jarige bestuurder reed op de vlucht voor de politie in Zwijndrecht zelfs een fietspad op, gevolgd door wat boerenwegen. Uiteindelijk kon de auto op de Kijfhoek in Zwijndrecht door de politie worden klemgereden. De vier zijn aangehouden.

'Bayern verlegt interesse naar Ziyech door blessure Sané'

Leroy Sané moet maandenlang toekijken met een kruisbandblessure en dit noopt Bayern München tot alternatieven op de transfermarkt.
De Duitse kampioen nam deze zomer afscheid van Arjen Robben en Franck Ribery, dus heeft men nieuwe vleugelaanvallers nodig om spits Robert Lewandowski in stelling te brengen.

Sané was de beoogde steraankoop, maar er kan nu een streep door de naam van de aanvaller van Manchester City. Volgens het Duitse medium TZ is Hakim Ziyech nu de eerste optie om naar Bayern te verkassen.

De creatieveling van Ajax wordt al de hele zomer zijdelings genoemd bij der Rekordmeister en nu zouden de zaken wel eens in een stroomversnelling kunnen raken, al zijn er alternatieven voorhanden.

Ziyech heeft eerder deze zomer uitgesproken Ajax alleen te verlaten voor een topclub waarbij het plaatje compleet is. Om die reden wees hij Sevilla af, maar bij Bayern kan het anders zijn.

In Beieren doet hij mee om de eindzege van de Champions League, krijgt hij goed betaald, heeft hij een nieuwe uitdaging en woont hij toch nog relatief dicht bij zijn familie, hetgeen belangrijk is voor de 26-jarige.

Indien het niet tot een akkoord komt met Ajax en Ziyech, gaat Bayern zich volgens TZ wenden tot Steven Bergwijn van PSV, terwijl Timo Werner van RB Leipzig ook op de radar zou staan.

Vrouw in Deventer uit haar auto getrokken

Een 67-jarige vrouw is gisteren licht gewond geraakt in Deventer nadat ze door een man uit haar auto werd getrokken. De man ging er met de auto vandoor. Hij kwam alleen niet ver; een paar uur later wisten agenten de man aan te houden. Het gaat om een 38-jarige man uit Deventer.

Rond 18.45 uur stapte het slachtoffer op een parkeerplaats aan de Zwaluwenberg in haar auto. Plotseling zag ze dat de deur werd opengetrokken en werd ze door een man uit haar auto getrokken. Hij stapte daarna in de auto en reed er mee weg. De politie wist de man een paar uur later op de A15 ter hoogte van de afslag Andelst aan te houden. De man is voor nader onderzoek ingesloten aan het bureau en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie is nog op zoek naar getuigen die het incident hebben zien gebeuren. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Transactie van 70.000 euro voor 25-jarige Zaandammer

Een geldkoerier die woensdag 24 juli op de A16 bij Zwijndrecht is onderschept met een bedrag van 700.000 euro in contanten heeft een transactie van 70.000 euro betaald. Daarmee is voor hem de strafzaak afgedaan.

Lees ook: 25-jarige Zaandammer opgepakt met 700.000 euro

Verkeerscontrole
De politie hield de 25-jarige man uit Zaandam aan bij een verkeerscontrole. De agenten stuitten in de auto op een verborgen ruimte met een tas vol 100 euro biljetten. De bestuurder beriep zich op zijn zwijgrecht en wilde niets verklaren over de herkomst van het geld.

De officier van justitie bij het Landelijk Parket heeft de man de transactie aangeboden, omdat er in de zaak geen nader onderzoek mogelijk is. Het was een toevalstreffer zonder verdere aanknopingspunten.

De man werd na de aanhouding door de rechter-commissaris voor twee weken in bewaring gesteld. Na betaling van de transactie is hij deze week in vrijheid gesteld. Hij heeft ook afstand gedaan van de 700.000 euro die hij vervoerde en de auto waarin hij reed. Dat maakte ook deel uit van de afdoening door het Openbaar Ministerie (OM).

Misdaad mag niet lonen
Met de inbeslagneming van de grote som contant geld gaat het OM het witwassen van crimineel verkregen vermogen tegen. Uitgangspunt is dat misdaad niet mag lonen en criminelen niet ongestoord mogen genieten van opbrengsten uit de onderwereld.

De tas met geld (Foto: Politie)
De tas met geld (Foto: Politie)

Gevangenisstraf voor seks met 16-jarig meisje

Een 44-jarige man uit Veenendaal heeft zich schuldig gemaakt aan seks met een 16-jarig meisje. Ook had hij een stroomstoot- en nepwapen in zijn bezit. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Misleiding
Het eerste contact legde de man via Instagram. Vervolgens heeft hij het slachtoffer misleid door te liegen over zijn leeftijd. Ook hield hij haar voor dat hij een sportopleiding volgde en daarom naaktfoto’s nodig had en iemand om te kunnen masseren. De man en het meisje hadden ongeveer 3 maanden een relatie, waarbij sprake is geweest van seksuele handelingen. Hij heeft misbruik gemaakt van het grote leeftijdsverschil en het overwicht dat hij daardoor op het slachtoffer had. Volgens de man was er sprake van een gelijkwaardige liefdesrelatie tussen hem en het meisje. Dit maakt het niet minder strafbaar. Hij heeft zich enkel laten leiden door zijn eigen seksuele belangen en heeft geen oog gehad voor de belangen van het slachtoffer, zo oordeelt de rechtbank. De man heeft een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het meisje.

Autisme
Volgens de officier van justitie wist de verdachte dat het meisje dusdanig verstandelijk beperkt was dat zij geen nee kon zeggen of weerstand kon bieden tegen hem. De rechtbank spreekt hem vrij van deze verdenking. Het staat vast dat het meisje verstandelijk beperkt en autistisch is, maar niet dat zij niet in staat was om haar eigen wil te bepalen. Het dossier bevat geen stukken – bijvoorbeeld van de psychiater of psycholoog – waaruit dat zou blijken. Ook tijdens de bespreking op zitting of uit andere verklaringen in het dossier blijkt dat niet.

Straf
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het slachtoffer een kwetsbaar meisje is en dat de verdachte de waarschuwing van de vader van het meisje naast zich neer heeft gelegd. De verdachte is onderzocht door een psychiater en psycholoog, maar zij konden geen stoornis vaststellen. Zij concluderen dat hij verstandelijk beperkt is, maar ook dat de strafbare feiten hem volledig kunnen worden aangerekend. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie omdat hij wordt vrijgesproken van een deel van de verdenking. Een gedeelte van de straf is voorwaardelijk om de man ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout in gaat. Ook moet hij zijn digitale apparaten laten controleren, een behandeling ondergaan en krijgt hij een contactverbod met het slachtoffer.

Update 09-08-2019 10:45 uur
Zoals beloofd in de reacties, heeft FOK! de rechtbank om een nadere toelichting geraagd. Zojuist onvingen wij de volgende reactie: "Het gaat hier om het plegen van seksuele handelingen met iemand jonger dan 18 door het slachtoffer te misleiden én misbruik te maken van de feitelijke verhoudingen tussen de twee. Er is sprake van een groot leeftijdsverschil en ook een verschil in maatschappelijke positie. De rechtbank oordeelt dat hij misbruik heeft gemaakt van dat overwicht. Het feit dat de verdachte zegt dat er sprake was van wederzijdse verliefdheid, doet daar niets aan af. Dat maakt het niet minder strafbaar. Daar komt bij dat strafbaarstelling van zedendelicten bij minderjarigen in de eerste plaats is gericht op de bescherming van minderjarigen. In dit geval geldt dat des te meer, aangezien de verdachte op de hoogte was van het feit dat het hier gaat om een kwetsbaar meisje, als gevolg van lage intelligentie in combinatie met autisme."

"Juridisch gezien is de verdachte veroordeeld voor het “door misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht en misleiding, een persoon waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, opzettelijk bewegen ontuchtige handelen te plegen en van hem te dulden, meermalen gepleegd”.

Politie pakt vier tieners op voor brandstichting

Op een bedrijventerrein aan de Abraham van Beyerenstraat in Rotterdam Overschie woedde zondag 4 augustus rond 16.15 uur een brand in een leegstaand bedrijvenpand. Vier jongens in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar uit Rotterdam zijn hiervoor aangehouden.

Verschillende brandweereenheden kwamen af op een melding van de brand op het bedrijventerrein. Omstanders hoorden een mogelijke explosie maar de brandweer wist de brand snel te blussen. Omliggende panden hebben geen schade opgelopen. De politie had aanwijzingen dat er sprake was van brandstichting en startte daarom een onderzoek. De vier minderjarigen zijn in het kader van dat onderzoek aangehouden. Zij hebben bekend dat ze betrokken zijn geweest bij de brandstichting.

Onder meer vanwege hun jonge leeftijd zijn zij nu op vrije voeten. Wanneer het onderzoek is afgerond, beslist de Officier van Justitie hoe deze zaak zal worden afgedaan.

Politie pakt vier tieners op voor brandstichting (Foto: Politie)
Politie pakt vier tieners op voor brandstichting (Foto: Politie)

Boot gemist, crew zwaait te late passagiers uit

Een video van een koppel dat tijdens een cruise in het Caribisch gebied net te laat arriveert bij het gigantische schip, wordt massaal bekeken. De beelden tonen hoe de twee toeristen op Sint Maarten beteuterd op de kade staan en toe moeten kijken hoe het schip de haven uitvaart. 

Het 'grappige' aan de video is dat de bemanningsleden het stel uitzwaait met een grote kartonnen hand waarop 'Bye' staat geschreven. Inmiddels is de video al ruim 370.000 keer bekeken. 

Women's NBA in NBA 2K20

2K kondigt aan dat alle twaalf WNBA teams hun debuut maken in NBA 2K20. In Play Now en de Season modes kunnen spelers voor het eerst de controle nemen over hun favoriete WNBA-spelers en de gameplay-animaties, speelstijlen en visuele stijl zien die speciaal voor dit vrouwenbasket ontworpen werden.

"Ik herinner mij dat ik als kind naar mannelijke atleten keek op TV en met hen speelde in videogames. Door nu het WNBA in deze positie te hebben en vrouwen prominent aanwezig te zien in NBA 2K20, geven we meisjes en jongens de kans om te kijken naar vrouwelijke atleten als rolmodel" , zei Candace Parker, forward bij Los Angeles Sparks. "Het team bij 2K heeft fantastisch werk geleverd om ervoor te zorgen dat ze niet gewoon vrouwen naar de game brengen en ze te laten spelen als mannen. Vanop de eerste rij heb ik gezien dat ze er alles aan doen om dit zo realistisch en authentiek mogelijk aan te doen sluiten bij vrouwenbasketbal. Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van dit team dat de weg vrijmaakt voor de toekomst."

Heel wat van de topspelers uit WNBA, zoals Parker en A'ja Wilson van de Las Vegas Aces, werden eerder dit jaar ingescand voor NBA 2K20 met motion capture technologie.

"Al heel wat jaren vragen fans naar de mogelijkheid om als een van hun favoriete WNBA-sterren te spelen", zei Jeff Thomas, SVP of Development bij Visual Concepts. "We hebben samengewerkt met de WNBA en hun topspelers om onze basketball simulation engine aan te passen zodat het de echte WNBA speelervaring neerzet. We kijken er naar uit om deze nieuwe feature uit te rollen in NBA 2K20 omdat we weten hoe belangrijk het WNBA is in de basketbalwereld."

NBA 2K20 komt 6 september uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Politie haalt vrouw van dak brandende woonboot

Donderdagavond om 23.50 uur kwam er op de meldkamer een prioriteit 1 melding binnen van een brand in een schuur aan de Stormpolderdijk in Krimpen aan den IJssel. Nadat de 1e agenten met spoed ter plaatse waren gegaan zagen zij dat de vlammen reeds in record tempo waren overgeslagen naar de naastgelegen woonboot. Daar sloegen de vlammen uit dak en ramen naar buiten.

Op het dak van de brandende woonboot stond een vrouw, die door de vlammen niet van de boot af kon. De agenten hebben haar met een ladder in veiligheid weten te brengen. De brandweer heeft de brand geblust, geholpen door een schipper die vanaf het water hielp met blussen. Rond 03:00 uur was de brand geblust. Hoewel deels verwoest, hoeft de woonboot niet geheel als verloren beschouwd te worden volgens de politie. 

Politie haalt vrouw van dak brandende woonboot  (Foto: Politie Rijnmond-Oost)
Politie haalt vrouw van dak brandende woonboot (Foto: Politie Rijnmond-Oost)

Máxima aanwezig bij congres 'Kom uit je schuld'

Máxima woont maandagochtend 9 september het congres ‘Kom uit je schuld’ bij in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is ook aanwezig en organiseert het congres.

Het congres richt zich op mensen die werkzaam zijn in de schuldhulpverlening. Centraal staat de vraag hoe het taboe op schulden doorbroken kan worden. In mei van dit jaar startte de campagne ‘Kom uit je schuld’ om mensen met financiële problemen aan te moedigen over hun schuld te praten en eerder hulp te zoeken. Gemiddeld lopen mensen vier jaar rond met schulden voordat ze om hulp vragen.

De campagne is onderdeel van de ‘Brede schuldenaanpak’ van het kabinet. In deze aanpak werken ruim dertig publieke en private organisaties samen om problematische schulden te voorkomen en terug te dringen. Als mensen toch schulden hebben, moeten zij snel en goed worden ondersteund, bijvoorbeeld door het eenvoudiger te maken om aan te kloppen bij de schuldhulpverlening.

Tijdens het congres spreekt Máxima met diverse partijen die betrokken zijn bij deze brede schuldenaanpak, waaronder zogenoemde schuldenambassadeurs. Met hun persoonlijke verhalen laten deze ambassadeurs zien dat iedereen in financiële problemen kan komen en hoe belangrijk hulp is.

Politie zoekt getuigen plofkraak Waalwijk

Vermoedelijk twee personen hebben vrijdagnacht 9 augustus een geldautomaat van de ABN Amro  aan de Dr. Ringerstraat in Waalwijk opgeblazen met explosieven. De pui is hierbij hevig ontzet geraakt, onduidelijk is of er iets buit is gemaakt.

Omwonenden hoorden omstreeks 03.45 uur een harde knal. Toen zij naar buiten keken zagen zij dat de pui van het pand waarin een geldautomaat zat opgeblazen was. Ook zagen zij twee personen die op een scooter wegreden. Vanwege de hoeveelheid explosieven die gebruikt zijn bij de plofkraak, moet de gevel van het pand gestut worden.

Getuigen hebben een wit bestelbusje weg zien rijden richting de Midden-Brabantweg, vermoedelijk heeft deze ook met de plofkraak te maken. De politie roept getuigen en mensen met beelden van de daders dan ook op zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp is het mogelijk om een tip achter te laten. 

Twee gewonden bij een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval vrijdagmorgen op de Putterweg in Klimmen zijn twee mannen gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond 05:20 uur toen de auto met daarin de twee slachtoffers uit de bocht vloog en tegen een lichtmast tot stilstand kwam.

De bestuurder, een 30-jarige man uit Heerlen, is per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De bijrijder is met zwaar letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Het Team Tactische Ondersteuning Verkeersongevallen (TTOV) en Verkeersongevallen analyse (VOA) van de politie stellen een onderzoek in naar de exacte toedracht. De weg is hierdoor enige tijd afgesloten voor verkeer.

Internationale Dag van de Inheemse Volkeren

De Dag der Inheemsen, ook wel Ingi Dei, is een officiële vrije dag in Suriname en valt op 9 augustus, vandaag dus. De dag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname. In 2006 heeft president Venetiaan de dag uitgeroepen tot nationale feestdag.

Op 23 december 1994 hebben de Verenigde Naties per resolutie 9 augustus wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken. Het grootste doel van deze dag is de nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners.

Happy Ingi Dei! 

Hatsune Miku VR komt naar PlayStation VR

Liefhebbers van ritmegames kunnen hopelijk snel aan de gang met Hatsune Miku VR op PlayStation VR. Het spel is voor nu alleen nog aangekondigd voor Japan. De game is vorig jaar al uitgekomen op pc.

De virtuele zangeres Hatsune Miku staat in deze VR-game op het podium. Jij kiest het nummer en moet de noten opvangen die uit de speakers achter haar komen. Natuurlijk zijn daar weer aparte bewegingen voor nodig om de perfecte score te halen.

Naast mijn favoriet SenbonZakura zijn dit nummers die op pc verkrijgbaar zijn en waarschijnlijk ook naar PlayStation VR komen:

  • Stella
  • Ievan Polkka
  • Singularity
  • Amagoi Miseinen
  • Sharing the World
  • Ghost Rule
  • Hibikase
  • SLoWMoTIoN

Hatsune Miku VR

Majin Buu gaat meevechten in Jump Force

Bandai Namco laat in een teasertrailer zien dat de goede versie van Majin Buu naar Jump Force komt. De betaalde DLC komt ergens deze zomer uit.

Een plotselinge samenvoeging van de Jump World en de Real World heeft chaos veroorzaakt over de aarde, met binnenvallende schurken die een spoor van vernietiging achterlaten. Om deze nieuwe dreiging aan te pakken, wordt een nieuw team van helden, genaamd de Jump Force, gevormd door Glover met de sterkste helden uit het hele manga-universum. In 3D-arena's worden de ontmoetingen uitgevochten. Personages uit One Piece, Dragon Ball, JoJo's Bizarre Adventure en vele ander Shonen Jump-franchises komen elkaar tegen.

Jump Force is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

WWE Superstars in Brawlhalla

WWE Superstars Dwayne ‘The Rock’ Johnson, John Cena, Becky Lynch en Xavier Woods komen naar Brawlhalla als Epic Crossovers tijdens het speciale SummerSlam in-game event.

De vier WWE Superstar Epic Crossovers zijn nu verkrijgbaar voor 300 Mammoth coins per stuk:

  • Dwayne ‘The Rock’ Johnson als Sentinel
  • John Cena als Hattori
  • Becky Lynch als Gnash
  • Xavier Woods als Bodvar

De nieuwe gratis gamemodus, Brawldown, introduceert daarnaast een ring, breekbare tafels en speelse touwphysics. Het SummerSlam in-game event loopt tot 27 augustus 2019, maar de WWE Superstar Epic Crossovers zijn ook na het event nog verkrijgbaar.

Brawlhalla is reeds gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Vogeltje traineert bouw politiebureau

De eerste steen had eigenlijk deze maand gelegd moeten worden, maar een beschermde vogel zorgt er voor dat er voorlopig nog geen politiebureau is op IJburg in Amsterdam. De bouw zal nu pas in april of mei 2020 starten.

Dat schrijft De Telegraaf. Eerder liep de komst van het bureau ook al vertraging op. Er werden bij het bouwrijp maken van de grond oude funderingsresten in de bodem gevonden die eerste nog moesten worden opgeruimd. In juni zou er weer begonnen worden met de werkzaamheden op de kavel vlak bij de IJburglaan.

Kleine plevier
"Op dat moment bleek dat de beschermde kleine plevier zat te broeden op de kavel. Dit heeft samen met de bouwvak gezorgd voor een verdere vertraging van twee maanden", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten aan de krant. Doordat het dichtstbijzijnde bureau nu in de Balistraat in Oost zit, komt de vertraging slecht uit voor de politie.

"Nergens op het hele Zeeburgereiland is de bouw vertraagd door sanering. Nooit iets gehoord over bevuilde grond. Maar net dat stuk dat de politie wil bebouwen wel", aldus politieagent Pete Stiel. Raadslid Marianne Poot (VVD) heeft aangekondigd raadsvragen te gaan stellen omdat ze haar vraagtekens zet bij de veiligheidssituatie op IJburg.

Broodnodig
Ook deelraadslid Frans van Vliet (VVD) maakt zich zorgen om de veiligheid op IJburg. "IJburg is een snel groeiend stadsdeel. Ik ben hier voor de bewoners, maar moet IJburgers bij politiezaken naar het bureau kilometers verderop wijzen. Dat nieuwe bureau is broodnodig."

Vogeltje traineert bouw politiebureau (Afbeelding: Pixabay)
Vogeltje traineert bouw politiebureau (Afbeelding: Pixabay)

Onze voorouders geanalyseerd met Ancestors: The Humankind Odyssey

Panache Digital Games en Private Division hebben vandaag een nieuwe aflevering van "Experiences" vrijgegeven, een serie video's waarin Creative Director Patrice Désilets de unieke concepten van Ancestors: The Humankind Odyssey met diverse experts van buiten de gamingindustrie verkent.

In elke video bespreekt een gerenommeerde specialist zijn discipline gerelateerd aan de game. Dit kan variëren van antropologie en paleontologie tot overleven in de wildernis. Terwijl deze geleerden, atleten en creatieve geesten hun eigen belevenissen delen, ontdekken ze hoe vergelijkbare emoties en ervaringen in het spel worden gecreëerd.

In de eerste aflevering ontmoet Patrice Désilets antropoloog en filmmaker Dr. Niobe Thompson en bespreken ze hoe je 10 miljoen jaar geleden kon overleven in het Neogene Afrika, de grimmige wereld waar spelers in Ancestors: The Humankind Odyssey naar overgebracht worden.

In de tweede video – de klimmer – bekijkt Patrice Désilets de traing van de Canadese klimmer Alannah Yip, om te zien of motorische vaardigheden en instincten overeenkomen met die van onze voorouders, in de game. Samen bespreken ze hoe onze voorouders en de moderne mens zich tot hun fysieke grenzen pusht om zich voortdurend aan te passen en sterker te worden. Uiteraard speelt Alannah de game ook en ervaart de spanning van het klimmen, slingeren en verkennen van het Neogene Afrika van 10 miljoen jaar geleden, waardoor ze een heel nieuw perspectief op het klimmen krijgt.

Ancestors: The Humankind Odyssey komt 27 augustus 2019 uit op pc via de Epic Games Store en in december 2019 digitaal op PlayStation 4 en Xbox One.

Café overvallen, daders spoorloos

Een café, gelegen aan Spaans Neerbeek in Geleen, is in de nacht van donderdag op vrijdag overvallen. Rond 03.00 uur kwamen twee overvallers het café binnen. Ze dreigden met een wapen en eisten geld. Op dat moment waren nog enkele bezoekers aanwezig, die zich in veiligheid wisten te brengen.

Het tweetal vluchtte op een scooter in de richting van Zuidhof in Geleen. Of er iets buit is gemaakt, is nog onbekend. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie is een tactisch en technisch onderzoek opgestart. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: onweer...of toch niet?

Hallo!  

Hoe maakt u het? Qua weer was het gisteren denk ik prima uit te houden voor iedereen. Er stond een lekker briesje en de maxima liepen uiteen van 21 graden op de Wadden tot 26 in het oosten en zuiden van ons land. Ook was er veel zon. Het bleef niet overal droog, al bleef de buienactiviteit vrij beperkt. Dat is vandaag wel anders. 

Na een rustige nacht waarin het in het noordoosten tot 10 graden kon afkoelen, neemt in de vroege ochtend de bewolking vanuit het zuiden toe. Een diepe depressie voert in eerste instantie wel warme lucht aan, maar de fronten hiervan bereiken in de ochtend al de zuidelijke provincies. Het is vrij complex allemaal. Ik verwacht in de loop van de ochtend een tijdje regen, waarbij de regen geleidelijk verder intensiveert. Dit trekt dan weg, maar vervolgens komt het volgende front over, die waarschijnlijk de vorige gaat inhalen. Op dit front kunnen een aantal stevige onweersbuien ontstaan. Het hangt echt af van de hoeveelheid opklaringen in hoeverre de buien kunnen activeren. Blijft er veel bewolking aanwezig, dan blijven de temperaturen ook wat achter en daarmee ook de buienactiviteit.

Voorlopig worden de zwaarste buien in het oosten en zuiden berekend, terwijl er in de avond ook nog een buienlijn boven het midden wordt verwacht op het laatste front. Deze ontwikkeling vind echter weinig ondersteuning. 

Kortom, het wordt even afwachten morgen. We gaan echter allemaal wel wat regen zien. We laten ons wel verrassen waar de grootste onweersactiviteit komt. 

Bij dit alles wordt het 24 graden op de Wadden tot 29 in het zuiden, Ik zei het net al, dit hangt wel af of en in hoeverre het opklaart. 

We gaan het zien! 

Op de foto zien we hoe het er morgen misschien kan gaan uitzien. Erwin Klein was een paar dagen in Duitsland, en daar lukt het vaak wat makkelijker met onweersbuien. Ik vind het een schitterend plaatje met die bliksem en de shelf. In alle vroegte fotografeerde hij dit op de Wurmlinger Kapelle. 

Tot kijk!  

Wurmlinger Kapelle (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende onweersbui op de Wurmlinger Kapelle in Zuid-Duitsland. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

761 knoflookpadden uitgezet in Oost-Nederland

In de nacht van woensdag op donderag zijn er door medewerkers van ARTIS 761 knoflookpadden uitgezet in natuurgebieden rond het Gelderse Ewijk en Landgoed De Poll. Het is het achtste opeenvolgende jaar dat ARTIS zich samen met beschermingsorganisatie RAVON inzet voor het reddingsplan voor de knoflookpad. De knoflookpad is een van de meest bedreigde amfibiesoorten van Nederland.

Om de populaties knoflookpadden in Nederland te vergroten, viste RAVON in het voorjaar de eisnoeren uit het water. Duizenden eitjes werden door de ARTIS-dierverzorgers in een veilige omgeving grootgebracht tot larven en padden. Omdat knoflookpadden nachtactieve dieren zijn, werd er tot na zonsondergang gewacht voor de uitzetactie. In het late voorjaar werden er al verschillende keren paddenlarven terug in het water gelaten, in totaal zo’n 14.000. Of de knoflookpad uiteindelijk op eigen kracht zal gaan voortplanten en overleven, moet nog blijken.

Tot zo’n dertig jaar geleden waren er wel honderd vindplekken van de pad in Nederland, maar tussen 1990 en 2000 kromp het aantal knoflookpadpopulaties in Nederland met de helft. Hun leefgebied werd gebruikt voor onder andere huizenbouw, wegenbouw en intensieve landbouw, waardoor er steeds minder plek was voor de knoflookpad. Daarnaast kwamen er nieuwe, uitheemse soorten zoals de zonnebaars in hun omgeving die zich met hun larven voedden. Ondanks verbetering van hun leefgebied, lukte het de knoflookpad niet om op eigen kracht van de bedreigde status af te komen. Het uitzetten van de in ARTIS grootgebrachte padden en paddenlarven moet zorgen voor een grotere genetische diversiteit binnen de bestaande populaties. De kans op groei van die populaties neemt daardoor toe.

De knoflookpad (Pelobates fuscus) heeft een gedrongen bouw en is zo’n 4,5 tot 6,5 cm groot. Op hun rug hebben ze groenbruine markeringen en dieporanje spikkels. Overdag zitten de padden onder de grond. Ze graven zich tot wel 30 centimeter diep in. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en gaan ze op jacht. De pad dankt zijn naam aan de geur die hij uitscheidt als hij zich bedreigd voelt.

Politie zoekt getuigen dodelijk steekincident Den Haag

Een 38-jarige man uit Den Haag die donderdagmiddag 8 augustus gewond raakte bij een steekincident in de Jacob Schorerlaan in Den Haag  is kort daarna aan zijn verwondingen overleden. Een 17-jarige man uit Den Haag is direct na het incident aangehouden.

Even voor 13.30 uur kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen dat er een steekincident had plaatsgevonden op de Jacob Schorerlaan. Daar troffen agenten de zwaargewonde man aan. Het slachtoffer is op straat behandeld door de hulpdiensten en vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.

De 17-jarige Hagenaar werd kort na het steekincident aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar zijn betrokkenheid wordt onderzocht. De recherche onderzoekt de zaak verder.

De politie is op zoek naar getuigen van dit dodelijke steekincident. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Politie zoekt getuigen dodelijk schietincident Amsterdam

Donderdagavond 8 augustus 2019 vond op Hogevecht in Amsterdam-Zuidoost een schietincident plaats. Hierbij raakte een persoon zwaargewond. Dit slachtoffer werd ter plaatse gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht. Medische hulp mocht echter niet meer baten, het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie is dringend op zoek naar de dader(s), mogelijke getuigen en eventueel beeldmateriaal van het incident.

Rond 19.15 uur kwamen meerdere meldingen binnen dat er geschoten zou zijn op Hogevecht. Verschillende politie-eenheden snelden naar de locatie en troffen daar op straat een zwaargewonde man aan. Deze man was dusdanig gewond dat hij op een gegeven moment gereanimeerd moest worden. Vervolgens bracht een ambulance hem zo snel mogelijk over naar het ziekenhuis. Daar overleed hij diezelfde avond nog aan zijn verwondingen.

De politie doet uitgebreid onderzoek naar dit dodelijke schietincident. Op dit moment is nog niet duidelijk wie er betrokken zijn geweest bij het incident, of er sprake is van een of meerdere daders en aan welk signalement deze dader(s) mogelijk voldoen. De recherche spreekt daarom heel graag met mensen die mogelijk getuige zijn geweest en/of eventueel beeldmateriaal hebben van het schietincident. 

Voorafgaand aan schietincident zou op Hogevecht een kleine, blauwe auto hebben gestaan. In deze auto zouden meerdere personen hebben gezeten. Ook met deze personen komt de recherche graag in contact. Deze mensen en andere getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

400 extra doden tijdens hittegolf

Tijdens de hittegolf in week 30 van 2019 overleden 2.964 personen. Dit zijn bijna 400 personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Tijdens de hittegolven in 2006 overleden per week bijna evenveel personen extra. Doordat er nu meer ouderen zijn, is de extra sterfte relatief gezien beperkt. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Dit jaar was er een landelijke hittegolf van 22 juli tot en met 27 juli. De hittegolf was kort, maar zeer hevig, met hogere temperaturen dan ooit gemeten in Nederland. In 2006 waren er twee hittegolven in juli. Met een lengte van 16 dagen was de tweede hittegolf van 2006 een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar.

Sterfte stijgt met temperatuur
Uit eerder onderzoek van het CBS en het NIDI blijkt dat hoge temperaturen samenhangen met een verhoogde sterfte. In juli 2006, de maand waarin de hittegolven voorkwamen, stierven naar schatting 1.000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand. Tegenwoordig lijkt de samenhang minder sterk. Er is meer besef van wat te doen bij een hittegolf. Zo hebben de hittegolven in juli en augustus van 2018 nauwelijks geleid tot extra sterfte.

Dit jaar is de sterfte tijdens de hittegolf dus wel weer hoger. Mogelijk speelt mee dat er in het voorjaar van 2018 een lange koude periode met griep was, waarin veel personen zijn overleden. In het voorjaar van 2019 was dit niet het geval. Ook was de temperatuur tijdens de recente hittegolf hoger.

Extra sterfte onder tachtigplussers
De extra sterfte deed zich voornamelijk voor bij personen van 80 jaar en ouder. In de week van de hittegolf in 2019 overleden 1.687 personen van 80 jaar en ouder, 300 personen meer dan in een gemiddelde zomerweek.

Relatief gezien lag de sterfte bij ouderen tijdens de hittegolf in 2019 lager dan tijdens de hittegolven in 2006, maar hoger dan in een normale zomerweek en ook hoger dan tijdens de hittegolven in 2018. In week 30 van 2019 overleden 211 personen per 100.000 inwoners van 80 jaar en ouder. In 2006 lag dat aantal tijdens de weken van de hittegolven (week 27, 29 en 30) nog op 262.

In de leeftijdsgroepen 65 tot 80 jaar en 0 tot 65 jaar lag het relatieve aantal overledenen tijdens de hittegolf juist lager vergeleken met dezelfde periode in eerdere jaren en vergeleken met de hittegolf in 2006.

Extra sterfte vooral in Oost-Nederland
De landelijke hittegolf in 2019 duurde 6 dagen. Regionaal waren er duidelijke verschillen in temperatuur. Met name in Oost-Nederland lag de temperatuur hoger en duurde de hittegolf langer dan in de rest van Nederland.

Ook in de sterftecijfers van week 30 zijn verschillen per regio te zien. In Oost-Nederland was meer extra sterfte dan in de andere landsdelen van Nederland. In Noord-Nederland was de sterfte lager dan tijdens de hittegolf in 2018. In Zuid-Nederland, waar de weeksterfte in de zomer relatief wat hoger ligt dan in de andere landsdelen, was de extra sterfte ook beperkt.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.