FNV en Jumbo staan morgen tegenover elkaar voor de rechtbank

Jumbo-distributiewerkers uit het hele land gaan naar maandag de rechtbank in Den Bosch om de zitting tussen de bonden en Jumbo bij te wonen. De vakbonden hebben Jumbo gedaagd omdat het bedrijf zich niet aan het stakingsrecht heeft gehouden. Daarnaast heeft de supermarktketen een eigen regeling voor arbeidsvoorwaarden doorgevoerd, terwijl er nog een cao geldt. De zitting begint om 09:30 uur.

De werknemers van de distributiecentra Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden staken morgen. Met bussen reizen zij naar de rechtbank in Den Bosch om collectief hun ongenoegen te tonen. "De eenzijdige regeling van Jumbo wordt ons opgedrongen. Bovendien is de centrale ondernemingsraad (COR) niet de aangewezen partij om over mijn arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. De COR is niet onpartijdig en heeft geen machtsmiddelen", vertelt Ben van Velzen, die als vrachtwagenchauffeur bij het distributiecentrum in Beilen werkt.

Jumbo speelt vuil spel
In 2017 was het Jumbo zelf die naar de rechter stapte om een stokje te steken voor de stakingsacties. De rechter wees de eis af; hij oordeelde in het kort geding dat de vakbonden zich voldoende hadden ingespannen aan de onderhandelingstafel en mochten overstappen naar actievoeren. Karim el Ouarroudi, allround medewerker bij het distributiecentrum Woerden: "Maar Jumbo legde de uitspraak van de rechter gewoon naast zich neer en heeft er heel bewust alles aan gedaan om onze acties te dwarsbomen." Ook de Inspectie van SZW concludeerde dat de stakingen bij Jumbo zijn gebroken.

FNV en Jumbo staan morgen tegenover elkaar voor de rechtbank (Foto: Rechtspraak.nl)
FNV en Jumbo staan morgen tegenover elkaar voor de rechtbank (Foto: Rechtspraak.nl)