Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

In termen van het verhaal moet je niet teveel verwachten van MUA 3. Het is een nieuwe versie van de strijd voor de Infinity Stones en dient eigenlijk voornamelijk als excuses om alle Marvel-personages samen te brengen voor de game. Het biedt hier en daar leuke dialoog en ontmoetingen op, maar het is zeker niet waarvoor je de game speelt.

Marvel Ultimate Alliance 3 Line-up

MUA 3 is een traditionele beat-em-up en daar speel je de game dan weer wel voor. In teams van vier, waartussen je vrij kunt wisselen, speel je met veel bekende Marvel-personages. Alle personages, afkomstig uit Spider-Man, Iron Man, Thor, Captain America en nog veel meer, hebben toegang tot een light attack, een heavy attack en een handvol speciale moves. Hiermee sla je een weg door grote groepen vijanden tot je uiteindelijk bij een boss fight eindigt. De combat is eenvoudig en bevredigend door de goede animaties. Op een gegeven moment kan het een beetje repetitief worden, maar door de grote schaal van speelbare personages (ook al voelen deze soms hetzelfde) en vooral de manier waarop personages te combineren zijn blijven de gevechten interessant.

Personages bieden elk hun eigen bonussen en worden sterker als je ze combineert binnen hun eigen 'groepen'. Zo heb je de team bonus 'Guardians of the Galaxy' wanneer je team bestaat uit vier personen uit deze groep. Of de New Avengers, wanneer je minstens vier personen kiest tussen Daredevil, Doctor Strange, Iron Fist, Luke Cage, Spider-Man en Wolverine. Women of Marvel, Martial Artists, The Crew, Avengers en nog meer. Niet alleen passen ze thematisch bij elkaar, de stat buffs die ze geven kunnen net genoeg zijn om gevechten makkelijker te maken en in jouw voordeel te beslechten. Daarnaast kun je de vaardigheden upgraden, dus er is wel een progressie-systeem om je een doel te geven en verschillende personages te gebruiken.

Marvel Ultimate Alliance 3 Gameplay

Ook kun je de speciale vaardigheden combineren voor extra damage, iets wat nodig is met de introductie van een 'stagger' meter. Deze vijanden kunnen veel meer klappen hebben, maar ontvangen veel meer schade wanneer ze zijn gestaggered. Zeker bij boss fights is dit een regelmatig terugkerend fenomeen, waarbij je ook de omgeving moet gebruiken. Eerlijk gezegd voelt dit een beetje langdradig soms, puur omdat het de enige mogelijkheden zijn om écht schade toe te brengen en je tussen die momenten vrij weinig kan doen.

Ben je klaar met de main story of wil je meer uitdaging, dan kun je Infinity Rifts proberen. Deze zijn uitdagend, lastig en soms vervelend, maar bieden meer beloningen en sommige personages kun je alleen hier vrijspelen. Het beloont de speler voor zijn moeite en is ook een manier om personages sneller te levelen, zeker degene die je niet veel gebruikt. Je hebt hier immers geen dialoog, cutscenes of andere dingen die afleiden van de gameplay.

Marvel Ultimate Alliance 3 Venom

Helaas voelt de game op sommige punten wel wat outdated, een game uit een vorige generatie als het ware. De levels zijn niet doorlopend, maar worden constant onderbroken door deuren die je moet openen om naar het volgende gebied te kunnen. De AI van je groepsgenoten is erg ondermaats en heb je vrij weinig aan en de camera, oh de camera. Vreemde hoeken, te ver ingezoomed of te ver uitgezoomed (of te snel afgewisseld), een hoek die de actie verbergt en soms zelf glitches waardoor deze onder de grond komt. Help, dit kan echt niet meer en is zeker in co-op een ellende van jewelste.

Gelukkig is de presentatie verder wel trouw aan Marvel met interessante designs en een uitgebreid rooster aan personages, vijanden en omgevingen. Het voelt daadwerkelijk aan als een Marvel-game die trouw is aan het materiaal, wat voor veel fans belangrijk is om te hebben. De gameplay kan soms een beetje eentonig worden, maar er zijn tools aanwezig om dit te verhelpen. De game wordt tegengehouden door sommige designkeuzes en de camera, maar voor wat het is kun je prima lol hebben met de game.