FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 december 2018

Ajax grijpt naast groepswinst na voetbalgevecht tegen Bayern München

Ajax is er niet in geslaagd om Groep E te winnen. Daarvoor had het moeten winnen van Bayern München, maar het bloedstollende duel eindigde in 3-3.

Trainer Erik ten Hag kon weer beschikken over Hakim Ziyech en voor de smaakmaker was direct plaats in de basis, waar Lasse Schöne moest wijken. Ook David Neres mocht vanaf het startsignaal meedoen en Dusan Tadic startte als diepe spits, waarmee de Amsterdammers Bayern met snelheid en positiewisselingen trachtte te verrassen, zoals in oktober ook zo goed werkte in Duitsland.

Ditmaal liet de Duitse kampioen zich daar niet door foppen, al bleef Ajax gedurende het duel steeds gevaar creëren met de snelle mannen voorin. De openingsfase was echter voor de bezoekers, die in de persoon van Serge Gnabry drie kansen kregen in het eerste kwartier. Die waren allen niet aan hem besteed, maar Robert Lewandowski liet even later zien hoe het wel moet.

De Pool kreeg de bal aangespeeld na een afgeslagen corner en Matthijs de Ligt stapte net te laat om hem buitenspel te zetten. Zodoende kon de topscorer van de Champions League aanleggen vanaf de rand van de zestien en voor doelman André Onana was er ditmaal geen houden aan, nadat hij eerder met fraaie reddingen zorgde dat zijn ploeg in de race bleef. Dat lukte hem ook na een goed half uur spelen toen Lewandowski vlak voor zijn neus opdook.

Ajax claimde nog vergeefs een strafschop, maar kreeg na rust alsnog loon na werken. Eerst schoot Tadic na een uur spelen van dichtbij binnen na een heerlijke aanval over veel schijven en tien minuten voor het einde vuurde hij keihard raak vanaf de strafschopstip. Kasper Dolberg werd neergelegd en de Serviër benutte het buitenkansje dankbaar, waardoor Ajax virtueel groepswinnaar was.

De Johan Cruijff ArenA schudde op haar grondvesten, maar het laatste woord was aan Bayern. Lewandowski mocht vier minuten voor aanleggen vanaf de strafschopstip en na een bizarre aanloop rolde hij de bal in het hoekje. Daarmee waren de Duitsers weer virtueel eerste en de ingevallen Kingsley Coman maakte aan alle onzekerheid een einde door matig verdedigen af te straffen.

Ajax moest in de zeven minuten blessuretijd twee keer zien te scoren en slaagde nog bijna in die missie. Nicolas Tagliafico maakte zelfs nog de verdiende 3-3, maar verder kwam het niet. Met tien tegen tien (rode kaarten Maximilian Wöber en Thomas Müller) hielden de ploegen elkaar in de absolute slotfase in evenwicht. Zodoende resteert voor Ajax de tweede plaats en moet het bij de laatste zestien van de Champions League aantreden tegen een groepswinnaar.

Louis van Gaal geeft een acht voor de uitvoering. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Louis van Gaal geeft een acht voor de uitvoering. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

May blijft aan als premier, roept op tot samenwerking

De fractie van de conservatieve partij in het Britse Lagerhuis is begonnen aan de stemming over de positie van premier May.

De verwachting is dat May de stemming zal overleven, maar met een geheime stemming is niks zeker. May heeft wel beloofd de partij niet te zullen leiden richting de volgende verkiezingen maar op tijd plaats te maken voor een opvolger.

Volgens de laatste berichten heeft 80% van de stemgerechtigde parlementariërs al gestemd, waaronder premier May zelf. Mocht zij onverwacht toch verliezen dan breekt er een heel onzekere periode aan. Het kiezen van een nieuwe premier duurt minstens drie weken.

Later meer.

Update 22:50 uur: 
Premier May heeft gereageerd op de stoep bij 10 Downing Street, ze zei door te gaan als premier en morgen te vertrekken naar Brussel om daar 'aanvullende juridische en politieke garanties' te krijgen. Over de stemming zei ze: "Ik ben blij dat ik de steun van mijn collega's heb gekregen. En ik zal luisteren naar de collega's die tegen me hebben gestemd." Ze sloot af met een oproep aan alle politieke partijen om samen te werken en het land weer samen te brengen.

We sluiten daar mee ook dit liveblog af. Bedankt voor het volgen!

Update 22:33 uur: 
Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt,soms genoemd als opvolger van May, heeft May gefeliciteerd. "Haar uithoudingsvermogen, incasseringsvermogen en betrouwbaarheid hebben haar weer laten zegevieren, en haar de kans gegeven ons land een Brexit te bezorgen" 

Update 22:10 uur: 
De eerste reactie is binnen. Jacob Rees-Mogg, prominent brexiteer, spreekt van een 'verschrikkelijke uitkomst voor de premier'. Hij zegt te hebben gehoopt op een andere uitslag maar de uitkomst van de stemming wel te respecteren.

Update 22:05 uur: 
We hebben een uitslag 200 confidence tegen 117 no-confidence. May mag dus blijven. Blijf dit artikel volgen voor reacties.

Update 21:40 uur: 
We wachten op de uitslag, die wordt over 20 minuten verwacht. Maar denk niet dat het na vandaag over is met het gedoe. De harde brexiteers hebben nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid stemmen in het Lagerhuis, daar kunnen ze de deal waarschijnlijk blokkeren. Het gevaar van een no-deal is nog verre van geweken.

Update 21:16 uur: 
De huiskat van 10 Downing Street heeft ook een mening: 

Update 21:08 uur:
De stemming is inmiddels gesloten, het tellen is begonnen. 

Update 21:00 uur: 
 

Update 20:54 uur: 
 
De grootste condurrent van May, Boris Johnson, heeft zijn stem uitgebracht.

Update 20:42 uur:
De stemming is vertraagd, de uitslag komt een uur later. De nieuwe tijd is 22 uur Nederlandse tijd.

Nederland naar halve finale op EK handbal

Nederland heeft zich woensdag hersteld van de zware nederlaag tegen Noorwegen. De handbalsters wonnen met 27-21 van Duitsland. Door de winst speelt Oranje vrijdagavond in de halve finale tegen Frankrijk.

Dinsdag verloor Nederland haar eerste wedstrijd op dit EK. Noorwegen was met maar liefst met 29-16 te sterk. Het was de vraag of bondscoach Helle Thomson de speelsters 24 uur later weer voldoende opgepept had. Om de halve finale te bereiken was minimaal een gelijkspel nodig.

Bondscoach Helle Thomson (Pro Shots / Bildbyran)
Bondscoach Helle Thomson (Pro Shots / Bildbyran)

In de openingsfase gingen beide ploegen gelijk op. Gedurende de wedstrijd wist Nederland een voorsprong van enkele punten vast te houden. De afwerking aan Duitse zijde was matig. Ook in de tweede helft had Nederland het overwicht al speelde het zeker geen geweldige wedstrijd. Na zestig minuten spelen was de eindstand in Nancy 27-21.

Nederland heeft acht punten uit vijf wedstrijden en is daarmee groepswinnaar geworden. Tweede in de groep zijn de handbalsters uit Roemenië. In de andere groep won thuisland Frankrijk met 38-28 van Servië. Door dit resultaat gaan Rusland en Frankrijk naar de halve finale.

Hoofdronde groep 1
Uitslagen woensdag
Zweden Rusland 39-30
Servië - Frankrijk 28-38

Eindstand
1. Rusland 5 gespeeld 8 punten
2. Frankrijk 5 7
3. Zweden 5 5
4. Montenegro 5 4
5. Denemarken 5 4
6. Servië 5 2

Hoofdronde groep 2
Uitslagen woensdag
Hongarije - Roemenië 31-29
Nederland - Duitsland 27-21

Eindstand
1. Nederland 5 gespeeld 8 punten
2. Roemenië 5 6
3. Noorwegen 5 6
4. Duitsland 5 6
5. Hongarije 5 4
6. Spanje 5 2

Halve finales vrijdag
Rusland – Roemenië 17.30 uur
Frankrijk – Nederland 21.00 uur

Onderzoek naar Stint afgerond

Onderzoeksinstituut TNO deed de afgelopen weken op verzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoek naar de veiligheid van de Stint. Dit onderzoek is afgerond en aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aangeboden.

Op donderdag 13 december worden de uitkomsten van dit onderzoek openbaar en aan de media gepresenteerd. ILT en TNO zullen een toelichting geven. De minister geeft een reactie op het onderzoek. Donderdagochtend om half negen zal er een persconferentie gegeven worden waarin de resultaten bekendgemaakt zullen worden. 

Spectaculair begin WK clubs met comeback en penalty's

Het wereldkampioenschap voor clubs is in Abu Dhabi op spectaculaire wijze begonnen. Al-Ain, landskampioen van de Verenigde Arabische Emiraten, won na penalty's van Team Wellington, de Nieuw-Zeelandse winnaars van de Oceanische Champions League.

De enige wedstrijd in de achtste finales begon uitstekend voor de Nieuw-Zeelandse ploeg. Mario Barcia en Aaron Clapham hadden binnen een kwartier 0-2 op de borden staan, Mario Ilich tekende kort voor rust voor 0-3. Een goal van Al-Ain werd door videoscheidsrechter Danny Makkelie afgekeurd, maar Tsukasa Shiotani bracht de thuisploeg kort voor rust toch nog in de wedstrijd.

Tongo Doumbia tekende een paar minuten na de onderbreking voor 2-3 en vijf minuten voor tijd was het voormalig Groningen- en PSV-speler Marcus Berg die de gelijkmaker scoorde. In de verlenging werd niet gescoord en dus moesten strafschoppen uitkomst bieden. Berg miste, maar na twee Nieuw-Zeelandse missers won Al-Ain alsnog.

De ploeg speelt zaterdag tegen Espérance de Tunis, winnaar van de Afrikaanse Champions League. In de andere kwartfinale spelen het Japanse Kashima Antlers (Aziatische Champions League) en het Mexicaanse Guadalajara (Noord-Amerikaanse Champions League) tegen elkaar. De winnaars spelen dan tegen respectievelijk River Plate (Copa Libertadores) en Real Madrid (Europese Champions League).

Duitse invasie in Amsterdam

Een paar duizend Bayern-fans verzamelden zich vanmiddag in de binnenstad van Amsterdam, in afwachting van de Champions League-wedstrijd tegen Ajax. Gezamenlijk trekken zij richting het Centraal Station, zo meldt AT5. 

Ondanks de aanwezigheid van meerdere politiebusjes bleef het rustig. Uiteraard ontbrak het niet aan het nodige gezang en fakkels. Volgens getuigen is de sfeer gemoedelijk.

Rond zes uur vanavond liepen de Bayernfans, onder begeleiding van de politie, richting het Centraal Station, om door te reizen naar de Johan Cruijff Arena. Om negen uur vanavond wordt daar de wedstrijd gespeeld.

Opgelucht Ajax Onder-19 overwintert ondanks nederlaag in Youth League

Ajax Onder-19 heeft het goede voorbeeld gegeven en zich dinsdagmiddag op doelsaldo weten te verzekeren van groepswinst in de UEFA Youth League.

De ploeg van trainer John Heitinga leed in eigen huis wel een 1-2 nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Bayern München, maar de prestaties in de eerdere wedstrijden waren voor de Amsterdammers uiteindelijk genoeg om door te bekeren. Benfica, dat zelf met 3-0 van AEK Athene won en net als Ajax en Bayern op elf punten eindigt, gaat als nummer twee van de groep de play-offs in.

Een goede aanval van Ajax leverde via een uiteindelijk geblokt schot van Jurgen Ekkelenkamp nog de eerste mogelijkheid van de wedstrijd op, maar de thuisploeg werd daarna steeds verder teruggedrongen door Bayern. Na een periode van aanhoudende Duitse druk kon Meritan Shabani, die onlangs zijn debuut maakte in de hoofdmacht van der Rekordmeister , op aangeven van Joshua Zirkzee binnen schieten.

De voormalige aanvaller van Feyenoord was vlak daarop zelf ook gevaarlijk, maar Issam El Maach voorkwam een verdere achterstand voor zijn ploeg. Ondanks het betere spel van de tegenstander en een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van El Maach wist de ploeg van trainer John Heitinga de schade tot de rust beperkt te houden tot de 0-1, in de hoop in de tweede helft beter voor de dag te komen. Ajax slaagde er na rust echter opnieuw niet in om een vuist te maken en kreeg een dikke twintig minuten voor tijd via Zirkzee ook de 0-2 om de oren.

Heitinga greep vervolgens in met een driedubbele wissel door Sontje Hansen, Liam van Gelderen en Anass Salah-Eddine in de ploeg te brengen. Met dat drietal in de ploeg maakte Brian Brobbey tegen de verhoudingen in tien minuten voor tijd de 1-2 en kwam de overwintering voor de Amsterdamse talenten, die zouden zijn uitgeschakeld als Bayern er minimaal vier maakte en ook nog eens met drie goals verschil zou winnen, uiteindelijk niet meer in gevaar.

Veelbesproken Sterling speler van de maand in Engeland

Raheem Sterling is verkozen tot speler van de maand november in de Premier League. De aanvaller maakt een hectische tijd door.

Manchester City won in november al zijn competitieduels, drie in totaal. Tegen Southampton (6-1), Manchester United (3-1) en West Ham United (0-4) was Sterling drie keer trefzeker en driemaal liet hij een teamgenoot scoren. Zijn seizoenstotaal staat inmiddels op acht goals en zeven assists in dertien Premier League-wedstrijden.

Raheem Sterling (Pro Shots / Action Images)
Raheem Sterling (Pro Shots / Action Images)

Afgelopen weekend verloor City voor het eerst dit seizoen een competitieduel. Na de 2-0 nederlaag bij Chelsea ging het vooral over de Chelsea-fans die racistische leuzen naar Sterling zouden hebben geroepen. Op videobeelden is te zien hoe de Engelsman lijkt te worden uitgemaakt voor 'black cunt'. De aangehouden fans claimen echter dat ze 'Manc cunt' riepen.

Chelsea pakte het incident serieus aan en terwijl het onderzoek nog bezig is, heeft de club vier supporters alvast een stadionverbod gegeven voor nog onbepaalde tijd. Sterling sprak zich via Instagram over de kwestie uit. Volgens hem is racisme ook een probleem vanwege de manier waarop donkere spelers worden beschreven in de Britse tabloids.

Raheem Sterling is bij Manchester City aan zijn vierde seizoen bezig. De 24-jarige international verlengde in november zijn contract in het Etihad Stadium tot medio 2023.

Celstraf geëist tegen Polen om diefstal 7 elektrische fietsen

Tussen de 2000 en 3000 euro. Zoveel kost een nieuwe, elektrische fiets. Een stel Polen zag er wel handel in. Afgelopen oktober stalen ze in Voorschoten, Leiden en Leiderdorp zeven mooie exemplaren. Waar ze niet op hadden gerekend, was dat de politie hen in de gaten hield. Vandaag eiste het OM straffen tot vijf maanden cel tegen hen.

Het was duidelijk dat de mannen precies wisten waar ze mee bezig waren. De 27-jarige en 20-jarige gingen telkens vanuit Rotterdam met de auto op pad om in de Leidse regio hun slag te slaan. Drie elektrische fietsen stalen ze bij een supermarkt in Voorschoten, twee bij een bouwmarkt in Leiden en ook twee in Leiderdorp.

'Koud zetten'
Keer op keer parkeerden ze de auto, stalen de fietsen en zetten die ergens ‘koud’ om ze later op te kunnen halen. Vervolgens reden ze door naar de volgende ‘klus’. Heel professioneel. Maar de politie was nog professioneler. Die had hen al in het snotje: hun auto was voorzien van een baken en twee ‘koudgezette’ fietsen werden voorzien van een ‘tracker’.

De gestolen waar brachten zij naar een parkeerterrein bij een Leids volkstuincomplex. Toen de politie hen en nog een 29-jarige Pool daar aanhield, hadden ze er zeven elektrische fietsen voorhanden.

Georganiseerd
De officier van justitie benadrukte vandaag dat het niet ging om ‘een simpele diefstal’. “We hebben het hier over het op georganiseerde wijze stelen en witwassen van dure fietsen. Fietsen waarvoor mensen hard hebben gespaard en soms ook afhankelijk van zijn. Zoals een 80-jarig slachtoffer die eigenlijk niet zonder zijn elektrische fiets kon.”

Zij eiste tegen de 27-jarige en 20-jarige mannen respectievelijk 5 en 4 maanden cel en tegen de 29-jarige 2 maanden voor het witwassen van de fietsen.

Vrouwen FC Twente blijven in spoor PSV

De voetbalsters van FC Twente hebben in de Eredivisie een belangrijke thuiszege geboekt. De nummer twee klopte de verrassende nummer vijf VV Alkmaar met 4-2.

Joëlle Smits bracht Twente op voorsprong, waarna Lynn Wims en Ashleigh Weerden de voorsprong vergrootten. Dankzij twee snelle goals van Simone Kets kwam Alkmaar nog in de buurt, maar tiener Smits tekende voor haar vijftiende goal in dertien wedstrijden en bracht de eindstand op 4-2.

Dankzij onder meer twee goals van Babiche Roof won PEC Zwolle met 3-1 van Excelsior Barendrecht, terwijl ADO Den Haag vooral dankzij een dominante tweede helft geen moeite kende met Achilles'29: 6-0. Ajax kwam 70 minuten lang niet tot scoren tegen sc Heerenveen, maar met drie goals in een kwartier tijd won de ploeg thuis alsnog met 3-0.

PSV kwam niet in actie, maar speelt vrijdag wel en staat nu 31 punten uit twaalf duels. FC Twente heeft er 27 uit dertien wedstrijden, ADO Den Haag en Ajax staan op 22 punten uit twaalf en dertien duels.

Politie vraagt alertheid op diefstal uit rijdende vrachtwagens

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de politie ontvangen signalen over criminelen die proberen rijdende vrachtauto's open te breken en de lading te stelen. Deze en vorige week waren er meerdere incidenten bij vrachtauto's die vertrokken vanuit Tilburg. De politie heeft inmiddels drie aangiften van diefstal opgenomen. De politie en TLN vragen vervoerders waakzaam te zijn en medewerkers te informeren over deze vorm van ladingdiefstal.

Politie en Transport en Logistiek Nederland (TLN) vragen transportbedrijven hun chauffeurs te instrueren om alert te zijn op personenauto’s die voor de vrachtauto gaan rijden, zodat de vrachtauto gedwongen wordt om snelheid te verminderen. En de chauffeurs te vragen in zo’n geval het kenteken van de personenauto te noteren. Het is van belang om te zorgen dat de vrachtauto blijft rijden, zo nodig van rijstrook te wisselen en direct 112 te bellen. Ook bij laad- en losplaatsen van waardevolle goederen is extra alertheid op verdachte personen of auto’s op zijn plaats. De Landelijke Eenheid verricht onderzoek naar aanleiding van de meldingen. De politie vraagt chauffeurs die mogelijk getuige zijn geweest van dergelijke diefstallen of andere informatie hebben zich bij de politie te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Methode
Rijdende berovingen vinden over het algemeen op de volgende manier plaats. Terwijl een auto voor de vrachtwagen rijdt en deze dwingt snelheid te minderen rijden twee auto’s naast elkaar om het achteropkomend verkeer op afstand te houden. Een vierde auto gaat achter de vrachtauto rijden. Een van de inzittenden klimt uit het dakraam, kruipt op de motorkap en breekt met een slijptol het slot van de vrachtauto open en laadt de goederen uit de vrachtauto en in de eigen auto. Die zit vaak vast met een tuigje, zodat hij niet kan vallen. Dit gebeurt meestal op onverlichte delen van de snelweg. Door die twee auto’s die de rest van het verkeer ophouden, hebben medeweggebruikers vaak niets in de gaten.

Gevangenisstraf
In juli 2017 hield de politie vijf Roemenen aan op een vakantiepark op de Veluwe voor betrokkenheid bij de diefstal van een lading smartphones uit een rijdende vrachtwagen op de A73. In maart van dit jaar werden de mannen veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor heling van de telefoons. In augustus 2017 is een Roemeen aangehouden op de A15 bij Nijmegen na een mislukte poging tot diefstal uit een rijdende vrachtwagen. Hij is later tot één jaar celstraf veroordeeld. Daarna is het in Nederland stil geweest met dergelijke stuntdiefstallen. In andere landen zijn wel diefstallen uit rijdende vrachtauto's gemeld. Bijvoorbeeld in oktober dit jaar werden in Groot Brittannië vijf gevallen gemeld.

NHL: Ovechkin en Bäckström leggen Red Wings over de knie

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben thuis in de NHL met 6-2 gewonnen van de Detroit Red Wings. Alex Ovechkin droeg zijn steentje bij met de 21e hattrick in zijn indrukwekkende carrière, zijn eerste van het seizoen.

Brett Connolly en Travis Boyd brachten de Capitals op 2-0, waarna Ovechkin met twee goals de voorsprong verdubbelde, gevolgd door de 5-0 van TJ Oshie halverwege de wedstrijd. Dankzij Dylan Larkin deden de Red Wings in de derde periode eindelijk wat terug, maar Ovechkin completeerde zijn hattrck acht minuten later.

Nicklas Bäckström scoorde niet, maar de Zweed gaf een assist in alle goals van Ovechkin en in die van Oshie. Gustav Nyquist bracht de eindstand ruim drie minuten voor het einde op de borden.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Arizona Coyotes 4-3
Buffalo Sabres - Los Angeles Kings 4-3 OT
Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs 1-4
Columbus Blue Jackets - Vancouver Canucks 2-3
Washington Capitals - Detroit Red Wings 6-2
Minnesota Wild - Montreal Canadiens 7-1
Nashville Predators - Ottawa Senators 3-1
St. Louis Blues - Florida Panthers 4-3
Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks 6-3
Colorado Avalanche - Edmonton Oilers 4-6

De beste goals van de week (Bron: YouTube)

Agenten schieten bij aanhouding 60-jarige man

Woensdagmiddag 12 december hielden agenten in het centrum van Hengelo een 60-jarige Hengeloër aan. Aanleiding was een serieuze melding dat de man gewapend was. Bij de aanhouding werden meerdere waarschuwingsschoten en een gericht schot gelost. De verdachte raakte niet gewond en kon door agenten worden overmeesterd. Op dit moment wordt het incident onderzocht.

De melding van de gewapende man kwam omstreeks 13.30 uur binnen bij de politie. Op het moment dat agenten het bureau uitliepen, liep de man daar ook. Hij werd gesommeerd om zich over te geven, maar hij reageerde hier niet op. Uiteindelijk hebben de agenten een aantal waarschuwingsschoten en een gericht schot gelost. De man werd niet geraakt en kon daarna worden aangehouden. Hij bleek een vuurwapen gelijkend wapen bij zich te hebben. De man is ingesloten voor onderzoek. Daarbij wordt hij ook beoordeeld door een GGD-arts.

Op dit moment wordt technisch onderzoek gedaan op de locatie van het incident. Het schieten door de agenten wordt onderzocht door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten.

NBA: Simpele zeges Spurs en Raptors

De basketballers van de San Antonio Spurs hebben thuis een simpele zege geboekt in de NBA. De dit seizoen kansloze Phoenix Suns werden met 111-86 aan de kant geschoven, waarbij Bryn Forbes goed was voor 24 punten en 11 rebounds.

Ook de Toronto Raptors hadden het niet moeilijk. Op bezoek bij de Los Angeles Clippers sloeg de ploeg in het eerste kwart een gat, waarna de Clippers even in de buurt kwamen. In de tweede helft was het gedaan met de thuisploeg en de Raptors - zonder de geblesseerde Kawhi Leonard - liepen uit naar 99-123, met 25 punten en 9 rebounds voor Serge Ibaka.

De enige andere wedstrijd van de avond leverde winst op voor de Houston Rockets. Dankzij 29 punten van James Harden en in totaal zeven spelers in de dubbele cijfers wonnen de Rockets thuis met 111-104 van de Portland Trail Blazers.

Uitslagen NBA dinsdag
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 111-104
San Antonio Spurs - Phoenix Suns 111-86
Los Angeles Clippers - Toronto Raptors 99-123

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Verlengingen omstreden pesticiden zonder veiligheidstoets onder vuur

Ondanks een resolutie van het Europees Parlement, probeert de Europese Commissie deze week wederom een groot aantal pesticiden te verlengen, zonder dat de procedureel vastgelegde wetenschappelijke veiligheidstoets heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn twee bestrijdingsmiddelen die eerder zijn aangemerkt als hormoon verstorend en giftig voor de voortplanting. Deze bestrijdingsmiddelen zouden normaal gesproken bij een veiligheidstoets niet worden verlengd. De verlengingen gebeuren echter zonder de voorgeschreven veiligheidstoets door capaciteitsgebrek van de Europese beoordelingsinstanties zoals EFSA.

Het Europees Parlement had naar aanleiding van de publicatie van foodwatch over de klakkeloze verlengingen een resolutie aangenomen waarin ze de Europese Commissie opriep om te stoppen met het ongezien verlengen van een omstreden groep bestrijdingsmiddelen, en om onmiddellijk een verbod in te stellen op bestrijdingsmiddelen die niet aan de veiligheidscriteria voldoen. Ook een meerderheid van Tweede Kamer is tegen deze verlengingen en riep daarom vandaag minister Schouten op zich hiertegen te verzetten.

Foodwatch: “Consumenten worden door het grote gebrek aan beoordelingscapaciteit in de EU blootgesteld aan stoffen die hormoonverstorend kunnen zijn en de vruchtbaarheid kunnen aantasten, omdat de EU het economisch belang van de pesticidefabrikant beter beschermt dan de volksgezondheid. De Europese Commissie en de lidstaten moeten onmiddellijk ophouden met deze ongezonde praktijk. Ze lappen zo de eigen wetgeving én het voorzorgbeginsel aan hun laars, en dat is onverteerbaar. Deze risicovolle pesticiden moeten zo snel mogelijk verboden worden.”

Hormoonverstorend en toxisch voor de voortplanting
Op de bijeenkomst van Europese Commissie en experts van de lidstaten op 12 en 13 december staat de procedurele verlenging van maar liefst 42 pesticiden geagendeerd. De verlenging gebeurt zonder enig onderzoek of inhoudelijke onderbouwing omdat de Europese beoordelingsinstanties, waaronder EFSA, onderbezet zijn. Twee pesticiden die verlengd zullen worden voldoen zelfs niet aan de wettelijke veiligheidscriteria die in Europees verband voor bestrijdingsmiddelen gelden. Het gaat om Epoxiconazool, dat sinds 2009 is toegelaten op de Europese markt, en volgens eigen informatie van de Europese Commissie giftig is voor de voortplanting en hormoonverstorend kan werken. Deze schadelijke eigenschappen zijn zodanig dat een volledige wetenschappelijke herbeoordeling naar alle waarschijnlijkheid tot een verbod zou leiden.

Ook van thiacloprid, dat sinds 2005 is toegelaten, is reeds wettelijk vastgelegd dat het hormoonverstorende eigenschappen bevat. Als het herbeoordelingssysteem naar behoren zou functioneren zou deze stof dus allang niet meer gebruikt mogen worden. Dankzij procedurele verlengingen is het echter nog steeds op de markt, deze week wordt de toelating van dit omstreden pesticiden naar verwachting voor een vierde keer verlengd. , Vier andere stoffen die verlengd zullen worden brengen extra grote risico’s voor het milieu met zich mee.

Schoffering parlement en consument
Het Europees Parlement heeft in een resolutie (punten 39 en 40) uitgesproken deze automatische verlengingen onaanvaardbaar te vinden, en een onmiddellijk verbod gevraagd op de groep omstreden pesticiden die zo schadelijk zijn dat ze niet voldoen aan de wettelijke veiligheidscriteria. Expliciet verwezen ze hierbij naar thiacloprid. De Europese Commissie legt in schriftelijke antwoorden op eerdere vragen van het Europees Parlement de verantwoordelijkheid volledig bij de lidstaten neer, en zegt dat ze geen andere keuze heeft dan de goedkeuringen te verlengen in geval de veiligheidstoets niet heeft plaatsgevonden.

Foodwatch wijst erop dat bij een groot deel van de stoffen al reeds in 2015 de risico’s voor mens en milieu wettelijk zijn vastgesteld, en de wetgeving de mogelijkheid biedt om reeds verleende goedkeuring in te trekken wanneer de risico’s voor mens, dier en milieu onaanvaardbaar worden geacht. De sterk verouderde toelating van deze risicovolle pesticiden kan en moet dus gewoon ingetrokken worden.

Ook Nederlands parlement wil verzet
Vanmiddag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen de verlengingen die morgen op de agenda in Brussel staan. Het parlement wil dat Nederland zich daartegen verzet. Een motie van de PvdD die daartoe opriep werd gesteund door GroenLinks, SP, PvdA, D66, Denk, 50Plus, FvD en de PVV. Minister Schouten (LNV) toonde zich in het debat dat aan de motie voorafging, juist een voorstander van de verlengingen.

Onderzoek foodwatch: omstreden pesticiden jarenlang verlengd
Bestrijdingsmiddelen die in de EU gebruikt mogen worden, moeten voor toelating beoordeeld worden op schadelijkheid. Volgens de wet moet elke stof vervolgens na de eerste tien jaar opnieuw beoordeeld worden om te kijken of volgens nieuwe wetenschappelijke inzichten de risico's van het bestrijdingsmiddel voor mens, dier en milieu nog acceptabel zijn. Regelmatig leidt dit tot een verbod. Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat deze herbeoordeling bij ruim tweehonderd pesticiden veel te laat komt. De oude goedkeuring wordt dan procedureel automatisch verlengd, tot wel vier keer achter elkaar, zonder de voorgeschreven veiligheidstoets. Er zijn meerdere bestrijdingsmiddelen al sinds 2002 toegelaten zonder herbeoordeling.

Ook bestrijdingsmiddelen die ervan verdacht worden dat ze hormoonhuishouding kunnen verstoren of toxisch zijn voor de voortplanting, worden zonder de verplichte herbeoordeling klakkeloos verlengd, ook al mogen stoffen met deze schadelijke effecten niet worden toegelaten volgens de wet. Zo zijn quizalofop-P-tefuryl en flumioxazine, beide toxisch voor de voortplanting, net zoals de hormoonverstoorders chlorotoluron, dimoxystrobin, en thiacloprid procedureel verlengd, terwijl hun schadelijke eigenschappen al in 2015 wettelijk vastgelegd zijn en een herbeoordeling dus logischerwijs tot een verbod zou leiden. Een groot deel van de verlengde pesticiden staat bovendien al sinds 2015 op deze lijst van stoffen die zo risicovol voor mens en/of milieu zijn, dat ze snel vervangen moeten worden door minder schadelijke alternatieven.

Jos B. blijft in voorlopige hechtenis

In de zaak Nicky Verstappen heeft de rechtbank Limburg in Maastricht tijdens de eerste pro-formazitting besloten dat verdachte Jos B. in voorlopige hechtenis blijft. Dat betekent dat de rechtbank het verzoek van de raadsman om opheffing daarvan heeft afgewezen.

Voldoende ernstige bezwaren
De advocaat heeft aangevoerd dat op basis van het dossier niet is vast te stellen dat er een misdrijf is gepleegd, noch dat zijn cliënt daarbij betrokken zou zijn geweest. Volgens de rechtbank zijn er tegen verdachte echter wel ernstige bezwaren voor betrokkenheid bij een levensdelict (doodslag), een zedendelict en vrijheidsberoving.

Niet inhoudelijk
Tijdens een pro-formazitting wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. Er wordt gesproken over de stand van zaken van het onderzoek, eventuele onderzoekwensen van verdediging en Openbaar Ministerie en de voorlopige hechtenis.

Ernstige bezwaren
Verschillende deskundigen hebben op basis van onderzoek aan het lichaam van Nicky Verstappen letsel gezien dat wijst op seksueel misbruik. Dit misbruik zou kort voor het overlijden hebben plaatsgevonden, aldus deskundigen. Zowel op verschillende plekken op de onderbroek als op de pyjamabroek van Nicky zijn DNA-sporen aangetroffen. Ook vandaag heeft de verdachte geen verklaring over het aantreffen van die sporen afgelegd. Op grond van die feiten en omstandigheden vindt de rechtbank dat er bij de huidige stand van zaken ernstige bezwaren zijn voor de verdenkingen van seksueel misbruik.

Seksueel misbruik
Het gegeven dat het seksueel misbruik kennelijk kort voor overlijden heeft plaatsgevonden in combinatie met DNA-sporen van verdachte maakt dat er eveneens ernstige bezwaren zijn voor doodslag. Daarbij betrekt de rechtbank ook dat hij ongeveer 3,5 uur na de vondst van het lichaam van Nicky Verstappen vlakbij die plaats aanwezig was en daar is aangesproken door een lid van de marechaussee. Hoewel sectie geen duidelijke doodsoorzaak heeft opgeleverd, gaat geen enkele deskundige uit van een natuurlijke dood. Het belemmeren van de ademhaling wordt als mogelijke doodsoorzaak genoemd.

Vrijheidsberoving
Vanwege ernstige bezwaren voor een zedendelict neemt de rechtbank deze ook aan voor de vrijheidsberoving op 10 en/of 11 augustus 1998.

Kinderporno
De rechtbank heeft tot slot ook ernstige bezwaren aangenomen voor de aanwezigheid van kinderporno op de computer van verdachte. De verdachte heeft hier vandaag ter zitting een bekennende verklaring over afgelegd.

De volgende zitting in deze zaak wordt gehouden op vrijdag 8 maart 2019 om 10.00 uur in Maastricht. Ook bij die zitting zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden. De verdachte zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Omdat er een wachttijd is en het onderzoek 6 weken duurt, wordt het rapport niet eerder dan eind mei 2019 verwacht.

Verspreider anti-homo-flyer: 'ik ben niet strafbaar'

Drie mannen, die in 2016 anti-homo-flyers zouden hebben verspreid in Amsterdam-West en Nieuw-West, moeten zich vandaag verantwoorden voor de rechter, zo meldt AT5.

Het OM vervolgt de mannen voor groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van discriminerende uitingen.

Op het pamflet stond een oproep voor gelovigen om in actie te komen tegen homoseksualiteit. 'Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden!', stond met grote letters op het pamflet geschreven. Dankzij camerabeelden kwam de politie de verspreiders op het spoor.

Het gaat om een 41-jarige man uit Rotterdam en twee mannen van 31 jaar uit Den Haag. Naar eigen zeggen was het hun bedoeling om met de flyer een 'discussie aan te slingeren'. De mannen worden nu pas vervolgd, omdat het OM eerst moest onderzoeken of de mannen een strafbaar feit hadden gepleegd.

De 41-jarige Erdal A. die in 2016 anti-homo-flyers verspreidde vindt dat hij zijn doel heeft bereikt met de pamfletten. "Ik vind dat ik het goed heb gedaan. Ik wilde aandacht en dat is gelukt." Op de vraag van de rechter of hij het nog een keer zou doen, antwoordt A.: "Ik vind niet dat ik strafbaar ben".

De andere verdachte, Selahattin Y., zegt dat hij niet dacht dat hij met de flyer homo's discrimineerde. "Ik kan mij nu wel voorstellen wat een homo denkt als hij deze tekst leest. Dat snap ik achteraf, maar van te voren had ik dat niet verwacht", aldus Y..

De verdachten besloten de flyers te verspreiden nadat ze op Facebook lazen over de familie Barbu, een zaak in Engeland waarbij een Roemeense vader de identiteit van een homo-echtpaar openbaarde, nadat zij zijn kinderen wilden adopteren.

"Ik werd erdoor geraakt", vertelt Y. "Maar waarom de flyer in Nederland verspreiden als die zaak speelde in Engeland?", wil de rechter vervolgens weten. "Het gezin Barbu is een voorbeeld van wat er zich ook in Nederland afspeelt. En daarom wilde ik mijn kant van het verhaal laten horen", aldus Y.

Hij zegt geen mensen te willen beledigen. "Ik wilde dat religieuze mensen wakker werden en in actie kwamen en nadachten over de vraag: ''Is het nou gerechtvaardigd om een kind bij een gezin te plaatsen, die niet dezelfde normen en waarden heeft?'"

'Waarom is de anti-homo-flyer dan verspreid in Amsterdam?', vraagt de rechter zich af. "Omdat het de hoofdstad is", aldus Y. Waarom specifiek Nieuw-West? "Geen idee. Gewoon de navigatie volgen en daar stonden veel flats."

Update 17:00
Vandaag heeft de officier van justitie tegen de drie verdachten taakstraffen van 40 uur geëist wegens groepsbelediging, het aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van dat gedachtengoed. 

De officier in haar requisitoir: “Hetgeen het meest raakt is dat homoseksuele mannen in verband worden gebracht met misbruik van kinderen op grote schaal. Ze worden weggezet als een groep die geen kinderen zou mogen en kunnen opvoeden omdat ze kinderen zouden misbruiken. (-) Door dergelijke stellingen te verspreiden en de stellingen als zijnde waar te presenteren wordt niet alleen de integriteit van de groep aangetast, het maakt de groep ook kwetsbaar. Ze kunnen dan worden beoordeeld en worden uitgesloten van deelname aan onze samenleving op grond van onwaarheden. En dat mag in een democratische rechtsstaat nooit gebeuren.”

Ongedocumenteeerde in Amsterdam krijgt leefgeld en casemanager

Wie straks in een van de opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam zit, krijgt leefgeld en een casemanager.  De stad bereikte twee weken geleden een akkoord met het Rijk over de financiering van een pilot voor de opvang van in totaal 500 ongedocumenteerden. Wethouder Groot Wassink mocht zelf 'vorm geven' aan de opvang, hij heeft vanmiddag laten weten hoe hij dat wil gaan doen, zo meldt AT5.

Er vindt bij iedere ongedocumenteerde die een opvanglocatie in wil een 'uitgebreide intake' plaats. De casemanager zorgt er vervolgens voor dat iedereen actief werkt aan 'het vormgeven van hun eigen toekomst, in of buiten Nederland'. Ook krijgen mensen die akkoord gaan met vertrek 'versterkte ondersteuning'.

De gemeente gaat bij de opvang uit van 'zelfbeheer'. 'Hiervoor wordt woonbegeleiding ingezet en wordt de ongedocumenteerde met leefgeld ondersteund. Er wordt nog gezocht naar nieuwe locaties die elk plek voor 50 tot 80 personen moeten bieden. De gemeente verwacht begin 2019 meer informatie hierover te hebben.

Jaren cel geëist voor brute overval Bladel

De dag dat ze op laffe wijze werd overvallen in haar slaap in haar woning, zal voor altijd in het geheugen van het slachtoffer staan. Deze 7 september 2017 drongen twee mannen de slaapkamer binnen van het dan 78-jarige slachtoffer in Bladel. Eén scheen met een zaklamp in haar gezicht om vervolgens onophoudelijk in haar gezicht te stompen. De andere doorzocht haar kamer. Zij verzette zich hevig en de overvallers vertrokken vervolgens zonder iets mee te nemen.

Voor deze brute overval eist het Openbaar Ministerie Oost-Brabant voor de rechtbank in Den Bosch forse gevangenisstraffen. De 25-jarige man uit Breda wordt verdacht van de daadwerkelijke overval en mag zes jaar de cel in als het aan het OM ligt. De 33-jarige verdachte uit Breda wordt medeplichtigheid aan de gewelddadige overval ten laste gelegd. Tegen hem werd vier jaar geëist. De informatie over dat er geld te halen zou zijn bij het slachtoffer, werd volgens het OM door de 23-jarige verdachte uit Eindhoven doorgespeeld. Hij werkte bij de bank waar het slachtoffer eerder een groot geldbedrag had opgenomen. Tegen hem eist het OM drie jaar gevangenisstraf.

Direct na de overval werd er een onderzoek gestart. Aanvankelijk tastte de politie in het duister over het motief en de identiteit van de daders. Toen bleek dat het slachtoffer in de zomer van 2017 een groot geldbedrag bij haar bank bestelde en had opgehaald, ging het balletje rollen. Hier was sprake van een overval door een deel van de groepering die in de pers bestempeld is als de ”Rabo-bende”. Een groep criminelen die mensen overviel, die kort daarvoor een groot geldbedrag hadden besteld en opgehaald bij hun bank. Informatie over die geldbestellingen werd hen doorgespeeld door medewerkers van die bank die in het complot zaten. De 23-jarige verdachte uit Eindhoven wordt door het OM gezien als een van die zogenoemde bankmollen. Hij was een van de bankmedewerkers die de gegevens van het slachtoffer uit Bladel raadpleegde, kort nadat zij een geldbestelling deed bij haar bank.

De 33-jarige verdachte uit Breda is samen met de 25-jarige verdachte al op 8 en 19 juli in Bladel, blijkt uit telefoongegevens. “Voorverkenningen” noemde de officier van justitie dit. “En vermoedelijk wilden de mannen de vrouw al overvallen net na de het opnemen van het geld, maar dat is om een of andere reden mislukt,” aldus de officier ter zitting.

De 25-jarige verdachte wordt gezien als de man die de overval daadwerkelijk heeft gepleegd. Hij is te linken aan de voorverkenningen maar zeker ook aan de overval zelf. Zijn DNA werd aangetroffen op tie-wraps die de overvallers hadden achtergelaten op de plaats delict.

Dat het in deze zaak om een laffe daad gaat staat buiten kijf. Een overval die diepe sporen heeft nagelaten bij het slachtoffer en haar naasten. Geen van de verdachten heeft op welk moment dan ook, blijk gegeven van enig inzicht of berouw. Zij hebben enkel en alleen uit winstbejag gehandeld om er zelf beter van te worden. Of, zoals 23-jarige verdachte het verwoordde: “Ik wil zoveel geld, dat ik geen seconde meer aan geld hoef te denken.”

“Het excessieve geweld, de organisatie en voorbereiding van de overval, het winstoogmerk en de proceshouding van verdachten, brengen met zich dat het naar mening van het OM in wezen niet uitmaakt dat het hier om een poging gaat. Het is hooguit aan het hevige verzet door het slachtoffer en de angst voor ontdekking te danken dat het niet erger afliep en de daders geen buit maakten”, besluit de officier haar betoog.

De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

WK hockey: Franse opmars gestuit, Engeland stunt

Voor de mannen van bondscoach Jeroen Delmee zit het WK hockey erop. Frankrijk dolf woensdag in de kwartfinales van het WK het onderspit tegen titelverdediger Australië. Het werd 3-0. Eerder op de dag zorgde Engeland voor een verrassing door olympisch kampioen en de nummer drie van vier jaar geleden, Argentinië, met 3-2 te verslaan.

Argentinië - Engeland (2-3)
Het eerste duel in de kwartfinales was een herhaling van de strijd om het brons vier jaar geleden in Den Haag. Toen stapte Engeland met lege handen van het veld. Dit keer was Argentinië de verliezer.

Nadat twee Engelse strafcorners niets hadden opgeleverd, kwamen de Argentijnen op voorsprong. Na een succesvolle referral mocht Gonzalo Peillat aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De voormalige HGC’er zag zijn inzet in eerste instantie gestopt door George Pinner, maar de doelman tikte de bal alsnog met zijn arm in het doel.

Engeland kwam voor rust op gelijke hoogte. Vlak nadat doelman Juan Vivaldi een Engelse treffer nog maar net kon voorkomen door zijn hand tegen de bal te krijgen, kon Barry Middleton vrij uithalen: 1-1. Hiermee profiteerde Engeland van een overtalsituatie omdat Lucas Rossi met groen aan de kant zat.

Argentinië wist tot twee keer toe een overtal niet goed te benutten. Na groen voor Ian Sloan moest Engeland vijf minuten verder met tien man na geel voor Will Calnan, die de bal expres met de voet had beroerd.

Het was Calnan die Engeland vlak voor het einde van het derde kwart op voorsprong zette. Pedro Ibarra probeerde een scoop van Middleton aan te nemen, maar in plaats daarvan tikte de Argentijn de bal precies in de stick van Calnan die dit buitenkansje benutte: 1-2.

Drie minuten later leek Argentinië een strafbal te mogen nemen. De strafcorner van Peillat kwam volgens de scheidsrechter op het lichaam van Middleton. Omdat de leidsman twijfelde vroeg hij zelf een referral aan. Uit de beelden bleek dat de bal tegen de hand van Middleton was gekomen. Dus geen strafbal. Maar omdat de bal gevaarlijk omhoog ging, kreeg Argentinië een strafcorner toegewezen, die werd benut door Peillat.

Lang duurde de euforie bij de Argentijnen niet. Een minuut na de 2-2 strafte Harry Martin gepruts in defensie af: 2-3. Liam Ansell was vervolgens nog dichtbij de vierde Engelse treffer. Zijn schot belandde echter buiten bereik van Vivaldi op de paal.

Met nog iets meer dan vier minuten haalde bondscoach German Orozco doelman Vivaldi naar de kant voor een extra veldspeler. Een slotoffensief kwam er niet. De Argentijnen schoten zichzelf in de voet door in de slotfase tegen twee gele kaarten aan te lopen.

Australië - Frankrijk (3-0)
Australië ging prima van start. De Fransen mochten van geluk spreken dat de stand na het eerste kwart nog maar 1-0 in het voordeel van de Australiërs was. Jeremy Hayward verzilverde al na vier minuten de eerste strafcorner. Flynn Ogilvie en Jake Whetton waren ook dichtbij een doelpunt, maar beide keren stond de paal succes in de weg. Frankrijk kreeg in het eerste kwartier slechts een kleine mogelijkheid. De inzet van Nicolas Dumont bracht doelman Tyler Lovell nauwelijks in moeilijkheden.

In het tweede kwart verdubbelde Blake Govers de score. Met twee uit twee waren de Australiërs zeer effectief met de strafcorner. Voor de Fransen was voor rust Aristide Coisne dichtbij de 2-1. Na een goede pass van Timothée Clement tikte Coisne de bal langs Lovell, maar Hayward kon de bal nog ruim voor de lijn weghalen.

Ook na rust was Australië trefzeker vanaf de kop van de cirkel. Govers tikte de bal achterlangs naar Matt Dawson, die Aran Zalewski aanspeelde. De aangever van de corner wipte de bal vervolgens over de liggende doelman Arthur Thieffry in het doel.

Australië had ook na rust weinig te vrezen van de Fransen. Pas tegen het einde van het derde kwart moest Andrew Charter, die Lovell in de rust had vervangen, voor het eerst in actie komen. Hij bracht redding op een schot van Pieter van Straaten.

Met de 17de WK-zege op rij bereikten de Australiërs voor de elfde keer op rij de laatste vier van een WK. Tegenstander in de halve finale is de winnaar van het duel, donderdag, tussen Nederland en India. De winnaar van de andere kwartfinale tussen Duitsland en België speelt tegen Engeland.

Nederlanders gul in de taxi

Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 5,86 euro fooi aan de taxichauffeur. Hiermee krijgen chauffeurs ruim 10 procent meer fooi dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden.

Het online platform voor taxiritten naar vliegvelden, dat wereldwijd actief is, verrichte dit onderzoek in 2016 al eerder in Nederland. In het onderzoek van dit jaar zijn ook de taxi-fooien van andere Europese landen onderzocht.

Nederlander geeft meer fooi in de taxi
Waar reizigers in Nederland de taxichauffeur in 2016 gemiddeld 5,30 euro fooi gaven voor een rit van of naar een Nederlandse luchthaven, is dit bedrag inmiddels gestegen naar 5,90 euro. Afgezet tegen de gemiddelde ritprijs in Nederland (57,60 euro) krijgen Nederlandse chauffeurs hiermee 10,2 procent van de ritprijs aan fooi.

Gulle fooigevers in Zeeland, Friesland en Limburg
Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in de fooien die men aan de taxichauffeur geeft. Zo geven Utrechtse reizigers met gemiddeld 2,93 euro de laagste fooi per rit, terwijl Zeeuwse taxichauffeurs bij gelijkwaardige ritten (ritprijs en -afstand) gemiddeld 7,73 euro aan tip ontvangen. Ook in Friesland en Limburg zijn ‘gulle tippers’ aanwezig. Zij geven gemiddeld respectievelijk 7,35 euro en 7,11 euro fooi aan de chauffeur.

Britten beste ‘taxitippers’ van Europa, Nederland op plek 7
Van alle onderzochte landen geven Britten de hoogste fooi in de taxi. Gemiddeld geven zij (omgerekend) 7,95 euro fooi in de taxi. Ook Finnen (7,36 euro), Zwitsers (7,10 euro) en Zweden (7 euro) geven gemiddeld genomen hoge fooien aan hun taxichauffeur.

Van alle onderzochte landen hebben taxichauffeurs in Macedonië het minst geluk als het aankomt op fooien. De gemiddelde fooi ligt in Macedonië, met 99 eurocent, namelijk het laagst. Nederland staat na het Verenigd Koninkrijk, Finland, Zwitserland, Zweden, Spanje en Denemarken op een zevende plek in het rijtje ‘meest gulle taxipassagiers van Europa’.

Nederlanders gul in de taxi  (Foto: Taxi2Airport)
Nederlanders gul in de taxi (Foto: Taxi2Airport)

Feyenoord breekt contract van 17-jarig talent open

Feyenoord en Wouter Burger hebben een principeakkoord bereikt over een nieuw contract. De 17-jarige talentvolle middenvelder heeft in Rotterdam een contract tot medio 2020, dat in januari met drie jaar wordt verlengd.

Burger speelde voor ZBVH, SHO en Excelsior alvorens hij in 2013 terechtkwam bij Feyenoord. Hij maakte in augustus in de thuiswedstrijd tegen AS Trencin zijn debuut in het eerste elftal en inmiddels staat de linkspoot op twee duels in het eerste elftal. "Ik ging het huidige seizoen in als speler van Jong Feyenoord en kreeg op een gegeven moment te horen dat ik bij de eerste selectie mocht blijven, waardoor ik hier nu elke dag verder kan werken aan mijn ontwikkeling", aldus Burger.

"Dat het seizoen voor mij tot nu toe zo gelopen is, zie ik als een geweldig begin. Feyenoord heeft mooie plannen met mij en heeft het vertrouwen in mij uitgesproken. Dat geeft een heerlijk gevoel in aanloop naar de volgende stappen die ik moet gaat maken." Technisch directeur Martin van Geel is blij met de contractverlenging van het talent.

"We zijn blij met het vertrouwen dat speler en club over en weer in elkaar hebben uitgesproken. We zijn er echt van overtuigd dat Wouter met zijn kwaliteit en instelling kan uitgroeien tot een vaste waarde in Feyenoord 1." Feyenoord neemt het zondag overigens op tegen Fortuna Sittard, de nummer tien van de Eredivisie.

Filipijnse misbruikslachtoffers bevrijd dankzij Nederlands onderzoek

Dankzij informatie uit een Nederlands kinderporno-onderzoek kon de Filipijnse politie deze week twee kinderen uit een misbruiksituatie bevrijden. Een 34-jarige Filipijnse man, die de kinderen aan klanten over de hele wereld aanbood voor online seksueel misbruik, is aangehouden.

De informatie over de verdachte en de slachtoffers was afkomstig uit een Nederlands kinderporno-onderzoek uit 2016. De Nederlandse verdachte in dit onderzoek, afkomstig uit de regio Rotterdam, bleek zich schuldig te maken aan online kindermisbruik. Hij liet minderjarige meisjes tegen betaling seksuele handelingen verrichten voor de webcam.

Identiteit
De Nederlandse politie wist de vermoedelijke identiteit te achterhalen van de persoon die de meisjes op het internet aanbood, hen de gevraagde handelingen liet verrichten en daarvoor geld ontving. Via de Nederlandse politie-liaison op de Filipijnen kwam de informatie uit het Nederlandse onderzoek terecht bij de Filipijnse politie.

Met ondersteuning van de liaison, die speciaal voor de bestrijding van kindersekstoerisme naar de Filipijnen is uitgezonden, begon de Filipijnse politie een onderzoek. Dat leidde deze week tot de aanhouding van een 34-jarige man. Twee meisjes die de man aanbood voor online misbruik, van 8 en 11 jaar oud, zijn door de politie uit de misbruiksituatie bevrijd en naar een opvanghuis gebracht.

Klanten
Het is nog onduidelijk of de man meer meisjes heeft aangeboden voor online misbruik. Wel staat vast dat hij klanten had in onder meer Nederland, Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw Zeeland, Scandinavië en Duitsland. De totale omvang van het klantenbestand is nog onbekend. Alle beschikbare informatie over de kopers wordt gedeeld met de autoriteiten in de landen waar zij vandaan komen.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse politie de Filipijnen ondersteunt bij onderzoeken naar kinderporno en kindersekstoerisme. Eerder dit jaar begeleidde de politie-liaison vijf onderzoeken. Daardoor konden 18 kinderen in het Aziatische land uit misbruiksituaties worden gehaald. De kinderen, van wie de jongste 5 maanden oud, werden door hun familie aangeboden voor online seksueel misbruik. Kopers van over de hele wereld, waaronder Nederland, lieten de kinderen op bestelling misbruiken.

International Justice Mission
Bij het onderzoek naar de 34-jarige Filipijnse man speelde niet alleen de Nederlandse politie, maar ook de organisatie International Justice Mission (IJM) een grote rol. IJM is een organisatie die wereldwijd strijdt tegen slavernij, zoals misbruik van kinderen voor cyberseks, gedwongen arbeid en handel in kinderen voor de seksindustrie.

Vijf vrouwen opgepakt voor mishandelen beveiliger

Verwondingen aan een hand en knie, pijn aan het hoofd, een kapotte broek en een vernielde fiets. Dat is het resultaat van openlijk geweld dinsdagavond gericht tegen een beveiliger op de Bavelseparklaan in Breda. De politie arresteerde naar aanleiding van het incident vijf vrouwen in de leeftijd van 22, 26, 36, 41 en 50 jaar uit Breda

De beveiliger deed aangifte. Hij vertelde dat hij dienst had op Breepark. Hij zag vanaf zijn fiets dat vanuit de ingang van de bioscoop vuurwerk naar buiten gegooid werd. Hij zag daar een flinke groep kinderen en volwassenen staan. Hij sprak hen aan en verzocht hen het terrein te verlaten. De groep splitste zich op in tweeën en liep richting de parkeerplaats. Hij noteerde het kenteken van één van hun auto’s in zijn telefoon en zag dat daarop de bestuurster daarvan op hem afkwam.

Ze vroeg hem wat hij aan het doen was en eiste zijn mobieltje op. Hij weigerde dat waarna er nog een paar vrouwen bij kwamen staan. Eén van hen pakte zijn fiets vast, terwijl een ander hem in het gezicht sloeg. Een derde vrouw trok hem naar de grond waardoor hij over zijn fiets viel. Terwijl hij op de grond lag, werd hij nog twee keer geslagen.

De politie stelde direct een onderzoek in naar de betrokkenen. De daders reden in twee auto’s weg die respectievelijk op de Franklin Rooseveltlaan en Charles Petitweg staande gehouden. De volwassenen werden aangehouden en ingesloten. De kinderen werden thuisgebracht. Vandaag heeft de recherche beelden bekeken om ieders aandeel in de openlijke geweldpleging te analyseren. De verhoren van de verdachten zijn nog gaande.

Supermarkten Aldi en Lidl stoppen met staleend

Supermarktketens Aldi en Lidl stoppen volgend jaar met de verkoop van staleend uit Frankrijk. Ze stappen over op de vrije-uitloop eend. Dat zeggen beide ketens toe aan Wakker Dier, nadat die afgelopen week bekendmaakte dat er dit jaar opnieuw staleend in de schappen zou liggen bij verschillende supermarkten. De dierenwelzijnsorganisatie is blij met de toezegging. “Gelukkig erkennen deze twee supers dat eendenleed onacceptabel is. Nu Albert Heijn nog”, aldus Wakker Dier.

Staleend
De supermarkten halen deze Kerst de staleend uit Frankrijk. Deze Barbarie-eenden hebben een erbarmelijk bestaan. Ze leven met duizenden dicht op elkaar, opgesloten in een dichte stal. Met hun zwemvliezen staan ze op roostervloeren, wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Hun snavels worden gekort, om verwondingen en kannibalisme te verminderen.

Buitenuitloop
Ook de vrije-uitloop eenden die in de Nederlandse schappen liggen, worden in Frankrijk geproduceerd. Dit zijn Pekingeenden. In tegenstelling tot de staleenden, hebben deze dieren wel toegang tot een buitenuitloop. Daarnaast staan ze binnen op stro in plaats van op roosters. Net als de staleenden hebben ze geen zwemwater.

Campagne
Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van staleend. Deze Franse eend wordt vooral tijdens de feestdagen verkocht. De campagne richt zich momenteel nog op de achterblijvende marktleider Albert Heijn. Verder is staleend ook bij Boon’s Markt, MCD en Nettorama verkrijgbaar.

Politiehond grijpt vluchtende autokraker

Dankzij oplettende getuigen heeft de politie in de nacht van zondag 9 op maandag 10 december een auto-inbreker op heterdaad kunnen aanhouden. De verdachte, een 40-jarige man uit Huizen, probeerde nog te ontkomen aan de gewaarschuwde politie, maar politiehond Cai slaagde erin hem te pakken te krijgen.

Omstreeks 04.50 uur zag een van de getuigen de man op een verdachte manier rondsluipen op de Erfgooiersstraat in Hilversum en in de auto van buurtgenoten stappen. De getuige waarschuwde een huisgenoot die vervolgens de politie belde en exact doorgaf waar de verdachte zich bevond. Toen de politie arriveerde zagen zij de verdachte wegrennen in de richting van de heide. Onderweg liet hij de buit vallen. Agenten gingen er achteraan en lieten de diensthond los om te helpen bij de opsporing.

De verdachte kon worden aangehouden met behulp van de hond. Na behandeling in het ziekenhuis voor de bijtwonden die hij hierbij opliep, is de man overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld. Na verhoor is de Huizenaar dinsdag 11 december heengezonden. Tegen de man wordt dossier opgemaakt.

Politiehond grijpt vluchtende autokraker (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politiehond grijpt vluchtende autokraker (Foto: Stockfoto politie.nl)

Zilver en brons op WK kortebaan voor estafetteploegen, Heemskerk en 'Kromo' overtuigen

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Nederland de tweede finalesessie uitstekend geopend: op de 4x50 meter wisselslag bij de vrouwen was er verrassend brons voor Maaike de Waard, Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

4x50m wisselslag vrouwen
Op de Amerikaanse ploeg stond zoals verwacht geen maat. Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia en Mallory Comerford zwommen overtuigend naar het goud en deden dat zelfs in een nieuw wereldrecord van 1:42,38 minuten. Miyuki Takemura en Miho Teramura leken Japan naar een onoverbrugbare voorsprong op Nederland te zwemmen, maar nadat Kromowidjojo al flink wat goed had gemaakt op Ai Soma wist slotzwemster Heemskerk de Japanse Aya Sato nog te passeren. Nederland tikte zo in 1:44,57 als derde aan, vlak achter China.

100m rugslag mannen
De 100 meter rugslag bij de mannen beloofde een geweldige strijd te worden en dat werd het ook. Guilherme Guido keerde halverwege als eerste, maar de Braziliaan werd gegrepen door de vier favorieten. Daarvan was olympisch kampioen Ryan Murphy namens de VS het snelst: met 49,23 hield hij de Chinese wereldrecordhouder Xu Jiayu tot verdriet van het publiek 0,03 seconden achter zich. Kliment Kolesnikov ging er met 49,40 namens Rusland met het brons vandoor, enkele honderdsten voor uittredend wereldkampioen Mitch Larkin uit Australië.

200m vlinderslag vrouwen
Net als twee jaar geleden ging het tussen wereldkampioene Katinka Hosszu uit Hongarije en de Amerikaanse Kelsi Dahlia, die destijds zilver won. Nu leek ze na haar goud op de 4x50m wisselslag op weg naar nog een gouden medaille, tot Hosszu in de allerlaatste meters langszij kwam: met de aantik passeerde ze Dahlia en de Hongaarse pakte het goud in 2:01,60 minuten, 0,13 seconden voor Dahlia. Op grote afstand pakte Suzuka Hasegawa namens Japan het brons in 2:04,04.

100m schoolslag mannen
Cameron van der Burgh won in 2010 al eens de wereldtitel, waarna hij op de langebaan onder meer olympisch goud en zilver won, naast vele prijzen op de 50 meter. Acht jaar na zijn titel sloeg de Zuid-Afrikaan weer toe: na zijn kenmerkend snelle start hield hij stand en tikte hij aan na 56,01 seconden. Dat was nog net genoeg om de Wit-Rus Ilya Shymanovic (56,10) van het lijf te houden, terwijl de Japanner Yasuhiro Koseki in 56,13 het brons pakte. Arno Kamminga eindigde met 57,10 als zevende.

50m schoolslag vrouwen
Alia Atkinson heeft zich na twee opeenvolgende wereldtitels op de 100m schoolslag ook gekroond tot wereldkampioene op de 50m. De Jamaicaanse kortebaanspecialiste snelde naar een tijd van 29,05 seconden, ruim voldoende om de Litouwse Ruta Meilutyte (29,38) te kloppen. Brons was voor de Italiaanse Martina Carraro, die na 29,59 seconden aantikte.

200m vrije slag mannen
De Amerikaan Blake Pieroni heeft zijn eerste individuele wereldtitel binnen. Na WK-goud en olympisch goud op diverse estafettes, waaronder dinsdag op de 4x100m vrij, won hij woensdag goud op de 200m vrije slag. Pieroni vertrok erg snel en had een ruime voorsprong, maar de Litouwer Danas Rapsys - kersvers kampioen op de 400m - kwam aan het einde nog erg dicht in de buurt. Het was net niet genoeg: Pieroni tikte aan na 1:41,49 minuten en bleef Rapsys 0,29 seconden voor. Alexander Graham uit Australië werd met 1:42,28 derde en daar was het publiek niet zo blij mee, want hij hield de Chinees Ji Xinjie met 0,03 van het podium.

100m vrije slag vrouwen
Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo waren in de halve finales de enige twee die onder de 52 seconden doken: Heemskerk's 51,84 was de snelste tijd, Kromowidjojo benaderde dat met 51,95 seconden. De Chinese Zhu Menghui (52,04) en de Zweedse Michelle Coleman (52,18) waren verder de enige twee die serieus in de buurt konden blijven.

100m rugslag vrouwen
Katinka Hosszu, eerder op de dag al goed voor goud, won de vorige twee wereldtitels op de 100m rugslag en volgde de Amerikaanse Olivia Smoliga op. Beiden streden nu om het goud en het was Smoliga die haar titel eindelijk terug wist te pakken in 56,19 seconden. Hosszu leek het net als op de 200m vlinderslag bij het aantikken alsnog te doen, maar ze kwam nét tekort en pakte zilver in 56,26 seconden. Het brons werd in 56,74 gedeeld door de Britse Georgia Davies en de Australische Minna Atherton.

4x50m vrije slag gemengd
Jesse Puts en Stan Pijnenburg hielden Nederland keurig in de strijd, waarna het de beurt was aan de vrouwen, toch het sterkste deel van de Nederlandse ploeg. Dat bleek: Ranomi Kromowidjojo bracht Nederland volop in de race voor het brons en zelfs zilver, Femke Heemskerk maakte het met een ijzersterke race af en zwom Nederland naar zilver in 1:28.51 minuten. De winst was voor de ongenaakbare Amerikanen, die in 1:27,83 minuten een nieuw wereldrecord zwommen. Rusland pakte met 1:28,73 het brons.

Bondscoach handbalsters voegt Housheer toe aan selectie voor duel tegen Duitsland

Bondscoach Helle Thomsen heeft Dione Housheer toegevoegd aan de selectie voor de cruciale wedstrijd tegen Duitsland op het EK handbal. Oranje moet woensdagavond minimaal gelijkspelen om zeker te zijn van de halve finale.

De linkshandige speelster van de Deense club Nykøbing Falster Håndbold is vanavond speelgerechtigd. Het toevoegen van 19-jarige speelster gaat ten koste van Angela Malestein. Zij mag vanavond niet in actie komen.

“Dione Housheer vervangt Angela Malestein, omdat zij zowel op de hoek als op de opbouw ingezet kan worden”, vertelt de bondscoach.

Na het grote verlies tegen Noorwegen dinsdagavond krijgt de ploeg van Thomsen vandaag een nieuwe kans om zich te plaatsen voor de halve finale. Een gelijkspel tegen Duitsland volstaat voor het bereiken van de laatste vier. Bij verlies is men afhankelijk van de uitslagen van de andere twee wedstrijden in de groep.

De wedstrijd in Nancy begint woensdagavond om 21.00 uur en is live te zien via Ziggo Sport.

Chinezen kunnen fluiten naar Boeddhabeeld

De twee Chinese dorpscomités die via de rechter een claim wilden leggen op een eeuwenoud Boeddhabeeld met daarin een mummie, zijn niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank zal hun zaak daarom niet verder inhoudelijk behandelen.

Gemummificeerde monnik
De zaak was aangespannen door de dorpscomités van de twee Chinese dorpen Yangchun en Dong Pu. Uit hun gezamenlijke tempel is in 1995 een beeld met daarin de mummie van een door hen aanbeden monnik uit de Song-dynastie (11e eeuw na Christus) gestolen. Dat beeld zou daarna in handen zijn gekomen van een Nederlandse kunsthandelaar. Hij ontkent dat het om het gestolen Boeddhabeeld gaat. Bovendien heeft de handelaar het beeld inmiddels geruild met een andere kunsthandelaar, die anoniem is gebleven.

Comités zijn geen rechtspersoon
De rechtbank oordeelt dat de dorpscomités er niet in zijn geslaagd om aan te tonen dat zij rechtspersoon zijn. Dit is echter wel een vereiste om voor de rechter een procedure als deze te mogen voeren. Een van de redenen hiervoor is dat het anders onzeker is met wie of wat een tegenpartij – en ook de rechter – in een juridische procedure nu precies te maken heeft. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel mogelijk, maar die zijn hier niet aan de orde.

Geen inhoudelijke behandeling van de zaak
Omdat de dorpscomités niet zijn te beschouwen als rechtspersoon, worden zij niet-ontvankelijk verklaard. Dit heeft tot gevolg dat de rechtbank de zaak niet inhoudelijk zal behandelen.

Teamleider kijkt terug op zaak Milica van Doorn

In onderstaande video kijkt teamleider Rob Keet terug op het onderzoek naar Milica van Doorn. Rob Keet leidde het onderzoek naar de moord op Milica van Doorn. Het was geen simpele zaak, want toen het onderzoeksteam aan de zaak begon, had men weinig aanknopingspunten. Er was dat ene DNA-spoor, gevonden op het lichaam van Milica. Maar destijds, in 1992, leverde dat geen doorbaak op.

Dat veranderde toen DNA-verwachtschapsonderzoek mogelijk werd: men kon nu via de mannelijke familielijn in de buurt komen van een match. Een bevolkingsonderzoek in Zaandam volgde, met een historische uitkomst: er kon een verdachte worden gevonden via het familie-DNA. Rob Keet vertelt welke dilemma’s hij in het onderzoek tegenkwam en hoe DNA verwachtschapsonderzoek de zaak een radicale zwaai gaf.

"Doan kan zo de plaats innemen van Ziyech als die vertrekt"

Ritsu Doan lijkt aan zijn laatste maanden bezig te zijn als speler van FC Groningen. De aanvallende middenvelder is bezig aan een uitstekend seizoen en wordt met menig club in verband gebracht. Carlos Aalbers, voormalig hoofdscout van De Trots van het Noorden, hoopt dat de Japanner in de Eredivisie blijft spelen.

Aalbers zegt in een interview met Voetbal International dat Ajax of PSV interessante werkgevers zouden kunnen zijn voor de twintigjarige Doan: "Dat kaliber clubs. Clubs net onder de absolute top. Bij zo'n club kan hij zijn volgende niveau pakken. En dat niveau gaat hij aankunnen, daar ben ik van overtuigd."

Danny Buijs sluit zich bij de woorden van Aalbers aan. "Hij kan zo de plaats innemen van Hakim Ziyech als die vertrekt. Op dit moment is Doan misschien nog niet zo goed als Ziyech, maar die potentie heeft hij wel. Hij wordt alleen maar beter. Zeker als hij betere spelers om zich heen krijgt", aldus de trainer van de nummer veertien van de Eredivisie.

Doan maakte in de zomer van vorig jaar de overstap van Gamba Osaka naar FC Groningen en speelde sindsdien 47 wedstrijden voor de noorderlingen. Daarin was de Japans international goed voor veertien doelpunten en zes assists. Zijn contract in het Hitachi Stadion loopt nog tot de zomer van 2021 door.

Buijs liet eind november overigens ook al weten dat Doan het beste 'een tussenstap' kan maken: "Zo'n route als Luis Suárez heeft genomen, die zou Ritsu ook wel passen. Een tussenstap bij een Nederlandse topclub en dan weer een niveau hoger." Buijs' pupil staat in de belangstelling van onder meer CSKA Moskou en Shakhtar Donetsk.

Ritsu Doan is door de bondscoach van Japan, Hajime Moriyasu, opgeroepen voor de Azië Cup. Dat houdt in dat de middenvelder begin januari naar de Verenigde Arabische Emiraten moet afreizen voor de groepswedstrijden tegen Oezbekistan, Turkmenistan en Oman. De finale van het toernooi wordt op 1 februari gespeeld in Abu Dhabi.

Ronde van Spanje in 2020 naar Nederland

De Ronde van Spanje gaat in 2020 van start in Nederland. De eerste etappe bestaande uit een ploegentijdrit wordt gehouden in het centrum van Utrecht. De drieweekse wielerronde doet ook Den Bosch en Breda aan.

Een dag na ploegentijdrit is er een etappe van Den Bosch naar Utrecht. De derde etappe heeft de start en finish in Breda.

In 2009 was de Ronde van Spanje ook al in Nederland, toen was de startplaats Assen. Utrecht zelf was in 2015 startplaats van de Ronde van Frankrijk. Vijf jaar eerder was het de aankomstplaats van de tweede etappe van de Ronde van Italië.

Door de komst van de Spaanse ronde bereikt Utrecht een uniek feit. Nooit eerder was een stad gastheer van alle drie de grote rondes.

May: Het landsbelang in het geding bij afzetting

Het is definitief, er zal vanavond een stemming plaatsvinden over de positie van Theresa May als partijleider van de conservatieve partij en daarmee over haar positie als premier van Engeland.

May bevestigde dat zelf tijdens een speech voor haar ambtswoning. In die speech gaf ze ook aan te zullen vechten voor haar positie. "Ik zal strijden met alles wat ik heb" Ze blijft erbij dat een deal met de EU binnen bereik is en zegt dat het aftreden van haar zo'n deal in gevaar brengt. "Ik ben er klaar voor om deze taak te volbrengen."

48 conservatieve parlementsleden, 15% van het totaal, hebben gevraagd om de vertrouwensstemming. Om May daadwerkelijk af te zetten is een meerderheid, 158 stemmen, noodzakelijk. De kans dat die drempel gehaald wordt lijkt klein. Wel is het zo dat een kleine meerderheid eigenlijk niet voldoende is. Bij een overwinning met slechts een kleine marge is het goed gebruik om alsnog af te treden na een dergelijke stemming. Dit omdat er onvoldoende draagvlak in de partij aanwezig is om door te gaan. 

Maar May lijkt dat niet van zins: "Een nieuwe leider zou er niet zijn voor de deadline van 21 januari " Dat is de deadline voor de stemming over de brexitdeal. "Dus met een leiderschapsverkiezing riskeren we dat we de controle over de brexit-onderhandelingen aan de oppositie in het parlement geven." Bovendien heeft de nieuwe leider volgens haar geen tijd om te onderhandelen met Brussel. "Dus een van de eerste dingen die hij of zij zal doen, zal het uitstellen of intrekken van Artikel 50 zijn, waarmee de brexit wordt vertraagd of zelfs gestopt. En dat op het moment dat het volk wil dat we de knoop doorhakken."

De stemming vindt plaats later vandaag, de uitslag wordt rond 21:00 uur verwacht.

Game Marathon voor Save the Children

Tijdens de donkere dagen is het traditie iets voor anderen te doen. Ieder jaar houdt Save the Children bijvoorbeeld wereldwijd een Foute Kersttruiendag om geld in te zamelen voor minderbedeelde kinderen. Een aantal leerlingen van het Ilex College in Schiedam organiseert een Game Marathon voor het goede doel.

Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld. Ze helpen kinderen die moeten leven in erbarmelijke omstandigheden, zoals oorlog en armoede. Save the Children biedt medicijnen, onderwijs voedsel, maar vooral: een veilige plek.

Save the Children - Game Marathon
Sponsor "White Russian" zorgt voor grote beeldschermen

Klas 2A van het Ilex College in Schiedam is op zoek gegaan naar sponsoren. Zij gaan van donderdagmiddag tot vrijdagochtend gamen voor Save the Children. Gelukkig is er reeds steun van hoofdsponsor Game Mania, maar ook van Trust Gaming, Electronic Arts, Koch Media en Mindscape. De sponsors zorgen voor de leuke aankleding, games en goodies. Een particulier was zo vriendelijk om te zorgen voor grote beeldschermen, want op de huidige is het lastig spelen. Het wordt een slijtageslag, maar de leerlingen hebben er zin in! Mocht je zelf ook Save the Children willen steunen, dan kun je je hier opgeven voor een maffe actie of hier als je iets wilt doneren.

Sky stopt als sponsor wielerploeg na 2019

De Britse wielerploeg van onder andere Chris Froome, Wout Poels en Geraint Thomas moet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Mediabedrijf Sky na 2019 de sponsoring.

De succesvolle ploeg werd in 2009 opgericht met als doel het Britse wielrennen naar een hoger niveau te brengen. In 2010 maakte de ploeg hun debuut in het peloton en Sky was vanaf dat moment de naamgever van de ploeg. Een van de doelen was om met een Britse renner de Tour de France te winnen. Met de winst van Bradley Wiggins (1x), Chris Froome (4x) en afgelopen jaar Geraint Thomas is dat doel ruimschoots behaald. Daarnaast won Froome ook de Giro d'Italia en Vuelta a España.

“We zijn in het wielrennen gestapt om de prestaties van onze ploeg te gebruiken als inspiratie voor de participatie in het wielrennen op alle niveau’s”, vertelt Jeremy Darroch van Sky. “Na meer dan een decennium, kan ik niet anders dan trots zijn met wat we daarin hebben bereikt. Maar tegen het eind van 2019 is het voor ons de juiste tijd om verder te kijken en een nieuw hoofdstuk in het Sky-verhaal te beginnen. We gaan ons focussen op andere initiatieven, waaronder onze Sky Ocean Rescue-campagne.” De Sky Ocean Rescue-campagne is een initiatief voor bewustwording omtrent vervuiling van oceanen.

“We zijn begonnen met een visie om een schoon, winnend team op te zetten, gebouwd rondom een Britse kern met renners en staf”, teambaas David Brailsford “We zijn trots op het feit dat we een rol gespeeld hebben in de transformatie van het Britse wielrennen de laatste tien jaar. Nu Sky vertrekt, staan wij open voor een nieuwe partner waarmee we in de toekomst kunnen samenwerken. Ik wil nu Sky en iedereen die bij de ploeg betrokken is bedanken, alsmede de fans die al jaren achter ons staan. Als ploeg zijn we nog lang niet klaar. Er staat ons opnieuw een heel mooi jaar te wachten.”

Het laatste jaar van de Skytrein. (PRO SHOTS/Gepa)
Het laatste jaar van de Skytrein. (PRO SHOTS/Gepa)

Administratie in beslag genomen bij onderzoek naar Stint

Bijna drie maanden na het tragische ongeluk met de Stint in Oss is het onderzoek naar de toedracht nog in volle gang. Bij het ongeluk kwamen op donderdag 20 september vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) uit Oss om het leven. Een vijfde kind (11 jaar) uit Oss en de begeleidster (32 jaar) uit Heesch raakten zwaargewond.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, wordt uitgebreid onderzocht door het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Daarnaast doen ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) een zelfstandig onderzoek.

Verklaringen
In het strafrechtelijk onderzoek van het OM en de politie heeft de recherche inmiddels met een groot aantal getuigen gesproken. Ook is met de bestuurster gesproken. Al deze verklaringen en het analyseren van verschillende camerabeelden uit de directe omgeving en de dashcambeelden van de trein, moeten de recherche een beeld geven van wat er die ochtend precies is gebeurd.

Technisch onderzoek
Het technische onderzoek aan de Stint vormt een belangrijk onderdeel van het onderzoek. De Stint wordt daarvoor uitgebreid onderzocht door experts van het NFI. Eveneens wordt gekeken naar de onderhoudshistorie van het voertuig en naar eerdere ervaringen met de Stint.

Administratie
Op meerdere locaties wordt vandaag onderzoek gedaan door de recherche, waaronder op een bedrijfslocatie in Bilthoven, waarbij administratie in beslag is genomen. “Het onderzoek is noodzakelijk om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen met betrekking tot de bij het ongeval betrokken Stint en het product Stint als zodanig. Wij moeten zorgvuldig beoordelen of bij het drama van 20 september een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Wij zijn ons bewust van de emoties die hierbij komen kijken,” zo laat de persofficier Janine Kramer weten.

Op dit moment zijn er nog geen conclusies te trekken over de toedracht van het ongeluk en eventuele vervolgingsbeslissingen. Dat kan pas als politie en OM alle onderzoeksresultaten hebben. Daarom worden op dit moment geen mededelingen gedaan over de inhoud van de opsporingsresultaten tot nu toe, zo meldt het Openbaar Ministerie

De recherche is vermoedelijk nog maanden bezig met het onderzoek.

Consument wacht af bij elektrisch rijden

De consument wacht af bij de aanschaf van een elektrische auto. Ondanks de toegenomen actieradius vindt een groot deel van de Nederlanders de verwachte actieradius van een elektrische auto onvoldoende. Er is wel veel potentie. 37% van de Nederlanders is geïnteresseerd in elektrisch rijden en het aandeel consumenten dat een aanschaf binnen twee jaar overweegt is gestegen naar 4%. Dat komt neer op ruim 400.000 Nederlanders.

Dat valt af te leiden uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB vandaag presenteert op www.anwb.nl/elektrischrijdenmonitor

Op een aantal terreinen heeft de elektrische auto het afgelopen jaar progressie geboekt. De kostenontwikkeling is gunstig, de laadinfra wordt beter en de actieradius van een gemiddelde elektrische auto onder de €50.000 is gestegen van 221 naar 264 km. Ook stellen fabrikanten modellen in het vooruitzicht met een grotere actieradius en een aantrekkelijke prijs.

Veel Nederlanders zien nog op tegen de aanschaf van een elektrische auto door de hoge prijs. Mensen die geïnteresseerd zijn herkennen echter wel dat de gebruikskosten van de elektrische auto lager zijn dan van een benzine-auto. ANWB-experts geven aan dat de totale kilometer kosten van elektrische en benzine auto’s bij elkaar zijn gekomen. Elektrisch rijden is 6 % duurder dan een vergelijkbare benzine auto. In 2017 was dit nog 10 %.

Met de Elektrisch Rijden Monitor brengt de ANWB in kaart hoe de elektrische auto zich in Nederland ontwikkelt, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren. Met deze monitor wil de ANWB haar leden en partners informeren en elektrisch rijden in Nederland stimuleren.

De Elektrisch Rijden Monitor bevat belangrijke uitkomsten uit representatief onderzoek dat door Bureau Blauw in opdracht van de ANWB is uitgevoerd.

Consument wacht af bij elektrisch rijden (Stockfoto: PXhere)
Consument wacht af bij elektrisch rijden (Stockfoto: PXhere)

Nieuwe NS-sprinter heeft nu al vertraging

Een dieplader, die de nieuwe Sprinter droeg, kreeg  vannacht een mankement. Door een gesprongen olieleiding, waardoor ook veel olie op de weg kwam, stopte de combinatie op de kruising van het Luvernes en Noordzeeweg in Amsterdam. Na een uur was het defect provisorisch opgelost en kon het transport weer verder.

De nieuwe Sprinters, gemaakt in Spanje, komen sinds deze week op het spoor. Ze zijn als eerste ingezet rond Haarlem.

Bokser Lomachenko domineert wereldtitelgevecht, keiharde knock-out Lopez

We keren voor het boksen nog even terug naar het weekeinde, om te kijken wat er aan titels verdeeld is. Speciale aandacht voor de vrouwen dit keer, wat de Belgische sportliefhebber mogelijk kan waarderen.

We beginnen in New York, waar de Oekraïner Vasiliy Lomachenko (11-1) in Madison Square Garden zijn WBA- en WBO-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) verdedigde. Dat deed hij tegen de Puerto Ricaan Jose Sniper Pedraza (25-1), die ondanks zijn ervaring kansloos was. Lomachenko domineerde steeds meer en kreeg Pedraza in de elfde ronde twee keer tegen de grond. Toch stond de uitdager op, maar de juryleden waren duidelijk in hun oordeel en Lomachenko won op punten.

De Britse Ghanees Isaac Dogboe (20-0) won in januari de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) en verdedigde deze alweer voor de derde keer. Tegen de Emanuel Navarrete (25-1) ging het voor Royal Storm minder goed. Na drie titelgevechten op knock-out gewonnen te hebben moest Dogboe na twaalf ronden zijn meerdere erkennen in Navarrete, die dus de nieuwe wereldkampioen is.

Om een wereldtitel ging het nog niet, maar in het lichtgewicht maakte de pas 21-jarige Teofimo Lopez grote indruk. De Amerikaan (10-0) nam het op tegen landgenoot Mason Menard (34-3) en sloeg zijn opponent na een goede halve minuut op snoeiharde wijze naar de grond: zijn negende knock-out in elf gevechten.

De harde knock-out van Lopez tegen Menard (Bron: YouTube)

In het Zuid-Afrikaanse Kempton Park verdedigde Thulani Mbenge (14-0) voor het eerst zijn in juni veroverde IBO-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg). De Mexicaan Miguel Vazquez hield zich acht ronden staande, maar na een hard bodyshot in de negende ronde ging hij neer en was het afgelopen: Mbenge verdedigde zijn titel met succes.

Ook in het Franse Levallois-Perret stonden wat mooie gevechten op het programma. De Fransman Michael Soro (32-2) vocht tegen de Amerikaan Greg Vendetti (20-2), met als inzet de interim WBA-titel in het superweltergewicht (-69,9kg). Dat duurde niet zo lang: met een paar geweldig harde stoten op Vendetti's hoofd maakte Soro het in de tweede ronde al af.

Soro neemt Vendetti hard te grazen (Bron: YouTube)

Bergen met wereldtitels bij de vrouwen
Zoals gezegd, aandacht voor de vrouwen, te beginnen met Delfine Persoon. In Ardooie vocht de 33-jarige Belgische om de WBC-wereldtitel in het lichtgewicht, die ze in 2014 won. Persoon (41-1) verdedigde de titel inmiddels al voor de achtste keer en maakte in de tiende en laatste ronde een einde aan de hoop van de Keniaanse uitdaagster Judy Waguthii (16-8).

In Brussel vocht de Marokkaanse Belgische Sanae Jah (15-2) om de vacantie IBO-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) tegen de Servische Nina Radovanovic (13-2), die op punten aangewezen werd als winnares.

Tot slot trekken we naar het Amerikaanse Carson, want daar stonden in twee gevechten een hele berg wereldtitels op het spel. We beginnen met Claressa Shields (7-0), die haar wereldtitels bij de IBF, WBA en WBC in het middengewicht (-72,6kg) verdedigde. Dat was minder goed nieuws voor onze zuiderburen, want Femke Hermans (9-1) stond met Shields in de ring en had geen schijn van kans: alle drie juryleden gaven alle tien de ronden aan Shields.

De grande dame van het boksen is Cecilia Brækhus (34-0): de Noorse is sinds haar debuut in 2007 ongeslagen en begon in 2009 met het vergaren van wereldtitels in het weltergewicht. Sinds 2016 heeft Brækhus ze alle vijf: bij de WBA, WBC, IBF, WBO en IBO. Aleksandra Magdziak Lopes probeerde daar dit keer wat aan te doen, maar ook de Amerikaanse had geen kans en zag hoe Brækhus door alle juryleden als ruime winnares werd aangewezen.

Autobanden in de hens gezet, geel hesje achtergelaten

Op een fietsbrug in Amsterdam Noord heeft de politie en brandweer vannacht een stapel brandende autobanden aangetroffen. Aan het viaduct hing een spandoek en een geel hesje, zo meldt AT5. 

De brand werd opgemerkt rond 00:30 uur. De fietsbrug waar het om gaat verbindt de Leeuwarderweg met de Buiksloterdijk en loopt over de Nieuwe Leeuwarderweg en het spoor van de Noord/Zuidlijn.

'Krijg de tering'
Op het spandoek dat aan het viaduct hing stond de tekst: 'Oprutte regering krijg de tering'. Naast het spandoek hing een geel hesje.

Afgelopen zaterdag werd er door een groep met gele hesjes geprotesteerd in de stad. De boodschap van de demonstranten liep uiteen, maar met één gemene deler: onvrede over hoe het op dit moment in Nederland gaat. Of de brandstichting of het spandoek verband houdt met deze groep demonstranten is niet bekend.

Meer huishoudens met inkomen boven 50.000 euro

In 2017 hadden ruim een half miljoen huishoudens, 6,7 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland, een gestandaardiseerd inkomen van meer dan 50.000 euro. Dit waren er 120.000 meer dan in 2013, toen het nog ging om bijna 400.000 huishoudens een inkomen in deze orde van grootte (5,3 procent van de huishoudens). Dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie van de vernieuwde visualisatie Verdeling van het inkomen.

Van de huishoudens met een gestandaardiseerd inkomen van meer dan 50.000 euro beschikten er 55.000 in 2017 over meer dan een ton. Ook dit aantal is ten opzichte van 2013 toegenomen, en wel met 12.000 huishoudens. Doordat het in 2014 gunstig was om inkomen uit aanmerkelijk belang fiscaal te verzilveren, lag het aantal inkomens boven een ton in dat jaar met 67.000 op z’n hoogst.

Het gestandaardiseerd inkomen is het besteedbaar inkomen (het nettobedrag dat een huishouden op jaarbasis te besteden heeft), gecorrigeerd voor grootte en samenstelling van het huishouden. Alle inkomens worden herleid tot het inkomen van een eenpersoonshuishouden. Op deze wijze zijn de welvaartsniveaus van huishoudens onderling vergelijkbaar gemaakt. Naarmate er meer leden zijn in een huishouden, zijn de correctiefactoren hoger. Een echtpaar met een besteedbaar inkomen van 68.500 euro komt bijvoorbeeld na standaardisatie uit op 50.000 euro, terwijl een eenpersoonshuishouden met een inkomen van 50.000 euro ook na standaardisatie een inkomen heeft van 50.000 euro.

Zelfstandigen het vaakst een hoog inkomen
Van de huishoudens met een zelfstandige had 20 procent in 2017 een inkomen van meer dan 50.000 euro. Bij werknemers kwam dit bij 7 procent van de huishoudens voor. Onder uitkeringsontvangers komt een inkomen van 50.000 euro of meer nauwelijks (0,2 procent) voor. Ruim 4 procent van de pensioenhuishoudens kon daarentegen wel beschikken over een dergelijk inkomen.

Tottenham in slotminuten door, Liverpool speelt Napoli eruit

In de Champions League zijn de eerste acht deelnemers aan de knock-outfase bekend. In groep A was het al duidelijk: Borussia Dortmund won met 0-2 van AS Monaco en is als groepswinnaar door, Atletico Madrid eindigde na het 0-0 gelijkspel bij Club Brugge eveneens op dertien punten en is ook door. Brugge eindigt met zes punten en gaat de Europa League in, AS Monaco druipt met één punt af.

In groep B eindigde PSV met een 1-1 gelijkspel bij Internazionale, wat de Eindhovenaren - net als winst - niks op zou leveren. Inter ligt er door het gelijkspel echter uit en moet de Europa League in: Lucas schoot Tottenham Hotspur in de 85e minuut naar 1-1 bij groepswinnaar FC Barcelona, waardoor de Spurs net als Inter op acht punten kwamen. Op basis van het onderling resultaat zijn de Engelsen echter door en moet Internazionale een niveau omlaag.

Groep C was nog spannend, met in theorie drie mogelijke groepswinnaars. Napoli begon de avond als koploper, maar zal vrij zuur naar bed zijn gegaan: de ploeg moet de Europa League in, nadat Mo Salah Liverpool tegen de Italianen naar de 1-0 winst schoot. Paris Saint-Germain won in Servië met 1-4 van Rode Ster Belgrado en eindigt zo met elf punten als groepswinnaar, voor de negen punten van Liverpool en Napoli. Rode Ster is met vier punten klaar in Europa.

Groep D was allemaal niet zo boeiend meer, in elk geval wat de Champions League betreft. FC Porto was al zeker van groepswinst, Schalke 04 had de tweede plek al vast. Voor Lokomotiv Moskou was er hoop: uit bij Schalke stond het heel lang 0-0, terwijl Europa League-concurrent Galatasaray thuis 2-3 achter stond tegen Porto. Dat bleef zo, maar Alessandro Schopf schoot Schalke in blessuretijd toch naar 1-0 winst, waardoor Galatasaray met vier punten de Europa League in mag en het voor Lokomotiv (drie punten) klaar is.

Overvaller sluit bejaarde op in gangkast

Maandagavond is er een overval op een woning aan de Kikkertsveldweg in De Krim gepleegd. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen van de overval.

Omstreeks 19.30 uur werd er bij de woning aangebeld. Toen de 82-jarige bewoonster opendeed stonden er twee mannen voor de deur. De bewoonster werd direct naar achteren geduwd en kreeg iets (mogelijk een wapen) tegen haar gezicht gedrukt. Ze werd door de man in een kast in de gang opgesloten. Ze hoorde vervolgens gestommel en enige tijd later vertrokken de daders weer.

Gisterenochtend werd de vrouw gemist bij een bijeenkomst die ze bij zou wonen. Bekenden die vervolgens bij de woning van de vrouw gingen kijken hoorden haar roepen. Zij konden uiteindelijk hulpdiensten inschakelen en de deur openen. De vrouw heeft licht letsel in haar gezicht opgelopen. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen uit de woning.

De politie is een tactisch en forensisch onderzoek gestart. Ook buurtonderzoek is ingesteld.

Twee doden en zwaargewonde bij verkeersongeval

Woensdagochtend heeft er rond 07:30 uur een verkeersongeval plaatsgevonden op de Vliegertsdijk in Grashoek. Een busje kwam daar in aanrijding met drie fietsers. Twee slachtoffer zijn overleden. Het derde slachtoffer is zwaargewond met de traumaheli naar het ziekenhuis vervoerd.

De slachtoffers zijn alle drie volwassen mannen, hun identiteit is nog niet bekend. Naast de bestuurder waren er verder geen inzittenden in het busje. De bestuurder is niet gewond geraakt en opgevangen door de hulpdiensten.

De Vliegertsdijk is afgesloten om de hulpverlening door de brandweer, ambulancedienst en politie mogelijk te maken. Ter plaatse is onderzoek opgestart om de oorzaak van het ongeval te achterhalen. Zo wordt er een drone ingezet om luchtfoto’s te maken van het plaats van het ongeval.

Landelijke erkenning voor de dierenpolitie

De Ida Zilverschoonprijs, de prijs voor personen of organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van dierenwelzijn en het bestrijden van dierenleed, gaat dit jaar opnieuw naar de dierenpolitie. De jury nomineerde zes taakaccenthouders. De prijs ging uiteindelijk naar Marjan van Wessel en postuum naar Rob Baardemans.

De Stichting Ida Zilverschoon beloont elk jaar mensen en organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn. ‘We hebben geen vaste jaarlijkse prijs, maar zetten mensen in het zonnetje als ze dat verdienen’, zegt een lid van de stichting. ‘Zoals de vrouw die een uit een kinderboerderij gestolen geit redde van de slacht. Bij de reddingspoging raakte ze zelf gewond door een messteek. Zo iemand zet zich belangeloos in voor dieren.’

Postuum
Naast persoonlijke beloningen wil de stichting elk jaar haar waardering uitspreken voor dierenartsen en voor de dierenpolitie, ‘vanwege hun structurele bijdrage aan het dierenwelzijn’. Dit jaar vroeg de stichting aan de politie om zelf kandidaten te nomineren. Dat leverde zes nominaties op, voor onder meer Marjan van Wessel van de Politieacademie en Rob Baardemans van de politie Zeeland-West-Brabant. Rob overleed op 2 november. ‘Gelukkig kreeg hij nog mee dat hij was genomineerd’, vertelt een collega van hem. Eerder dit jaar kreeg Baardemans uit handen van Kamerlid Dion Graus ook de Erepenning der Staten-Generaal uitgereikt.

Politiebrede taak
Mevrouw Enders-Slegers van de Stichting Ida Zilverschoon benadrukte dat alle genomineerden geweldig werk verrichten en dat vooral hun gedrevenheid opvalt. ‘Ze zeggen eerder dat ze te weinig tijd hebben, dan dat ze geen tijd kunnen vinden.’ Ook politiechef Gery Veldhuis bedankte zijn mensen voor hun toewijding. Hij benadrukte wel dat dierenwelzijn nog vaak wordt gezien als een specialisme, terwijl het een politiebrede taak is.

Landelijke erkenning voor de dierenpolitie (Foto: Politie.nl)
Landelijke erkenning voor de dierenpolitie (Foto: Politie.nl)

Heemskerk, Kromowidjojo en estafetteploegen door op WK

Op dag twee van de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou hebben de Nederlanders in de ochtendsessie opnieuw maximaal gescoord: twee finaleplaatsen en twee plekken in de halve finales.

Op de 100 meter vrije slag tikte Femke Heemskerk aan in 52,27 seconden. Dat was 0,09 seconden langzamer dan de Amerikaanse Mallory Comerford en goed voor de tweede tijd. Ranomi Kromowidjojo had 52,93 seconden nodig, wat haar een vijfde plek in de series opleverde, eveneens ruimschoots voldoende voor het bereiken van de halve finales.

Het duo was eerder ook al in actie gekomen op de 4x50 meter wisselslag. Maaike de Waard opende daar op de rugslag, Kim Busch deed de schoolslag, Kromowidjojo nam de vlinderslag voor haar rekening en Heemskerk sloot af met de vrije slag. Met 1:46,99 kwam Nederland tot de vijfde tijd, goed voor een finaleplek, hoewel een medaille relatief ver weg lijkt.

Ook op de gemengde 4x50m vrije slag zwom Nederland naar de vijfde tijd en wel in 1:30,56 minuten. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Busch en Valerie van Roon leverden daarmee driekwart seconde in op de snelste ploeg, de Amerikanen, maar met Heemskerk en Kromowidjojo is er voor de finale van woensdagmiddag nog wel verbetering mogelijk.

De finalesessie begint wederom om 12.00 uur en is live te zien op NOS.nl.

'Vertrouwensstemming over May aanstaande'

Volgens diverse bronnen zijn de 48 brieven die nodig zijn om een stemming over de positie van premier May af te dwingen nu echt binnen.

Geruchten over een vertrouwensstemming deden al vaker de ronde, maar gisteravond staken ze weer de kop op. Nu sterker dan ooit. Er is weliswaar nog geen bevestiging, maar de BBC heeft al van een minister gehoord dat het nu dan echt gaat gebeuren.

Om een vertrouwensstemming af te dwingen zijn 48 brieven van conservatieve parlementsleden die daar om vragen nodig aan de voorzitter van de 1922 committee, dat is Sir Graham Brady. Brady is dan ook de enige persoon die weet of de 48 brieven binnen zijn. Diezelfde Brady heeft later vandaag een gesprek met premier May. Dat wordt door velen als bevestiging van de aanstaande stemming gezien.

Als de 48 brieven daadwerkelijk binnen zijn zal er binnen de conservatieve Lagerhuis fractie een stemming over de positie van May worden georganiseerd, dat kan snel gaan. Als May verliest wordt het spannender, dan moet er een nieuwe premier gekozen worden. Dat heeft tijd nodig, tijd die de Britten niet hebben.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Update 09:49 uur
Op dit moment geeft May een onverwachte persconferentie. Die is hier live te volgen. Zodra er meer nieuws bekend is zullen we dit bericht updaten. 

Update 09:56 uur
May heeft bevestigd dat er een stemming komt over haar leiderschap. Ze zal er echter tegen blijven strijden: "met alles wat ik in me heb."

PSV houdt Internazionale op gelijkspel

PSV heeft de Champions League-campagne afgesloten met een 1-1 gelijkspel. Na een kwartier spelen kwamen de Eindhovenaren op voorsprong via Hirving Lozano. Mauro Icardi tekende in de tweede helft namens Internazionale voor de gelijkmaker. Door het resultaat bij de wedstrijd tussen Barcelona en Tottenham Hotspur (1-1) zijn i Nerazzurri als derde geëindigd in groep B en veroordeeld tot Europa League-voetbal na de winterstop.

Met één punt uit vijf wedstrijden was PSV voorafgaand aan het duel in Milaan al uitgeschakeld in Europees verband. Trent Sainsbury en Erick Gutiérrez hadden in het Giueseppe Meazza andermaal een basisplaats, evenals afgelopen vrijdag in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Excelsior. Het betekende dat Gastón Pereiro weer op de reservebank zat, terwijl Daniel Schwaab nog altijd ontbrak wegens privé-omstandigheden. Internazionale had nog alle kans op overwintering in de Champions League, maar was afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Barcelona en Tottenham Hotspur.

De intenties van Internazionale waren vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. I Nerazzurri zochten de aanval en waren al snel dicht bij de openingstreffer. Mauro Icardi bediende Ivan Perisic, wiens inzet dankzij PSV-doelman Jeroen Zoet en de paal geen doelpunt opleverde. De Eindhovenaren hadden het lastig in de beginfase, maar kwamen wel na dertien minuten voetballen op voorsprong. Steven Bergwijn profiteerde van defensief geklungel en bediende Lozano, die met het hoofd trefzeker was. Via Luuk de Jong kreeg PSV niet lang daarna zelfs de mogelijkheid om de score uit te breiden.

Internazionale voerde vervolgens de druk op, wat resulteerde in kansen voor Icardi en Matteo Politano. Door de druk naar voren van de thuisploeg kwamen er ruimtes voor PSV, waardoor Bergwijn voor rust nog een mogelijkheid kreeg om de score te verdubbelen. Vlak na rust moest Zoet direct aan de bak, toen Icardi in het strafschopgebied opdook. De sluitpost voorkwam met een schitterende redding de gelijkmaker van de Argentijnse spits. Gaandeweg de tweede helft nam het aantal doelpogingen van de thuisploeg toe. Tevergeefs namen Borja Valero, invaller Keita Baldé Diao en Icardi het doel van PSV onder vuur.

Een kwartier voor tijd kreeg Internazionale toch de gelijkmaker. Politano vond Icardi, die Zoet met een kopbal wist te verschalken. Na de 1-1 nam de thuisploeg wat gas terug, mede omdat men wist dat Tottenham Hotspur in Barcelona op achterstand stond. Nadat the Spurs in de slotfase op gelijke hoogte kwamen in Spanje, moest Internazionale plotseling op zoek naar de winnende treffer. Ondanks een grote kans voor de ingevallen Lautaro Martínez hield PSV stand in Milaan, waardoor de 1-1 stand op het scorebord bleef en de Eindhovenaren afscheid van Europa nemen met een remise.

Inter - PSV. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Inter - PSV. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

The Messenger krijgt gratis DLC met vakantiebestemming

The Messenger krijgt ergens volgend jaar gratis DLC. Dat heeft indie-ontikkelaar Sabotage bekendgemaakt. De DLC, genaamd 'Picnic Panic' voegt drie nieuwe levels en baasgevechten toe. De setting is ook iets anders, want je gaat naar het strand.

The Messenger kwam eerder dit jaar uit voor Nintendo Switch en pc. Het is een 2D actie-game dat veel inspiratie leent van de originele Ninja Gaiden-games.

Eerste details Monster Hunter World: Iceborne bekend

Monster Hunter World krijgt volgend jaar een grote uitbreiding genaamd 'Iceborne'. In de onderstaande video vertelt Ryozo Tsujimoto, producent van de serie, een klein beetje wat spelers zoal kunnen verwachten. Het belangrijkste is natuurlijk dat er gloednieuwe monsters aan het spel worden toegevoegd.

Verder keren een aantal oude favorieten terug. Zo wordt in de trailer duidelijk gehint naar Nargacuga. Het verhaal van Iceborne speelt zich af na het einde van de basis-game. Wat precies het nieuwe conflict inhoudt is nog niet bekend. Tsujimoto belooft wel dat er nieuwe gameplayelementen aan het spel zijn toegevoegd en dat we de uitbreiding eind 2019 kunnen verwachten.

'BKR handelt in strijd met AVG'

Het Bureau Kredietregistratie handelt in strijd met het inzagerecht in de AVG, zo meldt de NOS vandaag.

Het BKR zou ongeoorloofde drempels opwerpen bij het gebruik van het inzagerecht, zo heeft men 28 dagen nodig voor een gratis inzageverzoek. Voor €12,50 kan het binnen een paar minuten. "Dat mag niet", volgens privacyjurist Jeroen Terstegge. "In de wet staat dat je maximaal een maand mag doen over het geven van informatie, maar als het sneller kan, moet je dat doen. Als je betaalt, kan het BKR heel snel een dossier opsporen. Er is geen reden om er langer over te doen als je je beroept op de Europese privacywet."

Een andere illegale drempel is dat een gratis verzoek per post moet worden ingediend, terwijl de wet zegt dat inzageverzoeken ook digitaal mogen worden ingediend. Wederom geldt dat tegen betaling wel digitaal een verzoek kan worden gedaan.

Iemand die een hypotheek wil aanvragen en daarom een overzicht van zijn schulden wil hebben kan de vraagprijs van het BKR, die varieert van 5,00 tot 12,50, nog wel dragen. Dat ligt anders voor klanten van bijvoorbeeld Kredietbank Nederland. Anne Ferkinhoff, schuldhulpverlener, vertelt: "Om mensen te helpen, moeten we weten hoeveel schulden ze hebben", maar omdat haar klanten vaak diep in de schulden zitten kunnen zij dat ogenschijnlijk kleine bedrag nauwelijks missen. Anne is dan ook blij met de gratis inzagemogelijkheid, ondanks dat het de schuldhulpverlening een maand vertraging oplevert.

De laatste drempel die het BKR opwerpt is dat een gratis verzoek slechts eenmaal per jaar mag worden ingediend. "Dat staat nergens in de wet", zegt privacyjurist Carla Knoope van ICTRecht. "In de wet staat dat je je inzagerecht met 'redelijke tussenpozen' moet kunnen uitoefenen", aldus Knoope. Ook zegt Knoope dat er goede redenen te bedenken zijn om vaker een verzoek te doen bij het BKR.

In een reactie zegt het BKR zijn werkwijze 'uitgebreid' te hebben getoetst aan wet-en regelgeving. "Als blijkt dat we niet aan de wet voldoen, zullen we dat direct aanpassen", aldus woordvoerder Hans van Zon.

Volgens de regels van het BKR mag het niet, maar volgens Terstegge kun je gewoon een e-mail sturen naar het BKR om je gegevens op te vragen: "Dat is dan gewoon geldig als een wettelijk inzageverzoek."

Klopjacht op dader aanslag Straatsburg

De Franse politie heeft een klopjacht geopend op de dader van de aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg.

Daarbij zijn 350 agenten ingezet, waaronder leden van speciale eenheden. Ook helikopters zoeken mee naar Cherif Chekatt, de vermoedelijke dader. Chekatt is al twee keer in een vuurgevecht verzeild geraakt met de politie, maar daarbij wist hij telkens te ontkomen. De politie gaat ervan uit dat de man een terroristische daad heeft gepleegd, maar over zijn precieze motief is nog niks bekend. 

Volgens de Franse minister Castaner van Binnenlandse Zaken handelde de dader alleen, er was gisteravond even sprake van meerdere daders, maar dat wordt dus ontkend, net als de berichten over een vierde dode. Bij de aanslag zijn drie doden gevallen en elf gewonden gevallen.

De Franse overheid heeft het dreigingsniveau verhoogd naar het allerhoogste niveau. Hierdoor zijn er extra controles bij onder meer evenementen en aan de grens. In Staatsburg zelf blijft een groot aantal locaties vandaag gesloten, waaronder de kerstmarkt en alle musea.

OM eist werkstraffen in hoger beroep fatale overvaring

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch eiste gisteren in hoger beroep een werkstraf van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, tegen twee mannen (roergangers) die verdacht worden van schuld aan een aanvaring waarbij twee personen om het leven zijn gekomen. Het OM verwijt de verdachten hoogst onoplettend te hebben gevaren met een motortankship en onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Op 12 augustus 2013 voer een echtpaar uit Hulst op hun plezierjacht op het Kanaal door Zuid-Beveland. Het tankschip waar verdachten op voeren kwam op dat moment ook door het kanaal en is in aanvaring gekomen met het jacht. Het echtpaar kwam bij het ongeval om het leven.

Volgens het OM had het ongeval voorkomen kunnen worden als de verdachten de vereiste oplettendheid hadden betracht. Beide verdachten stellen het jacht niet gezien te hebben. Het echtpaar zou echter via de marifoon hebben gemeld dat zij het kanaal binnenvoeren. Verdachten moeten die melding ook gehoord hebben.

Wat het OM betreft had die melding voor verdachten aanleiding moeten zijn om zich te oriënteren op de positie van het jacht en is het argument dat zij het jacht, vanwege een dode hoek, niet hebben gezien dan ook geen excuus. De advocaat-generaal verwees in het requisitoir naar voorzorgsmaatregelen om een dode hoek aanzienlijk te verkleinen, zowel met als zonder technische hulpmiddelen.

De rechtbank sprak verdachten in eerste aanleg vrij. Het OM heeft in beide zaken hoger beroep ingesteld om de verantwoordelijkheden van schippers en de zorgplicht voor de veiligheid van medevaarweggebruikers, ook als dat pleziervaarders betreft, te benadrukken.

FOK! Wat een weer: paar koude dagen

Gegroet!  

Het was gisteren wat kalmer weer dan de afgelopen dagen. Helemaal droog bleef het niet, want met name in de ochtend vielen er nog enkele lichte buien. In de middag kwam er langs de kust nog een buitje voor, maar elders in den lande werd het overwegend droog. En dat blijft het ook tot tenminste zaterdagavond. Wel gaan de temperaturen een heel eind naar beneden. Met name vrijdag en zaterdag zijn bijzonder koud. Daarna komt de zachte lucht er weer in. Dit proces gaat gepaard met neerslag, maar over het hoe en wat komen we later te spreken, daar is het nu nog te vroeg voor.

De komende twee tot vier dagen zijn rustig, droog en met een dalende temperatuur. Morgen is het nog een graad of 7, maar op vrijdag mogen we blij zijn als we het vriespunt nog halen overdag. Ook in de nachten komt het tot lichte vorst. De minima schommelen dan rond de -3 graden. Dat komt mede omdat de stroming uit het oosten niet heel sterk is en er ook nog geregeld wolkenvelden voorkomen. 

Ik zei het al, het is maar tijdelijk. In het weekend komt de aanval op dit winterprikje alweer. Daarover spreek ik jullie aan het eind van de week weer. Eerst een paar rustige, kalme en afkoelende dagen.

Tot van de week!  

Regenboog in de vroege ochtend. (Foto: DJMO)
Het afgelopen weekend waren er veel regenbogen te zien. Zo ook bij Monique. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

FOK!Kerstprijsvraag: 12 december

428: Shibuya Scramble is een verhaal dat gaat over vijf verschillende personages die allemaal iets met een ontvoering te maken hebben. Door als speler keuzes te maken zal veranderd het verloop van het spel en kun je een van de vijftig eindes te zien krijgen. De visual novel adventure kwam in 2008 al uit in Japan.

Fire Pro Wrestling World scoorde verrassend goed bij het grote publiek. De game die eerst alleen via Steam te krijgen was, maakte dit jaar ook zijn opwachting voor PlayStation 4. Het spel is een goed voorbeeld waar gameplay belangrijker is dan grafisch praal.

Naruto to Boruto Shinobi Striker is een fight-game met een twist! In deze game vechten spelers als team van 4 online tegen andere teams.

De bovenstaande games zijn samen te winnen voor de beroemde FOK!Kerstprijsvraag, maar dan moet je wel eerst de volgende vraag goed beantwoorden. We kunnen twee pakketten weggeven.

In welk jaar kwam de eerste Fire Pro Wrestling uit?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.